Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mar 2024, 10:08

CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde Tranan pe 01 Feb 2009, 22:47

Am decis sa fac o lista cu majoritatea firmelor producatoare de lunete pe piata, in care sa descriu cate odata mai amanuntit, cate odata mai in general produsele lor. Opiniile mele sunt personale, in urma a unor teste facute de mine, dar si schimbari de pareri avute cu oameni specializati, armurieri, militari, vanatori in general cat si discutii pe care le-am avut cu firmele producatoare de la care am cerut info si sfaturi.
Lista nu este in intregime adevarata intrucat este inspirata de experientele mele personale cat si ale celor cu care am stat de vorba. Oameni fiind suntem subiectivi de aceea daca alte persoane pe forum vad lucrurile diferit, voi considera acele pareri mai mult decat bine venite.
La fel completari la cele scrise de mine referitor la anumite modele cat si modele pe care eventual le-am omis sunt bine venite. Unele le-am omis intentionat considerandule, vechi, foarte putin folosite sau nepractice vanatorii. Lista ar fi devenit prea lunga daca le-as fi bagat pe toate.
Unele din formularile mele pot parea putin ciudate. Un motiv principal este faptul ca neocupandu-ma cu asa ceva la vremea cand stateam in Romania nu sunt intotdeauna familiarizat cu termenele in limba romana ci doar in suedeza sau eventual engleza. Daca aveti astfel de corecturi le includ cu placere in text, pt. ca formularea sa fie mai cat mai usor de inteles.
Nu am inclus lunete Red Dot si holografice intrucat e o jungla acolo, in care in momentul de fata am preferat sa nu intru.

Sper sa prinda bine celor interesati!!!

LUNETE


ZEISS

Victory Diavari= Cea mai buna serie a lor. Primele modele cu T* tratament la lentile, cele mai noi cu LotuTec. Considerate de majoritatea ca extrem de calitative in ce priveste optica si foarte robuste. Considerate printre cele mai bune lunete din lume.
Varipoint=Reticul care creste odata cu magnificatia, punctul insa in planul al doilea. Iluminate day/night
Classic Diavari= Mai ieftine decat Victory dar extrem de bune, putin mai grele si fara LotuTec.
Diavari Z = Modele mai vechi dar foarte bune.
Diatal= Magnificatii fixe, calitate foarte buna. Luneta perfecta pt. panda.
Conquest= O serie mai ieftina dar surprinzator de eficienta ca si calitate. Claritate foarte buna a imaginii si constructie robusta. Fabricate in USA -foarte multa luneta fata de suma platita.
Detin o varietate foarte mare de magnificatii si diametre de lentile ceea ce face alegerea unei Zeiss mai usoara.

Lunetele Zeiss sunt printre cele mai bune din lume (daca nu cele mai bune. ) Modelele mai noi au avut insa in anumite situatii (foarte rare dar existente totusi) probleme cu illuminarea si cu modul in care au fost asamblate.

HENSOLDT
Versiunea militara a lunetelor Zeiss. Aproape imposibil de cumparat noi, sunt totusi de recomandat si la mana a doua. Robuste si cu optica de calitate.

SVAROVSKI

AV= Calitate buna insa nu dintre cele mai bune de la Swarovski, 1" tub
Z6/Z6i= Cele mai noi. Considerate de multi ca fiind cele mai bune lunete din lume cu o optica aproape perfecta, o constructie robusta si o magnificatie foarte potrivita. Din pacate pretul le face la ora actuala putin "comestibile".
PF= magnificatie fixa
PV= Foarte bune, cu tub de 30mm
PV-1= Iluminate
PV-2= Reticulul nu creste odata cu magnificatie,iluminate
PV-S= Magnificatii mari cu targetknobs
Habitcht= modele mai vechi cu tuburi de otel. Calitate super.
Nova= Model mai vechi de calitate buna.

Lunetele Swarovski sunt si ele printre cele mai bune din lume si practic orice model se alege nu va dezamagi cumparatorul. Partea mai trista este faptul ca Z6 au garantii numai de 10 ani. In discutiile pe care le-am avut cu Swarovski mi s-a spus ca o fac de teama iluminarii. Hmmmm?

SCHMIDT&BENDER

Klassik=fixe si variabile cu reticul care creste odata cu magnificatia. FOARTE BUNE
Zenith=Variabile iluminate med flash dot. Iluminatie excelenta, mai mici decat Klassik cu un camp vizual mai mare. Au deasemenea cateva lunete tactice de calitate excelenta.
FARA INDOIALA PRINTRE CELE MAI BUNE DIN LUME.

IOR
4x32
2.5-10x42 30mm
2.5-10x56 30mm Illum.
4-14x50 30mm
4-14x56 30mm Illum.
6-24x50 Varmint 35mm

IOR nu trebuie descrise prea mult fiind arhicunscute in Romania. Lunete cu o optica de foarte buna calitate, la nivel aproape de cele mai bune si cu o constructie robusta. Ce este interesant este ca IOR inaintea Swarovskiului a creat lunete cu schimbari 6x de magnificatie.
Fabrica si o multime de lunete tactice de foarte buna calitate. Prin vest foarte multi analfabeti cred ca IOR sunt americane.
Te face mandru ca esti roman! SE RECOMANDA!!!!!!!!

KAHLES HELIA

C=Nu am cunostiinte
CL=Nu am cunostiinte
CT=Nu am cunostiinte
CS=reticul care nu creste cu magnificatia,cu compensator pt. traectoria glontului
CBX=Iluminat
CSX=Iluminat
Super= model mai vechi dar de calitate buna

Kahles Helia produce lunete de calitate foarte buna, nu chiar in aceeasi clasa cu cele de mai sus dar nici departe de acolo.

DOCTER

VZF= reticul care creste odata cu magnificatia
ZF= magnificatii fixe
VZF ILLUMINATED= reticul care creste odata cu magnificatia, iluminata
UNIPOINT= reticul care creste odata cu magnificatia, iluminata daytime. Considerata de unii la fel de buna ca Victory si Z6

Calitate foarte buna, sub cea a Zeiss, Swarovski, S&B dar nu departe de ele.

KARL KAPS
Are reticul care creste odata cu magnificatia, magnificatii fixe, variabile, lunete illuminate si neiluminate. Confectioneaza optica de 50 de ani.
Karl Kaps sunt aproape la fel de bune ca si concurentele lor europene insa mult mai putin cunoscute ceea ce face ca recensiunea sa nu fie la fel de documentata. Vanzarea lor la mana a doua se poate dovedi dificila intrucat oamenii prefera marcile cunoscute a caror calitate e garantata.

MEOPTA


Artemis 2000= Un sortiment larg de magnificatii fixe si variabile.
Artemis 2100= Magnificatii fixe si variabile cat si iluminate.
Artemis 3000= Variabile cu reticul care nu creste cu magnificatia.
Meostar R1= Cele mai bune pe care le face Meopta.
Meopta face lunete de calitate asemenea companiilor optice est-europene. Nu sunt intotdeauna cele mai frumoase, nu para a fi asa de bune dar sunt. Isi fac treaba cum trebuie. Calitatea opticii nu este cea mai buna dar considerate suficienta de multi.

NICKEL
Optica de calitate germana, fixe, variabile si iluminate. Nu sunt la fel de cunoscute si vanzarea lor la mana a doua este mai dificila.


PECAR
Destul de bune. Cel mai renumite datorita faptului ca poti schimba reticulul la ele. Apar adesea exemplare la mana a doua care sunt demne de luat in considerare.


