Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 26 Apr 2024, 01:15

Dragunov

Categorie destinata pasionatilor de arme deosebite, de colectie

Moderator: liviur

Dragunov

Mesajde violiv pe 30 Noi 2006, 10:53

Pentru ca tot s-a iscat discutia, hai sa incerc sa lamuresc un pic problema cu clonele "sniper" de AK.
In primul rand, mecanismul inventat de un intreg colectiv, in care Kalasnikov nu a fost seful dar a fost cel mai inspirat, nu este neaparat nou. El a avut geniul de imbina tot ce era mai bun din mecanismele cunoscute la vremea respectiva, in principal carabina semi-auto SKS-Simionov (pe care o puteti vedea la defilarea de 1 Dec - o poarta soldatii din garda) si pusca de asalt model `42-`43 a germanilor. Ce a rezultat a fost o arma automata ce functioeaza pe principiul impumutului de gaz, cu tubul de gaz si pistonul plasate deasupra tevii, pistonul facand corp comun cu port-inchizatorul, acesta gazduind inchizatorul cu doua nuturi de inzavorare - asa numitul mecanism cu piston cu cursa lunga. Munitia 7,62x39 a fost dezvoltata in aceeasi epoca, un pic inaintea armei, pornind de la cartusele scurte, in special 8x33-ul german. S-a adoptat calibrul 7,62 din considerente de fabricatie - rusii deja aveau armele in 7,62x54R. Prima arma care a folosit noua munitie a fost SKS-ul
Evolutiile ulterioare au fost
"RPK" pusca mitraliera usoara la care inchizatorul era modificat pentru a gazdui cartusele mai mari 7,62x54 si
"SVD" pusca semiautomata 'sniper' (cu aceasta ocazie rusii au introdus si conceptul de arma de sustinere la distanta mare - nu o precizie extrema dar posibilitate rapida de a repeta focul si si-au dotat fiecare grupa de soldati cu una). Aici apar modificarile majore la mecanism. Arma trage cu acelasi 7,62x54 dar pistonul este separat de port-inchizator - asa numitul piston cu cursa scurta, care doar imprima inchizatorului miscarea spre inapoi, reducand masele in miscare si imbunatatind stabilitatea si precizia armei. Ca noutate a aparut si functia cut-off, inchizatorul ramanand deschis dupa ultimul cartus iar pusca nu trage decat in regim semi.
Dintre toti fabricantii de AK-uri doar romanii si chinezii au dezvoltat variante proprii de pusti de precizie. Chinezii, prin Norinco, au copiat SVD-ul. Romanii, prin PSL, n-au facut decat sa adapteze mecanismul original AK la cartusul 7,62x54 si la o teava mai lunga. Calitativ si din punct de vedere al preciziei cele mai bune sunt cele rusesti, apoi chinezesti si la urma, PSL-ul. Pretul este in consecinta: ~3000 $ SVD, ~2000 Norinco si sub 1000 PSL-ul. Armele au dezavantajul ca nu au nici un mecanism de compensare a fortei de expansiune si functioneaza ideal doar cu proiectilul de 145 grains, cu celelalte scartaie.
Dintre clonele civile, mai noi, PSL-ul a devenit ROMAK, lipsindu-i doar baioneta, Norinco la fel. (vorbim de variante cu teava lunga in calibre altele decat 7,62x39)

