Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 18 Apr 2024, 09:26

SOIMARITUL SI PRINDEREA PASARILOR(Ist. vanatoarei-G.Nedici)

Fenomen nou aparut in peisajul cinegetic din Romania . Prin urmare avem cu totii de invatat si discutat despre asa ceva . Sa lasam specialistii sa vorbeasca si sa ne invete si pe noi . Poate peste 3-4 ani legea se schimba si mergem la fazan cu soimul pe manusa !

Moderatori: Ghinda, goshawkrst, Peregrinus, Sly_Fox

Mesajde Cristi pe 28 Iun 2006, 10:27

Nu se vede protestul fata de scoaterea din textul legii a acestei metode de vanatoare
Avatar utilizator
Cristi
Veteran
 
Mesaje: 2689
Membru din: 09 Mar 2004, 11:03

Mesajde corui pe 28 Iun 2006, 15:36

Salut Cristi

Pai eu am schitat la foc rapid un text, voi adaugati sau scadeti ceva, ca sa iasa bine in final.Cum crezi ca ar trebui sa sune?
scrie un text si tu sa vedem
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Mesajde Peregrinus pe 28 Iun 2006, 16:57

Hallo Dorin,

aproape perfecta petitia ta , la fel de bine este faptul ca ai atins fin de tot punctul cu TRADITIA , deoarece : daca cititi cu atentie motivele de eliminare a legii de la Art.27, o sa vedeti ca au perfecta dreptate in acest sens!
De ce ? fiindca daca ar fi fost o traditie neintrerupta in tara pina la o data mai recenta, exemplu pina inainte de perioada comunista, perioada in care traditia soimaritului ar fi fost intrerupta din motivele x,y atunci actuala putere ar fi facut totul, pt. ca aceasta traditie sa-si intre din nou in drepturi si asta cit mai repede.
Dar fiindca nu a fost o traditite in tara, soimaritul a fost eliminat temporal din legea care urma sa fie votata, urmind sa reapara odata cu legile care sa reglementeze practicarea acestuia, ceace consider ca este just si bine gindit!

Ce ar mai trebui adaugat la textul tau, ar fi rugamintea ca inainte sau odata cu votarea soimaritului si a noii legi sa fie numit neaparat un organ sau o institutie care sa puna in practica in teren, legea care protejeaza pasarile de prada !


Pe scurt cam cum trebuie sa sune o petitie

EXEMPLU : Abrogarea unei Ordonante.

Petitie pt abrogarea Ordonantei nr: ….
Din 2006-06-27
Semnatari : 250

In data de ……… Guvernul romaniei a dat Ordonanta nr. 67 / 2006 cu privire la “ …..”
, publicata in Monitorul Oficial Partea 2 , …

In opinia noastra aceasta Ordonanta este neintemeiata in ceea ca priveste ….., din mai multe motive :

1 –
2 –
3 –
.
.
25 –

Din aceste motive propunem abrogarea acestei Ordonante in ceea ce priveste …..

Atasam de document :
1 – Text corui
2 – Act asociatie de soimarit strainatate etc.

Urmeaza lista cu numele real al persoanelor din Forum in stinga, iar in dreapta Adresa internet a fiecarui membru in parte, exemplu :

Xy tz@it-base.ro
Ab ud@yahoo.com etc.

Incerarca sa le ordonezi ca in exemplul de mai sus si mai pune-l inca o data pe Forum in noua forma!
Daca sint propuneri mai bune, repede cu ele pe Forum !

Sergiu sint 2 posibilitati :

1 - trebuie cerut acordul membrilor acestui Forum de soimarit pt. a putea scoate pe imprimanta numele real si adresa internet a fiecarui membru in parte ! ar fi ideal daca am primi acordul a cit mai multi membri deoarece ocazia este unica!
2 - Daca nu, trebuie facuta acea lista, de care am pomenit , unde fiecare membru al forumului sa se treaca pe lista cu nume si adresa internet !
Te rog sa iei masurile de rigoare in acest sens.