AMERICANE

US OPTICS

Considerate de multi ca fiind cele mai bune lunete din lume. Au o optica exceptionala in aceeasi clasa cu Swarovski, Zeiss si S&B dar de cateva ori mai robuste. Produc in cea mai mare parte lunete militare dar si cu aplicatie civila.
Sunt fara indoiala cele mai robuste lunete din lume egalate numai de Aimpoint care insa produce Red Dot.
Lunetele arata foarte diferit de ceea ce suntem obisnuiti ca vanatori dar asta nu trebuie sa fie un obstacol sau o problema.
Pe langa modelele oferite pot sa construiasca lunete la comanda pe care le fac conform cerintei cumparatorului. Pot deasemenea sa modifice lunetele altor firme la comanda.
Magnificatiile sunt diferite de cele obisnuite dar foarte interesante si de folosinta.

ABSOLUT DE RECOMANDAT. PROBLEMA O CONSTITUIE INSA PRETURILE. SCUUUMPE!!!



LEUPOLD

VX-1= foarte precis, nu e o minune optica
VX-2= foarte precis,nu e o minune optica
VX-3= foarte precis cu o optica excelenta. Se recomanda!!!!
VXL= Optica minunata, robust construita iar ideea cu monatajul mai aprope de arma e excelenta devenind mai usor de manevrat.
VX-7 si VX7-L= Cele mai bune pe care Leupold le-a creat vreodata. Optica fantastica, umplute cu Argon si Krypton in loc de Azot. Extrem de robuste. Aproape aceeasi calitate ca si cele mai bune lunete europene.
European 30 si Scandinavian= de calitate dar de ales le-as alege pe cele de mai sus
Mark 4=exista si alte versiuni dar eu aleg sa ma concentrez asupra acestuia. De foarte buna calitate si isi face treba fara probleme. Tactical! ATENTIE!!!!! Leupold Mark 4 se falsifica de catre chinezi. Copiile sunt foarte aproape de original si se deosebesc numai de anumite detalii pe care ochiul necunoscator nu le remarca. BE WARE!!!!!


Leupold confectioneaza aproape numai lucruri de calitate. Optica e excelenta contructia e durabila si o varietate mare de reticuli, tuburi si forme. Ce ridica Leupoldul la un nivel inalt este garantiile pe care le ofera. Inotdeauna LIFE TIME WARRANTY, nu se cer chitante, taloane si tot felul de alte cacaturi concepute pt. face viata cumparatorului amara. Duci luneta la magazin si ti-o rezolva direct. Fara intrebari, fara alte discutii.

HIGHLY RECOMENDED

TRIJICON

Accupoint 1,24-4x20,3-9x40,2,5-10x56
= Lunete excelente care de la fabricatie militara au trecut la consum civil. Foarte robuste, montaje de calitate. Conform multora detin cel mai bun reticul iluminat din lume-Amber Triangle si Red Triangle.

Accupoint 2.5-10x56mm Iluminata este daca nu cea mai buna, printre cele mai bune lunete din lume la acea magnificatie.

UNA DINTRE FAVORITELE MELE!!! RECOMANDATA CALDUROS!!!!

BURRIS

Fullfield II=1" tub
Fullfield 30 european=30mm tub
Fullfield II LRS=Varianta iluminata alui fullfield II
Fullfield II Tactical=Cu target knobs, foarte usoara.
Euro Diamond=modelul poate cel mai bun al Burrisului. O luneta excelenta la pret extrem de bun
Black Diamnod=lunete cu magnificatii mari. Calitate super!!!
Special Competition= Calitate buna.
Laser Scope=luneta cu telemetru. Foarte buna!

Nu este chiar la acelasi nivel cu celelalte dar se poate spune ca e multa luneta pt banii platiti. Burris confectioneaza impreuna cu Bushnell si Weaver printre bune lunete fata de pretul platit.


NIGHTFORCE

NF= Reticul care nu creste cu magnificatia. Ca si greutate sunt mai grele. Sunt atat de luminoase incat e necesar uneori completarea cu un filtru care sa reduca luminozitatea.
NSX=Noua serie are o calitate super,un tub de 2-3 x mai gros/puternic ,MIL-spec,sideparalax. Un miracol atat optic cat si mecanic.
Toate lunetele Night Force au LIFE TIME WARRANTY pe iluminare. Folosesc adesea magnificatii foarte largi, nu intotdeauna insa potrivite vanatorii. Perfecte insa pt. trageri ila poligon.
Reticuli, asemenea celor de la USOptics sunt neobisnuiti dar o data ce ai invatat cum functioneaza sunt excelenti.
Multi cred ca NF sunt americane dar sunt de fapt australiene fabricate in Japonia. Sunt lunete printre cele mai bune din lume. Rezistente, cu optica de caliatate si garantii la fel. Dezavantajele le constituie greutatea si cateodata reglajele care necesita chiar surubelnita. Devine putin iritant. Acestea sunt insa mici aspecte negative comparativ cu cele positive.

RECOMANDATE CALDUROS!!!!!!!!!!!!!!!!!

BUSHNELL

Sportsman=cel mai ieftin din toata serie. Se deregleaza adesea la tragere, optica mizerabila. O luneta de rahat dar nu costa mai mult decat un rahat ceea ce poate fi interesant pt. anumiti cumparatori.
Trophy=nu cu mult mai buna decat surioara ei mai mica.
Banner= Optica acceptabila, destul de robuste. Modelul Dusk & Down functioneaza destul de bine iar reticulul iluminat este foarte atractiv. Luneta multa pt. banii platiti.
Legend=Si mai buna din p.d.v optic, wide angle si precisa la tragere. O luneta foarte buna pt. banii plati.
Elite 3200= Robusta, exacta la tragere, nu se deregleaza, optica buna. O luneta Excelenta foarte valoroasa fata de suma platita. Exista si modele iluminate cu Firefly. Le prefer insa pe cele neiluminate.
Elite 4200= O luneta fantastica. Extrem de luminoasa (denumita ca fiind cea mai luminoasa de pe piata). E robusta, precisa si cu o optica aproape la nivelul celor mai bune lunete.
Elite 6500= Cea mai buna luneta confectionata de bushnell. Apare numai cu modele neiluminate. Robusta, precisa la trageri, reglaje rapide, luminozitate excelenta si magnificatii foarte largi. LUNETA DE RECOMANDAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bushnell Yardage Pro=luneta cu telemetru. Cea mai buna dintre cele de pret mediu. Depasita numai de Zeiss Victory.

Lunetele Bushnell sunt printre cele mai bune din lume la pretul la care se cumpara.
Sportsman, Trophy si Banner se confectioneaza in China de aceea toate trei apar adesea falsificate pe piata. ATENTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pe piata apar uneori bushnell banner cu lentile de 56mm---falsuri. Bushnell Banner nu confectioneaza asa ceva.
Legend se fabrica in Filipine-nu exista copii din cate stiu eu.
Elite se fabrica in Japonia de fima care fabrica lunetele Bausch & Lomb. Nu exista copii si sunt lunete de calitate SUPER!!!


NIKON

Fieldmaster=cele mai simple fara iluminare
Monarch E = Tub de 30mm, apar si ca iluminate
Monarch II= Tub 1" fara iluminare
Titanium= Tub 1" construite in titan
Lunete foarte valoroase pe care le recomand calduros. Optica de calitate. Reglajele creeaza cateodata probleme insa pretul este foarte atractiv la ele.

PENTAX

Gameseeker
- mai ieftine dar bune fata de pretul platit. Au magnificatii fixe si variabile
Pioneer- cam in aceeasi categorie cu Gameseeker. Functioneaza dar nu sunt ceva miracole. Eventuale probleme cu montajele si reglarile lor.
Whitetails Unlimited-Mai bune decat colegele lor de mai sus. Clar de calitate fata de pretul platit. Variabile.
Lightseeker- Cele mai bune dintre ele. Majoritatea variabile dar si cateva alternative de fixe.

