Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mar 2024, 16:06

rezervatii de vanatoare

Sectiune dedicata normelor de etica vanatoreasca , scrise si nescrise , comentarii , gesturi etic regretabile , relatari , obiceiuri vechi , etc

Moderatori: liviur, MAsterD

rezervatii de vanatoare

Mesajde florin pe 24 Ian 2005, 13:12

florin
 

incredibil

Mesajde claudiu pe 24 Ian 2005, 14:07

Bravo lui Tiriac.
Vorba lui ... nu poti aduce oameni puternici decit daca le oferi ceva deosebit. Mistreti pigmei se gasesc peste tot in Europa. Inca odata romanii le-au facut mucii cravata :oops: la inaltele fetze europene. Fratilor aproape ca am sarit peste uniunea europeana cu asa o vinatoare. Va imaginati comentariile de dupa. Cred ca inca nu contenesc.
In catalogul Franconia m-a uns pe suflet ce am vazut: o mixta Karpaten la unul din producatorii grei in domeniu.

Revenind. Un calcul simplu spune ca aprox fiecare vinator a impuscat 5 bucati. Aproape incredibil chiar si pt 2 zile. Unii probabil au impuscat si 10 bucati :shock: . Mai ceva ca la iepuri. Probabil au folosit arme semiautomate si au avut grija ca densitatea de mistreti sa fie optima acolo unde au vinat (tinuti la mincare pusa din timp).
Probabil i-a transportat cu vreun tir Mercedes.
Inca odata felicitari. Si eu as fi vrut sa fiu acolo. :twisted:

Domnu Tiriac ... jos palaria !
Bucovina .... leaganul vinatorii
claudiu
Veteran
 
Mesaje: 371
Membru din: 07 Oct 2004, 14:49
Locaţie: Bucovina

Mesajde valpangica pe 24 Ian 2005, 15:59

Se pare ca pe fondul lui Tiriac ar trai vreo 440 mistreti - ceea ce inseamna o cota de recolta de aproape 40 % . Incredibil !! Daca poti explica numarul mare de piese pe baza unei relatii de lobby european putem spune ca stam bine . Inseamna ca am sacrificat ceva pentru interesul intregii tari - si nu e rau . Altfel , daca totul e pura placere , iesim din toate normele cinegetice ! Macar sa insemne ceva mistretii astia si sa nu ne mai tiriim cu UE pina dupa 2010.
valpangica
Site Admin
 
Mesaje: 1203
Membru din: 03 Ian 2004, 14:45
Locaţie: Bucuresti

Mesajde Marius pe 24 Ian 2005, 16:49

E un subiect care aduce in actualitate vanatoarea cu straini.
Cat la suta din fondul de recolta este legal sa fie recoltat cu straini? Parca 30%? Credeti ca membrii asociatiei detinatoare a fondului respectiv sau invitatii lor romani au vanat destul de 70%?
E drept ca fara investitiile pomenite in articol, probabil ca si acel fond ar fi ca majoritatea, adica de c---t. E drept de asemenea ca n-ar investi nici dracu' astfel de sume fara un interes material direct.
Eu ridic doar problema legalitatii. A fost legal? Daca da, bravo lor! Daca nu, ne intoarcem in situatia uzuala a tarii in care legea e lege numai pentru oamenii obisnuiti, iar cei cu bani, fac legea lor.

Claudiu,
nu cred ca Romania are de castigat ceva ca imagine daca niste bashtani din vest fac o vanatoare reusita. Tot sarantocii aia ramanem (ca te miri ce papuashi care au in zona lor te miri ce mega-antilope).

Florin,
Nici mie nu mi-ar placea sa mai aud despre astfel de ispravi vanatoresti, dar nici n-as condamna macelul. Daca un fond e bun si are co cota mare de recolta, ce conteaza ca se realizeaza in doua zile sau la 15 vanatori colective?

Val,
Daca intram in UE in 2007 (desi eu sunt mereu sceptic) si putem exporta cu forme legale o parte din populatie, dau si eu o gasca (ca mistret n-am ca dom' Tiriac). :lol:
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3242
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Mesajde bigdaddy pe 25 Ian 2005, 10:44

E hai sa nu ne suparam prea tare. Omul isi administreaza cu cap si cu banii lui fondul. Si mai mult a adus nume mari in tara si nu strica. Poate asta e cistigul nostru daca ar trebui sa cistigam ceva.
Nastase a fost ca nu are Basescu arma.

Macel a fost cind venea demnitarul cu ninonino pe oricare fond din tara si ucidea tot ca un soldat comando. Discuta afaceri cu baroni locali, cum sa mai imparta banii statului pe la tovarasii din teritoriu. Ca la vanatoare se pun la cale cele mai mari afeceri, vorba lui Tiriac.

Conu Tiriac are o vina foarte mare, dar ii dam o sugestie pt la anu. Sa invite si pasionati de pe forum. :D :D :D
Ca de, suntem PIONERII IT-ului vanatoresc :D :D :D
Si avem o vorba grea in domeniu.
Mergem?
bigdaddy
Membru activ
 
Mesaje: 104
Membru din: 07 Noi 2004, 16:50
Locaţie: Bucuresti

Mesajde bigdaddy pe 25 Ian 2005, 12:01

Mergem, mergem :D :D :D
bigdaddy
Membru activ
 
Mesaje: 104
Membru din: 07 Noi 2004, 16:50
Locaţie: Bucuresti

Mesajde Marius pe 25 Ian 2005, 14:11

florin scrie: parte as fi curios daca undeva in Africa intr-o tara sub-sub-subdezvoltata s-a mai intamplat asa ceva.


Fii sigur ca da. Peste tot e la fel. In tarile sarace, banu' face legea. Tocmai de aceea zic eu ca vanatoarea cu straini la noi a ajuns o problema.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3242
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Mesajde jon2004 pe 26 Ian 2005, 00:22

Care dintre voi nu ar fi vrut sa participe la acea vanatoare?Hai sa vedem cum putem sa organizam, fiecare la asociatiile din care facem parte,un fond de aceeasi valoare cu aceleasi efective de animale.Dati fondul ala pe mana unui presedinte de asociatie ,din astia pe care-i stim noi, si intr-un an nu mai ramane nimic! Hai sa vedem si partea buna a lucrurilor:daca un fond este bine administrat si pazit, se pot mari efectivele de animale.Sunt sigur ca pe fonduri mai slabe, intr-un an se impusca mai mai mult de 180 de porci.Aici s-au impuscat in doua zile,dar pana la anul nu se mai impusca!Pe fondul unde vanez eu,atat de bine este administrat ca nici iepuri nu sunt,cati mistreti are Tiriac.Asa ca hai mai bine sa vedem ce putem, face pe fondurile unde suntem membri si peste vreo doi ani sa vanam si noi 180 de mistreti si sa mai si ramana vreo 400.
jon2004
Veteran
 
