Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 18 Apr 2024, 03:11

Corectii de ochire

Loc in care se vor arhiva topicuri interesante la vremea lor , dar cu valoare mai mult sentimentala pentru membrii forumului .

Corectii de ochire

Mesajde george_ciprian86 pe 29 Mai 2009, 19:01

Etica vanatoreasca cere ca la vanatul mic ( cu unele exceptii ) sa nu se traga in vanatul care sta pe loc ci numai cand acesta se gaseste in miscare. Daca la ipeurepe care se afla in plina fuga sau la fazanul care se afla in zbor , am ochit direct in vanat , alicele vor ajunge in urma vanatului . Este deci absolut necesar sa se ocheasca inaintea lui , nu in vanat , asa incat snopul de alice si vanatul sa se intalneasca. Dar cu ce distanta inainte ?

Aceasta distanta se numeste corectie de ochire si depinde de mai multi factori : viteza de miscare a vanatului , unghiul sub care se misca acesta fata de directia de tragere si durata de zbor a alicelor de la apasarea pe tragaci pana la ajungerea lor in tinta.

Viteza de miscare a vanatului este apreciata astfel :
- 8-10 m/s la iepurele in fuga normala si la pasari in zbor domol
- 15 m/s la iepure in fuga mare
- 20 m/s la fazani , rate si gaste salbatice in zbor normal
- 25 m/s la rate in zbor rapid
- 3-5 m/s la trap , 10-12 m/s in fuga , 15 m/s in fuga mare - pentru cervide si mistret

Valoarea corectiei variaza foarte mult in functie de unghi . Recomandarile sunt usor de facut dar mai greu de aplicat. Este nevoie de exercitii prealabile la poligon si de vointa de imbunatatire.

Imagine
Imagine

In cazul vanatului mare , oridecate ori este posibil, vanatorul trebuie sa astepte momentul cand vanatul sta pe loc sau se misca la pas. Tirul la vanatul mare in fuga implica riscuri si se poate pierde o piesa valoroasa .

Ochirea in vanat mare cand sta pe loc :

Imagine
Imagine

La vanatul mare aflat in fuga se aplica urmatoarele corectii :

Imagine
Imagine

Informatia si pozele sunt extrase din cartea " Vinatul " de Vasile Cotta .
Avatar utilizator
george_ciprian86
Veteran
 
Mesaje: 1225
Membru din: 15 Mar 2006, 12:32

Re: Corectii de ochire

Mesajde 223/12 pe 30 Mai 2009, 08:42

On topic: teoria e excelenta, insa fara practica ...niciodata nu se vor obtine rezultatele scontate. Dupa ani intregi de "corectii" cu succese si esecuri la vanatoare, doua astfel de corectii aplicate cu maxima eficacitate imi vin si acum in minte (le-am mai povestit, dar le rescriu aici pe scurt):
- vanatoare la iepuri, eu chiar in capatul flancului care se deplasa in linie, la sarite, pe aratura inghetata; sare urecheatul tocmai din partea opusa a liniei de tragatori si defileaza prin fatza intregii grupe;doi vanatori nu trag deloc ("da-l dreaqu, ca prea fugea...”) trei apuca sa traga cate doua focuri fiecare dupa iepurele care le venea din dreapta si fugea de manca pamantul; toti 3 au tras la maxim 35-40 m, inainte ca urecheatul sa depaseasca perpendiculara pe linia lantului de tragatori. niciunul nu l-a atins macar, la toate 6 focurile am vazut snopul de alice ridicand colbul la cca 1 metru-doi in urma iepurelui; in timp ce acesta venea direct spre mine, mi-a trecut prin cap sa nu trag inainte de a ma depasi (caz in care corectia e mai dificila); l-am lasat sa treaca 10-15 m si am tras simplu si eficient, lasandu-l lat; "autocritica" batranilor vanatori („vai de capu' nostru, noi cu doua ţăvi degeaba... domnu' cu o ţavă il luă") m-a convins ca am procedat bine
- foc tras cu 223-ul, cu luneta, la cca 180-200 m in plan vertical, intr-o "gaie" ce plana lin; corectie de cam o lungime si jumatate de pasare; lovitura a mers perfect in centrul pieptului, la mai putin de o secunda dupa ce am tras, pasarea parca a explodat in aer ...imi e si frica sa mai incerc o astfel de lovitura, aproape sigur nu mi-ar mai iesi, mai ales cu martori, orice corectie as aplica :lol: :lol: :lol:

