Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 25 Apr 2024, 21:24

Un daunator neglijat

Subiect dedicat combaterilor organizate sau in grup restrins la principalii daunatori ai vanatului in extra sezon . Acces la autorizatii , probleme , etc .

Moderatori: Ghinda, CCM

Un daunator neglijat

Mesajde biriuck pe 26 Mai 2017, 22:48

Text complet aici :http://agvps-forum.ro/viewtopic.php?f=82&t=689
Optiunile de formatare sunt diferite pe acest forum si textul se vede altfel.
[align=center]Pisica domestică - Inamicul biodiversităţii[/align]
Imagine

[align=justify]La Ecuator sau în tundră, la ţară sau în marile oraşe, peste tot pe unde oamenii s-au stabilit, găsim pisica domestică (Felis catus). Mulţi susţin că au fost domesticite în Egiptul Antic, unde au fost şi venerate, dar s-au gasit dovezi că pisicile ar fi fost domesticite încă din neolitic[sup][1][/sup]. Le-am luat pe lângă noi pentru că sunt formidabili vânători, ţinând sub control rozătoarele, dar şi pentru că sunt foarte bune animale de companie, pisicile “lipindu-se” de om şi oferind afecţiune.
Această ultimă calitate, precum şi talia redusă şi hrănirea lor relativ ieftină, au constituit cheia succesului pisicii din epoca modernă, omul luând-o alături de el. Astfel, s-a ajuns ca ele să depăşească numeric câinii în multe ţări, în ciuda caracterului utilitar al câinilor. De exemplu, în SUA sunt înregistrate 88.3 milioane de pisici vs. 74.8 milioane câini, iar acestea sunt numerele doar pentru animalele cu stăpân, estimâdu-se că încă ~100 milioane sunt hoinare.
Pisica are un caracter independent şi se aventurează cu mult în afara casei dacă i se permite. Acest lucru a dus rapid la apariţia pisicilor hoinare (pisicile de la ferme/depozite, pisicile hrănite în curţi şi pe străzi de oameni dar neprimite în locuinţe şi cele sălbăticite) iar faptul că pot avea până la trei cuiburi anual a dus la scăparea de sub control a acestora.[/align]

Şi de ce ar fi o problemă?
[align=justify]Problema constă în faptul că pisica domestică este una din cele mai mari ameninţări la adresa păsărilor şi micilor mamifere. Este o problemă atât de mare încât a fost trecută pe lista celor mai dăunătoare 100 de specii invazive din lume[sup][2][/sup], fiind responsabilă de 14% din cazurile de extincţie a păsărilor, mamiferelor şi reptilelor înregistrate de IUCN (International Union for Conservation of Nature)[sup][3][/sup].
Ca să înţelegem cât de distrugătoare sunt aceste animale lăsate de capul lor este suficient să analizăm numerele din studiile desfăşurate în SUA de către specialiştii Smithsonian Conservation Biology Institute şi ai U.S. Fish and Wildlife Service, Division of Migratory Birds. Aceştia estimează că între 1.3 şi 4 miliarde(!) de păsări şi între 6.3 şi 22.3 miliarde de mici mamifere sunt ucise anual de pisici[sup][4][/sup]. Cele hoinare sunt mult mai active decât cele cu stăpân, provocând 69% din mortalitatea de la păsări şi 89% din cea de la micile mamifere.
Când vorbim de echilibrul naturii, trebuie să înţelegem că tot ce este viu este şi interconectat, iar distrugerea unor făpturi mici şi aparent insignifiante perturbă o stare de fapt existentă timp de milenii şi, în timp, şi animalele mai mari sunt afectate.
O altă problemă generată de pisicile hoinare o constituie hibridizarea cu subspeciile de pisică sălbatică, alterând puritatea genetică a acestora. Un exemplu în acest sens este Scoţia, unde ele sunt considerate cea mai mare ameninţare la adresa pisicilor sălbatice.[/align]
[align=center]Imagine[/align]

Atât de multe păsări şi animale ucise? Nu e posibil!
[align=justify]Numerele par mari la prima vedere dar ceea ce este uluitor este faptul că vorbim de estimări optimiste(!). Dacă împărţim media de 2.4 mld. păsări şi cea 14.3 mld. mamifere la cele 100 milioane de pisici hoinare din SUA (deşi ucid destul şi cele ~50mil cu stăpân lăsate pe afară) obţinem o rată de 24 păsări şi 143 mamifere anual. Pentru păsări este atât de grav încât pisica este considerată cel mai mare pericol (în afară de pierderea habitatului natural), provocând daune mai multe decât celelalte activităţi umane combinate.[/align]
Imagine