Salut
Andrei.
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Mesajde amis pe 28 Iun 2006, 19:05

oo
Ultima oară modificat de amis pe 19 Aug 2006, 20:20, modificat 1 dată în total.
amis
Veteran
 
Mesaje: 1149
Membru din: 05 Ian 2006, 20:51
Locaţie: Pitesti

Mesajde goshawkrst pe 29 Iun 2006, 00:03

Andrei, omule, dar eu nu pot sa oblig pe nimeni sa semneze de pe aceasta pagina. Cine este de acord, o sa semneze, daca eu sunt moderador nu inseamna ca pot sa ii conving pe toti :)

Inca o faza chiar interesanta care mi-a venit astazi in gand:
- sunt valide semnaturile soimarilor spanioli ? daca da, pot sa fac rost de o multime !!!

- la fel cum fac parte dintr-o asociatie importanta de soimarit, probabil pot sa cer ceva, eu stiu, habar nu am, dati-mi idei !!!
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Mesajde Cristi pe 29 Iun 2006, 08:41

Eu am protestat impotriva interzicerii unor arme in Anglia , si semnatura mea a fost buna!E un protest asupra unei stari de fapt.Soimarii spanioli pot protesta , pentru ca ei ar putea veni sa vaneze cu soimul in Ro, asa cum fac alti spanioli cu pusca , chiar in momentul de fata ! :wink:
Ultima oară modificat de Cristi pe 29 Iun 2006, 08:44, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
Cristi
Veteran
 
Mesaje: 2689
Membru din: 09 Mar 2004, 11:03

Mesajde ave25 pe 29 Iun 2006, 08:43

goshawkrst scrie:Andrei, omule, dar eu nu pot sa oblig pe nimeni sa semneze de pe aceasta pagina. Cine este de acord, o sa semneze, daca eu sunt moderador nu inseamna ca pot sa ii conving pe toti :)

Inca o faza chiar interesanta care mi-a venit astazi in gand:
- sunt valide semnaturile soimarilor spanioli ? daca da, pot sa fac rost de o multime !!!

- la fel cum fac parte dintr-o asociatie importanta de soimarit, probabil pot sa cer ceva, eu stiu, habar nu am, dati-mi idei !!!


poti sa le ceri celor de la asociatia din care fac parte sa-ti semneze urmatorul text (il adaptezi dupa cum crezi de cuviinta):

---------------------------------
----- Hartie Cu Antet ----------------
---------------------------------
Noi, cei de la Asociatia Soimarilor ......, am luat act cu ingrijorare de intentia comisiei care se ocupa de redactarea noii legi a vanatorii in Parlamentul Romaniei de scoatere in afara legii a vanatorii cu pasarile rapitoare.
Romania va fi probabil singura tara membra a Uniunii Europene in care vanatoare cu rapitoare nu va fi permisa, iar acest lucru va fi perceput negativ.
Vanatoarea cu rapitoare este una dintre cele mai vechi forme de vanatoare si este singura forma de vanatoare care este sustenabila ecologic, in mod natural: o pasare rapitoare nu poate vana mai mult decat limita fizica a acesteia si doar in conditiile abundentei vanatului. Fata de vanatoarea cu arme de foc, unde numarul de piese vanate depinde doar de numarul de cartuse disponibile, in cazul vanatorii cu rapitoare cantitatea de vanat este de doar cateva bucati sau poate chiar sa lipseasca cu desavarsire.
Echilibrul ecologic este grav afectat prin diminuarea numarului de rapitoare din Europa, de multe ori ireversibil, iar rolul cel mai important in protejarea acestor rapitoare ii revine chiar asociatiilor de soimari din fiecare tara membra UE.
In toate statele membre UE vanatoarea este permisa doar cu pasari crescute in captivitate, provenite de la crescatorii afiliate la CITES - Conventia Internationala pentru Reglementarea Comertului cu Specii de Fauna si Flora pe Cale de Disparitie, astfel incat legiferarea vanatorii cu rapitoare nu va pune in pericol aceste specii in tara Dvs., dimpotriva va ajuta la protejarea acestora.