Off topic: Excelenta cartea din care ai pus pozele de mai sus, mi-a delectat copilaria si a avut rol decisiv in formarea mea ca vanator... tin minte pasaje intregi din ea, fotografiile si explicatiile lor (imediat ce am vazut pozele cu corectiile m-am si dus jos, sa regasesc "dupa Jagd und Wild" :roll: )... atat de mult am citit cartea asta, ca am facut-o ferfenitza :lol: :lol: :lol: , desi era bine legata, in coperti cartonate. Aveam 11-12 ani cand a cumparat-o taica-meu si primul capitol la care m-am aruncat a fost cel ref. la arme. Ma minunam de cate modele de arme exista si ma fascinau mai ales carabinele si calibrele lor. Atunci m-am hotarat initital pentru drilling, apoi pentru mixta ...ma gandeam cat de bogata e paleta calibrelor cu glont si inca de pe atunci "optam", mai mult sau mai putzin instinctual, pentru "5,6 x 61 Vom Hofe ori 5,6x57" (mi le doream pentru razanta lor si parca simteam ca trebuie sa fie foarte precise) ...habar nu aveam ca tabloul calibrelor descrise in carte de regretatul Vasile Cotta constituia doar o mica parte din calibrele europene si ca, in lumea mare, mai ales in SUA, "oferta" e infinit mai mare...
Anul trecut am comandat si am primit prin posta editia noua a acestei carti de referinta...
„Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
223/12
Veteran
 
Mesaje: 471
Membru din: 07 Ian 2008, 14:54
Locaţie: Locu' din care sare iepurele...

Re: Corectii de ochire

Mesajde Ghinda pe 30 Mai 2009, 10:21

De ce la vanat mare sa am grija si sa nu il pierd, iar la vanat mic sa il cotonogesc si sa il pierd, ca este etic sa trag cand fuge? O intrebare, la care eu am raspunsul meu si care sigur nu va place majoritatii. Si cam de aceea fac ce face majoritatea.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7685
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Corectii de ochire

Mesajde Katalin pe 30 Mai 2009, 17:55

parerea mea e ca mai intervine inca un factor cand sare (sau vezi ) vanatul: Emotia. E destul de greu sa te stapanesti si sa tragi foarte calculat. (cel putin la un incepator ca mine). Cred ca chestia cu trasu subconstientu o face pe baza experientei anterioare.

E bine sa avem o idee din carti ...dar pana nu face creierul toate corelatiile intre ratari si succese in acea miime de secunda tot degeaba.

Mie mi se pare ca de la un timp totul intra pe pilot automat...asemenea condusului unei masini. Cand deja ai 10 ani de condus nu mai te gandesti ca tre sa semnalizezi ci pur si simplu o face subconstientu.

E vb de practica, practica, practica.

Catalin

p.s - am avut si eu rateuri la greu. Un iepure din 10 m sarit ...am tras 3 focuri in el ( am semi) si s a dus nene. Toate in spate ca s a vz pe praf. Si toate trase din emotie nu rational. Cred ca daca aruncam cu pusca in el aveam mai multe sanse :)). Pusca nu ar fi vazut o cand venea spre el ca e camo :)))
==========================
Mai Taie Din Ele Da-le Dracului
Katalin
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 14 Dec 2008, 16:52
Locaţie: Bucuresti

Re: Corectii de ochire

Mesajde Adrian S pe 31 Mai 2009, 09:52

La iepurele care vine pe tine, tii focu la labele din fata (asa am auzit-o, asa o spun) iar la cel care fuge de tine, tii focu la urechi. Asta am auzit-o de la niste batrani, care acu merg pe alte plaiuri la vanatoare...
Adrian S
Veteran
 
Mesaje: 1210
Membru din: 02 Aug 2007, 10:08
Locaţie: Bucuresti

Re: Corectii de ochire

Mesajde Sly_Fox pe 31 Mai 2009, 12:02

Corectia de ochire se face in functie de:
-viteza cu care se deplaseaza vanatul ochit
-distanta de tragere
-directia si viteza vantului ( influenteaza in mod vizibil incarcatura, mai ales de alice)
-tipul de munitie utilizat ( una este sa tragi dupa un gugustiuc cu un cartus de 30 de gr-cal 12 si alta sa tragi in aceleasi conditii cu un cartus de 42 de grame-cal 12.
-temperatura aerului (influenteaza presiunea, deci si viteza incarcaturii. Temperatura scazuta duce la scaderea presiunii dezvoltata de cartus iar o temperatura ridicata duce la cresterea presiunii-asta o stie toata lumea.)
-lungimea teviilor armei - influenteaza mai putin corectia ce este drept , dar totusi se pune si asta.