Mesaje: 1743
Membru din: 19 Aug 2004, 12:04
Locaţie: BARLAD,VASLUI

etica & pasiune

Mesajde claudiu pe 26 Ian 2005, 08:42

Oricum am intoarce-o cred ca sunt 2 aspecte.
Primul, aspectul eticii in care in fata ta ca vinator cad 23 mistreti(chiar si in 2 zile). Mie ca om politic care tocmai am promis ca ma voi lasa de vinatoare nu as dori sa mi se puna eticheta de macelar al mistretilor. S-a dus draqu toata toata bruma de credibilitate ramasa. Nici ceilalti participanti dupa euforia vinatorii nu le va fi comod cind vor ajunge acasa si cu siguranta verzii ii vor pune la zid. Probabil nici nu le prea pasa desi m-as mira avind in vedere pozitiile pe care le ocupa.
Al doilea aspect ar fi acela ca Tiriac face ce doreste cu fondul lui de vinatoare . Cu siguranta a fost un efort organizatoric impresionant. Probabil nu a vinat decit sporadic 3-4 ani pt a ajunge la efectivele mentionate mai sus. Inca odata felicitari pt modul in care reuseste sa administreze fondurile de vinatoare detinute. Si cu siguranta la citi mistreti a lasat in teren la anul mai face o vinatoare de aceeasi amploare daca nu mai mare.
Sa fiti sanatos domnu' Tiriac si de ce nu tineti-o tot asa. Inca asa ceva nu cred ca s-a pomenit in istoria moderna a vinatoarei din Europa. Ce mai record Guines adevarat.
Bucovina .... leaganul vinatorii
claudiu
Veteran
 
Mesaje: 371
Membru din: 07 Oct 2004, 14:49
Locaţie: Bucovina

Mesajde razvan pe 26 Ian 2005, 09:50

Cred ca vanatoarea asta este mult prea mult.In prima faza am fost tentat sa cred ca omul face ce vrea cu banii lui dar am aflat din surse credibile ca fondul respectiv a fost luat fara nici un fel de licitatie iar banii investiti nu sunt din buzunarul lor ci asa cum obisnuiesc smecherii la noi au bgat mana in fonduri Phare pana la cot. Acest trist episod este continuarea la jaful din Delta unde cativa smecheri ingradesc accesul pescarului si vanatorului de conditie materiala medie.
Coca
razvan
Nou membru
 
Mesaje: 28
Membru din: 26 Ian 2004, 14:34

Mesajde bigdaddy pe 26 Ian 2005, 12:28

Mai usor fratilor ca a inceput sa sa simt iz de muiere. Mama ei de treaba, dar suntem barbati!
bigdaddy
Membru activ
 
Mesaje: 104
Membru din: 07 Noi 2004, 16:50
Locaţie: Bucuresti

hai sa o lasam balta

Mesajde claudiu pe 26 Ian 2005, 15:40

Hai sa o mai lasam balta cu discutiile despre cit de buna sau de rea a fost vinatoarea respectiva.
Nu ma pot abtine sa nu am o replica acida la comentariile "simpaticilor" verzi din Europa si de pretutindeni vis-a-vis de vinatorile in Romania. In conditiile in care ei nu mai au vinat mare de mai bine de 100 ani . Exemplu: in Spania 1 lup este cind inregistrat in Spania cind inregistrat in Franta functie de cum ii vine lui cheful sa mai f... ceva vulpi pe granita dintre cele 2 state sau in Germania cind probabil venind din Polonia a aparut un ris(acum aprox. 1 an) intr-un mare parc national al lor(Harz) a fost sarbatoare nationala .
Stimatii domni sunt invidiosi. Am vazut si eu la tirgurile internationale la care am participat acesti domni patrunsi de importanta lor in pastrarea echilibrului in natura. Toti o apa si un pamint .. arata de parca au fost facuti dintr-o l... trista.
Razvy spune tu pe forumul asta cite caprioare sunt anual ucise in State. Hai .. ca sa avem termen de comparatie.

Sanatate si virtute si miine sa avem ce vina ca si azi. Pe 30 ianuarie se termina sezonul pt citeva specii de baza si noi ne certam ca chiorii despre imaginea noastra in lume dupa vinatoarea cu pricina. Va spun eu imaginea noastra acum si oricind: vinatorii straini ne invidiaza(ca nu degeaba dau bani grei sa vineze in Romania) iar cei care n-au treaba cu sportul asta posteaza pe site-uri ca cele de mai sus imagini cu ursoaice moarte alaturi de puii ei.
Imi este greatza de mirsavia unora.
Bucovina .... leaganul vinatorii
claudiu
Veteran
 
Mesaje: 371
Membru din: 07 Oct 2004, 14:49
Locaţie: Bucovina

Mesajde valpangica pe 26 Ian 2005, 16:02

Bai voi ma credeti ca eu nu am vazut un porc anul asta ! Si vremea este de rahat , zapada si ger ioc , dar parca au intrat in pamint . Am si o ciuta de impuscat si nu am ce ! Imi expira hartia in vreo 5 zile si poate simbata sa fac ceva daca nu s-o topi si zapada asta care a venit . Iarna asta usoara ne-a facut mari probleme din punctul asta de vedere . De aia imi pare rau cind vad 185 porci impuscati ! Eu nici nu am vazut vreunul !
valpangica
Site Admin
 
Mesaje: 1203
Membru din: 03 Ian 2004, 14:45
Locaţie: Bucuresti

Mesajde christianpindichi pe 26 Ian 2005, 17:32

Ordonanta nr.81 din 19-8-2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea crescatoriilor de vanat si a complexurilor de vanatoare
(Publicat in MO nr.795 din 27-8-2004)
In temeiul art. 108 din Constitutie, republicata, si al art. 1 pct. II.4 din Legea nr. 291/2004 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,


Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.