Rusii au dezvoltat 4 linii diferite.
Saiga - avand la baza mecanismul AK clasic, doar inchizatorul are acum 3 nuturi de inzavorare si rotatia se face doar pe 60 grade nu 90 ca la AK. Variantele cu tevi lise au o piesa intermediara la nivelul inchizatorului, cea care prinde tubul cartus si care nu se roteste impreuna cu inchizatorul (a fost necesara introducerea ei pentru ca la cadente mai mari de tragere, rotirea tuburilor de plastic calde ducea la stricarea acestora si deficiente in functionare)
Tigru - avand la baza mecanismul SVD si diversificand calibrele (7,62x54, .308 W, 9,3x64 Brenneke) (Saiga si Tigru sunt produse tot la Izhmash)
Vepr - avand la baza mecanismul RPK, produsa de MOLOT (uzina care s-a specializat in adaptarea si reconditionarea pentru piata civila a armelor militare ramase in arsenale). Vepr au fost initial numai in calibre de glont, dar cu variante cu teava bull, semi-flotanta, etc. In urma cu cateva luni a lansat si o varianta lisa in cal 12/76.
Berkut - produsa de KBP si care difera doar prin posibilitatea de a opta pentru finisaje de pret
Dintre civile, Tigru este cea mai performanta, desi nu atinge performantele SVD.
Dintre super-noutati, dar care nu sunt destinate pietei civile, sunt de remarcat lansarile
AN 94 - noua arma a armatei ruse - principala modificare fiind la nivelul inchizatorului: in interiorul celui clasic de AK a fost construit un inchizator labil, masic si care functioneaza doar dupa primul cartus tras, reincarcand si percutand in putin sub 8 miimi de secunda. Astfel, primele 2 focuri pleaca aproape simultan si ajung in tinta, chiar din mana unui tragator mai slab in sub 2 cm la 50 m. Urmatoarele focuri merg in sistem clasic cu recuperare de gaz.
O varianta intr-adevar fiabila si precisa (au mai existat tentative nereusite de-a lungul anilor) a SVD-ului in configuratie bull-pup (adica teava si mecanismele incluse in pat) si care trage si foc automat cu precizie remarcabila.
Cu speranta ca e un punct de la care sa pornim discutii, Vio
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8522
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde eltorro pe 30 Noi 2006, 20:05

asta ar fi cel mai bine pus la punct articol despre Dragunov din cate am citit. - si am citit o droaie... :shock:

Bravo, Violiv.

Imi place Dragunov-ul pentru ca- spre deosebire the M14 - nu lasa loc "elementelor" sa intre in cutia mecanismelor sau la tragaci (cu piedica pusa.)
La vanatoare cu M14 am tinut arma putin inclinata spre dreapta, ca sa nu intre lapovita inauntru :oops:

nu-mi place munitia - din cauza acelui R dupa nomenclatura :lol: cam aceleasi neajunsuri ca si 303-ul britanic.

Si nu-mi place ca nu pot cumpara una.... Poate ma infiaza Razvy .... pentru ca stiu ca lui Andrei nu-i plac... 8)

o mica nota la un articol foarte bine scris : termenul de cut-off se refera la un dispozitiv care permitea soldatilor sa stopeze alimentarea cartuselor din magazie, pentru a incarca individual ...trage...incarcara din nou... lasand magazia plina pana cand inamicul se apropie. Ai lasat asta numai ca sa vazi daca sunt atent, nu? :shock: "last round hold-open"
eltorro
 

Mesajde violiv pe 30 Noi 2006, 21:17

Multumesc de aprecieri!
N-am lasat-o ca sa verific atentia cititorilor. N-am gasit un termen in limba romana care sa defineasca aceasta mica gaselnita - inchizatorul sa ramana deschis dupa ultimul cartus. Practic, la Dragunov, sistemul are aceasta functie si nu cea mentionata de tine. (o cunoastem mai bine de la semi lise) Posibilitatea de inlocuire rapida a cartusului in camera data de "cut-off", Dragunov si clonele nu o au. Pentru asta trebe scos incarcatorul, ejectat cartusul si incarcat altul cu inchizatorul blocat in pozitia posterioara. La introducerea incarcatorului plin, sau la actionarea unei mici pargii din rampa de alimentare (dar care nu este o comanda dedicata) inchizatorul se deblocheaza si cartusul este angajat in camera.
Dupa unii, acesta este un punct slab al AK-ului si al Dragunov.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8522
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 30 Noi 2006, 21:23

