Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mar 2024, 10:05

Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Vanatoarea la mistret, la goana panda sau dibuit este una din cele mai raspindite vanatori din Romania . Zona de deal si munte , campie , Delta - toti vanatorii asteapta sezonul de mistret cu mare placere . Aici discutam totul despre vanatoarea de mistret, metode de vanatoare, munitia si calibrele pentru mistret, tehnici de vanatoare .

Moderator: CCM

Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde dtdpuu pe 14 Mai 2018, 17:52

Introducere

Acum o saptamina am fost la porc, si nu stiu de ce ...mi-a venit sa va povestesc cum a fost, poate pentru ca de multa vreme n-am “mai zis” pe forum...si cred ca mi-a lipsit sa stau de vorba cu voi :-).

Nu va asteptati la trofee sau tablouri de vinatoare in povestea de mai jos, ci mai degraba o .autocritica din care fiecare poate invata ce crede, si poate si un exemplu de….”surpriza vinatorii” unde nu stii niciodata ce se intimpla de la o ora la alta.

E a patra oara cind vinez la aceasta ferma. Vinatul este un mistretz local, in USA e abundent in statele din sud, se numeste wild hog, pe scurt hog. Gasiti aici mai multe informatii despre el https://en.wikipedia.org/wiki/Wild_boar. Pe scurt e un mistret mai mic, uzual pina pe la 50 kg, dar sint exemplare care ajung si la mult mai mult ( 180 kg).

In Texas hog-ul e considerat daunator si in consecinta se vineaza, tot timpul anului, indiferent de sex sau virsta lor, zi sau noapte, cu orice mijloace ajutatoare si cu orice fel de arme. Adica daca vrei sa il stringi de git, sau sa il musti to pe el…. e legal. Cred ca are cam acelasi regim ca si ciinii hoinari in Ro, doar ca hogs se maninca si ciinii nu (adica nu in Ro :-) , dar sint sint tari in care se maninca si ciini).

Vinatarea la aceasta ferma este chipurile 3 zile, de fapt e o seara, o zi si o dimineata. Se desfasoara cam asa:
Prima zi se vineaza din stand la momeala
A doua zi este de fapt o zi intreaga de vinatoare. Dimineata se vineaza din stand, apoi vinatoare la dibuit pina la prinz, Dupa prinz din nou dibuit si seara din nou din stand la momeala
A treia zi dimineata multa lume a cam terminat, dar daca vrei poti sa mergi in stand si apoi ultima sansa la dibuit

Pentru mine vinatoarea de hogs e distractie ca pentru noi toti, dar e si “o proba la apa” - pentru diferite arme, munitii si echipamente. Pina acum n-am pierdut niciunul, dar am invatat din greshelile pe care le-am facut. Efectiv la hogs am testat toate armele cu percutie pe capsa pe care le am inclusiv pistoalele. Am testat toate tipurile de calibre care le-am tras sau incarcat, am testat lanterne, lunete, etc. Daca vreti voi spune si de gresheli, dar acum o sa trec mai departe.

Armele si muntia

SKS si munitie Black Bear 7.62x39 HP, catari mecanice
Imagine
Imagine
Imagine



Savage 114 si munitie Hornady Vmax 55 grain, luneta Bushnell Elite 4-32x50
Imagine
Imagine

Arma AC Vulcan calibrul .25, muntie de 25 grain, cu amortizor de sunet, luneta 6x24x50.
Imagine
Imagine

Vinatoarea asta voiam sa fie un test pentru SKS cu catari mecanice si munitia Black Bear HP, ma gindesc sa o folosesc anul asta la capre in Michigan. Savage-ul e de backup si este foarte precis cu muntie incarcata de mine, cu Savage-ul intotdeuna a fost un foc/piesa. Din pacate n-am avut timp sa incarc si am luat ce am avut pe acasa, care nu e nici potrivit nici asa precis, dar suficient pentru lovituri la cap. Vulcan-ul e “de distractie” la pasari si veverite care vin la momeala (boabe de porumb de obicei)

O sa fac aici o paranteza “etica” ca “presimt intrebari”. Da, 223 e mic, pentru mistretz, insa trag numai la cap cu 223 din pozitie statica, si e absolut letal, glontul intra si iese aproape indiferent de constructie. Am invat din gresheli, chiar si cu calibrele relativ mari (308) cu muntia nepotrivita (FMJ) nu sint efective la corp. De atunci din pozitie statica trag numai la cap, caz in care precizia conteaza mult mai mult decit tipul proiectilul. Am doborit hog cu 7mm Magnum, 308, 223, 357 magnum, si 9mm Parabelum FMJ dintr-un singur foc in cap. Dar am fugit prin padure dupa porc cu 4 lovituri 308 care au trecut prin torace ca un laser. Sa fiu sincer nu prea mai am curajul sa trag in alta parte, din experienta si din vazute la altii. Hogs au inima si plaminii relativ jos in torace, care mi se pare o tzinta mai relativa decit capul. O lovitura in torace “ca la caprior” nu e efectiva.

Prima zi

Asadar, in prima seara am vinat din stand. Cam asa se aratau imprejurimile in acea seara.

Imagine
Imagine
Imagine

Am ajuns in stand pe la 18:00, si am luat in stand SKS-ul si Vulcanul. Imdediat ce lucratorii au pus momeala s-a umplut de fel de fel de animale exotice la “cina”. De asmenea au aparut si pasaret. Am asteptat o vreme in liniste dar apoi din plictiseala am dat jos un cioroi cu Vulcanul. Lovitura a fost la 65 yards (59.4 m) orizontali (pe rangefinder), care poate nu e pare mult pentru arma de foc, dar pentru AC e considerabil, pentru ca balistica la AC e de “stropitoare”. Eram foarte mindru, “umflat si rotund” dupa lovitura aceasta. Era cea mai lunga lovitura la vinat cu AC, mai ca n-as fi fost surprins sa ma sune Navi Seals sa ma felicite :-) :-D.

Dupa ora 19, inca pe ziua, apare primul godinash pe care deja il si vedeam in fridiger dupa succesul cu cioara :D . Nu era foarte mare, vreo 30kg, numai bun de ceaun. Era inca lumina destula si nu aveam nevoie de lanterna. Asadar am aliniat cu grija inelele de le catari, cuiul, respiratatia, si dupa o cursa a tragaciului luuuuuuuuuuunga boom….cu mare success am ratat. Dar am ratat grosier, in afara de un nor de praf n-am avut nici un efect in mediul inconjurator. Binenteles ca protagonistul, a fugit in statul invecinat si nu s-a mai auzit de el in Texas. Am recitat printre dintzi versuri stramoshesti cu toata patima ceruta de situatie si m-am pus din nou pe asteptat :(( .

La relativ putin timp...vreo 20 de minute, apare altul. Eh..acum prima rateare trebuie ca a fost o eroare ca primul glontz "a fost strimb din fabrica", si mi-am agatat unghia piciorului in bocanc cind am tras...hmmm hmmm. Asadar am schimbat un pic potzita sa fiu mai stabil..aliniat din nou tot si….booom. Success rasuntor….la nisip din nou. Cred ca tot nisipul din fatza standului era ingrozit de mine. Porcii cred ca erau confuzati, nu stiau daca fac agrigultura sau vinez. Evident ca si fratele mai mare (asta era si mai mare decit primul) s-a grabit sa ajunga in Arkansas, Usein Bolt style. In acest punct nu prea stiam sa mai vorbesc corect….in nici o limba. Nu sint sigur nici ca puteam scrie foarte bine. Am concluzionat ca pe catari de mecanice pot trage cu ochii inchishi...cu acelasi rezultat ca si cind ochesc. Am coborit la masina lasat SKS-ul si Vulcanul in masina si am luat Savageul...macar sa nu termin seara...archeolog.

