Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 18 Apr 2024, 03:59

SOIMARITUL SI PRINDEREA PASARILOR(Ist. vanatoarei-G.Nedici)

Fenomen nou aparut in peisajul cinegetic din Romania . Prin urmare avem cu totii de invatat si discutat despre asa ceva . Sa lasam specialistii sa vorbeasca si sa ne invete si pe noi . Poate peste 3-4 ani legea se schimba si mergem la fazan cu soimul pe manusa !

Moderatori: Ghinda, goshawkrst, Peregrinus, Sly_Fox

Mesajde goshawkrst pe 24 Iun 2006, 12:28

Viitorii soimari care sa faca ceva acuma si nu doar cand sunt legali ?
Sunt de Acord cu tine Andrei. Sincer sa fiu, mi se pare o porcarie sa astepti ¨ pana se legalizeaza ¨ ca sa misti ceva. Si in plus, crede.ma ca sunt pe acolo prin Romania ¨ viitori soimari ¨ care nu dau in git unele persoane care prind ulii , pentru ca ¨ ii cunosc ¨ sau ca nu stiu cine ¨ ii cunoaste ¨ . Cum i.am comentat la Dorin, l-as da in git pe cel mai bun prieten daca as stii ca prinde rapitoare si le ucide. Asta este, unii se limiteaza doar sa astepte legislatia ca sa poate faca ceva, fara sa dea in git pe prietenul X sau pe prietenul Y care ucide rapitoare, pentru ca ¨ il cunosc ¨ sau ¨ il cunoaste nustiucine ¨ ...... :!:

Traditia, da este adevarat, dar continua sa fie un motiv ABSURD, alta porcarie ! Atunci daca tarile europene nu au traditie in soimarit, dece este Legal soimaritul in Europa, si doar in Romania sa NU FIE legal pentru ca unu spune ca ¨ nu are traditie ¨..... pffffffff........

Pasarile precum uliul pasarar. OK, sa spunem ca interzic vinatoarea cu pasarar, desi repet, mi se pare si acest fapt absurd ! Dece ? Simplu, pentru ca au aparut in soimarit alte rapitoare mici care la fel ca pasararul pot sa prinda pasarele cantatoare, cum este Vinderelul American, Merlinul, Aplomado etc....
In plus, pasararul se poate zburas perfect la prazile plaga cum este Vrabia, Graurul si Cotofana. Ar trebuii daca chiar ii manca-n freza, sa interzica vinatoarea cu mascul de pasarar si nu cu femela de pasarar. IN fine.... nime nu se gandeste mai profund la aceasta chestie. Interzic o specie, dar apar alte 10 specii capabile sa vineze acele prazi.
Porcariile astea se intampla mai ales din cauza Ecologilor care nu au idee, doar bat din gura. :evil:

Soimul Dunarean in Ungaria, ar putea fi folosit perfect daca ar folosii pasari LEGALE, care provin legal deci din crescatorii europene, cu CITES etc.... Dar clar, ce-i mai usor si comod? Sa urmareasca putin provenienta acelor pasari si sa asigure o linie de pasari LEGALE, sau sa stea doar pe un scaun si sa puna ¨ interzisa vinatoarea cu sacrii ¨ ????? :evil:

Columbofilii .... DA, CUM SPUI; 99% NISTE IDIOTI !!!! NIste inculti din virful muntelui ! Ca uliu ¨ fura ¨ .... si alte porcarii... nu am cuvinte, nici nu merita sa imi mai bat capul cu niste idioti stinsi la minte ca astia.
Nu stiu cum permite Administratorul de pe Porumbei.ro astfel de discutii patetice !
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Mesajde goshawkrst pe 24 Iun 2006, 12:41

Spune acolo un taran numit ¨ nicon ¨ ca rapitoarele s-au inmultit exagerat si ca a disparut populatia de veverite din zona lui....... :shock:
Sa vad eu ce rapitoare vineaza cu regularitate Veverite ! Daca un uliu porumbar ia cate o veverita din cand in cand nu inseamna ca le vineaza cu regularitate. Iar daca un porumbar nu o face... ce alta rapitoare este capabila sa vineze cu regularitate veverite..... un mamifer atit de agil si rapid si cu o muscatura care rupe in doua tarsul unei rapitoare.....

Concluzii trase de un incult. ¨ Cresterea numarului rapitoarelor si disparitia veveritelor din cauza rapitoarelor.... ¨ Patetic.

Si celalalt... Andrei Nicolae... alt prostalau..... sa se adapteze uliul la hranirea pe cereale.... Minte de porumbel are si asta.

Si apoi ne critica pe noi ca vinam cu soimi! Ei sunt adevaratii asasini, niste braconieri fara respect pentru natura, vor doar sa-si vada porumbeii zburand si gata.
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Mesajde corui pe 24 Iun 2006, 16:09

Salut Sergiule!

Ca si Andrei, esti si tu umpic cam idealist, o consecinta a faptului ca nu mai traiesti in Romania.
Nu intelegi unele lucruri cum sunt acelea ca DEGEABA mergi si aduci legea sa faca dreptate cind ai vazut ca unul sau altul o incalca, pentru ca NU SE APLICA!!!!!!!!!!!!!!
E foarte frumos sa stai in alta tara unde braconierii de rapitoare(daca sunt), se ascund ca de foc sa fie prinsi pentru ca ar primi niste amenzi teribile, si sa spui celor de aici ca nu fac nimic in aceasta directie, lucruriule nu stau asa de usor cum ai crede. De ce nu vii aici sa lupti si tu pentru rapitoare?
Si de ce nu ai luat legatura acolo in Spania cu ceva organizatii care protejeaza rapitoarele sa ia atitudine in legatura cu ce se intimpla aici?
Adu acei oameni si eu voi fi primul dintre "viitorii soimari", care ii va ajuta din toate puterile.Usor e sa bagi de vina...

In ceea ce priveste discutia lui Tanase cu acei "columbofili", e una din cele mai penale si penibile chestii ce am auzit-o:
adica acel om care se da iubitor si protector de porumbei, a pus fier cu pedala pe o cusca cu porumbel, si prinde nu doar ulii, ci si alti porumbei, si le ia inelele, ca sa le puna porumbeilor lui mici, ca apoi sa ii vinda drept "valorosi". ginditi-va ca ala prinde si porumbeii altor columbofili, iar capcana aia cu pedala ii termina din start, iar "columbofilul" se bucura ca face "matul gros".
Va dati seama, acesti oameni se f.t si intre ei, dar "pe la spate".Am mai auzit de multe ori de aceasta practica populara intre columbofili de a prinde porumbeii straini inelati care se amesteca cu stolul lor, pentru ca apoi sa ii tina pentru reproducere, sau tigaie.
PENIBIL !
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Mesajde Peregrinus pe 24 Iun 2006, 18:00

Hallo!

tot discutam si discutam la nesfirsit, fara sa ajungem la un rezultat acceptabil, care sa poata fi pus in practica cu succes.

Rog sa-mi raspunda cineva la intrebarea aceea pe care o tot pun si nicidecum nu primesc un raspuns la ea : cine , sau ce for sau institutie trebuie sa aplice legea aceea in teren ?????nu se poate sa nu cunoasca chiar nimeni un raspuns la intrebarea aceasta ?!

