Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mai 2018, 10:13

Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Forum dedicat discutiilor de interes general , cu specific vanatoresc , deschis tuturor iubitorilor si practicantilor acestei nobile arte . Va stam la dispozitie 24/24 ore !

Moderatori: adrian_ppp, biriuck, madalin122582, von BRAUN

Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde aghiuta pe 20 Mar 2017, 11:49

Deschid acest topic si indemn pe toti cei care ar putea avea idei si solutii sa ma completeze. Exista deja topic similar si pe alte forumuri ;) ,dar aici nu am gasit si m-am gandit ca n-ar strica.
Daca ar fi sa raspund strict la intrebarea topicului,as spune ca spre dezastru.
Incerc sa ma explic, tinand seama de datele (incomplete) pe care le am cat si de legislatia din domeniu.
Fondul cinegetic roman este limitat;tara nu isi poate mari granitele.
Din ce in ce mai multe terenuri sunt scoase din circuitul cinegetic,fie prin retrocedari (unde noii proprieteri ingradesc terenul si cu greu permit accesul vanatorilor), fie in alte moduri mai putin transparente.
Agricultura din ce in ce mai intensiva,fara a lasa suprafete de liniste pentru animale.
Marirea numarului de oi si ai cainilor aferenti aproape la dublu fata de statistica de acum zece ani (deh,subventia UE e tare buna,nu doar branza).
Cred ca suntem singura tara din Europa unde exista arondare de ha/vanator => Romania nu poate avea decat maxim Y vanatori.
Obligativitatea inregimentarii vanatorilor in asociatii gestionare de fond cinegetic si deja exista asociatii gestionare care nu mai pot primi noi oameni din motivul depasirii vanatorilor la hectar.
Inasprirea Legii 295, uneori pana la a deveni aberanta.
Pierderea de catre „marile” asociatii a fondurilor de vanatoare si constituirea unor noi asociatii care sunt mai mult cluburi exclusiviste, primind cati membrii vor cei care au infiintat „clubul”.
Din ce in ce mai multi „vanatori de rand” nu-si mai pot permite „luxul” unei cotizatii,cotizatie marita an de an,atat datorita factorilor obiectivi(micsorarea numarului de fonduri,maririi cheltuielilor de administrare,etc) cat si datorita altor factori mai putin obiectivi.
La ce solutii m-am gandit eu.
Daca s-ar scoate din lege atat obligativitatea asocierii cat si limitarea numarului de vanatori admisibili in Romania s-ar putea,in timp,sa creasca numarul de vanatori romani,care, doritori de vanatoare,se vor afilia de buna voie unor asociatii atractive,crescand numarul de cotizanti la acele asociatii.
In felul acesta asociatiile ar putea,avand fonduri mai multe,sa-si diversifice oferta (construire de poligoane pentru antrenament,populari mai serioase,paza mai buna a fondurilor,etc),ba ar putea chiar sa scada,in timp,valoarea cotizatiei,permitand unui numar si mai mare de vanatori sa vina la ei.
Asta ar insemna VANATOARE si ACTIVITATI CONEXE.
Discutia e vasta si ar trebui inteles si de catre vanatorul roman ca VANATOAREA nu inseamna doar fleica si carnatu'.
Stand de vorba cu mai multi vanatori suedezi,unii dintre ei fiind si "factori de decizie" in diverse asociatii de vanatoare,mi-au spus ca cu cat mai multi vanatori,cu atat mai bine.
Atat pentru actiunile de mediu pe care le desfasoara asociatiile,pentru potentialul financiar al lor,care au posibilitatea sa organizeze si altceva decat "goane la mistreti"(poligoane de antrenament dotate cu de toate),populare reala si multe,multe altele.
La un moment dat, castorul disparuse de pe teritoriul Suediei dar cu ajutorul vanatorilor si al asociatiilor,sprecia a reaparut si acum se practica vanatori frumoase la castor,atat cu pusca cat si cu capcane.
La fel s-a intamplat si cu gasca canadiana,care nu era autohtona,dar prin eforturile vanatorilor ea a devenit una din speciile vanate cu mare interes in Suedia.
Aici asociatiile de vanatoare colaboreaza intre ele desfasurand actiuni comune,cu participarea vanatorilor din acele asociatii si nu numai;orice vanator este bine venit si primit cand se fac actiuni de interes general.
Nu am atins toate punctele pe care aveam de gand sa le spun dar nici nu vreau sa lungesc postarea pana la necitire.
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1669
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde Nautilus pe 20 Mar 2017, 16:15

Creșterea numărului de vânători români membri cotizanți nu a fost dorită.

Nu a fost dorită fiindcă branșa a fost contaminată (și nu acum, acum doar simțim efectele; în anii 1980 și 1990) de boala elitismului. Să se ridice bariere, să se facă șicane, să se pună taxe și condiții legale foarte restrictive, astfel încât să rămână o castă închisă, să nu intre țiganii și cocalarii.

