Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 25 Apr 2024, 21:22

Combatere prin soimarit

Fenomen nou aparut in peisajul cinegetic din Romania . Prin urmare avem cu totii de invatat si discutat despre asa ceva . Sa lasam specialistii sa vorbeasca si sa ne invete si pe noi . Poate peste 3-4 ani legea se schimba si mergem la fazan cu soimul pe manusa !

Moderatori: Ghinda, goshawkrst, Peregrinus, Sly_Fox

Combatere prin soimarit

Mesajde george_i pe 19 Feb 2012, 16:55

Buna
Am deschis acest topic pt a povestii aici despre combaterea pasarilor si a altor prazi ce se poate prinde cu o pasare rapitoare.
Eu consider ca acest subeiect ne va promova arata soimaritului fiind o problema in toate orasele.

Dupa cum ati vazut eu am ceva cu bietele ciori, multa lume se plange din cauza lor.
Cea mai noua plangere a fost de la oamenii de la tara care planteaza porumbul si cum iese prima codita din pamant vin stolurile de ciori si au invatat ca in perioada asta pamantul este moale si daca trag de codita verde de porumb scot foarte usor bobul si as reusesc un stol de ciori sa distruga o plantatie de porumb, oamenii se vaita ca planteaza si de 2 ori intr-un an. Ce pasare ati recomanda aici, porumbar sau soim???
O alta problema care este la mine in oras , curtea spitalului judetean seara este plina de ciori, dar la modul grav ma refer, la fel si alte parcuri, dar numai in perioada de iarna cand ciorile tin sa se traga in oras noaptea, cu ani in urma au fost chemati o echipa de vanatori sa traga din curtea spitalului dupa ciori, nu a fost o idee buna pt ca toate alicele picau pe strzjile din jur , pe oameni si masini. Se poate cum scapa de chestii asta prin soimarit, cu un porumbar sa vaneze seara???? Daca am reusii acesta chestie am primi din star 10 puncte :D :D .

Mai sunt o gramada de chestii in combatere, de exemplu de aparat liveziile si vitele de vie de grauri si alte pasari, aici este recomandat masculul de calator din cate situ.

Astept pareri, daca imi puteti sa expuneti care este mai de folos si cu care reusesti un numar mai mare decapturi.
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde Viktor pe 19 Feb 2012, 17:27

Salut George,

Ideea ta este foarte buna, la vecinii unguri deja se practica asta destul de mult, iar in Romania, chiar si ilegal fiind soimaritul poate ca putem obtine ceva permis pentru asta atata timp cat pasarea este cu acte.

In problema cu ciorile pe culturile de porumb cred ca porumbarul nu este destul, el de obicei capturand, iar ciorile revin dupa. Cred ca cea mai buna solutie ar fi harris/porumbar + soim. Daca revin dupa captura cu porumbarul sau harrisul, soimul clar le va baga in sperieti destul de rau.
In curtea spitalului e ceva mai greu cu siguranta, probail cu un hibrid de soim ar merge. Gandindu-ma la asta mi-a venit in minte cum ar merge un hibrid de gyrxmerlin, gyr-ul cu marimea, forta, caracterul si merlinul, fiind ca un pasarar intre soimi. Ce puteti spune despre hibridul asta? S-ar preta?

Esential aici nu este numarul de capturi, dupa cum s-a mai zis - ci cum vor vedea pasarile-plaga rapitoarea (fara experienta, sau foarte experimentat, in cazul 2 scopul este cu siguranta atins).
Avatar utilizator
Viktor
Membru important
 
Mesaje: 188
Membru din: 08 Noi 2007, 15:32
Locaţie: goshawk's wings

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde Peregrinus pe 19 Feb 2012, 18:50