Si am asteptat, si mai asteptat...si inca asteptat. Toata lumea s-a dus inapoi la culcare din celelalte standuri, am auzit truckurile si vazut farurile inspre dormitoare...dar...am asteptat. Si am cuatat cu lanterna toate animalele, florile si gizele care mi s-au parut ca au ochi. Asa ca sa fie si mai palpitant, au aparut in padure mutime de licurici..si la fiecare aprindeam lanterna..ca se poate sa fie si porc chior...nu-i asa, si cu ochiul cu LED, care sclipeste singur fara lumina de lanteran...Nu conteaza, am marcat cel putin 50% din licurici.

Pe la “trecute de miezul noptii” dupa ce nu imi mai simteam “captusheala de pe sezut”, cind imi era foame de vreo 2 ore, clipeam alternativ stinga-dreapta (de somn), nu mai aveam imaginatie la licurici…., am urcat in masina...si am plecat inspre dormitoare. Drumul trece pe la liziera padurii si m-am hotarit sa pun faza lunga. Inainte de o curba...la liziera, farurile au batut pe o turma de vreo 20 de poci. Nu se vedeau forate bine..dar ochii sclipeau si...nu erau licurici :D . Am oprit, deschis usa, luat Savageul si am cautat in disperare un cap mai mare in multime. Turma intra incet in padure...am vazut prin luneta 2 ochi care mi s-au parut a fi montati pe o umbra de cap mai mare, am pus reticulul intre ei si….boooom, arheologie din nou. Agale ochii s-au….intors si indepartat impreuna cu toata multimea de porci. Am ajuns la dormitoare, dar cred ca masina a condus singura, ca nu prea imi amintesc cine a fost la volan :( . Pe drum am derulat ultimul foc in reluare, arma cea mai precis, un singur reticol de aliniat, tras de pe usa masinii...ratata si...din nou, din nou :(( .

In noaptea aceea am dormit in masina. Am un aranjament de camping in masina cu “pat”, saltea care e in testing (dupa cum am zis, hog hunt e testing de echipament), dar si de nu il aveam nu eram in forma sa merg “in tabara”. Unii din vinatorii inca erau treji, si se re-incarcau pentru a doua zi, vorbeau inte ei simultan si din ce in ce mai tare pe masura ce se “re-incarcau” ca asa e la vinatoare. Eu imi recapitulam successul agricol, :ymhug: :-o X( ratare dupa ratare dupa ratare.

De formatie “sint tocilar” asadar dupa o vreme frustrarea a facut loc umilintei si apoi logicii. Am inceput sa consider toate variabilele care au dus la rezultatul din acea seara. Statistic trebuia macar sa ranesc cu Savage..dar nici macar. Am dus armele in poligon inainte de a veni, dar a fost pe fuga. Totusi ar fi trebuit sa fie ok...oare mai sint zero? Dimineata, acesta va fi primul lucru pe care o sa il incerc.

A doua zi

A doua zi dimineata am fost primul in stand. Stiam ca merg degeaba, dar am mers doar ca sa stau in natura si sa revin la turatia de relanti. Somnul a ajutat...dar abia asteptam sa revin in tabara si sa pot sa testez zero la arme dupa breakfast. Am luat o telecoferinta si asta mi-a mai schimbat gindurile Si la breakfast am fost tot primul, am mincat repejor, raspuns la citeva emailuir la servici..si am fugit la “poligon”. Adica o masa si o gramada de sticlde doze, hirtii, popice la vreo 60 yards.

Am scos repede Savage, am pus rucsacul pe masa, Savage-ul peste el si am tras intr-o hirtie cu o multime de gauri, luind ca tzinta una din gauri. Dupa ce am tras vreo 2 focuri...n-am localizat gaurile mele, am ales alta gaura ca tzinta si am tas din nou...din nou nu am vazut gaura mea. Am fugit repejor la masina, am luat o hirtie cu tzinte care o aveam in masina, luat capsatorul, “lipit” urgent tzinta pe o masa rasturnata, fugit repede la masa de tras. Mai aveam 10 minute pina incepea vinatoare la dibuit. Am ochit central si am tras. In sfirsit am vazut unde am tras, arma mea lovea dreapta la 10 cm dreapta :oops: :shock: . Adica pentru o lovitura de precizie la vreo 100 yarzi (cam cit am avut azi noapte) la turma de porci, cei 10 cm erau cit Baraganul. Am calculat repejor corectia si am tras al doilea foc exact unde am ochit. BINGO arma era acum zero-ed. Nu stiu cum s-a dereglat la transport, dar nu mai aveam timp sa ma gindesc si nici sa verific si SKS-ul. Deja lumea era adunata sa porneasca la vinatoarea de dibuit de dimineata. Am aruncat toate repede in masina, am parcat, si am fugit sa ma atasez grupului in ultimele minute. Urma sa vinez cu Savage-ul de dimineata ca era singura arma pe care ma puteam baza.


Pentru vinatoare la dibuit ne-am impartit in 2 grupuri, Unii avea paretea de sud si noi am avut partea de nord. Dupa masa urma sa schimbam partile. Grupul meu mai avea un tata si fica (cca 60+ de ani si fica vreo 30-40) si 2 vinatori pe la 50-60. Toti erau imbracati la tzinuta de eticheta aici. Adica camo...ca asa e la noi eticheta :-) Peste tzinuta de camo toti purtau regulamentarele veste portocalii. Cum eu am ajuns la repezeala eram...imbracat pantaloni de hiking gri si tricou negru..totusi aveam vesta portocalie si bocancii pina la genunchi. Adica pe linga ei eram…. "un fel de homeless" :-) .Se pare ca toti din grup se cunosteau de cu seara. Asadar ca eu fiind "pisoiul grupului nu aveam mare lucru de zis si nici nu prezentam prea mare interes. Oricum nu imi ardea de "interviuri "si nici no voiam sa merg aproape de ei pentru ca erau prea zgomotshi.

Pentru mine la aceasta ferma vinatoare la dibuit e una din cele mai interesante. Trebuie sa mergi incet si sa nu faci zgomot, porcii se ascund in tufisuri, la baza marcinisului, pomilor, in desishuri, in locuri intunecate. Daca mergi, fara zgomot, si te uiti cu grija prin binoclu, poit sa ii vezi asuncshi, inainte de a te simti ei. Daca insa te simt ei primii, si se sperie, o iau la fuga si atunci poti trage doar o lovitura in prima...cind de obicei ori ratezi ori ranesti.

