Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 29 Mar 2024, 07:22

Cu Saterbek la vulturi .

Fenomen nou aparut in peisajul cinegetic din Romania . Prin urmare avem cu totii de invatat si discutat despre asa ceva . Sa lasam specialistii sa vorbeasca si sa ne invete si pe noi . Poate peste 3-4 ani legea se schimba si mergem la fazan cu soimul pe manusa !

Moderatori: Ghinda, goshawkrst, Peregrinus, Sly_Fox

Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde Peregrinus pe 30 Iul 2010, 10:23

Imagine

Minunate sint noptile Kirghize ! Cerul e inalt si boltit ca tavanul unei uriase moschei de sticla . Luna se catara printre nori si printre crengile pinilor facind sa sclipeasca ghetarii Tian-Sanului intr-o lumina blinda , vioaie . Muntii indepartati ferestruiesc zarea cu negru si albastru .
Culcat intre blanuri nu te induri sa adormi . Alaturi caii pasc in tacere . Focul sticleste cu ochii rosii pe jumatate adormiti sub spuza . Stelele se rotesc incet , incet pe ceruri si tremura prinse in matasea genelor . Pleoapele se lasa obosite si fara sa-ti dai seama adormi . Hai scoala-te odata lenesule , dimineata vulturii mari isi parasesc puii in cuiburi si se duc sa le aduca hrana . Daca nu ajungem la vreme , ne pot suprinde tocmai cind le furam odraslele si numai bine n-o sa ne fie . Roua tremura in mii de culori la soarele tinar . Mi-am limpezit ochii , mi-am strins blanurile in care dormisem sub mesteacan si – pe cal . Toti trei – Saterbek , fiul lui si cu mine o porniram in sus . Cuibul pe care-l stiu e in defileul Caracol – spuse Saterbek . E pe o iesitura a stincii , cam la optzeci de metri deasupra riului . Si cum o sa ne cataram pina acolo cu cei patruzeci de metri ai tai de fringhie ? N-o sa ne cataram de loc , iar cei patruzeci de metri ajung – zimbi cu dinti marunti kirghizul . Noi nu vom urma defileul , ci vom urca pe creasta . Cind vom ajunge deasupra cuibului , vei vedea ca se gaseste taman la 30 de metri sub noi – deci fringhia va ajunge . Vom face din fringhie un fel de leagan si unul dintre noi va cobori . Asa vom putea lua amindoi puii si peste doi , trei ani , vom avea niste ajutoare strasnice la vinat … Saterbek era unul dintre cei mai priceputi dresori de vulturi pentru vinatoare .
In neamul lui Saterbek , mestesugul se pastrase din tata-n fiu , de la stramosi inca de pe timpurile Hoardei de Aur ; si acum uneori stind plecat in sa , cu nari dilatate aspirind aerul rece , cu ochii – scintei pe fata aspra , avind vulturul proptit pe manusa de piele de bivol , Saterbek amintea nomade imagini asiatice de sute de ani in urma …
Urcam printer stinci . Pe cer soarele suia grabit.
Mai repede , mai repede zorea Saterbek , imboldindu-si calutul . Urcusul se urma din ce in ce mai abrupt . Copitele tacaneau sec , desprinzind din cind in cind bolovani care se rostogoleau haulind la vale . Brazii negri se rarisera cu totul. De atita zor si urcus parul cailor mirosea a sudoare … Inca putin pieptis si ajunseram pe culme . O luaram rapid spre stinga , de-a lungul platoului . Pe masura ce inaintam printer jnepeni , stinci roscate si tufe de rhododendron , se auzea tot mai distinct un vijiit aspru . Privii spre Saterbek .
Riul Caracola – vorbi el . Trece printer stinci .Peste citeva minute vazui la o suta de metri sub mine involburarea inspumata a apelor gituite de chei . Pina jos – prapastie . Ici colo cite un arbust pirpiriu tinindu-se printer crapaturile stincii . Pe o iesitura de piatra , asa cum spusese Saterbek – vreascuri ingramadite intr-un rotocol urias . Doi pui inauntru . Doi pui de vulturi mari aproape cit niste curcani . Jur imprejurul cuibului – schelete inalbite de soare si resturi de carne .