Ne exprimam in continuare speranta ca legislatia Dvs. va fi ajustata pentru a fi in ton cu legislatia europeana si pentru a oferi cadrul legal de dezvoltare a asociatiilor de soimari din tara Dvs.

Cu deosebita stima
XYZ
-------------------------------------------

este o idee, se poate face textul mai "dulce" sau mai "acru"
practic textul poate fi aproape identic, cu cat mai multe asociatii vor fi de acord sa semneze un text asemanator, cu atat impactul va fi mai mare ...
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important
 
Mesaje: 191
Membru din: 09 Ian 2006, 22:59
Locaţie: Bucuresti

Mesajde ave25 pe 29 Iun 2006, 08:48

P.S. off topic: Romania este membra CITES din 16.11.1994 si s-a obligat ca in mod voluntar sa-si adapteze legislatia astfel incat sa protejeze speciile pe cale de disparitie

www.cites.org
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important
 
Mesaje: 191
Membru din: 09 Ian 2006, 22:59
Locaţie: Bucuresti

Mesajde corui pe 29 Iun 2006, 09:08

Salut!
Ave 25-da, textul pentru asociatia de soimarit din Spania suna foarte bine si concis.
In ceea ce priveste textul trimis din partea viitorilor soimari din romania(noi), deja m-am incurcat, nu mai stiu cum ar trebui sa sune.
Daca tot te pricepi, pune cap la cap si ceea ce s-a discutat pina aci sa iasa odata forma finala. Andrei a facut si el o schita mai sus in acest sens...
In ceea ce priveste semnaturile, eu am sa adun multe de la prieteni, cunostinte, neamuri, etc, la fel puteti face si voi.
Eu stiu ca aceste semnaturi trebuie sa fie insotite de seria si numarul de buletin, asa capata valoare, nu neaparat trebuie sa aiba si adresa de mail. Pentru raspuns la petitie putem sa alegem un reprezentant care sa dea adresa de mail unde va veni un eventual raspuns, sau il putem astepta chiar pe acest forum de discutii.
Ce ziceti?
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Mesajde corui pe 29 Iun 2006, 09:19

Salut Sergiule!

Cred ca poti sa iei textul de mai sus postat de Ave 25 si sa il duci la tine la asociatie pentru a stringe semnaturi si a da un raspuns din partea AECCA.Eventual pe aceasta cale poate mai reusiti sa mai luati legatura si cu alte asociatii de soimarit din alte tari si sa ii intrebati daca nu doresc sa se alature acestei petitii, nu cred ca ar refuza...ce zici?

Si apropo-ia legatura si cu Dani Pineiro, el doreste sa vina aici daca se legalizeaza soimaritul si sa incepem o treaba faina in Romania, isi va aduce si pasarile. Prietena lui a fost pe la mine acum 2-3 saptamini, e rominca, si am discutat , in toamna cred ca vine in vizita pe aci si el
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Mesajde puscasumarin pe 29 Iun 2006, 09:38

daca imi permiteti, cateva observatii:
"scoaterea in afara legii a vanatorii cu pasarile rapitoare" - suntem in stadiul in care vanatoarea cu pasari rapitoare nu este inca legiferata, deci nu are cum sa fie scoasa in afara legii.
"crescatorii afiliate la CITES" - statele sunt subiectele de drept public care adera la o conventie internationala, iar nu crescatoriile (se poate mentiona ca romania este parte semnatara a conventiei de la washington din 1973-CITES). si, nu uitati, cites se refera doar la comertul transfrontalier cu specii protejate.
ramane insa problema: conditiile de procurare si detinere a "armelor". s-a demonstrat stiintific - fara caterinca - : oul a fost inaintea gainii.
cred ca attila kelemen vrea sa propuna mai intai acea lege privind conditiile de detinere a pasarilor de prada in captivitate.
Avatar utilizator
puscasumarin
Veteran
 