Buna George si Victor ,

pt. combatere cu arma si nu numai ( doar la cioara cenusie - trebuie vazut in prealabil care este statutul legal al acesteia actualmente in tara ! ) deoarece cioara de semanatura parca este protejata in tara ? poate aruncati o privire la linkul aceasta :

viewtopic.php?f=34&t=4633&start=150

Pt. combaterea intr-un spatiu restrins cum este curtea spitalului din Sibiu , ideal este o femela de porumbar, sub nici o forma soim pur sau .... ( incetul cu incetul nu mai pot sa aud de ei ) fiindca s-ar intinde vinatoare in tot orasul cu un finis mai mult ca sigur negativ ( multe blocuri , pomi , ascunzisuri la tot pasul ) !- succesul poate fi garantat si in acest caz doar daca combaterea este facuta in mod consecvent / zilnic , se prind prazi cel putin in fiecare a doua zi ( pt. a atentiona / speria ciorile ca combaterea in curs este cit se poate de serioasa si mai ales letala pentru ele ! ) dupa care ciorile isi vor cauta 100% alta locatie in cel mai scurt timp ! - propun sa constati urgent carei specii apartin ciorile din parc , verifici statutul legal al acestora , dupa care daca este o specie care nu are interdictie la vinatoare ( protejata ) incerci sa primesti un termin direct la primarul Sibiului , nu mai jos ca nu are rost !!!, ii explici cum sta problema si incerci sa spargi " gheata " la vara cu permisiunea expresa a acestuia si a org. locale ! Daca actiunea o sa fie incununata de succes ( trebuie !!! ) o sa fie si altii din alte locatii care vor apela la tine , sau cel putin la acest gen de combatere care comparativ cu combaterea cu arma de vinatoare , o data pe an si fara efect in timp , pe deasupra si periculos pt. oamenii din locatie ar putea sa fie prioritara in timp.

Pt. combaterea graurilor direct in vii nu recomand folosirea pasarilor de prada indiferent de specie datorita spalierului unde se pot rani si mortal , - dar la o oarecare distanta de vii , de spalier , recomand folosirea Uliului pasarar , egal ce sex , sau a soimului de iarna deoarece cu sprintul lor rapid ajung graurii din urma inainte ca acestia sa ajunge in arbusti sau ce este mai rau la spalierul din vii . Conditia de reusita este ca si in cazul precedent consecventa combaterii si prazile cit de cit continue !!!
Nu recomand utilizarea soimilor de nici o specie sau .... deoarece sansele acestora datorita startului incipient mai lent sint nule si vinatoarea cu ei in apropierea spalierului si dupa acea prin spalier ( are nevoie de o distanta mai mare pina ajunge din urma graurii ) s-ar putea termina mortal !

Culturi de porumb - se preteaza as putea spune in egala masura atit uliul porumbar cit si soimii , conditia fiind similara cu cele de sus .

" Esential aici nu este numarul de capturi, dupa cum s-a mai zis - ci cum vor vedea pasarile-plaga rapitoarea (fara experienta, sau foarte experimentat, in cazul 2 scopul este cu siguranta atins). " - Victor , daca ai fost vreodata la vinatoarea de ciori ar trebui sa stii ca prada , in cazul de fata ciorile ( pasari f. inteligente ) trebuie sa fie constiente ca dusmanul care tocmai le urmareste este letal pt. ele daca reuseste sa prinda una din ele , altfel nu o sa functioneze !

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde goshawkrst pe 19 Feb 2012, 18:59

Salutari !

Pasari precum porumbarul si harrisul, din cate am vazut nu dau rezultate bune in control de plagi, cel putin nu atat de bune ca soimii. In general se folosesc un minim de 2 soimi, sau un soim si un porumbar. Unul trebuie sa fie antrenat la momeala sa dea "stoops", si celalalt folosit exclusiv pentru vinatoare.
Doar cu stoops la momeala, ciorile si pescarusii imediat isi dau seama ca soimul nu vineaza si nu se deplaseaza din zona, de asta aici se folosesc si soimi ce fac capturi din cand in cand sau in cel mai rau caz un porumbar sau harris pentru a captura.
In zone deschise ca lanurile de porumb fara indoiala soimi, aproape orice specie pura sau hibrid la ciori pentru vinatoare, mai putin sacrul pur care se departeaza prea mult (poate fi utilizat perfect la momeala, la fel ca lannerul ! ). In zone inchise, medii urbane etc, porumbari sau harrisi si cautat sa se vineze. In aceste zone cu mult trafic si cladiri, nici hibrizii nu functioneaza (tine-ti cont ca sunt soimi! ).

