Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 29 Mar 2024, 07:48

Leupold VX 3i "european"

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

Leupold VX 3i "european"

Mesajde violiv pe 03 Sep 2016, 21:10

Leupold isi indreapta din ce in ce mai mult oferta catre cererea vanatorilor europeni. Dupa ce a intrat cu succes in segmentul de varf cu seria VX 6 revine cu doua modele plasate in gama medie de pret, adica in jur de 1000 E: 3,5-10x56 respectiv 4,5-14x56, ambele parte din seria bine-cunoscuta VX 3i.
Printre vanatorii de peste ocean seria VX 3 ca si mai vechea VX III sunt cele mai folosite intre lunetele oferite de Leupold si se situeaza sus de tot intr-o lista a tuturor lunetelor folosite, pentru ca ofera un raport pret/calitate greu de egalat, pentru ca firma si-a obisnuit clientii cu un sistem de comunicare producator-client printre cele mai bune din lume, pentru ca americanii sunt nationalisti si prefera sa cumpere produse fabricate la ei acasa, pentru ca Leupold a ramas printre foarte putinele marci de optica ce mai produce inca pe teritoriul USA
Imagine
ca si pentru faptul ca inca ofera game de lunete de buget mai mic de foarte buna calitate pe langa unele din cele mai scumpe lunete din lume ... si n-a lasat asta pe seama asiaticilor.
http://www.nioa.com.au/products/list/br ... ope_le5_3p
http://www.nioa.com.au/products/list/br ... ope_le5_3q
http://swfa.com/Leupold-35-10x56-VX-3i- ... 95199.aspx
http://swfa.com/Leupold-45-14x56-VX-3i- ... 95200.aspx
Cele doua modele sunt atat de noi incat nici nu se gasesc prea multe date si referinte despre ele nici pe site-urile de peste ocean. Doua modele asemanatoare ca „numere” au fost produse inca de acum ~10 ani in seria 3L, acele lunete ce aveau conturul special, „decupat” la nivelul obiectivului, in vecinatatea tevii. Au fost apreciate de cine a avut curajul sa le achizitioneze dar forma inedita nu a prins deloc la piata europeana iar pretul un pic cam mare a cam tinut departe doritorii.
Imagine
Pastreaza gama de magnificatii, diametrul tubului si diametrul obiectivului dar renunta la forma specifica seriei L in favoarea clasicului cerc, pastreaza reticulul in planul II focal si iluminarea plasata pe ocular si aduc nou un reticul german 4 modificat si reglajul rapid al focusarii in stil european, prin simpla rotire a ocularului. In plus, pretul a coborat cam cu 15-20% fata de seria L.
Imagine
Constructiv nu sunt noutati mari – acelasi corp rigid croit dintr-o singura bucata, aceeasi prelucare exacta cu mare atentie la detalii, acelasi stil de anodizare neagra, nici lucioasa nici mata, turete vanatoresti mici si acoperite de capace metalice.
Imagine
Optica este de buna calitate, poate chiar mai apropiata de seria VX 6 decat de VX 3 – probabil ca obiectivul mai larg si tot ce impune asta constructiv chiar se simte.
Imagine
