Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 18 Iun 2019, 22:43

Pretul

Sectiune dedicata informatiilor cinegetice de larg interes , care merita sa fie cunoscute de toti userii nostri

Moderatori: biriuck, the_mav, madalin122582

Pretul

Mesajde armi pe 18 Apr 2014, 11:32

M-am decis ca postez un articol care incerca sa defineasca Pretul unui produs, dat fiind faptul ca multi dintre colegii de forum in momentul in care isi doresc sa achizitioneze o arma sau un alt produs , rasfoiesc forumurile, pun intrebari referitor la calitatea anumitor produse in comparatie cu altele, si nu de putine ori am observat ca se compara produse similare dar din categorii de pret diferite, incercandu-se a se gasi raspunsuri in favoarea celui mai ieftin produs. Este ideal sa incercam sa cumparam produse de calitate la preturi cat mai mici, dar trebuie sa si stim ce anume reflecta acel pret. Calitate, volum mare de produse vandute, tehnologie sau pur si simplu imagine de marketing.
"Pretul fiind doar un element al marketingului mix elaborarea unei strategii eficiente de pret trebuie sa coreleze pretul cu celelalte trei elemente ale mixului:
" pretul unui produs sau serviciu se bazeaza pe calitatile si trasaturile acestuia - cu cât acestea sunt mai bune, cu atât pretul stabilit este mai mare. De asemenea, pretul unui produs determina si nivelul cererii pentru acest produs si al consumului acestuia;
" distributia. Preturile practicate sunt direct corelate cu modalitatile de distribuire a produselor. Astfel, daca bunurile de consum cu preturi reduse sunt distribuite prin aproape toate retelele de desfacere posibile (magazin general, supermarket), bunurile durabile si cu preturi ridicate, cum este si automobilul, presupun puncte de desfacere în locuri special amenajate (dealeri, saloane de prezentare) ceea ce înseamna si preturi mai mari;
" promovarea. Sunt numeroase caile prin care pretul si activitatea promotionala interactioneaza:
- preturile mari pentru un nou produs pot furniza fondurile necesare programelor de informare a consumatorilor asupra produsului respectiv;
- publicitatea are un impact mai mare asupra vânzarilor la preturi mici;
- promovarea agresiva si continua reduce sensibilitatea consumatorilor la pret.
În afara acestor factori endogeni, la stabilirea preturilor pentru un nou produs sau la modificarea preturilor la produse existente, trebuie sa se tina seama si de reactia concurentilor la actiunile întreprinderii. În mod obisnuit, în materie de pret, orice întreprindere are urmatoarele variante strategice de raspuns:
sa pastreze pretul la acelasi nivel;
sa scada putin pretul;
sa scada pretul la nivelul celui mai mic pret practicat pentru un produs similar;
sa adopte o strategie ofensiva bazata pe cupoane, discounturi, cantitati mai mari la acelasi pret.
Preturile sunt partea cea mai transparenta a activitatii unei întreprinderi si de multe ori ele joaca un rol vital în supravietuirea acesteia. Pretul este unul din factorii cheie pe care consumatorul îl ia în considerare la achizitionarea unui bun si cel mai potrivit termen de comparatie cu concurenta. Pretul bine fixat al unui produs impulsioneaza vânzarea, distruge concurenta si poate duce întreprinderea la dominarea pietei.

