Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 29 Mar 2024, 12:17

Detalii, sfaturi arme lise

Topic pur informativ, destinat celor care vor sa imbratiseze aceasta nobila arta si nu stiu care sunt etapele de parcurs.

Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde Radu Bulată pe 10 Oct 2019, 14:24

Buna ziua! In curând o sa obțin permisul de vânător si as vrea cât mai multe detalii despre armele lise pentru a ma decide ce arma sa achiziționez, am citit aproape toate topicurile de pe forum dar mai am câteva nelamuriri.
O sa vanez mixt (fazan, iepure dar și mistreț și căprior) si m-am decis la o arma lisa juxtapusa sau bock la un buget redus până la 2500 lei si nu sunt decis daca sa iau o arma noua sau sh la bugetul acesta , ma atrag mai mult cele sh, tatăl meu a avut un ij58 MA de care a fost foarte mulțumit si am gasit să cumpăr un baikal ij 58, calibru 12, țevi oglinda, made in USSR la un bătrân (aprox 75 ani) din satul meu care nu prea o mai foloseste la aproximativ 1000 lei.

- calibru 12 sau 16? am inteles ca 12 este mai bun pentru începător dar și pentru proiectil unic deoarece am specificat ca o sa merg si la mistreț, iar 16 merge mai grupat si pica vanatul mai bine la distanță mai mare dar este mai slab cu proiectil unic

- camera de 70 sau de 76, care este diferenta si care sunt mai bune ?

- țevile oglinda sau negre, care sunt mai bune? Lungimea țevilor mai lungă sau mai scurta? Am văzut de 710mm dar și de 750mm la calibru 12 care este mai buna si de ce?

- sa iau ij-ul 58 sau nouă sau am văzut la vanzare si suhl care am inteles ca sunt printre cele mai bune arme vechi. Merkel, Simson, Buhag care este cel mai bun model de suhl ?

- juxtapusa sau bock? Am înțeles că nu prea conteaza si este in functie de plăcerea fiecaruia.

- am văzut la vanzare facute in Germania dar si modele modele făcute in Italia care sunt mai bune?

Va mulțumesc anticipat si astept si alte modele de arme care credeti ca sunt mai bune decat cele enumerate de mine.
Radu Bulată
Nou membru
 
Mesaje: 22
Membru din: 10 Oct 2019, 12:55

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde ravenstein pe 10 Oct 2019, 17:28

Salut,

Eu zic sa mai citesti odata forumul pentru ca la majoritatea intrebarilor s-a raspuns deja, doar trebuie folosesti functia "search" (cautare) din dreapta sus a forumului.
12/70 - 12/76 - 20/76 - 308w
ravenstein
Veteran
 
Mesaje: 336
Membru din: 09 Oct 2017, 14:52
Locaţie: Cluj Napoca

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde Ghinda pe 10 Oct 2019, 17:58

Si o sa gasesti si ca mai intai trebuie sa dai binete, sa treci pe la niste reguli de citit, etc.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde Radu Bulată pe 10 Oct 2019, 18:00

Mersi pentru răspuns, însă am folosit funcția de cautare si nu am gasit ce am întrebat eu. Am găsit ceva asemănător și forumuri vechi , comparatie intre alte arme.

M-ar interesa si care este diferenta intre ij58 si ij54, am vazut ca ij 54 are "zăvor", este mai buna decat ij58 ?
Radu Bulată
Nou membru
 
Mesaje: 22
Membru din: 10 Oct 2019, 12:55

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde CCM pe 10 Oct 2019, 19:03

[quote="Radu Bulată"]Mersi pentru răspuns, însă am folosit funcția de cautare si nu am gasit ce am întrebat eu.

Incearca inca odata cu functia de cautare. Probabil ca nu ai folosit-o bine.
Si mai citeste inca odata mesajul colegului @Ghinda...
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran
 
Mesaje: 739
Membru din: 10 Mar 2015, 21:13

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde pipabh pe 10 Oct 2019, 20:25

Mai intai mesajul de la @ghinda apoi search pe forum, de fapt nu ai citit nimic nimic, pui in discutie niste chestiuni la limita ...:D :D in special cea cu 12 si 16 la cati km bate aia de 16.

Citeste forumul, lasa povestile ...
pipabh
Veteran
 
Mesaje: 1656
Membru din: 27 Oct 2012, 07:49

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde Sly_Fox pe 10 Oct 2019, 21:43

Radu Bulată scrie:Buna ziua! In curând o sa obțin permisul de vânător si as vrea cât mai multe detalii despre armele lise pentru a ma decide ce arma sa achiziționez, am citit aproape toate topicurile de pe forum dar mai am câteva nelamuriri.

