Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 16 Apr 2024, 11:18

Vinatoare cu uliul pasarar .

Fenomen nou aparut in peisajul cinegetic din Romania . Prin urmare avem cu totii de invatat si discutat despre asa ceva . Sa lasam specialistii sa vorbeasca si sa ne invete si pe noi . Poate peste 3-4 ani legea se schimba si mergem la fazan cu soimul pe manusa !

Moderatori: Ghinda, goshawkrst, Peregrinus, Sly_Fox

Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde Peregrinus pe 27 Iun 2010, 18:48

Buna ,

cred ca este timpul sa reanimam din nou acest forum cu noi topicuri interesante , propun deci sa discutam despre vinatoarea cu uliul pasarar ! ( apelez aici la intelegerea voastra de a nu discuta pe forum sub nici o forma despre dresaj , preturi sau locuri de cuibarit din motive pe care cred ca nu este nevoie sa le mai reamintesc ) .
De ce tocmai despre vinatoarea cu uliul pasarar ? - din simplul motiv ca pasararul a ramas pentru mine pasarea de prada favorita , o pasare de prada mica dar cu inima de leu si un curaj pe masura .
Dat fiind faptul ca in decursul anilor am dobindit o oarecare experienta in dresajul pasarilor de prada propun cu consimtamintul vostru bineinteles sa incepem prin a m-i se pune intrebari , sau sa deschidem o discutie in acest sens !

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde george_i pe 27 Iun 2010, 21:11

Buna peregrinus
In primul rand felicitari pentru interventia ta ca modernator pe site pt ai reda viata :D
Pasararl este o pasare "electrica" cu un curaj si o aptitudine de vanatoare deosebita.
Poti sa ne prezinti mai in detaliu care sunt aptitudinile lui, ce prazi se pot captura cu el etc, o scurta prezentare a acestei superbe pasri :roll:
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde Peregrinus pe 27 Iun 2010, 22:25

Buna george_i ,

ulii pasarari , imi permit sa fac aici o mica paranteza , daca au fost crescuti ca imprinti si se afla intr-o conditie de vinatoare ideala ataca orice , de aceea i se si spune pasare mica cu inima de leu !
La vinatoare , se pot vina cu ei pasari diverse incepind de la pasari ca Ochiul boului pina la pasari de marimea unui fazan tinar .
Datorita diferentei de marime dintre sexe , cu masculii se pot vina pasari pina la marimea unui sturz de iarna , cu femela in schimb pasari pina la marimea unui fazan tinar .
Vinarea cotofenelor sau gaitelor cu ajutorul unei femele de pasarar nu este o problema prea mare , important este ca aceasta sa se afle intr-o conditie de vinatoare optima in momentul inceperii vinatorii , o cunoastere prealabila a acestora de catre pasararul in cauza , precum si un ajutor prompt din partea soimarului !
Aceasta conditie de vinatoare este dependenta precum se stie de starea atmosferica ( temperatura , precipitatii , vint etc ) , de cantitatea de mincare obtinuta precum si de efortul depus in ziua precedenta , astfel ca 1 - 2 g in plus pot influenta negativ mersul vinatorii .
Deci cu alte cuvinte este nevoie de o mare cunoastere a acestor pasari de prada excelente , a technicilor de dresaj , pentru a avea rezultatele asteptate de la ea !
Comparativ cu celelalte pasari de prada folosite la vinatoare , este mult mai sensibil la curenti de aer , praf , calitatea mincarii , igiena , stress etc. avind si - atentie !! - picioare foarte sensibile la diferite boli indeosebi infectii datorate fie a ranirii in timpul vinatorii , a autoranirii cu propriile gheare de obicei se intimpla cind sare de pe pumn sau stativ / suport , a suporturilor neadecvate pe care sta acasa intre vinatori !!

Nu este in nici un caz o pasare pentru incepatori , aceasta fiind o pasare de prada pentru avansati in materie !
Este o pasare de pumn , pleaca la vinatoare de pe pumn si este rechemata corect pe pumn si nu pe jucaria cu pene sau cum i se spune in tara - momeala !

Se pot vina fara prea mari probleme prazi multiple , atentie insa la caratul prazii - unii dintre ulii pasarari fiind maestrii la acest sport iar soimarii in cauza pot deveni implicit ca urmare a acestui fapt maestrii in alte sporturi , tiris - catarat etc .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde Jicol Dilo pe 27 Iun 2010, 23:23

Salut Andrei,

Se stie ca accipiterii in general nu sint pentru incepatorii intr-ale soimaritului. Fa te rog, pe baza experientei si a cunostintelor pe care le ai, un clasament al pasarilor rapitoare pornind de la cele mai usor de dresat (recomandate incepatorilor) pina la cele mai dificile si pretentioase (recomandate celor foarte experimentati). As vrea ca ierarhia intocmita de tine sa contina cele mai folosite 10 pasari din soimarit. (Sau mai mult de 10 daca crezi ca sint mai multe care merita atentie).

