Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 18 Apr 2024, 02:37

Leopold VX6 Iluminata

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

Leopold VX6 Iluminata

Mesajde bowmadness pe 19 Noi 2013, 19:17

M-ar interesa cine cunoaste (sau poseda, mai bine) luneta asta, nu numai s-o fi tinut in mana, ci sa fi tras cu ea! Impresii, etc.

Multumesc
ALICE! Who the f... is Alice?
Avatar utilizator
bowmadness
Membru important
 
Mesaje: 275
Membru din: 10 Sep 2010, 14:59
Locaţie: Romania

Re: Leopold VX6 Iluminata

Mesajde alex_ilief pe 22 Noi 2013, 09:27

Buna.

Eu am un Leupold VX6 2-12x42 cu reticul iluminat. Din pacate nu te pot ajuta cu foarte multe informatii tehnice deoarece nu sunt un fin cunoscator al acestui domeniu (exista alti colegi de forum mult mai avizati).
Cu ce te pot ajuta insa, sunt cateva impresii personale: mi se pare o luneta foarte usoara, clara, cu o plaja de magnificatie generoasa pentru orice tip de vanatoare, iluminarea nu este chiar un punct rosu bine definit dar pentru mine e ok, are 10 nivele de iluminare.

Cred ca e foarte ok daca nu platesti mai mult decat pretul recomandat pe site-ul Leupold.
alex_ilief
Nou membru
 
Mesaje: 44
Membru din: 29 Noi 2011, 16:49
Locaţie: Bucuresti

Re: Leopold VX6 Iluminata

Mesajde bowmadness pe 22 Noi 2013, 10:05

Multumesc Alex! pretul e 20% sub MSRP de pe site-ul Leopold. Alta era ideea, nu ma astept sa se compare cu z6i sau un HT dar macar cu un duralyt? e cam aceeasi gama de pret. Eventual, daca nu te deranjez, cand am drum prin Bucuresti sa ma uit putin prin ea? Sau daca ai tu drum prin Bv?

Inca o data multumesc pentru raspuns!
ALICE! Who the f... is Alice?
Avatar utilizator
bowmadness
Membru important
 
Mesaje: 275
Membru din: 10 Sep 2010, 14:59
Locaţie: Romania

Re: Leopold VX6 Iluminata

Mesajde alex_ilief pe 22 Noi 2013, 15:42

Sigur.

Te astept cu drag. Ai pe PM nr meu de telofon.
alex_ilief
Nou membru
 
Mesaje: 44
Membru din: 29 Noi 2011, 16:49
Locaţie: Bucuresti

Re: Leopold VX6 Iluminata

Mesajde bowmadness pe 22 Noi 2013, 17:47

alex_ilief scrie:Sigur.

Te astept cu drag. Ai pe PM nr meu de telofon.

Multumesc, vorbim!
ALICE! Who the f... is Alice?
Avatar utilizator
bowmadness
Membru important
 
Mesaje: 275
Membru din: 10 Sep 2010, 14:59
Locaţie: Romania

Re: Leopold VX6 Iluminata

Mesajde Tranan pe 22 Noi 2013, 22:05

Mecanic vorbind...e beton.
Optic vorbind, e buna, chiar foarte buna considerand pretul. Concurentele cele mai periculoase sunt Vixen 1-6x24 si Bushnell Elite 1-6.5x24 dintre care Vixen, e dupa parerea mea, cea mai multa luneta la banul platit. Diferentele sunt foarte mici si daca scoti Leupoldul la pret bun, nu ezita!
Dezavantajul e putin vis a vis de sistemul lor de iluminare care nu iti da posibilitatea sa stii la ce nivel de afli. Daca vrei sa reduci intensitatea, esti deasemenea obligat sa treci toate treptele pana la intensitatea maxima si dupa aceea sa te intorci inapoi catre cea minima. O idiotenie, dupa parerea mea dar asta e. In rest, are o imagine putin mai de tub decat Vixen si Bushnell dar nu e foarte periculoasa.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: Leopold VX6 Iluminata