Salutare și bine ai venit! În primul rând sigur nu ai citit prea multe topicuri de pe forum altfel erai ceva mai lămurit, dar nu contează.
Radu Bulată scrie:O sa vanez mixt (fazan, iepure dar și mistreț și căprior) si m-am decis la o arma lisa juxtapusa sau bock la un buget redus până la 2500 lei si nu sunt decis daca sa iau o arma noua sau sh la bugetul acesta , ma atrag mai mult cele sh, tatăl meu a avut un ij58 MA de care a fost foarte mulțumit si am gasit să cumpăr un baikal ij 58, calibru 12, țevi oglinda, made in USSR la un bătrân (aprox 75 ani) din satul meu care nu prea o mai foloseste la aproximativ 1000 lei.

Juxtapusă sau bock, nu contează, alege platforma care te avantajează cel mai mult și pe care o preferi. Modelele IJ 58 au fost reușite și au dus "greul" în vânătoarea românească timp de aproape jumătate de secol. Majoritatea au ajuns astăzi niște gioarse exploatate la maxim și neîngrijite, însă cu puțin noroc se mai găsesc și unele întreținute. Vezi că nu este de ajuns să aibă țevile oglindă, mai sunt și alte aspecte de verificat. Este posibil ca acea armă să nu merite cumpărată, neapărat trebuie să ai pe cineva priceput cu tine care să vadă arma și să dea verdictul: merită sau nu să o cumperi. La 1000 de lei arma trebuie să fie perfectă din toate punctele de vedere. În general asemenea arme se vând mai ieftin, în jur de 400-500 de lei, cel puțin așa este prin zonă pe la mine, fiind multe astfel de arme.
Radu Bulată scrie:- calibru 12 sau 16? am inteles ca 12 este mai bun pentru începător dar și pentru proiectil unic deoarece am specificat ca o sa merg si la mistreț, iar 16 merge mai grupat si pica vanatul mai bine la distanță mai mare dar este mai slab cu proiectil unic
- camera de 70 sau de 76, care este diferenta si care sunt mai bune ?

Recomand calibrul 12, dar nu pentru că este mai bun pentru un începător ci datorită sortimentelor mult mai diversificate de muniție, cu gramaje de la 30 la 50 grame. Eu am început vânătoarea acum mulți ani cu un IJ 58 de calibrul 16 și nu am fost în niciun moment în dezavantaj față de cei care aveau 12, dar asta pentru că în acele vremuri toată lumea încărca muniția acasă, neexistând pe piață altă muniție în afară de Metaloglobus, niște rebuturi de cartușe.
Dacă vei cumpăra IJ-uri precum cele ale moșului de 75 de ani amintit, nu vei găsi decât cu camere de 70, pentru camere de 76 trebuie să te uiți la arme mai recente sau chiar noi. Diferența ar fi că armele cu camere de 76 pot trage cu muniție magnum cu tub de 76 și încărcătură grea sau cu muniție marcată cu avertizare de presiune de genul MAX 1050 BAR. Cele care au camere de 70 sunt limitate la muniția clasică cu tub de 70 și încărcătură standard, fără marcaje cu avertizare de presiune.
Cât privește afirmația ta că "16 merge mai grupat și pică vânatul mai bine" sper că ai spus-o în glumă, pentru că este o gogomănie transmisă din "gură în gură" de-a lungul generațiilor de către habarniștii în ale armelor și munițiilor de vânătoare, simpli pușcași buni de trăncăneală fără rost. Grupajul este dat în primul rând de muniție, poți obține grupaje diferite în funcție de muniția aleasă, cu același set de șocuri, în cel de-al doilea rând de către șocurile folosite pe armă. Unii spun că șocurile ar constitui primul factor în ceea ce privește grupajul, eu cred că muniția este principalul factor.
Radu Bulată scrie:- țevile oglinda sau negre, care sunt mai bune? Lungimea țevilor mai lungă sau mai scurta? Am văzut de 710mm dar și de 750mm la calibru 12 care este mai buna si de ce?
- sa iau ij-ul 58 sau nouă sau am văzut la vanzare si suhl care am inteles ca sunt printre cele mai bune arme vechi. Merkel, Simson, Buhag care este cel mai bun model de suhl ?