Pentax este o firma care de multe ori nu este apreciata corect fata de ceea ofera. Au adesea o optica de calitate pe produsele lor si parerea mea este ca daca si-ar face mai multa reclama lunetele ar fi definitiv mult mai cumparate. Eu am fost adesea multumit de Pentax.

VORTEX

Crossfire- lunete fabricate in China care se pot clasa la acelasi nivel cu lunetele afisate la sfarsitul listei. Iluminate si neiluminate cu calitate dubioasa.
Diamond Back-Putin mai bune decat sora lor mai mica dar greu de spus daca se pot recomanda sau nu.
Viper-Cele mai bune, cu magnificatii mai mari. Par a fi foarte bune fata de pretul platit insa eu parca mai degraba as alege altceva.

ATN

Renumele lui ATN este mai intai de toate creeat de dispozitivele lor NV. In ce priveste lunetele calitatea variaza de la mizerabila la asa si asa si buna. Sunt insa adesea lunete care costa prea mult fata de calitatea oferita. Un aspect foarte pozitiv insa il constituie lunetele cu magnificatii foarte largi si lentile de diametre mari ca de ex: 6-18x65, 8-24x75, 4-12x60.
Variabile si fixe.
Daca esti interesat de lunete cu astfel de magnificatii si lentile cred ca ATN poate fi o alternativa interesanta pt. ca nu sunt prea multe altele pe piata de acest tip. In acest caz se merita sa le iei.
Foarte multe din dispozitivele lor NV sunt usor montabile pe arma devenind lunete NV.

Parerea mea personala este ca ATN se recomanda pt. cazurile mentionate mai sus.

YUKON

Rusesti. Renumite si ele pt. dispozitivele NV dar extrem de slabe in ce priveste lunetele. Nu le recomand.
Daca insa esti interesat de NV au produse foarte interesante si de o calitate buna fata de pretul platit, comparate cu concurentii.

SIGHTRON
In 2007 au reusit sa confectioneze niste lunete mai de calitate. Atentie insa la modelele mai vechi de SI si SII a caror calitate lasa de dorit. Modelele noi insa de SI si SII par insa a fi mai bune.
SII Big sky= A fost laudata in multe teste ca fiind o luneta demna de pretul ei.
SIII=Aceeasi optica ca si surioara ei mai mica cu tub de 30mm.

SIMMONS
Lunete mizerabile! Brrrrrr!!!.

WEAVER

Classic V=Lunete bune si de incredere
Classic Extreme=Luneta foarte buna cu un tub de 30mm creata pt. Vanatori din europa.
Grand Slam=Cele mai bune!!!
K-series=Magnificatii fixe

Weaver sunt lunete de o calitate foarte buna fata de pretul platit de aceea le recomand.


NIKKO STIRLING


Silver Crown,Gold Crown,Mountmaster,Targetmaster= CACATURI
Platinum Nighteater= O luneta de foarte buna calitate fata de pretul platit. Aleasa de catre NRA (National Rifle Asociation) in 2007 ca fiind luneta anului.
Diamond= Cea mai buna si cea mai scumpa din serie. Foarte buna conform multora, nu atat de buna conform altora. Greu sa imi fac o parere.

REDFIELD:
Acceptabile.

SWIFT

Acceptabile fata de pretul platit. Swift produce uneori produse de calitate relativ buna, mai ales in privinta binoclurilor. La lunete nu sunt la fel de buni si din cate stiu eu le produc in China dar sunt totusi de parere ca au o calitate destul de buna.

SHIRSTONE
Prea scumpe fata de calitatea pe care o ofera..

TASCO
Vechea serie Worldclass functiona foarte bine pe cand cele noi sunt mizerabile. Falsificate big time de chinezi, ata de mult incat astazi aproape nimeni nu stie cum arata un tasco adevarat. Pe de alta parte aici nu mai conteaza ca sunt falsuri intrucat originalul e atat de proasta ca falsul pare chiar de calitate.

ZOS

Lunete chinezesti folosite de armata chineza si fabricate acum si pt. consum civil. Am tinut cateva in mana si am fost impresionat de calitatea lor. Mai ales 3-12x56 cu reticul iluminat R12 este foarte interesanta. Apar si in magnificatii interesante de 10-40x50 si 10-40x60! Confectioneaza si lunete de goana la preturi derizorii pe care nu le-am incercat dar daca tin aceasi calitate ca a celor de mai sus ar fi extrem de interesante. Lunete bune fata de pretul platit.

VIPER- produce lunete de calitate buna fata de pretul platit.

LUNETE "NO NAME":

Practic toate sunt fabricate in China. Calitatea lor variaza de la total mizerabile (lentile incetosate, tuburi a caror vopsea interioara se scorojeste si cade pe lentile, lentile care cad la primul foc de arma, ocular a carui reticul se misca de fiecare data cand incerci sa reglezi magnificatia si claritatea etc, etc) pana la lunete care functioneaza acceptabil. Considerand ca preturile platite variaza intre $40-80 poate ca nu e asa mare problema dar e bine de stiut. E o loterie. E periculos sa le folosesti si sansele de a ochi un vanat sunt foarte reduse

Exista dupa aceea o varietate de alte lunete Barska, NCStar, BSA, Kalinka, Eberstark, VakJakt, OXO, JahtiJakt,Truglo, si eventual altele care sunt toate produse in China de aceeleasi fabrici numai ca le stampileaza cu nume diferite. Asemenea lunetelor NO NAME functioneaza multumitor uneori si execrabil alte dati. Depinde de cum ai noroc. Nu sunt impotriva ca aceste lunete sa fie cumparate insa in cazul in care se cumpara este important pt. cumparator sa fie constient de ceea ce cumpara si sa nu creada ca sunt lucruri de calitate. In general e mai bine decat sa se cumpere astfel de lunete sa se cumpere una NO NAME intrucat sunt la fel dar se vand la un pret mai redus.

Practic toate aceste lunete se anunta ca fiind "Nitrogen filled" in realitate nu sunt umplute cu azot. Desi sta scris ca sunt confectionate din aluminiu, este adesea o minciuna fiind confectionate din grafit presat. Nu exista cuvinte care sa descrie clar si convingator cat de ordinare sunt aceste lunete.
Avand contacte si pe piata chineza va pot spune ca lunetele de mai sus costa aprox. $2-3 sa se fabrice in China. Nu e nevoie de prea mult ca sa nu iti dai seama de calitatea acestor "miracole". Daca esti sarac, vaneaza la catare pana ai bani sa iti cumperi o luneta ca lumea. Sa nu cadeti in ghearele "celui rau" :evil: si sa cumparati asa ceva!
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde Ghinda pe 02 Feb 2009, 10:06

Karl Kaps are eu si o recomand! Si fixa si variabila.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde VANATORU77 pe 02 Feb 2009, 10:23

De luger vad ca nu ai scris nimic. Si eu tocmai m-am gandit la asta LUGER LUGER CL 2,5-10x56 ABS 4A ,ce sa fac sa renunt la ea? S-au ce parere ai despre ea? :(
E mai bine sa fi invins, acolo unde victoria e pagubitoare.(P-S).
Avatar utilizator
VANATORU77
Veteran
 
Mesaje: 511
Membru din: 06 Ian 2009, 00:49
Locaţie: Gradinari C-S

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde Tranan pe 02 Feb 2009, 11:29

VANATORU77 scrie:De luger vad ca nu ai scris nimic. Si eu tocmai m-am gandit la asta LUGER LUGER CL 2,5-10x56 ABS 4A ,ce sa fac sa renunt la ea? S-au ce parere ai despre ea? :(


E adevarat. Poate ca ar fi fost bine sa includ si Luger.
Nu, sfatul meu este sa nu iei Luger. Sunt lunete foarte proaste fata de pretul platit. La toate testele care s-au facut si la lunete si la binocluri s-a observat ca optica lasa fooooarte mult de dorit. Ar fi OK sa le iei daca preturile ar fi in jurul celor chinezesti dar nu asa cum sunt acum.

