Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 21 Noi 2019, 08:24

Alte cauze ale decaderii soimaritului european .

Fenomen nou aparut in peisajul cinegetic din Romania . Prin urmare avem cu totii de invatat si discutat despre asa ceva . Sa lasam specialistii sa vorbeasca si sa ne invete si pe noi . Poate peste 3-4 ani legea se schimba si mergem la fazan cu soimul pe manusa !

Moderatori: Peregrinus, Ghinda, goshawkrst

Alte cauze ale decaderii soimaritului european .

Mesajde Peregrinus pe 25 Feb 2012, 19:31

Buna ,

informativ enumer aici citeva cauze care au dus la decaderea soimaritului in aproape intreaga Europa , unele mai putin cunoscute in zilele noastre , enumerate pe scurt de catre doi martori oculari din sec. XIX .
Este vorba despre renumitul zoolog german Hermann Schlegel [( 10.06.1804 – 17.01.1884 ) – de la virsta de 13 ani a fost in compania marelui ornitolog Christian L. Brehm , a peregrinat citi-va ani in Dresda , Praga si Viena – din 1825 a ocupat postul de conservator al muzeului din Leiden devenind director al susnumitului muzeu in anul 1858 , a scos si editat in timpul vietii multe lucrari stiintifice , 400 de primdescrieri etc . A fost membru de onoare al multor institutii internationale din Europa , doctor onorific al universitatii din Jena ] si A.H Verster van Wulverhorst care in lucrarea lor “ Traite de fauconnerie “ dedicate majestatii sale regale Wilhem III al Olandei ( Tarilor de jos ) puncteaza urmatoarele cauze a decaderii , a iesirii din moda timpului a soimaritului in Europa incepind cu ultima decada a sec. XVII :

Imagine


1 – descoperirea armelor de vinatoare si a unei tot mai intensive folosiri a acesteia la vinatoare , fapt care a dus la o tot mai mare decadere a acestui gen de vinatoare in secolele urmatoare

2 – soimaritul a primit lovitura de gratie la nivel european odata cu inceperea revolutiei franceze ( 1789 – 1799 ) , urmat de razboaiele napoleoniene care au zguduit din temelii toate monarhiile Europei .

( “Revoluția franceză (1789-1799) a fost un eveniment major al epocii moderne, care a dus la răsturnarea Vechiului Regim și la instaurarea unei noi ordini politice și sociale în Franța.
Franța a experimentat toate sistemele de guvernare trecând succesiv de la monarhia absolută, bazată pe principiul de drept divin, la monarhia constituțională, după model britanic, în care domină principiul „regele domnește, dar nu guvernează”, apoi la republică. Aceasta avea la bază, în teorie, libertatea și egalitatea tuturor cetățenilor.
Revoluția franceză este evenimentul care a marcat totodată în istoria Franței, trecerea la epoca modernă. Perioada revoluționară începe în 1789, cu reunirea Adunării Stărilor Generale și căderea Bastiliei, și se termină în 1799, cu lovitura de stat din 18 Brumar a lui Napoleon Bonaparte. Ideile liberale și naționale propovăduite de Revoluția franceză s-au răspândit în toată Europa, având ca efect intensificarea luptei națiunilor asuprite împotriva dominației străine. Revoluția franceză completează șirul marilor revoluții ale epocii moderne, fiind precedată de Revoluția engleză și Revoluția americană. Totodată, ea a rămas cel mai popular model de insurecție până la Revoluția Rusă din 1917 „ . )

3 – Micsorarea efectivelor de soimi necesari soimaritului in natura
4 – dezvoltarea in timp a unei agriculturi tot mai intensive ,fapt care dus la o limitare a libertatii de miscare a soimarilor in teren , indiferent de rangul acestora .
5 – Odata cu dezvoltarea acestei agriculturi si a practicarii tot mai intensive a vinatorii cu arma de vinatoare , clasa conducatoare a celor care in trecut au protejat si beneficiat cel mai mult de pe urma vinatorii cu pasarile de prada , au devenit in timp ca urmare a acestor schimbari cei mai inversunati dusmani al acestora consideridu-le concurente la vinatul din propriile reviere de vinatoare , punct de vedere care nu s-a prea schimbat spun eu pina in zilele noastre .
6 – un rol major la inflorirea si decaderea temporara a soimaritului din diferite perioade istorice dinainte si mai ales dupa revolutia franceza din diferite tari europene l-au avut si inclinatiile cinegetice sau noncinegetice a diferitelor capete incoronate si domnitori de la cirma tarilor europene , precum si practicarea acestei inclinatii pro sau nonsoimaristice .

Referitor la punctul 3 (Micsorarea efectivelor de soimi necesari soimaritului in natura ) pot face o paralela si la soimaritul Tarilor romanesti al acelor vremuri , prin intermediul datelor mele istorice referitoare la aceasta realitate soimaristica :

1 - Tara romaneasca .1794 / Muntii Bucegi / Valea Cerbului ...