Pe masura ce priveam serpuirea furioasa a apei jos – departe printre brazii cu virfurile – suliti indreptate spre mine , pe masura ce priveam cuibul din prapastie , ma apuca un sentiment nelamurit , un fel de gol la stomac. Singele imi zvicnea in urechi si in timple .
- Ei , ce facem ? – intreba Saterbek . Iar mai pierdem vremea ? Vrei cu orice pret sa ne prinda vulturii la cuib ?
- Nu , asta nu – ma grabi eu .
- Iti cam tremura vocea - zimbi blajin kirghizul , lasa-l pe fiul meu sa coboare .
Uitindu –ma la el cum isi desfasoara calm fringhia , m-i se facu rusine . Caii priponiti pasteau in liniste smocuri de iarba . Ghetarii sclipeau nu departe spre nord , dormind tihnit in paturile lor milenare . Imi luai sacul , ma asezai in ochiul fringhiei si cei doi kirghizi o insfacara zdravan . Stateam pe marginea prapastiei . Facui un prim pas timid , inca unul… si eram in gol balansindu –ma intr-o parte si intr – alta la o suta de metri deasupra virtejurilor de apa si a stincilor . Miinile devenisera aproape vinete de inclestare , in stomac aveam parca un bolovan rotund … si fringhia se desfasura normal si domol deasupra abisului , metru cu metru , mai aproape , tot mai aproape de cuib . Puii de vulturi m-au vazut . Au inceput sa se agite , inghesuindu-se unul in celalalt , ciriind suparati . Cind am ajuns linga ei , am strigat lui Saterbek sa nu mai desfasoare fringhia . Puii si-au zburlit penele si s-au postat in pozitii razboinice . Pe unul am reusit sa-l apuc de aripa si sa-l vir iute in sac ; cel de-al doilea se ghemuise in fundul cuibului , linga stinca si nu-l puteam ajunge . Am scos cutitul si am retezat un pomisor de-alaturi , croindu-mi la repezeala un bat cu care sa imping puiul spre mine , Il imboldeam cu batul . El ma privea cu ochi metalici si rai . Deodata o umbra pata stinca insorita , un filfiit vijelios de aripi . Apucai sa privesc in sus , spre cuib se napustea un vultur urias , cu aripi pina la doi metri desfasurate , cu ghiare de otel cocirjate si cu dreapta am inceput sa ma apar , lovind cu batul . Zburau fulgi in jur , apa vijiia naprasnic in vale si vulturul se repezea spre mine si iar se retragea , lovit si iarasi ataca inversunat . Mina dreapta mi se insingerase intr-o zgiriietura lunga , dar loveam cu disperare .
- Fringhia , trage fringhia ! – racnii eu .
Fringhia incepe sa se miste in sus – dar aproape prea tirziu – vulturul se repezise spre mine mai furios ca oricind . Il lovii de data asta in plin , peste piept , filfii zbuciumat cu aripile , ( atit de puternic incit imi smulse batul din mina ) cazu intr-o parte ; dar dupa citeva secunde batu aerul cu furie , cumpanindu-se deasupra apelor si incepu se se ridice din nou agresiv si infricosator . Fringhia se oprise neasteptat in aer . Cu mina numai singe scosei zapacit cutitul .
- Trageti fringhia ! – urlai .
Dar vocea m-i se opri in gitlej ; ceva imi suierase pe linga urechi , apoi auzii ecoul pocniturii spargindu-se in ripele defileului . Vulturul sovai in zbor , tipa si cazu . Se lupta o clipa cu apa batind-o neputincios cu aripile-i uriase – apoi Caracola il duse la vale in mormintul miscator si inspumat .
Saterbek se dovedise inca o data un ochitor de frunte . Peste trei ani , in toata Kirghizia nu gaseai vulturi dresati ca ai mei .

