Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 19 Apr 2024, 22:12

REFERAT - proiectil Barnes

Sectiune creata prin colaborarile colegilor nostri - o reala biblioteca pentru orice vanator

Moderator: Mircea-B

REFERAT - proiectil Barnes

Mesajde valpangica pe 12 Oct 2007, 09:15

POSTAT DE VIOLIV

Este un proiectil care face parte din gama proiectilelor omogene fara plumb (X-Barnes, Naturalis, etc).
Aparute initial ca urmare a restrictiilor ecologiste in ceea ce priveste plumbul s-au dezvoltat si impus pe piata din mai multe considerente:
- producatori - proiectilele sunt obtinute prin strunjire si manopera este mult mai putin laborioasa decat in cazul proiectilelor clasice cu manta si plumb in interior; cotele (dimensiuni si mai ales masa) sunt mult mai constante cu cheltuieli de fabricatie mai mici.
- performanta - fiind construite dintr-un aliaj de cupru, proiectilele sunt ceva mai lungi decat cele de plumb, pentru aceeasi masa si acelasi calibru. Ca urmare, contactul cu teava se face pe o suprafata mai mare si proiectilul este mai bine stabilizat pe traiectorie fara ca franarea acestuia sa fie importanta (aliajul folosit aluneca mai bine pe teava) ba chiar se obtin viteze mai mari. Avantajul se vede la majoritatea pustilor de vanatoare, care au ghinturile calculate pentru proiectilele mai grele din gama unui calibru si care stabilizeaza deficitar proiectilele usoare, de viteza mai mare. Ca urmare sunt proiectile precise si de razanta mare. Constructia lor (fie cu canal central scurt si santuri longitudinale exterioare la X-Barnes, fie cu un canal central lung inchis cu un varf care patrunde in canal, la Naturalis) fac ca aceste proiectile sa se expansioneze foarte usor (la viteze mici, deci distante mari pana la tinta) si totodata perfect controlat (avantaj la viteze mari, tinte cu pielea groasa), proiectilele pastrand 98-99% din masa dupa impact si descarcandu-si foarte eficient energia in corpul animalului. Distrugerile produse in tinta sunt mai mici decat la un proiectil echivalent "clasic".
Au devenit foarte folosite de vanatorii americani si nordici europeni care, in general, trag la distante mai mari decat noi, distante la care proiectilele clasice cu deformare controlata nu se mai expansionau cum trebuie, in acelasi timp permitand si tirul de apropiere fara distrugeri mari ale vanatului.
Se fabrica pentru marea majoritate a calibrelor uzuale si sunt recomandate ca fiind proiectilele de electie pentru caprior, capra neagra, elan, muflon, alte "caprite" africane.
Minusul lor important ar fi tocmai incadrarea in grupa usoara/mijlocie de proiectile pentru un calibru dat si limitarea folosirii acelui calibru la vanatul mare. De ex. pentru 30-06 ar merge pana la mistret dar pentru cerb si urs nu (aici se prefera un TUG greu). In schimb exista astfel de proiectile pentru specii grele in calibrele mai mari. Un alt minus ar fi lungimea lor mai mare ce le limiteaza folosirea la calibrele si armele cu un "free-bore" mic, in care practic nu incap.
Si fiindca tot vorbim de proiectile omogene, mai exita niste variante, in special pentru tirul la distante mari si foarte mari:
- asemanator cu cele pomenite dar proiectilul este strunjit la diametrul dintre "plinuri" in cea mai mare parte a lungimii, pastrand doar cateva inele proieminente la diametrul "golurilor". In acest fel frecarea cu teava este minima fara a afecta stabilitatea. Cu un astfel de proiectil, in 30-06, tras din tevi de 60 cm, se pot obtine viteze de peste 1000 m/sec.
- tot omogen, de forma unei ciupercute dar intoarse, in care "palaria" ciupercutei reprezinta proiectilul, strunjit la calibrul respectiv iar "piciorul" ciupercutei este de fapt un varf mult mai subtire, de o forma speciala care sa-i confere stabilitate mai buna. In acelasi 30-06, aceste proiectile ajung la 1600-1700 m/sec. De fapt ele si detin recordurile de viteza in multe calibre dar nu s-au dovedit practice la vanatoare. Acum se folosesc in special ca proiectile pentru arme scurte (in .45 ating 600 m/sec cu efecte terminale foarte bune).
O sa incerc sa postez si ceva poze in zilele urmatoare.
Am vazut X-Barnes folosit la caprior in Italia, in 7x64, cu rezultate foarte bune - precizie la distanta, efect in tinta comparabile cu al "neincoronatului" .243 W.