„ In cei dintii ani ai sederii mele in Valea Cerbului vatasii plaiului Prahova nu avura cunostinta de fiinta mea . Dar si daca de la un timp nu putui sa ma mai strecor neluat in seama , vatasii nu ma suparara nici intr-un chip ; mai intii ca n-ar fi indraznit sa necajeasca “ un sudit francez “ si apoi eram un om de pret fata de ei, caci luasem o insarcinare foarte insemnata . Face sa o povestesc aici :
In fiecare an , Sublima Poarta primea de la cele doua tari romane , afara de haraciul cu ale lui dichisuri , si un numar de soimi , de care marele cap al vinatorilor Padisahului avea trebuinta .La fiecare sosire a verii , vatasii plaiurilor faceau venin de moarte , pentru ca erau indatorati de Voda sa predea citeva din pasarile acestea de prada , sub amenintarea ca li se trimite “ mumbasir cu greu treapad “ , de nu sint urmatori poruncii .
Plaiul Prahovei trebuia sa dea doi soimi. Ce-mi veni intr-un rind ? Prinsesem de vii doua soimoaice frumoase ; le dusei la Cimpina vatafului plaiului nostru . sa-i fi dus comorile lui Iov nu ma primea mai bine ; nenorocitul de slujbas tocmai se batea cu capul de pereti , caci potecasii pe care ii insarcinase cu prinderea soimilor se intorsesera cu miinile goale .
Din ziua acea , am fost „ soimarul „ curtii otomane in plaiul Prahova . In chipul acesta eu mi-am platit birurile .
Nu e vorba , mi-ar fi dat de furca „ negustoria „ asta daca , in copilaria mea , n-as fi cunoscut , in Vosgi , un „ fauconnier „ de mina intiia , care ma invata mestesugul lui .
Prindeam soimuletii in cuib , dupa ce cercetasem , din iarna , locurile unde soimoaicele cloceau , totdeauna pitulate in scorburi de pereti prapastiosi ; sa ma fi vazut cum ma cataram pina la ei , cu indeminare si fara ameteala ...
Mestesugul acesta periculos imi era placut , ca nu degeaba aveam o fire zvinturateca . “

Extras din : VRAJA BUCEGILOR de Nestor Urechia .

1792

07.05.1792 – in timpul domniei lui Mihai Sutzu : din 10 plaiuri abia se mai stringeau 20 de soimi , dintre care 2 balabani ( Soim dunarean ) si 1 corui ( Uliu pasarar ) .
Info : ordinul domnesc ( M. Sutzu ) din 7 / 18 mai 1792 catre vatafii de plaiuri din Muntenia prevedea insa 21 bucati in total .
“ Dar adauga domnul , sa gasesti soimi frumosi … , sa nu fie niscareva ciurele “ .

( V.A. Urechia – Istoria rominilor IV p. 279 , ef.I , pag.417 ) .

2 - Moldova

1827 – La sosirea sa in Moldova , printul Sutzu noteaza in 1827 , ca vinatoarea cu ogari si soimi ajunsese in declin , iar vinatoarea la picior era cu totul rara .
1830 - acelas Nicolae Sutzu noteaza ca in Moldova se vina inca cu soimul , dar putin si la cimp .

Din Transilvania referitor la aceasta perioada nu detin din pacate nici o stire , dar cu siguranta exista astfel de documente prin arhivele istorice din Bucuresti si din tara .

Vinatoare de stirc cenusiu - sec. XIX .

Imagine

Andrei Keszeg .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1851
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Alte cauze ale decaderii soimaritului european .

Mesajde Peregrinus pe 25 Feb 2012, 20:17

Buna ,

Info : o mica rectificare a unei greseli din textul incipient :

informativ enumer aici citeva cauze care au dus la decaderea soimaritului in aproape intreaga Europa , unele mai putin cunoscute in zilele noastre , enumerate pe scurt de catre doi martori oculari din sec. XIX .
Este vorba despre renumitul zoolog german Hermann Schlegel [( 10.06.1804 – 17.01.1884 ) – de la virsta de 13 ani a fost in compania marelui ornitolog Christian L. Brehm , a peregrinat citi-va ani in Dresda , Praga si Viena – din 1825 a ocupat postul de conservator al muzeului din Leiden devenind director al susnumitului muzeu in anul 1858 , a scos si editat in timpul vietii multe lucrari stiintifice , 400 de primdescrieri etc . A fost membru de onoare al multor institutii internationale din Europa , doctor onorific al universitatii din Jena ] si A.H Verster van Wulverhorst care in lucrarea lor “ Traite de fauconnerie “ dedicate majestatii sale regale Wilhem III al Olandei ( Tarilor de jos ) puncteaza urmatoarele cauze a decaderii , a iesirii din moda timpului a soimaritului in Europa incepind cu ultima decada a sec. XVIII ( corect ) - ( sec. XVII incorect ) .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1851
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Alte cauze ale decaderii soimaritului european .

Mesajde george_i pe 30 Mar 2012, 23:16

Da, din pacate si aparitia armelor puternice a aparut decaderea animalelor salbatice :evil:
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Alte cauze ale decaderii soimaritului european .

Mesajde corui pe 30 Mar 2012, 23:49

...si poate a calitatii vinatorii si a celor ce o practica
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Re: Alte cauze ale decaderii soimaritului european .

Mesajde Peregrinus pe 01 Apr 2012, 05:22

Buna Dorin ,

nu cred ca este vorba de calitate , mai degraba cred ca este vorba de o vanatoare mai " confortabila " mai usor de practicat si mai ales fara batai prea multe de cap .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1851
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania


Înapoi la Vanatoarea cu pasari de prada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

Publicitate