Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 08 Dec 2019, 12:03

Retete din rata

Nu exista vanator care sa nu vrea sa si guste din bucate . Retetele sunt diverse , una mai gustoasa ca alta , de aceea va invitam sa ne impartasiti din experienta Dvs culinara .

Retete din rata

Mesajde Ursus2006 pe 09 Ian 2008, 14:05

Ce retete stiti ca se pot face din rata ?
Eu am intrebat pe plan local si mi-a zis cineva ca cea mai buna reteta din rata este sa o faci cadou ! :lol:
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Avatar utilizator
Ursus2006
Veteran
 
Mesaje: 2473
Membru din: 08 Iun 2005, 17:21
Locaţie: Deva. HD

r

Mesajde radubichis pe 09 Ian 2008, 14:50

Incearca pe varza ,mie imi place
Avatar utilizator
radubichis
Veteran
 
Mesaje: 1740
Membru din: 31 Aug 2006, 10:23
Locaţie: Hunedoara

Mesajde Ursus2006 pe 09 Ian 2008, 14:58

M-ai omorat cu varza! Scrie si in carte de bucate ca se impaca rata cu varza. Vroiam ceva retete , ca asa, teoretic stiu si eu.
Eram interesat cum incepeti , dupa ce e impuscata: o ciupeliti sau o beliti de piele ? :lol: E fara vreo aluzie.
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Avatar utilizator
Ursus2006
Veteran
 
Mesaje: 2473
Membru din: 08 Iun 2005, 17:21
Locaţie: Deva. HD

Mesajde florin.t pe 09 Ian 2008, 15:05

Rata la cuptor cu portocale (cred :) )
Necesar : o rata, 4 buc. portocale, 2 linguri de unt, 1/2 lingurita de zahar, un paharel de coniac (si unul separat pt. baut :lol: ), o lingura de faina, o lingura de untura, sare.
Se taie rata, se curata si se spala foarte bine (e bine sa o punem in bait 12 ore daca e batrana sau 2-3 ore in apa cu putina sare sa iasa sangele daca e tanara). Se rumeneste intreaga in unt la cuptor. Separat, se pune intr-o cratita grasimea si se adauga faina, amestecind. Cind se rumeneste, se adauga coaja rasa de la doua portocale si un pahar cu apa. Dupa ce a dat in clocot, se pune rata , sucul de la portocale si coniacul (un paharel),si se sareaza. Se pune vasul la cuptor sa fiarba incet, si se mai adauga daca este nevoie cite putina apa. Cind carnea este gata, se scoate rata din sos, se taie in bucati, se pune pe un platou, se toarna deasupra sosul si se garniseste cu felii de portocale. Pofta buna !
Ultima oară modificat de florin.t pe 09 Ian 2008, 15:06, modificat 1 dată în total.
florin.t
Veteran
 
Mesaje: 1224
Membru din: 10 Oct 2005, 09:06
Locaţie: malu' Crisului

Mesajde Ghinda pe 09 Ian 2008, 15:05

Ciupeleste si intreaba ceva oltean vanator cum se face marinata. E un deliciu!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 6269
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Mesajde florin.t pe 09 Ian 2008, 15:15

Rata se ciupeleste (desi greu :lol: ).
Baitul (reteta personala) : 5 boabe piper , 2 foi dafin , 0.5 l vin sec (sau acru de butuc), 2 morcovi, 1 ardei nu prea mare.
Se da in clocot 0.5 l apa , se ia de pe foc, se pun morcovii , ardeiul, piperul si foile de dafin. Se lasa la racit si cand e rece se pune vinul si rata. Atentie la vas, baitul trebuie sa acopere rata .
Ultima oară modificat de florin.t pe 09 Ian 2008, 15:16, modificat 1 dată în total.
florin.t
Veteran
 
Mesaje: 1224
Membru din: 10 Oct 2005, 09:06
Locaţie: malu' Crisului

Mesajde flandra pe 09 Ian 2008, 15:16

Foarte buna e pastrama de rata...rate si afumatoare sa ai ca de pofta de mancare nu e nevoie in cazul asta :)
flandra
Veteran
 
Mesaje: 500
Membru din: 15 Aug 2007, 17:21
Locaţie: BUCURESTI

Mesajde Ghinda pe 09 Ian 2008, 15:20

florin.t scrie:Rata la cuptor cu portocale (cred :) )
Necesar : o rata, 4 buc. portocale, 2 linguri de unt, 1/2 lingurita de zahar, un paharel de coniac (si unul separat pt. baut :lol: ), o lingura de faina, o lingura de untura, sare.
Se taie rata, se curata si se spala foarte bine (e bine sa o punem in bait 12 ore daca e batrana sau 2-3 ore in apa cu putina sare sa iasa sangele daca e tanara). Se rumeneste intreaga in unt la cuptor. Separat, se pune intr-o cratita grasimea si se adauga faina, amestecind. Cind se rumeneste, se adauga coaja rasa de la doua portocale si un pahar cu apa. Dupa ce a dat in clocot, se pune rata , sucul de la portocale si coniacul (un paharel),si se sareaza. Se pune vasul la cuptor sa fiarba incet, si se mai adauga daca este nevoie cite putina apa. Cind carnea este gata, se scoate rata din sos, se taie in bucati, se pune pe un platou, se toarna deasupra sosul si se garniseste cu felii de portocale. Pofta buna !

