Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 16 Apr 2024, 05:57

top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde Alin3006 pe 15 Dec 2014, 20:12

Asta cu x56 la panda musai nu e chiar asa de stricta. Daca luneta e de foarte buna calitate merge bine si x50 si chiar x42. E drept ca in cateva situatii extreme vezi cu x56 si nu vezi cu restul, dar daca te duci pe luna plina vezi sa tragi cam cu toate. De acord cu tine legat de magnificatie, dar luneta fusese declarata "a mai ciumeaga" luneta de panda in gama aia de pret.
In cazul asta hai sa discutam despre a doua varianta expusa de mine, care are diametrul de iesire x56 si putere de marire de 10x, absolut suficienta.
Spui ca IOR are 900 g pentru ca nu are plastic deloc. Ei bine, nici Smidt&Bender nu are nici un pic, cu toate astea luneta are 614 g...tot fara plastic deloc. Deci care e mai buna de panda? :lol:

De acord, acel IOR o fi o luneta grozava, dar de aici si pana la cea mai tare din parcare in gama aia de pret e cale lunga. :wink: Poate comparativ cu Bushnel sau Meopta...
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde DART pe 15 Dec 2014, 20:58

EliteHunting scrie:Dacă vorbim de universale , atunci niciodată o 3-12x... nu va fi o soluție.Dacă vorbim de pândă niciodată nu trebuie 14x sau 12x, dar obiectiv de 56 musai. Din câte pânde am făcut eu, și am câteva, nu am folosit decât maxim 6x magnificatie pentru a avea un camp de vedere mai mare dar și pentru o luminozitate maximă a lunetei (aici obiectivul de 56 e rege). Topicul se referă la lunete strict de pândă nicidecum la cele universale care știi bine că nu s-au inventat încă, cum nu e nici calibrul universal nici masina universala etc.Magnificatia 4-14x56 îmbina cu succes, zic eu, pânda și long range-ul mai ales cu un reticol si punct in planul 2 cum are această generație de IOR, dar dacă trebuie avem și 2,5-10x56 , 4-16x50 ,10x56 , 1,5-8x30 , 1x4x32 și chiar 1-10x26, toate cu aceeași sticlă " Made în Romania" care este destul de apreciată pe afară mai ales în SUA și toate în jurul la 1000 euro sau mai puțin, excepție făcând 1-10x26 care e o lunetă tactică si joacă in altă ligă după alte standarde.Pentru faptul că este putin mai grea ( nicidecum dublu) decât altele, există o singură explicație, nu are plastic deloc nici măcar la turete, plus sticla de 56.


M-am gandit intens sa intervin...sau sa nu intervin in discutie mai ales ca aici si oriunde promovez un brand care preda disciplina optica de multi ani in Lume.Mai apoi pt. ca sunt cetatean roman consider ca este binevenit oricand si oriunde un produs Made in Romania mai ales daca acesta este si de calitate.O singura observatie:ce remarc cu tristete este felul cum este ea promovata !?(violiv o poate face si mai bine...si mai spuneai vio ca eu sunt un exaltat :lol: )...in acelasi timp@EliteHunting folosesti cuvinte de genul ”niciodata”... eu am contraargumente dovedite pt. aceste ”niciodata” insa nu le discut aici...
Da! magnificatia este buna pt. Long Range, 14x este chiar la limita...insa fara turete externe pe o ploaie cu capacele turetelor desfacute viata ar fi f. umeda sa zic asa...si doar magnificatia de 14x este un argument insuficient pt LR...dar o buna ”reclama” mai ales cand amesteci pere cu mere(tactice cu vanatoresti).
Mai sunt o gramada de lunete care nu au plastic in ele si sunt f. rezistente si mult mai usoare...si pot fi imersate si pan la 25 de m...argumentul este bun insa insuficient...
@EliteHunting te rog scrie-mi pt. tine ce inteles are cuvantul UNIVERSAL...asa in general.
Cu speranta ca in continuare vom avea parte de o discutie degajata...fara patima si la subiect recomand tuturor celor care acum isi aleg optica sa cumpere produsele romanesti chiar da sunt mai grele un picut... dar in viitor sa fie mult mai bine promovate!
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde Don pe 15 Dec 2014, 21:05

Problema greutatii este reala,e ceea ce m-a tinut departe de IOR pana acum!
Problema calitatii comparative cu Klassic Hungaria trebuie insa facuta pe indelete si obiectiv...eu nu ma pronunt din doua motive:
1. Obiective - ca si la IOR,probabil ca si Klassic Hungaria schimba generatiile,ce am avut eu in mana a fost fabricat acum ceva ani,deci oferta de acum poate diferi esential de ce am vazut eu...iar ce am vazut atunci,
nu era altceva decat cea mai ieftina serie S&B,marcata de fabricant Klassic Hungaria,nu Klassic ca cele facute la mama lor,tocmai pentru a nu pacali pe nimeni...niciunul dintre noi nu a cumparat-o,eu am luat un Kaps atunci iar celalalt a luat un Docter,al treilea caruia i-a fost prezentata era mai impiciorogait ca noi si
a luat un Swaro;
2.Subiective-S&B vinde o persoana pentru care am sentimente profund amicale...ma tem sa nu tin cu Ursu'!
Don
Veteran
 
Mesaje: 1709
Membru din: 09 Oct 2010, 17:44

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde violiv pe 15 Dec 2014, 21:11

Exista deja teste aproape standardizate de testare a lunetelor, atat pe partea optica cat si pe partea mecanica.
E suficient sa le "imprumutam" si sa le aplicam.
Ai dreptate in unele chestii, exista si criteriul "cea mai buna luneta la banul platit" dupa cum exista si criteriul "cea mai buna luneta pe gram dus in spate". Cat si cum conteaza fiecare e destul de subiectiv. La fel de adevarat este ca aprecierea opticii este in buna masura subiectiva si de aici si alegerile diferite. Tot de aici e nevoie de un numar "semnificativ statistic" de privitori la sedinta de teste, mai experimentati si mai putin experimentati, care sa realizeze la final un clasament.
Nu am pomenit nimic (inca) de celelalte variante de optica de vanatoare scoase mai nou de IOR pentru ca niciuna dintre ele nu mi s-a parut atat de perfecta (cu scuzele de rigoare pentru exprimarea pleonastica) pentru a fi incadrata in subiectul topicului care este "luneta de panda sub 1000 E" si nici atat de incredibil de bine facuta fata de celelalte modele.
Eu pot sa-ti spun doua chestioare care pun, cel putin pentru mine, IOR-ul de mai sus in fata S&B propuse de tine: efectul de tub la magnificatii mici care este prezent cu brio la ambele modele de S&B si turetele net inferioare celor de la IOR. Ca sa nu mai spun ca modelele cu pricina sunt proiectate acum 20 de ani, scoase pe piata acum ~15 si n-au evoluat decat infim in tot acest interval. E drept ca la data aparitiei spargeau piata dar intre timp chiar firma mama le-a cam inlocuit ... si inca de doua ori.
Nu facem aici o comparatie de genul "ce-o fi mai bun? un Mercedes proiectat acum 15 ani si fabricat azi in Ungaria sau un Logan facut in Romania?" ci comparam lucruri cat se poate de "adevaraciuni", adica Mercedes cu Mercedes pentru ca nimic din IOR nu pare a fi altceva decat "pur sange nemtesc".
O sa ajungem sa le punem si alaturi si-o sa cadem de acord ca IOR e poate mai urata, ceva mai mare dar nu chiar atat pe cat pretinzi in schimb surclaseaza S&B aduse in discutie la orice capitol la care o luneta de vanatoare conteaza.
Are si IOR modelul 2,5-10x56 si cred ca si asta bate S&B dar nu vreau sa jur pentru ca exista un infim efect de tub ca si o distorsiune la periferie mai evidenta decat la 4-14 pomenit mai sus ... trebe puse mortis alaturi pentru edificare.
Am adus modelul 4-14x56 in discutie pentru ca efectiv este o luneta perfecta ca sticla si mecanica, care m-a lasat mut de la inceput si am reusit cu greu sa-mi gasesc cuvintele la final, la un nivel de realizare pe care nu l-am mai intalnit decat la modele pe care le numar pe degetele de la o mana, si care costa cel putin dublu. Cu Soarele-n fata sau dupa ce-a apus Soarele sau cand pacla incepe sa condenseze si pe haine nu numa pe arma si lentile atunci diferenta intre IOR si restul lumii ce se invarte la 1000 E (si chiar semnificativ peste) devine atat de mare incat eu sunt in stare sa-mi pun la bataie singurele doua degete perfect valide ce mi-au ramas la mana dreapta ca nu exista astazi luneta de panda mai buna decat asta. Si crede-ma ca sunt atat de fericit cand gasesc o "bubita" la produsul examinat ca mai ca pot fi numit pervers ... ei bine, la asta n-am gasit oricat m-am chinuit desi pornisem cu un gand rautacios ca-i musai s-o descalific.

