Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 21 Oct 2019, 04:08

Import arma din SUA

Loc in care se vor arhiva topicuri interesante la vremea lor , dar cu valoare mai mult sentimentala pentru membrii forumului .

Import arma din SUA

Mesajde tim_novy pe 03 Iul 2009, 00:03

Salut , doresc sa imi cumpar o carabina din sua dar nu stiu exact care este procedura de import si nici ce acte imi trebuie. ma puteti ajuta ? am gasit acolo un armurier care poate trimite arma in tara.

arma este Savage 10 flcp-k , cal.308win

Imagine
tim_novy
 
Mesaje: 4
Membru din: 02 Iul 2009, 23:47
Locaţie: Bucuresti

Re: Import arma din SUA

Mesajde violiv pe 03 Iul 2009, 10:52

Iti trimite un formular tip, al lor, ce trebuie completat de tine, politie si ANCEX apoi trimis inapoi. In acelasi timp, obtii si autorizatia romaneasca si permisul de la ANCEX pentru romani. Armurierul american se munceste sa obtina autorizatia de export a armei (costa cam 75 USD si dureaza minim 2 saptamani). Actele trebe in original nu merg scanate si trimise prin mail.
Dupa ce toate actele sunt gata si ai platit, pune arma la posta (~125 USD) care soseste in tara la vama. Vamesul iti mai adauga taxe vamale si TVA (ca vine din spatiul extra comunitar) apoi mai treci si pe la trezorerie si platesti 100 % acciza la valoarea de factura. In acest mod, arma cu pretul de 1000 $ ajunge la tine in mana la aproximativ 2500 $......Mai bine o cumperi din Italia de unde te-ar ajunge undeva sub 1500 E si mult mai usor cu actele.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7260
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Import arma din SUA

Mesajde tim_novy pe 03 Iul 2009, 17:46

Multumesc de raspunsul rapid. o sa caut si in Italia dar e modelul pt stangaci si se gaseste mai greu.
tim_novy
 
Mesaje: 4
Membru din: 02 Iul 2009, 23:47
Locaţie: Bucuresti

Re: Import arma din SUA

Mesajde Moose_Master pe 05 Iul 2009, 20:32

Si daca arma nu este noua? Adica sa zicem ca io cumpar o arma de la anuntul publicitar si vreau s-o trimit in Romania. Indiferent cu cat as fi cumparat arma eu voi trece valoarea 25$. Care ar fi procedura in acest caz?
Moose_Master
Veteran
 
Mesaje: 980
Membru din: 12 Oct 2008, 02:40

Re: Import arma din SUA

Mesajde violiv pe 05 Iul 2009, 21:33

Dupa 11 sept, absolut tot ce tine de arme este supus unor restrictii la export, chiar si un amarat de inel de luneta. Magazinele oficiale nu pot vinde la export fara a obtine inainte licenta de export.
Daca tu vrei sa trimiti in alte tari o gramajoare de tot felul de chestiute ce tin de partea de arme n-o sa te frece nimeni prea tare, pana la partea cu "serie". Pentru a trimite o arma LEGAL in Ro, fie ea si la mana a saptea nu numa la a doua ai nevoie de aceasta licenta de export. Pentru a primi o arma in Ro daca vine din USA ai nevoie de licenta de export americana. Chiar daca vii cu ea in bagaje si vrei sa faci actele aici tot ai nevoie de licenta de export.
Desigur, aste este teoretic. In practica au mai venit "vanatori" din USA si si-au uitat armele pe aici fara toate aceste probleme, cu atat mai mult cu cat arma fusese dobandita in USA inainte de a se introduce inregistrarile video si electronice ale tranzactiilor in magazine sau a fost cumparata de le privati, etc.
Eu ti-am spus ce zice legea nu cum poate fi eludata. Strict la intrebarea ta, exista doua posibilitati: ori dai de un vames care nu zice nimic ori dai de unul care zice "pas" si scoate tabelul de valori ale armelor in vama si-ti stabileste taxele dupa ce zice acolo nu dupa ce zice in factura ta.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7260
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Import arma din SUA