Sfatul meu cel mai bun este daca ai posibilitatea sa iei un Trijicon Accupoint 2,5-10x56 Amber sau Red Triangle, iar daca nu Illuminated German #4. Sunt lunete aproape la fel de bune optic ca cele nemtesti de calitate, extrem de robuste (Trijicon produce foarte mult echipament militar pt. US Army) si asa cum am scris si in lista mea, conform multora poate cel mai bun reticul iluminat din lume. Preturile ajung mut sub cele nemtesti si atunci stii ca nu o sa ai probleme.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde VANATORU77 pe 02 Feb 2009, 11:37

Multzam pt. sfat , in cazul asta o sa ma sucesc. O sa caut ceva si o sa-ti cer parerea. Mentzionez faptul ca nu o cumpar maine.......... :lol: , asha ca am timp destul sa ma hotarasc.
E mai bine sa fi invins, acolo unde victoria e pagubitoare.(P-S).
Avatar utilizator
VANATORU77
Veteran
 
Mesaje: 511
Membru din: 06 Ian 2009, 00:49
Locaţie: Gradinari C-S

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde VANATORU77 pe 02 Feb 2009, 12:02

@ Tranan
Am uitat sa spun cat a-s fi dispus sa platesc pt. o luneta,. 500 euro , ca sa nu-mi faci recomandari degeaba.
Recomanda-mi ceva la banii astia daca potzi. Multzam :wink:
E mai bine sa fi invins, acolo unde victoria e pagubitoare.(P-S).
Avatar utilizator
VANATORU77
Veteran
 
Mesaje: 511
Membru din: 06 Ian 2009, 00:49
Locaţie: Gradinari C-S

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde Tranan pe 02 Feb 2009, 12:20

VANATORU77 scrie:@ Tranan
Am uitat sa spun cat a-s fi dispus sa platesc pt. o luneta,. 500 euro , ca sa nu-mi faci recomandari degeaba.
Recomanda-mi ceva la banii astia daca potzi. Multzam :wink:


Hmmm, asta complica putin situatia intrucat la pretul acesta nu pot sa gasesc nici o luneta de tipul descris de tine pe care sa o recomand. Ti-am trimis un PM ce consider eu interesant, insa va trebui sa o convingi pe nevasta sa-ti ingaduie ceva mai mult decat numai €500. :mrgreen:
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde DORU-VS pe 02 Feb 2009, 15:00

Tranan, mi-a placut prezentarea.Chiar te pricepi!O intebare:cat costa o luneta TRIJICON ACCUPOINT 2,5-10 X 56?Era bine pt. noi daca aminteai si ceva preturi la lunetele pe care le-ai prezentat!
DORU-VS
Membru important
 
Mesaje: 215
Membru din: 12 Ian 2008, 21:30
Locaţie: VASLUI

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde Tranan pe 02 Feb 2009, 16:14

DORU-VS scrie:Tranan, mi-a placut prezentarea.Chiar te pricepi!O intebare:cat costa o luneta TRIJICON ACCUPOINT 2,5-10 X 56?Era bine pt. noi daca aminteai si ceva preturi la lunetele pe care le-ai prezentat!


Intrucat aceasta nu este o rubrica de vanzari-cumparari, nu vreau sa discut preturi. Le pot discuta insa, pe PM daca doreste cineva.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde val pangica pe 03 Feb 2009, 16:00

@Tranan

am indraznit sa fac un articol din prezentarea ta si sa-l postez in prima pagina a sitului . Felicitari !
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde Tranan pe 03 Feb 2009, 17:22

val pangica scrie:@Tranan

am indraznit sa fac un articol din prezentarea ta si sa-l postez in prima pagina a sitului . Felicitari !


Multumesc! Sper sa prinda bine tuturor.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde Adrian S pe 04 Feb 2009, 09:36

Super prezentare.
Adrian S
Veteran
 
Mesaje: 1210
Membru din: 02 Aug 2007, 10:08
Locaţie: Bucuresti

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde Alin3006 pe 06 Feb 2009, 12:06

Adrian S scrie:Super prezentare.


Subscriu! Tranan, multumim, jos palaria!
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde VANATORU77 pe 06 Feb 2009, 13:17

Luminatzima si pe mine va rog cu.....: (luneta de goana si luneta de paza) , care e diferentza.
Am vazut postari cu" luneta de goana ":roll: Care stiu eu ca sunt de goana si care de paza si care pt amandoua? :?: :idea:
E mai bine sa fi invins, acolo unde victoria e pagubitoare.(P-S).
Avatar utilizator
VANATORU77
Veteran
 
Mesaje: 511
Membru din: 06 Ian 2009, 00:49
Locaţie: Gradinari C-S

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde DORU-VS pe 06 Feb 2009, 14:21

Buna intrebare .Ar fi bune niste exp[licatii de la cei ce se pricep:Violiv,Cristi s.a.
DORU-VS
Membru important
 
Mesaje: 215
Membru din: 12 Ian 2008, 21:30
Locaţie: VASLUI

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde Tranan pe 06 Feb 2009, 15:11

La o luneta de goana nu ai nevoie de magnificatii mari. Cele obisnuite sunt de 1-4x, 1,5-6x pe langa acestea mai sunt si alte combinatii, mai mult sau mai putin bune de ex.: 1,7-10x, 2-7x, etc. Foarte bune sunt dispozitivele Red Dot sau holografice (dar nu orice gunoaie ci de ex. EOTech, Bushnell, Burris, Docter, Aimpoint, Trijicon, etc).
Motivul pt. care magnificatia este mai mica e pt. ca animalul iti apare adesea la distante mici si se misca foarte repede. Cu o magnificatie prea mare ai un camp vizual prea mic ceea ce face ca identificarea obiectul si ochirea sa sa fie o problema plus ca te apropii atat de mult de animal incat nu-l vezi cum trebuie (vezi numai niste blana, dar nu mai vezi care-i capul si care fundul).

Pe de alta parte, lunetele de goana sunt foarte usoare si asta face manevrarea lor mai lejera si mai rapida. Un lucru extrem de important la lunetele de goana este campul vizual si distanta focala. Un camp vizual larg iti permite sa vezi un areal mai mare in teren ceea ce inseamna automata ca vezi animalul mai repede si-l ochesti mai bine. Asta face printre altele ca Z6 sa fie o luneta atat de interesanta. Campul vizual e enorm.De aceea si avantajul celor holografice si Red Dot. Acolo tintesti adesea cu ambii ochi deschisi (se poate face la fel si la lunetele obisnuite, dar foarte putini o practica) ceea ce iti permite sa vezi foarte bine terenul dinaintea ta. Ele nu au insa magnificatii si cate odata ai nevoie de putina magnificatie, de aceea cele mentionate la inceput sunt foarte bune.

O distanta focala mare iti permite sa ochesti fara sa trebuiasca sa lipesti ochiul de luneta. Distante focale de 10cm sunt de apreciat intrucat iti permite sa vezi intregul camp vizual al lunetei si poti sa tragi mai usor. Asta face ca vanatoarea sa fie mai rapida, intrucat poti sa tragi foarte repede, aproape din price pozitie.