Mesajde bowmadness pe 22 Noi 2013, 22:11

Tranan scrie:Mecanic vorbind...e beton.

mersi de info, optica nu e o problema, dupa 40 oricum ochii is mai prosti decat coatingurile actuale, asta cu iluminarea e insa o problema! ma bucur ca e beton mecanic, ma asteptam sa fie, aia polonezo-japoneza nu e, desi sunt ambele la acelasi pret, cca! adica un pic sub mia de dolari adusa acasa!
ALICE! Who the f... is Alice?
Avatar utilizator
bowmadness
Membru important
 
Mesaje: 275
Membru din: 10 Sep 2010, 14:59
Locaţie: Romania

Re: Leopold VX6 Iluminata

Mesajde EliteHunting pe 26 Sep 2015, 16:00

Leupold in Romania

Dupa ani multi, in fine Leupold soseste pe plaiurile moastre printr-un importator autorizat.

Imagine

Leupold & Stevens, Inc. este un producator de lunete de tir si observatie, red-dot-uri, binocluri, etc. cu sediul in Beaverton, Oregon, USA. Firma a fost infiintata in 1907 ca o afacere de familie si asa este si astazi, ajunsa la a cincea generatie de proprietari.
Leupold & Stevens a fost infiintata in 1907, de doi cumnati de origine germana - Markus Friedrich Leupold si Adam Voelpel, sub numele Leupold & Voelpel. Initial au fabricat dispozitive de monitorizare a nivelului apelor. Din 1942 firma capata numele actual. Produsele optice sunt vandute sub brand "Leupold", in timp ce dispozitivele de monitorizare a nivelului apelor sub brand "Stevens”.
Dupa WW II L&S incepe sa fabrice lunete pentru arme dupa ce Marcus Leupold ar fi ratat un cerb din cauza lunetei cu care era dotata arma lui pe atunci – se spune ca ar fi examinat luneta folosita si ar fi declarat: Pot face o luneta mai buna ca asta! In 1979, productia de optica reprezenta peste doua treimi din volumul afacerilor firmei. In 1998 cele doua sectoare de afaceri s-au separat complet.
In 2008 firma achiztioneaza micul producator Redfield Optics - brand, facilitati de productie impreuna cu drepturile intelectuale. Intr-o epoca in care mai toti producatorii cauta mana de lucru ieftina in Asia, Leupold decide sa produca in USA chiar si gama de lunete cu pret de buget mic. Alegerea Redfield a fost influentata si de faptul ca aceasta firma asamblase linia Conquest pentru vestitul producator german Zeiss si dovedise ca poate produce la calitate ceruta de germani cu preturi decente.
In 2010 firma are peste 700 angajati in productia de optica si realizeaza vanzari de peste 150 mil USD.
Desi experienta in materie de optica pentru arme nu este foarte indelungata, firma isi castiga repede un mare numar de clienti multumiti de produsele oferite. Reuseste sa pastreze un nivel de calitate a executiei comparabil cu cel al producatorilor europeni renumiti dar la un nivel de pret mult inferior. Un pas inainte este reprezentat de implicarea in optica cu destinatie militara si Leupold reuseste sa devina furnizor al diferite corpuri de armata din USA. Dorinta de a fi competitivi si pe piata europenana duce firma la crearea de noi linii de lunete, adaptate mult mai bine cerintelor vanatorului european si in ton cu evolutia opticii de vanatoare de pe batranul continent.
Dupa marile rasturnari economice mondiale, Leupold resuseste sa ramana practic singurul producator important de optica pentru arme din USA, cu o productie integral americana. Pentru aceasta optiune, pentru calitatea deosebita a produselor oferite, pentru strategia ireprosabila de a trata cu clientii si pentru garantia “pe viata” oferita produselor, firma si produsele acestia sunt foarte iubite de clientii de peste ocean, astazi mai mult ca oricand. Practic orice testare a unei lunete pentru arma facuta peste ocean contine o comparatie cu un model de luneta Leupold ... pentru ca aproape orice cititor al respectivului articol a privit suficient printr-o luneta Leupold ca sa poata aprecia obiectiv comparatia autorului articolului.