Pusa pe o arma de ~3 kg ca Blaser face mai bine decat un kick-stop daca folosesti un calibru magnum. E drept ca pe o Steyr de 3,5 kg s-ar putea sa fie cam grea la total .... :roll: :roll:

Zicea @Tranan ca IOR 2,5-10x56 l-a dat pe spate de cat de grozava este, ei bine mie mi s-a parut doar "normala" daca e s-o compar cu Zeiss 2,5-10x50 .... cred ca prietenul @Tranan chiar ar avea orgasm daca s-ar uita o ora prin 4-14x56.

E evident ca eu sunt cam nauc si cam aiurit in alegerea armelor si opticii asa ca nu am pomenit nimic de IOR 10x56 cat se poate de fixa si care ar fi alegerea mea oriunde si oricand ca luneta de panda si nici n-am discutat (inca) de cea mai buna luneta de goana care s-a inventat vreodata si care e mult hulitul Pitbull 1-4x in varianta Hunting si care lasa atat de mult in urma Swaro Z6 sau Leica ....... ca Zeiss 1,1-4x HT nici nu se mai vede dincolo de orizont iar S&B cu al sau 1,25-4x e chiar cu 25 de ani in urma. O sa urmeze si astea incet-incet.
Sunt aproape sigur ca predic in desert, ca e ingrozitor de greu sa scoti din mintea romanului renumele destul de sifonat al IOR si ca multi vor alerga in continuare dupa Bushnell sau Delta cu "zoom 77x" si vor suspina dupa Swaro Z6 gen II, ca nu multi imi vor urma sfatul si sa aleaga aceasta luneta absolut perfecta dar mor linistit ca mi-am facut datoria si-am pomenit despre ea .... chiar e cea mai tare din parcare in gama sub 1000 E.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde violiv pe 15 Dec 2014, 21:11

.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde violiv pe 15 Dec 2014, 21:25

Din sursa cat se poate de sigura, nu exista nicio diferenta in minus intre S&B facute azi la unguri si cele facute ieri in Germania, ba chiar poate exista un plus. Atat pot ele.

Imagine

Sub capacelul cat se poate de vanatoresc exista o tureta aproape tactica, mai mare decat uzual ca dimensiuni, gradata in lung si-n lat, protejata pentru umezeala, praf, extraterestri, etc. si cu click-uri aproape perfecte .... care chiar permit purtarea lunetei fara capacele in deplina siguranta.

@Dart ... in situatia asta exaltat am fost si inca mai sunt pentru ca efectiv m-a lasat masca. Nu spun ca este peste a ta S&B cu caracterisitici apropiate dar este atat de aproape de ea incat de-o fi sa ne uitam prin ele impreuna, pariez ca o sa spui exact ca si stapanul Zeiss-ului 4-16 FL care a fost alaturi in teste: eu de ce n-am stiut pana acum ca exista asa ceva la jumate bani fata de cat am cheltuit eu ???
N-am fost foarte cifric in prezentare pentru ca aici nu m-am simtit matematician ci poet, efectiv asta fiind senzatia pe care mi-a lasat-o ziua petrecuta in compania acestei bijuterii ... mai lipsea doar sa-mi spuna si ea cat ma iubeste :roll: Ma crezi sau nu dar azi abea am asteptat sa scap de slujba ca sa-mi iau doamna la plimbare si sa nimerim "din greseala" pe la magazin ca sa-i arat cam ce-mi doresc eu cadou de Craciun :oops:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde Alin3006 pe 15 Dec 2014, 22:02

Violiv, da-l naibii de efect de kick stop! Ia o sticla de un litru si lipeste-o cu scoth de arma si o sa vezi ce inseamna, chiar si pe minunatul de Blaser de 3 kg. Ca ala care isi permite Blaser n-o sa ia IOR nici sa-l f...ti! O sa ia Swaro sau Leica, ca sa fie ciumeg. Ala de vrea o luneta de 1000 euro are sigur o arma mai grea pe care 1 kg in plus o face imposibil de utilizat in padure! Poate daca il duce cineva cu un ATV pana la baza observatorului va fi ok, dar altfel va sughita tot IOR-ul, crede-ma!
E drept ca gama Hungary ere efect de tub, insa nu atat de grav versus IOR incat sa prefer o gantera!
Mai mult, daca vrei ii poti pune turete tactice cum a facut Dart si se schimba un pic lucrurile si aici.
Faptul ca o gama a ramas la fel 20 ani nu inseamna ceva rau, ci doar faptul ca de 20 ani are segmentul ei de piata- asta o fi semn ca e naspa sau ca e buna de ceva?
Diferenta e ca S&B a investit mai mult pe zona military - adevaratii consumatori- nu praful de le toba care sunt vanatorii.
Toti fabricantii consacrati fac ace brice si carice, cristale, microscoape si toate traznaile. S&B face doar lunete. Nu crezi ca daca produsul nu era peste medie dispareau in 20 ani?
Si daca tot vorbim de americani si cat de ciumeg e IOR peste ocean, de ce puii mei armata SUA nu le foloseste ? Si ce au baietii aia pe arme? A dracului intamplare...

