E foarte migalos argasitul acasa si nu ti iese ca la meserias ca nu ai toate substantele necesare,am argasit si eu (asa sa stea blana de trofeu nu de facut haina).Tocmai la vulpe mi s a parut cel mai greu ca avea pielea foarte subtire...Eu am fost intro biblioteca si am gasit procedeu care e cam asa:
Blanile sarate si uscate se pun de seara la inmuiat in apa caldutza.Se scot si se storc blanurile,se pune in vas apa calda sapun de casa ras,sapun lichid,amoniac(iti spun orientativ sa stii cat ai avea de lucru,nu gasesc exact ce cantitati)(e f toxic amoniacu)si se lasa 30 min blanurile sa se poata face decarnarea usor(sa se scoata canea si grasimea de pe dos)se scot blanurile si se lasa sa se zvinte pana nu mai lasa apa din ele cand apesi pe parte carnoasa,acu vine partea cea mai migaloasa si mai scarboasa
,cu o lingura ascutit pe o parte te apuci rabdator si razi carnea si grasimea de pe blana cu mare atentie ca se trag si fire de par
si se mai si taie din greseala
.Dupa ce ai curatat o bine(daca nu ti s a scarbit inca
de la miros,consistenta si aspect)incalzesti apa la 40'c pui in vas detergent de vase si lasi blanurile15 minute apoi le freci cu simt de raspundere sa se degreseze f f bine(e f importanta acea decarnare si foarte grea,dar cu rabdare o faci)dupa spalare se limpezesc f bine blanurile pana ramne apa curata...daca mai cad cateva fire de par nu te speria,se pun blanurile la zvantat.
Acum urmeaza argasirea propriuzisa care poate fi bio
<ca se poarta cuvantu>sau chimica...Le am incercat pe ambele si sunt la fel de bune,cea chimica dureaza max 4 zile cea bio 10 -12 zile.
Daca ai ajuns aici,cu doua zile inainte sa te apuci de argasit faci urmatorul amestec600g sare la 10 L apa calduta si taratza de grau cat sa o faca sa aibe o consistenta potrivita nici prea groasa nici prea fluida
la ochi,tot amestecul se la sa la cald 20'c sa dezvolte acizii necesari argasirii.Dupa 2 zile pui in amestec blanuride degresate si zvantate si le lasi cam 10 12 14 zile in functie de gosimea blanii,la vulpe in 12 zile e gata timp in care zilnic le invatri de 2 3 ori prin vas....Sunt multe secrete care cu greu le obtii de la cei care le tabacesc....Ca regula general valabila cand parul de pe burta se desprinde cu usurinta inseamna ca blana e argasita.Se scoate si se spala bine de taratza si se lasa la zvantat.Pe o placa mare de lemn o intinzi bine cu cuisoare ,ca se usuca si se cam face scotzoasa.Daca pielea e prea tate faci un amestec de apa si glicerina1/1 si o ungi putin...Cam atat faceam eu si a mers de la bizam pana la mistretz,cei care au ateliere de argasit au si o smecherie de cuva(ca cea de la masina de spalat)in care se pune rumegus de frasin sau plop si benzina fara plumb se pun blanurile si se lasa sa le invatra vreo 7 8 ore timp in care se duce toata grasimea de pe par si se fac foarte moi cumparativ cu etapa anterioara....
La argasirea chimica se foloseste acid sulfuric,piatra acra,sare dar tre sa fii f atent ca poti arde blanurile cu acid,apoi trebe neutralizate cu soda sau bicarbonat in rest e la fel...
Personal am facut o din ambitia de a avea o blana argasita de mine,si cu multa rabdare reusesti si ai si satisfactia lucrului facut de tine....
Sper sa ti fie de folos....si sa ti iasa....Spor la munk si multa rabdare...