Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 19 Apr 2024, 01:00

Greseli si ...boacane

Forum dedicat discutiilor de interes general , cu specific vanatoresc , deschis tuturor iubitorilor si practicantilor acestei nobile arte . Va stam la dispozitie 24/24 ore !

Moderatori: adrian_ppp, biriuck, Sly_Fox, CCM, von BRAUN, Mircea-B

Greseli si ...boacane

Mesajde dtdpuu pe 21 Mar 2019, 02:19

Salut,

Nu stiu daca s-a mai scris pe forum, dar propun sa listam fiecare greselile si micile prostioare pe care le-am facut de-a lungul anilor, IMPREUNA cu invatamintele/concluziile trase.

VA ROG nu transformati acest topic in "aratat cu degetul", pentru ca toti am gresit, important e ca am invatat ceva. Insa, daca aveti o alta sugestie in legatura cu solutiile "la gresala" va rog raspundeti, atita vreme cit e constructiv.

Asadar, dupa cum imi amintesc....

Lunete prea ieftine (s-a mai discutat dar cred ca merita):
Am citit o gramada despre lunete inca de la inceput, am mers in magazin si am comparat...dar in final, la inceput, tot am dat mai multi bani pe arma decit am dat pe luneta. Am cumparat luente BSA, Brunton, etc. pentru ca erau ieftine si aveau reticul mildot. De asemenea am incercat sa zero arme la prieteni care aveau lunete ieftine. A fost foarte dificil sa zero arma cu lunete ieftine, chiar daca era doar un 22lr. Apoi am cumparat un bore-sighter optic si cind am vazut ca mecanic mecanismul lunetei nu track vertical si/sau orizontal...cred ca era facut din plastelina. Personal cel mai important atribut al lunetei este mecanica si optica vine abia dupa.

Concluzie: Nu cumparati lunete ieftine. Rameneti la marci consacrate si/sau modele incercate. In general la optica nu luati ce e mai ieftin.

Echipament (inclusiv lunete) prea scumpe:
Dupa ce am luat lunete ieftine, am luat din ce in ce mai scumpe. Am ajuns la seria Bushnell Elite care optic dar mai ales mecanic erau cit se poate de bune pentru mine...DAR nu am fost multumit. Am luat un Leopold Mark 4 si l-am pus pe cea mai puternica arma. Ei bine nu cred ca l-am folosit la adevarata valoare. Am tras cu Bushnell Elite (cred ca am vreo 3-4) citeva mii de cartuse in diferite calibre (300 Magnum) in diferite conditii si le-am rasucit multe rotatii "sfircurile" pe ambele axe . In schimb cu Leopold nu cred ca am tras mai mult de vreo 200 de pastile. Asadar banii pe Leopold sint discutabili PENTRU MINE, nu regret ca il am.... dar puteam sa folosesc diferenta pe munitie, antrenament, vinatoare...etc.

Concluzie: Cumparati "calitate" un pic mai multa decit aveti nevoie, dar NU exagerati. Diferenta de bani o puteti folosi la altceva. SAU daca exagerati, faceti-o in cunostinta de cauza, la urma urmei "intelegerea" unei pasiuni e personala si deci subiectiva. DAR nu sfatuiti un incepator cu buget limitat ca trebuie neaparat un Blaser cu Swarovski ca altfel leshina Diana.

Echipament neadecvat: Pentru mine s-a intimplat la vinatoare . M-a atras (ma atrage adica) precizia, deci am cumparat arme de precizie (teava grea, pat rigid, cu multe reglage, structura metalica in pat, tragaci ca un fulg, etc.) si am pus lunete de distanta (maginficari mari, obiectiv cit farul din Constanta, turete cit degetul mare), in final armele sint grele. Cind am ajuns la o vinatoare la dibuit, combinat cu o vreme nasoala (ploaie, sau temperatura de 38 C), am....urit toata precizia. Insa eh...am si uitat ca arma e grea la primul porc care a venit in cale, si am pus luneta la ochi sigur ca o sa inshurubez o pastila prin nara dreapta, pre-molarul drep superior si exact in cerbel...DAR stupoare ca n-am gasit porcul in luneta, pentru ca era ramasa pe magnificare 24x. Ok, modificat, luat iar pozitie sprijint...si porcul a ris cu fundul de mine si a disparut. M-am razbunat mai tirziu..dar putea sa nu mai vina ocazia.