Imagine

Firma ofera astazi o gama foarte larga de lunete de vanatoare, tactice, de tir, cu magnificatii fixe sau variabile, gama ce porneste de la zona de buget foarte mic si se opreste la preturi comparabile cu cele mai mari de pe piata.
Mecanic si-au capatat un renume de invidiat si au tinut cu dintii de rezistenta deosebita pe care constructia lunetelor Leupold o ofera. Studiile facute pe vechiul continent au aratat ca tragatorii apreciaza ca promordiala rezistenta mecanica a unei lunete de vanatoare in proportie de 66-75% si numai un sfert din ei apreciaza ca avand semnificatie majora calitatea opticii. La paritate de bani platiti, cei mai multi prefera o luneta sigura in orice conditii iar daca trebuie sa faca economii atunci vor face la sticla nu la mecanica. Cu toate astea Leupold reuseste sa stea suficient de bine in topul calitatii si la partea optica si chiar daca nu foloseste sticla germana sau japoneza a stiut sa-si inventeze si sa-si produca atat lentile cat si formule de acoperiri comparabile calitativ cu cele de top europene.

Din pacate, site-ul firmei este inactiv de cateva luni asa ca o lista cu modele si specificatii tehnice se gaseste acum numai pe site-urile de vanzari de profil.

Deocamdata, o scurta prezentare a unei lunete care m-a impresionat de la primul contact: VX R 1.25-4x20.

http://www.primaryarms.com/Leupold_1112 ... 111231.htm

http://www.djz.de/ausruestung/2147-ausr ... -25-4-x-20


Cred ca nu mai trebuie explicat de ce este o luneta cu destinatie tras la goana dupa cum cred ca nu mai trebuie explicat nici ca luneta este apreciata aici prin ochiul unui vanator cu ceva ani si mistreti la activ.

Imagine

Este o luneta care impresioneaza la primul contact prin dimensiuni si masa mici de tot. Are un pic sub 25 cm lungime si un pic peste 300 g, adica o tii in palma si nu simti ca tii o luneta cu tub de 30 mm. Senzatia de “mic” este intarita de turetele discrete, cu diametru si inaltime moderate, departe de tendinta “tactic” de astazi. Liniile lunetei se imbina armonios si nu pare deloc un produs al epocii “edge-design” ci aminteste de mai vechile S&B sau Kahles 1,25x. Diferit de cel clasic este finisajul exterior, o anodizare negru mat despre care firma spune ca este foarte rezistenta la agresiuni.

Imagine

Fara sa fie nevoie s-o intorci pe toate partile, luneta da imediat senzatia de solid, “bine facut”. Toate piesele mobile functioneaza uns, nimic nu zdrangane, bate, scapa, joaca.

Imagine

Lentila frontala are 20 mm diametru, lentila ocular insa are ~30 mm diametru si ofera o imagine aproape impecabila de la o margine la alta, fara inel negru gros si fara tunel in toata gama de magnificatii. Cu un diametru pupilar de ~15 mm si cu aproape 1,5 cm variatie a distantei in care ochiul se poate aseza in lungul axului optic fara a influenta negativ imaginea, este o luneta foarte agreabila la achizitia rapida a imaginii, adica una careia ii prinzi usor si rapid imaginea. Conturul negru foarte discret si absenta oricarei imagini de tub aproape ca nu se baga in seama pentru ca ochiul este subjugat de claritatea deosebita a imaginii. Se stie ca este foarte greu sa faci o luneta cu magnificatie foarte mica, aproape de 1x. Putini reusesc sa ofere un 1x real si o fac pentru un pret considerabil. Multi sunt cei care fac diverse compromisuri, de la a anunta in specificatii un 1x atunci cand nu exista in realitate pana la a compromite claritatea imaginii ... din pacate, printre ei se numara si nume mari care au dezamagit de-a lungul timpului.