Mi-ar place ca la fiecare specie sa precizezi ce insusiri o face recomandata incepatorilor sau, dupa caz, celor experimentati.

Alin
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde wachtelfeld pe 27 Iun 2010, 23:49

Salut Andrei/peregrinus,

Sunt interesat sa invat un pic de soimarit....ce pasare recomanzi unui incepator?
Inteleg ca uliul pasarar este pt. avansati ...pot sa intreb exact , de ce?
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde george_i pe 28 Iun 2010, 01:17

Buna
Intradevar este o pasare mica cu inima de leu
Pt inceput ce este mai bine un immprint sau o pasare salbatica?
Daca am inteles eu bine ai supus ca nu se foloseste momeala la pasarar dc?
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde Peregrinus pe 28 Iun 2010, 02:10

Buna Alin ,

I - discutind despre un soimarit deocamdata teoretic in romania , tinind cont in acelasi timp si de legislatia tarii referitoare la detinerea pasarilor de prada cred ca nu gresesc prea mult daca as intocmi deocamdata doar o lista de pasari de prada limitata doar la pasarile de prada din tara , sa nu se inteleaga insa nicidecum in sensul de a le lua din natura unde stim cu totii ca sint protejate de lege , ci fiindca acestea de bine de rau unii dintre voi aveti ocazia sa le si vedeti si sa va faceti o idee cam despre ce pasari discutam , nu are nici un rost sa enumar pasari de prada exotice pe care oricum nu le cumpara nimeni de dincolo atita timp cit soimaritul este ilegal in tara !
II - dintre pasarile de prada din tara nu toate speciile se preteaza pt. vinatoare ( de dresat se pot dresa insa aproape toate speciile ! ) ci numai citeva pe care am sa le enumar in functie de complexitatea dresajului si a vinatorii cu acestea ( atentionez ca lista in sine are un caracter general in sensul ca indivizii din aceeasi specie chiar si fratii din acelasi cuib pot avea caractere foarte diferite ! ) .
- Soimul vinderel ( Falco tinnunculus ) - este de obicei o pasare de prada sociabila cu potential si pentru vinatoare , se dresaza de obicei usor , din cite stiu exista la muzeul din Cluj o carte de soimarit din evul mediu despre dresajul acestui soim , paremi-se scrisa chiar in Transilvania !
Acest soim este recomandabil pt. incepatori atit ca pasare de pumn cit si ca pasare cu asteptare la inaltime .
- Soimul rindunelelor ( Falco subbuteo ) - este o pasare de prada rapida prin excelenta , ar putea fi fratele mai mic al Soimului calator , dar este o pasare migratoare ( la - 5°C am inteles ca i-ar cadea ghearele etc . ) si pe de-asupra aproabe imposibil de dresat in asa fel incit succesele la vinatoare sa fie o regula - deci nu este recomandata pt. dresaj si vinatoare .
- Uliul pasarar ( Accipiter nisus ) - l-as recomanda doar celor foarte avansati , ca pasare de pumn , unele din motive in acest sens le-am amintit in postarea anterioara .
- Uliul porumbar ( Accipiter gentilis ) - de recomandat celor avansati , se vineaza bine in trei , impreuna cu un ciine pontator dar cel mai bine cu unul scotocitor , Coker spaniel etc .
Uliul fiind o pasare de vinatoare universala , ataca atit pe sol cit si in aer , vinatoarea se practica direct de pe pumn sau impreuna cu un ciine din rasele mai sus amintite cu urmarire din pom in pom .
Femela mai puternica se preteaza foarte bine la vinarea ciorilor , cel mai bine din masina , atacul este scurt , fulgerator si de obicei incununat de succes - partea negativa este faptul ca cioara este o pasare f. inteligenta si este nevoie de parcurgerea unor distante relativ mari pt. un succes zilnic!
- Soimul calator ( Falco peregrinus ) - este uliul inaltimilor printre soimi , recomandat doar celor foarte avansati , este o pasare cu care se poate vina atit de pe pumn cit si cu asteptare de la inaltime .
- Soimul dunarean ( Falco cherrug ) - idem ca si in cazul soimului calator !
Ambele specii au devenit extrem de rare in tara incepind cu anii ' 50 incoace - vinatoare , DDT , etc .
- Acvila de munte ( Aquila chrysaetos ) - recomandabila doar pentru experti , este o vinatoare foarte grea aproape imposibil de practicat in tara .
Din evul mediu exista extrem de putine documente care sa ateste vinatoarea cu aceasta pasare de prada .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde Peregrinus pe 28 Iun 2010, 02:14

Buna Wachtelfeld ,

cred ca am raspuns la intrebarile tale in ultima mea postare catre Alin , dar daca mai ai si alte intrebari iti raspund cu placere la ele !