7.3 Procedura stabilirii pretului

Modul de stabilire a preturilor variaza de la o întreprindere la alta. Unele întreprinderi urmeaza pur si simplu pretul pietei, deci iau în calcul doar influenta concurentei în alegerea strategiei de pret, în timp ce alte întreprinderi determina costul produsului respectiv si în functie de acesta stabilesc pretul. Un alt factor care este în general luat în considerare la stabilirea pretului unui produs este cererea înregistrata pentru produsul respectiv. În cazul a doua produse identice, consumatorul îl va alege pe cel mai ieftin. Cu cât pretul impus de o întreprindere este mai mare, cu atât scad sansele ca produsul respectiv sa fie ales de mai multi consumatori.
La stabilirea nivelului preturilor întreprinderea se poate ghida dupa costuri, dupa cerere si dupa concurenta:
" orientarea dupa costuri este cea mai elementara metoda de calculare a pretului si presupune ca pretul sa acopere integral costurile si sa permita obtinerea unui profit;
" orientarea dupa concurenta - concurenta joaca un rol important în stabilirea nivelului de pret si implica si o doza de risc. Daca întreprinderea hotaraste sa ridice pretul la un produs iar concurenta nu urmeaza aceasta tendinta, produsul poate fi scos astfel în afara pietei. Pe de alta parte, daca se opteaza pentru o reducere de pret si concurenta se decide pentru o reducere si mai mare la produsele proprii, se poate ajunge la un adevarat razboi al preturilor care nu aduce profituri nici unei parti;
" orientarea dupa cerere - este mai putin utilizata, intervenind de obicei când cererea devanseaza oferta si atunci pretul este superior celui calculat în functie de costuri. Bineînteles, atunci când oferta este mai mare decât cererea, pretul va fi diminuat corespunzator.
Mai pot fi utilizate si alte metode de stabilire a preturilor:
" metoda venitului - presupune stabilirea unui nivel anume al eficientei a investitiei ce va fi asigurat prin pret ;
" metoda valorii percepute - bazata pe ideea: un pret mai mare pentru o calitate superioara este adoptata de producatorii care vad în modul de percepere a valorii de catre cumparatori baza stabilirii preturilor. Este utilizata de întreprinderile care urmaresc crearea unei anumite imagini produsului lor care va atrage cumparatori dispusi sa cheltuiasca sume mari de bani pentru procurarea acestora ;
" metoda valorii - practicata de producatorii care folosesc un pret scazut pentru o oferta de înalta calitate.

7.4 Alternative strategice de pret

Dupa ce a fost stabilit locul pretului în mixul de marketing, marketerul poate dezvolta o strategie de pret în functie de obiectivele urmarite. Sunt numeroase variantele strategice de pret pe care o întreprindere le poate utiliza, cele mai cunoscute fiind:
" strategia "pretului lider" (price-leader) - este în mod obisnuit adoptata doar de marile întreprinderi din industrie care au suficienta putere pe piata pentru a putea stabili un pret ce va fi urmat de celelalte întreprinderi din domeniu;
" strategia "pretului urmaritor" (price follower) - adoptata în special de micile întreprinderi dar si de întreprinderile mai mari dar care nu au suficienta putere pe piata. Ratiunea utilizarii unei asemenea strategii este aceea ca, urmarind pretul liderului, întreprinderea care adopta un pret de urmarire obtine profituri bune daca vinde suficiente produse;
" strategia preturilor reduse (predatory pricing) presupune reducerea preturilor suficient de mult pentru a atrage clienti de la concurenta;
" strategia de "luare a caimacului" (skimming price) consta în fixarea unui pret cât se poate de ridicat la lansarea unui produs. Este o strategie foarte utilizata pentru bunurile industriale si întreprinderile ce utilizeaza tehnologie de vârf (computere, autoturisme, televizoare color, videorecordere);
" strategia pretului de penetrare (penetration pricing) - în opozitie cu strategia anterioara consta în cucerirea rapida a unei parti de piata prin practicarea unui pret scazut.
Alegerea unei strategii de pret se face si în functie de etapa din ciclul de viata în care se gaseste produsul, de gradul de noutate al produsului etc. Astfel, pentru un produs nou se utilizeaza, de obicei, strategia de luare a caimacului sau strategia de penetrare. Strategia pretului de penetrare este utilizata si pentru produsele de imitare, alaturi de strategia pretului de piata care presupune stabilirea unui pret inferior pretului lider, un pret ce urmareste tendinta generala a pietei si nu se diferentiaza de preturile produselor concurente.
Pretul unei linii de produse presupune stabilirea mai multor niveluri de pret pentru produsele respective, fiecare reprezentând un nivel de calitate distinct. Strategia pretului liniei de produse presupune stabilirea nivelelor limita (minim si maxim) de pret si a nivelurilor intermediare ale preturilor practicate în cadrul liniei respective. Preturile nu reflecta în mod fidel costurile produselor, fiind în concordanta si cu imaginea destinata lor.
În afara acestor strategii enuntate, marketerul va decide care va fi politica de pret pentru fiecare produs sau linie de produs, întocmind o asa numita lista de preturi. Lista de preturi cuprinde atât preturile de baza pentru produsele propuse, cât si reduceri de pret, întelegeri speciale, împrumuturi si vânzari în rate, diverse metode utilizate pentru a atrage cât mai multi cumparatori.
Fiecare din aceste optiuni legate de pret pot fi practicate în mai multe variante. De exemplu, reducerile de pret se pot manifesta astfel:
-vânzarea unor cantitati mai mari la un pret mai mic;
-reduceri pentru anumite perioade de timp;
-reduceri pentru anumite zone;
-reduceri pentru plata imediata.
Bonificatiile reprezinta o alta categorie de reduceri ce cuprind bonificatiile functionale (acordate intermediarilor pentru efectuarea unor servicii suplimentare de natura depozitarii, transportului etc.) si bonificatiile trade-in (reducerea pretului produsului nou daca la cumparare este predat produsul vechi).
Pretul final al unui produs poate contine si elemente suplimentare, de crestere a pretului de baza, generate de oferirea unor garantii suplimentare sau a unor optiuni si servicii preferentiale."
Preluare de la Colegiul Universitar si Facultatea de Stiinte Economice
Drobeta Turnul Severin
"Through Performance to Type"
Avatar utilizator
armi
Veteran
 