CAPITOLUL I
Dispozitii generale


Art. 1. - In conformitate cu prevederile legale in vigoare, se pot infiinta, cu aprobarea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, crescatorii de vanat si complexuri de vanatoare.
Art. 2. - In sensul prezentei ordonante urmatorii termeni se definesc astfel:
a) crescatorie de vanat - sistemul de amenajari, instalatii si constructii in care, prin tehnologie specifica, se produc exemplare apartinand unei singure specii de fauna, prevazuta de Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996, republicata, in scopul valorificarii pentru consum sau pentru popularea fondurilor de vanatoare;
b) complex de vanatoare - sistemul format din una sau mai multe crescatorii de vanat, suprafete de teren, amenajari si instalatii specifice constituite intr-o incinta unitara pentru izolarea si controlul populatiei speciei respective in care se realizeaza cresterea exemplarelor din speciile de fauna prevazute de Legea nr. 103/1996, republicata, in scopul valorificarii pentru consum, atat pentru popularea fondurilor de vanatoare, cat si pentru recoltarea acestora prin diverse moduri in interiorul complexurilor.
Art. 3. - Dupa scopul pentru care se infiinteaza, crescatoriile de vanat pot fi:
a) crescatorii de vanat destinate producerii de material biologic selectionat, pentru eventuale actiuni de populare si repopulare a fondurilor de vanatoare cu vanat;
b) crescatorii de vanat destinate cresterii intensive a unor exemplare din specii de vanat, in scopul valorificarii acestora si a subproduselor obtinute, cum ar fi: carne, blanuri, oua si altele asemenea.
Art. 4. - Complexurile de vanatoare se infiinteaza pentru obtinerea de exemplare din speciile de vanat, in scopul valorificarii pentru consum, atat pentru popularea fondurilor de vanatoare, cat si pentru recoltarea acestora prin diverse moduri in interiorul complexurilor.
Art. 5. - (1) Crescatoriile de vanat si complexurile de vanatoare se pot infiinta pe toate categoriile de teren aflate in extravilanul localitatilor, cu acordul proprietarilor sau, dupa caz, al administratorilor acestora.
(2) Terenul pe care se infiinteaza crescatoriile de vanat si complexurile de vanatoare isi schimba folosinta si destinatia in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
(3) Suprafata minima pe care se infiinteaza complexurile de vanatoare este de 150 ha.
Art. 6. - Regimul juridic al exemplarelor din speciile de vanat din crescatoriile de vanat si din complexurile de vanatoare este diferit de regimul juridic al exemplarelor din speciile de vanat liber, respectiv de cel care face obiectul gestiunii fondurilor de vanatoare, in conformitate cu prevederile Legii nr. 103/1996, republicata, si ale reglementarilor tehnice emise in aplicarea prevederilor legii.


CAPITOLUL II
Autorizarea de catre autoritatea publica centrala care raspunde de
silvicultura a infiintarii si exploatarii crescatoriilor de vanat
si complexurilor de vanatoare


Art. 7. - (1) In conformitate cu prevederile legale in vigoare, autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura autorizeaza infiintarea de crescatorii de vanat si de complexuri de vanatoare, la cererea persoanelor fizice si juridice care doresc infiintarea si exploatarea lor.
(2) Persoanele juridice care pot infiinta si exploata crescatorii de vanat si/sau complexuri de vanatoare sunt gestionarii fondurilor de vanatoare, societatile comerciale care au ca obiect de activitate cresterea intensiva a vanatului sau alte categorii de persoane juridice prevazute de lege.
(3) Cererea de autorizare pentru infiintarea unei crescatorii de vanat sau a unui complex de vanatoare va fi insotita de urmatoarele documente:
a) documentele de infiintare a persoanei juridice: act constitutiv si/sau statut, incheierea judecatorului-delegat de la oficiul registrului comertului/hotararea judecatoreasca de infiintare sau, dupa caz, hotararea judecatoreasca de dobandire a personalitatii juridice si certificatul de inregistrare, dupa caz, in registrul comertului ori in Registrul asociatiilor si fundatiilor sau, respectiv, documentele de autorizare si inregistrare, in cazul persoanei fizice;
b) actul prin care solicitantul face dovada ca are dreptul de a utiliza terenul respectiv pentru infiintarea si functionarea crescatoriei de vanat sau complexului de vanatoare, dupa caz, cum ar fi: titlul de proprietate, contractul de concesiune si alte documente prevazute de legislatia in vigoare;
c) actul prin care solicitantul face dovada acordului gestionarului fondului de vanatoare pe a carui raza teritoriala infiinteaza crescatoria de vanat sau complexul de vanatoare, in situatia in care solicitantul este altul decat gestionarul fondului de vanatoare sau proprietarul terenului;
d) studiul de specialitate privind infiintarea si functionarea crescatoriei de vanat sau complexului de vanatoare, avand continutul unui proiect tehnic, intocmit in conformitate cu reglementarile legale in vigoare;
e) studiul de impact de mediu, cu aviz favorabil de la autoritatea competenta de mediu.
Art. 8. - Autorizatia de infiintare si de functionare a crescatoriei de vanat sau a complexului de vanatoare, emisa de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, pe baza documentelor depuse, isi pastreaza valabilitatea pentru perioada pentru care a fost emisa, in situatia in care modul de desfasurare a activitatii crescatoriei de vanat sau a complexului de vanatoare respecta conditiile autorizarii.


CAPITOLUL III
Infiintarea si functionarea crescatoriilor de vanat
si a complexurilor de vanatoare


Art. 9. - Principiile care stau la baza infiintarii si functionarii crescatoriilor de vanat si a complexurilor de vanatoare sunt urmatoarele:
a) folosirea unei tehnologii de crestere cu randament ridicat in crescatoriile de vanat si in complexurile de vanatoare;
b) izolarea, printr-o imprejmuire, a exemplarelor din speciile de vanat din crescatoriile de vanat si din complexurile de vanatoare de cele existente in cuprinsul fondurilor de vanatoare;
c) asigurarea asistentei de specialitate sanitara veterinara in scopul prevenirii aparitiei si raspandirii unor epizootii care sunt favorizate de conditiile de densitate din cuprinsul acestora.
Art. 10. - Detinatorul crescatoriei de vanat si/sau a complexului de vanatoare este obligat sa asigure, pe specii, evidenta primara a exemplarelor care intra, a celor valorificate, precum si a numarului celor care au fost produse in crescatoria de vanat sau in complexul de vanatoare respectiv, in conformitate cu normele prevazute de lege si cu reglementarile proprii ale detinatorului privind inventarierea.
Art. 11. - (1) Crescatoriile de vanat si complexurile de vanatoare infiintate in scopul asigurarii de material biologic necesar actiunilor de populare a fondurilor de vanatoare trebuie sa functioneze in baza unor tehnologii adecvate pastrarii caracterului salbatic al exemplarelor din speciile aflate in crescatoriile de vanat si in complexurile de vanatoare, astfel incat acestea sa se adapteze cu usurinta la mediul natural de viata din cuprinsul fondurilor de vanatoare. In scopul realizarii acestui obiectiv, este necesar ca infiintarea acestora sa se realizeze pe categorii de teren cu conditii compatibile celor existente in mediul natural de viata al speciilor de vanat, iar desfasurarea activitatii sa fie coordonata de catre un specialist in domeniul cinegetic.
(2) Complexurile de vanatoare vor fi realizate din doua spatii distincte, cu posibilitatea de control strict al schimbului dintre acestea:
a) spatiul pentru inmultirea propriu-zisa a vanatului, care se poate imparti, la randul sau, in mai multe subunitati, in functie de specia si de tehnologia de crestere aleasa;
b) spatiul destinat recoltarii vanatului, amenajat corespunzator modalitatilor pentru care este organizata recoltarea.
Art. 12. - Detinatorii crescatoriilor de vanat si/sau ai complexurilor de vanatoare, aflate in functiune sau in constructie la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, sunt obligati sa obtina autorizatia de functionare si sa functioneze in conditiile stabilite de aceasta, in termen de un an de la data intrarii ei in vigoare.