Treaba asta funcționează o anumită perioadă de timp. După care se întâmplă ceva inevitabil: membrii branșei îmbătrânesc, renunță la vânătoare, nu mai au bani ș.am.d. Și, după un timp, mor.

În momentul în care mor sau pleacă din branşă şi cei care sunt acum, branşa moare şi ea din lipsă de membri. Fiindcă nu au fost instruiți candidați din rândul celorlalți, fie ei și cocalari, ca să îi înlocuiască.

Și atunci regulile economiei clasice, cu cererea și oferta, îți dau în cap: fără vânători, nu sunt armurieri, fără vânători, armurieri și asociații, nu mai are Statul de la cine scoate bani. Fără contribuții la Stat dispare interesul de a mai relaxa legile. Și atunci numărul de vânători și armurieri se micșorează și mai mult, fiindcă se ridică bariera legală începătorilor. Și atunci sunt prea puțini ca să mai conteze ca votanți, și autoritățile nu-i mai ascultă.

Și bulgărele de zăpadă se tot duce la vale și se mărește, până când nu mai lasă nimic în drumul lui. Dispare grupul social pe care anglofonii l-ar fi numit ”cultura vânătorească”. În sensul folosit de ei, nu include numai vânătorii și silvicultorii, ci toate clasele sociale care au legătură cu asta. Până la simpli admiratori care nu fac decât să citească revistele vânătorești. Dar și ei aduc o constribuție: banii cheltuiți pe revistă, care se duc în plata personalului, propaganda pe care o fac, informația pe care o dobândesc, faptul că aspiră și ei să intre în branșă, și în viitor chiar o fac.

Într-un sistem închis, ca Republica Socialistă România, ”elitismul” funcționa numai fiindcă sistemul nu era obligat să țină cont de regulile pieței.

Acolo unde aceste reguli funcționează, e mai puțin păgubos să lași barierele jos și să atragi candidați. Oricât de cocalari ar fi, pot fi instruiți și sancționați și bătuți în cap până când se deprind să fie membri vânători cinstiți. Efortul e mai puțin costisitor decât degenerarea lentă a branșei.
Avatar utilizator
Nautilus
Veteran
 
Mesaje: 301
Membru din: 21 Dec 2009, 20:01
Locaţie: Bucuresti

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde aghiuta pe 20 Mar 2017, 17:00

@Nautilus,corecte observatiile tale. Intr-o lume libera si concurentiala ar trebui sa fie valabile legile liberalizarii si atragerii de noi oameni. E nevoie de ridicarea barierelor.
Una dintre ele este,dupa parerea mea,scoaterea din lege a limitarii numarului de vanatori si nelegarea acestui numar de numarul de hectare si/sau "locuri libere" din asociatii. Posibil ca o initiativa legislativa in acest sens,sprijinita si sustinuta si de forul de reprezentare al vanatorilor romani ar fi benefica.
Probabil ca multi ar sustine ca daca va creste si mai mult numarul de vanatori din Romania,fauna ar avea si mai mult de suferit. Cred,din noua mea perspectiva,ca ar fi tocmai pe dos. Cu cat mai multi vanatori in teren,cu atat mai buna ocortire a vanatului si paza mai buna a terenurilor de vanatoare.
Ca exemplu as da,ati ghicit,tot Suedia, care la o populatie de pana in 10 mil. locuitori are peste 300.000 de vanatori si numarul creste anual iar fauna nu are de suferit. Am inteles ca si in Finlanda trendul vanatorilor este tot crescator de la an la an dar de acolo nu am cifre.
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1669
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde Liviu Mircea-tehărău pe 20 Mar 2017, 17:28

Numai prin relaxarea legislativă se pot face performanțe. O viziune înțeleaptă poate regla echilibrul fără mari eforturi.
Iată un exemplu pe care îl susțin :
viewtopic.php?f=30&t=12619&p=185072&hilit=Legiuitorule#p185072
PS. În spiritul informării și găsirii de soluții, @aghiuta te rog să pui link-ul discuțiilor de aici și pe celelalte forumuri și grupuri Fb.
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
Liviu Mircea-tehărău
Membru important
 
Mesaje: 153
Membru din: 30 Oct 2016, 12:16

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde Septimiu pe 20 Mar 2017, 17:43

Pentru a creste numarul de vanatori atunci eu zic ca ar trebui inceput cu masuri care sa incurajeze acest lucru.
Un prim pas ar fi clarificarea procedurii de examinare. Daca legea prevede un an de stagiatura atunci aceasta perioada sa fie respectata si sa nu fi nevoit sa astepti un doi sau, in unele cazuri, chiar mai mult pentru a putea sustine examenul. Accentul ar trebui sa se puna cunostintele acumulate in acel an.
Stiu ca m-am plans de multe ori de acest lucru pana acum dar este destul de frustrant sa tot astepti si sa nu ti se spuna nimic clar.
12/76 | .30-06 Springfield
Septimiu
Veteran
 
Mesaje: 344
Membru din: 05 Ian 2009, 09:51
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde aghiuta pe 20 Mar 2017, 17:43

Liviu Mircea-tehărău scrie:PS. În spiritul informării și găsirii de soluții, @aghiuta te rog să pui link-ul discuțiilor de aici și pe celelalte forumuri și grupuri Fb.