Cum procedează alţii cu această problemă?
[align=justify]Deşi efectele nocive sunt evidente, managementul pisicilor hoinare este dictat în multe locuri mai degrabă de înfocaţii susţinători ai drepturilor animalelor decât de către impactul ecologic[sup][5][/sup]. Foarte răspândită în SUA este practica Trap-Neuter-Return (TNR), adică “prinde-sterilizează-eliberează” mai pe româneşte, neţinându-se cont de dovezile ştiinţifice ce indică faptul că este o practică nocivă pentru mediu[sup][6][7][/sup].
Principalele probleme identificate cu încercările de ţinere sub control prin sterilizare şi eliberare în acelaşi habitat sunt:
  • Menţinerea pisicilor hoinare încurajează populaţia să elibereze şi mai multe pisici, de multe ori ajungâdu-se la o creştere numerică[sup][8][/sup];
  • Potenţialul reproductiv ridicat, eforturile mari pentru capturare şi numărul pisicilor prezente într-un areal combinate fac aproape imposibilă sterilizarea suficientor pisici, fiind nevoie de o sterilizare a minim 71% în zonele izolate şi de minim 94% în vecinătatea oamenilor.
  • Pisicile sterilizate vor ucide în continuare.
  • Sănatatea publică nu se îmbunătăţeşte, animalele sterile transmiţând în continuare rabie şi toxoplasmoză, National Association of State Public Health Veterinarians concluzionând că această practică este o ameninţare pentru sănătatea oamenilor.
  • Pentru eliminarea unei colonii de pisici prin sterilizare ar fi nevoie de până la 30 de ani şi ar fi de 2 ori mai scump decât eliminarea prin prindere şi eutanasiere care ar dura doar 2 ani[sup][7],[9][/sup].
  • Sterilizarea nu îmbunătăţeşte cu nimic nivelul de trai pentru pisici, acestea rezistând în medie 3 ani din cauza rănilor, bolilor, accidentelor rutiere şi luptelor teritoriale.
[/align]

Cine e de vină?
[align=justify]Cu siguranţă este o problemă generată de om, nimeni nu poate argumenta că pisica este “rea” în mod intenţionat, ea pur şi simplu îşi urmează instinctele. Omul a dus-o pe toate continentele, omul neglijează sterilizarea animalelor de companie, omul le abandonează şi tot omul le dă mâncare. Prin urmare, aceste animale şi problemele generate de ele sunt responsabilitatea noastră, a tuturor. În realitate, atunci când responsabilitatea este a tuturor, înseamnă că este a nimănui. Aceasta înseamnă că fără aducerea la cunoştinţa opiniei publice a acestei probleme şi forţarea autorităţilor să ia măsuri concrete, situaţia nu se va îndrepta.[/align]

Ce soluţii există?
[align=justify]Nu există soluţii simple, omenirea a permis în mod iresponsabil răspândirea acestui prădător. Primul pas ce trebuie făcut este educarea proprietarilor astfel încât să nu mai lase pisicile afară şi să le sterilizeze.
Situaţia se complică mult cu cele hoinare, în acest caz prioritatea trebuie să fie identificarea zonelor cu cel mai mare risc pentru biodiversitate şi pentru sănătatea publică, urmată de extragerea imediată a pisicilor din zona respectivă. Animalele capturate trebuie adoptate, mutate în adăposturi susţinute financiar de cei ce doresc şi, ca ultimă soluţie, eutanasiate.
Astfel de demersuri nu pot fi implementate fără implicarea efectivă a autorităţilor care trebuie sa asigure un cadru legal solid şi să mobilizeze resurse pentru capturarea, cazarea temporară în adăposturi şi eutanasia pisicilor hoinare. Instituirea unei prime pentru capturarea animalelor problemă ar ajuta mult în acest caz.[/align]