Asadar...m-am desprins de grup, care oricum era mia grabiti si am mers intr-o sectiune in care eram singur. Dupa cca 20-30 de minute de cercetat tufisuri si maracinis am observat un porc la vreo 100 yards (91m). M-am apropiat incet de el, si el dar m-a observat si a inceput sa se indeparteze. Nu aveam o lovitura buna si am preferat sa incerc sa ma apropii. Incet se indeparta si el. La un moment dat, pe masura ce ma indreptam spre el, dintr-un tufis vecin au fugit 5 porci. Am incremenit, s-au oprit si ei la vreo 60-70m . Fiind focalizat pe primul porc, am uitat sa controlez fiecare tufis si nu i-am observat la timp (mi-au venit poeme in gind din nou dar le-am alungat). Totusi am reusit sa ma apropii inca vreo 10m de turma. Am pus reticulul pe capul unuia care era intr-o pozitie favorablia si ….boom. De data asta lovitura a fost in cap, porcul a cazut pe loc, ceilalti au fugit.

Cind m-am apropiat de el am vazut ca eram mai mititel, vreo 20-25 kg, dar...decit deloc macar acum am unul pentru frigider. Glontul a lovit unde trebuia, si a iesit. Am fost oarecum surprins de efectul VMax, ma asteptam sa fie mai exploziv. A iesit relativ curat pe cealalta parte, cu o gaura mai mare evident, dar nimic spectacular (cum face spre exemplu 7 mm Magnum care practic ia jumateatea opusa a craninului in glont expandabil). M-am hotarit sa explorez zona inainte de a chema lucratorii sa-l ridice ca sa nu sperri vinatul, poate am noroc si mai dobor unul. :D

Asadar am pornit in explorare. Dupa vreo 10 de minute, m-am uitat din nou inspre locul in care am lasat porcul. Era plin de vulturi negri care maninca cadavre! Fu**@%(RR#$i! Singurul meu amarit de porc cit un hamster, era ciugulit de scirnaviile de vulturi. Cum naiba sa il mai iau acasa ca "aeroplanenele" alea isi baga ciocurile in cadavre, acum "hamsterul" meu nu se mai putea minca. Am recitat din nou o balada clasica, dar una luuunga cu vreo 14 strofe in care am pomenit si amoeba din care se trec vulturii aia. Eh :(( ..se pare ca nu aveam noroc la vinatoare asta. Eram nervos pe mine, ar fi trebuit sa ma gindesc ca doar era plin de vulturi in zona, si chiar daca am fost relativ aproape trebuia sa ma astept ca vin scrinaville alea obraznici. Eh...asta e RESET. Cel putin acum aveam incredere in arma.

Am continuat sa cercetez tufis dupa tufis, copac dupa copac, cu grija cu rabdare si fara zgomot. Cu sufletul la gura nu numai pentru ca acum trebuia sa gasesc alt porc, dar si pentru ca primavara e perioada cind serpii ies din hibernare. Ma uitam la fiecare pas si am cartus cu alice pentru ei, de asemenea am cizme pina la genunchi..dar totusi nu vrei sa vezi o funie graosa cit bratzul miscinduse in iarba inalta. Era plin de serpi morti pe sosea semn ca sint in plina iesire din hibernare. Imagine Am mai spus aici ca am o fobie de serpi, dar fobia aia nu e de increpmenesti ci trebuie sa ii omor daca ii vad. Imi sint tare uritzi scirboshi numai cind ma gindesc brrrrrrrrrrr.

Dupa inca vreo 30 minute de umblat, am zarit o umbra neagra la baza unui tufish. M-am uitat cu binoclul, era un porc, unul singur, care e neobisnuit. Pentru ca era in loc intunecat era greu sa imi dau seama de pozitie dar am localizat urechile, si am stiut unde e capul. M-am apropiat un pic, cu grija sa nu il sperii. Acum vedeam suficient din el ca sa ochesc. Am pus luneta pe el unde credeam ca e capul si ….boom. Porcul era tot acolo fara nici o reactie. Nu stiu daca a-ti mai lovit in cap vreodata. Porcul cade instaneu cu lovitura la cap, dar mai are spasme citeva secunde. Asta insa era incremenit, ceea ce inseman ca de fapt era deja mort si s-a ascuns singur acolo sa moara. Il ranise altcineva poate si a murit, de aceea era singur. Uffff chiar asa ghinion sa am :-( M-am apropiat totushi de el si…...era intr-o balta de singe din cap. Uraaaa :D :) , fusese viu si a murit chiar instanteau fara spasme, asta era prima data. NU stiu de ce fara spasme dar nu mai conta. Era mai mare decit primul si evident ca m-am hotarit sa il iau pentru frigider. Uitati-l aici cum arata cu “gaura de iesire a glontului”

Imagine

De data asta am stat pina au venit lucratorii sa il ia. Am asteptat o vreme dar au venit pina la urma. Pentru primul porc (ala de a fost desert pentru vulturi) au considerat ca e sub 50 pounds decin nu se plateste decit taxa de curatare. Dar pentru ca vulturii au inceput sa mainince e ne-utilizabil, deci nu il curata….....pffuuuuuu...am scapat usor.

Dupa ce au plecat lucratorii am continuat sa scotocesc tufisuri, arbusti si copaci in acelasi regim, adica fara zgomot si tiptil. Am dat de o turma de "copitate" (feluriti capriori, antilope, etc.) adunate la baza unor tufisuri. Erau in picioare dar cind m-am uitat la baza tufisurilor, o gramada de pete negre. Nu eram sigur daca sint copitate culcate sau porci. Daca impuscam ceva capra exotica din gresala ar fi fost mii de dolari...aiurea. :-( Asadar trebuia sa fiu sigur. Am pus luneta pe petele negre si am marit magnificarea, sticla de Elite e buna si am putut sa confirm ca erau vreo 10-15 porci culcati la gramada.

Am ales unul care mi s-a parut ca are urchile mai mari si avea jumate din cap vizibl. Era undeva in "mijlocul gramezii", partial acoperit de ceilalti porci, si obsructionat de crengi si tufishuri, dar cu grija puteam “inshuruba” un proiectil acolo. M-am apropiat la vreo 50 yards, am sprijinit arma pe o craca, m-am rezemat de trunchiul copacului si ….boom. Toata gramada de porci, impreuna cu porcul vizat, au decolat instantaneau. Am inceput sa ii urmaresc trecind pe linga locul in care stateau culcati cu citeva secunde inainte si….am descoperit un porc intr-o balta de singe. Uraaaa , de fapt l-am lovit acolo unde am ochit, dar pentru ca erau altii in fata lui care s-au ridicat am "avut iluzia" ca s-a ridicat si el. Uraaaa...aveam al doilea porc, asta era si mai mare, si acum aveam din nou incredere in arma mea si….hmmmmm, parca si eu eram alt om :-)

Din pacate la asta am uitat sa ii fac poza, si pacat, ca a fost o lovitura frumoasa si er ma maricel decit primul.

Am chemat masina dupa el, si chiar am primit o remarca de la lucratori de genul cum ca ai mei sint loviti cum trebuie :ymhug: ….Hahaha, in gindul meu, “daca a-ti sti voi ce loaza am fost ieri” =)) . Si consider ca am ratat din vina mea, e prima data cind nu am mai confirmat zero cind ajung la destinatie. Sa ma invat minte sa nu mai ajung in ultima clipa.