@biriuck, HEEEEELP, ^:)^ :confusion-helpsos: ca nu ma (chiar) pricep si nici timpul nu ma prea ajuta.
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1669
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde aghiuta pe 20 Mar 2017, 17:47

Septimiu scrie:Pentru a creste numarul de vanatori atunci eu zic ca ar trebui inceput cu masuri care sa incurajeze acest lucru.
Un prim pas ar fi clarificarea procedurii de examinare. Daca legea prevede un an de stagiatura atunci aceasta perioada sa fie respectata si sa nu fi nevoit sa astepti un doi sau, in unele cazuri, chiar mai mult pentru a putea sustine examenul. Accentul ar trebui sa se puna cunostintele acumulate in acel an.
Stiu ca m-am plans de multe ori de acest lucru pana acum dar este destul de frustrant sa tot astepti si sa nu ti se spuna nimic clar.

Exact (si) asta s-ar rezolva daca se va scoate din lege chestia cu vanatorul/Ha.
Cine vrea sa devina vanator,face anul de stagiu si apoi da examenul. Fara locuri/hectar in asociatii,fara limitari.
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1669
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde Nautilus pe 20 Mar 2017, 18:43

E foarte posibil să se simtă nevoia de ridicarea barierelor în 2017.

Dar barierele nu au fost puse acum. Nici sub PD-L. Nici sub PNCŢD. Barierele au fost puse în anii 1980 şi 1990. Cu o generaţie în urmă. Când bătrânii de acum ai branşei vânătoreşti îşi începeau activitatea şi erau simpli începători, fără un cuvânt de spus.

În anii "buletinului de Bucureşti". Ai repartiţiei de Stat. Ai examenelor cu 15-20 de fraieri pe un loc. Ai circulaţiei cu numere pare şi impare. Ai Kentului şi valutei de la Apaca. Ai inflaţiei de 140%.

Să nu faceţi studii, că ţara te vrea prost. Să nu trecem graniţa, că pleacă ţiganii la furat. Să nu fie respectată proprietatea, că vin moşierii. Să nu mergi la tir, că puştii nu trebuie să se obişnuiască prea mult cu armele de foc. Nici la Aeroclub, că aviaţia era o treabă pentru milionarii din telenovele. Nici la pescuit, că îţi ia din timpul pentru lecţii.

Să nu vânaţi, că asta e o activitate rezervată aristocraţiei.

Nu în 1987, nu în 1997, nu în 2007. Acum, la spartul târgului, în 2017, e cam târziu să vorbim de liberalizare când lumea a fost crescută să fie mai conservatoare decât rednecii lui Trump încrucişaţi cu tovarăşii lu' Tovarăşu'.

Cum i-au spus Împăratului Karl I în 1918, când încă mai credea că poate să negocieze: "cam târzior, Măria Ta, cam târzior!"
Avatar utilizator
Nautilus
Veteran
 
Mesaje: 301
Membru din: 21 Dec 2009, 20:01
Locaţie: Bucuresti

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde aghiuta pe 20 Mar 2017, 19:13

Ai dreptate in tot ce spui.Cam asta este situatia dar de undeva si candva tot trebuie inceput ceva.Daca nu de noi macar de cei mai tineri ca noi,atat pentru ei cat si pentru copii lor.
Nautilus scrie:Cum i-au spus Împăratului Karl I în 1918, când încă mai credea că poate să negocieze: "cam târzior, Măria Ta, cam târzior!"

Am un preten de-l chema Confucius si care mi-a zis odata,la un spritz,ca daca nu faci nimic,poti fi sigur de rezultat. Daca, totutusi, faci ceva, nu mai esti sgur de nimic, ba s-ar putea intampla sa descoperi ca ies chiar si lucruri bune.
Nici eu nu credeam prin anii de liceu ca o sa fiu apt sa lucrez pe un laptop;nici nu stiam ce dihanie ar putea fi.
Generatia mea s-a uitat prima data la televizoare Rubin. Azi......
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1669
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde Marius pe 20 Mar 2017, 19:42

Numarul de vanatori/hectar e o tampenie. Daca am o cota de recolta, de ce e treaba cuiva ca o realizez cu 30 sau 300 de membri?
Marius
Veteran
 
Mesaje: 2999
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde aghiuta pe 20 Mar 2017, 19:53