Mesajde Moose_Master pe 05 Iul 2009, 22:10

Io nu ma incurc cu mis-masuri sau la mica intelegere. Io vreau legal. Oricum o sa ma interesez aici ce vor astia.
Dar daca trimit bucati de arma? Vamesul o vamuie tot cu tabelul? Si altceva: licenta de export o vor vamesii Romani?
Moose_Master
Veteran
 
Mesaje: 980
Membru din: 12 Oct 2008, 02:40

Re: Import arma din SUA

Mesajde violiv pe 06 Iul 2009, 07:57

Sunt 3 "oficiali" in Ro care sunt implicati in importul de arme din USA: Biroul de Arme din cadrul Politiei teritoriale care iti acorda permisiunea de a cumpara o arma; Vama care vamuieste coletele, permite sau nu accesul in tara al produselor functie de tot felul de restrictii si stabileste valoarea in vama (unde e cazul) si calculeaza taxele vamale si TVA-ul ce trebuie platit; Agentia Nationala pentru Controlul Exporturilor Strategice - ANCEX - care de vreo 2 ani se ocupa si cu aprobarea produselor numite "cu dubla utilitate", adica ce ar putea servi si unor scopuri civile si unora militare - ei au o lista aprobata la nivel UE cu toate dracareniile ce ar trebui aprobate de ei la import sau export si inregistrate ca atare in momentul desfasurarii operatiunii respective. In ce ne priveste ANCEX-ul acesta aproba importul doar al armelor cu tevi ghintuite desi lista este extrem de vasta si cuprinde, de ex., lunete cu magnitudine mai mare de 6x :roll: . In Legea Armelor in vigoare la noi este detaliata si modalitatea prin care poti importa personal o arma de afara sau cum o poti cumpara de la un strain ce a venit cu ea in tara precum si modalitatea prin care un strain poate intra cu armele lui in Ro. In aceasta lege este prevazuta necesitatea efectuarii formalitatilor vamale de import pentru armele vandute de un strain in Ro precum si existenta unei licente de export asupra vanzatorului - practic, aceasta ultima chestie este sau nu ceruta de politie dupa cum stiu sa nu sau vor sau nu sa aplice legea strict. In interiorul UE exista si functioneaza Baza Informatica UE a detinatorilor de arme, avand sediul la Interpol si unde se comunica in ambele sensuri orice schimbare de proprietar al unei arme: vanzatorul informeaza politia locala, aceasta trimite mesaj la Interpol care trimite mesaj la politia de destinatie, totul petrecandu-se chiar inainte de a primi tu arma; dupa ce ai primit arma si-ai trecut-o in permis, politia locala confirma la sediul central si ulterior la Interpol ca s-a finalizat operatiunea. In plus, romanii nu pot cumpara arme de la o persoana fizica ci numai de la un magazin de arme, chiar si tranzactia intre privati fiind mortis de finalizat folosind ca intermediar un armurier autorizat sa faca operatiuni cu arme si munitii. Acesta, pe langa toate hartiile ce le fac la politie vanzatorul si cumparatorul, informeaza separat politia despre tranzactia efectuata precum si Administratia Financiara - vanzarea unei arme in aceasta maniera este considerata de cei de la fisc ca "vanzare in regim consignatie", chestie incadrata ca "aducatoare de venit" si se impoziteaza cu 16% din valoarea de vanzare a armei, impozit ce va trebui declarat si platit de vanzator in anul urmator fiscal. Daca "sari" din nestiinta peste aceasta chestie te trezesti cu o amenda sanatoasa.....