CAPITOLUL IV
Organizarea si practicarea actiunilor de recoltare sau valorificare
a exemplarelor din complexurile de vanatoare


Art. 13. - (1) Proprietarul complexului de vanatoare poate autoriza orice persoana care indeplineste conditia de a fi detinatoare de permis de portarma, in care este inscrisa arma de vanatoare ale carei caracteristici corespund cerintelor de recoltare pentru specia respectiva, sa recolteze, prin impuscare, exemplare din complexul respectiv.
(2) Organizarea si practicarea actiunilor de extragere sau valorificare a exemplarelor de vanat dintr-un complex de vanatoare se fac potrivit normelor proprii specifice ale acestuia, stabilite in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
(3) In scopul recoltarii vanatului in conditii de etica vanatoreasca, atat pentru evitarea producerii unor accidente, cat si pentru evidenta vanatului recoltat, sunt si raman aplicabile, si in cazul complexurilor de vanatoare, reglementarile emise de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, referitoare la:
a) rasele de caini admise la vanatoare;
b) caracteristicile armelor si munitiilor care se pot folosi la vanatoare, daca recoltarea se face cu arme de vanatoare;
c) evaluarea trofeelor de vanat;
d) protectia muncii in cadrul actiunilor de vanatoare.
(4) In situatii deosebite, cum ar fi: raniri, epizootii si altele asemenea, precum si in situatiile in care vanatul se recolteaza viu, se folosesc mijloace care nu vatama animalul/animalele, numai cu aprobarea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.
Art. 14. - Valorificarea vanatului din crescatoriile de vanat si din complexurile de vanatoare se face cu respectarea reglementarilor sanitar-veterinare in vigoare, eliberandu-se documentele corespunzatoare.
Art. 15. - (1) In scopul detinerii, la nivel national, a unei evidente statistice legate de gestionarea exemplarelor de vanat din crescatoriile de vanat si din complexurile de vanatoare, detinatorii lor vor transmite datele statistice solicitate prin formulare de raportari statistice oficiale.
(2) Intrarea exemplarelor de vanat in crescatoriile de vanat si in complexurile de vanatoare, precum si iesirea din acestea se fac in baza documentelor legale de provenienta a vanatului, tipul si modelul acestora stabilindu-se prin ordin al autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.


CAPITOLUL V
Sanctiuni


Art. 16. - (1) Nerespectarea prevederilor art. 10 duce la retragerea autorizatiei de functionare.
(2) Autorizatia de functionare se retrage de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.
Art. 17. - (1) Nerespectarea dispozitiilor art. 11 si ale art. 13 alin. (2) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 25.000.000 lei.
(2) Nerespectarea dispozitiilor art. 13 alin. (3) si ale art. 15 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000.000 lei la 30.000.000 lei.
(3) Nerespectarea dispozitiilor art. 12 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 30.000.000 lei la 50.000.000 lei.
(4) Nerespectarea dispozitiilor art. 13 alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.
Art. 18. - Controlul aplicarii prevederilor prezentei ordonante si constatarea contraventiilor prevazute la art. 17 se realizeaza de catre autoritatea statului competenta in acest sens, precum si de reprezentantii abilitati ai Ministerului Administratiei si Internelor.
Art. 19. - Dispozitiile art. 17 si 18 referitoare la contraventii se completeaza cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.


CAPITOLUL VI
Dispozitii finale


Art. 20. - Modelul autorizatiei de infiintare si functionare a unei crescatorii de vanat sau a unui complex de vanatoare se stabileste prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.
Art. 21. - Prezenta ordonanta intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza: --------------- Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Petre Daea Ministru de stat, ministrul administratiei si internelor, Marian Florian Saniuta Ministrul delegat pentru administratia publica, Gheorghe Emacu Ministrul delegat pentru coordonarea autoritatilor de control, Ionel Blanculescu Ministrul mediului si gospodaririi apelor, Speranta Maria Ianculescu Ministrul finantelor publice, Mihai Nicolae Tanasescu



Bucuresti, 19 august 2004.
Nr. 81.
sper ca am copiat tot
poate asa ne lamurim
christianpindichi
Veteran
 
Mesaje: 341
Membru din: 14 Sep 2004, 11:03

Mesajde christianpindichi pe 26 Ian 2005, 17:49

Lege nr.486 din 10-11-2004 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 81/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea crescatoriilor de vanat si a complexurilor de vanatoare
(Publicat in MO nr.1078 din 19-11-2004)

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic. - Se aproba Ordonanta Guvernului nr. 81 din 19 august 2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea crescatoriilor de vanat si a complexurilor de vanatoare, adoptata in temeiul art. 1 pct. II.4 din Legea nr. 291/2004 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 795 din 27 august 2004, cu urmatoarele modificari:
1. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3. - Dupa scopul pentru care se infiinteaza, crescatoriile de vanat pot fi:
a) crescatorii de vanat destinate producerii de material biologic selectionat, pentru actiuni de populare si repopulare a fondurilor de vanatoare cu vanat;
b) crescatorii de vanat destinate cresterii intensive a unor exemplare din specii de vanat, in scopul valorificarii produselor obtinute."
2. Alineatul (2) al articolului 5 va avea urmatorul cuprins:
"(2) Terenul pe care se infiinteaza crescatoriile de vanat si complexurile de vanatoare isi schimba folosinta si destinatia potrivit legii."
3. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6. - Regimul juridic al exemplarelor din speciile de vanat din crescatoriile de vanat si din complexurile de vanatoare este diferit, din punct de vedere al perioadei de vanatoare, de regimul juridic al exemplarelor din speciile de vanat liber, respectiv de cel care face obiectul gestiunii fondurilor de vanatoare, in conformitate cu prevederile Legiinr. 103/1996, republicata, si ale reglementarilor tehnice emise in aplicarea prevederilor legii."
4. Titlul capitolului II va avea urmatorul cuprins:

"CAPITOLUL II
Autorizarea infiintarii si exploatarii crescatoriilor de vanat
si a complexurilor de vanatoare"

5. Alineatele (1) si (3) ale articolului 7 vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura autorizeaza infiintarea de crescatorii de vanat si de complexuri de vanatoare, la cererea persoanelor fizice si juridice care doresc infiintarea si exploatarea acestora.