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde Peregrinus pe 28 Iun 2010, 02:30

Buna george_i ,

as recomanda imprintul , dar precum am spus pt . cei avansati in materie .

Uliul porumbar precum si uliul pasarar se chiama normal pe pumn , este insa bine sa cunoasca si momeala care se va folosi doar in cazuri extreme !
Unul din motivele pentru care acestia se cheama pe pumn este faptul ca exista si zile umede in care iarba si vegetatie este umeda , a chema in astfel de situatii uliul pe jucaria cu pene sau momeala ar insemna ca dupa prindere acesta sa se aseze cu ea pe pamint sau pe iarba uda , asta inseamna implicit un penaj ud la uliu , nefiind astfel in avantajul nostru .
In cazul soimilor care se cheama numai pe momeala , udarea penajului nu este un lucru prea grav deoarece este timp in care penajul se poate usca , deoarece numarul de atacuri zilnice executate de soimi este cu mult mai mic decit in cazul uliilor .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde george_i pe 28 Iun 2010, 03:46

Ne poti povesti despre experientele tale cu aceste pasari, ce tea facinat asa mult la ele??
Orcum nu cred ca este soimar sa nu fie facinat de pasarar :D
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde george_i pe 28 Iun 2010, 03:47

Si experientele negative
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde Peregrinus pe 28 Iun 2010, 11:02

Buna george_i ,

desi au trecut multi ani de atunci , nu am decit cuvinte de lauda pentru aceasta mica pasare de prada , dar foarte apriga la vinatoare ! o adevarata minighiulea cind porneste la atac !
M-a fascinat cel mai mult energia uriasa care se dezlantuie in momentul atacului , un atac fulgerator cu o mare doza de dramatism , ramii uimit cum o pasare de asemenea dimensiuni este in stare sa genereze atita energie !
Din punctul de vedere a vinatului , vinatoarea in sine este usoara , comparativ cu vinatoarea cu pasari de prada de dimensiuni mai mari - in sensul ca vinatul il gasesti aproape oriunde la mica distanta de localitati , daca pasararul este bine dresat si obijnuit cu prezenta oamenilor , cu un apel sigur , se poate vina cu el fara prea multe probleme si in interiorul localitatilor !
Se poate vina cu el direct de pe pumn precum am mai spus , sau cu urmarire din pom in pom - aici pasararul urmeaza soimarul zburind din pom in pom iar atacul este pornit din acestia in momentul in care soimarul , aici si pe post de haitas , reuseste sa ridice pasaretul mic din tufe !
Acest gen de vinatoare este repede invatat de catre pasarar din momentul in care pricepe cum functioneaza aceasta vinatoare si rolul fiecaruia in acest angrenaj .
Se poate vina cu femela si impreuna cu un ciine pontator sau scotocitor la prepelite , potirnichi sau fazan tinar - pacat insa ca primele doua specii amintite sint atit de rare !
O atentie deosebita la vinatoarea cu pasararul trebuie acordata pasarilor cintatoare sau a acelora protejate de lege , ocolind pe cit se poate de repede zona in care acestea au fost vazute !

Experiente negative n-am prea avut , exceptind bineinteles problema cu picioarele foarte sensibile etc . lucru de care am amintit si intr-o postare anterioara .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde sorin flutur pe 28 Iun 2010, 13:13

Salut Andrei!
De ce recomanzi scotocitor pt. vanatoarea cu uliu si nu pontator?
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde george_i pe 28 Iun 2010, 14:40

Buna
Nu cred ca se referea ca numai caine scotocitor, zburat de pe pumn cred ca este mai bun un pontator.
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde sorin flutur pe 28 Iun 2010, 23:44

de ce crezi George ca pt. o pasare pe care o lansezi de pe pumn e mai bun un pontator decat un scotocitor?
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde george_i pe 29 Iun 2010, 00:02