Mesaje: 768
Membru din: 13 Ian 2004, 09:28

Mesajde ave25 pe 29 Iun 2006, 09:39

salutare baieti,

din pacate cateva zile nu am cum sa va ajut, dar luni putem centraliza toate materialele si sa vedem ce a iesit.
Intr-o prima faza trimitem luni/marti pe mail materialele la d-nii senatori si deputati din comisii si vedem cine raspunde. Nu stiu cum este cu vacanta parlamentara sau daca proiectul de lege a reintrat in parlament, dar vedem luni.

Textul propus de mine daca-l traduce cineva si-l adapteaza, poate fi trimis pe mail la cat mai multe asociatii din Vest, care sa-l semneze. Cineva - eventual asociatia lui sergiu ar putea sa primeasca faxurile de la alte asociatii din alte tari sau alte regiuni ale spaniei.

modificarea legislativa este cu bataie lunga, s-ar putea ca acum singurul efect pe care il veti obtine sa fie acela de iritare a unora sau de constientizare a altora de anumite probleme, iar legea propriu zisa sa vina peste 1 - 2 ani, timp in care veti mai avea de dus multe batalii.

eu spun sa-i trimitem materialele si D-lui Isarescu, poate se declara de acord :roll:
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important
 
Mesaje: 191
Membru din: 09 Ian 2006, 22:59
Locaţie: Bucuresti

Mesajde Cristi pe 29 Iun 2006, 09:40

Fata de vanatoarea cu arme de foc, unde numarul de piese vanate depinde doar de numarul de cartuse disponibile, in cazul vanatorii cu rapitoare cantitatea de vanat este de doar cateva bucati sau poate chiar sa lipseasca cu desavarsire

Aceasta fraza nu e buna , si nu e adevarata( din textul lui ave). Nu trebuie desconsiderat un tip de vanatoare in detrimentul alteia, pentru ca in final toate sunt tot vanatoare.Vanatoarea cu pusca nu e legata strict de nr de cartuse. Poti face panda ore in sir, un foc gresit si vanatul s-a dus,, poti sa ai un milion de cartuse la tine.Se acrediteaza ideea ca vanatoarea cu pusca depinde numai de calitatea armei, nu de iscusinta vanatorului, idee care nu va conveni nici unui vanator cu pusca(adio semnaturi) .
Ar trebui cam asa
Fata de alte tipuri de vanatoare, presiunea saupra vanatului e extrem de redusa,, cantitatea de exemplare vanate fiind foarte mica sau lipseste cu desavarsire.
Avatar utilizator
Cristi
Veteran
 
Mesaje: 2689
Membru din: 09 Mar 2004, 11:03

Mesajde ave25 pe 29 Iun 2006, 09:43

Cristi scrie:
Fata de vanatoarea cu arme de foc, unde numarul de piese vanate depinde doar de numarul de cartuse disponibile, in cazul vanatorii cu rapitoare cantitatea de vanat este de doar cateva bucati sau poate chiar sa lipseasca cu desavarsire

Aceasta fraza nu e buna , si nu e adevarata( din textul lui ave). Nu trebuie desconsiderat un tip de vanatoare in detrimentul alteia, pentru ca in final toate sunt tot vanatoare.Vanatoarea cu pusca nu e legata strict de nr de cartuse. Poti face panda ore in sir, un foc gresit si vanatul s-a dus,, poti sa ai un milion de cartuse la tine.Se acrediteaza ideea ca vanatoarea cu pusca depinde numai de calitatea armei, nu de iscusinta vanatorului, idee care nu va conveni nici unui vanator cu pusca(adio semnaturi) .
Ar trebui cam asa
Fata de alte tipuri de vanatoare, presiunea saupra vanatului e extrem de redusa,, cantitatea de exemplare vanate fiind foarte mica sau lipseste cu desavarsire.


