Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mar 2024, 10:40

Barbary: de la un vis, la realitate...

Fenomen nou aparut in peisajul cinegetic din Romania . Prin urmare avem cu totii de invatat si discutat despre asa ceva . Sa lasam specialistii sa vorbeasca si sa ne invete si pe noi . Poate peste 3-4 ani legea se schimba si mergem la fazan cu soimul pe manusa !

Moderatori: Ghinda, goshawkrst, Peregrinus, Sly_Fox

Barbary: de la un vis, la realitate...

Mesajde goshawkrst pe 20 Oct 2013, 20:40

" ... un mic punct coboara spre pamant, dintr-o fantastica inaltime. Incurajat de mii de ani de evolutie, viteza soimului creste la fel ca vuietul din inaltul cerului. Intr-o fractiune de secunda se v-a produce impactul. Un brutal imact ce sfarseste viata prazii, si ofera viata pradatorului... "
The Flying of Falcons - Ed Pitcher


Cu vreo 10 ani in urma, am fost invitat la o crescatorie de soimi situata in nordul Cataluniei. In acele timpuri nu puteam face diferenta intre majoritatea subspeciilor de soimi calatori, si neobservand micile diferente intre unul si altul, am acceptat sa particip ca simplu observator. Intre mai bine de 15 perechi reproductoare de soimi calatori, una mi-a atras atentia in special. Erau mici, albi, dotati cu niste degete foarte lungi, ceafa rosiatica si niste aripi foarte lungi si ascutite. Comparand cu celelalte specii de soimi calatori, mi-au atras atentia din primul moment acele aripi ascutite si inguste, ce ajungeau si parca treceau lejer virful cozii... Pareau niste rindunele gigante.... Observand interesul nostru catre acesti soimi, unul din soimarii ce ne insoteau in vizita noastra, s-a limitat in a raspunde scurt, zambind : " Shaheen.... ". Un termen ce nu cunosteam, venit din lumea soimarilor arabi, folosit pentru identificarea soimilor calatori din desert, in concret 2 subspecii de soim calator: Barbary (falco pelegrinoides ) si Shaheen cu ceafa rosie ( falco pelegrinoides babylonicus ). Am ramas uimit, si visam ziua in care o sa ajung sa zbor un astfel de soim, la care nu aveam acces in acele timpuri din cauza pretului lor ridicat in absenta crescatorilor.

Cativa ani mai tarziu, mi s-a oferit o femela adulta la un pret accesibil. Din pacate insa, avea 12 ani, asta insa nu m-a facut sa ezit nici un moment, si am sfarsit cu aceasta bijuterie in casa. Cateva luni mai tarziu, am reusit sa cumpar un mascul si sa formez prima pereche de " shaheens " intr-una din volierele mele. Totusi, vazandu-i zi de zi, nu m-am putut abtine si dupa ceva timp cand am avut ocazia, am cedat........

Un frumos mascul de " barbary " procedent din Dubai, a ajuns in mainile mele acum cateva zile. Un corp puternic, indesat, un penaj dur. Degete lungi si groase, aripi ascutite si inguste trec usor virful cozii, tipic aceste subspecii desertice. Dupa doar cateva zile de imblanzire intensa, astazi pentru prima data a sarit la pumn, facand vreo zece salturi. Treptat, incep sa-i castig increderea. Constient fiind de dificultatea de a obtine un alt exemplar din aceste linii desertice, la fel de partea financiara comparand cu alte ssp de soimi calatori mult mai accesibili, am decis totusi sa-mi urmez visul, de a-l zbura din inaltul cerului si a cauta inaltimi maxime, la fel cum am inceput anul trecut un un hibrid de gyr x barbary. Ceva riscant dar... ce-i viata fara risc ?

Nu promit nimic, doar sper. Aici incepe relatia noastra, un nou vis. Sper sa va placa, si sper sa pot sa scriu pe aici cat mai des, despre aceasta bijuterie ce m-a fascinat de la prima vedere, in urma cu 10 ani...
Va prezint acest nou mascul de barbary, falco pelegrinoides, provine dintr-o crescatorie din Dubai, are 5 ani si cantareste undeva in jur la 490 de grame. Probabil v-a zbura in jur la 410-420....

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Re: Barbary: de la un vis, la realitate...