Imagine

Leupold a preferat sa anunte un cinstit 1,25x, care nu pare atat de mare pentru ca luneta reuseste sa vada clar la distante foarte mici si cu o diferenta de imagine minima fata de cea vazuta pe langa luneta ... in poze, sticla este la <1,5 m distanta iar dulapul la <2,5 m iar imaginea este foarte-foarte aproape de ceea ce ai vedea printr-un red-dot inchis, ce are teoretic doar sticla plana, nu lentile. Ochirea cu ambi ochi deschisi este perfect posbila.

Imagine

Desi valorile de camp de vedere anuntate in specificatii nu sunt deosebite daca le comparam cu top-ul lunetelor 1x faptul ca imaginea este foarte putin diferita de cea vazuta cu ochiul liber si absolut deloc distorsionata ofera senzatia unui camp de vedere vast, practic fara limita pentru ochi.
Personal, am fost foarte dezamagit de noua Zeiss HT 1,1, inca mai cred ca Pitbul ofera cea mai buna imagine 1x si folosesc o Swaro 1-6. La vremea aparitiei seriei VX R am fost reticent la laudele aduse de cei ce le-au vazut si au scris despre ele. Insa m-am convins acum ca este una din chestiile alea pe care trebe sa le vezi ca sa crezi ca exista.
Un alt plus adus de seriile mai noi de la Leupold este imbunatatirea iluminarii reticulului. Luneta are un punct minuscul, inscris practic in grosimea reticulului si a carui intensitate luminoasa se regleaza manual in 8 trepte, trepte suficient de distantate incat sa poti aprinde o mica licarire in conditii mai neprielnice de lumina dar si sa poti distinge punctul in soare puternic. Ca bonus, iluminarea este dotata cu un senzor de miscare ce stinge automat lumina dupa 5 minute de nemiscare si o reaprinde pe pozitia setata initial la miscarea lunetei/armei. In acest fel viata bateriei este extinsa mult, practic o baterie obisnuita folosita la mai toate sistemele optice de vanatoare avand viata de minim doua sezoane pline de vanatoare daca e montata pe aceasta luneta.

Imagine

Pe langa imagine, luneta ofera o rezistenta mecanica de care nu s-a plans niciun utilizator, fiind folosita cu succes si pe marile calibre africane. Distanta pupilara mare, de 9 cm si peste fereste spranceana de contacte nedorite la recul intens.
Un alt punct in care luneta renunta la traditia americana in domeniu in beneficiul vanatorilor europeni este reglarea fina a dioptriilor ce renunta la ocularul cu contra-piulita si este cel cat se poate de obisnuit noua, adica modelul denumit de americani “fast-focus”.
Click-urile usoare dar nete sunt aceleasi cu care firma ne-a obisnuit de-a lungul timpului la lunetele de vanatoare din seriile mai scumpe dupa cum la fel sunt si capacele de protectie inca fabricate din aliaj usor si care se infileteaza “cu degetul mic”. Gama ampla de reglaj este chiar peste necesarul unei lunete de goana si permite corectarea si a unor pozitii putin vicioase in monturi.
Mai toate chestiile cu denumiri sofisticate sunt oferite si pe aceasta serie de lunete, adica: acoperirea completa a lentilelor cu tot felul de straturi exterioare, interioare si pe marginea lentilelor cu rol antireflex, de a imbunatatii transmia luminii si definitia si cu rol protector; tubul vidat si umplut apoi cu argon, perfect rezistent la umezeala; sistemul mecanic patentat, etc.
In plus, garantie pe viata, transmisibila, fara tot felul de cerinte aberante.