Cum adică țevi oglindă sau negre? Vrei să spui cromate sau necromate? Dacă așa ai vrut să spui, atunci bineînțeles țevile cromate sunt de preferat, este logic. Lungimea țevilor ține în vremurile noastre de estetică, echilibrul armei în ansamblu și tipul de vânătoare practicat. Nu există țevi mai bune sau mai proaste dacă criteriul de alegere este lungimea acestora, oricum pulberile moderne ard până în 60 de centimetri de țeavă. Pentru vânătoarea la baltă de exemplu, unde este de preferat o linie de miră mai lungă, o parte dintre vânători optează pentru țevi de 70 cm sau chiar 76 cm, în schimb la vânătoarea la pădure, acolo unde se trage în scurt, este de preferat țevile de 66-68 cm. Un bun compromis sunt țevile de 70 cm, acestea acoperind toate tipurile de vânătoare la vânat mic. Când se trage cu proiectile unice clasice în goană la mistreț, este de preferat niște țevi mai scurte.
Eu cred că pentru tine, ca nou vânător, o armă nouă este cea mai potrivită, lasă-le naiba de vechituri. Cât despre armele germane amintite, una în stare impecabilă, așa cum ar trebui să fie o armă, depășește bugetul tău chiar și în cazul uneia second-hand. Iar cele uzate rău nu se merită!
Radu Bulată scrie:- am văzut la vanzare facute in Germania dar si modele modele făcute in Italia care sunt mai bune?

Este discuție lungă și complexă, cu mulți factori incluși în ecuație. Mai vorbim pe parcurs!
Radu Bulată scrie:M-ar interesa si care este diferenta intre ij58 si ij54, am vazut ca ij 54 are "zăvor", este mai buna decat ij58 ?

Ambele modele au "zăvor", chiar mai multe de unul, dar sunt plasate diferit, cel de care pomeneai tu fiind specific sistemelor de tip Greener. Modelul IJ 58 îl precede pe IJ 54 și în afară că ambele sunt juxtapuse și produse de către I.M.Z sub brand-ul Baikal, cele două modele se diferențiază substanțial. IJ-ul 54 a fost fabricat după planuri nemțești, cu meșteri nemți și oțel nemțesc, IJ-ul 58 a fost fabricat după planuri rusești, cu meșteri ruși și oțel rusesc. Sistemele sunt deasemenea diferite Greener contra Anson & Deeley. Ambele modele sunt reușite, acum nu se mai fabrică și nici nu mai există multe în stare bună și foarte bună.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde Radu Bulată pe 11 Oct 2019, 00:45

Mulțumesc Sly-Fox pentru lămurire, am citit despre fiecare pe forum dar nu eram in totalitate lămurit. Despre calibru am inteles ca este mai bine 12 de pe forum dar partea cu 16 bate mai departe am auzit-o de pe la vânători din zonă si de asta am întrebat si pe forum sa primesc un raspuns de la cineva care le-a folosit pe ambele.

Ce mă sfătuiești sa aleg intre baikal mp27 si baikal mp43 ambele calibru 12/76, cu un tragaci sau două?
Sau Setter Premium tot 12/76 am văzut că se mai încadrează în bugetul meu.
Radu Bulată
Nou membru
 
Mesaje: 22
Membru din: 10 Oct 2019, 12:55

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde pipabh pe 11 Oct 2019, 06:03

Prima data sa te prezinti asa cum sunt regulile forumului. @sly multa rabdare ai avut, NU CA NU TREBUIA DAR INAINTE O SCURTA PREZENTARE ...NU?!

ADMINISTRATIA?!!
pipabh
Veteran
 
Mesaje: 1656
Membru din: 27 Oct 2012, 07:49

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde Ghinda pe 11 Oct 2019, 06:25

Ma iau eu si de administratie! :twisted:
... ce ai dracu sunteți....
De ce nu va luați de moderatori întâi?!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde salus pe 11 Oct 2019, 08:16

Cal. 12 este ok !
Camera de 76, pentru o libertate mai mare in alegerea munitiei si pentru a fi in ton cu vremurile.
Avand in vedere ca intentionezi sa vanezi atat vanat mic cat si mare, iti recomand centrala! Este mai versatila!
Si nu ma abat niciodata de la principiul VANATOR NOU, ARMA NOUA! Asaaa ..., nu poti da vina pe nimeni daca tragi prost! :))
Prima arma este "arma scoala". Vei face greseli in alegerea munitiei, vei trage la distante la care zboara avioanele ........, iar cand te vei cizela ca vanator, vei intelege exact ce arma/arme iti trebuie!
Unde vanezi???
salus
Veteran
 
Mesaje: 423
Membru din: 18 Mar 2010, 16:25

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde Sly_Fox pe 11 Oct 2019, 09:34

Sly_Fox scrie: Modelul IJ 58 îl precede pe IJ 54...