Ei, si daca vorbim de lunete de goana adevarate, sa vii sa vezi Stratosul 1,1-5x24 si apoi stam de vorba. :lol:

In tot cazul, ar fi misto de facut testul. Ce ziceti?
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde Alin3006 pe 15 Dec 2014, 22:14

PS: Sunt insa perfect de acord ca decat sa alegi Busnel sau Delta -indiferent daca e x77 sau altceva- un om cu scaun la cap alege IOR. Din prea multe motive ca sa le insir aici, macar ca e facuta la noi. Nu ca ar merita atentia noastra, considerand cata atentie ne-au dat ei, insa fiind un magazin la mijloc si inca unul care a pornit foarte serios, se poate trece peste asta.
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde DART pe 15 Dec 2014, 22:24

Doctore...
Nici-o luneta SB nu se face in HU.Toate lunetele...TOATE se monteaza/asambleaza in Germania.Modelul Klassic Hungaria este identic cu modelul Klassik Germania din toate punctele de vedere... doar ca la pret sunt cu aprox.30% sub modelul Klassik German.In lume... acolo unde nu functioneaza prejudecatile de nici un fel(vezi Australia )au sesizat acest lucru si cumpara in nestire lunetele de tip premium cum este Klassik Hungaria... la pret de lunete de linia a doua...si sunt f. fericiti si fabrica abia mai pridideste cu comenzile...chiar mie mi-a fost f. greu sa intermediez 2 lunete Klassik Hungaria 2,5-10x56 L3 pt. ca a trebuit sa astept sa fie produse... pt. ca eu nu fac comenzi din timp.
Ma doare ca trebuie sa te contrazic :D si iti spun...acest model nu a incremenit in timp(este o coplilarie sa crezi asa ceva...beneficieaza de tot ce apare nou in materia prima)...SB nu se joaca cu renumele...Ai auzit Tu vreodata sa-si fi patat numele ?In ce priveste creatia de ce sa modifici ceva care functioneaza impecabil si face fata la ori ce tip de vanatoare de atata timp... si ajunge si pe arma omului ”de rand”?
Aceste lunete au facut cu brio dovada timpului... Eu doresc o evolutie cel putin identica noilor produse IOR ... sa vorbim peste 15 ani(sa dea Domnul :) ) .Cine doreste fineturi poate sa ”urce” la modelele Zenith,Stratos care fac fata cu brio ”timpurilor” din toate punctele de vedere...iar cine vrea in cosmos sa isi ia un PM II.
Magnificatia 1,25-4x20 este considerata prima magnificatie de goana care a functionat perfect intr-o luneta...si va ramane in productie chiar si pt. ca sa nu uite lumea acest lucru... si iti spun eu ca te ar aranja la goana :D si este si la bani pe care iti place tie sa dai pe o luneta :lol:
Crezi ca eu am sa ”tusesc” cu viitoarea mea achizitie(sper sa vina pana de Craciun) un PM Short-Dot 1,5-6x20 cu reticul P3 la vanatoarea la goana...pt. ca ”magnificatia” minima este doar 1,5x ?...pai cheama-ma la o vanatoare de mistret la goana si daca nu impusc mistretii care ies la mine la stand ...ti-o fac tie cadou.
Cred in continuare ca aici ne dam cu parerea doar despre lunete pe care le-am avut in mana noastra si le-am pus la incercare...pt. ca altfel facem doar ”discutii”.
Apropos...
Argumentul efect de tub... acolo unde apare...nu mai este luat in serios pt. ca dispare la sub o jumatate de magnificatie in sus la lunetele de top ...se da importanta mult prea mare acestui lucru pe plaiurile noastre pe alte... doar se aminteste cel mult.Aaaa daca ea este prezenta la orice magnificatie...atunci pute ceva in ”CHINA”!
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde DART pe 15 Dec 2014, 22:29

Don scrie:2.Subiective-S&B vinde o persoana pentru care am sentimente profund amicale...ma tem sa nu tin cu Ursu'!


Te salut cu mult respect Don!
Trebuie sa fac o mica corectie...eu intermediez vanzarea lunetelor intre producator si beneficiar.Sunt garantul impreuna cu Alin ca acest lucru se desfasoara cu cea mai mare corectitudine si la pretul corect.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde DART pe 15 Dec 2014, 22:40

violiv scrie:O sa ajungem sa le punem si alaturi si-o sa cadem de acord ca IOR e poate mai urata, ceva mai mare dar nu chiar atat pe cat pretinzi in schimb surclaseaza S&B aduse in discutie la orice capitol la care o luneta de vanatoare conteaza.

Te rog frumos sa detaliezi ce ai vrut sa spui aici...insa nu amesteca mere cu pere fa comparatia cu magnificatiile identice sau macar apropiate ale celor doua lunete.
Iar ca sa compari cu ceva asemanator noul IOR... de la SB iti trimit pt. teste un Klassik Varmint 4-16x50 cu reticul A4 care este cel mai apropiat de IOR-ul din discutie.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde EliteHunting pe 15 Dec 2014, 23:37

DART scrie:
EliteHunting scrie:Dacă vorbim de universale , atunci niciodată o 3-12x... nu va fi o soluție.Dacă vorbim de pândă niciodată nu trebuie 14x sau 12x, dar obiectiv de 56 musai. Din câte pânde am făcut eu, și am câteva, nu am folosit decât maxim 6x magnificatie pentru a avea un camp de vedere mai mare dar și pentru o luminozitate maximă a lunetei (aici obiectivul de 56 e rege). Topicul se referă la lunete strict de pândă nicidecum la cele universale care știi bine că nu s-au inventat încă, cum nu e nici calibrul universal nici masina universala etc.Magnificatia 4-14x56 îmbina cu succes, zic eu, pânda și long range-ul mai ales cu un reticol si punct in planul 2 cum are această generație de IOR, dar dacă trebuie avem și 2,5-10x56 , 4-16x50 ,10x56 , 1,5-8x30 , 1x4x32 și chiar 1-10x26, toate cu aceeași sticlă " Made în Romania" care este destul de apreciată pe afară mai ales în SUA și toate în jurul la 1000 euro sau mai puțin, excepție făcând 1-10x26 care e o lunetă tactică si joacă in altă ligă după alte standarde.Pentru faptul că este putin mai grea ( nicidecum dublu) decât altele, există o singură explicație, nu are plastic deloc nici măcar la turete, plus sticla de 56.


M-am gandit intens sa intervin...sau sa nu intervin in discutie mai ales ca aici si oriunde promovez un brand care preda disciplina optica de multi ani in Lume.Mai apoi pt. ca sunt cetatean roman consider ca este binevenit oricand si oriunde un produs Made in Romania mai ales daca acesta este si de calitate.O singura observatie:ce remarc cu tristete este felul cum este ea promovata !?(violiv o poate face si mai bine...si mai spuneai vio ca eu sunt un exaltat :lol: )...in acelasi timp@EliteHunting folosesti cuvinte de genul ”niciodata”... eu am contraargumente dovedite pt. aceste ”niciodata” insa nu le discut aici...
Da! magnificatia este buna pt. Long Range, 14x este chiar la limita...insa fara turete externe pe o ploaie cu capacele turetelor desfacute viata ar fi f. umeda sa zic asa...si doar magnificatia de 14x este un argument insuficient pt LR...dar o buna ”reclama” mai ales cand amesteci pere cu mere(tactice cu vanatoresti).
Mai sunt o gramada de lunete care nu au plastic in ele si sunt f. rezistente si mult mai usoare...si pot fi imersate si pan la 25 de m...argumentul este bun insa insuficient...
@EliteHunting te rog scrie-mi pt. tine ce inteles are cuvantul UNIVERSAL...asa in general.
Cu speranta ca in continuare vom avea parte de o discutie degajata...fara patima si la subiect recomand tuturor celor care acum isi aleg optica sa cumpere produsele romanesti chiar da sunt mai grele un picut... dar in viitor sa fie mult mai bine promovate!