............................................................................................


(3) Cererea de autorizare pentru infiintarea unei crescatorii de vanat sau a unui complex de vanatoare va fi insotita de urmatoarele documente:
a) actul constitutiv si statutul societatii; incheierea judecatorului-delegat de la oficiul registrului comertului/hotararea judecatoreasca de infiintare sau, dupa caz, hotararea judecatoreasca de dobandire a personalitatii juridice; certificatul de inregistrare, dupa caz, in registrul comertului ori in Registrul asociatiilor si fundatiilor; documentele de autorizare si inregistrare, in cazul persoanei fizice;
b) actul prin care solicitantul face dovada ca are dreptul de a utiliza terenul respectiv pentru infiintarea si functionarea crescatoriei de vanat sau a complexului de vanatoare, dupa caz, cum ar fi: titlul de proprietate, contractul de concesiune si alte documente prevazute de legislatia in vigoare;
c) actul prin care solicitantul face dovada acordului gestionarului fondului de vanatoare pe a carui raza teritoriala infiinteaza crescatoria de vanat sau complexul de vanatoare, in situatia in care solicitantul este altul decat gestionarul fondului de vanatoare sau proprietarul terenului;
d) studiul de specialitate privind infiintarea si functionarea crescatoriei de vanat sau a complexului de vanatoare, avand continutul unui proiect tehnic, intocmit in conformitate cu reglementarile legale in vigoare;
e) studiul de impact de mediu, cu aviz favorabil de la autoritatea competenta de mediu."
6. Titlul capitolului III va avea urmatorul cuprins:

"CAPITOLUL III
Functionarea crescatoriilor de vanat si a complexurilor de vanatoare"

7. Articolul 11 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Crescatoriile de vanat si complexurile de vanatoare infiintate in scopul asigurarii de material biologic necesar actiunilor de populare a fondurilor de vanatoare functioneaza in baza unor tehnologii adecvate pastrarii caracterului salbatic al exemplarelor din speciile aflate in crescatoriile de vanat si in complexurile de vanatoare, astfel incat acestea sa se adapteze cu usurinta la mediul natural de viata din cuprinsul fondurilor de vanatoare.
(2) Infiintarea se realizeaza pe categorii de teren cu conditii compatibile celor existente in mediul natural de viata al speciilor de vanat.
(3) Desfasurarea activitatii este coordonata de un specialist in domeniul cinegetic.
(4) Complexurile de vanatoare vor fi realizate din doua spatii distincte, cu posibilitatea de control strict al schimbului dintre acestea:
a) spatiul pentru inmultirea propriu-zisa a vanatului, care se poate imparti, la randul sau, in mai multe subunitati, in functie de specia si de tehnologia de crestere aleasa;
b) spatiul destinat recoltarii vanatului, amenajat corespunzator modalitatilor pentru care este organizata recoltarea."
8. Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Pentru recoltarea prin impuscare a exemplarelor de vanat din complex, proprietarul complexului de vanatoare poate autoriza orice persoana care detine permis de portarma si foloseste arma de vanatoare ale carei caracteristici corespund cerintelor de recoltare pentru specia respectiva.
(2) Organizarea si practicarea actiunilor de extragere sau de valorificare a exemplarelor de vanat dintr-un complex de vanatoare se fac potrivit normelor proprii specifice ale acestuia, intocmite in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
(3) Pentru evitarea producerii unor accidente, precum si pentru evidenta vanatului recoltat sunt si raman aplicabile si in cazul complexurilor de vanatoare reglementarile emise de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, referitoare la:
a) protectia muncii in cadrul actiunilor de vanatoare;
b) caracteristicile armelor si munitiilor care se pot folosi la vanatoare, daca recoltarea se face cu arme de vanatoare;
c) rasele de caini admise la vanatoare;
d) evaluarea trofeelor de vanat.
(4) In situatii deosebite, cum ar fi: raniri, epizootii si altele asemenea, precum si in situatiile in care vanatul se recolteaza viu, se folosesc mijloace care nu vatama animalul/animalele si numai cu aprobarea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura."
9. Articolul 15 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 15. - (1) In scopul detinerii, la nivel national, a unei evidente statistice legate de gestionarea exemplarelor de vanat din crescatoriile de vanat si din complexurile de vanatoare, detinatorii lor vor transmite datele solicitate prin formulare de raportari statistice oficiale.
(2) Intrarea exemplarelor de vanat in crescatoriile de vanat si in complexurile de vanatoare, precum si iesirea din acestea se fac in baza documentelor legale de provenienta a vanatului. Tipul si modelul acestora se stabilesc prin ordin al autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura."
10. Articolul 16 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 16. - Nerespectarea prevederilor art. 10 duce la retragerea autorizatiei de functionare de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura."

Aceasta lege a fos t adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR PRESEDINTELE SENATULUI
VALER DORNEANU NICOLAE VACAROIU


Bucuresti, 10 noiembrie 2004.
Nr. 486
niste completari
asa ca vb degeaba,parerea mea,ca astia si-au facut propria lege si baietii sunt beton dpdv legal
ca dupa parerea unora(si a mea)este lipsit de etica si imoral ceea ce au facut ei acolo este altceva,dar legal ii doare in pix
TOTUSI CEVA SCARTAIE,si anume,in articolul din ziar se pomeneste ca tiriac a inceput investitia acum 2 ani iar cadrul legal vad ca e din august anu'trecut???????????sau imi scapa mie ceva??
va salut
christianpindichi
Veteran
 
Mesaje: 341
Membru din: 14 Sep 2004, 11:03

Mesajde gxg pe 26 Ian 2005, 20:06

Am inteles ca pe PRO TV au dat niste stiri in care s-ar fi luat de Tiriac.
gxg
Membru important
 
Mesaje: 121
Membru din: 20 Dec 2004, 09:11
Locaţie: alexandria

Mesajde Marius pe 26 Ian 2005, 22:08

Am mai spus cu o alta ocazie ca nu e bine sa incurcam legea cu etica.

Daca vanatoarea lui Tiriac a fost legala (si foarte probabil ca a fost), OK.

La capitolul etica, daca aceasta a fost incalcata, este vina si rusinea fiecarui vanator de acolo. Eu cred ca nu prea e etic sa vanezi in tarc.