M-au trimis mai demult la o fabrica de grau unde aveau probleme cu porumbeii, dar mi.au lasat doar o echipa de 4 harrisi (femele), vinau porumbei in fiecare zii si va asigur ca imediat dupa captura in timp ce smulgea pene pe sol, stolurile de porumbei si gugustiuci se asezau din nou la mai putin de 30 de metrii. Am stat acolo vreo 2 saptamani, nu a functionat, nu au avut nici un soim disponibil sa.mi trimita decat puii neantrenati, si in final a trebuit sa ma schimbe inapoi la pescarusi.
Acolo era alta poveste, aveam pe " Ginebra " o femela de gyr x pere, pentru a vina cu ea, un mascul de sacru pentru momela, un mascul de porumbar si cele 4 femele de harris. Prima data cand am incercat cu harrisii si porumbarul, nu voiau sa intre in stol erau atat de abundanti incat pur si simplu refuzau sa intre in stolul de pescarusi, si ne.am limitat sa zburam dintr-un punct in altul, la pumn si momeala... un dezastru, in timp ce porumbarul / harrisii erau la mine intr-un capat, pescarusii erau in celalalt capat, si cand zbura catre celalalt coleg, parea sa eschiveze pescarusii....

Nu s-a intamplat la fel cu Ginebra. Dimineata la 8 cand incepeam si era tot stolul asezat, o lansam dintr-o nava industriala si imediat ce o vedeau, urcat tipand ca disperatii, si se pierdeau in inalt si la orizont cu hibridul dupa ei. In general la vreo ora sau doua venea inapoi in zona pe un acoperis, locul ei preferat, de unde o coboram la momeala si pot sa asigur ca toata ziua nu mai revenea nici un pescarus in zona. Spre seara cand incepeau din nou sa se adune, fara sa coboare nici unul doar dadeau ture peste zona, scoteam masculul de sacru si faceam doar stoops la momeala, la fel se departau si nu mai veneau pana a doua zi cand repetam scenariul.

Cand voiam sa prind cate unul cu Ginebra, nu o lansam direct din nava, din contra ieseam afara si ma departam de zona si o lansam de la vreo 300 de metrii fara sa vada pescarusii si nici pescarusii pe ea, din cauza navei. Hibridul imediat incepea sa urce si se indrepta catre nava, iar cand ajungea acolo deja era la vreo 50 - 60 de metrii inaltime si ii lua in picaj in timp ce stolul ridica terorizat.

Cateva trucuri:
- daca doar se zboara la momeala, nu se scapa de plaga, pasarile plaga recunosc comportamentele rapitoarei si stiu exact cand vineaza serios sau cand zboara doar de pe un acoperis pe altul.
- e important sa se foloseasca minim 1 soim pentru a face capturi, si altul pentru ture la momeala care e vizibil de departe si poate da stoops o jumate de ora sau mai mult, cel putin sacrul sau lannerul e ideal pentru asta.
- la pescarusi si ciori, impresioneaza foarte mult marimea soimului, pentru a teroriza.
- sunetele ce imita un soim sau o cioara, nu functioneaza ! (mergea soneria toata ziua si mancau linistiti pe sol ).
- pentru a face capturi cu un soim, lansati mereu de departe, pentru ca acesta sa ia intalime si sa apara asupra lor cu avantaj ! direct de pe pumn se pierd la orizont mai ales femele grele de sacru si hibrizii cei mai folositi in pest control - gyr x sacru.
- masculii nu prea intra in stoluri si e foarte complicat sa-i faci sa ucida ( vorbesc de stoluri de mii de pescarusi ).

