Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 15 Sep 2019, 20:19

REFERAT - Ghidul lui Nu stiu la alegerea carabinei Magnum

Sectiune creata prin colaborarile colegilor nostri - o reala biblioteca pentru orice vanator

Moderator: madalin122582

REFERAT - Ghidul lui Nu stiu la alegerea carabinei Magnum

Mesajde val pangica pe 02 Feb 2010, 13:52

REFERAT - postat de dtdpuu .

Ca si celelalte articolde din serie, cele de mai jos sint o opinie personala....raspinditata si la altzii. De curind am ales si eu un magnum, si m-am tot gindit vreo 6 luni pe care sa-l aleg. Sper ca cele scrise mai jos sa scurteze acest timp pentru cei care contempleaza un magnum.

De asmenea cei cu experientza in domeniu sint invitatzi sa completeze si comenteze.


Asadar, VREAU magnum, care sa-l iau?

Raspunsul la intrebarea de mai sus nu e simplu, si inainte de a raspunde merita expuse citve considerente despre magnumuri.

Categorii de magnumuri


Magnumurile in opinia mea sint de 2 feluri:
- cu energie mare si foarte mare, si balistica de distantza scurta. In aceasta categorie intra calibre cu proiectil cu diametru mare si viteza relativ mica. De genul big bore pentru lever action (450 marlin, 444 marlin, etc.) si majoritatea calibrelor africane. Toate sint calibre cu energii impresionante, energie cistigata in special pe seama proiectilelor grele. Insa din cauza ca proiectiele sint grele sint lansate cu viteze relativ mici (viteze comparabile cu calibrele normale). Viteza fiind mica balistica nu e foarte grozava, cee ce le face calibre pentru distantza scurta. Pentru scopul discutzie noastre sa numim acest calibre "Magnumuri Energetice"
- cu energie mare si balistica de distantza lunga. Aceste calibre folosesc proiectile aerodinamice, lansate cu viteze mari. Energia lor mare se datoreaza in principal vitezei. Proiectilele folosite au coeficientzi balistici dintre cei mai mari din toate tipurile de proiectile (considerind toate armele de foc). Acest lucru face ca balistica lor sa fie foarte buna pe distantze mari. Adica caderea glontzului si rezistentza la vint sint mult mai bune decit la calibrele normale sau la Magnumurile Energetice. Pentru scopul discutziei sa numim aceste calibre "Magnumuri Balistice"


Exista bineintzeles si "mulatri" intre cele 2 categorii, care au caracteristici ambivalente. Dar asta nu le face neaparat practice. Un exemplu este 50 BMG, care trage proiectile foarte grele, cu diametru mare, dar au coeficient balistic foarte mare. Desi pe hirtie rezistentza la vint e impresionanta si energia la fel....nu e un calibru practic pentru vinatoare (cel putzin in opinia mea).

Pro and Cons

Inainte de a merge mai departe sa enumeram avantajele si dezavantajele magnumurilor.

Avantajele magnumurilor:
- energie mare
- balistica foarte buna la Magnumurile Balistice

Dezavantaje:
- recul mare, cu atit mai mare cu cit energia e mai mare
- zgomot mare
- cartuse mai scumpe
- uzura mai mare a tzevii, e proportzionala cu viteza proiectilului, gazelor si a cantitatii de gaze
- cerintze mai stringente la optica
- mai greu de tras precis. E o consecintza a recului si poate si a zgomotului
- mai greu de antrenat cu ele. E o consecintza psihologica a recului si zgomotului
- in general, cheltuiala mult mai mare decit la calibrele normale

Motive de alegere a unui magnum

Acum uitatzi-va la avantaje si dezavantaje, incuiatzi-va singuri in camera sa n-auda nimeni ce ginditzi si raspunde-ti la intrebarea: " Mai vreau magnum?"

Daca raspunsul e inca DA, dati-mi voie sa intreb: "De ce inca mai vretzi magnum?"

In opinia mea urmatoarele raspunsuri la intrebarea "De ce...?" justifica un magnum:
- asa zice legea pentru vinatul respectiv
- legea nu zice, dar vinatul respectiv e prea mare/greu/feroce, etc. pentru un calibru normal. Spre exemplu, urs, vinat african, cornorate de dimensiuni mari, etc. cer un camion de energie.
- vretzi sa tragetzi la distantza in vinat mediu si poate chiar greu
- vretzi un singur calibru de la vinat mediu pina la vinat greu
- nu va trebuie neaparat dar vreti unul. Acest motiv e contradictie in termeni, dar in opinia mea acum vorbim cu un vinator matur, care isi satisface o pasiune. El stie ca nu are nevoie totusi ii place si il vrea. Dupa cum stim cu hobby nu se argumenteaza.