La lunetele de panda ai adesea nevoie de o luminozitate cat mai mare (nu neaparat la fel de interesant la goana). Cea de preferat e de 50mm-56mm (diametrul lentilei). In Suedia unde e mai intuneric se vaneaza si cu 72mm (luneta produsa de Zeiss). Magnificatiile sunt preferat sa fie mai mari (de genul 2,5-10, 2,5-16, 3-12, 2,5-15, 3,5-10, 2-12 etc) asta pt. a putea dobori cu usurinta animalul chiar daca apare la o distanta mai mare. Se poate face si cu magnificatii mai mici, dar de ce sa iti faci viata grea cand ti-o poti face mai usoara.

Luminozitatea e importanta pt. vanatoarea se face adesea cand e mai intunecat. Asta iti permite sa identifici animalul la distante mai mari si sa-l ochesti unde trebuie. Animalul nu se misca neaparat la fel de repede ca la goana si de aceea ai timp sa-l ochesti cum trebuie. Distanta focala mare si camp vizual larg sunt de preferat si aici. Cu distanta focala mare se evita ochii vineti, intrucat calibrele la arme sunt mari si reculul mai puternic.

Nu e neaparat o problema daca luneta e mai mare intrucat o ai adesea pozitionata cum trebuie, arma sprijinata ca lumea (poate ai si trepied).

Interesanta este si vanatoarea la cocos si vulpe. Cu lunete cu magnificatii mai mari ai sanse mai bune sa il ochesti si sa-l ochesti unde trebuie. Poti sa indraznesti sa tragi chiar daza sunt la distante de 250-300m etc. Dadusem un exemplu altundeva unde un vanator batran din nordul Suediei doborase un elan intr-o vale glaciara la 700m. Cu o arma buna si o luneta de calitate poti sa faci minuni la panda.

Concluzie:
Luneta de goana:
-magnificatie mica
-luminozitate intre 20mm si maximum 42mm
-reticuli mai grosi sau iluminati
-greutate cat mai mica
-camp vizual larg
-distanta focala mare

Luneta de panda:
-plaja de magnificatie mai larga
-luminozitate mare
-reticuli...hmm..aici merge cam orice depinzad de ce se vaneaza
-camp vizual larg
-distanta focala mare
-o calitate cat mai buna posibila a lentilelor
-o pupila de iesire mare
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde DORU-VS pe 06 Feb 2009, 15:33

Multumim!
Foarte documentat.
DORU-VS
Membru important
 
Mesaje: 215
Membru din: 12 Ian 2008, 21:30
Locaţie: VASLUI

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde VANATORU77 pe 06 Feb 2009, 17:48

Multzumim Tranan !! Pe mine unu , chiar ca mai luminat :D :)
E mai bine sa fi invins, acolo unde victoria e pagubitoare.(P-S).
Avatar utilizator
VANATORU77
Veteran
 
Mesaje: 511
Membru din: 06 Ian 2009, 00:49
Locaţie: Gradinari C-S

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde Tranan pe 06 Feb 2009, 18:03

VANATORU77 scrie:Multzumim Tranan !! Pe mine unu , chiar ca mai luminat :D :)


Ma bucur! Asta e si ideea. :)
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde Moose_Master pe 19 Feb 2009, 18:04

Luneta la goana ? Hm, cred ca nu am inteles eu bine. Dar despre ce goana este vorba si mai ales despre ce distante este vorba in propozitie ?

Nu mi-as cumpara de la IOR nici pres de pus in fata usii.

Oricum ii multumesc lui Tranan pentru prezentari. Le-am citit in intregime si acum inteleg mult mai multe decat inainte. De fapt as avea o intrebare pentru ca nu ma pricep absolut de loc la optice. Pe cutia lunetei scrie o insiruire de 2 dar cel mai adesea 3 numere. Ce reprezinta fiecare in parte si mai ales cum se traduc cele 3 numere in limbaj laic.

Stima

Moose_Masta
Moose_Master
Veteran
 
Mesaje: 980
Membru din: 12 Oct 2008, 02:40

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde violiv pe 19 Feb 2009, 19:55

Sirul de numere poate fi impartit la dreapta si la stanga semnului "x".
Ce-i la dreapta reprezinta diametrul obiectivului exprimat in milimetri - 20, 26, 32, 40, 50, 56, 72, 80....
Ce-i la stanga - 1, 2, 3 cifre despartite prin virgule, puncte, linioare reprezinta puterea de marire a lunetei. Daca e fixa atunci este un singur numar -1x, 7x, 3,5x, 32x etc. iar daca magnitudinea este variabila sunt doua grupuri de numere despartite printr-o linie orizontala - 1-4x, 1,5-6x, 1,7-10x, 5-25x, 6-36x, etc

Cat despre folosirea lunetei la goana, distantele uzuale sunt intre 30 si 70 m, cu extreme 10-150 m (situatii absolut intalnite in practica). Lunetele dedicate acestor utilizari sunt cele cu magnitudine cat mai mica, de cele mai multe ori variabile cu primul grup de numere 1; 1,1; 1,25, in general cu magnitudine variabila cu maxim 3; 4; 5; 6x. Caracteristica esentiala este, cred ca realizezi, un camp de vedere cat mai larg. Si daca o sa-mi spui iar ca nu meriti arma daca ai probleme de acuitate vizuala la 50 m, o sa-ti raspund la fel: cu 1-1,1x nu se pune problema de marire ci se urmareste prezenta unui reticul care sa usureze ochirea si sa-ti asigure o plasare a focului cat mai precisa. Daca piata ofera atatea feluri, de la toti marii fabricanti si se vand ca painea calda probabil ca nu-s tocmai niste inventii proaste.

Acuma, ca o parere personala de utilizator de tot felul de sisteme optice dar si de mare pasionat de tras pe catare si inaltator pot sa-ti spun ca luneta de goana nu e nici pe departe atat de usor de folosit ca un hollow-sight si, uneori, e chiar mai dificil decat doar cu aparate mecanice de ochire. Sezonul trecut am mers pe catare si inaltator, sezonul acesta am folosit luneta de goana, la anul trec la hollow :mrgreen:

P.S. Daca-ti pica in mana vreo IOR, cumva, in loc s-o pui de pres la usa, da-mi-o mie :mrgreen: Nu ma supar, ba chiar o folosesc cu placere. Peste un pic de vreme chiar am de gand sa postez un raport de test cu ceva produse de pe scara de jos de valori de la ei....din cele scumpe inca nu-mi da mana.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde Moose_Master pe 19 Feb 2009, 22:23

Violiv, multumesc pentru explicatii. Dar totusi ce inseamna magnitudine variabila ? Care este diferenta intre o luneta fixa si una cu magnitudine variabila ? Si daca se poate sa vorbesti in termeni cat mai simpli ca nu sunt foarte citit si imi plac expresiile simple.