Sigur ca e o tampenie.
Limiteaza numarul de vanatori posbili ai Romaniei la numarul de hectare. X hectare = Y vanatori.
Nici in Suedia nu poti detine si folosi arma de vanatoare decat daca esti vanator dar aici nu toti cei care vor arma vor sa si vaneze. Unii se duc doar la poligon ca-s pasionati doar de tras la tinta, nu de vanat animale.
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1669
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde ventura pe 21 Mar 2017, 07:09

Presupunând ca s-ar scoate aceasta "bariera" cu nr. de vanatori/ha... Cum ar stimula "civilul" sa devină vânător? Nu suntem în situația în care tre' sa aștepți sa renunțe careva ca sa-i iei locul.... Sunt locuri berechet. Nimic nu împiedică cetățeanul roman sa susțină examenul de vânător. Nici eu nu sunt decord neaparat cu aceasta "limitare" dar nici nu încurcă. Și barourile au un nr. maxim de avocați în cadrul lor.... si acolo sunt cam ocupate. Și farmaciile sunt pe cap de locuitor, și medicii de familie au un nr.maxim de pacienti, și notarii și judecătorii, si chiar bisericile....
Și tot cam ocupate.... DAR nu este și cazul vânătorilor. ... Nu știu sa dorească careva sa devină vânător și sa nu poată din cauza asta.
E posibil însă sa nu poată accesa o anumita asociație din diferite motive: prea elitista, prea scumpa ori care si-a atins limita de vanatori. Asta este.... Se poate întâmpla. Dar sunt excepții.
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Avatar utilizator
ventura
Veteran
 
Mesaje: 797
Membru din: 01 Mai 2008, 20:12
Locaţie: Focsani

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde ventura pe 21 Mar 2017, 08:27

Si as vrea sa continui (nu mi-a permis timpul mai devreme)....
Cred ca cea mai importanta problema de care ne izbim (si nu stiu cum o putem rezolva) este ca nu ne putem baza deloc pe cei ce trebuie sa vegheze la respectarea legilor, la instrumentarea cazurilor si la stabilirea eventualelor sanctiuni.
Daca oierul ar avea doar nr. de caini admis, vaccinati si cu jujeu, daca ar pasuna doar acolo unde si cand au voie, daca nu s-ar folosi abuziv insecticide si alte substante (unele interzise in toata lumea), daca s-ar creea perdelele de protectie, etc..., ori daca ar fi sanctionati pentru nerespectarea acestor lucruri...
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Avatar utilizator
ventura
Veteran
 
Mesaje: 797
Membru din: 01 Mai 2008, 20:12
Locaţie: Focsani

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde aghiuta pe 21 Mar 2017, 09:04

@ventura,scopul topicului este sa indentificam probeleme care ingradesc/ingreuneaza vanatoarea si dezvoltarea culturii cinegetice si conexe (actiuni de mediu,repopulari cu specii disparute-dropia-,tirul,etc) si, odata identificate,sa gasim solutii de rezolvare.
Din moment ce nici tu nu esti de acord cu aceasta limitare vanatori/ha ar trebui sa ma opresc aici.
Dar am sa incerc sa dezvolt dialogul.
Poate ca sunt locuri berechet dar nu cred ca cineva din....Constanta sa doreasca sa dea examen la Sighet sau Zalau. Sigur ca aceasta limitare odata scoasa o sa inmulteasca numarul de vanatori in asociatiile din orasele mari sau judetele "atractive". Asa cum majoritatea medicilor vor post in centrele universitare sau cel mult in marile orase (unde se calca pe bombeu unii pe altii) iar de rural fug ca dracul de tamaie (sunt intregi zone din tara unde nu exista asistenta medicala). Poate va fi chiar si o "inmultire" in acelasi judet dar la asociatiile mai atractive,adica la asociatiile care ofera doritorilor mai multe oprtunitati:au poligon propriu,organizeaza concursuri de tir,au gospodariere mai buna,desfasoara actiuni de mediu mai ample,etc.
Cam asa s-ar putea stimula civilii sa devina vanatori.
In a doua postare spui ca altele sunt marile probleme. Nu crezi ca un numar mai mare de oameni din asociatii pe teren ar fi benefic ? Cum spuneam,nu neaparat cei pasionati doar de puscarea animalelor ci si cei atrasi sa devina vanatori pentru ocrotirea unor specii fie din fauna (aici pot fi atrasi de partea noastra si cei din SOR) cat si a celor carora le place flora si nu le place ca oile distrug vegetatia din paduri.
In felul acest autoritatile ar putea fi "pisate" si obligate sa-si faca treaba. Mai multe telefoane la 112 pentru diverse incalcari ale legilor,la autoritatea sanitar veterinara,mai multe sesizari la Politie sau chiar Parchet. Stiu ca asta presupune timp lung pentru rezolvare,dar tot trebuie pornit candva. Altfel,asa cum spuneam si colegului @Nautilus,daca nu faci nimic esti sigur pe rezultat.
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1669
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde Ghinda pe 21 Mar 2017, 09:22