Cam atat de moment :wink:
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde accipiter pe 19 Feb 2012, 19:05

Andrei, este vorba de cioara de semanatura si nu este ocrotita. se iau si acum autorizatii de combatere a daunatorilor si se organizeaza vanatori la ciori. se fac cel mai frecvent la gropile de gunoi ale oraselor. la spitale si parcuri mai putin pt ca trebuiesc autorizatii speciale (aprobare de la primarie sau directorii spitalelor). e mai mult vorba de poluare fonica si de bani pt cartuse decat de plumbii care cad pe masini. vanatoarea la ciori se face cu alice de 2,5 mm iar plumbii cand cad sunt atat de dispersati incat rar mai afecteaza ceva. inainte primaria dadea bani pt cartuse, acum cu bugetele astea mici prefera sa lase ciorile in pace.
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 319
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde george_i pe 19 Feb 2012, 19:12

Am sa incerc sa sparg gheata, am mai avut odata langa aeroport dar nu am avut bani sa cumpar pasare.

Andrei din cate situ in ungaria la controlul de paza la vitele de vie sunt folositi masculi de soimi calatori, pt ca stiu eu nu trebuie sa vaneze neaparat, ideea este sa zboare si graurii sa nu vina deloc vazand soimul de la deprtare nu la fel ca la aeroporturi nu??

Victor nu trebuie si harris si soim cum spui tu, am vazut in flimuletul ala cu porumabri urban goshawk ca se pot prinde pana la 6 ciori, deci cum revin cum le eliberezi si iti zic eu ca da ce a capturat una si manaca din ea ciorile in ziua aia dispar si daca revin nu cred ca mai repede de o ora, timp de pregatire :D
In general la controlul de pasari in special la cel cu soimi la aeroporturi si vii sunt folositi mai multi soimi pt ca este nevoie ca soimul sa fie mult timp in aer.
Sergiu poate sa ne dea detalii de cand vana cu pasararul grauri seara tot asa intr-un control de pasari :)
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde george_i pe 19 Feb 2012, 19:22

Am uitat,
Andrei la noi in tara cam ai voie sa pusti si animalel orcotite cum ar fi , rasul,ursul , capra neagra si altele aflate pe cale de disparitie dar cu autorizatie speciala.
Ciorile din cate stiu eu nu sunt ocrotite, numai cioara griva cred, celalante specii ai voie sa le vanezi in sezonul lor, discutia cu ocrotitul a venit cand au facut sezonul de ciori ca pana acum 3-4 ani aveai voie sa le impusti tot timpul anului.
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde george_i pe 19 Feb 2012, 19:40

Andrei in Germania ai vazut cum se face controlul de pasari, ce specii folosesc???
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde Peregrinus pe 19 Feb 2012, 20:06

Buna George ,

deci doua lucruri sint importanta deoacamdata pt. combatere in tara, pasari legale cit si implinirea conditiilor expuse de mine combinate cu o exceptie locala de la regula obtinuta de sus deoarece soimaritul nu este legal .

Este foarte important de asemenea sa si capturezi pasari in timpul combaterii deoarece in alt fel ( doar speriat ) efectul in timp se va pierde .

Personal nu am facut si nici nu am vazut combatere live , dar am citit / auzit despre asa ceva si mai am si o oarecare experienta proprie pentru a putea la nevoie dezvolta o strategie cu sorti de izbinda .
In afara de asta ti-a dat si Sergiu citeva sfaturi utile / orientative in ceace priveste combaterea altor specii de pasari - trebuie sa vezi si sa adaptezi totul dupa posibilitati si nevoie .

Pt. o eventuala pasare de prada as lua legatura cu Alin care ti-ar putea recomanda crescatori din Ungaria unde preturile am inteles ca sint mai scazute decit la noi .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde Peregrinus pe 19 Feb 2012, 20:14

Buna Erwin ,

daca spui ca ciorile din locatia amintita de George sint de semanatura si nu sint ocrotite este foarte bine , trebuind facut ca atare urmatorul pas , cel de obtinere a " autorizatiei speciale de vinatoare " cu o pasare de prada => daca acesta este pozitiv , facut demersuri pe linga un crescator din Ungaria , dresaj , antrenament si actiune si succes ! ( Ce usor si rapid este totul la modul teoretic )