Imagine

Pretul la care este disponibila va invit sa-l aflati in magazin.
EliteHunting
Membru activ
 
Mesaje: 114
Membru din: 28 Noi 2014, 11:59

Re: Leopold VX6 Iluminata

Mesajde EliteHunting pe 30 Sep 2015, 18:25

Din seria VX 3 am pus alaturi modelele 3,5-10x50 respectiv 4,5-14x50, ambele cu reticul duplex iluminat.

http://www.eurooptic.com/leupold-vx-3-3 ... aspx#tab-2

http://www.eurooptic.com/leupold-vx-3-4 ... 67850.aspx

http://magazinvanatoareconstanta.ro/32- ... page-3/preţ-39-8980

Imagine


Seria VX 3 este practic cea mai bogata si cea mai longeviva intre lunetele de vanatoare oferite de Leupold. “3-ul” din denumire a inlocuit in 2009 mai vechiul “III” din numele seriei mai vechi si astazi semnifica “zoom-ul”, adica diferenta intre cea mai mica si cea mai mare magnificatie.
Seria cumprinde un numar enorm de lunete, cu tuburi cu diametrul de 1” sau 30 mm, cu magnificatii ce pornesc de la 1,5x si se termina la 25x, cu turete reglabile in click-uri de ¼ MOA, 1 cm sau mai fine la variante dedicate tirului, cu o varietate de reticuli ne/iluminati adaptabili la orice situatie particulara. Desi clasa de pret in care se situeaza este cea medie, firma ofera si la aceste lunete o seama de particularitati ce se intalnesc la lunete de top:
- lentile din sticla speciala cu indici de refractie special alesi si imperecheati, completat cu tratament antireflex pe fiecare fata – denumit: “Xtended Twilight Lens System” – la care se adauga un tratament special la marginea lentilelor cu rolul de a reduce reflexiile parazite in interiorul lentilelor – “Blackened lens edges” – si o acoperire foarte dura a fetelor exterioare a lentilelor cu scopul de a oferi o protectie superioara la abraziuni – “DiamondCoat 2”. Toate acestea au fost studiate special pentru a oferi o luminozitate cat mai buna in conditii slabe de lumina, cu o transmisie superioara si un balans perfect echilibrat in spectrul rosu si albastru, culori dominante la rasarit si apus si pentru care ochiul uman nu are o sensibilitate la fel de buna ca pentru lumina verde. In acelasi timp, distorsiunile cromatice au fost reduse la minim iar claritatea si definitia imaginii au devenit astfel un etalon pentru tragatorii americani, cu care compara si astazi alte lunete. La data aparitiei, seria eclipsa realizarile japoneze si se apropia la foarte mica distanta de realizarile de top europene. In cei sase ani de cand a fost lansata seria, optica mondiala a progresat mult dar lentilele si tratamentul lor inventat de Leupold continua sa faca fata cu brio.
- o mecanica complet revizuita. Lunetele sunt construite monotub, prelucrand prin aschiere o bara solida de aliaj aeronautic. Sistemul erector este total nou, folosind aliaje, tratamente si acoperiri de mare rezistenta. A fost introdus sistemul “dual spring erector system” adica arcuri de sustinere ale tubului erector independente, plasate pe cele doua axe (in loc de un singur arc pe diagonala cum se foloseste uzual) iar piesele sistemului erector sint acoperite cu titan si tratate criogenic. Intreaga constructie a sistemului erector complet dureaza patru zile de prelucrari fine, acoperiri, tratamente termice si testari. Se obtine astfel atat precizie cat si rezistenta la solicitari mecanice si in timp, adica lucrul esential la o luneta de ochire.
- interiorul lunetei este practic sigilat si umplut cu o combinatie de gaze rare – Argon/Kripton – patent exclusiv Leupold, care asigura o stabilitate termica superioara sistemelor clasice umplute cu azot. Protectia fata de apa, umezeala, aburire este completa.
Dincolo de specificatiile ce pot avea si un iz comercial, Leupold nu se sfieste sa asigure garantie totala, pe viata lunetelor produse.