ok, mi-am insusit critica :oops:
a fost o propunere, e bine sa o discutati aici pana ajunge la o forma optima
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important
 
Mesaje: 191
Membru din: 09 Ian 2006, 22:59
Locaţie: Bucuresti

Mesajde goshawkrst pe 29 Iun 2006, 10:17

Si eu cred la fel ca si Cristi. Stai linisti Ave, a fost o greseala facuta in graba ( ca unele decizii parlamentare :) ) .

O sa trimit Textul. Sa vedem ce spun cei de aici.

La fel am vorbit despre macelul de ulii porumbari din Romania cu niste soimari de aici care mai pot ajuta ( si soimari-avocati , ciudat dar exista :D ), au spus ca din pacate multe nu se pot face, pentru ca aceasta chestie nu se intampla doar in Romania, ci si in multe tari de lumea a 3a, pentru care UE nu ar putea face cam nimic pana la intrarea Romaniei in UE.

Oricum, o sa trimit textul la asociatie ( www.aecca.org ) si o sa vedem ce spun ei.
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Mesajde ave25 pe 29 Iun 2006, 10:53

a fost in graba, intr-adevar si cred ca ar trebui sa ma fac parlamentar, ca sa am o scuza :shock: :oops:
nu a fost cu intentia de a supara pe nimeni, cristi a surprins exact esenta: trebuie evidentiata presiunea mult mai redusa exercitata de vanatoarea cu soimi asupra vanatului, dar formularea mea nu era cea mai fericita

sper sa nu ma fugereasca nimeni cu alice de sare in august :roll:
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important
 
Mesaje: 191
Membru din: 09 Ian 2006, 22:59
Locaţie: Bucuresti

Mesajde ave25 pe 29 Iun 2006, 11:15

am luat nota si de observatiile puscasului marin si ale lui cristi, asa ca putem deja sa modificam textul dupa cum urmeaza:

---------------------------------
----- Hartie Cu Antet ----------------
---------------------------------
Noi, cei de la Asociatia Soimarilor ......, am luat act cu ingrijorare de intentia comisiei care se ocupa de redactarea noii legi a vanatorii in Parlamentul Romaniei de a refuza legalizarea vanatorii cu pasarile rapitoare.
Romania va fi probabil singura tara membra a Uniunii Europene in care vanatoare cu rapitoare nu va fi permisa, iar acest lucru va fi perceput negativ.
Vanatoarea cu rapitoare este una dintre cele mai vechi forme de vanatoare si este singura forma de vanatoare care este sustenabila ecologic, in mod natural: o pasare rapitoare nu poate vana mai mult decat limita fizica a acesteia si doar in conditiile abundentei vanatului. Fata de alte tipuri de vanatoare, presiunea asupra vanatului e extrem de redusa, cantitatea de exemplare vanate fiind foarte mica sau lipseste cu desavarsire.
Echilibrul ecologic este grav afectat prin diminuarea numarului de rapitoare din Europa, de multe ori ireversibil, iar rolul cel mai important in protejarea acestor rapitoare ii revine chiar asociatiilor de soimari din fiecare tara membra UE.
In toate statele membre UE vanatoarea este permisa doar cu pasari crescute in captivitate, provenite de la linii de parinti crescuti in captivitate. Legiferarea vanatorii cu rapitoare nu va pune in pericol aceste specii in tara Dvs., dimpotriva va ajuta la protejarea acestora. In tarile unde nu existau crescatorii autorizate la momentul legiferarii, cum a fost cazul si cu alte noi state membre EU, vanatoarea a fost permisa initial doar cu exemplare de pasari din import.

Ne exprimam in continuare speranta ca legislatia Dvs. va fi ajustata pentru a fi in ton cu legislatia europeana si pentru a oferi cadrul legal de dezvoltare a asociatiilor de soimari din tara Dvs.