De ce sa o tai? Este doar aripata? :lol:
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 6269
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Mesajde florin.t pe 09 Ian 2008, 15:25

nu, ca sa-i scoti mai usor penele , bucatile mici sunt mai manevrabile :lol: :lol:
florin.t
Veteran
 
Mesaje: 1224
Membru din: 10 Oct 2005, 09:06
Locaţie: malu' Crisului

Mesajde radubichis pe 09 Ian 2008, 15:31

Ciupileste-o ,poti incerca si pe uscat ,daca nu merge opareste-o dupa ce aiciupilit-o cit de cit pe uscat .Dupa asta tai-o in bucati si prajeste carnea .Taie o ceapa mare solzi si prajeste-o impreuna cu carnea si zarzavaturi taiate marunt Dupa ce s-au prajit toate adauga apa cit sa acopere totul si lasa la fiert pina se inmoaie carnea. Adauga o foaie de dafin ,un virf de cutit de piper ,la fel si cimbru si sare dupa gust si 2 cart0fi pe care0i fierbi pina se sfarima Cind totul e gata adauga 200 ml suc de rosii si 100 ml de vin si mai lasa 10 min la fiert cu un capac deasupra Cind totul e gata suna-ma sa vin la masa :D
Avatar utilizator
radubichis
Veteran
 
Mesaje: 1740
Membru din: 31 Aug 2006, 10:23
Locaţie: Hunedoara

Mesajde Keiler pe 09 Ian 2008, 15:58

Se poate face si salam din rata, in combinatie cu mistret. Iti trebuie o rata si un mistret. :lol:
Avatar utilizator
Keiler
Veteran
 
Mesaje: 465
Membru din: 06 Iun 2007, 10:44
Locaţie: Brasov

Mesajde radubichis pe 09 Ian 2008, 16:04

Ursus vad ca taci ,ce te-ai apucat de ciupilit :?:
Avatar utilizator
radubichis
Veteran
 
Mesaje: 1740
Membru din: 31 Aug 2006, 10:23
Locaţie: Hunedoara

Mesajde Ursus2006 pe 10 Ian 2008, 09:48

Am doar o rata, deocamdata. :lol: Restul au cazut in Cerna si nu le-am recuperat. :cry: Acum s-a cam incalzit, si s-au mutat pe Mures. Mai insist, sa vad cate adun de o pastrama.
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Avatar utilizator
Ursus2006
Veteran
 
Mesaje: 2473
Membru din: 08 Iun 2005, 17:21
Locaţie: Deva. HD

Mesajde radubichis pe 10 Ian 2008, 13:59

[quote="Ursus2006"]Am doar o rata, deocamdata. :lol: Restul au cazut in Cerna si nu le-am recuperat. :
N-ai invatat ciinele sa inoate? :D
Avatar utilizator
radubichis
Veteran
 
Mesaje: 1740
Membru din: 31 Aug 2006, 10:23
Locaţie: Hunedoara

Mesajde Ursus2006 pe 10 Ian 2008, 14:14

E apa rece. Il invat la vara. 8)
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Avatar utilizator
Ursus2006
Veteran
 
Mesaje: 2473
Membru din: 08 Iun 2005, 17:21
Locaţie: Deva. HD

Re: Retete din rata

Mesajde Ursus2006 pe 17 Noi 2014, 17:05

Mai stie cineva vreo reteta ? Intre timp am avansat: am 3 rate, nu una. Am vazut reteta cu gasca pe varza pe forum, dar nu scrie cat se fierbe inainte sa fie pusa pe varza. Am vazut ca sunt vanatori pasionati de rate. Ce faceti cu ele, le aruncati ?
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Avatar utilizator
Ursus2006
Veteran
 
Mesaje: 2473
Membru din: 08 Iun 2005, 17:21
Locaţie: Deva. HD

Re: Retete din rata

Mesajde Sly_Fox pe 24 Noi 2014, 18:23

Hai sa iti spun cum le facem noi aici in Ialomita.
Vanam rate pana pe la 12,apoi unul le face bucati,le condimenteaza (am doi amici care vin cu piperul si cimbrul dupa ei),si le pune la jar infipte in tacalie,alaturi de un peste luat de la pescarii de pe Borcea( la schimb. :D ). Ultima data ne-am pricopsit si cu o jumate de sac de raci.
Carnea este facuta pe loc,proaspata,la jar. Nici nu mai stiu de cand nu am mai ajuns acasa cu vreo rata. :lol:
La ultima iesire ne-a plouat,tunat,si tot am facut focul pentru a frige ratele. Astia cu care ies eu sunt mari amatori de scene haiducesti,nu lipseste focul in care sa se friga o bucata de vanat.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 4584
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Ialomita


Înapoi la Retete culinare vanatoresti

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori

Publicitate