A fost macel? Trebuie sa tineti cont ca acesti vanatori sunt obisnuiti sa faca vanatoare numai pe cele mai grozave fonduri, sa fie asezati mereu in cele mai bune posturi (vaduri, trecatori), bataia sa fie astfel condusa incat ei sa aibe cele mai mari sanse sa impuste cat mai mult. Cam asta inseamna sa fii VIP (si sa doresti sa fii tratat ca atare) la vanatoare. Cred ca pentru ei e ceva obisnuit sa impuste 2, 3, sau 5 mistreti la o vanatoare.
Problema e ca s-a intamplat sa fie toti la o aceeasi vanatoare la noi in tara, si evident, Nenea Tiri' a avut grija sa nu se faca de rusine.
Cred ca notiunea de macel capata sensuri diferite, in functie de persoana care o judeca. Un nevanator, evident ca va fii de acord ca a fost macel. Un vanator roman obisnuit, care merge sezon dupa sezon cu grupa la mistreti si care poate nu vede intr-o viata atati mistreti, poate gandi ca intr-adevar, a fost macel. Eu, care nu vanez prepelite, pot gandi ca e macel ce face Mihai la prepelite. Claudiu poate gandi ca eu am facut macel cand mi-a vazut poza cu ratele pe care i-am trimis-o (iar eu nu i-am trimis-o pe aia "cea mai tare", ca sa nu gandeasca ca-mi place sa fac macel :lol: :wink: ). Ajunge, sa nu va plictisesc... Am vrut doar sa evidentiez faptul ca pentru noi, vanatorii, notiunea de macel poate avea sensuri diferite.

Vazand valva creata in jurul participarii lui Nastase la aceasta vanatoare, eu unul ma bucur ca a participat si ca a impuscat o gramada de mistreti, pentru ca in acest fel simplu, iata ca s-a discreditat mult de tot.

Problema este (si aici ma adresez in special celor de peste ocean, care sunt departe si poate nu sunt la curent cu tot ce se intampla la noi) modul in care s-a luat acest fond de vanatoare, fapt mentionat mai sus.
In USA, din cate stiu, proprietarul terenului este in acelasi timp si proprietarul vanatului si din ce am inteles, poate imprejmui o zona, poate pune vanat inauntru si daca vrea, il poate impusca pe tot intr-o zi, el singur. E OK.
La noi insa, situatia e diferita. Vanatul este bun public. Vanatorii au dreptul de a se grupa in asociatii de vanatoare, afiliate la AGVPS, si de a gestiona din punct de vedere cinegetic fondurile de vanatoare. La un timp dupa revolutie, cand unii au facut destui bani incat sa doreasca sa faca vanatoare pe propriile fonduri, s-a permis infiintarea unor noi asociatii (de altfel, drept constitutional -dreptul la libera asociere), care insa degeaba s-ar fi constituit, ca n-ar fi avut pe ce fonduri sa vaneze, intrucat, toate erau ocupate fie de asociatiile existente (cele vechi, obisnuite, gen AJVPS), fie erau ocupate de stat (fondurile Romsilva). Cand detinatorii de fonduri de vanatoare (AJVPS-urile sau Romsilva) renunta de bunavoie la unele fonduri, acestea intra la licitatie. Aici incepe Romania! In primul rand, unele AJVPS-uri au renuntat de bunavoie (probabil pe spaga) si fara motiv la unele fonduri bune de vanatoare, iar daca s-a dorit, a renuntat si Romsilva la o parte din aceste fonduri. N-am participat la nici o licitatie, dar din ceea ce stiu, "arenda" anuala pe care un administrator o plateste statului pentru dreptul de folosinta cinegetica a unui fond de 10.000 hectare este undeva intre 15 si 25 de milioane (adica aprox. 700 $). Mai apar desigur cheltuieli legate de administrarea fondului (personal, dotari, populari, hrana, etc.), dar n-au legatura cu subiectul.
Probabil ca cei de la Zimbrul sau Tiriac au profitat de sistem si au laut acest fond (ca si alte astfel de asociatii). Cine n-ar fi profitat? Ei nici nu sunt de condamnat. De condamnat e sistemul, dar asa e viata. Egalitatea e doar in carti. Problema e ca odata luat un astfel de fond, el este scos din circuitul vanatorilor obisnuiti, care in mod firesc se simt frustrati, pentru ca se vede treba ca bunul public (vanatul), nu mai e public de loc.
Si eu cu un grup de prieteni, ne dorim sa constituim o asociatie si sa luam vre-un fond pe care, dupa puterile noastre, sa-l facem sa devina asa cum scrie la carte, dar nu cred ca vom reusi sa razbim. Se pare ca ne-am trezit cam tarziu.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3242
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Mesajde christianpindichi pe 26 Ian 2005, 22:32

@drahthaar123
parca Andrei te cheama,uite care-i treaba:
1.faptul ca modul in care iti castigi tu existenta te plaseaza deasupra multora de pe forum ca nivel de cunostinte in domeniul cainilor de vanatore si poate chiar a vanatorii nu iti da dreptul sa pui etichete unora sau altora,chiar daca nu o faci in mod direct("Mai razvy,
Imi pare foarte bine ca ai citit si tu articolul despre "acasta vinatare". Mi-ar fi parut si mai bine daca ai fi inteles ceva")
2.vad ca afirmatiile tale sa bazeaza f mult pe ceea ce citesti tu in articolele dir ziar;ai idee cat e adevar si cat e minciuna in aceste articole??iti spun eu ca proportia este de cel putin 50%/50%.de unde ai tu certitudine ca tiriac a importat mistretii,si nu cumva i-a gasit acolo o mare parte din ei??se stie ca acel fond de vanatoare era renumit
3."Poate sa o puna pe harta, ca sa zic asa?"cum sa o puna,asa cum era si provincia kosovo,unde aia dintr-o tara civilizata,ca aia in care traiesti tu,sa ucida oameni nevinovati numai pt ca acolo este al doilea zacamant din lume de uraniu??poate o sa ne bombardeze si pe noi ca avem prea mult vanat :) :)
4.vreau sa te intreb de cat timp esti tu plecat din Romania si la ce varsta ai plecat de aici?
5.cred ca cel mai aproape de adevar este Florin pt ca el este din bihor si este lanaga" locul faptei",si dupa parerea mea are cele mai corecte informatii.
dupa mine aici nu e problema de legalitate(au avut ei grija de asta)e vb de caracter,de etica(pe care vad ca multi o invoca aici dar cine stie....)de moralitate ,de verticalitate de ideea de a fi OM.
in ordonanta nici macar nu de pomeneste termenul de "a vana".se foloseste termenul de "recoltare si extragere"
in final vreau sa-ti spun ca poti sa-ti dai cate pareri vrei,pro sau contra,insa nu jigni colegi de forum indiferent daca au sau nu acelesi idei si pareri ca tine,mai ales ca era vb despre ceva petrecut in romania
va salut
christianpindichi
Veteran
 
Mesaje: 341
Membru din: 14 Sep 2004, 11:03

Mesajde NYHunter pe 27 Ian 2005, 03:22

Uite ceva interesant.Daca va duceti aici o sa vedeti si o fotografie cu un mistret mare di Romania.
http://forums.accuratereloading.com/eve ... =596106351

Steve Malinverni
one of us



posted 17 November 2004 03:34
Re: It has been a good weekend

Thank to all of tyou for the kind words.
Unfortunately mine do not have that tusks, strangely in this area boars's tusks are not too much developped.
However I don't look for trophy here in Italy.