Cu deosebita stima
XYZ
-------------------------------------------
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important
 
Mesaje: 191
Membru din: 09 Ian 2006, 22:59
Locaţie: Bucuresti

Mesajde puscasumarin pe 29 Iun 2006, 11:38

"...am luat act cu ingrijorare de intentia comisiei care se ocupa de redactarea noii legi a vanatorii in Parlamentul Romaniei..."
"redactarea" proiectului de lege apartine initiatorului (guvernul romaniei). comisiile dezbat proiectul de lege cu care sunt sesizate si redacteaza un raport (care cuprinde, dupa caz, amendamentele admise sau/si respinse) pentru a-l prezenta plenului cu propunerea de adoptare sau respingere a proiectului.
deocamdata se asteapta raportul suplimentar al comisiilor sesizate in fond cu proiectul legii protectiei fondului cinegetic si a vanatorii pentru ca, ulterior, sa fie inscris spre dezbateri. iar la dezbateri, amendamentele facute de comisii pot sa "treaca" sau nu.
desigur, faceti cum considerati insa nu il suspectez pe kelemen de rea-vointa. discutati cu el mai intai. este, mai nou, vicepresedinte al agvpsr.
Avatar utilizator
puscasumarin
Veteran
 
Mesaje: 768
Membru din: 13 Ian 2004, 09:28

Mesajde ave25 pe 29 Iun 2006, 11:58

refacem atunci:

"am luat act cu ingrijorare de intentia comisiei parlamentare care dezbate proiectul noii legi a vanatorii in vederea prezentarii spre aprobarea Parlamentul Romaniei de a amana legiferearea vanatorii cu pasari de prada pe motiv ca aceasta activitate ar aduce prejudicii de imagine Romaniei, nu este o activitate cu traditie si ar prejudicia populatiile de rapitoare autohtone"

e mai bine? o refacem de cate ori este nevoie, dar eu acum trebuie sa plec, propun sa preia altcineva activitatea aceasta pana luni
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important
 
Mesaje: 191
Membru din: 09 Ian 2006, 22:59
Locaţie: Bucuresti

Mesajde puscasumarin pe 29 Iun 2006, 12:09

motivul principal pentru care s-au facut amendamente de eliminare din textul proiectului a vanatorii cu soimi este acela ca nu exista deocamdata o lege privind cresterea pasarilor de prada in captivitate. observatie de bun-simt a membrilor comisiei, bila neagra pentru initiatorul proiectului. drept este ca guvernoiu' poate baga o ordonanta de urgenta intre timp dar sunt alte probleme, ca si legea asta noua tre' sa intre pe sest :wink:
Avatar utilizator
puscasumarin
Veteran
 
Mesaje: 768
Membru din: 13 Ian 2004, 09:28

Mesajde corui pe 29 Iun 2006, 14:45

Ori se da ori ba legea soimaritului, trebuie sa facem ceva ca macar un departament care sa se ocupe cu probleme de protectia rapitoarelor sa obtinem, e musai ca e dezastru ce se intimpla.Odata obtinut acest lucru, e un punct BUN de plecare, macar incepem sa protejam ce avem.
In petitia ce o vom trimite , neaparat sa subliniem acest aspect, e de mare importanta!!!
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Mesajde Peregrinus pe 29 Iun 2006, 16:58

sint de aceeasi parere cu corui !

In ceea ce priveste textul pentru asociatiile din strainatate, am sa-l traduc si eu, dupa care am sa-l trimit ulterior la Ordinul Soimarilor din Germania.