Am uitat sa-i mentionez pe sarbi care fac si ei o varianta de AK 'sniper', asemanatoare PSL-ului dar in calibrul 7,92. Nu se comercializeaza pe piata civila. Variantele originale, militare rusesti si chinezesti se vand si pe piata civila. PSL-ul in varianta militara (cu baioneta) a aparut mai rar pe piata si nu a prea fost vandut de Cugir ci de diversi alti cumparatori care i-au schimbat destinatia din militara in civila.
In RO se poate cumpara, aduce, vinde, comercializa orice varianta mai putin produsul national! (c-asa suntem noi!)
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8522
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 30 Noi 2006, 21:38

Ca preferinta personala, in ordine:
1. Tigru 9,3x64 Brenneke pentru ca este cea mai puternica si precisa carabina semi pe piata civila (si relativ accesibila ca pret ~1500 E fara taxe)
2. PSL-ul, varianta civila Romak, in .308 W (7,62x54R este mai slab decat omologul american in toate privintele) pentru raportul pret/ce ofera imbatabil.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8522
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde eltorro pe 30 Noi 2006, 22:03

ai inca un vot pentru M76. Multi argumenteaza ca 7.92x57 nu are aplicatii militare moderne, dar sunt cativa care sunt de meserie... si le prefera in loc de Dragunov.

Cat despre remarca cu cut-off... :lol: am fost doar rautacios. Nu banuiam nici o clipa ca ai fi confundat notiunile, dar nu m-am putut abtine... :twisted: .

Filmul unde poti vedea o arma cu cut-off : "The Ghost and the Darkness".
BSA -ul col. Peterson are unul. Inutila inventie.

Inapoi la Dragunov...
Ai tras cu ele, Vio?
Ce aparate optice preferi?
eltorro
 

Mesajde Orita pe 30 Noi 2006, 22:26

- As putea adauga urmatoarele: --- [1] Secretul succesului lui AK-47 este un mecanism foarte simplu si o toleranta relativ mare intre piesele mecanismului. Mizeria de pe cimpul de lupta [noroi, nisip, praf, zapada, gheata, etc] poate provoca cu usurinta blocarea unui mecanism construit cu tolerante mici ale pieselor componente [vezi armele americanilor din Vietnam care se blocau din cauza murdariei si necuratarii zilnice]. --- [2] In 1944 rusii au introdus pe front in mod experimental "SKS"-ul. Rezultatele au fost bune. Asa cum bine se stie "SKS"-ul si "AK-47" folosesc cartusul de calibru 7,62mm [7.62X39] numit si "Mod.43", cartus ce se pare ca a fost inspirat de la cartusul nemtesc de 7,92mm cu tub scurt [7.92X33 Kurz]. --- [3] Ceea ce NU prea se stie este ca initial "SKS"-ul si "AK-47" foloseau cartusul de 7,62mm cu tub lung de 41mm [7.62X41]. Incepind cu anul 1948 rusii au decis sa scurteze tubul de cartus cu 2mm, astfel realizind binecunoscutul cartus de 7,62mm [7.62X39]. Cartusele de 7.62X41 sint EXCEPTIONAL de rare azi si constituie o adevarata piesa de rezistenta intr-o colectie de munitie. Orita 11/30/06 P.S. Am aici 2 incarcatoare romanesti [capacitate de 10 cartuse 7.62X54R fiecare] in conditie noua [nefolosita] pe care vreau sa le vind. Pe fiecare latura a incarcatorului nervurile de intarile formeaza litera "X". Aceste incarcatoare romanesti [finisaj ca din topor!] sint pentru "Romak 3" / "PSL" / "SSG-97" si nu pot fi folosite la pusca "SVD".
Orita
Membru important
 
Mesaje: 155
Membru din: 10 Aug 2006, 06:42
Locaţie: U.S.A.