Mesaje: 479
Membru din: 31 Ian 2007, 18:26
Locaţie: Bucuresti

Re: Pretul

Mesajde pipabh pe 18 Apr 2014, 21:58

Dupa cum am spus intr-un alt topit te felicit pentru efort.
Totusi multi vad putini pricep! Pana la pret cred ca ar trebui sa nu mai avem intrari pe forum de topice gen: ce arma sa-mi cumpar cu camera de 70,76 sau 89 sau... cine stie oare nu a aparut si un cartus cu bataie transfrontaliera?
Daca esti incepator si vrei informatie , citeste ce e scris pe forum si daca nu intelegi pune intrebari dar nu veni cu copilarii!!
Din pacate revin cu o veche problema care am expus-o in cateva postari anterioare si am cam fost luat la inaintare!!! Oare cei care pun asemenea intrebari si sunt deja vanatori, cum au reusit sa treaca examenul? unde si-au facut stagiatura,? ce lucruri mai mult decat elementare au citit si studiat despre vanatoare?
Ai curajul??!! sa stai in stand langa unul d"asta!?
Numai bine.
pipabh
Veteran
 
Mesaje: 1051
Membru din: 27 Oct 2012, 07:49

Re: Pretul

Mesajde tehărău pe 19 Apr 2014, 07:54

Buna treaba. Utila.
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 2708
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Pretul