Cu scuzele de rigoare, brandul amintit de tine nu mai dictează demult disciplina in optică , poate doar cea mecanica, din păcate au luat-o alții mult inainte, ăia cu x72. E "grea" este adevărat dar trage la două noaptea sau dimineața cum vrei să-i spui, când deja sunt multe altele la culcare sau nu s-au trezit încă. Dar să nu deviem, că deja vorbim de lucruri de peste 3000 de euro și nici despre situații extreme, gen ploaie intensa plus ceata deasă plus țintă la 400m, că ajungem în zona tactică unde I OR este foarte bine reprezentată și cred ca un RECON s-ar descurca foarte bine( nu ca, x72).Este posibil ca atunci când aleg cuvintele sa nu-mi iasă la milimetru că nu-s ilescu, dar în context cred că se înțelege ce vreau să spun pentru cine dorește să înțeleagă ceva și desi scriu rar totuși mă uit prin lunete foarte des și trag si mai des, de douăzeci și ceva de ani încoace, dar asta mai puțin contează. Cât despre " universal" ce să-ți spun, conduc un Logan și trag cu Blaser R8 cu trei țevi diferite cu trei lunete diferite și un punct roșu. Adică mi-am luat o mașină " universală" cu care mă plimb de luni până vineri după care " universalul" meu devine inutil și trebuie să apelez la prieteni (noroc că am destui și înțelegători) să mă sui intr-un 4x4 sa pot face vânătoare și vânez cu o combinație de țevi în calibre diferite cu lunete diferite și destinații diferite tocmai pentru că aici ideea de " universal " îmi displace total. Crede- mă ca in materie de vânătoare si mai ales acolo unde se folosește glonțul am încercat tot ce e omenește posibil in materie de " universal " și întotdeauna am simțit că mai trebuia ceva și am fost nevoit să-mi creez un " monstru" de armă care să mă reprezinte și sa nu mai stau cu gândul că parcă nu se vede bine prin lunetă la distanță sau noaptea sau î-mi trebuie o magnificatie mai mare sau mai mică sau era mai bine cu un calibru mai razant sau mai încet și lista de "sau" continuă. Cu 25 de ani în urmă am inceput cu o lisă cu o țeavă Tula cu cocoș exterior ( strămoșul lui Ij 18 ) de calibrul ceva intre 16 și 12, adică era un 16 atât de decalibrat încât după fiecare foc aveam un patent la mine cu care extrăgeam tuburile trase deoarece țeavă era mult mai largă la detunător decât calibrul și astfel după fiecare foc tubul se decalibra și se lipea de țeavă ( de atunci am prins mare "drag" de armele rusești și m-a ținut până azi).Cu toate astea era la momentul acela era cât se poate de" universala" și mi-am făcut treaba cu ia atât cât s-a putut.Doamne ferește să ai trofeul vieții în față și să nu-ți ajungă " universalul" din dotare ( am pățit-o odată) că ai vrea să dai timpul înapoi să-ți cumperi ce trebuia de fapt.În concluzie, pentru mine "universal" este ca Dacia românului, bună la toate in general și la nimic în special.Scuze ca am lălăit-o atât dar am vrut să mă fac mai bine inteles cum e cu cheistile astea bune la toate, practic nu există.Top lunete de pândă de până în 1000 de euro continua...
EliteHunting
Membru activ
 
Mesaje: 114
Membru din: 28 Noi 2014, 11:59

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde violiv pe 15 Dec 2014, 23:51

Sunt doua lucruri care ma bucura tare:
- primul si cel mai important este ca IOR a reusit in sfarsit sa scoata o luneta perfecta pastrand atu-ul pretului mai mic. Multa lume a vazut Zeiss, Swaro, S&B, Leica dar foarte putini au avut prilejul sa vada noile IOR, cei mai multi nici macar nu-si doresc si-i mare pacat.
- al doilea este faptul ca am starnit o polemica si am pornit o propunere sa punem de-o sedinta de teste ceva mai "publica". In fine se intampla ceva de genul asta si in materie de optica ca la arme s-au mai miscat lucrurile. Ramane sa asteptam primavara cu golul de sezon, sa incercam sa nu devina doar o expo comerciala si sa-i dam bice. Poate ne aud si altii.....


P.S. @Dart, nu te-ai indoit prea tare de afirmatiile mele pana acum, de ce crezi ca as incepe sa mint? Jur ca nu primesc nici macar un surub de inel de la IOR pentru ce-am spus. Crezi ca are rost sa ne apucam sa despicam istoria firmelor in patru? Crezi ca are rost sa ne apucam sa le masuram in cifre de piata?

Singurul meu atu este tocmai faptul ca nu am fost niciodata platit pentru ce scriu. Cu bune, cu rele, cu laude dar si cu reprosuri din partea vanzatorilor autohtoni am scris intotdeauna ce-am crezut eu. E opinia mea si dreptul meu sa mi-o exprim. Cand s-a intamplat sa gresesc am corectat primul. Si acum iau castane periodic pentru ca spun de Blaser ca-i doar o utilitara cu pretentii si ca editiile luxus sunt doar tichii de margaritar sau ca Helix sau Maral nu-s decat niste semi-automate amputate de sistemul semi. Poti sa-mi tai si limba dar eu tot asta o sa cred. Nu-i obligatoriu sa ma crezi sau sa ma asculti.
Eu nu ma supar ca n-am de ce. Sper doar ca n-o sa mor inainte sa ajung sa am si o arma facuta de romani la nivelul de perfectiune pe care a reusit IOR sa-l scoata cu luneta asta.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde Alin3006 pe 16 Dec 2014, 09:24

[quote= In fine se intampla ceva de genul asta si in materie de optica ca la arme s-au mai miscat lucrurile. Ramane sa asteptam primavara cu golul de sezon, sa incercam sa nu devina doar o expo comerciala si sa-i dam bice. Poate ne aud si altii...

Sper doar ca n-o sa mor inainte sa ajung sa am si o arma facuta de romani la nivelul de perfectiune pe care a reusit IOR sa-l scoata cu luneta asta.[/quote]


Pai uite ca a iesit ceva bun, hai s-o punem de un test. Dar ar fi cam subtire doar cu doua marci. @radu bichis -ce zici, te bagi cu Delta? Alti doritori?

Legat de arma romanesca facuta de romani la nivel de IOR banuiesc ca a fost o figura de stil, altfel te-as suspecta ca esti Duncan McLoud deghizat... :lol:
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde tonif pe 16 Dec 2014, 09:59

@ alin

nasule, stii tu sigur pe unul care are blaser si nu are nici swaro nici leica ... are s&b klassik 2.5 10 x 56 :D de 400 de euro :D de acu 28 de ani fix, conform seriei si raspunsului s&b ... si care e foarte multumit de ea, ca-si face treaba foarte bine :D :D :D cam greuta, vreo 790 grame, ca e model cu tub de otel nu de dural , dar ne descurcam, ca e blaserul usor :D :D :D

revenind la serioase, atatea opinii de oameni care chiar se pricep pe aici, si in contradictoriu, incat m-am hotarat sa dau si eu una de neofit, asa ca sa mai rup monotonia :

acu fo' luna, in compania fix exact a gentlemanilor care scriu mai sus, m-am uitat printr-o ior de-asta noua (nu mai tin minte sincer, parca era acest 4-14, dar nu sunt foarte sigur :D ), si prin zeiss-ul fl mentionat de vio ... la cat a perceput ochiul meu de necunoscator, mi s-au parut la fel de bune la optica ...

adica o surpriza de partea ior, ca la fl te-ai astepta sa fie hiper mega giga, la cat costa ...

deci foarte misto optic ior, da' si mare si urata si grea ca boala ... nu e mare problema , ca s&B al meu din "west Germany" e tot mare si urata si grea ca boala :D :D :D

dar, ca tot ne gandim din perspectiva consumatorului, si nu a expertului, imi aduc aminte ca m-am uitat la alin prin s&b astea klassik moderne (adica nepotii lunetei mele :D ), si iarasi mi s-au parut foarte misto din punct de vedere optic ... atat cat ma pricep eu sa vad ... si sigur erau mai usoare, mai finute, mai dragute si asa mai departe ....