Inca de la prima privire aruncata prin lunete impresioneaza inelul negru ce contureaza imaginea foarte-foarte subtire, decuparea foarte neta a imaginii si claritatea impecabila pana chiar la marginea campului vizual unde abea se observa un fir de par grosime neclar. Culorile sunt nete si bine definite cum la fel sunt si contururile, atat in lumina intensa a soarelui de august cat si in conditii mai precare.
Imagine
Comenzile sunt asa cum ne-a invatat firma – ferme, precise, fara ezitari. Ambele modele au ajustarea in click-uri de ¼ MOA si o cursa de ajustare de mult peste 100 MOA, suficienta pentru orice aplicatii vanatoresti ... daca metrul de la Zeiss e deja suficient, cei aproape 3 metri de la Leupold te lasa sa te joci cat vrei.
VX 3 este o serie cu ani vechime pe piata, bine-cunoscuta iar aceste doua modele nu socheaza deloc la primul contact ... e senzatia aia de pantof vechi, comod, cu care te-ai invatat. Asta pana ajungi sa focusezi privirea pe reticul. „German 4 modificat” nu spune prea multe insa modificarea e foarte bine venita. La vechile modele modificarea insemna doar disparitia portiunii mai groase de pe verticala superioara a clasicului Duplex american si o mica portiune lipsa de jur imprejurul crucii centrale.
Imagine
La modelele in discutie se pastreaza linia superioara verticala subtire, mica pauza de jur imprejurul crucii dar bratele crucii nu se mai incruciseaza si centrul este acum un punct flotant foarte fin si foarte bine definit. Doar acesta este iluminat si iluminarea chiar e potrivita atat pentru conditii vitrege de lumina, la pozitiile inferioare si nici nu dispare in Soare la cele superioare.
Imagine
Pentru cei invatati cu reticulul clasic German 4 si a lui incrucisare groasa de bare centrale, punctul flotant poate fi un pic dezorientant la inceput dar odata ce incepi sa vezi ce tinte minuscule poti ochi cu el n-ai mai reveni la celebra cruce nici daca scrie Zeiss pe ea. Imaginea privita prin luneta nu este deloc incarcata, bratele groase incep departe de centru si tinta poate fi examinata foarte bine exact prin mijloc. Cu toate astea, trasul rapid si intuitiv nu e deloc greoi pentru ca barele groase chiar sunt groase si incadreaza foarte repede o eventuala tinta apropiata si in miscare.
Normal ca exista tot felul de cote si subtensiuni care impreuna cu plasarea reticulului in planul II si variatia magnificatiei pot fi exploatate de un vanator priceput ca sa traga fara corectii din turete chiar si pe la 5-600 m. Cu un reglaj normal, practicat de multi – adica celebrul MRD – se poate trage linistit „unde vezi tinta” doar cu reperele de pe reticul.
Imagine
Modelul superior are in plus o a treia tureta centrala, pentru corectia de paralaxa. Nu e gradata in distante, nu functioneaza „aproape ca un telemetru” ca cele de la modelele militare dar functioneaza foarte bine pentru necesitati vanatoresti pentru ca nu te lasa „in ceata” chiar daca nu umbli la ea. Odata ajustata fin isi face treaba exact cum trebuie pentru tinte mici si departate.
Imagine
Imagine
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Leupold VX 3i "european"