In tara, in domeniul ornitologiei, s-a reusit implicarea in programele acesteia a diferitelor organizatii straine, cu fonduri straine etc. treaba merge din cite am inteles eu foarte bine , dar , aceste programe sint incomparabil mai usor de realizat decit problema noastra cea de protejare a pasarilor de prada pe plan national ! desi acest punct ,de protejare a pasarilor de prada intra si in atributiile ornitologilor.
Ce organizatie straina credeti ca ar fi dispusa sa se implice intr-o astfel de problema majora interna , unde principalul vinovat este statul , care nu este in stare sa aplice in practica propriile legi ?!
Daca o astfel de Organizatie ar veni in tara sa lupte pentru aceasta cauza, are nevoie in primul rind de un sprijin legal,de o baza de sprijin, de care avem si noi nevoie , un sprijin care din pacate exista doar pe hirtie!!
Fara aceasta lege nu se implica dupa parerea mea nici o Organizatie, ar insemna sa se lupte cu morile de vint!
Ce impresie ar face in “plan international “ daca lumea din afara ar afla ca in Romania ii activa o Organizatie straina care incearca sa puna in aplicare o lege interna ?? o lege care nu o poate sau nu vrea s-o aplice o armata de politisti, de jandarmi etc. dintr-un motiv oarecare?

Dupa parerea mea si aici rog din nou sa fiu corectat, daca gresesc, nu exista decit 2 solutii si anume :
1 - Forurile competente in a caror atributii intra aplicarea acestei legi trebuie lamurite pe cale pasnica sa aplice legea – printr-un fel de petitie, stringere de semnaturi etc. si predata acestui For, dar nu inainte ca acest act sa fie facut public (Pro TV , radio etc) , asta doar pentru a avea cit decit siguranta ca acesta nu dispare pe vesnicie in vreun sertar de birou.
- Trebuie discutata si facuta publica problema pe vreun post de televiziune, radio etc. – cred ca asta nu ar constitui o problema in ziua de azi, cind aceste Institutii se zbat pentru obtinerea unui subiect cit mai interesant.

2 - Trebuie statuate niste exemple dupa descoperirea unui caz de abuz de genul celor enumerate de voi (Tanase Valentin ), adusa presa, adusa televiziunea, radioul si facut totul public, astfel ca cazul sau cazurile sa ajunga cunoscute pina in Bucuresti la persoanele responsabile de neaplicarea acestor legi !si daca scaunele acestora o sa fie bine zgiltiite cred ca incet , incet o sa se puna caruta in miscare.

Bun, parca aud deja pe unul sau pe altul spunind, ca noua ne este usor sa vorbim de aici despre aceste lucruri, sint deocamdata numai citeva idei pentru voi!
Daca mai are cineva vreo idee, cam ce s-ar putea face in acest caz ar fi indicat sa le expuna aici pe forum!

Salut
Andrei.
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Mesajde ave25 pe 24 Iun 2006, 18:25

Fratilor, legea s-a intors la comisii pentru rediscutare. Daca vreti sa faceti ceva, compuneti o petitie cu toate argumentele voastre in favoarea legalizarii soimariei si trimiteti-o la fiecare dintre membrii comisiei, pe e-mail si pe fax. Sansele de a modifica acum legea sunt sa zicem comparabile cu cele ale cuiva cine vrea sa prinda o pasare rapitoare cu mainile goale, dar cine stie :roll: . Si la urma urmei acestia sunt oamenii care vor discuta si eventuala viitoare lege a siomariei :idea: . Va costa cateva ore din timpul vostru liber, daca sunteti interesati nu cred ca este un pret prea mare. Daca nu aveti de unde, va trimit eu faxurile la parlament :D

Cat despre aplicarea unei legi de protectie a rapitoarelor: cei mai interesati vor fi chiar viitorii soimari. Pasarile rapitoare se afla pe lista pasarilor de interes cinegetic, iar vanarea lor poate intra la braconaj. Chiar daca este discutabila incadrarea - am stabilit in alt topic ca daca nu vanezi pe un fond de vanatoare nu se cheama nici vanatoare nici braconaj :idea: , este suficient sa primeasca doi trei indivizi cate o amenda penala si sa faceti public acest lucru celor "interesati". In Romania se poate face puscarie pentru braconaj. (mii de scuze ca vrobesc de braconaj pe un forum de vanatoare, nu este o chestie etica dar asta fac cei care omoara cate 60 de pasari rapitoare :shock: :x ) O lege perfecta daca o asteptati, nu o veti avea in aceasta viata. O institutie specializata, de exemplu "politia forestiera" este putin probabil sa existe in viitorul apropiat. Puteti discuta pe forum, si culegeti adepti, rezultatele vin dar sunt limitate, sau puteti incerca sa atacati direct la tinta. Nu este simplu, dar macar ati incercat :!:
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important
 
Mesaje: 191
Membru din: 09 Ian 2006, 22:59
Locaţie: Bucuresti

Mesajde corui pe 24 Iun 2006, 18:54

Salut Andrei!
raspunsul la intrebarea ta-in urma sesizarii ca ar exista o capcana ilegala la cineva, se deplaseaza la fata locului un reprezentant al politiei, un inspector cu vinatoarea, si eventual cineva de la garda de mediu.ei aplica legea.
Cei de la garda de mediu deocamdata sunt slabi, nu au suficienta putere, nu au experienta destula, sa speram ca lucrurile se vor mai schimba...
Nu se vor lua masuri, va spun sigur, pina in momentul in care cineva va apela la foruri internationale care vor veni sa "urecheze" autoritatile noastre, sa le oblige sa aplice legea! Deci, aici ar trebui inceputa treaba...
Fondurile straine pentru protejarea obiectivelor x,y sau z, de obicei ajunse aci intra in buzunarile fara fund ale unora sau a altora(de exemplu o fundatie care chipurile proteja ciinii vagabonzi , a cerut si primit fonduri pentru un program care viza construirea de adaposturi si sterilizarea catelelor de pe strazi, metoda mult mai omenoasa de a reduce numarul de ciini de pe strazi decit otravirea de catre autoritati sau prinderea si eutanasierea (a se citi omorirea lor cu parul). Ce s-a intimplat cu banii?
S-au transformat in vile si au umplut buzunarile initiatorului acestui proiect)
Ce se intimpla cu organizatiile si ong -urile ce protejeaza natura si pasarile la noi?
Vai si amar , nu mai stiu cum sa scrie mai multe proiecte , doar doar s-o nimeri unul "cistigator"(aducator de lovele), cei care conduc acolo isi fac doar numele personal cunoscut , iar de realizat... :roll: .Aici se pot da exemple, dar nu are rost...
Exista si Ong-uri care incearca sa se implice cu adevarat sa faca ceva pentru natura si mediu, dar se lovesc ca de un zid de interesele si nepasarea autoritatilor, aparind doar ca niste bieti paria de care nu le pasa !
impresia despre Romania pe plan international, e de toata jena, nu le-ar pasa alor nostri ca ar veni unii din exterior sa ii impinga de la spate sa aplice legile.
Cine va stringe semnaturi pe petitie, si pe cine ar interesa sa protejeze pasarile de prada? Omul de rind habar nu are de ele, nu are cine sa il informeze corect, si in general exista la romani o zicala care se potriveste manusa aici-"nu ma doare , nu ma leg
nu ma minca, nu ma frec!"
Ar trebui sensibilizati oamenii cu privire la situatia rapitoarelor, facuta publica situatia, dar ce televiziune ar fi interesata sa publice asa ceva, ca numai emisiuni de 2 lei vezi la noi pe toate posturile...