Nu crede Adi. @Ventura e cam proagvps actual, dpv al meu.
Asa cum a zis Aghiuta, subiectul este pentru propus idei, nu pentru a contraargumenta. Ca atare, rog moderator sa stearga ce nu este in spriritul subiectului, iar cei care doresc isi pot face subiect separat de genul cine este pentru limitari sa posteze aioci cum sa facem sa fie si mai rele.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 5920
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde aghiuta pe 21 Mar 2017, 09:41

Ghinda scrie:Nu crede Adi. @Ventura e cam proagvps actual, dpv al meu.

Stiu asta Mugurele.
Este pe organigrama AGVPS la comisia pentru imagine. Si nu e singurul. ;)
Dar asta nu cred sa fie un bai,avand in vedere ca topicul in sine nu este unul ANTI AGVPS ci anti suprareglemetari si ingradiri + solutii.
Pana una alta,AGVPS este o structura unica pe tara si ar putea fi chiar de ajutor, cu conditia sa-si mai modifice din mentalitate.
E posibil ca cei care sunt in interior sa le atraga atentia ca este benefic chiar si pentru imaginea AGVPS sa se alieze cu vanatorii si nu sa le puna bete in roate.
Eu inca mai cred in bunacredinta unor oameni.
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1669
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde ventura pe 21 Mar 2017, 13:45

Sunt pro AJVPS. Adevarat.
La noi la asociatie e binisor. Si important este ca e din ce in ce mai bine...

Nu sunt NEAPARAT (asa am formulat) pentru acea limitare fiindca nu afecteaza decat pe cei de rea credinta care ofera fara bani si fara drept de a vana loc in asociatiile lor unor vanatori doar in scopul de a distruge alte asociatii. Acum ca nu mai au locuri au inceput sa se planga.
In rest,asa cum spuneam nu exista niciun judet care sa se joace cu casa inchisa...

Problema (spun inca odata ) o reprezinta nerespectarea legilor si nesanctionarea celor vinovati.
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Avatar utilizator
ventura
Veteran
 
Mesaje: 797
Membru din: 01 Mai 2008, 20:12
Locaţie: Focsani

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde salus pe 21 Mar 2017, 15:30

Legi multe,stufoase, interpretabile, cu limbaj greoi si neadaptat la nivelul de inteligenta al majoritatii!
Autoritati incapabile, conduse de personaje cu prea multe interese personale si cu mare trecere in asi rezolva probleme personale prin modificari permanente de legislatie in defafoarea multimii!
Lipsa de reactie publica!
Acestea sunt temelia unui stat corupt!!! Restul ....doar gargara, fara un minim rezultat!
In tara lui "NU CALCATI IARBA" te si miri ca inca ai voie sa respiri si in acelasi timp te bucuri ca inca ai acest privilegiu si nu sa trezit unul sa dea o lege care sa reglementeze cand, cum, une poti respira si cat te costa!
Plin de interdictii pe care doar "prostii" le respecta!!!
salus
Membru important
 
Mesaje: 284
Membru din: 18 Mar 2010, 16:25

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde Liviu Mircea-tehărău pe 21 Mar 2017, 23:01

În sfârșit un topic în care se caută soluții. Felicitări!

Nu cred că un contra argument nu își are rolul aici. Nu ți-l ridică cineva aici, te trezești că ți-l ridică acolo unde îl propui. Lasă să întoarcem problema pe toate fețele. Părerea mea.
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
Liviu Mircea-tehărău
Membru important
 
Mesaje: 153
Membru din: 30 Oct 2016, 12:16

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde mialxx pe 22 Mar 2017, 14:02

Tot asa au stat lucrurile si in Elvetia acum 20-30 de ani, vinatoare era doar pt. barosani. Vinator ai fi putut sa devii, dar nu aveai in veci acces la vinatoare, doar daca aveai un prieten cu teren de vinatoare. Putini erau cei care ii motiva sa devina vinatori. O minte luminata si-a dat seama ca breasla se degradeaza si au schimbat regula. Acum nu mai poti detine singur un teren de vinatoare, trebuie minim trei vinatori, au inceput sa atraga atentia prin diverse metode, organizari de standuri la diverse expozitii, invita tineri la poligoane, la vinatoare ca si gonaci, etc. Tot un an trebuie si aici sa faci stagiatura pina sa poti da Examen, dar totul e stabilit concret. Examen se da odata la 2 ani in August, +/- data. Din 40-45 de candidati cam 30-33 iau Examenul. Dupa asta nu te obliga nimeni sa intri intr-o asociatie, esti doar membru in AGVPS, sa zic asa sa fiu inteles. Aici platesti o cotizatie de 60 CHF/an, plus autorizatia de vinatoare (Jagdkarte) 150 CHF/an. Poti sa vinezi oriunde pe raza judetului ( Kanton), daca vrei sa mergi in alt judet ( Kanton) trebuie sa-ti scoti pe raza acestuia o alta autorizatie, ( o poti lua si pe o zi). Legea e asa de simpla, nu ai ingradiri sau piedici absolut deloc. Asociatia are un sef un casier si 2-3 paznici, toti sunt fara salariu. Paznicii nu pazeste terenul de braconieri, ei se ocupa de vinat, daca se intimpla un accident sunt chemati sa intocmeasca proces verbal, aduna vinatul mort, sau dupa caz ii cruta suferinta.