Acum revenind la piata care ofera si lumea cumpara da-mi voie sa nu cred nici macar o virgula din ce spune "piata". "Piata" asa cum ii spune si numele este o aglomerare de tarabe infecte in care toti vor sa-si dea in cap unul altuia. Pentru a face bani "piata" este in stare sa scoata orice cacat numai sa faca bani. Nu mai stiu in care dintre posturile mele am spus ca mesajele subliminale sunt cele mai greu de luptat cu. Odata ce ni se inoculeaza nu prea mai avem nici o sansa. Incerc din rasputeri sa nu las "piata" sa-mi spele creierul si sa imi inlature principiile de viata dobandite cu multa truda. Faptul ca "piata" vinde in draci nu inseamna altceva ca la departamentul de marketing al firmelor sunt oameni care isi cunosc foarte bine meseria. Nimic altceva.
Nu uita esentialul. Datorita proprietarilor "pietei" este haosul financiar si economic de la ora actuala. "Piata" prin setea de inavutire fara discernamant au creat haosul modial din care cu totii ne chinuim sa iesim cu bine.
Cine vrea sa sa indeparteze de la esenta vanatorii sa-si cumpere tot ce exista pe piata. E problema fiecaruia. Eu insa am ales alt drum de la care nu ma abat. Daca sunt vanator, dau mistretul gramada la goana cu carabina fara dispozitiv optic.
Si raspunsul mi-l mentin. Daca ai probleme de acuitate vizuala la 50 de metri, lasa frate arma pentru altii si apuca-te de altceva.
Dar am inteles la ce fel de lunete te referi cand vorbesti de goana si pentru ca am incredere in cunostiintele tale am sa incerc si eu sa vad cum e. Un lucru este clar si nu il poti tagadui. Daca e optica pe arma, te ajuta. Iti da un avantaj si mai mare in fata animalului.
Si hai ca s-o dau in concrete si s-o spun cat se poate de transant; problema este asa: el este vanatul, iar eu vanatorul. El alearga si este mult mai dibac fizic decat mine din toate punctele de vedere. In schimb eu am avantajul armei. Deci el nu are decat resursele proprii cu care mama natura la inzestrat. Eu am arma. Cred ca deja balanta este superbine echilibrata. Acum eu de ce incep sa trisez si sa-mi pun fel de fel de dispozitive de ochire care sa nu-i dea nici cea mai mica sansa ? Ca el ca si vanat nu mai poate adauga nimic la ce are. Si asa am adaugat o gramada de acarete si am inclinat clar balanta in favoarea mea(atractanti pe baza de freromoni, chematori electronice, munitie superperformanta, camuflaje peste camuflaje, i-am restrans arealul etc etc).
Deci ce zic eu face nitel sens ? Oare el cu ce are contra mea cu o arma nu ar fi echitabil indeajuns ? De-aia consider ca orice adaos, exceptand cele privitoare la confortul meu fizic depaseste granitele acestui echilibru.

Si daca imi pica in mana orice de la IOR, daca nu cumva il scap din greseala sub roata camionului cand am 40 de tone incarcat, ti-l fac cadou cu cea mai mare placere. Violiv taica, de la sublim la penibil nu-i decat un pas. Si io sunt roman, dar asta nu inseamna ca dau sushi pe sarmale. Si daca vrei sa ma convingi ca IOR e mare scula, arata-mi si mie un clasament al unui for intradevar competent in care apare pateticul nume IOR si mai ales rank-ingul acestui glorios nume.

Te pupa unchiu si zi-mi alea ce te-am rugat despre lunete, ca am gasit niste "tarabe" cu o gramada de optica pentru arme si habar n-am ce sa cumpar. Ma uit la ele ca vita la pian si nu stiu ce sa-mi iau.
Moose_Master
Veteran
 
Mesaje: 980
Membru din: 12 Oct 2008, 02:40

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde violiv pe 20 Feb 2009, 08:01

Magnitudine fixa inseamna ca luneta mareste doar de un numar fix de ori, cat o fi acela.
Avantaje nenumarate: simplitate mecanica si robustete in primul rand dar si pret mai mic; luminozitate buna, camp de vedere ceva mai mare, etc. (vorbim de acelasi nivel de calitate nu comparam paie cu elefanti)

Magnitudine variabila inseamna ca luneta este dotata cu un dispozitiv (mecanic) ce-ti permite tie ca utilizator sa folosesti magnitudini diferite intr-o plaja predeterminata de valori. In acest mod, teoretic, optica ajunge sa aiba o plaja de utilizare mai mare. Complexitatea mecanica si costul mai mare ar fi principalele dezavantaje.

Un exemplu pe intelesul tuturor. Folosesc o luneta 8x56 pentru panda. Foarte buna chiar daca-i IOR (apropo de "clasamente", cum se impaca asta cu dizertatia despre "piata" de cu cateva randuri mai sus? Si eu incerc sa-mi pastrez mintea limpede si vorbesc de IOR in calitate de utilizator a 4 sisteme optice de la ei din toate categoriile). Imi permite sa vad seara mai bine decat cu ochiul liber, mareste suficient de mult incat sa vad spatiul dintre ochii unui animal de talie medie la 150 m si sa pun reticulul fix acolo dar daca animalul merge mai repede decat la pas sau daca e sub 50 m de mine e aproape inutila pentru ca e la limita imposibilului sa-l prinzi in luneta, nicidecum sa mai si dai drumul la un foc sigur.
In acelasi timp folosesc si o luneta de goana (1-3x20 de la Weaver - tot nu apare in clasamente, cel putin pe primele doua pagini ale insiruirii de nume). Asta imi da posibilitatea sa trag si la 20 m daca o setez pe 1x, adica practic fara nicio marire, dar imi ofera si solutia mai convenabila pentru un foc la distanta mai mare la o tinta care nu fuge prea tare daca o setez (usor si rapid, doar invartind un inel) pe 3x. Ambele chestii le-am verificat in practica si functioneaza. Functioneaza mai bine decat arma doar cu inaltatorul si catarea din fabrica? Inclin sa cred ca da. Si cand s-a pus problema de tras foarte rapid la 20 m si cand s-a pus problema de ochit foarte precis la peste 250 m, a fost mai usor si mai sigur decat prin sistemele deschise, incercate si ele in conditii aproape identice.

Continui...
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde violiv pe 20 Feb 2009, 08:41

In ce priveste problema ta, ca sa vezi cam ce poate face acelasi tragator cu sau fara luneta si care ar fi diferentele majore, ti-as recomanda o investitie minima pentru inceput. Alege una din carabinele din dotare, de preferat un calibru micut dar eficient, un 223 de ex. sau chiar clasicul 308 W, arma cu precizie undeva la limita MOA, prevazuta din fabrica cu posibilitatea de a monta o luneta cat mai usor (gauri pentru baza ar fi cel mai indicat) si cumpara o luneta Weaver K6. Costa undeva in jur de 150 $ luneta si, functie de arma, cam cu inca 50 $ rezolvi si cu montura. (daca e cazul si te hotarasti intram si in detalii "amanuntite"). 50-100 cartuse si o zi in poligon si-o sa te lamuresti rapid.
Luneta pe care ti-am recomandat-o nu este deosebita din punct de vedere al lentilelor dar este absolut decenta si perfecta pentru o zi obisnuita si distante de ordinul 100-300 m, are o mecanica de invidiat, nu-ti va crea probleme la reglaj si pastrarea reglajului, are o putere de marire suficienta cat sa vezi care-i diferenta fata de "ochiul liber" dar nici nu e prea mare ca sa induca o seama de alte dezavantaje ale lunetelor cu magnitudini foarte mari. Cum sa tragi si la ce tinte ramane la imaginatia ta. Pentru cineva care a mai tras cu arma, o zi de incercari cu si fara luneta e suficienta cat sa realizezi ce inseamna. Cateva iesiri si in teren, in diferite conditii de mediu si la ore diferite te vor lamuri si asupra cerintelor tale personale de la o luneta. Oricum, vei constata in scurta vreme ca luneta perfecta inca nu s-a inventat si nu poti castiga pe o parte fara sa pierzi pe alta, atat in ceea ce priveste luneta in sine cat si la buzunar. Mi se pare rezonabil sa investesti undeva la 2-300 $ ca sa te lamuresti ce si cum, mai ales ca nu trebuie aruncate ulterior ci pot fi pastrate pe viata.
Tot ce ti-am spus nu e din povesti vanatoresti ci din experienta personala, verificat si ras-verificat in practica nu numai pe mine. Oricate povesti ti-am spune, pana nu ajungi sa stii cu adevarat ce vrei in baza experientei personale nu faci nimic. Te putem ajuta cu sfaturi in privinta lucrurilor pe care trebuie sa le observi, insa. Sa investeti 3000 $ in optica si montura in ideea ca "iau ce e mai bun" nu e o solutie foarte viabila....
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde Moose_Master pe 20 Feb 2009, 16:05