Care este situaţia în România?
[align=justify]Românii nu au fost mai responsabili decât restul lumii, aşezările noastre sunt pline de pisici hoinare iar oamenii nu le acordă mare atenţie pentru că, spre deosebire de câinii hoinari, nu atacă oamenii. În afara localităţilor pot fi observate adesea pisici stând la pândă, cele mai multe se întorc în localităţi pentru supliment de hrană şi nu se feresc de oameni dar, aşa cum probabil că toţi vânătorii au observat, sunt destule exemplare sălbăticite ce fug la vederea omului.
Oamenii mai în vârstă afirmă că păsările cântătoare nu se mai aud atât de intens ca pe vremuri şi probabil că au dreptate, dar spusele lor pot fi subiective. Nu am găsit însă estimări oficiale sau studii serioase cu privire la efectivele de la noi din ţară, probabil că din cauza desconsiderării pericolului. Cred că nu mă hazardez deloc dacă afirm că va mai curge multă apă pe Dunăre până autorităţile să pornească o campanie naţională pentru eliminarea acestei ameninţări şi educarea populaţiei.
Nici grupurile de ecologişti, atât de vocale când vine vorba de vînătoare, nu vor acţiona împotriva pisicilor hoinare, deşi majoritatea vor recunoaşte ca aceste animale nu au ce căuta în natura. Nu o vor face pentru ca ar pierde mult la capitolul donaţii din partea publicului lor uşor de manipulat.
Singurii care pot să reducă acum din efectele acestei ameninţări sunt gestionarii fondurilor cinegetice şi vânătorii. Am observat însă că prea mulţi dintre colegii noştri sunt concentraţi doar pe vânatul mare şi nu dau atenţie pisicilor sau nu îşi dau seama de impactul lor. Expresii gen “nu stricăm pânda” sau, mai rău, “nu stricăm cartuşul” bănuiesc că aţi auzit cu toţii. Oare dacă s-ar înţelege pericolul prezenţei pisicilor în teren la adresa efectivelor de fazan, potârniche şi iepure, tot aşa ne-am comporta?
Imagine

Sunt destui totuşi şi aceia care depun eforturi serioase în combatere. Cadrul legal pentru aceasta este destul de clar, în legea 407/2006, completată şi modificată ultima dată în 2015, regăsindu-se următoarele referiri la pisicile hoinare:[/align]
[align=justify]Art. 1, litera v):
pisică hoinară - pisică domestică găsită în fondul cinegetic la mai mult de 200 m de ultima locuinţă;
Art. 19, (3):
Pisicile hoinare şi câinii sălbăticiţi sau hoinari găsiţi pe suprafeţele productive ale fondurilor cinegetice se capturează sau se împuşcă fără restricţii şi fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu poate fi sancţionată.
Art. 19, (4):
Pisicile şi câinii care sunt în situaţia prevăzută la alin. (3) se împuşcă de către personalul de specialitate al gestionarului fondului cinegetic sau de vânători cu ocazia vânătorilor autorizate.[/align]


[align=justify]Prin urmare, legea ne oferă dreptul să îndreptăm greşelile semenilor noştri. Noi, vânătorii, avem însă şi obligaţia morală să o facem deoarece fără asumarea rolului de protectori reali ai naturii, şi nu doar declarativi ca cei mai mulţi activişti online, ne va fi din ce în ce mai greu să ne justificăm pasiunea în faţa unei societăţi rupte de natură şi uşor de manipulat. Trebuie totuşi păstrată o anume discreţie, eventual să nu se mai facă deloc fotografii cu animale hoinare extrase din fondurile cinegetice pentru că cei mai mulţi oameni, mai ales orăşenii, au o imagine romantică asupra realităţii şi nu înţeleg necesitatea acestui act.
Sper ca acest articol să fie un semnal de alarmă şi totodată un îndemn către vânători pentru aplicarea legii şi protejarea biodiversităţii de efectele acestui prădător susţinut de iresponsabilitatea societăţii moderne.[/align]