Mesajde violiv pe 03 Sep 2016, 21:12

Cu ceva vreme in urma a existat o polemica vis-a-vis de o anume caracteristica a lunetelor si anume variabilitatea distantei pupilare. Distanta pupilara fixa, indiferenta cu magnificatia la care este setata luneta, este considerata in ziua de azi ceva „absolut indispensabil”. Este adevarat ca inseamna o dificultate tehnica serioasa si se traduce in pretul mai mare al lunetelor ce au aceasta calitate insa, asa cum am exemplificat si la vremea respectiva, nu este deloc indispensabila. O distanta pupilara variabila poate prinde bine daca stii s-o exploatezi corect. Marea majoritate a armelor de vanatoare nu au reglaje facile care sa permita ajustarea lungimii patului la tragator sau situatii diferite. In mod anatomic, pentru ca asa am fost construiti de mama natura, lungimea relativa a gatului, distanta de la umar la ochi sunt variabile cu pozitia tragatorului. Tragand din picioare capul sta mai ridicat si ochiul mai departe de luneta. Tragand din culcat ochiul se apropie de luneta. Tragatorii de competitie au posibilitatea sa ajusteze lungimea patului la situatie. Vanatorii nu prea o au asa ca sunt obligati sa lungeasca sau sa scurteze gatul functie de pozitie. Daca tragi numai din picioare nu-i nicio problema dar cum trasul la distante din ce in ce mai mari devine tot mai popular si o tinta mica la distanta mare presupune o pozitie cat mai stabila, se intampla tot mai des sa trebuiasca sa tragi din culcat. Atunci ochiul se apropie de ocular si tragatorul este nevoit sa se contorsioneze un pic ca sa obtina imaginea corecta prin luneta. Orice contractie nefireasca in postura se traduce pe tinta in erori si o pozitie relaxata si corecta este de o mie de ori mai „indispensabila” tirului precis la distanta decat o distanta pupilara fixa. La o luneta ca Leupold discutate, la care exista ~2 cm intre minim si maximul magnificatiei/distantei pupilare odata ce te asezi pentru tras din culcat e suficient sa cresti magnificatia ca sa obtii imaginea corecta intr-o pozitie relaxata. Poti aseza luneta pe arma astfel incat sa stea bine fata de ochi si cand tragi din picioare – uzual pe magnificatii mai mici si la tinte apropiate – si cand tragi de precizie la distanta mare. Oricum, minimul distantei pupilare este la limita celor 10 cm oferiti azi de mai toate firmele mari si luneta sta suficient de departe de ochi cat sa minimalizeze riscul eventualelor urme pe spranceana. Stiu ca o sa fiu si acum, ca si atunci, aspru criticat pentru blasfemiile de mai sus insa eu am testat indelung si la cartoane si in teren si inca mi se pare un avantaj, mai ales atunci cand grosimea hainelor e diferita semnificativ in teren decat era in momentul montarii lunetei pe arma si ajustarii pozitiei.
Imagine
E foarte adevarat ca poti avea la o luneta moderna de top o distanta pupilara si fixa si mare si cu o marja suficienta de adaptabilitate dar asta uzual se plateste mai mult decat dublu, chiar triplu fata de Leupold aici discutate. In schimb o seama de lunete semnificativ mai scumpe pacatuiesc printr-o distanta pupilara mult prea fixa si dau probleme in achizitia unei imagini corecte. Ca nu sunt singurul care gandeste asa in zilele noastre e dovedit si de faptul ca „eye-box” (adica exact posibilitatea de a aseza ochiul intr-o gama mai larga de pozitii pentru a avea parte de o imagine corecta) incepe sa devina o caracteristica din ce in ce mai pretuita in testele comparative.
Imagine
Ori la acest capitol Leupold sta bine de tot si ofera una din cele mai facile achizitii de imagine la o luneta incercata, atat pe magnificatii mici cat si la maxim si face asta chiar la tinte foarte apropiate.
Imagine
Probabil ajuta si masa mica a lunetei, care se pozitioneaza perfect in zona de echilibru a armei si nu dezechilibreaza arma dotata cu asa ceva.
Imagine
Pana acum, in gama de lunete de ~1000 E, surclaseaza de departe mai tot ce exista pe piata noastra si chiar daca nu ofera decat un „modest” 3x zoom (alta blasfemie de care am mai fost acuzat – ca nu recunosc adevarata valoare a imenselor „zoom-uri” moderne, existente de multe ori doar pe hartie nu si in realitate) este absolut suficient pentru orice necesitati vanatoresti.
Imagine
Ca tot am adus vorba de „top-ul lunetelor de panda de 1000 E”, unde (daca va mai amintiti) plasasem IOR 4-14x56 in varf, cred ca de astazi avem un inlocuitor in Leupold VX 3i 4,5-14x56 care stie tot ce stie IOR sa faca dar cu 400 g mai putin si mai are si corector de paralaxa si, sa nu uitam, un distribuitor in Ro care e obligat sa trateze cu clientii de aici la fel cum sunt tratati cei de peste ocean.
Imagine
Ca o mica paranteza, cu ceva zile in urma, in Clubul Blaser pe facebook, intreba un posesor daca ar fi o blasfemie sa monteze pe arma Blaser altceva decat luneta germana sau austriaca. Zeci de voci au strigat sus si tare ca e imposibil, de neacceptat, bla-bla. In tot corul acesta, o voce decenta a recomandat Leupold si 500 cartuse din diferenta de pret ...

http://elitehunting.ro/produs/luneta-de ... 3-5-10x56/
http://elitehunting.ro/produs/luneta-de ... 4-5-14x56/
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Leupold VX 3i "european"

Mesajde laurul pe 07 Sep 2016, 19:15

Suna bine....cum aflam un pret exact ???
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3066
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Leupold VX 3i "european"

Mesajde UlissePro pe 07 Sep 2016, 19:31

La EliteHunting pe site-ul lor!
Numai bine.
R93 .243W & .300WM
F3 20/76
Avatar utilizator
UlissePro
Veteran
 