Imagine


VX-3 – 3,5-10x50 este o luneta clasica de vanatoare, cu o gama de magnificatii mijlocie, posibil de folosit in majoritatea situatiilor intalnite la vanatoare tip dibuit sau panda, in cursul diminetii, a zilei sau pe inserat. Dimensiunile si masa sunt in media gamei, nu este o luneta ultra-scurta dar nici un monstru, nu este grea precum variantele tactice dar nici ca un “fulg chinezesc”. Forma este clasica, cu linii care se continua armonios, cu ocular foarte putin mai mare in diametru decat tubul. Finisajul exterior este un negru mat profund, rezistent la abraziune. Prelucrarea este impecabila, nu exista niciun fel de incongruenta intre suprafete, nimic nu trancane, joaca, toate inelele de comanda lucreaza ca uns, cu o rezistenta foarte bine calibrata. Inelul auriu plasat anterior pe obiectiv este deja o semnatura a firmei si este singura dovada ceruta de firma atunci cand vrei sa beneficiezi de garantie.

Imagine

Imagine

Turetele sunt vanatoresti, micute, ascunse sub capace infiletate, de aliaj usor. Click-uri bine definite, usoare, cu senzatie tactila nu foarte pronuntata.

Imagine

Pe ocular este plasata tureta de comanda a iluminarii. Reticulul duplex fin prezinta o cruciulita centrala ce se ilumineaza in 8 trepte, cu minim si maxim posibil de folosit si in conditii de lumina slaba dar si pe zi. Potentiometrul nu are cursa limitata, se poate roti continuu, in ambele sensuri, sarind direct de la minim la maxim sau progresiv si are pozitii de “off” la ambele extremitati ale plajii de reglaj.

Imagine

Ajustarea fina a dioptriilor se face in stil european, rotind direct ocularul lunetei.
Imaginea prin luneta este intr-adevar clara, limpede de la o margine la alta si de la o extrema la alta a magnificatiei, se prinde usor si nu este foarte stricta cu pozitia ochiului. Distanta pupilara variaza pe ~1,5 cm odata cu magnificatia, adica la magnificatii mari trebuie sa apropii discret ochiul de luneta dar minimul de peste 9 cm este in linie cu oferta altor producatori si este suficient chiar pentru recul violent. Reticulul este fin dar nu invizibil, se detaseaza foarte net pe fondul imaginii iar portiunea centrala este la fel de bine desenata ca la Swarowski.

VX-3 – 4,5-14x50 este o luneta dedicata tirului precis la distanta mai mare. Este foarte putin mai lunga si mai grea decat sora mai mica, cu toate comenzile plasate exact in aceleasi pozitii. Prezinta in plus a treia tureta centrala, pe flancul stang, pentru corectia de paralaxa. Nu sunt marcate distante etichetate in unitati de masura ci doar niste repere liniare. Cursa este destul de scurta dar functioneaza bine, cu limita scurta in care imaginea se coreleaza perfect cu distanta.

Imagine

Variantele cu obiectiv de 50 mm sunt net mai suple si mai usoare decat cele cu obiectiv de 56 mm dar cei “numai 50 mm” fac fata cu brio apusului cu cer plin de nori.
Sunt lunete perfecte? Nu! Daca le raportam la adevaratele minuni ale opticii ce exista astazi pe piata. Dar pretul lor este unul chiar accesibil si la raport pret/ce ofera sunt intre fruntasi. Ce li se poate reprosa? Probabil compromisul facut de producator pentru a oferi o imagine cristal indiferent de magnificatie si aproape indiferent de conditiile de lumina la un pret decent: zoom-ul mai mic si distanta pupilara discret variabila cu magnificatia.
EliteHunting
Membru activ
 