Ma gindesc, dece nu ar functiona si la noi un sistem asemanator!? :-?

P.S. In functie de marimea judetului ( Kanton) intra in bugetul lui circa 2 milioane de CHF anual din vinatoare.

Cu stima Alin
mialxx
Veteran
 
Mesaje: 427
Membru din: 23 Aug 2010, 20:55
Locaţie: Thurgau Elvetia

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde ventura pe 22 Mar 2017, 14:53

Inteleg ca in fiecare Canton exista o Asociatie catre care platesti o cotizatie anuala si apoi o autorizatie de vanatoare. Aproximativ 900 lei/an.
Pentru alte Cantoane platesti separat.
Deci fiecare vanator plateste catre o asociatie zonala.
In mare, cam asa este si la noi...
In fiecare judet exista 1-10 asociatii catre care platesti o cotizatie (mai mare sau mai mica) anuala.
Fiecare Asociatie are oferta ei.
In privinta examinarilor, Asociatiile pot organiza examene pentru cei ce doresc sa devina vanatori, anual sau mai rar daca nu au solicitanti.

Din pacate, la noi tendinta este diferita decat in Elvetia. La noi se incearca scoaterea din aceasta bransa a vanatorilor cu mai putina dare de mana prin jocuri de culise unele la limita legalitatii, altele mult sub aceasta.
Se incearca distrugerea AJVPS-urilor (asa zisele Asociatii traditionale), unele mai bune altele mai putin bune, dar care aduna in cadrul lor atat vanatori cu mai putina dare de mana cat si vantori mai potent financiar.
Prin distrugerea acestor asociatii, vanatorii ramasi fara asociatie vor avea posibilitatea sa vaneze la alte asociatii independente la preturi pe care doar o mica parte dintre vanatori si le pot permite (de genul 300-500 euro/zi de vanatoare), adica mai mult decat plateau inainte cotizatia pe un an la AJVPS-uri...
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Avatar utilizator
ventura
Veteran
 
Mesaje: 797
Membru din: 01 Mai 2008, 20:12
Locaţie: Focsani

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde cosmin5555 pe 22 Mar 2017, 15:09

Exista ceva, ceva nu au elvetienii in sange. Sau nemtii, slovacii, cehii, ungurii, sau alte natii. Nu au SMECHERIA, nu au SMECHERIA-N SANGE!!!
Si noi avem legi, norme de aplicare, ordine de ministrii, organizatii vanatoresti etc., etc., .... In plus avem SMECHERIA. Cea in baza careia se ia autorizatie la grup restrans pentru 2 iepuri, 2 fazani, una bucata vulpe (ca sa justifice portul carabinei) si ce sa vezi??? Tocmai atunci sare porcu' din rozor... poc, poc, cade la datorie. La portbagaj cu el si drumuri bune! Iepurasii si fazanii daca sunt mai corpolenti s-ar putea sa nu incapa chiar toti in patratele mici din tabelul tiparit pe autorizatie. Si daca nu incap chiar toti trecem doar cati incap, nu?
Cine nu are SMECHERIA-N SANGE nu primeste vulpea pe autorizatie si nu are decat sa iasa cu lisa. Toata saptamana in teren, sa completam autorizatia daca tot o avem. Iar duminica la colective, adica pentru cei care nu au SMECHERIA-N SANGE, cum ar veni pentru palmasii de rand, le ramane doar privilegiul de a admira la liber peisajul si pot face miscare ca e sanatoasa pentru organism, nu???
Asta-r fi un exemplu. Si mai sunt si altele...
cosmin5555
Nou membru
 
Mesaje: 42
Membru din: 24 Feb 2017, 10:40

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde aghiuta pe 22 Mar 2017, 15:12