Mesajde armi pe 19 Apr 2014, 10:06

Oamenii saracii intreba ca nu au avut de la cine invata. Cursurile sunt de kk, predate in marea majoritate de fosti militieni ( nu politisti), care nu au treaba cu pasiunea pentru arme si vanatoare.
Tot asa mare parte din vanzatorii din magazinele de profil sunt doar vanzatori de Boutique.
Nu de mult am asistat la o discutie intre un vanzator si un posibil client tinerel care abia isi luase permisul.
Citez din memorie: " Am un bock Benelli si acum vreu o carabina puternica.
vanzatorul: - La ce o folositi?
clientul agiamiu: - la vanat mare, porc, urs cerb, tot ce se poate!
vanzatorul:- Va recomand semi asta .... putere de foc mare, 30-06 la goana e bestiala.
clientul agiamiu i-a arma in mana o pune la ochi, o cantareste din priviri... si intreaba:
La cat dau cu ea?
Vanzatorul raspunde: - La 150 de metri cade in foc orice.
clientul: - Alt ceva sa bata mai departe?
vanzatorul: - am un Dublu Express .... la pretul de .....
Clientul: - asta la cat bate? Duce la 3-4 sute?
vanzator: Duce lejer, e 9,3x74 la 300 metri pune in cur elefantul!
clientul afiseazaz un zambet satisfacut si cantarind arma din priviri intreba:
- Vad ca e bock ca beneliul meu! Merge si cu alica?
Vanzatorul: da, puteti comanda inca un rand de tevi cu alica! e combinatia perfecta.
Clientul satisfacut scoate un smartphone si suna un amic cunoscator! Ii explica pe scurt ce i-a fost prezentat, iar amicul ii spune sa aleaga aultima arma, care este o mixta, si sa ii explice asta si vanzatorului, dar musai sa ii ceara ca teava de alice sa fie magnum .

clientul lasa telefonul si ii supe vanzatorului pe un aer superior:
- o sa cumpar arma asta mixta, asa se numeste sa stiti! dar vreau sa fie magnum si glontul si alica!
Vanzatorul: Sunt magnum amandoua. Si scoate un cartus dintr-o cutie de 9,3x74 si il pune pe masa. uite Domnule e magnum nu il vezi cat este!
In cel moment nu m-am mai putut abtine de ras si am plecat urgent din magazin.
PS/ de pret nu sa discutat nici un moment
Deci.......
"Through Performance to Type"
Avatar utilizator
armi
Veteran
 
Mesaje: 479
Membru din: 31 Ian 2007, 18:26
Locaţie: Bucuresti

Re: Pretul

Mesajde pipabh pe 19 Apr 2014, 10:17

Ai perfecta dreptate in ceea ce priveste pretul, ce reprezinta si INTOTDEAUNA PRETUL NU VINDE UN PRODUS CI VANZATORUL!!
In ceea ce priveste cumparatorul sau proaspatul vanator, eu pe el dau vina in mare parte pentru ca acum are de unde sa se informeze, sa citeasca sa ceara pareri , impresii , detalii de pe forumul acesta ca ai ce sa gasesti pe el si in final sa aleaga ceva cat de cat pe masura lui!!
Numai bine.
Nici langa vanatorul citat in exemplu nu as dori sa stau in stand!!!
pipabh
Veteran
 
Mesaje: 1051
Membru din: 27 Oct 2012, 07:49

Re: Pretul

Mesajde pipabh pe 19 Apr 2014, 10:20

"ARME DE VANATOARE CU TEVI LISE SI MUNITIILE LOR" de Ion Smatoc
"CARABINE SI CARTUSE DE VANATOARE" de Ion Smatoc

Cred ca lecturarea lor si cu informatii de aici de pe forum = o alegere potrivita pentru fiecare.
pipabh
Veteran
 
Mesaje: 1051
Membru din: 27 Oct 2012, 07:49

Re: Pretul

Mesajde stefan 3006 pe 19 Apr 2014, 11:35

pipabh scrie:"ARME DE VANATOARE CU TEVI LISE SI MUNITIILE LOR" de Ion Smatoc
"CARABINE SI CARTUSE DE VANATOARE" de Ion Smatoc

Cred ca lecturarea lor si cu informatii de aici de pe forum = o alegere potrivita pentru fiecare.

Foarte corect!
Avatar utilizator
stefan 3006
Veteran
 
Mesaje: 541
Membru din: 07 Ian 2009, 18:28

Re: Pretul

Mesajde dudas01 pe 22 Apr 2014, 13:06

sunt un vanator tanar,am doar 3 sezoane de vanatoare si 27 ani, despre pret aveti dreptate, calitatea se plateste. despre statul in stand langa un vanator tanar,batranetea nu aduce neaparat intelepciune sau pricepere,desigur, toti suntem vanatori cu acte dar putini ,foarte putini vanatori buni. de citit,am citit forumul aproape 1 an inainte de a avea cont,tot ce se putea citi,despre caini ,arme,munitii...dar tot am avut intrebari si le multumesc celor care ne ajuta.eu nu as sta langa multi vanatori batrani :)
dudas01
Membru important
 