Bibliografie:
[font=Arial]
  1. Vigne JD, Guilaine J, Debue K, Haye L, Gérard P (April 2004). "Early taming of the cat in Cyprus". Science. 304 (5668): 259. doi:10.1126/science.1095335.
  2. Lowe S., Browne M. & Boudjelas S.. 100 of the World’s Worst Invasive Alien Species: a Selection from The Global Invasive Species Database Invasive Species Specialist Group, International Union for Conservation of Nature (2000)
  3. Medina F. M. et al. A global review of the impacts of invasive cats on island endangered vertebrates. Global Change Biol. 17, 3503–3510 (2011)
  4. Scott R.Loss, Tom Will & Peter Marra “The impact of free-ranging domestic cats on wildlife of the United States” Nature Communications (2013)
  5. Longcore T., Rich C. & Sullivan L. M.. Critical assessment of claims regarding management of feral cats by trap-neuter-return. Conserv. Biol. 23, 887–894 (2009)
  6. Lepczyk C. A. et al. What conservation biologists can do to counter trap-neuter-return: response to Longcore et al.. Conserv. Biol. 24, 627–629 (2010)
  7. Andersen et al. 2004. Use of matrix population models to estimate the efficacy of euthanasia versus trap-neuter-return for management of free-roaming cats. Journal of the American Veterinary Medical Association 225:1871-1876.
  8. Castillo and Clarke. 2003. Trap/Neuter/Release Methods Ineffective in Controlling Domestic Cat “Colonies” on Public Lands. Natural Areas Journal 23:247-253.
  9. Lohr et al. 2013. Costs and Benefits of Trap-Neuter-Release and Euthanasia for Removal of Urban Cats in Oahu, Hawaii. Conservation Biology 27:64-73.
[/font]
Corruptissima re publica plurimae leges
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2697
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Brasov/Ploiesti

Re: Un daunator neglijat

Mesajde Sly_Fox pe 26 Mai 2017, 23:59

Eu pur si simplu ador pisicile si nu as avea inima sa trag dupa ele.
Nu stiu prin alte parti cum este, insa pe unde umblu eu nu am vazut pisici hoinare in terenurile de vanatoare. Pisicile se limiteaza in principal la a patrula in cadrul localitilor si foarte rar depasesc perimetrul acestora.
Cel putin in fondurile de vanatoare de campie pisicile nu se avanta pentru ca nu au adapost si spatiu de manevra in cazul in care sunt atacate de catre dusmani precum caini hoinari, vulpi, pasari de prada, sacali etc. Cu toate ca sunt animale de prada ele au adversari redutabili in spatiu deschis, in schimb in spatiu inchis asa cum sunt gospodariile nu se pot teme de nimic, ba chiar isi stabilesc teritorii de vanatoare pe care le cunosc perfect si le patruleaza constant.
Acelasi lucru se intampla si cu pisica salbatica, aceasta prefera zonele impadurite, desimile, unde se poate feri cu usurinta de eventuali dusmani si poate crea ambuscade asupra prazilor, evitand totodata spatiile deschise ce ii pot aduce dezavantaje majore.
Cel putin prin zona mea pisica nu intra in vizorul vanatorilor, deoarece aceasta specie se limiteaza doar la nivelul localitatilor si nu produc pagube in fondurile de vanatoare. Din acest punct de vedere cainii hoinari sunt raul abasolut, astia pot face prapad in teren.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5670
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Un daunator neglijat

Mesajde kama3 pe 27 Mai 2017, 06:26

Eu am senzatia ca unii s-au facut vanatori doar pentru a impusca caini si pisici hoinare si nu pentru ca ar fi mari ecologisti care simt "chemarea sa apere cu arma in mana echilibrul natural" ci pentru ca isi pot satisface frustrarile prin uciderea unor animale pentru care nu-ti trebuie multa indemanare.
Fondurile au fost secatuite de iepuri prin recoltarea si exportarea lor si prin braconaj, dar e mult mai simplu sa dai vina pe daunatorii cu par si blana decat pe cei cu doua picioare.
Butonand OLX-ul nu mi-a venit sa cred cati ogari sunt de vanzare, care "prind 3 din 3", "ziua si noaptea" si care se dau cu "proba de lucru". Pe cand si o astfel de combatere?
4, 5mm
9mm
16
12
.270win
Avatar utilizator
kama3
Veteran
 
Mesaje: 367
Membru din: 23 Dec 2008, 13:21

Re: Un daunator neglijat

Mesajde bogus pe 27 Mai 2017, 08:16

Sustin si aplaud parerile celor doi colegi de mai sus!!!
Si eu am avut cam aceeasi discutie cu colegul @biriuck pe facebook la postarea acestui articol. Mai mult pe langa ce spun colegii nostri mai sus, legat de ce ar fi necesar cu adevarat sa combatem, sustin ca numarul de pisici "combatute" de catre vanatori ar fi infim in schimb rezultatele mediatice ar fi de-a dreptul cataclismice pentru vanatoare. Linsaj mediatic este putin spus, sa te ti tu cand vor aparea mii de poze cu pisoi alaturi de cateva poze cu pisici impuscate, apai tot ce misca in tara asta, raul, ramul, gospodinele, inginerii, profesorii, sindicatul Sanitas si dansatorii de tango ne vor cere capetele iar clanul Camatarilor se vor jura pe facebook ca ne vor rupe ficatul si curul, cand ne prinde la ei pe camera.
Acum serios vorbind ar fi un pas mare inspre interzicerea totala a vanatorii.
PS
sunt subiectiv recunosc pe langa caini am si 5 pisici la care tin foarte mult
uite si ceva poze cu ele =))
Imagine
Imagine
Imagine
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
Avatar utilizator
bogus
Veteran
 