Mesajde violiv pe 01 Dec 2006, 11:25

Din experientele cu ele:
PSL-ul in armata. Spre sfarsitul stagiului militar s-a organizat o 'competitie' intre diferite unitati. Normal ca au fost si probe de tir cu toate armele. La sfarsitul zilei, meseriasii (cei cu rezultatele cele mai bune, majoritatea militari de cariera) au participat la o proba cu PSL-ul folosind distanta si tintele pentru mitraliera de 12,7 de pe TAB, adica 800 m distanta de tragere, tinta de 1,5/1,5 m cu un patrat de 80/80 cm negru in mijloc. Munitie 7,62x54 de precizie, ruseasca. Optica militara x8 (nu x4 cum erau cele mai multe dotate). Zi frumoasa de aprilie cu abea o adiere, inca pe lumina buna. Pozitia de tragere din transeu, in picioare, rezemat pe sac de nisip. Dupa reglajele de rigoare, la serie de 10 focuri (un incarcator) castigator a fost un sergent care bagase 8 focuri in patratul negru. Cel mai slab a avut 3 focuri pe negru. Cel mai uimitor mi s-a parut ca n-au existat focuri pe langa tintele de 1,5. Chiar si acum mi se pare o performanta exceptionala pentru o arma construita in ro, pentru armata, cu teava subtire si mecanism semi. Tragatorii spuneau ca munitia face 50% din rezultate. Numa am citit ca SVD-ul original poate face asta si la 1000 m (fara vant). Ganditi-va ca sageata traiectoriei glontului are ~4 m!
Americanii zic ca Garand-ul este si el in stare de asa ceva iar M1 poate si mai bine (evident in variantele de competitie). Oricum, pentru o arma care costa pana in 1000 $ cu tot cu optica, ce foloseste un cartus nu tocmai grozav si mai este si semi, PSL-ul este o arma la care tanjesc.
La Constanta, exista acum in magazin un Tigru (pat model SVD nou de polimer, compensator de recul la gura tevii) si o Saiga 100 (varianta cu pat integral de polimer, care acopera si carcasa si ulucul tevii si cu siguranta la buton nu vechea parghie) in .308 W (cam la 2000, respectiv 1000 E). Din probele in poligon, la 100 si 150 m, cu munitie S&B de vanatoare nu s-au remarcat mari diferente (avand in vedere si tragatorii care nu eram tocmai experti, grupaje regulat sub 10 cm cu unul de 5 cm ni s-au parut absolut satisfacatoare). Se pare ca de la 300 m apar diferente notabile iar diferenta de pret este data si de calitatea prelucrarii (mult mai buna la Tigru). Saiga-ua este mai manevrabila, totusi, si se preteaza bine si la goana.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8522
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde Orita pe 02 Dec 2006, 23:15

- Pusca americana .30-in M1 Garand nu va egala precizia unui PSL bine reglat, folosit de un tragator cu experienta si cu munitie de calitate superioara, la distanta mentionata de "violiv" mai sus. Garand-ul este o arma simpla, robusta dar destul de grea. Ceea ce nu-mi place la Garand este sistemul de alimentare ce foloseste acel "clip" cu capacitatea de 8 cartuse .30-06 [7.62X63]. Fara acel "clip" de 8 cartuse arma este o bucata de metal inerta ce poate fi folosita numai ca un ciomag ori sulita [daca baioneta este atasata]. Arma nu poate fi incarcata cartus cu cartus fiindca fara "clip" nu se poate trage cu ea. Daca dupa intruducerea "clip"-ului plin cu 8 cartuse se trag de exemplu 4 cartuse, ramin 4 cartuse pline. Nu poti reincarca restul de 4 cartuse trase. In situatia respectiva soldatii americani [in WW2 si in razboiul din Korea] preferau sa traga in aer sau aiurea restul de 4 cartuse ramase ca sa poata reincarca cu un "clip" plin cu 8 cartuse. Nota: Vo = 853 m/sec [la Garand, pentru glontul de 7,62mm]. Rindurile mele n-au nici o legatura cu topicul dar sper ca voi fi scuzat. Orita 12/02/06
Orita
Membru important
 
Mesaje: 155
Membru din: 10 Aug 2006, 06:42
Locaţie: U.S.A.