si in sfirsit , repet, eu sunt de parere ca va trebui intr-un final colaborat cu asociatiile de columbofili si gasita o cale pasnica de rezolvare a acestei probleme, negresit ca exista, altfel nu vor face altceva decit sa caute alte metode mai "ascunse", de a ucide ulii(ati citit in pagina anterioara despre "porumbelul kamikaze, nu? tare seamana cu o metoda traditionala de capturare a rapitoarelor folosita in unele parti ale lumii pentru procurarea de rapitoare pentru soimarit)
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Mesajde ave25 pe 24 Iun 2006, 19:23

corui scrie:Cine va stringe semnaturi pe petitie, si pe cine ar interesa sa protejeze pasarile de prada?


sa inteleg ca tu vroiai sa trimiti un proiect de initiativa legislativa, cu cateva zeci de mii de semnaturi? :D :shock: :D
Poti sa nu o numesti petitie, spune-i "Adresa", si o poate semna "Clubul Soimarilor din Romania', clubul lui sergiu din barcelona, asociatia vanatorilor cu soimi din germania etc., etc. :D :idea: :wink:
Nu conteaza numarul semnaturilor, daca este semnata de 2 sau 3 dintre voi si de 1 - 2 asociatii din strainatate este arhisuficient. In caz extrem este suficient sa o semneze doar cel care o trimite. Conteaza ca cine are urechi de auzit sa auda. Este bineinteles doar o sugestie, eu nu am nici un interes si nimic de castigat sau de pierdut daca legea trece intr-o forma sau alta, deci nu este nimeni obligat sa tina cont de ce zic eu, nici macar sa-mi citeasca postarile. A fost o sugestie prieteneasca. Eu nu cred ca voi deveni curand soimar, pentru ca nu pot sa acord atentie zilnica unei pasari rapitoare. Mi-ar place insa sa vad in actiune aceste pasari, pe viu si nu la calculator.
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important
 
Mesaje: 191
Membru din: 09 Ian 2006, 22:59
Locaţie: Bucuresti

Mesajde Tanase Valentin pe 24 Iun 2006, 19:25

Acel idiot care se lauda cu capcane si pasari omorate are nume complet,adresa deci poate fi depistat foarte usor.Pe cine trebuie sa trimit acasa la el sa ii confiste capcana si sa il amendeze pt ca la iarna o sa fie masacru.Datorita internetului pot comunica intre ei si afla modele de capcane.Sunt foarte multi care se cred columbofili dar nu au cea mai mica idee,vor sa lasa porumbeii liberi pe timpul iernii cand porumbeii care au participat la concursuri tot anul au nevoie de o perioada de relaxare.Eu cresc impreuna cu unchiul meu peste 300 de porumbei si din luna noiembrie si pana in martie-aprilie cand se retrag rapitoarele la padure ii tin inchisi.E cea mai ieftina si mai sigura metoda mai ales ca pot fi zburati cu riscuri minime la intervale neregulate si la ore mereu diferite atunci cand vremea permite.E de ajuns sa primeasca 2-3 insi amenzi grele si apoi eu personal afisez anuntul pe forumul de porumbei,sigur se vor calma pt ca toti crescatorii de porumbei vor deveni potentiali infractori si stiindu-se urmariti vor inceta sau nu va mai fi macelul de acum.Repet,trebuie facut ceva pt ca nici nu vreau sa ma gandesc ce o sa fie la iarna.Cand apare la noi soimul de iarna care are o populatie mare ce ierneaza la noi o sa fie dezastru.
Till Death Comes!!!
Tanase Valentin
Membru activ
 
Mesaje: 96
Membru din: 04 Mar 2006, 23:47

Mesajde Tanase Valentin pe 24 Iun 2006, 19:28

Luni o sa trec pe la sediul S.O.R sa vad ce zic cei de acolo despre chestia asta si cum sunt dispusi sa se implice.Prin media nu faci nimic pt ca vorbim de persoane destul de inapoiate pe care nu le poti convinge decat cu amenda.Am incercat din greu sa le explic de ce trebuie sa tina porumbeii inchisi iarna cu argumente "columbofile" acceptate de toti marii crescatori si ei o tin pe a lor ca omoara toti ulii si lasa porumbeii liberi...
Till Death Comes!!!
Tanase Valentin
Membru activ
 
Mesaje: 96
Membru din: 04 Mar 2006, 23:47

Mesajde goshawkrst pe 24 Iun 2006, 19:29

Salut Dorin,
Idealist? NU stiu.. poate.... dupa cum spui prin faptul ca traiesc in alta tara si sunt sigur ca este din aceasta chestie, pentru ca vad lucrurile de afara si vad cam cum s-ar putea face, cam ca aici, dece crezi ca aici totul este ok si numa acolo in romania inca se bat cu capul de pereti si iau decizii de-a dreptul penale ???
De exemplu, ceea ce am incercat sa iti spun.... iti dau un exemplu simplu. Sa spunem ca cineva cunoaste o persoana care prinde ulii cu capcana, dar NU VREA sa il denunte pentru ca il cunoaste sau pentru ca ceva prieten de.-al lui il cunoaste si nu vrea sa se faca ¨de ris ¨ ..... Cum ti se pare mai corect, ca acea persoana sa-l dea in git pe ala care chiar daca nu primeste amenda, o sa ii se confiste capcana si o sa primeasca un avertisment.... sau sa stea cu mainile in sin si sa priveasca in alta parte, dand vina ca oricum nime nu face nimic ???

Amintesteti ca eu nu m-am dus din romania de multi ani, doar vreo 3 - 4, nu am uitat cum este acolo. SA iau legatura cu ceva organizatii din Spania? Ce organizatii daca romania nu este in UE ???

Ai spus sa vin si eu acolo sa lupt pentru rapitoare... mmm .... nu prea cred. Eu am venit aici si lupt pentru rapitoarele de aici si o fac destul de bine, dece trebuie sa vin sa lupt pentru cele de acolo cand pot sa lupte cei de acolo ??? Mereu trebuie sa vina cineva de ¨ afara ¨ sa lupte si acolo...

Este usor sa spui ca noi doar vorbim ca suntem in alte tari, dar de exemplu daca tu ai afla ca in ... Rusia sau Bulgaria fac aceeasi chestie ca in Romania ... ai misca ceva pentru acea tara sau ai ignora ??? Cel putin cum spune si Andrei, contribuim cu Idei si ne implicam cat de cat.

Bag de vina din cand in cand, dar cateodata pari sa fi prea optimist sau visator.... :wink:
Ceea ce spui despre columbofili este de-a dreptul socant, poti sa imi explici si mie in mail daca nu vrei sa spui aici, ce capcana este aia cu ¨ fier cu pedala ¨ ??? Nu am auzit de asa ceva niciodata si sunt curios . Cum spui, astia nu respecta nimic si se cocosesc intre ei, doar la bani se gandesc unele persoane.

Organizatiile de Ecologi sau grupul Milvus sau etc... nu fac nimic ???

Ave25 - interesanta chestie. Eu vreau sa fac acest lucru ( si sa vedem cine e cu mine acuma sa se implice ). Da-mi doar mailurile unde trebuie trimise aceste petitii.

Din cate vad, Romania o sa ajunga in situatia in care a fost Anglia, adica distrugerea completa a unei specii de pasari rapitoare cum este uliul porumbeilor ( exact ca in anglia ) din cauza unor tarani inculti, doar ca spre diferenta de Romania, Anglia a REINTRODUS acea specie si s-a repopulat din nou, cu ajutorul Soimarilor si a Ecologistilor, chestie care in Romania nu cred ca o sa se faca, si atunci DA, o sa fie de Risul Europei !!!

Cu acei Columbofili nu poti ajunge la nici un acord, daca 1 sau 2 sunt de acord si inteleg, ceilalti 99% nu inteleg nici cum si continua sa traiasca in mizerabila mentalitate care o au !