Si in Suedia sistemul este oarecum similar cu cel elvetian.
Aici fiecare asociatie organizeaza macar odata pe an examen de vanator. Documentele de la proba scrisa si filmarile de la probele practice se trimit electronic la Ministerul Mediului suedez pentru confirmare si evidente,dar permisul de vanator se elibereaza pe loc de catre asociatia unde ai promovat acel examen.
In functie de ce categorie de examen practic ai trecut (cel teoretic este unic) vei avea dreptul fie doar la lisa (pentru speciile la care se permite vanatoarea cu lisa),fie la carabina clasa II (pentru anumite specii) sau carabina clasa I (pentru toate speciile). Nu poti da examenul practic pentru nicio carabina daca nu ai promovat proba practica pentru lisa.
Daca nu ai promovat proba de carabina clasa II nu poti da proba pentru carabina clasa I.
Daca ti-ai luat permisul de vanator pentru orice/toate clasele,poti avea ce pusca vrei/poti si cam asta-i.
Daca nu vrei sa vanezi,le tii in fiset si iesi cand vrei tu, cu cine vrei tu la poligon si incingi tevile.
Daca vrei sa vanezi,platesti o taxa de 150 Kr/an catre http://www.naturvardsverket.se/ (Ministerul Mediului suedez). Apoi platesti taxa la asociatia care-ti convine tie dpdv oferta,departate de casa,etc.
Taxele oscileaza intre 300 si 500 kr/an in care intra toate speciile mici,inclusiv capriorul + reducere la poligoanele asociatiei + primesti bani pentru vulpi vanate (200 Kr/vulpe),asociatia iti si prelucreaza blana gratis si ti-o inapoiaza (daca o vrei).
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1669
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde the_mav pe 22 Mar 2017, 15:29

cosmin5555 scrie:Exista ceva, ceva nu au elvetienii in sange. Sau nemtii, slovacii, cehii, ungurii, sau alte natii. Nu au SMECHERIA, nu au SMECHERIA-N SANGE!!!
Si noi avem legi, norme de aplicare, ordine de ministrii, organizatii vanatoresti etc., etc., .... In plus avem SMECHERIA. Cea in baza careia se ia autorizatie la grup restrans pentru 2 iepuri, 2 fazani, una bucata vulpe (ca sa justifice portul carabinei) si ce sa vezi??? Tocmai atunci sare porcu' din rozor... poc, poc, cade la datorie. La portbagaj cu el si drumuri bune! Iepurasii si fazanii daca sunt mai corpolenti s-ar putea sa nu incapa chiar toti in patratele mici din tabelul tiparit pe autorizatie. Si daca nu incap chiar toti trecem doar cati incap, nu?
Cine nu are SMECHERIA-N SANGE nu primeste vulpea pe autorizatie si nu are decat sa iasa cu lisa. Toata saptamana in teren, sa completam autorizatia daca tot o avem. Iar duminica la colective, adica pentru cei care nu au SMECHERIA-N SANGE, cum ar veni pentru palmasii de rand, le ramane doar privilegiul de a admira la liber peisajul si pot face miscare ca e sanatoasa pentru organism, nu???
Asta-r fi un exemplu. Si mai sunt si altele...

citisem PUSCARIA la inceput... ridicasem doar o spranceana.
continuati, continuati
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Avatar utilizator
the_mav
Veteran
 
Mesaje: 3014
Membru din: 27 Sep 2005, 10:19
Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde aghiuta pe 22 Mar 2017, 15:34

ventura scrie:In mare, cam asa este si la noi...

Nu cred ca ai inteles corect (o sa-l las pe Alin sa explice) pentru ca in Elvetia exista o "asociatie" a intregului Kanton (Judet) la care se plateste aceea taxa si vanezi unde vrei tu pe intreg teritoriul Kantonului (judetului). La noi,cum bine spui mai jos:
ventura scrie:In fiecare judet exista 1-10 asociatii catre care platesti o cotizatie (mai mare sau mai mica) anuala.

Nu vanezi unde vrei tu, pe intreg teritoriul unui judet, ci platesti taxe separate pentru cele 1-10 asociatii care coabiteaza in acel judet.
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1669
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde ventura pe 22 Mar 2017, 18:26

Am înțeles de la început. Am evidențiat faptul ca mai peste tot vânătorul plătește pe lângă autorizație și o cotizație. E drept, direct către stat, nu ca la noi la gestionarul privat, dar cu siguranță banii (așa cum ar trebui sa se întâmple și la noi) se întorc, în mare măsură în administrarea fondului respectiv.
De la mesajul unui coleg care spunea ca ar dori sa plătească doar autorizație dar nu și o cotizație a plecat răspunsul meu.
Ca mai avem mult pana departe.... E adevărat. ...
Dar fără discuții și fără sa întoarcem problema pe toate părțile și mai ales cu idei preconcepute de genul : e afiliat = nu-l ascultam.... nu rezolvam prea multe.
Ultima oară modificat de ventura pe 22 Mar 2017, 18:32, modificat 1 dată în total.
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Avatar utilizator
ventura
Veteran
 
Mesaje: 797
Membru din: 01 Mai 2008, 20:12
Locaţie: Focsani

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde Liviu Mircea-tehărău pe 22 Mar 2017, 18:27