Mesaje: 1201
Membru din: 01 Oct 2013, 09:31
Locaţie: Cluj Napoca

Re: Un daunator neglijat

Mesajde biriuck pe 29 Mai 2017, 01:10

Am fost plecat la munte si nu am putut sa raspund mai devreme. Reactiile sunt cam cum le-am anticipat :mrgreen:
In general, este greu de parcurs un text mai lung, omul tinde sa o ia pe diagonala si ajunge sa inteleaga ideile principale cum vrea el. Pe de alta parte, pentru genul asta de text, nu se poate schimba prea mult stilul la scris pentru ca autorul ar parea neserios.
Voi raspunde separat pentru ca altfel ar iesi tot o postare lunga si nu ajungem nicaieri...

P.S. Si eu am pisici acasa. Ma rog, credeam ca "am" dar aveam pisica asa cum o are mai tot romanul, adica vin sa manance si stau la mangaiat. In realitate, sunt hoinare! Mai jos, o poza cu Nera (inca mica atunci) si motanul Oli. De cand s-au marit cateii, pisicile si-au facut traseu mai pe la inaltime :lol:
IMG_20160906_080116.jpg
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Corruptissima re publica plurimae leges
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2697
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Brasov/Ploiesti

Re: Un daunator neglijat

Mesajde biriuck pe 29 Mai 2017, 01:25

@Sly Ai punctat foarte bine, pisicile nu prea ies in fond la campie, cel putin acolo unde nu au arbusti sau arbori mai inalti sa se catere pentru adapost. Exista insa destule fonduri de campie care au si zone impadurite, de exemplu eu am vazut destul de des pisici departe de locuinte in jurul Ploiestiului.

Am vazut pisica domestica departe de casa pana si la munte, desi mult mai rar. In zonele acelea am vazut mai multe pasari de prada, posibil ca acestea sa le tina in frau :roll:
Cel mai des am vazut-o insa la deal (Buzau, Prahova, Valcea, Mures). Nu vorbesc de 2-300m de case, de multe ori chiar si la peste 2km. Recunosc ca si eu, din lipsa de informatii, le-am desconsiderat si m-am multumit doar sa le urmaresc cum soricaresc sau cum prind cate o pasare.
Corruptissima re publica plurimae leges
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2697
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Brasov/Ploiesti

Re: Un daunator neglijat

Mesajde biriuck pe 29 Mai 2017, 01:49

@kama3 Tinand cont de faptul ca, dintre cei ce au postat aici pana acum, doar eu m-am referit la pisici ca la problema, rezulta ca acuzele alea imi sunt adresate direct...
1. Nu am impuscat nicio pisica hoinara. (pana acum!)
2. Am impuscat destui caini si da, nu ma dau la o parte cand vine vorba de combatere. Aceasta este insa o parte ce tine de munca "murdara" a vanatorului, nu-mi aduce satisfactie de niciun fel, e doar ceva ce eu cred ca trebuie facut pentru a indrepta o stare de fapt generata de altii.
3. Pentru foarte putine din problemele din viata reala, cauzele sunt clare si putine. De cele mai multe ori e vorba de un cumul de factori si nu doar de 1-2 ce sar in ochi. Da, in multe locuri au disparut iepurii din cauza ogarilor, in altele din cauza exportului, in altele din cauza agriculturii, in altele din cauza unor boli iar in multe din cauza faptului ca vanatorii zonei sunt niste traistari pe care ii doare-n cur de combatere. E pisica hoinara cauza? Nu, nu e cauza principala dar e parte din problema in destule locuri!
4. Articolul este in principal despre impactul pisicii asupra pasarilor :!: Daca tot ce ai putut sa tastezi a fost un atac prin alunecare si o concluzie ca nu pisica a distrus iepurele de camp inseamna ca ori cu ai citit cu atentie, ori esti rau intentionat ;)

P.S. Sa ai tu rateuri cate animale pentru care "iti trebuie multa indemanare" am vanat si voi mai vana eu!
Corruptissima re publica plurimae leges
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2697
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Brasov/Ploiesti

Re: Un daunator neglijat

Mesajde biriuck pe 29 Mai 2017, 02:00

bogus scrie:Sustin si aplaud parerile celor doi colegi de mai sus!!!