Dorin, te felicit din nou pentru tot ce faci ! Ar trebuii sa povestesti ce ai facut si saptamana trecuta cu taranul ala care incerca sa vinda un ¨ coada rosie ¨ din ¨ anglia ¨ :) Adica un ¨ soim de vinatoare ¨ pe care incerca sa-l vinda :) Povesteste daca vrei sa vada lumea de ce sunt in stare unii tarani !
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Mesajde goshawkrst pe 24 Iun 2006, 19:43

Ave 25, interesant ce spui. Eu as putea sa semnez si la fel asociatia spaniola care este netionala si are mai bine de 1000 membrii activi, precum si legatura cu IAF ( international falconry asociation ) si NAFA ( north falconry asociation ). Sunt sigur ca m-ar ajuta cu ceva, au putere cel putin aici in spania, avocati etc...

Tanase, la fel interesant ceea ce spui. Toata pasarile necesita o perioada de relaxare, dar daca ii spui unui columbofil sare tot sus ca ¨ nu-i adevarat ¨ ca el stie mai bine. Daca as fi columbofil, sigur as inchide toti porumbeii iarna, si i-as zbura vara sau cand nu este zapada si timpul permite ( primavara sau toamna ), inainte de atacurile uliilor care se produc iarna.

Pasarile rapitoare in natura, zboara foarte bine si sunt foarte puternice iarna cand TREBUIE sa fie pentru ca altfel raman fara prada. Iarna prada este experimentata ( puii au crescut si sunt puternici ), rapitoarele trebuie sa fie 100% in forma sa tina pasul cu prada. Vara insa, rapitoarele se ¨ odihenesc¨ , naparlesc penele si abia zboara pentru ca au prada usoara, o multime de pui neexperimenteti etc. Deci trec printr.un ciclu de odihna. Un ciclu natural.

Rapitoarele in Soimarit, la fel, mai ales tehnicile care le folosim pentru a le da conditie fizica buna. Daca o rapitoare face astazi sa spunem 300 de salturi verticale, maine SIGUR nu o sa treaca de 100 de salturi. Ii trebuie odihna.

La ce vreau sa ajung, este ca unii nu inteleg ( nu stiu sau sunt niste ignoranti ) , cred ca pasarile ( rapitoare sau porumbeii columbofililor ) sunt roboti, capabili sa zboare non stop ...
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Mesajde corui pe 24 Iun 2006, 20:42

Salut!

Doresc sa aflu si eu unde se poate scrie despre introducerea vinatorii cu rapitoare la noi in tara, adica unde se pot posta argumente, idei, etc vis a vis de acest lucru.Poate ca n-o fi Romania inca in UE, dar pasarile rapitoare sunt ocrotite pe plan mondial, si cind de pilda o tara inapoiata produce ceva dezastre in natura, se iau masuri de catre organisme internationale , doar traim toti in aceeasi lume mica, nu exista planeta Romania, planeta Anglia, etc, tot ce facem intr-o parte afecteaza si alte parti, efectul nu ramine local.

Pe scurt despre "coada rosie"-un taran prost a pus afise prin oras "vind pui de soim de vinatoare", apoi isi dadea telefonul.
Am dus acel afis unui prieten de la inspectia silvica, acesta a luat un politist si am mers la om acasa.
Era vorba de un pui mare de sorecar comun, pe care respectivul vroia sa ia 1000 de euro, dindu-l drept "soim cu coada rosie", pe care l-a procurat chipurile chiar din Anglia, sub forma de ou pe care l-a scos mai apoi sub closca.
Pasarea era tinuta inchisa intr-un cotet de iepuri, individul o manipula ca pe gaini, luind-o de spate cu miinile, lucru TOTAL neindicat. O hranise la mina, asta a dus la o agresivitate ridicata a pasarii vis a vis de om, si la tipete exasperante care tin cit e ziua de lunga in momentul in care pasarea vede un om.
A tinut-o sus si tare ca pasarea e din Anglia pina cind a fost amenintat cu amenda daca nu spune de unde il are. A recunoscut intr-un tirziu ca pasarea e din padurea de deasupra casei sale, si am mers cu el sa imi arate cuibul . A mintit ca l-a luat de pe jos, eu am cautat in jur si am reusit sa gasesc cuibul doborit din copac. Evident, ceilalti pui ii omorise.
Omul respectiv a fost atentionat in scris ,politistul a luat aceasta decizie inteleapta dupa ce a vazut saracia in care traia omul respectiv, si cei 2 copii mici ai sai.
Asta a fost povestea, sorecarul a ramas la mine, si sunt nevoit sa il ingrijesc si sa il hranesc, neputindu-l elibera deoarece nu se descurca singur. Nu stiu ce se va intimpla in viitor cu aceasta pasare, daca stie cineva o adresa a unui eventual centru de primire si reabilitare a rapitoarelor, sa mi-l indice(am vorbit cu cei de la Milvus, dar si ei se descurca greu , au aceeasi situatie)

Va rog sa imi indicati unde pot scrie pentru legea soimaritului
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Mesajde ave25 pe 25 Iun 2006, 08:43

Revin cu adresele de e-mail ale domnilor din comisiile care rediscuta legea. Faxul il trimit eu la parlament, ca sa aibe si ceva scris. Voi compuneti o adresa nici prea mare nici prea mica, in care sa expuneti si situatia de degradare a populatiilor de rapitoare si motivele pentru (re)introducerea vanatorii cu rapitoare, combatand punctual si fiecare argument din amendamentele D-lui Keleman. Dansul va fi de altfel primul care va primi adresa voastra :D Ar fi ideal daca ati obtine cate o scrisoare de adeziune de la cateva asociatii din strainatate.

Dupa cum am mai spus, nu este foarte probabil sa se schimbe acum din mers legea (desi cine stie :roll: ) dar tot acestia sunt oamenii care vor discuta eventuala viitoare lege a soimaritului. Bafta.
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important
 
Mesaje: 191
Membru din: 09 Ian 2006, 22:59
Locaţie: Bucuresti

Mesajde corui pe 25 Iun 2006, 10:02

Salut Ave 25!
Am sa scriu acum un fel de articol in care o sa expun pe larg despre situatia rapitoarelor la noi, si citeva opinii pro soimarit, am sa atasez si imagini semnificative , iar deseara daca imi spui o adresa, am sa iti trimit pe mail acest articol.
Sa speram din tot sufletul ca se va face ceva si in tara asta fara speranta...
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Mesajde ave25 pe 25 Iun 2006, 15:39

Intai de toate, ca si o prefata: poate este mai bine sa se publice intai aici pe forum (sau cu ingaduinta administratorului site-ului eventual si pe site-ul principal) materialele respective. Din discutiile dintre voi si poate si alte persoane, se va ajunge la o forma asupra careia toata lumea va fi de acord ca este cuprinzatoare, la obiect si ca nu s-a omis nimic. De asemenea probabil ca nu dureaza prea mult pentru a obtine sprijinul catorva organizatii din UE, care sa fie in forma scrisa si sa se ataseze adresei principale. Poate are ceva de spus si societatea ornitologica romana, milvius etc.
.
De asemenea multi dintre cei alesi de popor nu folosesc posta electronica. In unele cazuri o citeste si o sorteaza secretara. Sansele sunt duble daca se trimit materialele si pe fax, pe adresa comisiilor si pe adresa birourilor parlamentare din teritoriu. Pentru a evita incadrarea automata de catre sistemele de filtrare a mesajelor ca spam, folositi numele destinatarului atat in subiect cat si la inceputul mesajului, este de altfel si o minima politete. Folositi cate un mesaj separat pentru fiecare destinatar, nu includeti totii destinatarii in bloc.