care ar fi concluzia ? ca un consumator ar putea sa plateasca cei 200 de euri diferenta pentru o luneta mai simpatica si mai usoara, si foarte aproape ca performante de una nitel mai ieftina, probabil cu "3%-5%" mai buna optic, dar care e mai grea si mai urata :D :D :D

asa ca pare ca exista de fapt loc pentru amandoua : un cumparator va cumpara s&b pentru aspect si ergonomie, ca nu e el asa expert in lunate, altul mai stiutor va cumpara ior pentru acei 5% , si va ignora constient greutatea, pentru ca il intereseaza mai mult optica, si tot asa ....

cam asa vede un necunoscator problema, gentlemanilor :D

ps : "nu trageti, dom' semaka .... "
tonif
Veteran
 
Mesaje: 446
Membru din: 22 Dec 2009, 09:49

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde DART pe 16 Dec 2014, 11:26

violiv scrie:
P.S. @Dart, nu te-ai indoit prea tare de afirmatiile mele pana acum, de ce crezi ca as incepe sa mint? Jur ca nu primesc nici macar un surub de inel de la IOR pentru ce-am spus. Crezi ca are rost sa ne apucam sa despicam istoria firmelor in patru? Crezi ca are rost sa ne apucam sa le masuram in cifre de piata?

Singurul meu atu este tocmai faptul ca nu am fost niciodata platit pentru ce scriu. Cu bune, cu rele, cu laude dar si cu reprosuri din partea vanzatorilor autohtoni am scris intotdeauna ce-am crezut eu. E opinia mea si dreptul meu sa mi-o exprim. Cand s-a intamplat sa gresesc am corectat primul. Si acum iau castane periodic pentru ca spun de Blaser ca-i doar o utilitara cu pretentii si ca editiile luxus sunt doar tichii de margaritar sau ca Helix sau Maral nu-s decat niste semi-automate amputate de sistemul semi. Poti sa-mi tai si limba dar eu tot asta o sa cred. Nu-i obligatoriu sa ma crezi sau sa ma asculti.
Eu nu ma supar ca n-am de ce. Sper doar ca n-o sa mor inainte sa ajung sa am si o arma facuta de romani la nivelul de perfectiune pe care a reusit IOR sa-l scoata cu luneta asta.


Doctore sunt trist ca te ”aud” ”vorbind” asa...
Ca si toti doctorii si TU esti sensibil dar Nu slab !Atunci de ce te miri de mine care scot din gura mea doar ce este crezul meu?Stii ca sunt un om f.bine informat si ma informez continuu...in acelasi timp reusesc sa despart calitatea de...comercial.Chiar daca nu pare...sau poate este clar ... SINCER ma bucur de orice reusita romaneasca !In acelasi timp nu m-am indoit de tine si de spusele tale niciodata insa si noi evoluam ...ne-am facut mari... si avem parerile noastre ca urmare a experientelor noastre proprii ! Accepta si Tu daca poti(sunt sigur ca poti)si alte opinii...Nu te acuz si nu te voi acuza tocmai pt. ca te cunosc ca ai fii speaker-ul platit al oricui...esti mai capos si mai mandru de atat !
@EliteHunting
In mod normal te as ruga sa argumentezi ce ai afirmat insa nu am sa o fac pt.ca ai un discurs mult prea vehement si acest lucru nu este pe gustul meu.
Am incercat sa intelg opinia ta despre ”universalitate”... cred ca in postura in care te aflii discutand despre ”universalitate” peiorativ iti faci un rau comercial chiar daca te adresezi unei elite...suntem f. putini din pacate care ne putem specializa strict si sa avem o luneta pt. fiecare ”disciplina”(eu am pt.”disciplinele”practicate de mine 5 sisteme de ochire si ”doar ” 2 tevi Blaser)oamenii neiformati suficient si cei care la momentul respectiv doar atat is permit vor merge si merg spre ”universalitate”.Nu inteleg ce cauta un obiectiv de 72mm in argumentatie cand acelasi brand are si unul de 56...si acolo FL este egalul lui PM II la aceeasi magnificatie si aici ma refer doar la optica...pt. ca in rest nu este termen de comparatie!?Dar nu mai continui...eu am iesit dintr-o discutie cu tine chiar daca nu sunt de acord inteleg sa respect punctul tau de vedere.
Indemnul tau ”subtil” pt.continuarea discutiei ”Top lunete de pândă de până în 1000 de euro continua...” este chiar exagerat... ai avut senzatia ca am blocat-o poate...
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde violiv pe 16 Dec 2014, 13:27

Cred ca ne ambalam cam tare si nu-i cazul.

Ai zis mai sus asta:
Argumentul efect de tub... acolo unde apare...nu mai este luat in serios pt. ca dispare la sub o jumatate de magnificatie in sus la lunetele de top ...se da importanta mult prea mare acestui lucru pe plaiurile noastre pe alte... doar se aminteste cel mult.Aaaa daca ea este prezenta la orice magnificatie...atunci pute ceva in ”CHINA”!


Chestie care a picat ca o manusa, adica preambul pentru ce-o sa spun in continuare.
Efectul de tub la magnificatii mici este datorat fortarii limitelor opticii. Asa cum spui tu, el dispare miscand putintel de inel, adica pe la 3x la o luneta 2,5x ce-l are. La fel, unele distorsiuni care apar evident la maxim pot disparea daca reduci foarte putin magnificatia, adica pe la 9-9,5 daca vorbim de aceeasi luneta 2,5-10x. In practica, ai cumparat o luneta pe care producatorul o anunta 2,5-10x dar la care poti folosi optim 3-9x.
Tocmai chestia asta o subliniam undeva in prima prezentare - IOR a preferat sa puna pe piata o luneta efectiv perfecta chiar daca gama de magnificatii nu este decat micuta pentru ziua de azi si, pe deasupra, umbla intr-o zona care depaseste ideea de "universalitate". Uite asa au reusit sa scoata o luneta de panda perfecta, care nu are tub deloc-deloc, care vede mai clar la 14x decat la 13x, la care poti vedea perfect pe orice magnificatie ai seta-o, care nu beneficiaza de corector de paralaxa dar ofera avantajul ca vede la fel de clar si tinta si reticulul de la 10 m la 250 m (numa in gama asta am verificat). In plus, te trazneste in retina la cat de luminoasa este si pe masura ce se lasa seara incepi sa vezi tot mai multe detalii ale peisajului din umbra si penumbra. A iesit o luneta cu care am stat pe 14x pana la ora oficiala a apusului fara sa simt nevoia sa reduc magnificatia. Spre deosebire de multe alte produse din aceeasi gama de pret, asteia chiar nu ai ce sa-i reprosezi optic si mecanic. Ca-i mai grea e adevarat dar pana la urma tot trebe sa platesti un pret si, din fericire, aici e in grame nu in lei. Exact acest mod de a gandi al producatorului am vrut sa-l subliniez. In mod sigur se putea pune inca o jumate de centimetru pe helixul tubului erector si scrie pe inel 3-15x si ai fi obtinut o luneta "la moda", cu 5x zoom dar care la 3x avea oarece tub iar la 15x distorsiona insa au preferat s-o lase optic perfecta chiar daca nu cadreaza cu modernismul concurentei si cu vanzarea de gogosi.