Asa ca oricat de perfectionisti am fi tot o sa dam mult si bine pe alaturi, ca de, este mai mult loc pe langa iepure si bolovanii araturii de toamna trebuiesc si ei faramati daca vrem culturi bune. :D
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5665
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Corectii de ochire

Mesajde Marius pe 31 Mai 2009, 16:20

Intrebare:
Cam care ar fi corectia la sarsela ce vine in zbor lansat (de coborare de inaltime), cu vant tare in spate, pe la 35 de metri (distanta optima, nu-i asa?) :?:

P.S. Eu n-am aflat :? :shock: dar merita sa incercati! Trebuie sa traiasca si vanzatorii de cartuse! :wink: :lol:
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3243
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Corectii de ochire

Mesajde Adrian S pe 31 Mai 2009, 22:03

Marius scrie:Intrebare:
Cam care ar fi corectia la sarsela ce vine in zbor lansat (de coborare de inaltime), cu vant tare in spate, pe la 35 de metri (distanta optima, nu-i asa?) :?:

P.S. Eu n-am aflat :? :shock: dar merita sa incercati! Trebuie sa traiasca si vanzatorii de cartuse! :wink: :lol:

Daca precizezi si temperatura de afara, poate se incumeta cineva sa faca un calcul :lol:
Adrian S
Veteran
 
Mesaje: 1210
Membru din: 02 Aug 2007, 10:08
Locaţie: Bucuresti

Re: Corectii de ochire

Mesajde Marius pe 31 Mai 2009, 23:16

Adrian S scrie:Daca precizezi si temperatura de afara, poate se incumeta cineva sa faca un calcul :lol:

Asta cu temperatura o las pentru tirul la becatina, alta necunoscuta a mea... :D :lol: :?

Oricum, asa cum bine zice @223/12, teoria e fudulie, practica e temelie. :D
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3243
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Corectii de ochire

Mesajde Marius pe 31 Mai 2009, 23:19

Ah, dar sa nu uit, topicul este cu adevarat unul bun!
Este extrem de important sa cunoastem aspectele teoretice ale pasiunii noastre, iar corectiile de ochire sunt in primele pagini ale abecedarului vanatoresc.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3243
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Corectii de ochire

Mesajde violiv pe 01 Iun 2009, 15:06

Pentru piese mici si viteze mari, oricat ai invata uiti pana la urmatoarea iesire. Incepe sa mearga mai bine in cazul unei abundente deosebite de vanat atunci cand poti exersa serios.
Am citic recent un "jurnal de calatorie" in Argentina al unui vanator ce nu mai fusese in "iadul pasaretului".
Normal ca nu a fost singur si s-a intalnit acolo cu multi impatimiti - "provocarea zilei" a fost tirul la distante mari. Pentru gugustiuc, alica de 2,5 mm mai are suficienta viteza chiar la 75-80 m doar ca trebuie sa-l nimereasca. Omul nu tragea mai departe de 30 m uzual (folosea un 20) dar a inceput sa creasca progresiv distantele pe masura ce prindea miscarea. A selectat doar pasarile cu un zbor cat de cat pe aceeasi linie si aproximativ la aceeasi distanta si dupa 3 zile si cateva MII :roll: de cartuse trase a ajuns sa doboare 3 piese din 5 la distante de peste 75 m. Urmatoarea chestie a fost sa invete sa traga numai la verticala si i-a mai luat vreo 3 zile si alte cateva mii de cartuse. Seara mergea la balta la ratisoare mici si iuti - timpul mai scurt, piesele si focurile mai putine au facut deprinderea corectiilor mai dificila dar a fost ajutat de cei mai cu experienta si a prins si tehnica tirului la distante mici spre tinte foarte iuti. In 7 zile a tras peste 10.000 focuri si acestea au insemnat in materie de "invatat" mai mult decat cei 25 de ani anteriori de tras in conditii normale.

