Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 15 Oct 2019, 11:59

soim calator vs soim sacru

Fenomen nou aparut in peisajul cinegetic din Romania . Prin urmare avem cu totii de invatat si discutat despre asa ceva . Sa lasam specialistii sa vorbeasca si sa ne invete si pe noi . Poate peste 3-4 ani legea se schimba si mergem la fazan cu soimul pe manusa !

Moderatori: Peregrinus, Ghinda, goshawkrst

soim calator vs soim sacru

Mesajde SPIKE pe 07 Aug 2010, 21:52

salut

ce preferați soimul calator cea mai rapida creatura de pe pamant sau soimul sacru ( soimul arabilor) parerea mea cel mai inteligent soim ! are un coeficient mare de inteligenta si de acea poate fi usor de dresat sau inimaginabil de greu :wink:

pentru prazi precum fazanu,rata .....ce credeti ca merge mai bine?
eu cred ca șoimul sacru este mai practic de oare ce poate fi zburat direct de pe pumn dar cu un calatoar zborurile vor fi mai frumoase.

numai bine si aștept păreri!
SPIKE
Membru important
 
Mesaje: 247
Membru din: 19 Aug 2006, 17:44
Locaţie: Timisoara

Re: soim calator vs soim sacru

Mesajde RED_TAIL pe 08 Aug 2010, 06:58

la rata sau fazan eu cred ca merg bine amandoi. fiind prazi relativ lente creste si rata de succes a soimului sacru. totusi, viteza calatorului si zborul nu pot fi atinse de sacru, in schimb la sacru exista avantajul de a-l putea zbura de pe pumn precum si o anume frumuseste a persecutiilor insistente si a hotararii de a dobora cu orice pret prada neabandonand-o in conditii mai dificile de teren relativ inchis unde calatorul renunta.
Avatar utilizator
RED_TAIL
Membru activ
 
Mesaje: 71
Membru din: 03 Iul 2010, 05:24
Locaţie: BUZAU

Re: soim calator vs soim sacru

Mesajde Peregrinus pe 08 Aug 2010, 15:04

Buna spike ,

presupunind o legalizare a soimaritului in viitorul apropiat in Romania , pentru vinatoarea direct de pe pumn la vinatul amintit de tine recomand folosirea pasarilor de pumn - de regula uliul porumbar in nici un caz soimii pomeniti de tine !
In timpul vinatorii , atit fazanul cit si rata , ridicate fiind de un ciine pontator sau scotocitor , pleaca intr-un zbor exploziv care nu este egalat de regula de nici unul din soimii mai sus amintiti , mai ales ca acest zbor este de regula pe o distanta scurta pina in urmatorul tufis, sau cultura mai inalta etc.
Pe distanta aceasta scurta , pe care cele doua specii - fazan , rata , o parcurg cu viteza maxima , nici unul din acesti soimi nu poate de regula sa o egaleze , dar in schimb uliul este perfect echipat pentru acest gen de vinatoare , deoarece este un sprinter , gen ghepard , care ca si acesta este capabil sa atinga viteza maxima pe o distanta scurta aidoma celor doua specii !

Situatia se schimba , daca cu cele doua specii de pasari de prada se practica vinatoarea cu asteptare la inaltime , in acest caz ambele specii au sanse maxime de reusita , sacrul avind in acest caz un avantaj in plus in sensul ca daca fazanul sau rata nu a fost lovita decisiv si cazind incearca sa se refugieze in vreo tufa , sau cutura mai inalta , sacrul o poate urmari si acolo cu oarecare sanse de reusita .
Cu cit inaltimea de unde pleaca soimul este mai mare cu atit mai spectaculos este atacul !
Reusita atacului este dependenta insa de mai multi factori printre care as putea enumera doar : starea atmosferica - de obicei vintul , conformatia terenului - de obicei distantele dintre tufe respectiv culturi inalte , experienta soimului si nu in ultimul rind dresajul ciinilor utilizati cit si experienta soimarului in cauza !
Toti acesti doar citiva factori enumerati , trebuie sa conlucreze la reusita atacului - sansele vinatului de a scapa neatins de soim cresc proportional cu suma factorilor care nu conlucreaza in mod armonios cu atacul in derulare !

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1851
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania


Înapoi la Vanatoarea cu pasari de prada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori

Publicitate