Acestea fiind spuse, detaliile alesilor neamului, asa cum sunt ele publicate, sunt prezentate in continuare. Unde nu exista adresa de e-mail am incercat sa trec un nr. de telefon de la biroul parlamentar, acolo unde a fost disponibil.

A.CAMERA DEPUTATILOR Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice

1. KELEMEN Attila Béla Ladislau - presedinte equi_can@cdep.ro
2. Adrian Emanuil SEMCU - vicepresedinte adrian.semcu@cdep.ro
adrian_semcu@yahoo.com
3. Valeriu TABĂRĂ - vicepresedinte valeriu_tabara@yahoo.com
tabara_valeriu@yahoo.com
4. Dragoş Petre DUMITRIU - secretar dragosdumitriu@cdep.ro dragosdumitriu@yahoo.com
5. Ioan MUNTEANU - secretar
membrii
6. Romică ANDREICA romica.andreica@cdep.ro romiandreica@yahoo.com
7. Ion DUMITRU ion.dumitru@cdep.ro iondumitru_ro@yahoo.com
8. Filip GEORGESCU filip.georgescu@cdep.ro
9. Ionesie GHIORGHIONI fag@cdep.ro
10. Mircia GIURGIU giurgiu_mircia@cdep.ro
11. Ioan HOBAN ioanhoban@yahoo.com
12. Marian HOINARU hoinaru@cdep.ro hoinaru@gamatel.ro
13. Daniel IONESCU dionescu@cdep.ro
14. Mircea MAN
15. Liviu Alexandru MIROŞEANU
16. Vasile MOCANU
17. Ion MOCIOALCĂ
18. Ionel PALĂR ionel.palar@cdep.ro
19. Dumitru PARDĂU dumitru.pardau@cdep.ro
20. Nicolae POPA nico_ro@personal.ro
21. Dumitru PUZDREA dumitrupuzdrea@yahoo.com
22. Ioan STAN ioan.stan@cdep.ro
23. SZEKELY Levente Csaba szekely_levente@yahoo.com
24. Constantin TĂMAGĂ
25. Liviu TIMAR

B. SENAT Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală
1. Corneliu Pascu - presedinte
2. Gheorghe David - vicepresedinte gheorghedavid@yahoo.com.
Tel. mobil :0726.300.433.
3. Doina Silistru - secretar 0235/311879
4. Alexandru Pereş 0258/819.981
5. Constantin Dumitru tel/fax : 021-3110748, mobil : 0726-300438
6. Ilie Sârbu ilie.sarbu@senat.ro
7. Mircea Mereuţă tel/fax : 021-3110748, mobil : 0726-300454 ; tel. : 021-4012511 e-mail : Mircea.Mereuta@personal.ro
8. Petre Daea Telefon: 0252-324246
9. Petru Stan
10. Sever Şter Tel./fax: 0261-710088
11. Ştefan Pete udmr@senat.ro
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important
 
Mesaje: 191
Membru din: 09 Ian 2006, 22:59
Locaţie: Bucuresti

Mesajde Peregrinus pe 25 Iun 2006, 16:42

Hallo Ave25,

in primul rind iti multumesc pentru informatiile si sprijinul acordat , sint de acord cu propunerile tale , propunere care am intentonat sa o fac eu, dar mi-ai luat-o inainte.

Cit timp avem la dispzitie ?

Important este sa nu ne pripim, sa rezulte un act beton care sa fie ulterior trimis organelor competente.
Deci sa conceapa cei din tara petitia sau Adresa respectiva , s-o puna pe Forum , o discutam rapid, o mai complectam sau reformulam la nevoie ,pina este toata lumea multumita.
Deschideti pentru aceasta petitie / adresa neaparat un topic nou !

Referitor la Lista de semnaturi, cred ca s-ar putea face ceva in acest sens si in cadrul Forumului, stiu ca nu are valoare ca o hirtie cu semnaturi originale, dar totusi este mai mult decit nimic :
Fiind membru si in alte Forumuri din Germania care folosesc acelasi SOFT precum cel din Forumul de soimarit - este posibil in mod sigur , crearea unei liste pe un singur topic in care toti cei interesati (membri )de protectia pasarilor de prada din tara si de soimarit in special, se pot inscrie , as propune cu numele real (nu de logare !) si eventual localitatea unde traieste!In acest sens trebuie ca administratorii Site-ului sa faca posibil acest lucru si sa explice scurt modul corect de inscriere !!
Sub titlul listei se poate specifica faptul ca fiind imposibila adunarea semnaturilor originale de la toti membri etc. intr-un timp atit de scurt s-a recurs la aceasta metoda cu rugamintea de a fi luata in considerare si sub aceasta forma etc.
Daca n-am fost suficient de explicit, am sa incerc sa explic inca o data totul !

Referitor la Actul din partea Asociatiilor de Soimarit din Strainatate, sa ne spuneti cum trebuie sa sa sune textul si cui trebuie sa i se adreseze exact, sint sigur ca o sa fim ajutati in acest sens.
Cind avem actele le trimitem cit mai urgent in tara, avem nevoie insa de o adresa de destinatar din tara !

Sergiu - poti trimite actul prin intermediul autocarelor care fac traseul Spania - Romania ! ajunge in tara in doua zile, eu am sa-l trimit prin intermediul altei linii de autocare , ajunge in tara a doua zi etc.

Salut si la treaba !

Andrei.
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Mesajde ave25 pe 25 Iun 2006, 16:52

Peregrinus scrie:Hallo Ave25,

Cit timp avem la dispzitie ?

Andrei.


propunerea legislativa trebuia sa se intoarca revizuita de la comisii saptamana aceasta si sa intre in plen :!: . Puscasul marin ne poate da mai multe detalii. Daca aveti noroc, a intarziat pe parcurs si atunci se intra in vacanta parlamentara, urmand sa se rediscute legea dupa vacanta.
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important
 
Mesaje: 191
Membru din: 09 Ian 2006, 22:59
Locaţie: Bucuresti

Mesajde Peregrinus pe 25 Iun 2006, 18:15

Hallo corui,

sper ca nu are nimeni nimic impotriva daca te felicit in numele tuturor pentru faptul ca in sfirsit a avut cineva curajul sa SPARGA GHEATA , sa denunte un astfel de nemernic care la fel ca multi altii din tara isi inchipuie ca pot beneficia cum vor de viata si libertatea acestor pasari !!
Vremurile se schimba, la fel si legile asta trebuie sa fie clar pentru toata lumea!

Scuza-ma, dar imi este imposibil sa ma abtin sa spun cit de rau imi pare ca n-ai luat cu tine si pe cineva de la PRO TV etc. impactul ar fi fost la nivel national, ar fi fost pt. foarta multa lume un semnal de alarma !!
Asa efectul s-a redus doar la citeva persoane din zona repectiva + Forum.

Tot ce se face astazi in politica , etc. se face prin intermediul TV, Radio etc.
Nici macar presedintele S.U.A n-ar fi ceace este astazi, fara aceste institutii !!