Urmatoarele motive NU justifica un magnum (cel putin in opinia mea):
- am nevoie de tras la distantza in .... vulpe. In loc de magnum alegetzi un calibru cu balistica buna dar energie mai mica. Daca argumentazi ca s-ar putea sa va mushte o vulpe feroce si aveti nevie de magnum magnum ca sa o gatitzi cu un singur foc, trebuie ca sintetzi din cei care umbla cu un coif de staniol ca se protejeze de undele extraterestrilor.
- are si Gica fara frica.
- la combatere (asta e chiar hilara)
- imi trebuie o marja de sigurantza daca lovitura nu e perfecta. Acesta, in opinia mea nu e motiv ci pretext. In primul rind ca majoritatea loviturilor imperfecte pot fi evitate prin antrenament prealabil si un pic de cenzura, apropiere, etc. Si totusi o lovitura poate fi imperfecta. Ei bine o lovitura imperfecta e tot imperfecta, adica sint sanse mari ca vinat sa-l pierdetzi oricum. In opinia mea magnumul nu e asigurare pentru lovitura imperfecta. Dimpotriva, mai des tragi imperfect cu un magnum decit cu un calibru mai umil.
- imi trebuie magnum pentru ca vinatul cade mai repede lovit cu magnum decit cu calibrul "normal". Gresit, daca calibrul "normal" are suficient oooomfff, sa doboare vinatul fara drept de apel, atuci magnumul e de prisos. Cum a zis cineva in alta parte "Daca te calca camionul nu mai conteaza daca e incarcat"
- vreau sa invatz sa trag la distantza. Nobila intetzie dar magnumul e cea mai mare piedica in realizarea acestei intenzii. Chiar daca cheltuiala nu e o problema (consideratzi un buget de de citeva mii de euro numai in cartushe, poate si o tzeava), reculul, zgomotul si sotzia pot fi probleme majore
- e prima mea arma si vreau sa imi ajunga pentru orice vinat ca n-am bani de alta. Hmm in opinia mea cind va luatzi permisul de conducere nu va cumparatzi camion sau Ferarri pentru prima masina, dar ce stiu eu, sint de moda veche.

Care magnum imi trebuie?

Daca a-ti citit pina aici si inca vretzi magnum, putem acum sa ne gindim care ne trebuie. Prima alegere, vrem Magnum Energetic sau Magnum Balistic. Aceasta intrebare depinde de motivul pentru care avem nevoie de un calibru magnum.
Daca:
- vrem balistica SI energie avem nevoie de un Magnum Balistic
- vrem doar energie multa multa multa si tragem aproape putem alege un Magnum Energetic


Dupa ce am selectat categoria de magnum, se pune problema care din ele. E dificil de dat o retzeta si trebuie sa va impacatzi cu gindul ca orice calibru alegetzi e un compromis de fapt, dar putetzi sa favorizatzi un criteriu sau altul. In opinia mea urmatoarele sint criterii pentru departajare cel putzin a restringe numarul de optziuni:
- energia minima a proiectilului. Trebuie ales un calibru cu energie suficienta pentru cel mai mare vinat pe care il consideratzi si inca ceva pe deasupra. Adica daca va trebuie la urs, consideratzi ca o sa intilnitzi "ursozaurul Carptazilor" si trebuie sa avetzi suficient argument pentru el. DAR nu alegetzi un calibru cu mai multa energie decit avetzi nevoie. Daca vinatzi urs, n-o sa va iasa in cale elefantzi, deci alegetzi ca atare.
- balistica acceptata (e un criteriu doar la Magnumurile Balistice). In principiu alegetzi un calibru cu proiectile cu coeficientzi balistici mari. Pentru acelasi diametru al proiectilului diferentzele balistice intre magnumuri sint date de vintezele intiziale. Din nou teoretic cu cit mai mare cu atit mai bine, insa practic toate dezavantajele magnumurilor se accentueaza cu viteza si greutatea proiectilelor. Adica un 300 RUM e mai scump de tras are recul mai mare si e mai zgomotos decit 300 WM
- raspindirea locala a calibrului respectiv. Acest local, cita variatzie avetzi in alegerea munitziei, a carabinelor, pretzul munitziei, etc.
- "costul" magnumului. Adica pretzul total al munitziei (nu uitatzi munitzia de antrenament), pretzul unei tzevi noi (in cazul ca vetzi ajunge vreodata sa o schimbatzi). Daca nu putetzi sustzine un 338 RUM financiar atunci nu-l luatzi, orientatziva spre un 300 WM sau chiar 7 mm (daca balistica si energia inca satisfac cerintzele)

