Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mar 2024, 10:25

prelucrarea blanii de vulpe

Discutii despre trofeele de vanatoare - ale noastre sau ale altora . Vanatoare la trofeu , naturalizare , modalitati de expunere , performante proprii , etc . Taxidermisti , adrese utile , etc

Moderatori: mialxx, popaliviu

prelucrarea blanii de vulpe

Mesajde padurariu_catalin pe 16 Noi 2009, 11:35

Buna ziua,

Sunt foarte interesat sa stiu cum se face prelucrarea corecta a blanii, in special a celei de vulpe sau de iepure. Care sunt etapele care trebuie urmate pentru ca blana sa fie conservata corect?

Astept cu interes raspunsurile voastre.

Multumesc.

Catalin
"La pluma es lengua del alma" - Miguel de Cervantes
padurariu_catalin
Membru activ
 
Mesaje: 106
Membru din: 22 Oct 2007, 20:38
Locaţie: Botosani

Re: prelucrarea blanii de vulpe

Mesajde Kristi pe 16 Noi 2009, 11:38

Un subiect foarte interesant si pentru mine . Vanez foarte mult si la iepure si la vulpe si sincer nu stiu nici cum le pot conserva dar nici nu prea am cu ce face cu ele .
Cu cat imi cunosc prietenii mai bine...imi iubesc cainele mai mult !
Avatar utilizator
Kristi
Veteran
 
Mesaje: 1526
Membru din: 26 Aug 2009, 13:57
Locaţie: CONTESTI DAMBOVITA

Re: prelucrarea blanii de vulpe

Mesajde Marius pe 16 Noi 2009, 13:15

padurariu_catalin scrie:Sunt foarte interesat sa stiu cum se face prelucrarea corecta a blanii, in special a celei de vulpe sau de iepure. Care sunt etapele care trebuie urmate pentru ca blana sa fie conservata corect?

Jupuire, sare si la argasitor. In toate zonele erau argasitori care prelucrau blanuri de vanat. Acum nu mai stiu.


Kristi scrie:Vanez foarte mult si la iepure si la vulpe si sincer nu stiu nici cum le pot conserva dar nici nu prea am cu ce face cu ele .

Cristi,
Iepurii poti sa-i uiti, au o blana fara valoare, nu neaparat ca nu e scumpa, ci slaba calitativ.
Ce cand vanam vulpi, le duceam la un argasitor pe nume Nasture, in Rosu langa Chiajna. Nu stiu daca mai e acolo.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3242
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: prelucrarea blanii de vulpe

Mesajde padurariu_catalin pe 16 Noi 2009, 13:43

Pai aici intervine toata frumusetea. As vrea sa stiu si eu cam ce face acel argasitor. Ce procedee si ce substante foloseste ca sa scoata produsul finit?
"La pluma es lengua del alma" - Miguel de Cervantes
padurariu_catalin
Membru activ
 
Mesaje: 106
Membru din: 22 Oct 2007, 20:38
Locaţie: Botosani

Re: prelucrarea blanii de vulpe

Mesajde n.tarnea pe 16 Noi 2009, 14:12

Atasat poze cu cateva retete:
Le-am gasit si eu:
ImagineImagineImagineImagine
Imagine

Ma voi uita diseara in cartea lui V.Cotta (prima editie ca e mult mai completa) si daca mai gasesc ceva fac poze.

Respect,

Nicu Tarnea
Mannlicher-Schönauer M1903 6,5x54 - O bijuterie!!
Avatar utilizator
n.tarnea
Membru activ
 
Mesaje: 103
Membru din: 24 Noi 2008, 20:40
Locaţie: Vulcan, Brasov

Re: prelucrarea blanii de vulpe

Mesajde padurariu_catalin pe 16 Noi 2009, 14:18

Multe multumiri. Asteptam cu interes eventualele materiale suplimentare.
"La pluma es lengua del alma" - Miguel de Cervantes
padurariu_catalin
Membru activ
 