Salut
Andrei.
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Mesajde corui pe 26 Iun 2006, 00:02

Salut !
Andrei
Mersi de felicitari, si sa stii ca nu sunt la prima astfel de actiune, pe linga pasarile ce le-am putut primi sau cumpara pe banii mei de la diferiti amatori de impaieturi, si pe care le-am eliberat mai apoi. Am luat aceasta treaba pe cont propriu de mai multa vreme, in disperare de cauza, neputind sa stau cu miinile in sin vazind ce se intimpla. Am vrut sa deschid si un centru de reabilitare pentru rapitoare, dar NIMENI nu m-a sustinut desi acest lucru a aparut la vremea respectiva si in presa. Am vorbit despre aceste probleme ale rapitoarelor si la tv in cadrul unor emisiuni, precum si in presa locala.NICI UN ECOU :( ...asta m-a frapat cel mai mult la oamenii din asta tara, parca sunt narcotizati, fiecare nu isi mai vede decit interesul imediat, nu le mai pasa de nimic.
Am participat si la actiuni educative in scoli si gradinite avind ca subiect protectia pasarilor de prada, acest lucru consider ca este deosebit de important pentru a aduce in fata lumii o problema ce nu o cunosc sau o ignora. Daca aceste lucruri legate de rapitoare erau popularizate si lumea ar fi fost constientizata, nu se mai intimpla acum ce se intimpla, , ar mai fi ramas fara indoiala persoane rauvoitoare care ar fi continuat sa ucida rapitoare, dar numarul acestora ar fi fost mult mai mic. E vina celor de la guvernare ca nu se fac si campanii pro natura in tara, nu se aloca fonduri pentru centre de reabilitare, pentru tiparire de materiale in acest sens, pentru nimic bun in final...
SOR este o grupare tip ecologist care dupa parerea mea nu va sprijini soimaritul, despre cei de la MILVUS nu stiu ce atitudine ar lua, am sa ii contactez.
Ce propun eu acum:-am facut un fel de articol pe care il atasez aici ca un fel de nucleu , si la care fiecare din voi adaugati sau taiati, astfel ca in final sa incropim un text coerent. Sau scrieti fiecare un text si cind se aduna se corecteaza, apoi forma finala va fi prezentata

DESPRE SITUATIA PASARILOR DE PRADA IN ROMANIA




In prezent, in aceasta tara, populatiile de rapitoare cu pene sunt amenintate in mod serios de catre mai multi factori, si ii voi aminti pe cei mai importanti:
-utilizarea pesticidelor in agricultura
-taierea padurilor si distrugerea habitatelor naturale ale acestor pasari
-stilpii de inalta tensiune
-circulatia auto si feroviara
-impuscarea lor de catre unele persoane din rindul vinatorilor
-capturarea si uciderea acestor pasari de catre columbofili prin utilizarea unor capcane ilegale avind drept momeala porumbei vii, pe care acestia le plaseaza in propriile gospodarii
-distrugerea cuiburilor si ridicarea oualor sau a puilor pentru scopuri comerciale.


Dintre acesti factori , cel mai distructiv este fara indoiala folosirea capcanelor de catre columbofili si unii tarani de pe sate.
Aceste capcane, in trecut numite “cosuri cu porumbei”, erau utilizate pentru combaterea pasarilor de prada prin anii “50, de catre personalul silvic.
Odata cu decretarea legii care protejeaza TOATE pasarile de prada de zi si noapte, a devenit ilegala detinerea si folosirea acestor capcane pentru distrugerea pasarilor rapitoare.Cu toate astea, incalcind flagrant legea, in present foarte multi columbofili si-au construit si utilizeaza astfel de curse cu care distrug un mare numar de falconiforme in fiecare an. Folosindu-le pe tot parcursul anului, distrug si perechile care cuibaresc in zona respective. Cu o astfel de capcana, sunt vizati in primul rind ulii porumbari (accipiter gentilis), dar si ulii pasarari(accipiter nisus), sorecarii(buteo), unele specii de acvile rare(pomarina, hieraetus pennatus), precum si rapitoare nocturne(strix aluco, strix uralensis, asio otus, bubo bubo).
Pe parcursul unui an, o astfel de capcana distruge citeva zeci de pasari de prada, iar daca tinem cont de faptul ca fenomenul deja este larg extins si ia amploare datorita forumurilor columbofililor unde cei inscrisi invata pe oricine doreste cum sa isi faca o capcana, distrugerile populatiilor de ulii porumbari in primul rind, sunt inimaginabile.
Am putut constata existenta acestor activitati ilegale, in citeva judete:Hunedoara, Alba, Cluj, unde aproape in fiecare sat sau periferie de oras , in curtile in care exista porumbei , crescatorul respective are montata si o astfel de cursa fie pe casa, fie in gradina din jurul casei, de cele mai multe ori pe un mic tapsan, un loc mai inalt. Capcana se aseaza pe un par sau support de lemn , nu pe sol direct.
Alta metoda barbara de a prinde si ucide rapitoarele cu pene , este capcana de prins vulpi si jderi, numita “fier cu pedala”, sau “fier cu paleta”, o capcana care loveste si prinde picioarele pasarii odata ce aceasta se aseaza din zbor pe cusca din plasa de sirma in care este asezat porumbelul momeala.Este tot mai raspindita si des folosita si aceasta metoda.Orice crescator de porumbei din mediul rural mai ales, poate fi suspectat de detinerea si folosirea acestor curse, eu consider ca un procent de cel putin 80% din columbofili detin si folosesc asa ceva.Un alt loc unde exista capcane cu porumbei vii, sunt fazaneriile.
E revoltator modul salbatic in care acesti “iubitori” de pasari inteleg sa isi apere porumbeii si sa “isi faca dreptate”, pedepsind pasarile prinse.Stiu cazuri concrete in care acesti indivizi au taiat ghearele uliilor prinsi cu patentul , iar apoi i-au eliberat. La fel, se practica metopda scoaterii ochilor pasarii si apoi aruncarea ei de vie .Alte persoane lasa pur si simplu rapitoarele sa moara de foame inchise in custi, unii le izbesc de pamint ca sa le omoare, iar alta categorie de inversunati, le leaga de par si le pun in gradina vii, ca sa se invete minte chipurile ceilalti ulii si sa nu mai vina.
Tin sa precizez ca aceste practici sunt FOARTE frecvente, dar intrucit se desfasoara in spatial privat al omului, foarte putini cunosc aceste aspecte.
Personal as propune o inasprire a sanctiunilor persoanelor prinse cu aceste capcane.


Impuscarea pasarilor de prada cu arma de vinatoare, este opera predilecta a taranilor de pe sate, unde datorita ignorantei si inapoierii multor persoane care traiesc in mediul rural, si mai ales in catune isolate, se fac acte de braconaj la pasarile rapitoare, pentru unii fiind prilejuri de cistiguri ilicite prin impaierea acestor pasari si comercializarea lor.