Mesajde eltorro pe 03 Dec 2006, 00:41

@ Violiv.... impresionant. Sunt uimit de rezultate, avand in vedere ca , asa cum spuneai, standardele de toloranta pentru arme destinate suportului de la distanta nu sunt tocmai superlative.. PSL-ul ne este neaparat cea mai precisa dintre variantele Dragunov.
Din cate cunosc eu, distanta maxima de de contact pozitiv cu trupele inamice (intre 60-80% probabilitate de lovire la primul foc) este de 800m.
Distanta de contact total (peste 80% lovire cu primul foc) este de 600m.

Nu cred ca se poate cere mai mult de la o arma cu distributie la nivel de pluton.... si cu un antrenament asijderea. Singurul neajuns pe care-l vad eu a fi insurmontabil este modul de prindere a monturilor pentru disp. de ochire optica. Putin prea departe de axul tevii,.... pentru distante mici... e greu de centrat.

@ Orita..... aici nu pot sa fiu de acord cu tine. E greu sa gasesti un Garand care nu trage asa de bine ca si PSL-ul.

Ca un punct de plecare: M1 Garand (7,62x63) ar fi corect de comparat cu SVT40-ul rusesc, nu cu Dragunov.
Daca facem comparatii, ar fi Dragunov vs. M14.
Un avantaj din start pentru M14 : are foc auto..... e drept ca e inutil fara bipod , dar e totusi un plus....

Nu am cunostinte daca rusii au imbunatatit precizia SVD-ului, dar in afara se Spetsnaz ... cine altcineva?
M14 - pe de alta parte a beneficiat de peste 40 de ani de continue ajustari si imbunatatiri - un amalgam intre proiectele militare, competitii mixte si cererea de pe piata civila.
Am sa insist asupra presiunii din partea tragatorilor civili: pentru ca asta a lipsit in Rusia cu siguranta.

unde gasesti tevi criogenizate pentru SVD? cu 500$ o ai pe Garand & M14
unitizarea sistemului de imprumut cu gaz si mentinerea tevii fara contact cu patul.... valva de inchidere a gazelor (pentru aruncarea de grenade) sistemul deja testat si standardizat pentru "bedding" , monturi optice mai solide (SEI, ARMS).

M14 nu e facuta din metal stantat.... poate accepta tevi grele cu usurinta.
Sa nu discutam munitia.... sa nici nu pomenim. Asa cum spunea Violiv... face jumatate din rezultate.

Ochirea cu catare si inaltator este net superioara la M14. Raza de mira.... aproape dubla.

Sunt o multime de competitii la care se trage la 1000 yds (aprox 914.4m )
si daca te uiti la scoruri.... ouch.

dpv al preciziei.... nu vorbim de potential ci de armele pa care le poti scoate din dulap si folosi maine.... M14 e net superior

Ca sa nu tin numai parte ursului.... daca ar fi sa fiu aruncat in jungla-fara-nume insotit de un pluton de soldati cu tot atata antrenament cu cat s-a obosit Armata Romana sa ma invredniceasca pe mine.... as lua SVD-ul fara nici o ezitare.

Daca ar fi sa iesim maine la poligon.... IOR-ul care sta pe M14S-ul meu din dulap ar fi singura remnanta estica. Si asta pentru ca sunt roman.

