Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 27 Mai 2019, 13:08

CALDURA:REGULI DE FOLOSIRE A CAINILOR IN ASTFEL DE PERIOADE

Puteti cere sfatului medicului veterinar in ceea ce priveste cresterea , hrana si afectiunile cainilor Dvs. Secţiune sponsorizată de clinica veterinară Trivetorex.

Moderator: wachtelfeld

CALDURA:REGULI DE FOLOSIRE A CAINILOR IN ASTFEL DE PERIOADE

Mesajde wachtelfeld pe 20 Iul 2009, 09:57

Reguli pt. evitarea problemelor ce deriva din faptul ca este foarte cald :
1. Nu lasati cainii in masina pe perioadele cu canicula !!!
2. Permanent sa aveti la dvs. suficienta apa, nclusiv pt. imbaierea cainelui .
3. Incepe sezonul de vanatoare: antrenati cainii progresiv, in perioadele optime ale zilei, dimineata, si uneori seara, iar la fiecare 1/2 ora oferiti-le apa la discretie si 10 minute pauza, daca este nevoie chiar imbaiati-i .
4. Nu cereti cainilor mai mult decit pot da: daca este uscaciune prea mare nu va asteptati de la un pontator sa areteze, el va lucra pe urma si pe filaj mai mult; acelasi lucru se intampla si cand este umiditate atmosferica foarte mare (nasul va fi umed in exces ) si se va intimpla acelasi fenimen !
5. Daca aveti mai multi caini, nu lucrati cu toti deodata, luati-i separat, lucrati cu cite unul doar ....cand se lucreaza cu mai multi, cainii se pasioneaza foarte tare, intervine si gelozia, mai ales daca aveti un teren cu vanat mult, iar accidentele pot apare imediat .
6. Invatati sa va cunoasteti cainele /cainii, faceti diferenta intre cei ce rezita mai bine pe caldura si cei ce nu rezista. Nu insistati daca vedeti cainele ca este obosit, lasati-l sa se odihneasca. La nivelul solului sunt 50 grade daca la nivelul dvs. sunt 27-30 grade. Nu epuizati cainele, folositi-l judicios in asa fel incit sa il puteti folosi si a doua zi .
7. In caz de epuizare si colaps/sincopa respiratorie, cat mai repede, cainele trebuie transportat la umbra si udat abundent cu apa pe tot corpul, insistat pe zona cefei (acolo se afla centrul respiratiei ) si zona inimii si pulmonului. Daca respiratia devine foarte grea si remarcati ca se sufoca, incercati respiratie artificiala: palmele se fac caus in jurul botului cainelui si suflati cit puteti aer, apoi masati zona pulmonara in asa fel incit aerul sa fie evacuat, repetati aceasta manevra pina cind cainele incepe sa respire si in acest rastimp udati-l cu apa cit mai rece, eventual daca aveti apa cu gheata .
8. Cainii cu par lung, este recomandat sa ii tundeti pt. a preveni supraincalzirea, inclusiv parul dintre degete pt. a preveni "culegerea" de corpi straini (ariste ale diverselor graminee, tepi, fisii de tulpini foarte uscate, stuf, etc)
9. In cazul in care vanati mai multe zile legate, nu suplimentati tainul zilnic al cainilor, adaugati doar complexe vitamino-minerale si Traubenzucker (zahar din struguri) pt. a le creste energia .Tainul zilnic se mareste doar in zilele de pauza, in perioadele de refacere!
10. Invatati cand MERITA sa scoateti cainii la vanatoare, invatati zilele cand acesta da randament si cand nu, mai bine conservati-va energia cainilor decit sa o risipiti in zilele cand din cauza indicelui de confort termic acesta nu poate lucra la toti parametrii !


Daca totusi aveti de-a face cu astfel de situatii neplacute, indiferent daca reusiti sa gestionati situatia pe moment, o vizita pe cit se poate de rapida la medicul veterinar, este recomandata .
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2447
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Înapoi la Sfatul medicului veterinar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori

Publicitate