Pentru deprinderi de baza, animalele pot fi inlocuite cu talere - posibilitatea de a varia directia, unghiurile si vitezele e foarte "instructiva". Practic, cand zici ca esti tare, o mica schimbare a oricaror parametri de lansare te face s-o iei de la inceput. Cu tot exercitiul, in teren inca se rateaza "cu spor" :lol:

La animalele ceva mai mari - de talia fazanului, iepurelui - e un pic mai usor. Exista o formula empirica de calcul a corectiei de ochire. La distante uzuale de tragere - 30+/-10 m, la animalul lansat cu "viteza maxima", corectia de ochire necesara este axact o lungime de "dimensiune aparenta" a animalului, indiferent de unghiul pe care-l face directia lui de fuga cu linia de tragere. Daca e exact la travers atunci este exact lungimea animalului (a fazanului cu tot cu coada) iar daca exista unghiuri variabile atunci si dimensiunea relativa a piesei (ceea ce vezi practic) este mai mica si corectia necesara este mai mica astfel incat se suprapun. Peste 40 m, la fiecare 5 m distanta in plus ar mai trebui inca o jumatate de lungime de animal, adica la 50 m dublul lungimii, la 60 m triplul ajungand ca la 100 m, de ex. :twisted: sa trebuiasca tras la peste 10 lungimi in fata (si un pic deasupra :mrgreen: ) practic, aproape la limita campului vizual, devenind foarte greu de pastrat in campul vizual si catarea si tinta.
Urmatoarea problema este aprecierea distantei pana la tinta. "Uzualul" este memorat relativ usor dar distantele de peste 40 m sunt foarte aleator si foarte eronat apreciate si cand conteaza fiecare 5 m ratarea e asigurata.
Desi cele mai multe ratari se datoreaza unei corectii insuficiente, intr-un procent serios exista si aprecieri in plus. Cand tragi in jos si vezi unde merge focul poti invata dar in aer numa incercari repetate, sistematizate cat se poate de mult, ofera solutia.

In ce priveste becatina, se pot obtine rezultate bune "la sarite" daca ori tragi in "zig" cand ea e in "zag" (sau invers), ori tragi adanc aer in piept, iti musti limba si nu tragi pana cand nu-si termina voltele dar nici nu te chinui s-o urmaresti cu arma. Cam dupa 3 curbe, cele mai multe incep sa zboare drept si tirul in aceasta situatie, chiar daca e mai la limita de eficienta ca distanta, are mai multe sanse de reusita. Cand vin la balta nu prea apuci sa tragi inainte de a se aseza pe apa.
La ratusca mica ce vine ca soimul stau si ma uit, eventual imi feresc capul din calea ei - mai astept, poate o veni si una mare :wink:

Pentru un glont de viteza normal si un mistret "lansat", corectia de ochire la 100 m este undeva in jurul a 1,5 m, mai degraba spre 2 decat spre 1 m si-n numeroasele filmulete cu vanatori la mistreti se vad foarte bine primele gloante ce pica in spatele tintei in cazul cand se trage in teren deschis la distante mari iar daca terenul permite dublarea focului, al doilea foc este de multe ori cu succes, reperul asigurat de primul foc fiindu-i suficient unui tragator cat de cat antrenat pentru determinarea corectiei.

Cat despre aspectele "etice" ale trasului cand tinta sta pe loc (etica asta e functie numai de specia de animal vizata) chiar nu vad care ar fi problema daca tragi la un iepure ce s-a oprit sa examineze imprejurimile (partea cu "culcusul" o lasam deoparte).

La partea cu temperatura ambientala, mai mult decat influenta asupra arderii pulberii (minora la cartusele cu alice moderne, undeva sub 5% diferente de viteza de la -20 grade la + 40 grade) care inseamna in practica corectii diferite cu lungimi de ordinul a 5 cm, max. 10 cm, mult mai mult conteaza "densitatea" mai mare a aerului pe frig si umezeala, chestie care incetineste alicele semnificativ mai mult decat aerul rarefiat si uscat de la 40 grade si, cel mai important: vantul. Un vant de 10 m sec deviaza snopul de alice cu 1 m la 50 m, in asemenea masura incat cu vant la travers, la nu mai mult de 25 m, snopul trece exact pe langa o sticla iar la 50 m tragi complet pe langa. O situatie in care poti vedea cat de imprtant este vantul este atunci cand tragi la pasari ce "plutesc la punct fix" zburand lent contra vantului - desi aparent sta pe loc si ai ochi exact in ea, trebuie pusa o corectie exact ca in timpul unui zbor normal ca snopul sa nu treaca pe langa.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Corectii de ochire