Here below, instead, a more single than rare event in Italy a hunting photo, used to comment the taxes value that Romania get from hunt


"A CACCIA IN ROMANIA Due cacciatori francesi esultano dopo aver ucciso un cinghiale nel bosco vicino alla citt� di Oradea (600 km nord ovest da Bucarest). Oltre 2000 turisti-cacciatori, soprattutto da Paesi dell'europa occidentale quali la Spagna, la Francia o la Germania e gli Usa vanno ogni anno in Romania per cacciare orsi, cinghiali o lupi. Dalle tasse sulla caccia, la Romania incassa 3.5 milioni di euro ogni anno (Afp)"

The Italian caption says:
"HUNTING IN ROMANIA Two french hunter exult after thay have killed a boar in the woods near the town of Oradea ( a town far about 600 Km from Bucarest). More than 2000 Tourist-Hunter, from Spain, France or Germany and USA, go to Romania to hunt bears, boars or wolves. From hunting taxation Romania collect 3.5 million of euro every year."

And they forget the real amount of the business, because the above amount is only a percentage.

bye
Posts: 475 | Location: Milano Italy | Registered: 04 July 2000
Avatar utilizator
NYHunter
Nou membru
 
Mesaje: 30
Membru din: 16 Dec 2004, 19:40
Locaţie: NY

romani contra romani

Mesajde claudiu pe 27 Ian 2005, 08:37

Fratilor promit ca nu mai citesc nimic de pe topicul asta. Nu dovedim decit ca atunci cind se intilnesc 2 romani indiferent daca sunt din Romania sau traiesc afara reusesc ca dupa un schimb de amabilitati sa se certe.
Eu inteleg ca subiectul e mult prea fierbinte dar chiar nu merita sa va etichetati cu tot felul de epitete.
Draga drahthaar123. Caprioarele vinate tot moarte se numesc a fi la sfirsitul vinatoarei. Nu degeaba am intrebat de numarul caprioarelor vinate in America. Si daca America vi se pare prea mare luati de exemplu un stat oarecare din centrul SUA. Veti vedea ca numarul este coplesitor pt noi romanii.
Vi se pare mai putin sensibila vinatoarea de caprioare in comparatie cu cea la mistreti?!
Bucovina .... leaganul vinatorii
claudiu
Veteran
 
Mesaje: 371
Membru din: 07 Oct 2004, 14:49
Locaţie: Bucovina

Mesajde christianpindichi pe 27 Ian 2005, 16:00

Hai ma Claudiu ca nu ne certam...mai discutam si noi sa mai invioram atmosfera.e bine cand sunt opinii diferite.mai invatam si noi unu de la altu,dar fara sa facem prea mult pe desteptii
christianpindichi
Veteran
 
Mesaje: 341
Membru din: 14 Sep 2004, 11:03

Mesajde wachtelfeld pe 27 Ian 2005, 17:07

Daca omul a investit a recoltat,impuscat sau cum vreti voi sa ii ziceti.face-ti un calcul simplu citi mistreti au ramas pe fondul ala si o sa va dati seama ca acea vanatoare nu a facut decit bine densitatii exagerate de mistreti,chiar f. bine.Iar la capitolul lege ,hai sa fim seriosi cu totii profitam de orice portita sa o evitam in anumite situatii,daca am putea ,am evita-o de tot. :D .Dupa parera mea a fost o vanatoare foarte reusita si cam atit,pentru bineinteles cine gusta genul.Eu unul nu il gust ,vanez doar la picior cu cainele ,straduindu-ma sa pirerd cit mai putin vanat,daca si ei au recuperat tot ce s-a impuscat si ranit ,jos cu palaria.
Nu pot fi de acord cu remarci de genul "sa impuste cit ii trebuie",cuiva la ora actuala ii mai trebuie vanat doar sa se hraneasca efectiv?.......discutia poate continua la nesfirsit,singurele jaloane sunt doar cele de ordin principial care oricum in Romania sunt extrem de interpretabile pt. ca s-a pierdut demult orice urma de bun simt.
multumesc mb
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Mesajde valpangica pe 27 Ian 2005, 18:20

Hai fratilor sa nu o dam de gard ! La mine la asociatie cota de recolta e de 40 mistreti pentru toata asociatia si nici pe astia nu ii vezi . Ce densitate fabuloasa ai vazut tu domnu' doctor ? Din 400 exemplare au luat aproape jumatate . Repet si sustin - daca e vinatoare in tarc puteau sa-i impuste pe toti ca doar i-a crescut , i-a cumparat , treaba lui . Pentru salbaticiuni insa cota e suprarealista . Oricum dpdv etic e jaf la drumul mare . Vin si spun iarasi daca jaful e pentru propasirea natiei , e rezon ( na ca am citit Caragiale prea mult ! ) altfel daca din jaful asta face Tiriac reprezentanta Porsche in Romania sau mai baga un super market linga Metro e nasol . Inseamna ca ne batem joc de noi !!
valpangica
Site Admin
 
Mesaje: 1203
Membru din: 03 Ian 2004, 14:45
Locaţie: Bucuresti

Mesajde wachtelfeld pe 28 Ian 2005, 00:06

Ce zici ANDREI am gresit cu ceva in ceea ce am spus sau domnu'Pangica crede bine ce crede,eu nu sunt cu calcule,ci doar cu bunul meu simt?
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Mesajde wachtelfeld pe 28 Ian 2005, 00:26