Am declarat ca imi ajunge pentru vinatoarea la dibuit de dimineata. Acum ca aveam 2 porci, am revenit la scopul initial..sa incerc SKS si catari mecanice. Planuiam sa duc si SKS-ul la masa de tras dupa prinz. Hmmm Sa vededm ce o sa iasa ;-)

Si asa am facut, m-am racorit un pic inainte de prinz (erau 32 C si umblasem pe afara vreo citeva ore cu cizme "anti-snake" si echipmament), mi-am schimbat tricoul pe o camasa, am mincat, emailuri si fugutza la masa de tras cu SKS-ul. Tinta mea era inca acolo, doar cu cele 2 gauri facute de Savage dimineata. Am incarcat cu grija 4 cartus in magazia SKS, l-am pus pe rucsac si am ochit cu grija. Am aliniat toate inele concentrice, cuiul catarii, controlat tragaciul (care e lung cit Dunarea si greu cit un luptator de sumo ), si am tras 4 focuri. M-am uitat apoi prin luneta de la Savage si am fost rasplatit cu 4 gauri in cca 1.5 inch un pic mai sus de centru unde am ochit. Asadar arma era zero-ed, eu am ratat aseara nu arma. Singura explicatie care mi-am dat-o era ca deoarece la o ochirea corecta cuiul catarii abia se zarea, probabil ca in vinatoare din stand (care a fost de sus in jos) am tinut cuiul prea sus in poza de ochire. Deci am ratat tragind peste tzinta. Ca sa nu mai repet eroarea am scos o sticlutza de oja alba-rozulie si am pictat virful de la cuiul catarii. Acum era suficient de vizibil chiar daca vedeam doar foarte putin din el. Am recapitulat in cind secventa de ochire, pozitia catarilor, am tras in gol de citeva ori. Apoi am incarcat din nou totul in masina, si m-am alaturat groupului pentru vinatoare de dibuit de seara.....tot in ultimul minute :-D.

La vinatoare de dibuit de seara am schimbat tarlaua . La un moment dat cind inca eram pe drum am vazut un grup mare de porci alergind. Ortacii meci s-au indreptat spre ei, si m-am separat din nou un pic de grup. Prefer asa pentru ca continuau sa fie vorbareti. Am zarit porc schiop si am inceput sa il urmaresc, s-a oprit un pic si am ochit sa trag. Cu Savage-ul, prin luneta, as fi tras mai repede, dar acum m-am "bilbait" :D sa fiu sigur ca totul e ok. Am inceput sa apas tragaciul cel lung, si pina sa declanseze….s-a miscat porcul :-(. Am pornit din nou dupa el, dar s-a inderptat spre bataia ortacilor mei care erau mai in fata si in dreapta mea. Vinatorul "vecin cu mine" l-a doborit cu o semi AR15 in 330 AAC Blackout. Lovitura a fost la torace, transversal stinga spre dreapta si cam la mijloc. Porcul s-a prabusit, dar nu era mort. Imrepuna cu ortacul vinator ne-am apropiat de porcul cazut care inca se zbatea. I-am spus sa il termine..si mi-a raspuns cu surprindere :-o “Cum cu cutzitul?”. Avea ditamai cutzitul...dar totusi ar fi fost mai usor cu un 300 AAC, ca doar avea o gramada in magazie. N-am mai zis nimic, am scos Glockul din toc si am pus un 9mm in ceafa de la o jumate de metru. Era de asemenea derutat unde se afla in teren ca sa le spuna la lucratori sa vina dupa porc. I-am aratat ce scria pe standul de linga el “ELK aleay” si am mers mai departe in timp ce el a asteptat linga porc.

Am continuat in acelasi regim ca dimineata, furishat si cercetat. Dar cred ca n-au trecut 10 minute si am vazut un porc mare traversind intre mine si ortacul vinator. Era o scroafa, cu purcei relativ mari si cu 2 masculi mai mici. Scroafa a trecut la vreo 30m de mine, dar n-am putut sa trag pentru ca era riscant. Era pe directia ortacului care astepta sa ii ridice porcul. Nu il mai vedeam si probabil ca ar fi fost Ok, dar era periculos. Asadar am lasat-o sa mearga. Nu mergea repede si am m-am luat duap ea. O urmaream la vreo 60-70 m, si mergea relativ incet. Sa fiu sincer desi e legal...ma mustra un pic constiinta la scroafa, chair daca purceii erau maricei….dar am hmmm am fost slab si am cedat :-\ :mrgreen: . M-am hotarit sa o iau.

M-am rezemat de un copac, am facut un suport adhoc cu mina, si am asteptat sa apara intre doi copaci unde aveam culoar. Am aliniat catarile repetind in gind toata litania de cum trebuie sa arate "poza de ochire" si….boom. A cazut pe loc dar mai avea spasme.
Imagine

Focul a fost din spate, in partea de jos a toracelui, in spatele picioruli din fata drept. In traiectoria glontul a lovit, inima, plamini si a ajuns in cap. Glontul nu a iesit, scroafa era moarta, incremenita, pina am ajuns la ea. Ca norocul lucratorii cu truckul au venit sa ia porcul ortacului si i-am prins chiar la intoarecere spre tabara. Cei 2 lucratori nu au reusit sa o puna in truck, A fost nevoie de ei si cu ajutorul meu sa o ridicam in bena, avea 106 KG.

In sfirsit mi s-a schimbat norocul!!! Eram mai linistit si am luat un moment sa ma reculeg si ...sa fiu sincer, sa multumesc cui trebuie. :ympray: Aveam acum 3 porci: 60 poound (27 kg), 81 pounds (36 kg) si 234 pounds (106 kg).


Trebuia sa ma hotarasc ce fac in continuare

Va urma!
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde dtdpuu pe 14 Mai 2018, 20:18

Urmarea ...

Asadar tabela mea "de scor" arata acum cam asa dupa a doua vinatoare la dibuit (in pounds 1 pound=0.453 kg):
Imagine

Aveam deja mai mult carne de cit planuisem sa aduc inapoi, si din motive de servici m-am hotarit sa plec mai devreme. Aveam 22 ore de condus inainte si m-am hotarit sa plec cu o zi mai devreme, aveam ceva la servici in 2 zile si n-as fi vrut sa ajung zombie la lucru.

A trebuit sa rezolv o mica problema...nu imi incapea carnea int-o singura lada....deci a trebuit sa ma iau una, care mi-a stricat un pic "campingul" in masina, dar romanii "se descurca". Asadar dupa ce am incarcat carnea si lazile in masina ne-am alimentat "amindoi" (si "ea" si eu )am inceput pribegia de 22 ore din Texas in Michigan.

Imagine
Imagine
Imagine


Concluzii si Incheiere

Pe drum am avut destul timp sa ma gindesc la toate invatzamintele din aventura aceasta si ...sa planuiesc vinatoarea viitoare. Deci fara o ordine anume:

    -trebuie ajuns in tihna, chiar daca ai mai fost in acelasi loc de citeva ori. Pregatirea inainte de iesi in teren nu o poti scurta.
    - trebuie verificate armele neaparat dupa transport. De obicei o fac, dar acum am ajuns tirziu si nu am mai avut timp
    - am de exersat inca pe catari mecanic, experienta de la alte catari mecanic nu e direct aplicabila (adica catarile de la Glock sint mult diferite de cele de SKS). Sint pe calea de a rezolva partea cu exercetiul :D :) si pina la urmatoarea vinatoare am pic de vreme Imagine