Stiam eu ca daca vreau sa aflu ceva trebuie sa atat omul sa vorbeasca. Saru'mana Violiv pentru explicatii, insa totusi as mai avea vreo 6400 de intrebari. Deci, luneta aia de 8x56 cu care vezi baban este fixa sau variabila?Asta ca sa inteleg definitiv.
Apoi cealalta(1-3x20) sa inteleg ca este variabila?
Si ar mai fi ceva. Tu ti ambele lunete cu tine la panda sau ma rog, la vanatoare in general ? Au acelasi sistem de prindere si le schimbi rapid intre ele cand este cazul sau ai doua carabine, fiecare cu aia masii ?
Asta mai mica suna bine daca zici ca nu mareste aproape de loc si daca poti s-o ajustezi din rotita superrapid.
Ma intereseaza mai ales daca pe aceeasi arma in acelasi sistem de prindere poti pune doua (am scris daca poti sa crezi mulinete) lunete fiecare cu treaba ei. Si mai ales daca scoaterea uneia si prinderea celei de-a doua se face la fel de repede ca si scoaterea cartuselor trase si reancarcatul unei lise.

Deocamdata atat

Multumesc

Moose_Masta
Moose_Master
Veteran
 
Mesaje: 980
Membru din: 12 Oct 2008, 02:40

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde violiv pe 20 Feb 2009, 21:41

8x56 este o luneta cu magnitudine fixa, adica chiar asta:

http://www.ior.ro/produse/index.php?kCtg=3&ID=6

cu reticulul zis "german", cel doar cu 2 bete orizontale si un "cui" vertical in partea inferioara. Ca sa-ti dai seama cam ce inseamna 8x magnitudine, pot doar sa-ti spun ca o sticla de plastic de 2 l abea se vede la 200 m si asta daca ai noroc de o eticheta foarte colorata; aceeasi sticla, prin luneta 8 ori pare ca asezata la 25-30 m, adica poti citi ce scrie pe eticheta. Daca te uiti un pic in caracteristicile acestei lunete o sa vezi un "camp de vedere" de 53 m la 1000 m, asta tradus inseamna ca la 100 m distanta de tine nu incape in luneta o chestie de 6 m ci doar una de 5,3 m. Acesti 5 m sunt foarte-foarte putini daca tinta e in miscare - iti dai seama ca e doar un salt al unui caprior si a disparut din vedere si e foarte-foarte greu sa-l cauti apoi cu luneta. La fel, cand apesi tragaciul, teava armei se misca sub actiunea reculului mult mai mult decat cele 3 grade ale campului vizual unghiular astfel incat imaginea dispare complet din luneta in momentul focului adica lipseste ce mi se pare mie cel mai important - urmarirea focului. Daca sta pe loc e mort si la 300 m dar tu trebuie sa te uiti din nou prin luneta, sa-l cauti si sa vezi daca ai nimerit. E o luneta foarte buna de panda, mai ales pe inserat cand diametrul obiectivului foarte mare si sticla de foarta buna calitate (apropo e aceeasi ca si in lunetele Zeiss :mrgreen: - pentru ambele firme, romanii le slefuiesc, nemtii le fac tratamentul apoi fiecare si le monteaza in propriile lunete) te lasa sa vezi noaptea mai bine decat cu ochiul liber.

Weaver 1-3x20 este exact la polul opus:

http://www.swfa.com/pc-2321-256-weaver- ... scope.aspx

mareste maxim de 3 ori dar campul de vedere este de 30 m la 100 m la 1 x si 10 m la 3 x ceea ce-ti permite sa vezi mult mai mult din teren si sa urmaresti vanatul dar si focul, ceea ce ma avantajeaza mult la tras pentru ca-mi permite sa pot corecta un eventual foc ratat.

Cat priveste monturile, exista si monturi fixe si rapide, cele care permit demontarea lunetei in secunde si montarea la loc fara pierderea reglajului. Eu folosesc o montura fixa - tin luneta cea mica pe arma in timpul sezonului de goana si trec la cea mare cam la vremea asta pana in toamna urmatoare. Am mai multe carabine dar "ma indragostesc" pe rand de cate una, tin mortis sa reusesc macar o lovitura frumoasa cu ea apoi trec la urmatoarea. Foarte probabil ca sezonul viitor de goana ma va prinde cu o alta arma - ce sa-i faci, asa-s eu, mai nestatornic si cum am imbatrinit si chestia cu schimbatul femeilor nu ma mai inspira imi manifest nestatornicia fata de arme.

P.S. da un ochi prin site-ul celor de la IOR - s-ar putea sa vezi niste chestiute tari de tot...

http://www.ior.ro/produse/index.php?kCtg=10&ID=60

nici macar Zeiss n-are asa ceva...2000 distanta de lucru

Asta ar fi cel mai aproape de luneta "universala" pe timp de zi iar campul de vedere la 1,5 x este chiar mai mare decat la multe lunete mai galonate la 1-1,1x
http://www.valdada.com/product/a2655086 ... b0c8b.aspx


Astea au fost primele lunete din lume cu raportul intre cea mai mare magnitudine si cea mai mica = 6, cu cateva luni bune inainte ca Swaro sa lanseze cu mare tambalau seria Z 6
http://www.valdada.com/product/45ce2909 ... ec6ac.aspx
http://www.valdada.com/product/bd3f97a0 ... ccc1b.aspx

Iar de asta sa stii ca inca nu face nimeni:
http://www.valdada.com/product/b1ebf901 ... 40aa9.aspx

Chiar daca au mai incercat cativa....Am avut prilejul sa ma joc un pic cu ea si are un singur punct slab - daca te uiti odata prin ea n-o mai uiti si oricare alta ti se pare "urata".
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde Tranan pe 20 Feb 2009, 23:09

Am zis ca ma bag si eu la niste explicatii!

Asa cum am mai spus si inainte lunetele cu magnificatie fixa sunt in general mai luminoase si asa cum spune @violiv, mai simple si mai greu sa ti se strice. Acestea au intotdeauna o singura cifra inaintea x-ului: 7x50, 8x50, 8x56 etc. Cele mai de recomandat sunt Zeiss Diatal, Schmidt & Bender och Swarovski PF. Fata de cele cu magnificatii variabile, unde apar doua cifre despartite de linie inainte de X, de ex. 1-3x20, 3-9x50, 2,-16x50, 3-12x56 etc, etc, au o folosire mult mai ingusta. Lunetele cu magnificatie fixa erau mult mai populare pe timpul cand zoomurile lunetelor varialbile erau de proasta calitate: optica era mult mai slaba, senzatia tunelara mult mai evidenta si camp vizual ingust. Astazi insa lunetele cu zoom sunt extrem de bune (mai ales la firmele serioase), unde optica e la fel de superba, senzatia tunelara inexistenta, campul vizual excelent. De aceea eu recomand in aproape toate cazurile lunete variabile intrucat nu ai ce pierde insa ai o gramada de castigat.