A.J.V.P.S - 9 / 1956 .
Montaj Foto : Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde Peregrinus pe 31 Iul 2010, 17:51

Buna ,

cit de real si periculos poate fi atacul unei acvile de munte asupra omului , o spun cred destul de convingator aceste imagini luate in timpul filmarii unei vinatori cu acvile de munte in Kasachstan , cind una dintre acvilele folosite a atacat cameramanul ghinionist , probabil acesta a fost acvilei mai la indemina decit vinatul cautat ...

Imagine

Imagine

Sper ca aceste fotografii sa nu fie interpretate gresit , in natura acvilele ca si celelalte pasari si animale se feresc de om ca de foc , dar la o adica stiu cu siguranta sa-si apere cu vehementa drepturile si mai ales cuibul impotriva oricarui intrus , chiar si a omului !

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde RED_TAIL pe 31 Iul 2010, 19:54

saracul. sper ca l-au eliberat repede la recompensa.
Avatar utilizator
RED_TAIL
Membru activ
 
Mesaje: 71
Membru din: 03 Iul 2010, 05:24
Locaţie: BUZAU

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde tomi pe 01 Aug 2010, 20:53

S-ar putea sa-i fi bagat ghiarele pana in plamani
tomi
Veteran
 
Mesaje: 866
Membru din: 23 Feb 2009, 21:47

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde Peregrinus pe 02 Aug 2010, 05:58

Buna ,

da , daca acvila l-ar fi prins cumva cu un picior de ceafa , sarmanul cameraman ar fi avut cu siguranta o mare problema !

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde eagleman pe 02 Aug 2010, 16:51

Pasarea este probabil un imprint.
Sper sa fi scapat cu bine, am vazut si eu colajul foto, noroc ca individul cazut la pamant a avut sange rece si a ramas nemiscat. Daca se zbatea, sau incerca sa sperie pasarea, acvila ar fi schimbat priza sau ar fi strans mai tare. A avut noroc si ca soimarul a intervenit repede si si-a luat urgent pasarea de pe el.
Riscurile meseriei....
eagleman
Veteran
 
Mesaje: 904
Membru din: 22 Feb 2007, 16:23

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde Peregrinus pe 02 Aug 2010, 18:22

Buna Nicu ,

sint de aceasi parere cu tine !

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde corui pe 12 Aug 2010, 15:50

Salut
Prin 2006 am mers si eu pentru prima data la festivalul de soimarit din Ungaria, si intr-una din zile am ales sa mergem cu vinatorii cu acvile de stinca. Un austriac avea doua acvile provenite din cite am inteles dintr-o linie din Kazahstan-una adulta superba si alta tinara , imprintata ,care tipa in continuu.
In prima parte a zilei austriacul a vinat cu adultul care a capturat 2 iepuri de cimp si a ratat un caprior (alt soimar ungur a prins si el 2 iepuri cu alta acvila adulta), apoi dupa o pauza din timpul amiezei calduroase, am plecat din nou la vinatoare, de data asta cu imprintul.
Zboruri lungi si frumoase, raspuns perfect la pumn al acvilei tinere, ...si multe rateuri la vinat.
La una din chemari, pasarea a plecat dintr-un virf de salcim inalt, si se indrepta spre soimar care chema de la vreo suta si ceva de metri pasarea. Ma aflam undeva pe la mijlocul distantei, putin mai la o parte si cum acvila venea scazind inaltimea zborului, am vazut-o deodata ca se abate spre mine.Nu stiu ce i-o fi trecut prin cap, nu erau prazi in jurul meu , dar pe mine m-a vizat clar.
departe de a incerca sa ma feresc sau sa ma speriu , am ridicat pumnul si am batut sa ii ofer un loc de aterizare, gest care a facut-o deodata sa ridice pe deasupra mea si sa se indrepte spre soimarul care chema.
Ce o fi avut in cap cind s-a indreptat spre mine?
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde corui pe 12 Aug 2010, 15:53

Salut
Apropo, in anul respectiv am si filmat in ungaria la acel festival si apoi am facut un montaj pe muzica.Il puteti vedea daca intrati aici:
http://www.youtube.com/watch?v=8dL7bMHBWmc
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde Peregrinus pe 12 Aug 2010, 17:16

Buna Dorin ,

ne pare bine ca dupa o perioada mai indelungata de absenta participi din nou pe forum !


Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde nisus pe 21 Aug 2010, 22:35

Buna!

Eu nu vreau sa fi omul asta... cu acvila pe spate!!!
Acvila de munte cand este in greutate pt vanatuare pot sa fi periculos.

Eu am avut numai doi probleme cu hybrid de Acvila de munte si acvila de stepa (Aquila nipalenis) dar nu a fost cum la omul din poze...

Dani
¡¡¡FA-TE MEMBRU!!!
www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
nisus
Membru activ
 
Mesaje: 95
Membru din: 04 Mar 2008, 01:31
Locaţie: Spain

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde Peregrinus pe 06 Sep 2010, 16:54

Buna Dani !

cred ca nimeni nu si-ar dori sa fie in postura de a fi atacat chiar si din greseala de catre o acvila de munte !

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde Jicol Dilo pe 06 Sep 2010, 19:18

Cu asemenea gheare, atacul unei acvile asupra omului ar putea fi fatal... Ma ales daca prinde de cap sau de git. Noroc ca noi oamenii nu facem parte din meniul acvilei!... :lol: ...

Imagine
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde Peregrinus pe 07 Sep 2010, 13:06

Buna ,

cu o asemenea gheara de acvila de munte am avut si eu de a face cu multi ani in urma , eram pe puctul de a lesina de durere !
Si acuma , dupa atitia ani se mai vede pe mina semnul lasat de acea gheara teribila !

