Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 09 Dec 2019, 07:58

iepuri, prepelite si vanatori "afumati"

Nu exista vanator care sa nu vrea sa si guste din bucate . Retetele sunt diverse , una mai gustoasa ca alta , de aceea va invitam sa ne impartasiti din experienta Dvs culinara .

iepuri, prepelite si vanatori "afumati"

Mesajde grigguti pe 14 Ian 2013, 22:25

Ultima oara am vazut ca reteta mea de prepelite afumate a facut ceva “victime” , asa ca m-am gandit sa va mai tachinez nitel, asa ca am luat una bucata prieten Alin Boboc (cu tot cu ceai, stie el despre ce vb) si am plecat la “mosie” unde ma asteptau doi iepuri si ceva prepelite din productie proprie “marca Casa Quaglia”.
Iata si reteta:
Se bea un pahar de vin, se jupoaie iepurii cu pauza de rigoare (a se citi un pahar de vin) intre ei, se aranjeaza cum se cuvine pt gatit si se pun intr-o marinata din:
saramura “potroaca” din 10 litri de apa, 5-6 foi de dafin, vreo 30 de boabe de piper, doua cepe potrivite taiate in patru, doi morcovi feliati, o lingura de boia iute, jumatate de plic de boabe de mustar, un paharel mic de vin alb, si o lingurita de otet si o lingura de ulei. Totul se pune la fiert, dupa ce clocoteste se lasa la racit.
Se mai inchina cate un pahar de vin si se da drumul la gratar ca poate ti se face foame intre timp si ar fi si pacat de altfel.
In paralel iepurii se taie pe muschi cat sa poata sa se patrunda si se pun impreuna intr-un lighean mai mare in care sa incapa amandoi culcati. Se pun pe langa, doi trei catei de usturoi taiati felii, doua cepe albe taiate in patru (altele decat cele din saramura) boia dulce jumatate de plic, un praf de cimbru cat sa ii cuprinda pe toate partile, un mar rosu parfumat taiat in patru (bucatile se baga in toracele iepurilor) si putin tarhon.
Se pun pe gratar cateva fripturi din muschi de capreolus-capreolus bine batute si sarate, ceva ceafa de sus scrofa domestica si ceva carnati picanti bine ca sa mearga vinul ce urmeaza si se mai inchina un pahar ca d’aia esti cu prietenii.
Se toarna peste toate astea saramura (musai rece), un pahar generos de vin alb si inca unul in pahar pt tine si se lasa la marinat la rece intorcandu-se pe fiecare parte seara si dimineata pana ce se intorc de trei ori (trei zile).
Se scot iepurii si se agata afara la vant si rece pana se usuca bine, apoi se baga la afumat, preferabil fum rece. Dupa o zi si o noapte se fum constant (au am folosit lemn de fag in lipsa de mar, par sau prun) se scot si se agata la vant o zi.
Pe perioada afumatului se face pomana vanatului si se bea, mananca si canta cantece de vitejie si se deapana ispravi haiducesti, altfel nu se face afumatura cum trebuie!
Cu prepelitele este mai simplu, fara marinare, dupa ce au fost curatate se sareaza bine, se scot la vant sa se usuce si apoi se baga la afumat urmand aceelasi parcurs mai departe ca si iepurii.
La final se bea multa zeama de varza ca e nevoie si se pregateste o reteta de ciorba de fasole cu ceva afumatura de iepure, o merge?

Si acum poze:

Prepelitele inainte de afumat si colegul de “suferinta” (se pregateste si el de afumat)
Imagine
Ciorchine de prepelite strajuite de iepuri in afumatoare
Imagine
La vant la streasina casei
Imagine
Imagine
O prepelita degustata si ramasitele lasate de colegul Boboc
Imagine
Pus totul la pastrat
Imagine
Subsemnatul
Imagine
Si una artistica de final
Imagine
grigguti
Veteran
 
Mesaje: 799
Membru din: 13 Sep 2008, 12:52
Locaţie: Bucuresti

Re: iepuri, prepelite si vanatori "afumati"

Mesajde GeKados pe 14 Ian 2013, 22:52

Multumim pentru reteta, arata bine! Banuiesc ca punctul cheie al intregii operatiuni este folosirea cu incredere a vinului intre si in timpul derularii tuturor etapelor retetei..
Avatar utilizator
GeKados
Veteran
 
Mesaje: 772
Membru din: 07 Sep 2010, 23:00

Re: iepuri, prepelite si vanatori "afumati"

Mesajde grigguti pe 14 Ian 2013, 22:56

GeKados scrie:Multumim pentru reteta, arata bine! Banuiesc ca punctul cheie al intregii operatiuni este folosirea cu incredere a vinului intre si in timpul derularii tuturor etapelor retetei..


Exact, fara ala nu merge neam!
pe langa ala mai merge si ceva vin :))
grigguti
Veteran
 
Mesaje: 799
Membru din: 13 Sep 2008, 12:52
Locaţie: Bucuresti

Re: iepuri, prepelite si vanatori "afumati"

Mesajde cyp pe 15 Ian 2013, 11:19

inca o data multam pentru reteta :D
cyp
Membru activ
 
Mesaje: 81
Membru din: 05 Ian 2010, 15:44
Locaţie: verona italy


Înapoi la Retete culinare vanatoresti

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori

Publicitate