Salut
Andrei.
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Mesajde goshawkrst pe 30 Iun 2006, 08:56

Asta-i nasol rau. Pentru ca nu exista o lege pentru puii crescuti in captivitate? Ce este asa de dificil, atata timp cat pasarile de exemplu vin din UE din crescatorii specializate si vin perfect legale cu toate actele in ordine ( CITES ). Se poate urmarii seria de pe cites foarte usor !!!
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Mesajde puscasumarin pe 30 Iun 2006, 09:41

nu e problema varstei pasarii (pui sau adult) ci si a cresterii in captivitate - adica, adultii nu sunt crescuti in captivitate? pe de alta parte, provenienta pasarilor poate fi verificata prin certificatul CITES doar daca provin din import (ca pentru asta se obtine CITES, pentru operatiuni de import-export).
si nu cred ca e asa de politizata treaba pe cat doriti voi sa credeti. mai bine, pana una-alta, ati pune mana si ati intemeia o asociatie a crescatorilor (detinatorilor) de pasari de prada. si sa va sustineti punctul de vedere cu argumente solide. pentru ca aveti argumente de partea voastra. si simpatia vanatorilor cu pusca.
ps: S.O.R. ce spune despre soimarit?
Avatar utilizator
puscasumarin
Veteran
 
Mesaje: 768
Membru din: 13 Ian 2004, 09:28

Mesajde Peregrinus pe 30 Iun 2006, 16:31

Este clar ca pentru cresterea si inmultirea in stare de captivitate a pasarilor de prada trebuie sa vina o lege care sa reglementeze toate aceste activitati.
La fel de clar este si faptul ca pasarile cu care o sa se efectueze aceste inmultiri o sa provina din strainatate cu act CITES , inel , etc. unele din aceste pasari o sa fie ulii porumbari si pasarari.
Ce nu este insa clar , este urmatorul fapt :
Soimarul care o sa doreasca de exemplu sa vineze cu un uliu porumbar, acesta conform legii, trebuie cumparat cu o anumita suma de bani de la un crescator din tara sau poate chiar din strainatate, suma de bani care n-o sa fie deloc mica, in timp ce la doua case mai incolo, un columbofil sau prinzator de pasari, prinde si omoara anual 50 – 60 de ulii porumbari,ceea ce este criminal, fara a avea nici un fel de probleme ?
Eu cred ca problema asta a protectiei pasarilor de prada din natura ar trebui cumva scoasa in evidenta in petitia aceea si rezolvata cit mai urgent , deoarece am considerat-o si o consider fundamentala atit pentru viitorul pasarilor de prada din tara cit si pentru viitorul gen de vinatoare – Soimaritul !

S-ar putea intemeia de exemplu o ASOCIATIE A SOIMARILOR DIN ROMANIA , asociatie care include automat detinerea si inmultirea in stare de captivitate (chiar daca nu toti membri ei o sa primesca autorizatia speciala pt. crestere si inmultire in stare de captivitate !), dar din moment ce soimaritul inca nu exista legal in Romania , nu vad ce argumente in plus ar avea o astfel de asociatie ?

Presupun ca parerea S.O.R o sa fie cam la fel ca aceea a Ornitologilor din vest, daca luam numai cazul Germaniei, daca ar trebui urmata parerea lor, atunci miine ar disparea soimaritul din tara, desi repopularea a anumitor zone cu pasari de prada disparute sau pe cale de disparitie se datoreaza in primul rind soimarilor, etc.

Salut
Andrei.
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Mesajde goshawkrst pe 30 Iun 2006, 17:03

Da Andrei, ai dreptate, Ecologistii nu sprijina soimaritul. Aici avem din cand in cand proteste din partea asociatiilor de ecologisti, mereu au castigat soimarii. Despre prostiile ecologistilor daca ma apuc sa povestesc, nu ma pot opri pentru ca aceste persoane critica bazandu-se pe povesti de-a dreptul timpite, tot felul de minciuni ce inventeaza ¨ la o bere ¨ . Majoritatea nici nu stiu ce este o pasare de prada, acei numiti ¨ecologisti urbani¨ care stau in spatele biroului si iau decizi.