Sa inteleg ca aplauzi si jignirea colegulu kama?

@bogus tin sa te informez ca vanatorii DEJA impusca pisicile hoinare. Si nu de ieri, ci de zeci de ani.
Da, ai dreptate cand zici ca niste poze cu pisici impuscate ar fi folosite din greu de idioti impotriva vanatorii in general dar...
biriuck scrie:[...]Trebuie totuşi păstrată o anume discreţie, eventual să nu se mai facă deloc fotografii cu animale hoinare extrase din fondurile cinegetice pentru că cei mai mulţi oameni, mai ales orăşenii, au o imagine romantică asupra realităţii şi nu înţeleg necesitatea acestui act.

... partea asta ai citit-o? :?: Si nu ma refer doar la pisici ci si la caini.

Si stai tu linistit ca chiar daca de maine toate asociatiile ar interzice orice fel de poze cu vanat, aia de urla impotriva noastra le-ar folosi pe astea deja existente sau ar inscena unele noi. Da, ar incena, exact cum au facut unii cu filmuletele alea in care se chinuie sa jupoaie un animal de viu "cu camera ascunsa".

Sa faci ceea ce "da bine" la public este comod si aduce adesea beneficii, din cand in cand insa trebuie sa faci ceea ce "e bine". Altfel ne facem toti politicieni si se duce dracului tot :lol:
Corruptissima re publica plurimae leges
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2697
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Brasov/Ploiesti

Re: Un daunator neglijat

Mesajde bogus pe 29 Mai 2017, 09:26

Evident ca se vaneaza deja, dar din ce am observat se face intr-un ritm extrem de lent si foarte discret, dar daca problema este raspandita la scara mai larga si beneficiaza de mediatizare cum a beneficiat si articolul tau pe retele de socializare atunci se va ajunge la ceea ce am descris eu mai in gluma mai in serios
Eu te consider un amic de forum&fb si reactia mea a fost ca si in discutia de pe facebook o parere contrara exprimata amical :obscene-drinkingcheers:
PS
"apaludam" ideile nu atacul
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
Avatar utilizator
bogus
Veteran
 
Mesaje: 1201
Membru din: 01 Oct 2013, 09:31
Locaţie: Cluj Napoca

Re: Un daunator neglijat

Mesajde biriuck pe 29 Mai 2017, 10:24

Da, @bogus, si eu consider ca noi 2 ne-am "contrat amical". Ma refeream la atacul la glezne al colegului ;)

P.S. Eu zic ca se combate, nu se vaneaza. Diferenta de nuanta importanta (cel putin pentru mine).
Corruptissima re publica plurimae leges
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2697
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Brasov/Ploiesti

Re: Un daunator neglijat

Mesajde Marius pe 29 Mai 2017, 14:10

Am intalnit pisici "domestice" hoinare la distante considerabile de orice localitate, dupa cum am vazut pisici salbatice in camp fara padure (pe canalele orezariilor sau in vecinatatea unui sat de campie).
Pentru mine, pisica domestica este un exemplu unic al faptului ca sute sau mii de generatii in vecinatatea omului, nu i-au alterat genele de vanator. Sunt convins ca sunt EXTREM de daunatoare vietii salbatice, acolo unde sunt lasate sa hoinareasca.
Vanatul mic din zona de sud a tarii este adeseaori concentrat in vecinatatea satelor (in zonele cu mici loturi individuale) din cauza ca in rest este agricultura monocultura. Asa ca, chiar si cele care patruleaza in vecinatatea satelor, dar in afara acestora, nu fac bine nimanui.
Sa pui poze pe net, indiferent unde, cu pisica impuscata, cred ca denota ceva scranteala.
Am cunoscut un localnic din delta, fumator, care, la primul rateu al brichetei, o arunca in Dunare si asta mi-a adus aminte ca in copilarie, am cunoscut indeaproape un paznic de vanatoare care, daca isi vedea pisica iesind din zona curtii (de la gardul lui incepea salbaticia), o impusca imediat.
Si eu cred ca braconajul este in unele zone principala cauza a reducerii dramatice a efectivelor de vanat, dar asta nu inseamna ca nu sunt si alti factori.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3243
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Un daunator neglijat