Exemplu:
O sa folosesc exemplul meu pentru ca m-am confruntat de curind cu aceast decizie. Am vrut un magnum pentru ca sa trag la distantza la vinat si in poligon. Asadar vreau si balistica si energie. Ca si criterii, vreu un magnum raspindit local, care e relativ ieftin de tras si antrenat (in termeni de mgnum vorbind nu de 22lr), cu recul relativ mic (din nou in termen de magnum), care sa fi fost dovedit in practica atit la trageri la distantza cit si la vinatoare, si de asemenea vreau sa fie raspindit local. Asadar am nevoie de un Magnum Balistic si nu un Magnum Energetic. De asemenea din criteriile anterioare am eleminat dintr-o data RUM-urile, Weatherby pe motive de cost si raspindire, desi balistica lor este foarte buna. Sint totusi convins ca daca nu pot sa rezolv problema cu un 300 WM n-o sa pot nici cu RUM, cel putzin pentru cerintzele mele. Si uite asa am restrins optziunile la 2 magnumuri: 300 WM si 7mm Magnum. Si cu aceste 2 optziuni m-am chinuit 2 luni. In final am ales 300 WM pentru ca are energie mai mare aproape si probabil ca cele mai multe animale vor fi doborite pina in 300-400m. Pentru tras la distantza in poligon energia nu conteaza. De asemenea am avut alt motiv logic pentru 300 WM adica imi place mai mult .

Intreari si Raspunsuri:

Intrebare: Cum putem sa eliminam din dezavantajele magnumurilor?
Raspuns: Nu putem. Dar putem trisha. Adica putem sa reducem din efectul lor asupra noastra. Sa le luam pe rind:
- reculul. Un pat bun cu absorbtzie de recul a al Confortech, o talpa de pat buna, un protector de umar, diminueaza reculul considerabil. De asemenea frina la tzeava diminueaza enorm reculul dar are inconvenientul major ca, creste zgomotul. Practic in aces caz arma nu se poate trage fara dopuri in urechi. In opinia mea majoritatea au dificultatzi sa traga magnumuri mai mari de 300 WM fara frina la tzeava.
- zgomotul. In afara de dopuri in urechi mare lucru nu se poate face. Daca avetzi si frina la tzeava folositzi 2 rinduri de dopuri
- cartuse mai scumpe. Singurul remediu legal in Romania este a doua slujba.
- uzura mai mare a tzevii. Folositzi proiectile un pic mai lente, sau tragetzi mai rar
- cerintze mai stringente la optica. Din pacate aici nu prea este scurtatura. Un parametru foarte important la magnumuri este eye relief. Trebuie unul cit mai mare altfel riscatzi ca magnumul sa va faca un smiley face pe sprinceana. De asemenea tot important este ca luneta sa fie capabila de a rezista la recul repetat. In general nu am incredere aici decit in lunetele "Merecedes" si top line de la "Ford"
- mai greu de tras precis. E o consecintza a recului si poate si a zgomotului. Trishatzi la recul si zgomot si e mai usor de tras.
- mai greu de antrenat cu ele. E o consecintza psihologica a recului si zgomotului. Trishatzi, trishatzi, trishatzi
- in general, cheltuiala mult mai mare decit la calibrele normale. Tot al doilea job ne salveaza, numai sa mai ramina timp si de tras.

Intrebare: Am nevoie de energie si balistica, si xxx RUM/Weatherby are tot ce-mi trebuie, de asemenea nu trag mult. E bun pentru mine in loc de magnumurile "plapinde"?
Raspuns: Pentru ca numarul de focuri va fi mic, nu va trebui sa inlocuitzi tzeava, de asemenea probabil ca nu vetzi trage foarte mult pentru antrenament. Pentru un tragator experimentat care tolreaza reculul, e o aleger buna. Daca insa sintetzi incepator, as zice ca nu sintetzi gata de Ferari.

Acum merg la culcare ca e aproape 4 dimineatza aici. Va rog corecturi si comentarii. Si pentru ca cantidez in topul celor mai anagramzti forumisti, imi cer scuze pentru gramatica si ortografie.

Cristian C
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Înapoi la Eseuri si referate

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

Publicitate