E eronat sa compari PM II cu FL, una e tactica iar cealalta civila .... pune-o alaturi de Hensoldt si vorbim apoi.

E nepotrivit sa sariti in capul meu fara sa va fi uitat macar prin luneta descrisa de mine. Spre deosebire, eu m-am uitat serios prin clasicele S&B, atat de serios incat am ajuns sa le consider cea mai buna alternativa de buget mai mic la Zeiss 2,5-10/3-12 ..... asta pana a aparut IOR de care povesteam. Cu riscul ca ma repet, n-am descris atat de elogios varianta 2,5-10x56 sau 4-16x50 de la IOR, care sunt oricum lunete foarte bune la banul platit dar sunt la un pas in urma lui 4-14.

Daca exista vanatori pentru care estetica echipamentului primeaza e dreptul lor sa-si aleaga ce doresc.
Eu n-am vrut decat sa spun ca IOR a reusit, in fine, dupa zeci de ani de chinuri, sa scoata o luneta de panda absolut perfecta optic si mecanic, comparabila real in orice conditii cu orice produs de "top 5" al opticii de varf din lume la ora asta si care nu va iesi codasa dintr-o astfel de infruntare.

In ceea ce priveste "discursul vehement" al vanzatorului lunetei ... ei bine, omul este 90% vanator si doar 10% vanzator. Inca n-a invatat toate subtilitatile meseriei de vanzator. Te asigur ca de ar sti sa vanda asa cum vaneaza ar reusi sa-ti vanda chiar si tie o Bushnell facuta pe vapor si ai pleca fericit de la magazin. Chiar imi pare rau ca n-a putut sa fie alaturi de noi la mica noastra sedinta de poligon.

Magazinul e unul nou, deschis de niste entuziasti care s-au saturat sa fie plimbati de la ana la caiafa de vanzatori nepriceputi din magazine insuficient garnisite cu echipamente ... daca vrei sa stii, "legenda" zice ca ideea le-a venit atunci cand s-au lovit a nu stiu cata oara de imposibilitatea de a cumpara rapid, pe plan local, o banala pereche de inele de luneta. E micut, abea la inceput, garnisit cu nu foarte multe arme sau alte echipamente dar crezul lor este ca niciun client sa nu plece cumva din magazin cu o pereche de inele de aer comprimat vandute ca inele pentru carabina 30-06, nici chiar daca acel client le doreste mortis. Mai mult decat sa vanda o arma sau o cutie de munitie, ofera absolut gratis informatie reala, adevarata nu comerciala. Si asta pentru ca acum multi ani, ne-am propus amandoi sa ridicam macar pana la genunchiul broastei orice partener de vanatoare ce ar da semne ca doreste asta.

Nu-i niciun secret ca este partenerul meu de vanatoare, de arme, optica, chinuri si framantari, sute de varfuri plantate in biuta, zile si nopti in sir petrecute de nauci pe campuri sau in codri numa cu cate o luneta in buzunar cum nu-i niciun secret ca pentru a dobandi informatiile n-am avut atunci pe nimeni la indemana sa-l intrebam si sa ne raspunda real nu povesti vanatoresti .... si ne-au costat enorm, pe pielea si buzunarele noastre.
Asa ca nu te supara prea tare pe noi, poate am ajuns sa ne credem prea "dastepti" da' poate ne si apuca pandaliile cand stiind cat am trudit ca sa ajungem aici si cat ne-a costat asta, sa fim nevoiti sa plecam capul in fata unor afirmatii "contra" de genul: "e mai frumoasa".

Eu iti spun cu mana pe inima ca nu exista luneta de panda, care sa coste mai putin de 1000 E si care sa fie mai buna decat asta care a starnit viespile. Indemnul la a continua discutia despre topul lunetelor voia sa sune cam asa: de la locul 2 in jos putem discuta, locul I e deocamdata adjudecat.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde Tranan pe 16 Dec 2014, 14:27

In testele facute aici la noi (si acum ma refer in special la Long Range) S-au cristalizat cateva marci foarte stabile: Hensoldt, March, Schmidt & Bender, IOR, Kahles si Steiner Military.

Hensoldt e marca care le da durere de cap la toate cand e vorba de optica. Transmisia lor de lumina, claritatea, generozitatea paralaxei, eye-boxul si senzatia de 3D sunt imbatabile.

March este marca care le da dureri la toate in ce priveste senzatia allaround. Plaje mari de grosisment, constructie foarte compacta, foarte usoare, cel mai usor Zero Stop de setat si probabil cele mai bune clickuri din lume.

Schmidt & Bender e o marca care e foarte stabila mecanic dar care nu impresioneaza optic la fel de mult. Exista insa exceptii si anume noile modele de 3-20x50 short dot si 5-25x50 short dot. Astea sunt foarte populare si considerate foarte atractive atat mecanic, optic cat si pt. faptul ca sunt compacte. Variantele de 5-25x56 sunt in continuare foarte populare datorita faptului ca au o claritate foarte buna si mecanic merg ca un ceas elevetian. La noi insa vaneaza foarte multa lume cu lunetele de Long Range si din cauza asta foarte multi le elimina si aleg March si Hensoldt care se potrivesc mai bine si la una si alta.

IOR este la ora actuala cea mai expansiva marca aici la noi, mult datorita variantelor de Gen 4. IOR RECON se bate practic la acelasi nivel cu cele mai tari dar, uneori, la jumatate de pret. La un teste facut recent la poligonul de 5km al armatei norvegiene din Tromsö, am dus cu mine urmatoarele marci:

March-FX 5-40x56
March-F 3-24x52
Schmidt & Bender PMII 3-27x56
Schmidt & Bender PMII 3-20x50
Hensoldt 4-16x56 FF
Hensoldt 3.5-26x56
Hensoldt 6-24x72
Steiner Military 5-25x56
Kahles K624i 6-24x56
IOR RECON 4-28x50
U.S. Optics 5-25x58
U.S. OPtics 3.2-17x44

Testul a fost executat de instructori NATO ai armatei norvegiene si sniperi civili.
Nu intru in detalii foarte amanuntite dar rezultatul a fost ca IOR RECON a fost considerata mai tare decat Schmidt & Bender 3-27x56 ceea ce spune destul de mult.

Exista aspecte care pot fi discutate ca fiind favorabile si negative la toatre acestea dar rezultatul testului a foat ca cu IOR e imposibil de concurat in ce priveste "bang for the buck". Norvegienii nu puteau intelege cum o astfel de luneta nu costa macar cu €1000-1500 mai mult.

Acum vre-o trei saptamani am fost contactat de un clup de sniperi si tragatori ISPSC de la un club din Stockholm. Majoritatea politisti si militari care au vrut sa le trimit o lada cu lunete de top ca sa le testeze si vada ce marci se le aleaga ca fiind marcile clubului.
Alegerea lor a cazut pe IOR si Delta. Motivul nr. 1 a fost ca nu au vazut de ar fi o idee sa plateasca €1000-3000 in plus pt. celelalte.

E sunt distribuitor si pt. March aici si nu m-a entuziasmat foarte mult cand unul dintre cei mai buni Bench Shooters din Suedia a venit sa compare lunetele la mine magazin. Am instalat cateva tinte pana la distante de 400m si omul le-a frecat urat de tot. A ales March 10-60x50 dar mi-a spus direct ca a considerat Delta 3-24x56 ca fiind o luneta mai buna decat March si ca daca Delta ar fi avut grosismente mai mari, pe aia ar fi ales-o.