Mesajde Marksman pe 31 Mai 2017, 04:58

Hai sa va spun ce am inteles eu personal .. din discutia de mai sus =)) ;) ....

https://youtu.be/XYH2VL3RUy0

Era vorba de pisica .. ( matz ) cum spunem noi in Ardeal .. sau cum zice ..(Lelea Lucretia in video.. 0:44) ...
Ca i se vede matzu .. =)) =)) =)) Dupa ce am urmarit acel video pe YouTube, am ramas ff derutat , :-\ stiam ca pisica = matz . da ca acest animal este daunator si umbla hoinar asta chiat nu stiam =)) ... Apoi @ biruick spunea ca animalul asta ataca/ vaneaza pasarica ( scuze pasarile ) ... Aici chiar sunt in ceata ... nu mai stiam ce sa cred
=)) =))
Poate cineva imi explica si mie cum stau lucrurile si cat de daunator este acel matz hoinar .. ;) :D

Va rog luat-o ca o gluma .. am vrut doar .. "to loose the atmosphere " .. "destind atmosfera " ..intre colegi de mai sus !!!
Marksman
Veteran
 
Mesaje: 339
Membru din: 20 Ian 2016, 01:15

Re: Un daunator neglijat

Mesajde bogus pe 31 Mai 2017, 11:16

Eu cred ca matzul hoinar devine daunator daca mananca pasarici nevaccinate si nedeparazitate =))
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
Avatar utilizator
bogus
Veteran
 
Mesaje: 1201
Membru din: 01 Oct 2013, 09:31
Locaţie: Cluj Napoca

Re: Un daunator neglijat

Mesajde biriuck pe 31 Mai 2017, 11:40

Apreciez ca vrei sa "destinzi atmosfera" dar nu e cazul, eu si bogus nu avem nimic de impartit.

Marksman scrie: Poate cineva imi explica si mie cum stau lucrurile si cat de daunator este acel matz hoinar .. ;) :D

Poti sa faci ca mine si sa citesti articolele acestea daca vrei detalii (recomand 3 si 9). Sau ceva mai usor de digerat:
http://www.smithsonianmag.com/science-nature/moral-cost-of-cats-180960505/
sau video https://youtu.be/lM8XYZ4KXQk

Bibliografie:
[font=Arial]
  1. Vigne JD, Guilaine J, Debue K, Haye L, Gérard P (April 2004). "Early taming of the cat in Cyprus". Science. 304 (5668): 259. doi:10.1126/science.1095335.
  2. Lowe S., Browne M. & Boudjelas S.. 100 of the World’s Worst Invasive Alien Species: a Selection from The Global Invasive Species Database Invasive Species Specialist Group, International Union for Conservation of Nature (2000)
  3. Medina F. M. et al. A global review of the impacts of invasive cats on island endangered vertebrates. Global Change Biol. 17, 3503–3510 (2011)
  4. Scott R.Loss, Tom Will & Peter Marra “The impact of free-ranging domestic cats on wildlife of the United States” Nature Communications (2013)
  5. Longcore T., Rich C. & Sullivan L. M.. Critical assessment of claims regarding management of feral cats by trap-neuter-return. Conserv. Biol. 23, 887–894 (2009)
  6. Lepczyk C. A. et al. What conservation biologists can do to counter trap-neuter-return: response to Longcore et al.. Conserv. Biol. 24, 627–629 (2010)
  7. Andersen et al. 2004. Use of matrix population models to estimate the efficacy of euthanasia versus trap-neuter-return for management of free-roaming cats. Journal of the American Veterinary Medical Association 225:1871-1876.
  8. Castillo and Clarke. 2003. Trap/Neuter/Release Methods Ineffective in Controlling Domestic Cat “Colonies” on Public Lands. Natural Areas Journal 23:247-253.
  9. Lohr et al. 2013. Costs and Benefits of Trap-Neuter-Release and Euthanasia for Removal of Urban Cats in Oahu, Hawaii. Conservation Biology 27:64-73.
[/font]
Corruptissima re publica plurimae leges
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2697
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Brasov/Ploiesti


Înapoi la Combatere !

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori

Publicitate