Celelalte cauze expuse mai sus care ameninta rapitoarele cu pene, de cele mai multe ori nu pot fi controlate, sau doar partial(de pilda utilizarea rationala a erbicidelor si insecticidelor, mi se pare un obiectiv rational de atins), dar problema capcanelor este in present o amenintare atit de mare la adresa populatiilor de rapitoare cu pene, incit daca nu este stopata in curind, vom ajunge in situatia Angliei, unde uliul porumbar a fost complet exterminat, iar ulterior numai cu mari sacrificii , munca si rabdare a mai putut fi reintrodus(stiut fiind faptul ca o specie odata ce a disparut dintr-o tara, FOARTE greu va mai putea fi reintrodusa inapoi.
Imaginea Romaniei va avea de suferit nu daca se introduce soimaritul si la noi in tara(in marea majoritate a tarilor Europei si lumii, el existind deja), ci mai degraba daca se va ajunge la exterminarea de specii de rapitoare din fauna tarii noastre in absenta unor persoane care realmente sa se implice in lupta pentru apararea lor si combaterea infractionalitatii vis a vis de ele, iar in toate tarile soimarii sunt cei direct implicate in acest lucru. E cazul Angliei, unde soimarii au fost aceia care au contribuit in cea mai mare masura la reintroducerea uliului porumbar in fauna tarii respective dupa ce el fusese complet exterminat datorita tocmai aceleiasi categorii de oameni care in present la noi pun in pericol populatiile de rapitoare.Nu poti sa devii soimar fara sa fii implicit si un fanatic iubitor si protector al acestor minunate pasari.
Avind in vedere apropiata intrare a Romaniei in UE, aceasta ar putea copia legile bune deja existente in celelalte tari cu privire la soimarit, iar in ceea ce priveste speciile ce vor fi folosite la vinatoare pe teritoriul tarii noastre, atita timp cit vor poseda acte care sa le atesteze provenienta, inel cites si toate formele legale intocmite, folosirea uneia sau a alteia din speciile de rapitoare in soimarit, nu cred ca ar fi atit de importanta, avind in vedere ca procentul de prazi capturate cu rapitoare in soimarit, este de 10% fata de vinatoarea cu arma.De asemenea, soimaritul a reprezentat intotdeauna un mod natural de vinatoare, care nu produce dezechilibre , cantitatea de prada pe care un soimar o poate prinde cu pasarea sa, fiind foarte limitata.
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Mesajde Gabi pe 26 Iun 2006, 08:26

Bravo Dorin,ai scris aici toata realitatea....

Numai bine...
Gabi
Gabi
 

Mesajde goshawkrst pe 26 Iun 2006, 12:34

Bravo Dorin !!!

Aici cateva chestii pe care le-ati putea probabil adauga acolo, o sa povestesc putin despre cum stau lucrurile aici, in incercarea de a da o imagine mai clara cum stau lucrurile cu pasarile de prada si soimaritul in UE.

-----------------------------------------

Achizitionarea pasarilor - toate pasarile de prada folosite in soimarit sau pentru reproducerea lor in captivitate, vin din crescatorii. Aceste pasari au inel inchis, care se pune pe piciorul puiului inainte de a avea 15 zile, iar acel inel inchis nu mai poate fi scos decit prin taierea piciorului, asta pentru a evita sa se schimbe inelul de la o pasare la alta. Inelul are o serie, iar acea serie este inregistrata si trecuta in CITES. Soimarul mereu trebuie sa poarte cu el toate actele pasarii, oriunde ar iesi cu pasarea.

Cum functioneaza inelarea puilor si inmultirea in captivitate? Simplu.
O pereche de pasari rapitoare care provin LEGAL, adica au la randul lor inele inchise si Cites ( sunt inregistrate si provin din crescatorii ), imediat ce acel soimar incearca sa scoata pui folosind acea pereche, trebuie sa contacteze cu Mediul Ambiental, de unde o sa vina cineva sa vada in ce conditii tine pasarile si daca ii se pare totul favorabil si pasarile in buna forma fizica ( penaj, bine hranite etc.. ) aproba incercarea unui proiect de inmultire in captivitate. Imediat ce acele pasari au facut oua, se anunta din nou mediul. Imediat ce ies puii, se anunta din nou si vin cei de la mediu pentru a verifica puii. Daca apartin unei specii autohtone, este mai mult ca probabil sa faca test ADN sa vada daca puii respectivi vin de la acea pereche, si pentru a evita ca cineva sa spunem cu o pereche de ulii porumbari, sa umble prin padure sa culeaga pui pe care sa ii aduca acasa si sa spuna ca apartin perechii respective. Testele ADN aici se fac pentru TOATE pasarile rapitoare autohtone, si costa in jur la 50 de euro. Nu este mult, in plus la pretul puiului cand se vinde, se pot pune mai mult cu 50 de euro si se acopera costurile.

In cazul pasarilor exotice, ( harris, coada rosie, aplomado, cooper´s etc... ) nu este necesar acest test ADN pentru ca nu se gasesc in Romania astfel de pasari.

Inainte ca puii sa implineasca 15 zile, trebuie sa faci rost de inele inchise de dimensiuni potrivite, pui pe ele ce serie vrei si le pui pe piciorul pasarii, inainte ca aceasta sa ajunga la virsta de 15 zile. Dupa vreo 15 zile, inelul nu mai poate fi introdus pe piciorul pasarii, deci pasarea o sa ramana ¨ ilegala ¨ chiar daca testele adn afirma ca provine din acea pereche. Odata pus inelul, si dupa 15 zile cand nu mai poate fi scos, se anunta mediul, o sa vina si o sa inregistreze seria inelului, dupa care in termen de cateva saptamani / luni poate... o sa iti trimita CITESUL original, care contine seria de pe inel. Odata cu CItesul in mana, esti capabil sa vinzi acei pui sau sa ii zbori in soimarit, pentru ca sunt Legali.

In Cites, se dau toate informatiile. Numele si seria de pe inelul parintilor puilor, numele soimarului care i-a inmultit in captivitate, eventual testul adn etc.... Astfel se poate urmarii cu precizie intreaga provenienta a fiecarui pui.

Asa este aici, si prin aceasta metoda TOTI soimarii au pasari LEGALE si nimeni nu atinge populatia de rapitoare salbatice.

------------------

Daca insa in Romania nu o sa aiba clar nici aceasta chestie, ar putea face alt lucru, mai nasol dar... sa interzica vinatoarea cu rapitoare autohtone, si sa accepte doar vinatoarea cu specii exotice..... nasol, dar decit nimic mai bine asa nu ? Este doar o idee.

Dat atita timp cat pasarile vin legal, nu inteleg de ce ar interzice.

O alta chestie, o sa apara o gramada de romani care vor sa scoata bani din acest lucru. Populatiile de rapitoare salbatice ar trebuii sa ramana neatinse, pentru ca nu este posibil sa se legalizeze acele pasari, dupa cum am descris mai sus cum sta treaba cu rapitoarele si inmultirea in captivitate. Dar, sar putea perfect importa din UE perechi de pasari rapitoare legale, inmulti in Romania si punct ! Exact ca in UNGARIA. De vreo 2 ani au inceput sa aduca Harrisi si sa-i inmulteasca in captivitate.


Dorin, la fel cum a spus acel taran ca are oul din anglia si l-a scos sub closca..... ce porcarie de om ! Daca ar fi fost aici in Spania, ar fi platit pe putin 6.000 de euro amenda, iar daca nu ar fi fost capabil sa o plateasca, ar fi facut 6 ani de inchisoare. Este logic ca NU SE VINDE NICI UN OU DE RAPITOARE IN NICI O CRESCATORIE !!! NICI MACAR PUII MAI TINERI DE 15 ZILE !!! Doar dupa 15 zile cand inelul nu mai poate fi scos si sunt inregistrati si au CITESUL se pot vinde.
Nu se pot accepta inventii de tipul ¨ ou de la un pretin din anglia scos sub closca.... ¨ . In al doilea rand, a spus ca este un ¨ coada rosie ¨ o rapitoare exotica... orice soimar, chiar si cel mai timpit dintre toti stie perfect sa faca diferenta intre o coada rosie si un sorecar comun. Un sorecar comun nu il poti vinde cu mai mult de 500 de euro, pentru ca un se foloseste in soimarit, o coada rosie da, o poti da pe 1000 de euro, dar sa inventezi astfel de chestii, sa ai un sorecar si sa il vinzi ca ¨ coada rosie ¨ .... ar fi trebuit sa primeasca o amenda de sa plateasca toata viata.
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Mesajde Cristi pe 26 Iun 2006, 13:48

Parerea mea
Ideea principala, cererea pentru legalizarea soimariei ca metoda de vanatoare, trebuie sa se afle la inceputul textului. O expunere lunga , chiar daca e bine documentata, risca sa ramana necitita, sau e parcursa pe sarite, si prost interpretata(ce mai vor si astia,ma ia somnul , bla, bla...).
Trebuie un text scurt, cu cereri concise, si urmat de textul ce l-ati scris, ca o expunere de motive, sau anexa.