Concluzie: Definiti-va bine cerintele echipamentului si apoi cumparati. Se poate si mai universal, dar fiti constient de compromisuri. Acum sint si eu ca am mai facut riduri. Acum pentru vinatoare la dibuit folosesc exclusiv doar 2 arme, un 223 (relativ usor) care nu grupeaza ci largeste gauri si un SKS cu catari mecanice. Savage-ul in 223 trage doar la cap si SKS trage si la corp dar la distante mai mici.

Glont neadecvat si/sau plasament gresit: Am fost la o vinatoare de porci la care am fost "Dinu Paturica". Adica nu am mai luat Hornady AMax in 308 ci am luat munitie din fundul sertarului ...ca doar e ditamai 308 nu-i asa. Doar cind il aude porcul moare de atac de cord. Muntia "din fundul sertarului" era ceva FMJ militar si voiam sa o consum. Asadar primul porc (era deja noapte) am tras..si porcul...a fugit, eh...am ratat ca era departe (vreo 90m), desi eram din stand, am crezut ca am tras binishor. Am mers sa il caut dar nu era in jur, deci sigur am ratat. A doua zi a fost la dibuit, unde am gindit ca trag de aproapoe nu se poate sa ratez. La dibuit am ochit cu grija la corp, tras...si a fugit din nou...dar l-am gasit mai incolo, tras din nou, iar fugit...etc. tot asa de vreo inca 2 ori. In final am ajuns linga el, era viu dar ca o strecuratoare ...aproape mort. I-am tras un glont cu pistolul in cap de finalizare.

Dupa inca o zi s-a intimplat ca am mers la dibuit in zona in care am "ratat" porcul din stand. L-am gasit, era de mult beton cu o lovitura acolo unde ochisem.

Concluzie: Desi am folosit un calibru arhisuficient on glont ne-expandabil la vinat rezistent a facut sa pierd o piesa si apoi sa distrug o a doua. De atunci trag doar cu glont expandabil la corp la sau cu FMJ in cap. N-am mai pierdut nici un porc in urmatorii ani si nici n-am avut de-i cautat.

Daca "nu-i stricat nu-l repara": Dupa sute de cartuse trase printr-un Savage 308 10FP m-am hotarit sa-l curat. Tragea in continuare tot precis, cel putin eu nu sesizam vreo diferenta..dar am zis ca e vremea. Si l-am curatat, cu simtz de raspundere, iar apoi cu mare fericire si anticipare am mers in poligon....unde arma mea tragea ca la insamintarile cu mina. Evident ca dupa vreo 5 focuri am realizat ce am facut si am "recitat multe versete" in ziua aceea. A trebuit sa plec din lipsa de timp si au mai trecut citeva zile si dolari pe tzeva pina am reusit sa revin inainte de "a-i face spalaturi gastrice". De atunci daca nu trebuie, nu o curatz. Am observat ca cele de calbru mic cum e 17 hmr, 22lr se "mizgalesc" mai repede dar celelalte, doar dupa o vreme mai lunga, sau asa primavara si la inceput de sezon. E drept ca trag mai putin cu ele acum fata de astea mici.

Am o arma cu aer comprimat la care m-am hotarit sa schimb bazele lunetei. Ei bine acum nu mai trage, nicicum, si o sa fie ceva cale pina o fac la loc.

Concluzie: M-am hotarit sa las arma in pace atita vreme cit trag bine. Nu schimb nimic, decit cind "se strica" sau stiu ca urmeaza "se strice", sau vreau sa incep de la zero. Spre exemplu, cind incarc o noua serie de cartuse curat teava ca sa fie "la zero" si sint constient ca trebuie sa o ung cu citeva focuri.


Calibre "camion": Aici e legal la iepuri (jackrabit), porci cu orice. Adica daca pshihoterapia ii face sa se sinucida..ar fi legala. Pentru mine, o vreme jackrabit era un experiment balistic, acum mi-a mai trecut. Asadar am tras la jackrabit cu aer comprimat (.17, .22) si cu urmatoarele arme de foc: 17 hmr, 22lr, 22 wmr 9 mm (din pistol), 357 magnum (din revolver), 45 Colt(revolver), 223, 7.62x39. Dupa cum va inghipuiti cu 223 si 7.62x39, doar capul a fost de recunoscut. Cu 223 si 7.62x39 nu am tras decit odata (cu fiecare bineinteles). De asmenea am tras cu 7mm Magnum in cap la porc si practic jumate din craniu a fost inexistent.