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde accipiter pe 19 Feb 2012, 20:25

totul ar fi ok dar si pt combatere de ciori ai nevoie de autorizatie de la AJVPS, si aceasta poate fi luata doar de un vanator si se da doar pt grupuri. in plus autorizatiile la ciori se dau doar dupa ce a zburat prima serie de pui din cuib si asta este undeva prin mai. deci indiferent cum o dai tot de vanatori depinzi. nu zic ca nu se poate dar perfect legal nu e.
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 319
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde george_i pe 19 Feb 2012, 20:38

Aici ma incadrez, sunt vanator :D

Erwin autorizatiile ale care se dau in oras sunt alt fel, cred ca tine mai mult de primarii dar si de ajvps, sincer s afiu nu stiu exact cum sunt, atunci cand au venit vanatorii in spital era toamna tarziu spre iarna.
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde accipiter pe 19 Feb 2012, 20:48

de aia am spus ca sunt autorizatii speciale. la noi la spital a fost in felul urmator: directorul a cerut primariei, primaria a alocat o suma de bani pt cartuse si AJVPS-ul a dat autorizatie de grup. Vanatoarea s-a facut in prezenta paznicului de vanatoare si au fost desemnati anumiti vanatori de catre AJVPS. vanatoarea s-a facut in week-end (2-3 zile) si a fost undeva in martie-aprilie. stiu pt ca puii erau mici si dupa cateva zile sareau din cuib de foame si ii adunam pt hrana la pasari :D . asa a fost la noi, nu stiu cum e altfel.
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 319
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde Peregrinus pe 19 Feb 2012, 21:03

Buna Erwin ,

eu as spune ca merita incercat , poate si numai pentru a vedea ce raspuns primim .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde goshawkrst pe 19 Feb 2012, 22:33

Si eu cred ca merita, in plus e o buna cale de a promova soimaritul !
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde Ghinda pe 20 Feb 2012, 09:23

O intreaga strategie aici! Bravo, inainte, poate s-o sesiza careva sa va puna in randul lumii!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7693
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde Peregrinus pe 20 Feb 2012, 11:21

Buna Ghinda ,

da , poate ca strategia este buna , dar tinind cont de claritatea legii vinatorii in acest sens cred ca sansele sint extrem de mici sau nule chiar daca ar ajunge sa discute problema direct cu primarul .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde accipiter pe 20 Feb 2012, 18:03

Multumesc Andrei! Asta e si punctul meu de vedere. Sa nu uitam totusi de lege.
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 319
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde Peregrinus pe 20 Feb 2012, 19:04

Buna Erwin ,

sa incerce , poate reusim sa spargem cumva gheata acea desi ma indoiesc ca rezultatul o sa fie unul pozitiv , tinid cont aici bineinteles in primul rind de legea in rigoare peste care in mod normal n-ar trebui sa poata trece nimeni .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde george_i pe 20 Feb 2012, 19:08

Legea ca legea dar daca este nevoie poate ,poate.
De unde vine si vorba, Incercarea moarte nare :D
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde accipiter pe 20 Feb 2012, 19:11

Moarte nu dar dosar penal da :lol: :lol: :lol: . Succes
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 319
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde Jicol Dilo pe 20 Feb 2012, 19:45

Atentie, ca daca nu exista un cadru legal pentru detinerea si folosirea pasarilor rapitoare lucrurile se pot sfirsi rau!... Atunci cind se planifica o actiune de combatere, se semneaza un contract intre un prestator (firma soimarilor) si benficiar (primarie, spital, sau ce o fi). Daca, sa zicem la o saptamina de la semnarea contractului, vine cineva din partea autoritatii si iti confisca pasarea si iti mai da si o amenda pentru desfasurarea unei activitati ilegale, cum ramina cu contractul?... S-ar putea ca la necazurile pe care le ai cu autoritatea sa se mai adauge si cel cu beneficiarul care te da in judecata pentru neindeplinirea contractului si isi va cere banii dati in avans inapoi plus penalizari.