Dupa cum se stie, SOIMARII au fost primii care au reusit sa inmulteasca rapitoarele in captivitate, si mai bine ca un soimar, nici un ecologist / ornitolog nu cunoaste o pasare rapitoare, asta o pot ( putem ) demonstra ORICAND si ORIUNDE.

Alta chestie, odata ce ar fi sa spunem legalizat soimaritul, ar trebui sa fie legile CA AICI, si atunci sigur nu ar mai fi columbofili care sa ucida ulii, doar 1 sau 2 sa fie prinsi si sa le traga o amenda ca in ¨ lumea civilizata ¨ si nu le mai trebuie sa vada ulii nici in pictura.

Cat despre pasarile de prada, cine vrea sa practice soimaritul, este dispus sa cumpere o pasare rapitoare. Preturile DA, sa fie ca aici, pentru ca asa sunt in toata UE, un Harris de exemplu il cumperi in Anglia cu 400 de lire, si in Spania cu 700 euro. Cam la fel sunt preturile peste tot in UE.

Ma intreb, ce soimar isi valoreaza mai mult pasarea? Unul care lucra si pune de-o parte banul timp de 3 - 4 luni sa-si poata cumpara un Uliu Porumbar, sau unul care nu pune nimic si-l ia din padure ? ( si in general il tine in bune conditii, doar ca ignora lucruri care ar putea duce la moartea pasarii sau alte accidente, cu idea ca ¨ nu-i nimic, iau altul daca pateste ceva ¨ ).
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Mesajde goshawkrst pe 30 Iun 2006, 17:09

In plus, nu vad nimic negativ in privinta preturilor, chiar din contra. O sa functioneze acest lucru ca un FILTRU. Imagineaza-ti ca se legalizeaza de exemplu. Imagineaza-ti ca permit capturarea unor rapitoare sau se gasesc rapitoare in preturi foarte joase. Numarul de ¨ incepatori ¨ ar fi foarte mare, mai ales incurajati de preturile joase, odata ce vad insa cat este de dificil si cat timp iti trebuie pentru Soimarit, majoritatea o sa abandoneze. Cum sfarsesc acei ulii dupa o perioada de cateva luni tinuti in captivitate fara sa zboare ?
Majoritatea o sa ia uliul doar pentru al vedea pe pumn, sau ca Mascota, pentru ca ar fi ¨ la moda ¨ etc...

Daca insa preturile sunt ca aici, o sa functioneze ( cum am mai spus ), ca un Filtru. Doar cei SERIOSI si CAPABILI o sa indrazneasca, si cu seriozitate si insistenta, se ajunge la lucruri de-a dreptul fascinante.
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Mesajde Peregrinus pe 30 Iun 2006, 17:41

Da, ca un filtru si as mai adauga ca acest pret este si o garantie pentru pasarea de prada ca unii "soimari" n-o sa-si bata joc de ea, sau mai exact n-o sa-si bata joc de prea multe pasari de prada, deoarece n-o sa-i tina punga !

Salut
Andrei.
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Mesajde sorin flutur pe 30 Iun 2006, 22:53

Pentru petitia din partea asociatiilor din U.E. eu zic ca noi sa le explicam care e problema si sa-i rugam sa ne sprijine luand atitudine si trimitand o scrisoare la parlament...ce scriu stiu ei mai bine...cum ar fi sa vina o scrisoare din mai multe tari cu acelasi text...si totusi cred ca Attila Kelemen doreste sa amane pana se reglementeaza cresterea si detinerea pasarilor,..asta ar trebui sa urgentam noi..la guvern..numai ca sunt atatea legi de scos pt. intrarea in U.E. ex. noul cod penal...iar noi suntem vre-o 10...
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde corui pe 01 Iul 2006, 23:15

Ce ati mai facut cu acea petitie ?
Ati mai avansat sau a ramas in coada de peste?
A hotarit cineva sa o duca la capat (sa o scrie ), si eventual sa o si trimita?
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Vanatoarea cu pasari de prada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 33 vizitatori

Publicitate