Cu toate ca argumentabil toate loviturile au fost cu moarte instantanee, calibrele "supraponderale relative la vinat"nu sint nici placute, nici satisfacatoare si efectul e ....carnaj.

Acum la iepuri ma opresc la 17 hmr.

Concluzie: Prea multa putere...e prea multa, prefer calibre un pic subdimensionate cu lovituri de precizie. Sigur ca de multe ori puterea nu e atit de devastanta, dar am ramas la calibrele subdimensionale daca sint legale. Le trag mai bine, sint mai ieftine atit munitia cit si armele si optica. Pentru mine e mai satisfacator sa vinezi cu "bisturiul" decit cu "toporul".


Conditia fizica: Am o "uzura" indelungata dar as zice ca sint in stare satisfacatoare relativ la "data fabricatiei". Am mai vazut cite o sala de gimnastica pe dinauntru si daca ar fi prohibitie la inghetata si n-ar fi sarbatori as putea sa mai ramin asa o vreme. DAR am fost cu prieteni (unii tineri) care...nu chiar alearga 100m in 10s. Si le-a fost greu, mai ales in 30-40 C, sau iarna la -20, sau pe ploie, prin belti si iarba uda. Toata admiratia pentru ei, ca au rezistat pina la jumatea zilei...dar la sfirsit, nu mai era o placere pentru ei. Cind esti dupa 5 ore de umblat prin padure, obosit si miserabil, ud de ploaie sau transpiratie, cu 20 kg de echipament, cu cizme si haine greoaie, e apropate imposibil sa ai placere si emotie decit daca esti cit de cit in forma fizica. Atunci cind te lasa genunchii, plaminii si bratele, si cureaua armei te smirgaleste pe git nu mai conteaza nici Swarowski, nici Blaser, nici super glontul cu expandare contoloata, nici macar impresia colegilor.

Concluzie: Conditia fizica nu e un subiect pasional, dar in opinia mea forma fizica conteaza mai mult decit echipamentul la vinatorile la care e de umblat, mai ales in conditii meteo "a naibii". Asadar hai sa incercam sa raminem cit de cit "tineri". Realitate e evident impotriva noastra...dar sa nu o ajutam.

A cumpara versus a face singur: Nu afecteaza prea mult Romania, dar pe toate forumurile citesti cit de mult ajuta re-loading pentru precizie. "Legenda" cred ca provine de la tragatorii la tzinta care ating rezultate remarcabile prin incarcare proprie. DA este adevarat ca reincarcarea a imbunatatit precizia si pentru mine. DAR efortul, numarul de operatii, migala, masuratorile si educatia pentru a imbunatati precizia sint o stiinta in sine. Pentru mine, a "durat" carti citete din coperta in coperta, forumuri, youtube-s, echipamente care nu sint ieftine, si apoi munca in sine. Ca idee un tub trece prin peste zece operatii pentru incarcatul de precizie. Si munitia pentru arma nu trage la fel de precis in alta chiar daca e in acelasi calibru. Rezultatul final insa si satisfactia pentru mine merita, DAR dedicatia in timp si bani e considerabila.

Am un alt exemplu nu e din vinatoare, dar cred ca se aplica. Intr-o vreme aveam pasiunea condusului pe pista. Am auvt o masina oarecum "de curse". Cam la doua-trei saptamini ne intilneam cu fel de fel de cluburi la diferite piste in US si Canada pentru un weekend de fun. Ei bine la fiecare iesire schimbam placute de frina de 2 ori (de pista si apoi din nou de strada), schimbam toate 4 caucicurile de 2 ori (cu cele de pista si apoi cele de strada in din nou) si cam la 3-4 eveninmente schimba discurile de frina pentru ca ajungeau foitze si ar fi crapat din shoc termic, schibam toate fluidele singur, etc.. Acum nu imi mai vine sa schimb placute, nici sa rotesc cauciucurile singur, nici sa schimb uleiul, desi as salva ceva bani...dar nu se merita si nici nu mai am pasiune suficienta sa le fac singur. Poate sint lucruri care le voi face singur, dar sint proiecte care ma pasioneaza si daca e prea dificil (cum ar fi de sudat ceva) o sa merg la mecanic.