    - daca ramii cu capul pe umeri, sint sanse ca norocul sa se intoarca. Adica cind ajungi la disperarea, calmeaza-te ia din nou lucrile din capat si de la baza si se rezolva.
    - SKS-ul e suficient de precis pentru vinatoare poate chiar pina pe la 200m
    - 7.62x39 cu glont adecvat (HP sau SoftPoint) pare sa isi faca treaba si in vinat de 100kg. Porcul e mai rezistent la foc de capriorul, deci cel mai probabil il pot folosi linistit la iarna la caprior (la noi whitetail e mai mare decit capriorul de Ro).
    - trebuie neaparat o arma de backup la vinatorile astea la care calatoresti o zi.
    - am reusit sa folosesc Leupold range finder de binoclu si pe distante mici e ok. Vad suficient pentru 100m veverite, ciori si in desishuri intunecate si salvez la greutate. Dar nu se compara cu binoclul, deci pentru o vinatoare de lunga durata (zile intregi) in salbaticie, nu pot pleca fara binoclu.
    - echipamentul de dormit in masina functioneza bine, pot sta multe zile sa dorm in masina fara cort. Dar mai trebuie sa fac lucruri ajutatoare. Adica cu toate lazile frigorifice, arme, scule pentru 4x4, etc. nu prea mai e mult loc. Trebuie spatiu de storage aditional, o "sa infig" o lada in cirligul de tractat, ca deasupra nu vreau sa pun nimic greu.
    - imi trebuie alte cizme, sau trebuie sa le repar. Dupa vreo 10 ani de umblat cu ele mi s-a desprins talpa. Sa imi fie invatura sa verific tot echipamentul, daca ma uitam de acasa vedeam ca sint pe duca. Asa in teren a trebuit sa improvizez (am capsat talpa), dar am avut noroc.
    - de verificat toate bateriile de rezerva. Am uitat ca lanterna de pe Glock, foloseste alta baterie. Comutatorul s-a aprins la transport si am ajuns cu bateria consumata. N-am avut nevoie de lumina (planuiam sa vinez noaptea cu Glockul) dar daca as fi avut, trebuia sa folosesc o lanterna de mina.
    - de planuit pentru vreme diferita de cea din prognoza. S-a anuntat ploaie gramada, asa ca am luat echipament de ploaie..dar a fost cald si umed. Adica a ploat un pic dupa care zapusheala.
    - in loc de rucsac de data asta am folosit in timpul zilei o borseta mai mare, care se agata si pe umar. Un fel de tolba. S-a dovedid suficient pentru vinatoare din asta de citeva ore si mult mai mobila si mai usoara.
    - trebuie sa reincarc munitie, pentru Savage, dar pentru SKS nu se merita. Cea din comert e precisa suficient si e foarte ieftina.

Am un pic de lucru pina sint gata de urmatoare vinatoare...dar face parte din fun. Abia astept :D

Catare plina!

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde laurul pe 14 Mai 2018, 21:48

Frumos si detaliat povestit.
Keep on!
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3064
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde mialxx pe 14 Mai 2018, 22:07

Felicitari Cristian! Superba povestirea, din suflet. Ma bucur ca ai confirmat si tu ca FMJ-ul nu-i bun la vinatoare, doar la lovituri la cap.
Cu stima Alin
mialxx
Veteran
 
Mesaje: 926
Membru din: 23 Aug 2010, 20:55
Locaţie: Thurgau Elvetia

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde yoghi pe 14 Mai 2018, 23:12

Haioasa si cu suspans povestea, dar 22 ore.. asta inseamna 2500km cred.
Multi tare pt doua zile de vanatoare.Dar daca experienta asta e o data pe an ....parca merge.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Avatar utilizator
yoghi
Veteran
 
Mesaje: 3753
Membru din: 08 Noi 2006, 21:25
Locaţie: Romania

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde dtdpuu pe 15 Mai 2018, 00:35

yoghi scrie:Haioasa si cu suspans povestea, dar 22 ore.. asta inseamna 2500km cred.
Multi tare pt doua zile de vanatoare.Dar daca experienta asta e o data pe an ....parca merge.


Salut yoghi,

De data asta am fost in Texas la un botez si la prieteni....si daca tot eram acolo :-) Probabil ca merg din nou in August si atunci...re-editam. Si ma gindesc si mai in toamna.

USA are multe lucruri de vazut si multa aventura dar trebuie sa calatoresti pentru ca distantle sint mari. Adica daca vrei sa imparti iarna de Michigan in 2 cumva ajungi in Florida sau Caraibe. Daca vrei sa vezi un artist preferat mergi unde are concert in weekendul acela, daca vrei sa vezi ghetzari si banchize calatoresti in Alaska, daca copilul vrea Disney Land e Florida sau California, sau daca prietenii vor sa vada Niagara si apoi Vegas...iar esti in avion. Si apoi daca mai ai cite una alta in Romania, sau rude/prieteni in Eu...se adauga si astea. Ca sa nu mai vorbim de India, China, etc. pentru servici.

Avionul si masina in USA as zice ca sint in cotidian. De fapt mi se pare ca e din ce in ce mai mult asa si in Romania si in Europa...s-a schimbat lumea de cind aveam eu par :-)

In aceeasi idee daca vrei vinat diferit (si legislatie diferita) calatoresti din stat in stat. Spre exemplu hog nu este decit in statele din sud, caprior este aproape de mine dar trebuie asteptat sezonul. In schimb aici sint puzderie de veveritze...pentru fun si exercitiu. Coiotii sint aici dar si in alta parte, si asa mai departe dupa cu alt vinat (cerb, moose, urs, capra de munte, etc.) dupa, buget, timp, etc.

Sigur, daca nu trebuie sa car arme si carne atunci zbor... :-), dar totusi condusul in USA de la un capat la altul are farmecul lui in opinia mea (daca nu esti foarte grabit). E ca un fel de road trip.

M-am obisnuit cu condusul la distanta de cind eram sofer in Romania in facultate (ca trebuia facut un ban pe linga bursa :-) ). Doar ca acum, daca sint obosit, ma opresc, ma odinesc, lucrez de unde sint si pornesc mai tirziu, sau chiar a doua zi.


CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde dtdpuu pe 15 Mai 2018, 02:55

yoghi scrie:Haioasa si cu suspans povestea, dar 22 ore.. asta inseamna 2500km cred.
Multi tare pt doua zile de vanatoare.Dar daca experienta asta e o data pe an ....parca merge.

Era sa uit yoghi, sint 2373 de km mai exact....si multumesc de aprecieri.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde dtdpuu pe 15 Mai 2018, 02:57

laurul scrie:Frumos si detaliat povestit.
Keep on!


Multumesc laurul. Acum ca citesc din nou e cam lung...dar sper sa mai invete lumea una alta din patzaniile mele.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde dtdpuu pe 15 Mai 2018, 03:26

mialxx scrie:Felicitari Cristian! Superba povestirea, din suflet. Ma bucur ca ai confirmat si tu ca FMJ-ul nu-i bun la vinatoare, doar la lovituri la cap.
Cu stima Alin


Multumesc de aprecieri mialxx.