Mesajde violiv pe 01 Iun 2009, 15:10

Sa nu uit! Mai intervine si partea de ochire nu numai cea de corectie si ma refer la ochitul rapid la punct fix. Un experiment foarte simplu arata cat de mult conteaza. Plasati cateva sticle la 35 m (cel mai bine pe un drum prafuit de tara sau in aratura uscata), cu 2-3 m intre ele apoi incercati sa le doborati tragand cat de rapid se poate, fara a depasi o secunda de la "start" la declansare, pe cat se poate "la dubleu" (sau in serii pentru cei dotati cu semi). O sa constatati ca nici daca sta pe loc nu-i asa de usor de atins cand trebuie sa ochesti si sa tragi rapid. Si chiar daca este atinsa sticla, verificati in pamant unde a nimerit centrul snopului! :mrgreen:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Corectii de ochire

Mesajde Marius pe 01 Iun 2009, 18:49

@Viorel,
M-ai uns la suflet cu postarea asta. Foarte interesant.
Eu trag instinctiv si nu stiu sa teoretizez, dar cine citeste ce ai scris mai sus, are ce invata, indiferent cata experienta are in vanatoare.

P.S. :
violiv scrie:La ratusca mica ce vine ca soimul stau si ma uit, eventual imi feresc capul din calea ei - mai astept, poate o veni si una mare :wink:

Deci nu esti solidar cu vanzatorii de cartuse, nici macar acum in plina criza. :D :lol: :wink:
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3243
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Corectii de ochire

Mesajde 223/12 pe 02 Iun 2009, 08:48

violiv scrie:... Plasati cateva sticle la 35 m (cel mai bine pe un drum prafuit de tara sau in aratura uscata)... O sa constatati ca nici daca sta pe loc nu-i asa de usor de atins cand trebuie sa ochesti si sa tragi rapid. Si chiar daca este atinsa sticla, verificati in pamant unde a nimerit centrul snopului! :mrgreen:


Excelent, Vio, nici eu :lol: n-as fi scris mai bine ref la ce ai scris tu...
Si pe mine m-a preocupat mult aspectul asta. In afara de a trage cum zici tu, pe drum prafuit sau aratura, eu am optat si pentru o alta "metoda", mai exact pe apa. Pentru ca pe fondurile unde vanez si exersez sunt luciuri de apa (si munti :roll: ), intr-o vreme, daca nu gaseam gata plutind diverse "plotoage", legam cutii goale de bere sau PET-uri (erau din belsug la fatza locului :cry: ) cu sfoara, de cate o piatra, apoi le aruncam cat puteam de departe in larg. Faptul ca legam in sistem "laţ" gura cutiei sau a "sticlei" de piatra facea ca aceasta sa stea "in picioare" ca o pluta, trasa in jos de greutatea pietrei.
Trageam la distante aprox intre 20-50 m, poate si mai mult, cu alice si cu glont, incercand sa ochesc si sa trag cat mai repede, inclusiv in timp ce mergeam si ma opream brusc, ca si cum as fi surprins vanatul cu coada ochiului.
Pe luciul de apa, focul de alice sau de glont se vede perfect, mult mai bine decat pe pamant prafuit sau aratura, insa nu raman urme :lol:

Ref la corectia de ochire, cred ca aici s-ar impune sa incadram si corectia in plan vertical, la tirul cu proiectil unic, tras din lisa.
Eram intr-o iarna la vanatoare de rate si nu puscasem nimic toata dimineata: era cam pe la 8.00, soare cu ger si teren deschis, nu eram camuflati deloc si nu se apropia de noi picior de zburatoare si nici noi nu reuseam sa ne apropiem de ele :lol: . Mergand de-a lungul malului unui lac, am vazut la cel putin 300-400 m distanta, pe un ghetzar plutitor, un card de ratze din care ratoii sfidau imprejurimile cu mac-mac-urile lor puternice. Zburatoarele "socializau", isi faceau toaleta cu ciocurile pe sub pene, isi intindeau aripile, se fatzaiau de colo-colo, dar ramaneau o masa compacta, neagra pe gheata alba, ninsa in timpul noptii. Le-am spus baietilor cu care eram ca eu tot o sa pusc o ratza, chiar la distanta aia si au ras de mine... aveam bockul Cifsan de 16 si am bagat in tzeava de jos o "racheta". Am ochit mult deasupra stolului de pe ghetzar (nu mai stiu cat, ca sunt peste 10 ani :lol: de atunci... dar in orice caz, "corectia" a fost de peste 2 metri). La ceva timp dupa ce am tras si am auzit suieratul rachetei prin aer, am vazut, ca-n reluare, cum stolul de rate de pe ghetar se rididica in zbor agitat... pe gheata a ramas, pe spate, dand din picioare ca iepurele :lol: , o pasare mare... evident ca nu aveam cum merge la ea (n-aveam barca) si dupa ce am asteptat ca milogii o vreme sa vedem daca nu sunt sperante ca ghetzarul plutitor sa fie adus de vant spre noi, am plecat sa ne vedem in continuare de vanatoare (mai exact de pierderea timpului, ca n-am vanat nimic). In fine am plecat in drumul nostru, iar dupa cateva ore, dupa amiaza in orice caz, ne-am intors pe acelasi traseu, in lungul lacului. Va vine sa credeti sau nu, ghetzarul impins de vant ajunsese la mal, cu ratoi cu tot, pentru ca de un ratoi era vorba... mare si frumos, mac-mac era rupt de glont, dar tare l-a mai bucurat pe un prieten aspirant la statutul de vanator, caruia i l-am facut "cadou"...
...desi era tanar, acel prieten care isi dorea sa devina vanator nu mai e printre noi ... a plecat intre timp sa-si implineasca visul "dincolo"...
„Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
223/12
Veteran
 
Mesaje: 471
Membru din: 07 Ian 2008, 14:54
Locaţie: Locu' din care sare iepurele...

Re: Corectii de ochire

Mesajde Marius pe 02 Iun 2009, 13:21

223/12 scrie:ratoii sfidau imprejurimile cu mac-mac-urile lor puternice.


Cu scuze ca nu are legatura cu subiectul, mac mac-urile puternice sunt emise de rate, nu de ratoi.

In rest, numai de bine!
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3243
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Corectii de ochire

Mesajde 223/12 pe 02 Iun 2009, 14:37

Tot "femelele"... cu gura mare, rusine sa le fie ratoilor! :lol:
PS: mercik de ..."corectie", Marius! :lol: :lol: :lol:
„Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
223/12
Veteran
 
Mesaje: 471
Membru din: 07 Ian 2008, 14:54
Locaţie: Locu' din care sare iepurele...

Re: Corectii de ochire

Mesajde claudiu pe 04 Iun 2009, 12:51

Marius scrie:Intrebare:
Cam care ar fi corectia la sarsela ce vine in zbor lansat (de coborare de inaltime), cu vant tare in spate, pe la 35 de metri (distanta optima, nu-i asa?) :?:

P.S. Eu n-am aflat :? :shock: dar merita sa incercati! Trebuie sa traiasca si vanzatorii de cartuse! :wink: :lol:


Inteleg acum cu ce vroiai sa blochezi serverul la topicul "ratari monumentale" :lol: . Nu fi prea sever cu tine ca nu se merita pt o mina de sarsele. Baga ceva despre ratarile la giste! Alea mai merita povestite.
Bucovina .... leaganul vinatorii
claudiu
Veteran
 
Mesaje: 371
Membru din: 07 Oct 2004, 14:49
Locaţie: Bucovina

Re: Corectii de ochire

Mesajde yoghi pe 04 Iun 2009, 21:14

in yarna la ultimile doua iesiri la gasca am avut rezultate excelente 2-3f/1G la inaltimi mari 40-50m
si vai de capul lor 5-7f/1G la mica inaltime-20-25m
prima data am fost la gasca in 1988 ;asta vizavi de corectie in teorie practica


mia placut tare faza cu corectia la sarsele
mai ales daca tragi la lumina lunii :mrgreen:
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Avatar utilizator
yoghi
Veteran
 
Mesaje: 3758
Membru din: 08 Noi 2006, 21:25
Locaţie: Romania

Re: Corectii de ochire

Mesajde Marius pe 05 Iun 2009, 12:18

claudiu scrie:nu se merita pt o mina de sarsele. Baga ceva despre ratarile la giste! Alea mai merita povestite.