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde FLORINESCU84 pe 11 Oct 2012, 00:57

M-AR INTERESA SA DRESEZ SI EU O ACVILA...SAU DACA NU UN SOIM. TOTUSI NU MA PRICEP INCA DAR MI-S FOARTE DRAGI..
CE ESTE ALA IMPRINT? CA NU-S INCA FAMILIARIZAT CU TERMENII.
FLORINESCU84
 
Mesaje: 2
Membru din: 11 Oct 2012, 00:54

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde Ursus2006 pe 11 Oct 2012, 10:29

Daca te intereseaza, am un vultur de vanzare. Imprint inseamna ca e mai colorat si are ghearele mai ascutite. :wink:
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Avatar utilizator
Ursus2006
Veteran
 
Mesaje: 2473
Membru din: 08 Iun 2005, 17:21
Locaţie: Deva. HD

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde FLORINESCU84 pe 11 Oct 2012, 14:32

AM INTELES CA IMPRINT AR FI : CAND IEI PUIUL DE MIC SI IL CRESTI. SAU MA INSEL???
FLORINESCU84
 
Mesaje: 2
Membru din: 11 Oct 2012, 00:54

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde florincrauciuc pe 11 Oct 2012, 14:50

asa este, imprint se considera orice pasare nu neaparat rapitoare, care este crescuta de om inca de la cea mai mica varsta. Doar ca nu prea e bine sa iei puii din cuib mai ales dca nu te pricepi deoarece vei intampina mari probleme care duc la moartea puilor in primul rand, si in al doilea, este ilegal.
florincrauciuc
Nou membru
 
Mesaje: 28
Membru din: 27 Ian 2009, 22:50

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde Ursus2006 pe 15 Oct 2012, 07:04

Moderat. (Gos)

Am primit acest mesaj PM de la userul FLORINESCU84. Frumos, nu?? :!: :!:
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Avatar utilizator
Ursus2006
Veteran
 
Mesaje: 2473
Membru din: 08 Iun 2005, 17:21
Locaţie: Deva. HD

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde eagleman pe 15 Oct 2012, 13:10

Eh, pe Internet toti sunt viteji, caci vitejia la fel ca mitocania virtuala nu costa si nu risca nimic din spatele tastaturii. Le-a fost dedicat si un termen special astora „keyboard warriors” se cheama...
In fine, cred ca daca ar ajunge sa te cunoasca in realitate, ti-ar vorbi doar la persoana a treia si numai intrebat :D
eagleman
Veteran
 
Mesaje: 904
Membru din: 22 Feb 2007, 16:23

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde goshawkrst pe 15 Oct 2012, 17:46

Am sters mesajul, nu cred ca era nevoie sa-l postezi in public.
Sergiu...
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde yoghi pe 16 Oct 2012, 01:32

Ursus2006 scrie:Daca te intereseaza, am un vultur de vanzare......... e mai colorat si are ghearele mai ascutite. :wink:


:lol: :lol:

adica e un pitigoi ?
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Avatar utilizator
yoghi
Veteran
 
Mesaje: 3753
Membru din: 08 Noi 2006, 21:25
Locaţie: Romania

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde Ursus2006 pe 16 Oct 2012, 08:38

Yoghi, n-ai ghicit: era vorba despre o Mottacila alba! :lol:
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Avatar utilizator
Ursus2006
Veteran
 
Mesaje: 2473
Membru din: 08 Iun 2005, 17:21
Locaţie: Deva. HD

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde eagleman pe 31 Mai 2013, 11:19

Prima parte a documantarului este de de exceptie

http://www.youtube.com/watch?v=8I7xhTcYJO8



Si cand te gandesti ca la noi, unii idioti impusca asemenea splendori pentru a le împăia. Că „dă bine” în holul mare d ela vila dobitocului....

http://www.youtube.com/watch?v=8I7xhTcYJO8
eagleman
Veteran
 
Mesaje: 904
Membru din: 22 Feb 2007, 16:23

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde Ghinda pe 31 Mai 2013, 15:27

Dibaci iepure!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Cu Saterbek la vulturi .

Mesajde eagleman pe 11 Iun 2013, 13:54

Ghinda scrie:Dibaci iepure!


Asta-i soimarit adevarat. Cu prazi cat mai in forma si mai dificl de prins. Sportiv si sanatos in egala masura.
eagleman
Veteran
 
Mesaje: 904
Membru din: 22 Feb 2007, 16:23


Înapoi la Vanatoarea cu pasari de prada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 40 vizitatori

Publicitate