Trebuie ceva de genul
Noi x,y,z.. ne opunem scoaterii vanatorii cu soimi din proiectul...deoarece....1,2,3
Sustinem aceste cerere cu motivatiile din expunerea urmatoare

Nu intrati in multe detalii tehnice
Avatar utilizator
Cristi
Veteran
 
Mesaje: 2689
Membru din: 09 Mar 2004, 11:03

Mesajde Cristi pe 26 Iun 2006, 13:55

Un exemplu de cum fac altii
http://www.stopungunban.org/
Avatar utilizator
Cristi
Veteran
 
Mesaje: 2689
Membru din: 09 Mar 2004, 11:03

Mesajde corui pe 26 Iun 2006, 14:38

Salut!

Da Cristi , si eu sunt de aceeasi parere cu tine ca un text prea lung plictiseste, dar trebuie sa cuprinda totusi chestiile principale expuse cit de cit, altfel daca doar zicem ca x,y si z vor sa se legalizeze soimaritul din motivele ce se enunta pe scurt, iara s-ar putea ca aia sa treaca cu vederea ca nefiind fondate suficient afirmatiile, Mai bun ar fi un dosar cit de cit consistent care va fi rasfoit de acei oameni ce iau deciziile, si cred ca va fi suficient de interesant ca sa si citeasca, fie vorba intre noi, nimic din cele scrise nu cred ca va fi plictisitor.
Pai unul din noi care se pricepe mai bine sa redacteze si ce sa scrie(sub ce forma), sa culeaga textele cele mai sugestive din discutiile de pe acest forum, si sa le puna cap la cap intr-o forma finala coerenta si decisa.
Poate Tanase Valentin, sau Ave 25, mi se pare ca voi sunteti mai in tema cu legile, unde trebuie inaintat dosarul, etc?
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Mesajde Peregrinus pe 26 Iun 2006, 18:42

Hallo !

Ma alatur parerii lui Cristi, textul trebuie sa fie scurt, concis si la obiect !
Precum spune si corui , dosarul trebuie sa cuprinda mai multe pagini ca anexe.
Textul lui corui trebuie anexat la cererea principala ( Petitie ), alaturi de acesta se ataseaza lista cu semnaturile etc.
Pe prima pagina jos trebuie specificat insa ca petitiei is atasate x,y pagini care cuprind …, si explicat scurt ce reprezinta ele, asta ca siguranta ca nu se pierde din greseala vreo pagina !

Exemplu :
1 – Petitia
2 – Lista semnaturi
3 – Lista semnaturi
4 – Text cu motivatiile pt…..
5 – Actele din strainatate etc.
As propune ca actul sa-l numim PETITIE , conform DEX prin petitie se inteleg urmatoarele :
Expunere scrisa adresata de o persoana sau grup de persoane unei institutii, unei organizatii, unei autoritati, in care se formuleaza o cerere, o revendicare, un punct de vedere etc.

Ce propuneti in legatura cu actele din strainatate, ce trebuie sa cuprinda ele ?

Concepeti textul petitiei si punet-il pe Forum , sa-l mai aranjam putin.

Salut
Andrei.
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Mesajde Peregrinus pe 27 Iun 2006, 05:51

Hallo !

am vrut sa fac aici doar o mica paranteza in ceace il priveste pe Dl. Atilla Kelemen :

In anul 1976 a fost turnat filmul istoric " Intoarcerea lui Lapusneanu-Voda ", acesta este singurul film istoric romanesc unde a aparut o pasare de prada dresata,aceasta statea pe pumnul domnitorului in sala tronului etc., era vorba de o femela adulta de uliu porumbar, dresata de Dl. Kelemen, el avind aici functia de consultant stiintific pe tema soimaritului, si de chinologie!
Deci precum se poate vedea nu este nicidecum strain de soimarit!

Salut

Andrei.
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Mesajde Cristi pe 27 Iun 2006, 19:28

Atunci, cu atat mai mult ar trebui sa inteleaga ce ii spuneti voi,si sa inteleaga ca dincolo de biroul lui sunt oameni carora LE PASA de soimarit si de TRADITIA pe care el o crede stinsa.(Omul o fi crezand ca e ultimul soimar din Romania! :D )
Avatar utilizator
Cristi
Veteran
 
Mesaje: 2689
Membru din: 09 Mar 2004, 11:03

Mesajde corui pe 27 Iun 2006, 20:21

Salut!
Oameni buni, mai facem petitia aia sau nu?Timpul tace si trece...
nimeni nu mai adauga nimic?
Andrei, daca stii cam cum trebuie sa sune, incepe-o tu si o discutam toti, mai adaugam, etc
si cine o sa o trimita si unde?
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Mesajde corui pe 28 Iun 2006, 10:03

Salut!


Am sa incerc eu sa fac o schita a petitiei si voi spuneti daca e bine sau nu...


PETITIE


Suntem un grup de .... persoane care dorim legalizarea soimaritului si in tara noastra.Aceasta veche arta de vinatoare exista in mai toate celelalte tari din Europa, si e foarte cunoscuta si practicata in intreaga lume.
Si in Romania a existat in trecut , marturie stau in acest sens unele scrieri vechi.Cu toate ca traditia la noi a fost intrerupta, dorim sa fie reintrodus , pentru ca si noi romanii sa ne putem bucura de acest stravechi si natural mijloc de vinatoare.
Pe linga scopul in sine care este vinatoarea, soimaritul isi va gasi la noi si alte utilitati practice cum ar fi controlul de pasari in zonele urbane si pe aeroporturi, demonstratii cu pasari de prada avind drept scop popularizarea , cunoasterea si ocrotirea acestor pasari de catre oameni, cunoscuta fiind la noi mentalitatea invechita si gresita datind din anii 50 care propovaduia distrugerea rapitoarelor pentru a creste cota de vinat. Se stie astazi ca aceste pasari au un foarte mare rol in mediu in controlarea si mentinerea sanatoasa a speciilor prada prin extragerea selectiva a indivizilor bolnavi sau debili, impiedicind in acest fel propagarea epizootiilor si transmiterea mai departe a unor gene nesanatoase.
Soimaritul este cel mai natural mijloc de vinatoare, cultivind soimarului respectul pentru natura, si este in acelasi timp si cel mai nedaunator mediului prin cantitatea redusa de prazi ce pot fi prinse cu o rapitoare dresata, tinta principala a acestui mijloc de vinatoare raminind cea de ordin spiritual.
Se doreste ca odata cu introducerea acestui mijloc de vinatoare la noi in tara, sa se creeze si un nucleu de oameni din cadrul organizatiei care sa lupte pentru protectia rapitoarelor in tara noastra, prin promovarea cunoasterii acestor pasari (emisiuni pe aceasta tema, interviuri in mass-media, publicarea si distribuirea de materiale scrise, demonstratii cu rapitoare, etc), cunoscuta fiind situatia dezastruoasa existenta.
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Mesajde goshawkrst pe 28 Iun 2006, 10:09

Dorin, mi se pare foarte bun acest text. Sincer nu as mai avea cam nimic de adaugat pentru ca ai spus totul.
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Vanatoarea cu pasari de prada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Majestic-12 [Bot] şi 27 vizitatori

Publicitate