Alin - SV
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde george_i pe 20 Feb 2012, 19:49

Da nu a spus nimeni ca incepem combaterea sau ca semnam un contract, era vorba s a spargem gheata prezentandune si pote a face o demonstratie :wink:
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde Jicol Dilo pe 21 Feb 2012, 08:04

Ok George, se intelege ca acum doar se discuta niste idei, insa daca ne prezentam si facem o demonstratie iar beneficiarul este incintat si spune "Vreau sa incepem acum, cind putem semna contractul?"... ce facem??... Ii spunem ca "Da, dar de fapt nu prea este legal sa combatem folosind ulii si soimii, asteptam niste reglementari legale, daca si dumneavoastra mai puteti astepta, etc, etc...." E bine ca dezbatem aici niste idei despre cum ar fi mai bine si ce pasari s-ar preta mai bine la aceste actiuni, dar eu personal sint sceptic ca s-ar da niste autorizatii exceptionale privind detinerea si folosirea pasarilor de prada in combatere.

Alin - SV
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde Peregrinus pe 21 Feb 2012, 16:43

Buna Alin ,

eu sint mai mult interesat deocamdata de raspuns , in rest nu-mi prea fac mari sperante .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde george_i pe 24 Mar 2012, 00:04

Buna

As avea niste nelamuriri avand in vedere si filmuletul respectiv http://www.youtube.com/watch?v=jETaO5CXzyg

1- Ce pasare da cel mai bine randament in asemena caz : soimii, porumbarii , pasararii sau harrisii??? Ma reder sa dea randament, nu numarul de prazi, sa poti sa alungi porumbeii din zona respectiva.

2- Cam cat timp dureaza toata aceasta, pana sa plece porumbeii??

Astept mai multe detalii :lol:
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde george_i pe 24 Mar 2012, 00:13

Daca urmariti atent filmuletul veti vedea ca porumbeii recunosc soimarul deja si la aparitia acestuia zboara 8)
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde goshawkrst pe 24 Mar 2012, 00:31

George, in cazuri ca asta, in hambare si fabrici, orice rapitoare poate zbura bine, dar unde e populatie mare de porumbei, fara un soim nu o sa ai bune rezultate. In control de pasari, soimii sunt mult mai eficienti (nu in capturi).
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde Peregrinus pe 24 Mar 2012, 18:42

Buna George ,

n-am putut vedea filmuletele deoarece au probabil un fond muzical piratat .
Dar in concluzie trebuie avut in vedere doua aspecte :

a - Unde se va desfasura actiunea :

1- locuri inchise , strimte - hambare etc
2 - locuri deschise

b - Obiectivul actiunii :

1- vrei doar sa sperii porumbeii
2 - vrei sa si prinzi din ei

In functie de cele doua aspecte principale asi b , iti alegi pasarea care se preteaza cel mai bine pentru atingerea obiectivului propus .
In concluzie trebuie sa retii ca in spatii inchise , strimte gen siruri de hambare etc nu prea poti folosi soimul , dar poti folosi in schimb cu mare succes porumbarul .
In spatii deschise insa trebuie folosit soimul , cum a spus si Sergiu , deoarece aici doar el poate da randament maxim .
Poti folosi soimul si pentru a speria doar porumbeii in ambele cazuri : a1 si a2 , problema care se va ivi insa cit de curind o sa fie faptul ca dupa un timp porumbeii isi dau seama ca soimul nu este periculos pentru ei si vor actiona in continuare ca atare .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Combatere prin soimarit

Mesajde george_i pe 24 Mar 2012, 21:01

Deci in concluzie: idealul este un soim si un uliu.
Ce parere aveti, sacru sau calator???? Eu unul as opta pt sacru ( deci ma refer din punct de vedere al randamentului pt a gonii porumbeii din zona nu din punct de vedere al capturilor'), un sacru care sa vaneze.

Parca il si vad cum zboara intre stolul de porumbei si proceseaza acolo si intr-un final coboara cu unul. :lol:
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Următorul

Înapoi la Vanatoarea cu pasari de prada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 38 vizitatori

Publicitate