Mesaje: 114
Membru din: 28 Noi 2014, 11:59

Re: Leopold VX6 Iluminata

Mesajde EliteHunting pe 13 Oct 2015, 18:04

Leupold VX 6

In urma cu aproape 3 ani, Leupold intra in randul elitei modiale a lunetelor cu seria VX 6, serie care inglobeaza toate inovatiile Leupold in domeniul opticii de vanatoare, imbogatite cu un “6x zoom”.
Astazi 6x nu mai reprezinta cine stie ce in descrierea lunetelor, chiar si Walther are o serie la pret de dumping cu aceasta caracteristica ... teoretica.
Practic, ochii privitorilor prin lunete au devenit mult mai exersati in a cauta deficiente si mai cusurgii in a le aprecia calitatile optice. O excursie cu raport 6:1 intre magnificatia maxima si cea minima dar care sa nu afecteze calitatile optice de baza – claritate, definitie, efect de tunel, luminozitate – nu e la indemana oricui si raman putini producatorii care pot oferi asa ceva, la un standard de calitate mai mult decat “decent”.
Asadar Leupold este nevoita sa apeleze pentru prima data la o schema optica proiectata pe si de calculator, folosind cele mai moderne posibilitati de asistare din partea inteligentei artificiale. De la tipul sticlei folosite la fiecare lentila in parte si pana la acoperirile diferite ale fetelor, trecand prin numarul, forma, imperecherea si dispunerea acestora, toate caracteristicile au fost furnizate primar de un program instruit in prealabil in ceea ce priveste cerintele. Seriile de date furnizate au fost realizate experimental in produse de testare apoi ochiul omului si-a spus ultimul cuvant. Si asta pentru fiecare produs al seriei ce cuprinde cinci linii diferite: 1-6x, 2-12x, 3-18x, 4-24x si 7-42x.
Cat au reusit de bine? Suficient incat sa fie declarata in scurt timp “cea mai buna luneta sub 2000 $” asta pentru ca uitasem .... Leupold a reusit sa scoata seria la un pret semnificativ sub cel al competitorilor de top.
Au trecut cativa ani de cand au fost lansate, parerile utilizatorilor s-au facut auzite, piata s-a imbogatit cu astfel de serii si de alti producatori dar Leupold continua sa detina suprematia in randul acestei clase de pret.

Am ales pentru prezentare doua variante – 2-12x42 si 3-18x50.

Imagine

Nu sunt lunete compacte si primul contact impresioneaza si prin dimensiuni si prin senzatia de lucru bine facut pe care o degaja. Desi sunt lunete de un pic peste 30 cm lungime nu sunt nici pe departe atat de grele pe cat par si masa lor este putin sub respectiv putin peste 500 g. Contactul si vizual si tactil e foarte placut, finisajul exterior este acelasi negru mat si la fel de bine aplicat si de rezistent ca la VX 3. Inelul de aur caracteristic firmei este la locul lui pe obiectiv.

Imagine

Ocularul de diametru ceva mai mare si absenta turetei de iluminare pe el sunt lucrurile care o deosebesc la prima vedere de seria precedenta. Deja ne-am obisnuit cu reglajul fin al ocularului de tip european si care functioneaza perfect.

Imagine

Distanta pupilara variabila de la vechile serii este acum aproape-aproape fixa si absolut generoasa cu cei ceva peste 9 cm. Am spus aproape fixa pentru ca minimul de distanta la care te poti apropia cu ochiul variaza cu circa 0,5 m de la minim la maxim. Ca bonus, aceasta nu este batuta in cuie si te poti indeparta inca aproape 1 cm la magnificatie maxima si inca aproape 3 cm la magnificatie mica. Ochiul prinde imaginea clara foarte rapid tocmai pentru ca distanta pupilara nu este fixa ci extinsa pe acesti 3 cm iar diametrul pupilar este de maxim 6 mm la ambele lunete. Lentila ocular de diametru mai mare ofera o imagine foarte placuta, mult mai apropiata de cea intalnita la optica de top europeana decat la optica japoneza.