Buna Sorin
Un caine pontator sperie prada la comanda te poti apropia si lansa pasarea din distanta dorita, un caine scotocitor va scoate prada cand o va gasi, pt o pasare tanara este important sa te apropi de prada pt a mari sansele de a captura cea ce este cel mai important la o pasare tanara, increderea pe ea este cel mai important si garanteaza succesul in vanatoare, deci cu cat te apropi mai mult sansele sunt mai mari sa prinda si sanse mai mici sa o pierzi in cazul in care nu ai emisor, pasararul il pierzi foarte usor intr-un lan de porumb. Pasarea va vana din pom dupa o anumita perioada dupa ce are experienta necesar deci nu mai trebuie sa te apropi de prada , nu mai conteaza asa de mult sa ai un caine pontator, pasrea cand ataca din pom are avantaj, vede mai bine si este la inaltime de unde poate intra in semipicaj dupa prada.
Asta este parerea mea, Peregrinus ma va corecta unde gresesc pt ca are mult mai multa experienta acumulata dealungul anilor, eu sunt incepator inca :)
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde sorin flutur pe 29 Iun 2010, 00:47

poti antrena si un ciobanesc german sa salte pasarea la comanda....alta-i diferenta intre lucrul unui pontator sau scotocitor....
eu cred ca trebuiesc luate in considerare mai multe aspecte...
pasarea....uliu, soim...
specia de vanat si biotopul ei...un fazan care o sa vada un uliu nu o sa mai zboare si o sa se ascunda in maracini si o sa fuga pe jos...
cainele trebuie sa completeze pasarea....si omul :wink:
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde george_i pe 29 Iun 2010, 00:52

Cu siguranta ca trebuie luate in considereare toate aspectele, in special pasarea pe care o zbori, eu ma refeream la pasarar.
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde Peregrinus pe 29 Iun 2010, 06:50

Buna Sorin ,

imi pare bine ca mai dai un semn de viata in sectiunea soimarilor !

Am sa va lamuresc pe scurt cum sta problema cu ciinii si pasarile de prada :

- la vinatorea cu pasari de prada se pot folosi la nevoie atit ciini pontatori cit si scotocitori , bineinteles ca inainte de procurarea ciinelui trebuie tinut cont de urmatoarele :
- ce fel de vinat doresc sa vinez
- conformatia terenului de vinatoare ( cimpie , deal , munte etc )
In general insa pt. vinatoarea cu uliul se folosesc ciini cu cheta scurta , gen Cokerspaniel sau Springerspaniel deoarece acestia vineaza la distanta scurta fata de soimar , iar in momentul in care dau de urma vinatului incep sa latre cu acel latrat specific acestor rase de ciini , latrat care atentioneaza uliul ca in apropiere este vinat si urmeaza in scurt timp atacul - atentia uliului este incordata la maximum cind aude acel latrat si vede miscarile mai energice a ciinelui in cauza , atacul este ca urmare fulgerator " ca din pusca " !

La soimi , care asteapta la inaltime mare deasupra soimarului se aleg de obicei rase de ciini cu cheta larga , cu viteza de cautare pe masura , aici se incadreaza in primul rind Pointerii si Seterii , pontatori de inalta clasa , adevarati regi ai cimpiilor .
Se aleg aceste rase deoarece soimii nu pot fi tinuti la infinit la acele inaltimi , dupa un timp in care nu este ridicata nici o piesa de vinat , acestia - soimul sau soimii reduc treptat din inaltime , se aseaza plictisiti si scirbiti pe vreun stilp sau pom , sint rechemati de soimar sau ataca singuri un vinat identificat de ei la o distanta oarecare , ceace nu este deloc bine ! in acest fel se pot pierde cel mai usor soimii .

In concluzie , precum am spus mai sus se pot folosi la vinatoarea cu pasari de prada ambele categorii de ciini dar daca se urmareste perfomanta maxima , technica si spectacol pe masura , atunci reteta oferita mai sus ar fi la inaltimea asteptarilor .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde george_i pe 29 Iun 2010, 16:38

Care era prada ta preferata?? Sitari ai incercat sa prinzi??
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde Peregrinus pe 29 Iun 2010, 17:39

Buna george_i ,

prada preferata au fost in general vrabiile , prada naturala a pasararului in natura - n-am incercat sa prind cu ei parzi deosebite - deci nici sitari .
Coroana soimaritului cu pasararul o reprezinta prinderea unei mierle , am incercat de citeva ori , m-am ales doar cu citeva pene din coada mierlei , asta este .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde george_i pe 29 Iun 2010, 18:20

Buna Peregrinus
Povestestene daca poti de ce vanatoare la mierle este asa dificila?? :D
Daca cu pasararul este dificila cu alte pasari ma gandesc ca nici nu se pune problema sa mergi la mierle pt ca nu prea sunt sanse
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde Jicol Dilo pe 29 Iun 2010, 19:58