In ce priveste IOR, sunt in parte de acord cu tine. Nu este de loc una din lunetele mele favorite, insa IOR Valdada este o luneta demna de luat in considerare. Tu spuneai ca niciunde nu se vorbeste pozitiv de ea. Asta e un adevar cu modificari. Iata ce spun baietii de la SWFA, unii dintre cei mai tari la optica din USA:

http://opticstalk.com/forum_posts.asp?T ... PID=142614

Personal prefer alte marci insa un IOR la un pret bun nu trebuie sa fie refuzat.

In ce priveste opinia ta despre lunete la vanatoare, ma bucur ca ai inteles avantajele cu ele. Bineinteles ca se poate vana la catare, dar vei vana si bine cu luneta, mai ales daca ai una buna. Multi au cumparat lunete slabe pt. a economisi bani, si de atunci numai injura. In ce priveste produsele optice, nu prea exista scurtaturi ci in general ce platesti aia primesti.

Iti dau un exemplu:
Eu sunt printre altele si pasionat ornitolog. Am incercat cele mai bune lunete ornitologice de-a lungul anilor, cat si mai slabe si mai ieftine. Dupa multe, multe, incercari si teste mi-am luat in sfarsit o KOWA PROMINAR HD 883 20-60X88 cu un stativ Zeiss foarte stabil. Toata distractia m-a costat o caruta de bani si imi cam tremurase mana sa platesc atata.
Ieri am iesit cu ea in camp. Stateam intr-un turn pe malul unui lac inghetat si priveam cu ea la ca 1.3-1.5km departare spre liziera unei paduri de brad. Deodata vad o pasare care se ridica si se aseaza in varful unui brad. Aproape ca mi-am pierdut respiratia....! Cu toate ca incepuse sa se insereze, era innourat, putina ceata in aer si luminozitatea de tot rahatul......ACVILA REGALA !!! Luneta nu mi-a ingaduit numai sa o vad dar am putut si sa identific varsta, si sa vad detaliile de pe penaj, cioc etc. Dupa 20' de pozare isi ia zborul, traverseaza lacul si se aseaza intr-un alt brad la ca 1,8-2km unde spre surprinderea mea mai statea inca una. La distantele astea nu aveam ce sa fac cu lucruri de caliate asa si asa. Avantajul cu optica de calitate este ca cu cat e mai buna cu atat mai multe lucruri poti sa faci.

Revenind la lunetele de vanatoare...cu cat ai o luneta mai buna cu atat mai mult poti sa vanezi. Cu cat e mai potrivita nevoii tale cu atat mai usor va fi sa vanezi. Se poate si la catare, si cu lunete de proasta calitate, vanatoarea va fi insa mai dificila, mai nesigura iar la animale iesite la distante putin mai mari.....le poti zice la revedere. Cu lucruri de calitate pe arma ii vei face viata imposibila mistretului de care vorbeai!!
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde dtdpuu pe 21 Feb 2009, 04:57

@Tranan/violiv

Daca tot a-ai inceput discutia poate ar fi bine sa faceti un topic separat cu toate notiunile referitoare la lunete. Stiti voi: magnificare, diametre obiectiv, tipuri de coating, field of view, exit pupil, tube diameter,...socoteli pentru lumizotitate...etc. tot tacimul.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde Tranan pe 21 Feb 2009, 09:14

dtdpuu scrie:@Tranan/violiv

Daca tot a-ai inceput discutia poate ar fi bine sa faceti un topic separat cu toate notiunile referitoare la lunete. Stiti voi: magnificare, diametre obiectiv, tipuri de coating, field of view, exit pupil, tube diameter,...socoteli pentru lumizotitate...etc. tot tacimul.

CristianC


Majoritatea notiunilor sunt deja explicate si tratate la ABECEDARUL BINOCLULUI. Exista bineinteles cateva detalii in plus in ce priveste lunetele dar mai toate au fost deja explicate in topicuri. Ar fi fost poate bine sa avem aceeasi descriere si la lunete, insa ar insemna sa ne repetam foarte mult.
@violiv, in special a dat foarte multe detalii tehnice atat la lunete cat si la red dots si holosighturi, si in plus de acestea nu mai este foarte mult de spus. Ideea nu e insa rea, insa nu stiu cum am putea realiza-o fara devenim prea vorbareti.. :lol:
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde Moose_Master pe 22 Feb 2009, 04:40

Cred ca am inteles. Multumesc baieti. Cred ca am sa optez pentru o luneta variabila si nu pentru una fixa. Cand Violiv a descris cum se comporta cea fixa mi-am adus aminte ca am privit printr-o asemenea luneta si cand ma miscam doar un pic sau imi tremura imperceptibil mana deja nu mai vedeam obiectul la care ma uitasem pana atunci. Era un Swaro super baban si costase de 5 ori cat arma. In rest nu mai stiu ce si cum, insa nu mi-a placut cum se vedea absolut de loc. Si daca am inteles corect cea fixa este recomandata la tinte fixe si distante mari. Cea ce la mine nici nu intra in discutie.
Cea variabila (asa cum foarte explicit descria violiv si ulterior Tranan) are zoom si deci daca animalul se pune in miscare pot rapid sa ajustez zoom-ul si deci sa am o imagine clara a animalului. Acum ramane sa testez cateva variabile cu caracteristici diferite si sa vad cu care vad cel mai bine la diferite distante. De fapt ca sa nu ma mai apuc sa fac iarasi poligon de tir prin Bass Pro sau Gander spuneti-mi voi ce cifre ar trebui sa apara pe o variabila pe care sa o pot folosi intr-o plaja de distanta de 75 - 125 metri. Daca ati putea face si comparatii intre ele ar fi si mai bine pentru un profan ca mine.
Acum Violiv taica io n-am inteles ceva. Poti sa imi mai explici odata ce ai vrut sa spui la descrierea variabilei date ca tine ca exemplu ? Adica ai dat ca exemplu 1-3x20 apoi a urmat o sumedenie de explicatii presarate cu 1x si 3x. Nu am inteles nimic. De fapt spune-mi pe sleau ce inseamna 1 apoi 3 apoi 20. Si care are camp de vedere mai mare ? Ce cifra ? Pe cuvant ca n-am inteles.

Despre IOR ce sa spun ? Am vazut acolo binoclul ala care vede pana la 2 km, insa nu voi tine atarnat de gat 1.3 kg indiferent cat de departe vede. Este prea balsoi. Si la 2 km chiar nu ma intereseaza sa vad. Adica m-ar interesa daca ar fi niste fete tinere care fac plaja goale pusca.
Aia ultima care ai spus ca este cea mai grozava in afara ca m-am uitat la poza in rest nu am inteles nimic. Nu stiu ce este aia MOA si alte date tehnice si nu inteleg ce stie sa faca numai citind caracteristici tehnice. Sunt bata la acest capitol. Si apropo asta este fixa sau variabila ?

Tranan, vis-a-vis de facutul vietii imposibile la mistret. Daca imi intra in raza de actiune a lisei nu am nevoie de nici o luneta. Viata lui se termina in urmatoarele cateva secunde. Daca este foarte departe incerc sa ma apropii pana intra in raza de actiune a lisei si atunci se aplica variata 1.
Eu vreau sa-mi iau luneta si carabina pentru ca aici nu am voie cu lisa la "big game". Asa ca trebuie sa fac pasul asta.

Baieti, mai sunt inca vreo 4000 de intrebari insa acum ma opresc aici.

Multumesc respectuos pentru informatii

Moose_Masta
Moose_Master
Veteran
 
Mesaje: 980
Membru din: 12 Oct 2008, 02:40

Următorul

Înapoi la Optica de vanatoare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 30 vizitatori

Publicitate