Mesaje: 106
Membru din: 22 Oct 2007, 20:38
Locaţie: Botosani

Re: prelucrarea blanii de vulpe

Mesajde marius 45 pe 17 Noi 2009, 10:59

E foarte migalos argasitul acasa si nu ti iese ca la meserias ca nu ai toate substantele necesare,am argasit si eu (asa sa stea blana de trofeu nu de facut haina).Tocmai la vulpe mi s a parut cel mai greu ca avea pielea foarte subtire...Eu am fost intro biblioteca si am gasit procedeu care e cam asa:
Blanile sarate si uscate se pun de seara la inmuiat in apa caldutza.Se scot si se storc blanurile,se pune in vas apa calda sapun de casa ras,sapun lichid,amoniac(iti spun orientativ sa stii cat ai avea de lucru,nu gasesc exact ce cantitati)(e f toxic amoniacu)si se lasa 30 min blanurile sa se poata face decarnarea usor(sa se scoata canea si grasimea de pe dos)se scot blanurile si se lasa sa se zvinte pana nu mai lasa apa din ele cand apesi pe parte carnoasa,acu vine partea cea mai migaloasa si mai scarboasa :twisted: ,cu o lingura ascutit pe o parte te apuci rabdator si razi carnea si grasimea de pe blana cu mare atentie ca se trag si fire de par :mrgreen: si se mai si taie din greseala :mrgreen: .Dupa ce ai curatat o bine(daca nu ti s a scarbit inca :lol: de la miros,consistenta si aspect)incalzesti apa la 40'c pui in vas detergent de vase si lasi blanurile15 minute apoi le freci cu simt de raspundere sa se degreseze f f bine(e f importanta acea decarnare si foarte grea,dar cu rabdare o faci)dupa spalare se limpezesc f bine blanurile pana ramne apa curata...daca mai cad cateva fire de par nu te speria,se pun blanurile la zvantat.
Acum urmeaza argasirea propriuzisa care poate fi bio :mrgreen: <ca se poarta cuvantu>sau chimica...Le am incercat pe ambele si sunt la fel de bune,cea chimica dureaza max 4 zile cea bio 10 -12 zile.
Daca ai ajuns aici,cu doua zile inainte sa te apuci de argasit faci urmatorul amestec600g sare la 10 L apa calduta si taratza de grau cat sa o faca sa aibe o consistenta potrivita nici prea groasa nici prea fluida :lol: la ochi,tot amestecul se la sa la cald 20'c sa dezvolte acizii necesari argasirii.Dupa 2 zile pui in amestec blanuride degresate si zvantate si le lasi cam 10 12 14 zile in functie de gosimea blanii,la vulpe in 12 zile e gata timp in care zilnic le invatri de 2 3 ori prin vas....Sunt multe secrete care cu greu le obtii de la cei care le tabacesc....Ca regula general valabila cand parul de pe burta se desprinde cu usurinta inseamna ca blana e argasita.Se scoate si se spala bine de taratza si se lasa la zvantat.Pe o placa mare de lemn o intinzi bine cu cuisoare ,ca se usuca si se cam face scotzoasa.Daca pielea e prea tate faci un amestec de apa si glicerina1/1 si o ungi putin...Cam atat faceam eu si a mers de la bizam pana la mistretz,cei care au ateliere de argasit au si o smecherie de cuva(ca cea de la masina de spalat)in care se pune rumegus de frasin sau plop si benzina fara plumb se pun blanurile si se lasa sa le invatra vreo 7 8 ore timp in care se duce toata grasimea de pe par si se fac foarte moi cumparativ cu etapa anterioara....
La argasirea chimica se foloseste acid sulfuric,piatra acra,sare dar tre sa fii f atent ca poti arde blanurile cu acid,apoi trebe neutralizate cu soda sau bicarbonat in rest e la fel...
Personal am facut o din ambitia de a avea o blana argasita de mine,si cu multa rabdare reusesti si ai si satisfactia lucrului facut de tine....
Sper sa ti fie de folos....si sa ti iasa....Spor la munk si multa rabdare... :wink:
marius 45
Membru important
 
Mesaje: 253
Membru din: 07 Noi 2008, 17:01
Locaţie: PE GRINDURI

Re: prelucrarea blanii de vulpe

Mesajde Adrian S pe 18 Ian 2010, 09:54

Marius scrie:Ce cand vanam vulpi, le duceam la un argasitor pe nume Nasture, in Rosu langa Chiajna. Nu stiu daca mai e acolo.

Numai e demult. Din pacate.
Adrian S
Veteran
 
Mesaje: 1210
Membru din: 02 Aug 2007, 10:08
Locaţie: Bucuresti


Înapoi la Trofee de vanatoare si taxidermie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori

Publicitate