Sarsela e o pasare mica cu inima mare. Daca as avea puscate sarsele pe sfert cate gaste am, as fi dibaci tare.


yoghi scrie:prima data am fost la gasca in 1988 ;asta vizavi de corectie in teorie practica

Si eu la fel, 1988.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3243
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Corectii de ochire

Mesajde Alin3006 pe 05 Iun 2009, 17:33

Vorba lui Marius, un topic bun. Imi aduc aminte cateva " chifle" la mistret in fuga mare, cand puneam corectie la rat...si trageam in spatele lui. Abia apoi m-am dumirit cat de cat de distanta, viteza si corectie. Intr-adevar e cam ca si sofatul, chestie de experienta.
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Corectii de ochire

Mesajde yoghi pe 08 Iun 2009, 16:54

cita corectie trebue pus la un iepure ce iese lansat din lanul de griu
cum tragi la un fazan ce zboara de'' la picior'' intrun lan de floarea s. spre lateral


:wink:
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Avatar utilizator
yoghi
Veteran
 
Mesaje: 3758
Membru din: 08 Noi 2006, 21:25
Locaţie: Romania

Re: Corectii de ochire

Mesajde paul pe 08 Iun 2009, 22:43

yoghi in ceea ce priveste corectiile la care faci referire vezi ca in noul model de autorizatie este o rubrica speciala care trebuie completata de cel care elibereaza autorizatiile. La solicitare tu mentionezi specia la care vrei sa faci "corectia" iar cel care iti elibereaza autorizatia iti scrie cat e corectia.....cel mai important este sa-l convingi sa-ti dea autorizatie la iepure cand sunt lanuri de grau sau la fazan cand floarea soarelui e nerecoltata .....daca reusesti iti zic si ce corectie sa aplici :mrgreen:
The Old Man and the dog
paul
Membru activ
 
Mesaje: 81
Membru din: 09 Aug 2005, 21:17
Locaţie: Bucuresti

Re: Corectii de ochire

Mesajde Alin3006 pe 09 Iun 2009, 19:25

yoghi scrie:cita corectie trebue pus la un iepure ce iese lansat din lanul de griu
cum tragi la un fazan ce zboara de'' la picior'' intrun lan de floarea s. spre lateral


:wink:


Hatru cumatrul Yoghi... :D :wink: Tu cum pui corectia ? ?? ca noi n-am incercat spetza asta... :mrgreen:
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Corectii de ochire

Mesajde yoghi pe 11 Iun 2009, 18:31

sa inteleg ca cei ce nu au raspuns inca studiaza :mrgreen:
nici unul nu se bazeaza pe experienta :lol:
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Avatar utilizator
yoghi
Veteran
 
Mesaje: 3758
Membru din: 08 Noi 2006, 21:25
Locaţie: Romania

Re: Corectii de ochire

Mesajde yoghi pe 11 Iun 2009, 18:43

faza cu graul a fos intrebare de examen prin 2005

si mai era o intrebare

Recunoasteti gasca cu gat rosu din cele trei imagini
1.o gasca mare
2. o garlita
3. gasca cu gat rosu

dupa o indelungata studiere a fotografiilor un viitor vanator se ridica in picioare f contrariat si zice :
Ma scuzati domnule inspector dar mie si altor cativa colegi ne-ati dat chestionare cu poze alb negru
nu este corect ,voi face contestatie.
culmea este ca inca 5-6 vanatori sau ridicat in picioare dupa el :mrgreen:
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Avatar utilizator
yoghi
Veteran
 
Mesaje: 3758
Membru din: 08 Noi 2006, 21:25
Locaţie: Romania

Re: Corectii de ochire

Mesajde Alin3006 pe 22 Iun 2009, 14:07

Inca 5-6 viitori vanatori.
Mie mi-a picat ceva asemanator: 3 poze alb negru, una cu Cocker spaniel. una cu Springer si una cu un brac cu par scurt. Ideea era sa recunosti Springer-ul si am auzit dupa examen comentarii de genul ala, legate de pozele alb negru....
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti


Înapoi la Arhiva forumului

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori

Publicitate