Concluzie: Ginditiva bine ce merita sa faceti singuri si ce merita sa cumparati sau sa platiti pe cineva. Nu e o decizie pe care "o cititi" ci trebuie sa fiti realisti, sau poate treubie sa experimentati o vreme. As zice ca daca aveti pasiunea sa o faceti, atunci invatati experimentati si faceti singuri. Dar daca nu aveti inclinatia si pasiunea probabil e mai bine sa cumparati serviciul sau echipamentul. De obicei invatatul, experimentele si greselile vor costa comparabil sau chiar mai mult decit cumparatul.

Neplanificat suficient: Am fost la o vinatoare la care nu am apucat sa zero arma pentru munitia noua. Am ratat. De asmenea am ajuns tirziu, si am pierdut prima vinatoare. Tot la aceeasi vinatoare nu am avut pelerina de ploaie cu mine (prognoza era Ok), si a trebuit sa improvizez, dar am pierdut vremea si a crescut frustrarea. Tot la aceeasi vinatoare mi-am uitat manushile de cauciuc, nu a fost un capat de lume, dar a adaugat la frustrare.

Am fost la vinatori la care cineva a uitat..arma. Altii au ramas fara munitie. Altadata am fost cu un prieten care nu a controlat vremea...temperatura a fost cu minus...in Texas. Evindent ca plecat mai repede in cabana si a venti cu paturi in stand (noroc ca eram in stand).


Concluzie: Faceti liste, mentineti-le la zi, si nu va abateti de la ele. Daca "ooops-ul" nu e mare, e ok, putem compensa, dar mai bine sa nu fie pentru ca neprevazutul de obicei vine.



Ma opresc aici dar o sa imi mai amintesc..ca mai am boacane. Abia astept sa le citesc pe ale voastre.

Multumesc,
CristianC

PS. Scuze de ortografie, e deja tirziu si nu mai am timp sa corectez.
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Greseli si ...boacane

Mesajde tehărău pe 21 Mar 2019, 03:27

Cristian, felicitări pentru postare, m-a uns la inimă! Aprob fiecare cuvințel.

Am cumpărat o mulțime de gadgeturi. Multe stau neatinse. Am pantaloni și geci cu eticheta pe ele. Fie așteaptă o reducere în greutate ce nu mai vine niciodată, fie ieșirea pe acel frig pentru care am dat tot acei bani, fie voi filma ieșirea și peripețiile alta data, fie binoclul e prea greu, îl iau doar la observații, fie ca scaunul nu-mi trebuie, fie ca am dat o grămadă de bani și parca nu dace sa întru în goană cu...
In schimb am lucruri pe care le am luat la fiecare vânătoare și îmi plac și le folosesc cu placere.
Cumparati doar ce va trebuie, puțin dar de calitate. Evitați ofertele, chilipilurile.
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Greseli si ...boacane

Mesajde kama3 pe 21 Mar 2019, 08:46

O greseala pe care (cred ca) am facut-o sezonul care tocmai s-a incheiat a fost sa folosesc cartuse diferite pentru aceiasi specie (fazan) si conditii de vanatoare asemanatoare.
Sezonul viitor mi-am propus sa folosesc pe cat posibil acelasi tip de munitie. O fi bine, n-o fi bine om vedea.
4, 5mm
9mm
16
12
.270win
Avatar utilizator
kama3
Veteran
 
Mesaje: 367
Membru din: 23 Dec 2008, 13:21

Re: Greseli si ...boacane

Mesajde biriuck pe 21 Mar 2019, 09:28

Cea mai mare greseala ce imi vine acum in minte e legata de un "upgrade" ce nu era necesar. Am decis sa repar niste probleme estetice la un ZB stutzen, e o arma ce mi-a adus mari satisfactii si eram hotarat sa ii scot niste bube de la pat. Ca sa se poata lucra cum trebuie la ea, am dat jos luneta. Lemnul a iesit bine, ma declar multumit dar nu am mai putut monta luneta la loc din cauza prinderilor, efectiv s-a ras filetul la suruburile care strangeau inelele. Mergea bine, nu trebuia deranjat sistemul din considerente estetice.
Nu e mare smecherie de reparat, am gasit si unde, pot cu ocazia asta sa schimb si inelele originale astfel incat sa fie de 1 inch dar... timp nu am avut. Pe langa asta, mi-am luat si alte arme intre timp asa ca pe batranica o mai scot cand si cand si trag doar pe mecanice.