Bune exemple. Din state puternice, unde instituțiile funcționează ireproșabil, unde oamenii au o educație deosebită și o conduită cum rar o vezi.
Cum faci să o aplici la noi?!!
Nu e o regulă, dar la noi cei din unele conduceri se comporta ca vechii arendasi, unii din gestionarii de fonduri "private" joaca pe latul terenului, la porți mici, micuțe de placere. Dacă continuăm cu exemple, stricam topicul.
Cum faci să scapi de neplăcerile astea?
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
Liviu Mircea-tehărău
Membru important
 
Mesaje: 153
Membru din: 30 Oct 2016, 12:16

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde laurul pe 22 Mar 2017, 18:29

aghiuta scrie:
ventura scrie:In mare, cam asa este si la noi...

Nu cred ca ai inteles corect (o sa-l las pe Alin sa explice) pentru ca in Elvetia exista o "asociatie" a intregului Kanton (Judet) la care se plateste aceea taxa si vanezi unde vrei tu pe intreg teritoriul Kantonului (judetului). La noi,cum bine spui mai jos:
ventura scrie:In fiecare judet exista 1-10 asociatii catre care platesti o cotizatie (mai mare sau mai mica) anuala.

Nu vanezi unde vrei tu, pe intreg teritoriul unui judet, ci platesti taxe separate pentru cele 1-10 asociatii care coabiteaza in acel judet.

Adicatelea au doar AJV si atat. =)) =)) =))
Si nu se mai vaita nimeni de monopol.
La noi se gaseau mintenas unii care sa zbiere c imediat ca har, ca mar...ca vrem si noi.....
La ei ,Administratorul este puternic si nu externalizeaza exploatarea resursei catre Gestionari, de aia se poate! :-w :-w :-w
N-ai cum sa scapi, Liviule... Administratorul nostru e bolnav copt!
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Avatar utilizator
laurul
Veteran
 
Mesaje: 1920
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde ventura pe 22 Mar 2017, 18:37

laurul scrie:Administratorul nostru e bolnav copt!


După "totul e relativ" ăsta e al 2-lea adevăr absolut...
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Avatar utilizator
ventura
Veteran
 
Mesaje: 797
Membru din: 01 Mai 2008, 20:12
Locaţie: Focsani

Re: Vanatoarea romaneasca - Incotro ??

Mesajde aghiuta pe 22 Mar 2017, 18:57

ventura scrie:Am înțeles de la început. Am evidențiat faptul ca mai peste tot vânătorul plătește pe lângă autorizație și o cotizație. E drept, direct către stat, nu ca la noi la gestionarul privat, dar cu siguranță banii (așa cum ar trebui sa se întâmple și la noi) se întorc, în mare măsură în administrarea fondului respectiv.

Aici ai perfecta dreptate.
Banii se platesc catre o institutie care-i chiar reintoarce catre cinegetica.
In Suedia este http://www.naturvardsverket.se/ omologul Ministerului Mediului din Ro. Omologul AGVPS ar fi https://jagareforbundet.se/
Am scris mai sus 150 kr/an si n-am mai apucat sa corectez.Taxa,daca vrei sa vanezi,este de 300 kr/an.
ventura scrie:De la mesajul unui coleg care spunea ca ar dori sa plătească doar autorizație dar nu și o cotizație a plecat răspunsul meu.

Da.Nu merge asa.
Daca vrei sa vanezi,platesti atat taxa la stat cat si autorizatia.Pana la urma taxa aia la stat este pentru ocrotirea si ingrijirea faunei de interes cinegetic si nu numai. Este,daca vrei,aportul vanatorului care iese in teren la ocrotirea vanatului.
ventura scrie:Dar fără discuții și fără sa întoarcem problema pe toate părțile și mai ales cu idei preconcepute de genul : e afiliat = nu-l ascultam.... nu rezolvam prea multe.

Corect. De aia am si initiat topicul,pentru gasirea de solutii.
Tu ce propui ? Care este ideea ta ?
P.S.
Am tot boldit pasaje din postarea mea tocmai ca sa subliniez ca in Suedia si nu numai,esti vanator daca ai promovat examenul si ai dobandit permisul permanent. Nu-l "leaga" nimeni de asociere si nu-i schimba nimeni definitia daca nu este afiliat undeva. Si nu vrea nimeni sa-i ia armele.
Mai mult,un vanator suedez poate vana si fara autorizatie daca merge pe proprietatea unui amic care are teren si licentele de vanatoare aferente si nu le-a concesionat unei asociatii. Are doar "aprobarea" amicului (aici dreptul asupra vanatului il are proprietarul de pamant).
Daaaar,taxa la stat o plateste,aia de 300 KR/an.
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1669
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Următorul

Înapoi la Vanatoare discutii generale

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori

Publicitate