Salut George,

Mierla este o prada mai dificila dar nu imposibila, deoarece traieste in arealuri cu multe tufisuri. O poti vedea si in apropierea omului prin parcuri, gradini, evident bogate in vegetatie. Mierla pentru a fi capturata trebuie surprinsa in spatiu deschis, ideal ar fi cit mai departe de tufisurile care ii pot oferi protectie. Unui pasarar salbatic s-ar putea sa-i fie mai usor pentru ca experienta de viata il face sa-si dezvolte diferite strategii prin care poate surprinde mierla, insa unui soimar cu un pasarar ii este mai greu se intelege...
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde Peregrinus pe 30 Iun 2010, 06:36

Buna george_i ,

Alin ti-a dat raspunsul corect la intrebarea pusa !

Ca o mica complectare la o alta intrebare anterioara a ta si anume cea referitoare la vinatoarea de sitari cu pasararul pot sa spun ca dupa parerea mea este posibila vinarea acestuia cu un uliu pasarar rapid si cu multa experienta dar numai cu ajutorul unui excelent ciine pontator sau scotocitor cu experienta la vinarea sitarului !
Sitarii au devenit atit de rari , cel putin in europa incit , cred eu , putini sint ciinii care au prilejul sa salte in timpul vinatorii o asemenea pasare enigmatica .
A incerca vinatoarea sitarului la sarite cu pasararul , fara ajutorul acestor ciini , este aproape imposibil !

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde george_i pe 01 Iul 2010, 19:00

Buna
Vanatoare la cotofene cu pasararul cum este?? Stiind ca cotofana este o prada dificila fiind foarte desteapta
Peregrinus ai reusit sa prinzi cotofene??
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde Peregrinus pe 02 Iul 2010, 06:15

Buna george_i ,

vinatoarea de cotofene si gaite am sa o descriu pe scurt pe un topic nou pe care am sa-l deschid ulterior !

Pe la inceputul anilor '80 cind am avut fericita ocazie de a vina in tara cu pasararii ( in Germania vinatoarea cu pasararul fiind interzisa ! ) am vinat cu ei doar pasari mici , vrabiile fiind vinatul principal , am incercat precum am spus sa prind si mierla dar m-am ales doar cu citeva pene din coada .
Ideea ca s-ar putea prinde cu el si cotofene sau gaite mi-a trecut prin minte , dar in cele m-am multumit cu vinarea pasarilor mici care era si ea extrem de palpitanta , ca de fapt toate vinatorile cu pasararul .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde george_i pe 07 Iul 2010, 16:28

Buna Peregrinus
Ce preferi mai mult masculul sau femela?
Care este mai versatil?
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde Mario pe 07 Iul 2010, 17:57

Salut,
George cred ca raspunsul la intrebarea ta este: femela.Masculul e destul de mic, deci mai greu controlul greutatii, e mai sensibil si chiar mai nervos.Chiar si cu femelele e destul de dificil, din cate am obs eu foarte putini pasarari trec de primul an, fie ca sunt pierduti la vanatoare, ori din cauza unor accidentari, chiar problemele cu greutatea dar la finalul sezonului multi soimari se trezesc cu ''pumnu gol''.
Cred ca e si mai versatila femela, daca stai sa te gandesti ca prinde de la prepelita la fazan cam tot, si pe iff am vazut un soimar care a reusit chiar si o gasca, pe langa alte 2 cotofene in aceeasi zi.Ciao
Mario
Membru important
 
Mesaje: 188
Membru din: 16 Sep 2007, 16:59

Re: Vinatoare cu uliul pasarar .

Mesajde Peregrinus pe 08 Iul 2010, 05:54

Buna ,

sint de preferat femelele , unele din motive le-a enumerat deja Mario , de obicei se pot vina cu el practic toate pasarile pina la marimea unui fazan , exceptie trebuie sa faca insa pasarile cintatoare precum si pasarile protejate de lege ! - este una din cauze pentru care in Germania este interzisa vinatoarea cu pasararul !
In ceace priveste longevitatea pasararilor in mina soimarului , pot sa va spun ca am vazut si vinat cu o femela de pasarar , a apartinut unui prieten de-al meu de aici ( a fost in urma cu 23 ani ! ) femela aceasta a trait 13 ani , poate ar mai fi trait citva ani in plus daca intr-o iarna n-ar fi ucis-o un sorecar , in curte pe stativul ei .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania


Înapoi la Vanatoarea cu pasari de prada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori

Publicitate