La capitolul bani aruncati as putea sa zic de o prindere rapida cu sina luata pentru a monta un Red dot pe un Voere. Dupa am constatat ca ma descurc foarte bine cu luneta curenta (Leica 2.4-16x56) chiar si la distante mici iar acolo unde e chiar exagerat de stramt (sub 15m) si de ursos dau pur si simplu jos luneta si trag pe mecanice.
Corruptissima re publica plurimae leges
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2695
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Brasov/Ploiesti

Re: Greseli si ...boacane

Mesajde Marius pe 21 Mar 2019, 14:03

kama3 scrie:O greseala pe care (cred ca) am facut-o sezonul care tocmai s-a incheiat a fost sa folosesc cartuse diferite pentru aceiasi specie (fazan) si conditii de vanatoare asemanatoare.
Sezonul viitor mi-am propus sa folosesc pe cat posibil acelasi tip de munitie. O fi bine, n-o fi bine om vedea.

Daca te consoleaza, nu esti singur. Vad an de an la colegii de vanatoare din jurul meu, acest tip de greseala. In ce ma priveste, eu sunt in partea opusa (poate ca si asta e o greseala). Trag de apropae 20 de ani cu aceleasi cartuse (marca, tip, gramaj, dimensiune alica), la acelasi fel de vanat.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3243
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Greseli si ...boacane

Mesajde Clujeanul pe 22 Mar 2019, 06:34

Am cumparat din Ungaria pe nevazute un caine de vanatoare, pui, cu pedigree. Cand l-am primit, cainele era foarte mic, rahitic in ultimul hal si plin de paraziti.

Am bagat in el o gramada de bani sa-l cresc cum trebuie si acuma am un caine de rasa scump, sub-standard, fricos si absolut contraproductiv la vanatoare.
Clujeanul
Veteran
 
Mesaje: 807
Membru din: 19 Iul 2009, 07:22
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: Greseli si ...boacane

Mesajde dtdpuu pe 25 Mar 2019, 14:55

Echipament neadecvat: Vreau sa adaug la aceasta sectiune. Am luat o pereche de bocanci "anti-snake" in sale de la Cabelas. Cred ca am mai spus aici pe forum ca am o fobie de serpi, asadar fiind in Texas la vremea respectiva bocancii inalti "anti-snake" a fost una din cumparaturi. Au tinut multa vreme ce e drept DAR in necunostinta de cauza i-am luat cu strat termoprotector. Asadar de fiecare data cind ii port in Texas (unde mai vinez si acum) e foarte foarte cald in ei. De asemenea nu tin la apa si cind e ud si ploaie m-am resemnat in a fi leorca la picioare. Data viitoare cind iau bocanci o sa ii iau pentru "zona in care vinez", sau iau a doua pereche. In cazul de acum am o pereche militari pentru zapada si baltoace si bocanci de hiking dar mai scurti. Inca nu m-am indurat sa dau banii pe unii "non-insulated".


Reparatii neprevazute: Aceasta nu e o boacana, dimpotriva, dar cred ca merita amintit. Aproape la fiecare iesire in teren ceva se intimpla de reparat. Citeva exemple:

Lanterna de pe arma (la noi e voie) s-a slabit, sau i s-a terminat bateria. Luati cu voi cel putin un multitool sau ceva pentru lucruri simple. De asemenea duce-ti baterii de rezerva. Personal imi duc o trusa mobila de "mini-armurier" ca sa pot lucra la luneta dac e nevoie si o imi duc o vergea de curat arma, daca ramine ceva blocat pe teava ( O scapi si ii intra ceva, sau un tub crapa si trebuie scos din camera cartusului, mi s-a intimplat in poligon).

Un alt exemplu este ultima vinatoare in care dupa 7 ani mi s-a desprins talpa de la bocanci. O jumatate de ora umblam ca si pe luna ca sa nu o stric si mai tare. Dar...am rezolvat-o cu un capsator si am mai continuat inca o zi de umblat prin padure. Alta solutie ar fi fost banda adeziva care o aveam la mine.

Concluzie: Ginditiva la un minimum de echipament de reparatii sau la backup pentru ca lucrurile se strica la momentul cel mai nepotrivit ....cind le folosesti :-) :D . Un Multitool, o banda adeziva, un sac/pungi de plastic, ceva baterii de rezerva, citeva surube extra pentru lunete, ceva componente simple la arma (daca aveti hobby)...sint simplu luat in teren.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA


Înapoi la Vanatoare discutii generale

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 24 vizitatori

Publicitate