Da pot sa confirm din experienta ca FMJ e foarte inefectiv pentru lovitura la torace al animale rezistente. Poate chiar si la caprior dar n-am incercat. Experienta mea este cu 308, cu munitie FMJ trasa din arma semi (Springfieled M1A capabila de cca 1.5 MOA), cu o energie la teava de cca 3700 Joules adica arhisuficienta pentru porcii de marimea noastra. Am tras in 2 exemplare la torace, ambii de cca 30-40 kg. Fiecare a luat cite 4-5 focuri, a fost un chin sa ii dobor. Am vinat la dibuit, si am tras de aproape de fiecare data, am ochit la torace acolo unde am crezut ca e zona vitala - mare greshala. La hog zona vitala e mult mai jos dupa cum am vazut cind m-am uitat la anatomie 2 ore mai tirziu. De fiecare data aproape am crezut ca am ratat, dar porcul a fugit si apoi s-a oprit epuizat, am tras din nou, iar a fugit si s-a oprit din epuizare. Si tot asa 4-5 focuri in fiecare exemplar. Pina la urma s-au prabusit din epuizare, si unul si celalt cu cite 8-10 gauri in ei, fiecare foc din 308 a intrat si apoi a iesit. Cind i-am ajuns nu erau morti, doar ca nu se mai puteau ridica, ar fi durat citeva ore poate sa moara de tot. I-am terminat cu pistolul. Din dimineata aceea nu am mai tras decit la cap cu glontz ne-expandabil si nu am pierdut nici o piesa, inclusiv cele care am continuat sa le lovesc cu 308.

De asemenea ma tras cu AMax in 308 la cap la porc si la torace la capra cu rezultate foarte bune. AMax-ul in 308 e de fapt muntia preferata, are si precizie, si balistica (pentru un 308) si efect in vinat - trifecta.

Acum am avut prima lovitura la torace cu 7.62x39 de atunci incoace, dar cu glont expanabil si o lovitura in zona vitala. Pentru cei care nu stiu 7.62x39 are cam 55% din energia 308. Cu toate astea diferenta in efect a fost de 180 grade. Adica cu glontul potrivit, si lovitura plasata unde trebuie, un porc dublu ca si greutate s-a prabusit pe loc.

Nu o sa mai trag niciodata cu FMJ la porc la torace.

I acelasi context, de curiozitate asta face 7mm magnum din glont expandabil la porc la cap (poza e din partea de iesire a glontului)
Imagine De prisos sa spun ca 7mm Magnum la cap sint "overkill".

M-a surprins efectul VMax din 223 55 grain la cap. Ma asteptam la o explozie mai violenta, dar n-a fost asa. Gaura de intrare era invizibla si cea de iesire nu mi s-a parut asa violenta. Am mai incercat 69 grains la cap dar a fost Sierra Matchking, adica ne-expandabil. De mentionat ca am folosit o singura data VMax 55 grain la jackrabit (car e cam cit un ciine de marime medie-mica) si efectul a fost absolut explosiv...de aceea am tras doar odata.

Data viitoare o sa incerc 7.62x39 Soft Point la porc.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde tehărău pe 15 Mai 2018, 08:16

Cristi, foarte captivantă povestirea ta. Și multe de învățat din ea. Mulțumim pentru timpul acordat și te mai așteptăm cu istorisiri de acest fel.
Dar și cu povețe la alte subiecte. Experienta ta e net superioară multora dintre noi. Iar când experienta e analizată de o inteligență sclipitoare, drumul e bătătorit deja... ;)
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde laurul pe 15 Mai 2018, 09:35

tehărău scrie:Cristi, foarte captivantă povestirea ta. Și multe de învățat din ea. Mulțumim pentru timpul acordat și te mai așteptăm cu istorisiri de acest fel.
Dar și cu povețe la alte subiecte. Experienta ta e net superioară multora dintre noi. Iar când experienta e analizată de o inteligență sclipitoare, drumul e bătătorit deja... ;)

+1 !!!!
Ma bucur ca ai revenit!
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3064
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde biriuck pe 15 Mai 2018, 12:04

romaniac imi zicea ca la ei e interzis FMJ la vanatoare. La porcii astia e voie din cauza ca sunt daunatori?
Corruptissima re publica plurimae leges
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2694
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Brasov/Ploiesti

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde mialxx pe 15 Mai 2018, 14:58

Merci fain Cristian pt. explicatiile si experientele facute de tine, foarte multe de retinut. Cinstit sa fiu, nu am incercat nicioadata lovituri la cap la mistret, deoarece il vinez in 90% din cazuri noaptea. Folosesc o luneta termica sau termovizuala (cum s-o mai numi), asa am sansa sa ma apropii foarte mult de ei, daca vintul tine cu mine. Si aici sunt considerati daunatori si se vineaza tot anul cu mici exceptii. Nu se vineaza femelele ce sunt insotite de pui.
Aici e interzis FMJ-ul la vinatoare, dar nici nu l-as folosi.

Cu respect Alin
mialxx
Veteran
 
Mesaje: 926
Membru din: 23 Aug 2010, 20:55
Locaţie: Thurgau Elvetia

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde dtdpuu pe 15 Mai 2018, 16:23

biriuck scrie:romaniac imi zicea ca la ei e interzis FMJ la vanatoare. La porcii astia e voie din cauza ca sunt daunatori?


Da in Texas e voie cu orice din cite stiu, si cred ca pentru ca sint daunatori. Daca porcii ar putea vorbi fica-mea (teenager) poate argumenta cu ei pina ii ametzeste...si asta ar fi voie :-)

Cum am spus mai sus, diferite state diferite reglementari. Texasul e libertin cu porcii. Poate tocmai asta e parte din "faciliattile" USA. DAca nu iti place ceva unde esti...du-te in alt loc.

CristianC.
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde dtdpuu pe 15 Mai 2018, 16:33

mialxx scrie:Merci fain Cristian pt. explicatiile si experientele facute de tine, foarte multe de retinut. Cinstit sa fiu, nu am incercat nicioadata lovituri la cap la mistret, deoarece il vinez in 90% din cazuri noaptea. Folosesc o luneta termica sau termovizuala (cum s-o mai numi), asa am sansa sa ma apropii foarte mult de ei, daca vintul tine cu mine. Si aici sunt considerati daunatori si se vineaza tot anul cu mici exceptii. Nu se vineaza femelele ce sunt insotite de pui.
Aici e interzis FMJ-ul la vinatoare, dar nici nu l-as folosi.

Cu respect Alin


Felicitari Alin, nu am vinat niciodata "termic", si ma gindeam la un moment dat ca ar fi interesant. Dar luneta terminca nu e ieftina si deocamdata nu ma atrage atit de mult, poate ca o sa ma mai uit la youtube si o sa ma prinda microbul. Poate o sa merg la o vinatoare terminca cu cineva sa vad cum e.

Deocamdata pentru noapte......folosim lanterna.

Da aici FMJ e ok (dar nu am mai verificat demult), si e ok si la femele...desi m-a cam mustrat constiinta..si inca ma mai mustra un pic.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde AXP pe 15 Mai 2018, 17:44

mialxx scrie:Merci fain Cristian pt. explicatiile si experientele facute de tine, foarte multe de retinut. Cinstit sa fiu, nu am incercat nicioadata lovituri la cap la mistret, deoarece il vinez in 90% din cazuri noaptea. Folosesc o luneta termica sau termovizuala (cum s-o mai numi), asa am sansa sa ma apropii foarte mult de ei, daca vintul tine cu mine. Si aici sunt considerati daunatori si se vineaza tot anul cu mici exceptii. Nu se vineaza femelele ce sunt insotite de pui.
Aici e interzis FMJ-ul la vinatoare, dar nici nu l-as folosi.