Apropos de bonitate la fazani,vanatorii batrini spuneau ca la specia asta cocosii trebuiesc impuscati pina cind nu se mai vede unul pt. ca doar atunci sunt in proportie buna ca sa perpetueze specia in cele mai bune conditii.
MARIUS
Stii la cite prepelite este etic sa te opresti?...mai ales in anii in care scot 3-4 rinduri de pui,si de ce se impusca atit de multe atunci?cind sunt pasaje mari stii ca isi schimba sexul ca mecanism de control al populatiei,intreaba-l pe Talpeanu ce e asta!(un francez a descoperit-o)si functioneaza.Din tot ce am impuscat marea parte erau cocosei si pui(nu ciriclii,,a nu se intelege gresit) care nu mai migrau ,mureau peste iarna aici.Chiar ca o curiozitate;am gasit cuiburi sau closti cu pui in luna noiembrie anul asta dar si in 1999 cind si atunci a mai fost un an de pasaje uriase.Deci cum e cu etica?
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Mesajde Marius pe 28 Ian 2005, 01:07

wachtelfeld scrie:MARIUS
Stii la cite prepelite este etic sa te opresti?...mai ales in anii in care scot 3-4 rinduri de pui,si de ce se impusca atit de multe atunci?cind sunt pasaje mari stii ca isi schimba sexul ca mecanism de control al populatiei,intreaba-l pe Talpeanu ce e asta!(un francez a descoperit-o)si functioneaza.Din tot ce am impuscat marea parte erau cocosei si pui(nu ciriclii,,a nu se intelege gresit) care nu mai migrau ,mureau peste iarna aici.Chiar ca o curiozitate;am gasit cuiburi sau closti cu pui in luna noiembrie anul asta dar si in 1999 cind si atunci a mai fost un an de pasaje uriase.Deci cum e cu etica?


Imi pare rau Mihai, daca ai inteles ca am ceva cu etica ta. Nu asta am spus. Absolut de loc. Dar daca tot ai pomenit, nu, nu stiu la cate prepelite e etic sa te opresti si te rog sa-mi spui, dar hai sa discutam subiectul la topicul cu etica.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3242
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Mesajde Marius pe 28 Ian 2005, 12:14

A fost o vreme, cand pentru bani, m-am ocupat de organizarea unor partide de vanatoare pentru straini.
Un alt motiv pentru care cred ca stiu destul de bine care-i treaba cu vanatorii straini, este job-ul meu actual, unde sunt conectat foarte mult, prin articolele de vanatoare pe care le vindem, la acest subiect.
Parerea mea este ca vanatoarea cu straini la noi e o mare pacoste. Sunt sigur ca asta e si parerea a 99% din vanatorii romani (cunosc foarte multi, dar nici macar unul nu zice ca ar fi o treaba buna), dar asa e democratia la noi.
Ce inseamna oameni buni 3,5 milioana de euroi pt. o tara? Absolut nimic.
Ce inseamna acesti bani pentru vanatorii obisnuiti? Eu zic ca tot nimic sau in orice caz, mult prea putin.
Care sunt dezavantajele acestui turism? Cel mai important lucru este ca fauna salbatica din Romania este periclitata, prejudiciata, amenintata in fiecare sezon, si asta in dauna celor care ar trebui sa aiba un cuvant de spus in aceasta chestiune, si anume, a vanatorilor romani.
De ce e amenintata fauna? Pentru ca intr-o tara saraca, banul dicteaza si se fac excese.
Cum e amenintata fauna? In mai multe feluri, majoritatea cunoscute, dar tacit acceptate. Daca mai vreti sa discutam acest subiect, cred ca ar trebui deschis un topic separat.
Nu cred in nici o alta metoda de limitare a exceselor de care vorbeam. Singura solutie ar putea fi oprirea acestui turism. Din pacate, cred ca e imposibil asa ceva, acum cand se pune problema integrarii in UE.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3242
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

pareri

Mesajde claudiu pe 28 Ian 2005, 12:54

Bine zis Marius.
CE parere aveti despre vinderea iepurilor vii la export? Chiar trebuie practicata pe scara larga? Sunt asociatii care cred ca ar da bani buni sa cumpere acei iepuri. Nu cei 100 EUR pe care ii dau italienii dar oricum ar fi cred o treaba benefica pt repopularea unor zone care au fost praduite . Si aici ne intoarcem la managementul administrarii fondurilor de vinatoare. E un cerc vicios din care nu poti iesi. Si atunci eu inclin sa cred ca initiative precum a lui Tiriac dovedesc ca se poate. Nu ma intereseaza pe ce baze isi cladeste domnia sa averile si relatiile . Nici ca plateste o suma modica pe acel teren de vinatoare nu ma intereseaza. Eu zic ca el face dovada a faptului ca se poate . Ok, nu sunt deacord sa trag ca la Verdun si sa impusc 23 mistreti . Cum nu sunt de acord sa se puna garduri si sa se mine tot vinatul ca oile in strunga. Si ca sa fiu circotas pe de-a-ntregul as vrea sa stiu cum poti trage asa de multe focuri fara sa ai un gard in fata intre tine si vinat, gard in care vinatul sa se tot izbeasca in incercarea lui de a trece? Cu asta nu sunt deacord. De multe ori nu apuci sa tragi decit un foc in mistretul care "zboara" trecind prin stand.
In rest comentariile despre bonitate a terenului pe diferite specii mi se par total neconcludente. Omul a vrut sa puna mistreti acolo si s-a ocupat serios de treaba. Daca vroia doar cerbi cu siguranta avea doar cerbi. Oricum sporul la mistreti este mult superior fata de alte specii . Mai ales ca nu au pradatori naturali.

Toate bune. Pe unde mai faceti inchiderea sezonului?
Bucovina .... leaganul vinatorii
claudiu
Veteran
 
Mesaje: 371
Membru din: 07 Oct 2004, 14:49
Locaţie: Bucovina

distrugem tot ce misca

Mesajde ims pe 28 Ian 2005, 22:32

Hai fratilor sa distrugem tot ce misca ca tot intram in europa si nu mai au prea multe oricum.

Ce mai conteaza mistreti ,iepuri, capre, radeti tot, prieteni straini.
La mine in tara nu sunt legi, nu va temeti ,eu fac ce vreau cind vreau si unde vreau .Unu din prieteni mei trage de haturi in guvern,face legi pentru noi.
A murit Ceausescu dar avem inca 1000 cu 'Escu.Sa ne fie cu noroc,ha ha ha.
Stiu ca nu va pasa de Romania, da' sincer sa fiu nici mie.
Sa nu aveti remuscari,regrete ci doar incarcati carabinele si la "razboi".
Nu va ginditi la Romani,aruncati un os si totul e bine.
Ne vedem la anu si voi avea si capre de tot felul pentru voi.
ims
Avatar utilizator
ims
Nou membru
 
Mesaje: 24
Membru din: 10 Feb 2004, 16:38
Locaţie: London,Ontario,Canada

Mesajde Marius pe 28 Ian 2005, 23:47

cred ca ai uitat ghilimelele de citat
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3242
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Următorul

Înapoi la Etica si legi nescrise

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

Publicitate