Desi ambele sunt variante cu reticul iluminat plasat in planul II focal, tureta ce comanda iluminarea a fost mutata in grupul central de lunete, pe laterala opusa celei pentru corectie in derivatie.

Imagine

Comanda iluminarii este de tip digital, printr-o usoara presiune asupra comutatorului plasat pe mijlocul turetei se aprinde reticulul. O alta presiune creste intensitatea la valoarea urmatoare si tot asa pana la maxim apoi se reia ciclul dar catre minim. O apasare prelunga stinge reticulul la fel cum si o perioada de nemiscare a lunetei de 5 minute stinge reticulul pentru ca o ulterioara miscare sa-l reaprinda pe treapta setata anterior. Luneta 3-18x50 are in aceeasi tureta plasat si corectorul pentru paralaxa, etalonat cu numere reprezentand distanta in yarzi.

Imagine

Turetele sunt de tip vanatoresc, de dimensiuni modeste, acoperite cu capace din aliaj usor. Click-uri foarte bine definite etalonate in 1/4 MOA. Se aduc usor la 0 dupa reglaj. Excursia completa este, pe masurate, de 120 MOA la 2-12x – adica dublu fata de ce ofera Z6 1,7-10x, respectiv 75 MOA la 3-18x adica aproape 1 metru cursa in orice directie pornind de la 0.

Reticulul este de tip Duplex, adica obisnuita “cruce” cu centrul avand barele mai fin desenate iar in punctul de intersectie se afla un mic cerc iluminat, foarte bine definit si cu o plaja de iluminare caracteristic europeana, vizibila si ziua dar si cu intensitate mica pentru folosit noaptea.

Imagine

Imagine

Toate comenzile functioneaza “nemteste”, nici prea greu nici usor, perfect stabile odata plasate intr-o pozitie. Despre precizia si rezistenta mecanica nu mai trebuie insistat – de cand au aparut au fost chinuite in fel si chip, in aplicatii si pe calibre ce depasesc serios sfera “vanatoresc”. Nu s-a renuntat la nimic din ce a fost verificat indelung pe seriile precedente si s-a imbunatatit ceea ce putea fi imbunatatit. Sunt la fel de rezistente la recul, intemperii, variatii de temperatura, manipulare mai putin atenta ca seria mai veche si cu aceeasi garantie neconditionata, pe viata a producatorului.
Imaginea este impecabila indiferent de magnificatie, fara suparatorul efect de tunel la minim, fara distorsiuni suparatoare la periferie la maxim, fara un necesar de acomodare vizuala si clipitul repetat caracteristic opticii “made in China”.
La ele acasa e imposibil sa gasesti un tragator american care sa spuna ca Swaro Z6 face de trei ori mai mult ca Leupold VX 6 ... cam acesta fiind raportul intre preturile celor doua lunete. In Europa diferenta de pret este ceva mai mica dar tot se pastreaza semnificativa si e chiar foarte-foarte greu sa apreciezi in numere plusul de calitate optica oferit de Swaro si cu atat mai greu daca acest infim plus merita diferenta de pret substantiala.
Cui sunt destinate? Vanatorului “polivalent” care doreste o luneta cu aplicabilitate larga, o luneta sigura si care sa nu-l lase la greu, cu o imagine aproape perfecta si pe care sa nu cheltuie o suma “motiv de divort”.
EliteHunting
Membru activ
 
Mesaje: 114
Membru din: 28 Noi 2014, 11:59

Re: Leopold VX6 Iluminata

Mesajde Alin3006 pe 28 Oct 2015, 15:33

Am avut o luneta Leupold, am vandut-o o data cu arma respectiva, insa i-am pastrat o amintire placuta si multe amintiri frumoase de vanatoare. Lunete foarte bune, la bani decenti. Recomand!
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti


Înapoi la Optica de vanatoare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 37 vizitatori

Publicitate