Apropos... ce-ar fi sa pornim un thread despre micile tricuri si marile fundamente ale tragerii de (mai mare) precizie? Cred ca ne-ar ajuta pe toti sa ne impartasim experientele in domeniu....
eltorro
 

Mesajde razvy pe 05 Dec 2006, 01:25

Eltorro pina te infiez eu... uite citeva foto de la a mea :wink: .
Imagine scuza-mi ciorapii ....::))):arrow:
Imagine :arrow:
Imagine
Hunt Safe
razvy
Veteran
 
Mesaje: 1064
Membru din: 09 Ian 2006, 08:59

Mesajde violiv pe 05 Dec 2006, 12:07

Desi e considerata cea mai buna dintre clonele civile, Tigru pare sa nu se ridice la performantele SVD-ului. Sunt ceva diferente la prelucrare, tolerante, teava, precizie. De altfel, inaltatorul Tigrului este gradat doar pana la 300 fata de al SVD-ului care este gradat pana la 1200 m (nu ca ar trage cineva cu catare si inaltator la distanta asta). Si pretul este diferit - SVD-ul costa cam dublu.
Oricum, faina arma. sa tragi sanatos si bine cu ea!
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8522
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde razvy pe 05 Dec 2006, 15:15

Trage destul de bine sa stii , eu nu iam dat decit munitie veche cred ca e din timpul razboiului, daca as lua una ceva mai performata sint convins ca ar face mai bine, arma a fost facuta pentru vinatoare si deaaceea are pe inaltator 300 m . Cind am luat-o a venit in cutie cu luneta care are aceleasi gradati ca una pentru SVD , au fost destul de putine acuma le gasesti foarte greu, aici sau importat 2000 de bucati . Eu am prins-o la un magazin , nici nu am putut sa-mi cred ochilor cind am vazut-o in 93.
Arma o tin mai mult pentru sentmente din trecut , ...Armata....PSL ....etc . De tras nu am tras cu ea decit 20 de gloante , e practic noua.
Hunt Safe
razvy
Veteran
 
Mesaje: 1064
Membru din: 09 Ian 2006, 08:59

Mesajde eltorro pe 13 Ian 2007, 09:27

ar trebui sa mai tragi un picut arma asta a ta, ca vin democratii :twisted: :twisted: :twisted:
munitie - aveti destula
eltorro
 

Mesajde violiv pe 15 Ian 2007, 11:19

Tocmai ce-am citit ca Guvernul USA a semnat un contract (oct. 2006) cu Cugirul pentru PSL in vederea inarmarii fortelor armate irakiene!!! Ca urmare, PSL-ul, ROMAK pt civili a saltat tare la pret prin state (guvernul a preluat si arme de la importatorii din state): de la 6-700 $ la peste 1000 si chiar 1400$!!!
Facem arme scumpe la Cugir!
Noroc ca nu-s omologate si la noi c-ar trebui sa cumpere linii de productie pe la Remington, Springfield, Savage!
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8522
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde eltorro pe 15 Ian 2007, 17:38

stii cum s-a ajuns la asta? :wink:
eltorro
 

Mesajde Ionel pe 17 Ian 2007, 13:29

Cum s-a ajuns?
Ionel
Membru important
 
Mesaje: 144
Membru din: 19 Iun 2004, 12:32
Locaţie: Sibiu

Mesajde eltorro pe 17 Ian 2007, 19:57

nu era o intrebare retorica. :?:
eltorro
 

Mesajde violiv pe 18 Ian 2007, 10:14

Chiar nu stiu!
Stiu ca PSL-ul a fost in dotarea trupelor irakiene ale lui Saddam. Dupa primul razboi din golf s-au capturat nenumarate astfel de arme, chiar mai frumos lucrate decat Romak-ul si care imbogatesc acum colectii din state. Soldatii americani care le-au testat au avut numa cuvinte de lauda.
Probabil obisnuinta, disponibilitatile de munitie ale irakienilor i-au facut sa solicite tot aceste arme. E greu sa schimbi, peste noapte, dotarea unei armate. Nici macar americanii nu au bani pentru asta de azi pe maine. Iar pretul unei astfel de arme e sub jumate dintr-o omoloaga americana. Pentru irakieni e mai bine.
Repet, e doar o ipoteza.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8522
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 01 Feb 2007, 21:54