Personal insa am invatat ca la nivelul asta nu se prea poate spune ca asta e buna si asta nu e. Toate lunetele astea sunt ucigatoare si la urma urmei alegerea se face intre Lamborghini, Ferrari, Köningsegg, Aston Martin, MacLaren si Porsche. Stie cineva care dintre astea e cea mai buna masina din lume? :lol:
Depinde mult de pret, reclama, gusturi in ce priveste optica, clickurile, plaja de grosisment, eye box, tipul paralaxei, transmisia de lumina, etc. De aceea lumea are idei diferite in ce priveste nivelul la care se plaseaza lunetele si asta e bine ca avem variatie la poligoane si vanatoare. :D

Ce pot sa spun este insa ca IOR a pornit pe o pista de dezvoltare super tare si cu calitatea pe care o livreaza le vor da sub centura la multe firme celebre.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde DART pe 16 Dec 2014, 16:15

”E eronat sa compari PM II cu FL, una e tactica iar cealalta civila .... pune-o alaturi de Hensoldt si vorbim apoi.”

Mai Doctore tu chiar iti doresti o stare tensionata cu mine...eu am initiat comparatia opticilor aici ???...eu am introdus in discutie FL de 72 mm ...!?
Eu am citat o comparatie facuta in ce priveste optica acestor doua lunete... realizata de un blog de specialitate care are ceva renume... baga ochiul aici.Daca si despre acestia spui ca sunt tendentiosi nu stiu ce sa mai zic...

http://precisionrifleblog.com/2014/09/1 ... s-summary/

In al doile rand nu vezi copacii de padure...sincer am felicitat si felicit ORCE REALIZARE ROMANEASCA !!!
Nu sunt de acord cu stilul cum este ea facuta aici ...insa asta este DOAR problema mea !
Ii doresc IOR-lui tot ce este mai bun pe Lume!
Faci rau ortacului tau de vanatoare luindu-i apararea vio...sunt sigur ca se descurca si singur f. bine.Tu chiar vorbesti serios cand crezi ca mie imi poate vinde cineva ceva doar pt. faptul ca ar fii un priceput comerciant...!? Hmmm... Nu trebuie sa-mi raspunzi la asta.

Aaaaaaaaa si era sa uit...ultima fraza a postarii tale ti se pare OK ?Te las pe tina sa judeci...

@Tranan
Esti esti de acord cu mine ca in Suedia-Norvegia chiar daca se practica tirul (si desigur vanatoarea) cu carabina in masa ... ei nu sunt singurii care pot prezenta etaloane la aceasta disciplina...sunt sigur ca sunt f. buni si antrenati si stiu ce vorbesc...dar esti deacord ca nu sunt singurii.In marea parte a timpului reusesti sa fi un moderat intr-o disciplina extrem de subiectiva...jos palaria pt. asta...pt. exemplificare te citez:

”Personal insa am invatat ca la nivelul asta nu se prea poate spune ca asta e buna si asta nu e. Toate lunetele astea sunt ucigatoare si la urma urmei alegerea se face intre Lamborghini, Ferrari, Köningsegg, Aston Martin, MacLaren si Porsche. Stie cineva care dintre astea e cea mai buna masina din lume? :lol:
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde DART pe 16 Dec 2014, 17:36

Sunt de acord cu @EliteHunting in ce priveste mecanica lui SB... :lol:

Imagine

Scuze pt. Off topic ! :oops:(DAC al carui lipsa il duc pe acest forum...mi-a ”servit” aceasta imagine intr-o discutie privata)
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde Tranan pe 16 Dec 2014, 19:06

Adevarul este ca din ce in ce mai mult imi dau seama ca e foarte greu alegi winers si loosers.

Testul de la Precision Rifle Blogg e OK dar si ala isi are greselile lui. De ex. un aspect foarte important la noi este transmisia de lumina. Scandinavia e intunecat tot timpul in perioada in care se vaneaza si trage la poligoane si aspectul asta nu a fost de loc tratat in testul americanior.

I-au dat o not proasta la Hensoldt 3.5-26x pt. ca e prea greu. Pai si cui ii pasa? Cand te pui la poligon cu un SAKO TRG, un Accuracy Interantional etc te doare in cur ca luneta luneta cantareste cu 150g mai mult decat alta. Nu faci nimic cu ea decat sa tragi si cu asta basta.

La Recon i-au dat o nota proasta pt. ca are numai un reticul de ales. Acuma asta e cam aiurea ca RECON are de fapt doi reticuli dar la o adica si ce daca? Reticulul pe care il au e super.

La USO i-au dat o nota super la optica dar desi eu sunt distribuitorul lor aici, nu sunt de acord. USO nu se situeaza la nivelul la care au plasat-o.

Eu de-aia ma duc cu ele la poligoane tot timpul ca lumea sa le vada live si sa nu se ia dupa ce scriu unii si altii la teste si sincer sa fiu, ma uimeste de multe ori cand vad ce pareri diferite au. Unii is innebuniti dupa unele altii dupa altele. De-aia eu ma cam feresc la nivelul asta sa dau verdicte prea concrete ca e cam nasol.

Eu am favoritele mele dar le zic de multe ori ca ei trebuie sa le vada si sa isi faca o parere. Pe mine ma doare in spate daca ei iau S&B, IOR, March, Hensoldt... etc. Numai ei sa fie multumiti, dar ce imi place mie e ca IOR, in sfarsit, ofera oamenilor posibilitatea sa ia lunete de top la preturi derizorii si am si o mandrie ca sunt lucruri romanesti.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde violiv pe 16 Dec 2014, 19:44

Pana la testul cu pricina eu nu mai am ce spune.
Doar daca nu cumva apare ceva si mai tare in domeniul "panda sub 1000 E", ceea ce n-ar fi deloc imposibil.

In privinta testului o sa vorbim pe indelete sa vedem cum facem sa avem macar 4-5 marci de pus alaturi, poate si lunete din grupa II-III, ca unii nu vor sa dea nici macar mia de E pe optica.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde Alin3006 pe 16 Dec 2014, 23:48

Ca sa evitam nelamuririle unora sau altora, de fapt telecomanda e la mine. Si daca ma gandesc bine si pixul rosu. Asa ca daca nu puteti purta discutia asta civilizat, n-o mai purtati! Valabil pentru toata lumea!

@elitehunting - ca nou venit ar fi bine sa dai un ochi si pe la " reguli de utilizare", cum ar fi grozav sa nu intri aiurea in polemici taman cu moderatorii. Daca nu te cunosteam te-as fi crezut un tip artagos :roll:

Iar discutia a luat-o compet razna. Si cred ca nu avem un punct de vedere comun, pentru ca notiunea de "panda" e diferita, iar pentru unii chiar neclara.

Ce puii mei treaba are trasul cu Sako TRG sau Accuracy Intermational cu panda?
Panda e in padure prieteni, nu la poligon, comod la bench rest. Pai ia luati voi un Accuracy din ala in spate cu un kg de luneta pe el si dati-i talpa la deal prin "penti" , eventual pe zapada pana la genunchi!