Mesaje: 916
Membru din: 27 Aug 2010, 15:14
Locaţie: Constanta

Re: Leupold VX 3i "european"

Mesajde laurul pe 08 Sep 2016, 08:19

M-am uitat, dar n-am vazut V3i.... doar V3... :-\
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3066
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Leupold VX 3i "european"

Mesajde violiv pe 08 Sep 2016, 08:40

Daca nu citesti tot :p :ymhug:

Chiar la finalul prezentarii ai doua link-uri catre raftul magazinului :-\
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Leupold VX 3i "european"

Mesajde laurul pe 08 Sep 2016, 09:03

Repezit, deh.....scuze.
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3066
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Leupold VX 3i "european"

Mesajde mexx20_ro pe 08 Sep 2016, 22:45

laurul scrie:Repezit, deh.....scuze.

Ehehe, batranetea asta bat-o vina! ;)
Woai ce m-o injurat Laurentiu la faza asta! :)

On topic: cred ca te bate gandul sa cumperi un VX3 iluminat asa ca iti recomand un reticol gen 4ai daca e musai sa fie iluminat sau unul gen BDC sau Boone&Crockett daca este neiluminat.
Argumentele doar telefonic.
Respecte dragule! ;)
www.dronaoradea.ro
Avatar utilizator
mexx20_ro
Veteran
 
Mesaje: 311
Membru din: 23 Feb 2010, 19:46
Locaţie: Oradea / Stei

Re: Leupold VX 3i "european"

Mesajde laurul pe 09 Sep 2016, 07:36

mexx20_ro scrie:
laurul scrie:Repezit, deh.....scuze.

Ehehe, batranetea asta bat-o vina! ;)
Woai ce m-o injurat Lauru la faza asta! :)

Si tu,Brutus ?!?! %-(
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3066
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Leupold VX 3i "european"

Mesajde gunsmith pe 16 Sep 2016, 12:23

Transmisia luminii ?
Avatar utilizator
gunsmith
Membru activ
 
Mesaje: 111
Membru din: 11 Apr 2011, 16:00
Locaţie: Bucuresti

Re: Leupold VX 3i "european"

Mesajde AndreiR pe 03 Oct 2016, 16:08

Buna ziua,

As dori sa intreb daca exista in Romania atelier de reparat lunete Leupold.

Multumesc.
AndreiR
Nou membru
 
Mesaje: 46
Membru din: 25 Ian 2015, 15:55
Locaţie: Otopeni,Ilfov

Re: Leupold VX 3i "european"

Mesajde violiv pe 04 Oct 2016, 06:47

NU!
Se trimit la firma pentru reparatii. Cred ca in Germania au ceva "atelier".
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Leupold VX 3i "european"

Mesajde Alda Simion pe 27 Dec 2018, 10:50

Buna ziua,
Sunt din Timisoara, nou inregistrat pe acest forum, si doresc sa apelez la experienta d-voastra.
Am primit din SUA o luneta Leupold VX-R 1,25-4x20 noua sigilata. Dupa montarea bateriei nu functiona butonul de pornit/oprit si reglare intensitate punct rosu. Mi sa trimis din SUA un nou capac cu butonul de reglare dar defectiunea nu s-a remediat. La o vizionare mai amanuntita am observat ca sunt rupte cateva lamele de la locasul in care se monteaza bateria.
Va rog un sfat unde se poate rezolva aceasta problema.
Multumesc
Alda Simion
 
Mesaje: 2
Membru din: 27 Dec 2018, 10:33

Re: Leupold VX 3i "european"

Mesajde violiv pe 27 Dec 2018, 11:07

Bine ai venit printre noi!

Doar la Leupold, in USA. Au garantie pe viata, functioneaza dar te costa transportul.
Daca nu te descurci singur cu trimisul poti apela la distribuitorul Leupold in Ro

elitehunting.ro
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Leupold VX 3i "european"

Mesajde Alda Simion pe 27 Dec 2018, 12:33

Multumesc
Alda Simion
 
Mesaje: 2
Membru din: 27 Dec 2018, 10:33


Înapoi la Optica de vanatoare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 95 vizitatori

Publicitate