Cu respect Alin


Cu tot respectul, stimate coleg, pentru a nu induce membrii forumului in smiteala, cred ca ar fi cazul sa precizezi locatia la care te referi, iti desfasori activitatea, ... Spre deosebire de colegul @dtdpuu (CristianC) la care apare in clar locatia Michigan, USA, trecand peste notorietate, ca deja colegul este arhicunoscut, ..., la tine din motive din motive discrete, nu apare locatia, ..., si in ignoranta unora ca mine, dat fiind ca forumul este inregistrat in Romania, ca majoritatea, gandesc ca esti in Romania, ..., ori din cate stiu eu inca legislatia din Romania nu permite “luneta termica sau termovizuala” si nici nu interzice “FMJ-ul la vinatoare”, dupa cum preciezi in postarea de mai sus, ..., scuza-mi ignoranta.
Toate cele bune.
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran
 
Mesaje: 694
Membru din: 03 Iul 2014, 11:25
Locaţie: Cluj

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde laurul pe 15 Mai 2018, 18:20

Colegul Mialxx vaneaza in Elvetia daca nu ma insel.
Am vrea noi o lege ca acolo....
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3064
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde mialxx pe 15 Mai 2018, 20:24

AXP. Imi cer scuze daca am dus pe careva in eroare. Nu imi sta in caracter. In schimb nu-mi ascund locatia, nu am reusit sa o trec de la inceput si cinstit sa fiu nici nu am mai incercat. Dar am povestit de citeva ori ca locuiesc in Elvetia, si am crezut ca e suficient. Apropo, poate careva sa ma indrume cum pot sa trec locatia sa nu mai apara nedumeriri?
Cu stima Alin
mialxx
Veteran
 
Mesaje: 926
Membru din: 23 Aug 2010, 20:55
Locaţie: Thurgau Elvetia

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde mialxx pe 15 Mai 2018, 20:43

Felicitari Alin, nu am vinat niciodata "termic", si ma gindeam la un moment dat ca ar fi interesant. Dar luneta terminca nu e ieftina si deocamdata nu ma atrage atit de mult, poate ca o sa ma mai uit la youtube si o sa ma prinda microbul. Poate o sa merg la o vinatoare terminca cu cineva sa vad cum e.

Deocamdata pentru noapte......folosim lanterna.

Da aici FMJ e ok (dar nu am mai verificat demult), si e ok si la femele...desi m-a cam mustrat constiinta..si inca ma mai mustra un pic.

CristianC[/quote]


Servus Cristian.
Si eu am vinat cu lanterna cu lumina verde, si pot spune ca am avut super succes (un singur rateu) sigur nu din cauza lanternei. :D
Eu vinez mai des la dibuit si „termic“ sunt in avantaj, pot sa vad exact daca e mascul, femela ce alapteaza sau nu, ma pot apropia extrem de bine pt. ca nu ai nici un pic de lumina. Aici in Elvetia, adica in cantonul in care vinez eu, daca impusti din greseala o femela ce alapteaza te costa 500 CHF amenda. Asta e si motivul de am trecut pe „termic“.

Cu stima Alin
mialxx
Veteran
 
Mesaje: 926
Membru din: 23 Aug 2010, 20:55
Locaţie: Thurgau Elvetia

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde mariusk pe 15 Mai 2018, 20:52

Felicitari Cristian.Frumoasa povestioara si palpitanta.La noi in tara,poate stii si tu se vineaza putin diferit,pinda sau dibuitul insemnind citiva km de acasa...Satisfactia insa este pe masura,avind ocazia sa vinezi si vieri de 250 kg,cu calibre incepind de la 7x57,308 etc.Se vineaza mult si la goana,cu ciini,multa adrenalina si mult curaj.Sincer,personal,sper ca vinatoarea din tara noastra sa ramina la acest stadiu si sa nu fiu nevoit sa vinez in tarcuri sau zone delimitate.Inca o data felicitari pt naratiune.
mariusk
Membru important
 
Mesaje: 215
Membru din: 29 Ian 2016, 17:29

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde mihai_tud pe 15 Mai 2018, 21:08

Cristia felicitari pentru povestire si astept si urmarea.Spune-mi te rog ce fel de analize faceti la carnea de porc acolo?Au boli in mod obisnuit sau sunt destul de curati?
Multumesc,
Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
Avatar utilizator
mihai_tud
Veteran
 
Mesaje: 405
Membru din: 11 Iul 2009, 21:05

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde dtdpuu pe 15 Mai 2018, 21:50

mihai_tud scrie:Cristia felicitari pentru povestire si astept si urmarea.Spune-mi te rog ce fel de analize faceti la carnea de porc acolo?Au boli in mod obisnuit sau sunt destul de curati?
Multumesc,


Merci Mihai.

Nici o analiza, ca sintem mai "red neck". A mai intrebat cineva la care i-am dus carne. Dar pina acum nu am auzit de probleme, au fost curati totzi. Evident..ca te uiti la el cind tragi, si mai ales cind il iei din teren ca atunci esti linga el. De asemnea unde merg ii transeaza pe loc, si deci ii vezi si inauntru.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde dtdpuu pe 15 Mai 2018, 22:20

mariusk scrie:Felicitari Cristian.Frumoasa povestioara si palpitanta.La noi in tara,poate stii si tu se vineaza putin diferit,pinda sau dibuitul insemnind citiva km de acasa...Satisfactia insa este pe masura,avind ocazia sa vinezi si vieri de 250 kg,cu calibre incepind de la 7x57,308 etc.Se vineaza mult si la goana,cu ciini,multa adrenalina si mult curaj.Sincer,personal,sper ca vinatoarea din tara noastra sa ramina la acest stadiu si sa nu fiu nevoit sa vinez in tarcuri sau zone delimitate.Inca o data felicitari pt naratiune.


Salut Marius, multumesc. Da, cam stiu cum se vineaza in Ro si cit de cit si de legislatie stiu. M-a invitat cineva in Ro la mistrez, as vrea sa merg odata macar ca observator. Imi face placere sa merg sa observ chiar daca nu vinez la orice fel de vinatoare. Din pacate nu am apucat sa onorez mistrez in Ro.

Dupa cum spun in USA sint de toate deci si tzarc, si natural, si natural dar managed (adica restrins la privat), etc. Chiar locul asta unde am fost acum e populat continuu, adica cumpara porci si le da drumul pe proprietate. Se inmultzesc ei si local dar la ce afluenta este de vinatori nu s-ar putea sustine doar din puietul local. Cineva a vinat aici cu arcul si la dibuit si la pinda.

Am fost in alt loc unde e totul natural si proprietatea era imensa. Evident mult mai putini porci dar tot am reusit 2.

Am un prieten aici care a fost la russian boar (ceva similar cu mistretzul de Ro) in Tenesse unde animalele au fost introduse intial in zona si apoi s-au dezvoltat singure citziva ani. Acum se vineaza restrictiv acolo (numar controlat si cu ghid).

Se vineaza si aici hog cu cini si chiar cu cutzitul daca vrei adrenalina. Adica ciinii il constring si tu te apropii si il omori cu cutzitul. Cum spun, de toate pentru totzi.

Personal sint ok sa merg in acest loc si sa fie populat, si iau vinatoare ca atare. Parte distractie, parte testing. Cred ca e important sa sti la ce te bagi si sa judeci singur daca iti place sau nu. Spre exemplu locul asta are si animale exotice. La astea nu sint de acord sa dau 7000 USD pentru un cerb. Daca dau atitia bani atunci vreau o aventura.