Mesaje: 196
Membru din: 07 Mai 2009, 13:52

Re: Pretul

Mesajde biriuck pe 22 Apr 2014, 16:34

dudas01 scrie:...eu nu as sta langa multi vanatori batrani :)

Nici eu :evil:
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2458
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Bucuresti/Ploiesti

Re: Pretul

Mesajde pipabh pe 22 Apr 2014, 20:34

dudas01 scrie:sunt un vanator tanar,am doar 3 sezoane de vanatoare si 27 ani, despre pret aveti dreptate, calitatea se plateste. despre statul in stand langa un vanator tanar,batranetea nu aduce neaparat intelepciune sau pricepere,desigur, toti suntem vanatori cu acte dar putini ,foarte putini vanatori buni. de citit,am citit forumul aproape 1 an inainte de a avea cont,tot ce se putea citi,despre caini ,arme,munitii...dar tot am avut intrebari si le multumesc celor care ne ajuta.eu nu as sta langa multi vanatori batrani :)


Se pare ca nu ai prea inteles ce am dorit sa transmit!
Toti vanatorii batrani, tineri cum or fi trebuie sa stie ce e aia vanatoare.
Doar ca intrebari pe care le pune unul care nu are idee depre vanatoare puse de vanatori cu acte aceste lucruri ma ingrijoreaza!
pipabh
Veteran
 
Mesaje: 1051
Membru din: 27 Oct 2012, 07:49

Re: Pretul

Mesajde dudas01 pe 22 Apr 2014, 21:51

din pacate si dupa cum stiti examenul nu este asa ,,complex,, si vanatori raman cu multe intrebari dupa examen
dudas01
Membru important
 
Mesaje: 196
Membru din: 07 Mai 2009, 13:52

Re: Pretul

Mesajde pipabh pe 23 Apr 2014, 05:18

Cum spunea unul mai ieri: "goagle " si citirea unor "almanahe" !!
Avem internet, avem material didactic , doar sa vrei!
pipabh
Veteran
 
Mesaje: 1051
Membru din: 27 Oct 2012, 07:49

Re: Pretul

Mesajde bibicu pe 24 Apr 2014, 08:23

"Toti vanatorii batrani, tineri cum or fi trebuie sa stie ce e aia vanatoare."
Imi permit sa intervin in legatura cu ceea ce am citat mai sus.
Regulile ne guverneaza viata, ca atare si in practicarea vanatorii trebuiesc respectate niste reguli care sunt bine definite si extrem de simple.
Tocmai ca sunt simple sunt ignorate de multe ori de cei"vechi" nu as zice batrani, iar de cei tineri poate din necunoastere.
Este grav si de aceea apar accidentele de vanatoare. Arma nu trage singura ci omul o manuieste.
"sa stie ce e aia vanatoare"- este o filosofie intreaga si nu din carti o inveti. Din carti acumulezi probleme tehnice, restul..in teren daca ai norocul si rabdarea sa stai langa un om care stie si vrea sa te invete.
Referitor la pret, cele explicate sunt interesante insa pe cei de aici poate i-ar interesa mai abitir de ce unul cere azi, sa zicem, 1200 de euro si peste o saptamana 900 pe acelasi produs(ca vrea sa o vanda repede?, ca vrea sa se scape de ea cu orice pret?). Vanatoarea ca si schiul sau alte sporturi asemenea sunt costisitoare. Am auzit expresii de genul "las-o dreaq ca si asta tot asa omoara", ori daca mergi numai sa omori...nu stiu daca e tocmai vanatoare. Faptul ca o arma ieftina isi face treaba cu omoratul la fel ca una scumpa sunt de acord dar atunci de ce nu cumpara majoritatea arme ieftine? Atentie cele vechi nu totdeauna sunt ieftine, indiferent de producator. Pe forum sunt in general arme sh. De unde sa stie un proaspat vanator care ar fi pretul corect mai ales cand exista o avalansa de arme din aceeasi categorie ale aceluiasi producator sau eventual diferiti(vezi Argo si Browning). Dezbaterile au fost si sunt intense pe forum in legatura cu aceste marci-asa ca exemplu- si fiecare isi lauda subiectiv modelul de arma nascandu-se astfel legatura cu "Maria Sa Pretul" pe care poti sau nu sa-l platesti.
Cu respect
Avatar utilizator
bibicu
Veteran
 