Mesajde alinttr pe 21 Oct 2013, 22:17

Frumoasa pasare ,succes!!!
alinttr
Membru important
 
Mesaje: 221
Membru din: 01 Dec 2006, 14:20
Locaţie: Oradea

Re: Barbary: de la un vis, la realitate...

Mesajde iliealexandruionut pe 22 Oct 2013, 17:01

frumoasa si nobila pasiune ai..misterioasa si incitanta..mult noroc!
citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
iliealexandruionut
Veteran
 
Mesaje: 781
Membru din: 10 Mar 2012, 14:26

Re: Barbary: de la un vis, la realitate...

Mesajde eagleman pe 23 Oct 2013, 13:54

Shaheen-ul a fost alaturi de sacru soimul favorit al arabilor timp de milenii.
Apariţia în ultimele decenii a gyrilor albi si a hibrizilor mari coroborata si la arabii de azi cu moda de a avea o pasare cat mai mare care sa adauge prestigiu persoanei care o tine, i-a pus pe nedrept in umbra pe „prinţişori” cum se traduce denumirea de shaheen.
Poate că nu-s vanatori de hubara la fel de eficienti ca sacrii sau hibrizii mari, dar sunt in mod sigur specia de soim mijlociu-mare cea maibine adaptata pentru efort sustinut pe caldurile de acolo.
Motiv pentru care, alaturi de aplomazi (alta specie din zonele calde) îi văd şoimi perfecţi pentur condiţiile de clima din Spania.
Să ai parte de vanatori frumoase cu el.
eagleman
Veteran
 
Mesaje: 904
Membru din: 22 Feb 2007, 16:23

Re: Barbary: de la un vis, la realitate...

Mesajde Mitzu.MTZ pe 23 Oct 2013, 21:02

Salut.

Sergiu asta este tot un soim ca cel descris de tine?


http://www.youtube.com/watch?v=1-ELsCAr9fg :wink:
Multi oameni viseaza,dar numai cei care isi fac din vis un tel reusesc sa il transforme in realitate
Mitzu.MTZ
Membru activ
 
Mesaje: 78
Membru din: 12 Ian 2013, 20:08
Locaţie: Targoviste

Re: Barbary: de la un vis, la realitate...

Mesajde goshawkrst pe 19 Noi 2013, 23:04

Salut Mitzu. Nu, in film e un shaheen negru (peregrinator).

Nu continui cu acest post pentru ca am schimbat acest barbary adult pe un pui pentru imprinting ce o sa-l primesc prin Iunie, la fel din aceeasi linie de sange araba. Astept cu nerabdare.
Acest mascul adult am inceput sa-l zbor liber doua zile inainte sa-l trimit. Refuza complet potarnichile....
Proprietarul anterior l-a zburat exclusiv la porumbei.

In plus am rezervat din nou un mascul hibrid de Gyr x Peregrin, la care o sa-i fac un jurnal daca va intereseaza, cu date foarte precise de data asta o sa calculez toate detaliile zborului.
Ieri am facut prima proba cu un mascul negru de gyr x peregrin al unui prieten:
- 4 minute 15 secunde - 320 de metrii inaltime - 189 km/h intr-un picaj lent la momeala.

Cu al meu o sa iau mai multe date precum umiditatea, temperatura, etc, in plus o sa cautam inaltimea maxima posibila in timp minim, viteza maxima in picaj la cateva specii de soimi si hibrizi ( de moment vad ca viteza maxima o dau peregrinii puri si hibrizii de gyr x peregrin..... dar o sa masor la fel un mascul de gyr pur ce mi se pare a naibii de rapid..... :wink: ).

Mai inainte o sa dau mai multe detalii ! :idea:
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Re: Barbary: de la un vis, la realitate...

Mesajde Mitzu.MTZ pe 30 Noi 2013, 18:15

Multumesc pentru informati Sergiu, asteptam si celelalte informati referitoare la puiul de Barbary rezervat :wink:
Multi oameni viseaza,dar numai cei care isi fac din vis un tel reusesc sa il transforme in realitate
Mitzu.MTZ
Membru activ
 
Mesaje: 78
Membru din: 12 Ian 2013, 20:08
Locaţie: Targoviste


Înapoi la Vanatoarea cu pasari de prada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 15 vizitatori

Publicitate