De asemenea ma abtin sa "arat cu degetul" pentru ca la urma urmei placerile sint personale atita timp cit sint inofensive si legale. Spre exemplu aceasta ferma are animale exotice. Acum un an cind am fost acolo, a venit cineva care nici macar nu avea arma lui. A inchiriat o lisa (nu carabina) de la ferma, l-au dus cu jeepul in padure la 20m de cerb (ca "mutantul" e obisnuit cu vinatorii si nu se mai fereste) si a facut boom. Si apoi a facut boom din nou...ca "mutantul n-a aflat din prima ca a fost impuscat". Acum domnul tragator (ca nu e vinator pentru noi) are pe perete un trofeu cit o antena de rushi. Pentru el s-a meritat sa dea banii. Noi il putem judeca ca e superficial ...dar la urma urmei, eu gindesc ca e treaba lui cum isi cheltuieste banii daca nu deranjeaza pe nimeni si nu e ilegal.



CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde dtdpuu pe 15 Mai 2018, 22:32

mialxx scrie:.........Aici in Elvetia, adica in cantonul in care vinez eu, daca impusti din greseala o femela ce alapteaza te costa 500 CHF amenda. Asta e si motivul de am trecut pe „termic“.

Cu stima Alin


Da, intr-adevar legea in Elvetia (si in Europa in general) e mai restrictiva la mistrez, pentru ca e considerat vinat. La noi hog-ul e "ciine hoinar daunator". Evident ca si aici ce este vinat are restrictii (de sezon, virsta, dezvoltare..etc.) si pedepsele sint aspre cind "strivesti legea". Asa ca idee "game wardenul" are dreptul sa intre pe proprietatea ta pentru control, practic are aproape aceleasi drepturi ca si politizia. Si la noi nu prea este coruptie, adica cel putin, eu nu stiu de ea pentru mucoshi ca noi :-).

Ce e in opinia mea bine in USA este faptul ca legea te pedespeste relativ echitabil, adica daca ai incalcat viteza e o amenda si daca ca ai facut braconaj e ditamai alta amenda. Daca ajungi cu muntia din greshala in aeroport la security control si isi dau seama ca e din greshala...te duci mai departe si zbori linsitit (cred ca stiti cum am aflat de asta :-) ). Daca insa faci cu adevart crime timpite...hmm cam treci ...cam treci de amenda, si in Texas politia nu prea trage in aer.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde AXP pe 15 Mai 2018, 23:11

mialxx scrie:AXP. Imi cer scuze daca am dus pe careva in eroare. Nu imi sta in caracter. In schimb nu-mi ascund locatia, nu am reusit sa o trec de la inceput si cinstit sa fiu nici nu am mai incercat. Dar am povestit de citeva ori ca locuiesc in Elvetia, si am crezut ca e suficient. Apropo, poate careva sa ma indrume cum pot sa trec locatia sa nu mai apara nedumeriri?
Cu stima Alin


Multumesc.
Cu locatia vizibila, se pot intelege altfel, unele lucruri care tin de particularitatile legislative locale, si implicit ale vanatorii practicate de tine. Chiar daca ai povestit ca locuiesti in Elvetia, ... o conditie minim necesara era sa nimeresc sa citesc si eu acel topic, ..., si sa si reusesc sa inmagazinez aceasta informatie, ...
Toate cele bune
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran
 
Mesaje: 694
Membru din: 03 Iul 2014, 11:25
Locaţie: Cluj

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde AXP pe 15 Mai 2018, 23:16

Felicitari Cristian pentru naratiune si pentru faptul ca ne-ai impartasito si noua.
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran
 
Mesaje: 694
Membru din: 03 Iul 2014, 11:25
Locaţie: Cluj

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde mialxx pe 17 Mai 2018, 21:57

Iata ca am reusit sa pun jos un purcelus noaptea trecuta, nu-i mare dar bun de ceaun.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
mialxx
Veteran
 
Mesaje: 926
Membru din: 23 Aug 2010, 20:55
Locaţie: Thurgau Elvetia

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde dtdpuu pe 18 Mai 2018, 04:20

Felicitari Alin, sa il "imbuci" cu placere si sa te bucuri de masa cu cei dragi.

Spune-ne mai mult, macar tehnic: cu ce calibru ai tras? Ce munitie, adica mai ales ce proiectil?e Pare ca gaurile de iesire (daca acelea sint iesirile) sint mariciele, deci numai bine. Cum a reactionat la un foc mai sus?. La vinatoarea termica, poti face sens mai bine de zonele vitale?

Merci,
CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde mialxx pe 18 Mai 2018, 11:12

Multumesc Cristian.
Da acelea sunt gauri de iesire. Am un Blaser basculanta mixta cal. 12/76, 7x65, distanta 53m masurati astazi cu telemetrul. Munitia RWS H-Mantel 11,2g/173gr. Cu termic il vezi perfekt, dar daca e in tufis sau iarba mare si deasa vezi doar ce nu e acoperit. In cazul meu il vedeam doar de la jumatate in sus, asa am hotarit sa trag la coloana. Am tras din observator, glontul a lovit coloana a sectionat plaminul sus stinga foarte putin, cca. 3-4cm. Cazut in foc fara nici o miscare. Acest virf e extrem de bun, adica eu sunt super multumit, practic partea din fata se fragmenteaza si cea din spate ramine intreaga, ce asigura iesire in 99% din cazuri.

Cu stima Alin
mialxx
Veteran
 
Mesaje: 926
Membru din: 23 Aug 2010, 20:55
Locaţie: Thurgau Elvetia

Re: Hunt Report - Texas Hogs/Mai2018

Mesajde dtdpuu pe 18 Mai 2018, 16:13

mialxx scrie:Multumesc Cristian.
Da acelea sunt gauri de iesire. Am un Blaser basculanta mixta cal. 12/76, 7x65, distanta 53m masurati astazi cu telemetrul. Munitia RWS H-Mantel 11,2g/173gr. Cu termic il vezi perfekt, dar daca e in tufis sau iarba mare si deasa vezi doar ce nu e acoperit. In cazul meu il vedeam doar de la jumatate in sus, asa am hotarit sa trag la coloana. Am tras din observator, glontul a lovit coloana a sectionat plaminul sus stinga foarte putin, cca. 3-4cm. Cazut in foc fara nici o miscare. Acest virf e extrem de bun, adica eu sunt super multumit, practic partea din fata se fragmenteaza si cea din spate ramine intreaga, ce asigura iesire in 99% din cazuri.

Cu stima Alin


Aha merci, acum inteleg ce este glontul (H-mantel). La noi evident RWS nu e comuna, dar avem productatori cu o constructie similara. Sa fiu sincer nu prea am incercat un glontz cu constructie de vinatoare exclusiva (aici spre exemplu Interlock de la Hornady e similar, dar toti producatorii au produse in categoria aceasta, e cea mai folosita). Violiv a mai pus fel de fel de poze cu diferite constructii (si le-a si discutat).

Aha, deci la termic, prin tufish nu il vezi, sau nu foarte bine. Cind il vezi, sint anumite zone care se vad mai bine? Cum ar fi inima, plamini, cap, adica e suficienta diferenta de temperatura sa le vezi mai "aprinse", sau e totul cam la fel?

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Următorul

Înapoi la Vanatoare de mistret

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori

Publicitate