A, daca vorbim de mers cu masina pana intr-un hochstand unde faci trei pasi e alta treaba.
Dar chiar si asa nu vad de ai alege o luneta de un kilogram - "putin mai grea " , care arata ca batuta cu ciocanul pe nicovala dar fara a fi si finisata, si sa o declari regina lunetelor de panda, pentru simplu motiv ca are o optica decenta - nici macar extraordinara- si ca dai pe ea 1000 euro....
Si in ocazia de care vorbeste @tonif daca va amintiti am fost si eu, e drept ca nu m-am chiorat juma de ora la ea ca voi, dar o idee mi-am facut.
@vio - pentru multi vanatori conteaza ca ansamblul arma luneta sa arate foarte bine, e o industrie de multe milioane de euro in jurul acestei chestii. Cand o sa intelega si IOR treaba asta, poate ca va fi luat mai mult in calcul ca brand in alta parte decat in State, unde multi vaneaza cu cozi de matura pe care leaga sticle de lapte de un kil, ca pe vrea lu raposatu.

Majoritatea europenilor nu ignora aspectul si cand strang ceva banuti dau coada de matura si sticla de lapte si isi cumpara Blaser Luxus si Swaro ...

Cea mai tare luneta de panda pana in 1000 euro?
O fixa de 8x56 cu reticul iluminat si bate la cur tot ce ati spus mai sus. Si ca greutate, si ca optica, din ce punct de vedere vreti voi. Face S&B la vreo 800 e una de mori...si are sub 600 g, ceea ce chiar conteaza al dracu pe orice arma!
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde violiv pe 17 Dec 2014, 00:06

Fie cum vreti voi.
Dar batuta cu ciocanul pe nicovala nu arata nici vechea mea 8x56 care m-a slujit bine vreo 20 de ani si tot IOR scria pe ea. Astea de azi arata absolut comparabil la finisaje cu orice nume.

P.S. cea mai buna 8x56 din lume nu e S&B si asta n-o spun eu. Cu toate ca nu straluceste in gamele de variabile, cu 8x56 este in top: Docter Classic 8x56 bate orice luneta cu magnificatia asta de pe piata. La fir de par, e drept dar asta e cea mai tare. Si are doar 550 g ba mai este si oferita in varianta cu sina, are nume nemtesc celebru, da bine pe arme bengoase si e sub 900 E.

Iar cea care ofera enorm la banul dat pe ea si nu prea are rival in gama de fixe de panda la pretul ei, este Meopta 7x56.

P.S. observi ca n-am amintit in lista de mai sus nici actuala 8x56 de la IOR prin care daca te pun sa te uiti n-o sa stii daca-i S&B sau IOR decat dupa reticul si nici mai noua 10x56 care-mi place numai mie. Asta numa pentru ca nu sunt cele mai bune.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde DAC pe 17 Dec 2014, 09:47

Toti aduceti in discutie niste adevaruri insa cum suntem oameni suntem subiectivi, cum spunea Iliescu fac apel la calm si ordine , nu merita sa va ridicati tensiunea si sa va vedeti cu alti ochi pentru niste tevi cu lupa .

Ca sa nu imi pierd naravu :lol: Nu pot sa nu remarc grija multora dintre dumneavoastra pentru 200-300 grame in plus sau in minus la masa unei lunete sau a unei arme , de-a dreptul amuzant mai ales ca multe astfel de griji si remarci vin din partea unor persoane care "atarna" puse pe cantar mai multe kilograme sau chiar zeci de kilograme peste masa ideala :roll:

Fiti azi mai buni decat ieri , in toate
Mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti decat iubit pentru ceea ce nu esti...
Avatar utilizator
DAC
Membru important
 
Mesaje: 210
Membru din: 07 Feb 2011, 21:00

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde Alin3006 pe 17 Dec 2014, 10:16

Ei, iata cum notiunea asta de "cea mai " devine greu de definit.

Poate acum incepe si discutia asta sa ajunga unde trebuia. As fi chiar curios sa vad acel Docter si sunt convins ca e de luat in calcul. Poate si Meopta, desi ca marca nu m-a impresionat cu nimic . Cat despre IOR 8x56 vazut una mai veche si mi-a placut. Asta noua nu stiu cum e asa ca nu ma pronunt.

Ce inceram eu sa tot va fac sa intelegeti este ca notiunea asta de luneta de panda era prost definita si ca de fapt toti cauta niste universale. De asta sunt dispusi sa plateasca diferent de bani de la 500 e l 1000 sau chiar 1500.

Si ca a spune "am gasit locul 1" e foarte subiectiv, in functie de ce anume asteapta fiecare de la luneta aia.

Unii vor marire x24, desi rar trag peste 100 m. De ce? Numai ei stiu, asa, sa fie. Altii o vor usoara, altii mai stiu eu cum. Depinde mult de cum vanezi, ce specii, daca e doar pentru panda samd.
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde the_mav pe 17 Dec 2014, 10:30

citesc. si ascult, ca am invatat sa fac si asta, nu doar sa aud. adica una peste alta, de unde am de invatat - invat.
da' mai am o chestie, de multe ori defect (si e personal asta): imi place actiunea. adica faptele. cu rezultate.

cum ar veni: organizator ESTE. participanti (partiali sunt, mai trebuie 2-3 confirmari). jurizare (n-am dubii ca se rezolva rapid). locatie + data=?
=> test => rezultate.

sau o lungim cu tastatura, ca e mai comod si nici nu ne costa prea mult kilowatul? :?: :!: :idea:
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Avatar utilizator
the_mav
Veteran
 
Mesaje: 3348
Membru din: 27 Sep 2005, 10:19
Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde violiv pe 17 Dec 2014, 14:10

Sa zicem ca locatii ar putea fi Baneasa sau Joita, mai bine cea din urma ca ne lasa sa stam si peste noapte, e in centrul tarii, ajunge lumea usor, rezolvam cu o eventuala cazare si prelungire a ostilitatilor.
Perioada sa fie una dupa incheierea sezonului actual si pana la inceperea celui de caprior, adica intervalul de timp in care lumea umbla dupa optica de panda.
Participantii ..... sa facem o lista ca la orice intalnire de forumisti, poate sa propunem o limita maxima functie si de capacitatea poligonului.

Sa adunam un "comitet de organizare" care sa se ocupe de partea logistica, mai ales cea ce tine efectiv de test. Nu cred ca merita sa deschidem o discutie privind caracterisiticile de cautat la optica si cum se acorda punctele sau cat e ponderea lor la total, asta urmand sa fie in seama organizatorilor, participantilor ramanandu-le sarcina de a e uita bine la ele si prin ele si de a acorda notele.
Dincolo de uitat ar fi foarte bine sa se si poata trage prin respectivele sticle.

Sa finalizam in stil vanatoresc, dupa ce incuiem armele in fiset, la un sprit lung pana le vedem pe toate dublu si roz....
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde sean pe 17 Dec 2014, 15:48

Eu vin!
Pentru test am Z6 5-30x50 pusa pe Kimber (nereglata,nu am tras nici un foc cu arma :shock: ) si un Pittbul "de vanatoare",ultima generatie.
Chapuis S12 9,3x74R
Kimber Longmaster Classic 308 win
Mossberg Mariner,IJ mod.12 cal.16...s.a.
sean
Membru important
 
Mesaje: 189
Membru din: 25 Noi 2013, 09:21

Re: top 3 lunete panda pana in 1000 euro

Mesajde Alin3006 pe 19 Dec 2014, 13:43

sean scrie:Eu vin!
Pentru test am Z6 5-30x50 pusa pe Kimber (nereglata,nu am tras nici un foc cu arma :shock: ) si un Pittbul "de vanatoare",ultima generatie.


Si ce treaba are Z6 cu ideea de luneta de 1000 euro? 8) Daca o dai la banii astia o cumpar eu. :lol:
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Optica de vanatoare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 13 vizitatori

Publicitate