Si sarbii s-au 'trezit' si au lansat clonele proprii AK pe piata civila! Ca si SKS! Atat in 7,62x39 cat si in 7,92x57 (8x57JS).
Modelul 76, in 8x57, cu luneta, costa in Italia ~ 1500 E si e cel mai scump.

http://www.zastava-arms.co.yu/english/civilni.htm
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8522
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde eltorro pe 01 Feb 2007, 22:19

multi spun ca e varianta cea mai buna.
Poate fi si afinitatea celorlalte cu 7,62x54R... care nu a reusit sa placa vesticilor niciodata. :roll:
eltorro
 

Mesajde violiv pe 14 Feb 2007, 11:04

Ia uite ce mai vand romanii de la Cugir peste ocean:
http://www.gunbroker.com/Auction/ViewIt ... m=65981302
De ce aia mami lor noi nu putem sa cumparam una?
Iar asta costa dublu la noi:
http://www.gunbroker.com/Auction/ViewIt ... m=65898012
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8522
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde florin.t pe 14 Feb 2007, 11:18

Una de tipul ultimei era anul trecut intr-un magazin din Oradea . Scrisesera aia pe ea cal 30-06 :lol: .
florin.t
Veteran
 
Mesaje: 1227
Membru din: 10 Oct 2005, 09:06
Locaţie: malu' Crisului

Mesajde Cristi pe 16 Feb 2007, 18:18

Avatar utilizator
Cristi
Veteran
 
Mesaje: 2689
Membru din: 09 Mar 2004, 11:03

Mesajde violiv pe 16 Feb 2007, 18:53

Cristi, cum sa facem sa-i convingem pe prietenii din state sa ne trimita si asa ceva nu numa spray-uri de amortit aromele din cizme?
http://www.gunbroker.com/Auction/ViewIt ... m=65762035
http://www.gunbroker.com/Auction/ViewIt ... m=65973610
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8522
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde Ahotnic pe 18 Dec 2007, 23:16

nelamurire! ce arma e in poza? dragunov sau tigr ? :roll:
http://www.vadaszapro.hu./kepbe_keret.p ... 1553_2.jpg
Lucrurile bune se intampla celor care stiu sa astepte!
Ahotnic
Veteran
 
Mesaje: 371
Membru din: 18 Ian 2007, 22:27
Locaţie: Timisoara

Mesajde razvy pe 18 Dec 2007, 23:48

Daca vrei iti arat Tigerul meu :)
Imagine
Imagine
Hunt Safe
razvy
Veteran
 
Mesaje: 1064
Membru din: 09 Ian 2006, 08:59

Mesajde Ahotnic pe 18 Dec 2007, 23:58

extraordinara arma! dar pacat ca nu e made in rusia acolo la mama ei :lol:
Lucrurile bune se intampla celor care stiu sa astepte!
Ahotnic
Veteran
 
Mesaje: 371
Membru din: 18 Ian 2007, 22:27
Locaţie: Timisoara

Mesajde razvy pe 19 Dec 2007, 00:03

este facuta la mama ei .
Si scria asa pe ea :
TIGER
cal 7.62X54
MADE IN RUSSIA BY IZHMACH 1994 3917 (seria )
CAI. ST. ALB . VT ( ce inseamna astea nu stiu)
Daca e nevoie ii fac o poza sa vezi.
Hunt Safe
razvy
Veteran
 
Mesaje: 1064
Membru din: 09 Ian 2006, 08:59

Mesajde Ahotnic pe 19 Dec 2007, 00:16

daaaa razvy stiu ...ideea e ca rusii nu scriu tiger pe armele lor ... ci TIGR ...:) ... oricum ii buna replica!
Lucrurile bune se intampla celor care stiu sa astepte!
Ahotnic
Veteran
 
Mesaje: 371
Membru din: 18 Ian 2007, 22:27
Locaţie: Timisoara

Următorul

Înapoi la Arme de colectie, deosebite, cu care ne mandrim

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 27 vizitatori

Publicitate