In ce priveste posesorii americani de arme ce doresc sa le exporte, in mod sigur legislatia prevede obtinerea acelei licente de export - nu e o mare filozofie, nu costa cine stie ce si dureaza undeva la doua saptamani. Probleme n-ar fi teoretic dar inafara de trambalarea initiala mai ramai si in baza de date federala ca exportator de arme catre tari "din lumea a treia".....Mai eficient este sa gasesti un magazin care se ocupa si de export si sa perfectezi tranzactia prin el, cu atat mai mult cu cat noi putem cumpara numai de la un magazin nu si de la un privat. In plus, ar trebui sa-l convingi si pe cel de la magazin sa faca aceasta tranzactie la o valoare cat mai mica - 40 USD e valoarea maxima a "cadoului" ce nu se taxeaza la noi dar daca pare disproportionat de mica fata de produs s-ar putea sa ai probleme serioase la vama (ex: am primit o luneta de peste ocean cu valorae de factura 25 $; vamesul a facut gat si m-a trimis unde si-a intarcat aghiuta copiii sa obtin o evaluare oficiala a pretului lunetei pe care apoi sa mi-o impoziteze; normal ca s-a rezolvat cu o "taxa vamala" fara chitanta, modica....); 100 USD ar fi o valoare convenabila pentru toata lumea, si pentru cel ce plateste taxele si pentru cel ce le incaseaza. Avand in vedere interconectarea moderna intre mai toate serviciile ce au in baze de date cetateni de pe tot globul, e foarte posibil sa te caute un nene de la Fisc, cum ca ai realizat ceva venit si nu l-ai declarat chiar daca ai vandut arma in Ro.

Practic, stiu pe cineva care a stat multi ani in USA unde a avut si licenta FFL; acum e in Ro si vrea sa importe oficial arme din USA - se munceste de ceva vreme si n-a avansat mai niciun pas. La fel de practic, cetatean american de origine romana a venit in tara cu armele din dotare si le-a vandut pe loc fara sa se incurce in cine stie ce probleme: s-a dus la un magazin romanesc cu cumparatorul, au facut tranzactia la pretul declarat de ei, au obtinut o factura cu care s-au prezentat la Trezorerie si au platit taxa vamala, TVA si acciza 100% la valoarea declarata, fara sa-i intrebe nimeni ca ce si cum. Una din arme fiind cu teava ghintuita, cumparatorul a obtinut si autorizatia de la ANCEX la fel de fara probleme. Nu a cerut nimeni licenta de export. Ce se poate intampla ulterior vanzatorului cand ajunge acasa chiar nu stiu - e vorba de legi americane si nu m-a interesat sa le cunosc in amanunt. Banuiesc ca nu-i deloc indicat sa fii implicat intr-un export ilegal de arme.....

Am gasit undeva pe un site american toata procedura cu detalii si formulare da' nu mai gasesc acum link-ul ...
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7260
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Import arma din SUA

Mesajde Moose_Master pe 06 Iul 2009, 14:07

Multumesc Violiv. Am sa mai studiez problema. Mie nu-mi este frica de ce imi spun astia aici pentru ca din fericire aici totul este "ca la carte" si nu exista persoane care vor sa reinventeze roata. Mie imi este de cel caruia ii trimit arma sa nu intre in buclucuri.(stim toti ca in Romania 1+1 se poate transforma instantaneu in teorema lui Cauchy-Bunyakovsky-Schwarz)
Oricum voi mai studia aspectul. Sunt curios cum ar aborda vamesii problema daca arma ar fi din timpul razboiului si valoarea declarata ar fi foarte mica. Dar o sa mai studiez.

Moose_Masta
Moose_Master
Veteran
 
Mesaje: 980
Membru din: 12 Oct 2008, 02:40

Re: Import arma din SUA

Mesajde tim_novy pe 07 Iul 2009, 08:26

Am primit raspuns de la ANCEX referitor la actele necesare la noi :

Documentele necesare pentru eliberarea permisului pentru operaţiuni necomerciale cu produse militare sunt următoarele:- Cerere de eliberare a permisului pentru operaţiuni necomerciale cu armamente, muniţii şi alte produse militare – persoane fizice (original);

- Declaraţie pe proprie răspundere – persoane fizice (original);

- Autorizaţie de procurare armă şi muniţie – persoane fizice (copie);

- Copie buletin sau carte de identitate;

- Factură (copie);

- Permis de vânătoare (copie);

- Permis de armă (copie);

- Carnet de membru (copie).
Anexat, vă transmitem cele două formulare, cu mentiunea ca este obligatoriu sa completati toate rubricile.
tim_novy
 
Mesaje: 4
Membru din: 02 Iul 2009, 23:47
Locaţie: Bucuresti


Înapoi la Arhiva forumului

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori

cron
Publicitate