Mesaje: 579
Membru din: 15 Dec 2010, 22:31
Locaţie: Arad

Re: Pretul

Mesajde dudas01 pe 24 Apr 2014, 14:58

eu cred ca un vanator tanar este mult mai atent cu regulile la vanatoare decat unul batran, ca are mai multe emotii cand aude vanatul venind si nu are indemanarea necesara este adevarat dar in timp poate o sa fie un vanator bun sau nu :).
dudas01
Membru important
 
Mesaje: 196
Membru din: 07 Mai 2009, 13:52

Re: Pretul

Mesajde iliealexandruionut pe 25 Apr 2014, 15:07

dudas01 scrie:sunt un vanator tanar,am doar 3 sezoane de vanatoare si 27 ani, despre pret aveti dreptate, calitatea se plateste. despre statul in stand langa un vanator tanar,batranetea nu aduce neaparat intelepciune sau pricepere,desigur, toti suntem vanatori cu acte dar putini ,foarte putini vanatori buni. de citit,am citit forumul aproape 1 an inainte de a avea cont,tot ce se putea citi,despre caini ,arme,munitii...dar tot am avut intrebari si le multumesc celor care ne ajuta.eu nu as sta langa multi vanatori batrani :)

si eu sunt tanar cu putine sezoane si fraternizez cu tine 100%..va impartasesc o intamplare(scuze de off topic..nu dureaza mult)un nene gaseste intr o casa comparata o juxtapusa h&H(DAAA!!!)nu e vanator .cumva ajunge aceasta bijuterie nou nouta in bratele unui paznic de vanatoare din giurgiu,batran dar in putere si paznic de multa vreme,DAR aceasta arma este purtata in caruta si mosu se sprijina pe ea la vanatoare si din cand in cand isi curata namolul de pe cizme!!!(nea adi g mi a povestit intreaga patanie..)cam aste e parerea mea despre muuuulti vanatori batrani.(cu regret va spun ca un unchi vanator de 10 ani si a luat 12/76 ddupleks pt o amarata de turceasca cu camera de 70..zice el cu tevi de beretta.)

respect.
citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
iliealexandruionut
Veteran
 
Mesaje: 767
Membru din: 10 Mar 2012, 14:26

Re: Pretul

Mesajde dudas01 pe 25 Apr 2014, 16:21

cumpara arma de la el :) . acuma la tehnica multi vanatori peste o anumita varsta au ramas in urma, tot la ij , asta nu cred ca este foarte rau pentru ca eu stiu un ij care trage mai bine decat toate armele beretta din bihor inclusiv decat a mea :)
dudas01
Membru important
 
Mesaje: 196
Membru din: 07 Mai 2009, 13:52

Re: Pretul

Mesajde armi pe 02 Mai 2014, 17:29

dudas01 scrie:cumpara arma de la el :) . acuma la tehnica multi vanatori peste o anumita varsta au ramas in urma, tot la ij , asta nu cred ca este foarte rau pentru ca eu stiu un ij care trage mai bine decat toate armele beretta din bihor inclusiv decat a mea :)

Adica posesorul IJ-ului respectiv trage mai bine decat toti din judet! :wink:
"Through Performance to Type"
Avatar utilizator
armi
Veteran
 
Mesaje: 479
Membru din: 31 Ian 2007, 18:26
Locaţie: Bucuresti


Înapoi la Utilitare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori

Publicitate