****************

Am postat ceva poze cu proiectile omogene in album personal violiv.
Aici ai niste date balistice:
http://www.custer.com.au/Lap/specs/Data ... 20bulet%22
http://www.midwayusa.com/eproductpage.e ... 5144#video
Mai multe (multe-multe!!!) gasesti pe net
Ultima noutate in materie de proiectile este un proiectil de cupru asemanator celor descrise dar care are miezul format de un cilindru de 2-3 mm diametru dintr-un aliaj foarte dur. In tinta, miezul genereaza initial expansiunea camasii de cupru, aceasta se poate opri in tesuturi dar miezul se separa de camasa, isi continua miscarea si strapunge cu deformare minima chiar si oase groase. Fiind la limita proiectilelor perforante are ceva probleme de omologare la vanatoare.
Experienta cu proiectilele omogene la noi cred ca abea incepe sa se stranga.


***********************

Am fost invitat la o vanatoare de "copitate" (caprior si mistret) la goana, in Italia. Mistretii italieni sunt mult mai mici decat ai nostrii, rar ating 100 kg si sunt vanati cu calibre mai putin puternice. .308 W si 30-06 sunt si la ei foarte raspandite si larg folosite, ca si 7,62x39 considerat foarte bun la goana. Proiectilul X-Barnes de 7,62, ~9 g este considerat ideal pentru caprior si merge cu succes si la mistretii lor. Este un proiectil razant, nu necesita corectii mari, efectul in vanat este foarte bun. In caprior se desface putin, da orificiu de iesire intotdeauna (in aceste calibre), fara sa distruga piesa. Capriorul cade in foc aproape intotdeauna. Singurul pe care l-am cautat fusese lovit in coapsa si a cazut la 250-300 m. La mistreti (repet, niste godacei) mergea la fel de bine. se desface mai mult dar penetreaza la fel de bine si efectul este la fel de rapid mortal. Cam toti trageau cu semi cu teava scurta si criticau un pic proiectilul pentru imprastierea mai mare la distanta. Ar necesita o teava cu pas mai scurt al ghinturilor - 1/8 inchi fata de 1/10 cat au majoritatea armelor. Fotografia cu proiectilul spart in multe bucatele este a unui proiectil pentru 300 WM care a lovit un elan in greaban si s-a spart in omoplat si coloana.
Pentru mistretii nostri (nu credeau ca exista si de 200 Kg frecvent) s-au declarat unanimi in a aprecia ca este prea mic. Recomandarea era Lapua Naturalis care are spre 11 g sau, cel mai bine TUG-ul (compozit) de ~12 g, care ar fi ideal pentru vanatul de aceasta talie.
Anul acesta n-am avut drept la caprior (autorizatii putine, vanatori multi, luasem anul trecut) asa ca astept mistretii si imi propun sa le incerc. Eu trag cu o Dragana 30-06 care prefera proiectilele mai grele 10-11 g si-ncerc sa gasesc Lapua. Cand voi avea mai multe informatii, mai scriu.

*****************

RWS fabrica un proiectil compact, fara plumb, numit BIONIC, cu o forma si structura foarte particulare, din gama mediu/grea a calibrelor.
HUF fabrica si ea proiectile compacte asemanatoare cu X-Barnes, dar cu acele "centuri" circulare, din gama usoara si declara viteze mai mari la iesire decat alti producatori.

http://www.rws-munition.de/de/jagd_gesc ... m?navid=26
valpangica
Site Admin
 
Mesaje: 1203
Membru din: 03 Ian 2004, 14:45
Locaţie: Bucuresti

Înapoi la Eseuri si referate

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori

Publicitate