A se citi modelul IJ 54 îl precede pe IJ 58. Din netenție...
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde violiv pe 11 Oct 2019, 09:38

@salus
De unde ai aflat ca "vanator nou - arma noua" este un principiu de la care nu trebuie sa te abati?

Vanez de 37 de ani. Am vazut cateva zeci bune de vanatori noi in timpul asta. N-am reusit sa strang absolut nicio dovada in sprijinul acelui principiu pomenit mai sus.
In schimb am zeci de exemple (chiar si exemplul tau il pot trece in lista de cotra-exemple) care imi spun exact pe dos. Cu atat mai mult cand se pune problema unor bugete modice. In ziua de azi, ieftine sint numa' armele noi realmente de cacao, alea neterminate, la limita posibilitatii de a fi folosite asa cum le iei din raft sau complet nepotrivite utilizatorului si care vor face ca tanarul vanator sa traga prost de tot, sa-si deformeze stilul pana intr-atat ca nu va mai fi in stare sa recunoasca o arma buna si potrivita lui.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde Sly_Fox pe 11 Oct 2019, 09:52

pipabh scrie:Prima data sa te prezinti asa cum sunt regulile forumului. @sly multa rabdare ai avut, NU CA NU TREBUIA DAR INAINTE O SCURTA PREZENTARE ...NU?!

ADMINISTRATIA?!!

Sunt doar câteva informații generale pe care trebuie să le cunoască din start, el fiind un vânător începător. Mai bine fără prezentare decât să ducă mai departe idei precum cea că 16 bate mai grupat și doboară mai bine, arme cu țevi negre și arme cu țevi oglindă, o țeavă cu lungimea X este mai bună decât una cu lungimea Y etc.
Radu Bulată scrie:Despre calibru am inteles ca este mai bine 12 de pe forum dar partea cu 16 bate mai departe am auzit-o de pe la vânători din zonă si de asta am întrebat si pe forum sa primesc un raspuns de la cineva care le-a folosit pe ambele.
Ce mă sfătuiești sa aleg intre baikal mp27 si baikal mp43 ambele calibru 12/76, cu un tragaci sau două?
Sau Setter Premium tot 12/76 am văzut că se mai încadrează în bugetul meu.

Vânătorii din zonă spun și ei ce au auzit la cei de dinaintea lor, nefiind interesați să se informeze sau măcar să experimenteze în teren, să tragă cu ambele calibre, să combine diferite sortimente de muniție în ambele calibre, să încerce, să observe... Este mai simplu să spui ce ai auzit, fără să te obosești să vezi dacă așa este.
Nu știu ce să zic cu Setter Premium, nu am văzut niciodată una în teren, nu cunosc persoane care să fi tras cu una și nici eu nu am utilizat acastă armă. În privința IJ-urilor modelul 27 pare mai potrivit, în condițiile în care modelul 43 a avut de-a lungul timpului ceva probleme datorate în primului rând proiectului prost făcut. Poate au mai rezolvat ei pe ici pe colo câte ceva, dar proiectarea tot aia este și eventualele probleme pot apare oricând, vezi problema deschiderii armei în timpul focului, probleme la percutare, conformația armei nepotrivită pentru marea majoritate a vânătorilor.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde Sly_Fox pe 11 Oct 2019, 10:29

violiv scrie:@salus
De unde ai aflat ca "vanator nou - arma noua" este un principiu de la care nu trebuie sa te abati?

Vanez de 37 de ani. Am vazut cateva zeci bune de vanatori noi in timpul asta. N-am reusit sa strang absolut nicio dovada in sprijinul acelui principiu pomenit mai sus.
In schimb am zeci de exemple (chiar si exemplul tau il pot trece in lista de cotra-exemple) care imi spun exact pe dos. Cu atat mai mult cand se pune problema unor bugete modice. In ziua de azi, ieftine sint numa' armele noi realmente de cacao, alea neterminate, la limita posibilitatii de a fi folosite asa cum le iei din raft sau complet nepotrivite utilizatorului si care vor face ca tanarul vanator sa traga prost de tot, sa-si deformeze stilul pana intr-atat ca nu va mai fi in stare sa recunoasca o arma buna si potrivita lui.

Asta cu arma nouă versus armă second nu ține de vreun principiu, ai dreptate. Eu de exemplu recomand arme noi începătorilor deoarece atunci când se duc să cumpere second nu știu să verifice pentru a vedea despre ce este vorba și se întorc acasă cu niște gioarse spoite cu puțin ulei. După un timp scurt se duc cu ele pentru a le lipi șinele, schimba ejectoarele sau extractoarele, schimba percutoarele făcute de către foștii proprietari din caiele de potcovit caii, încep să dârdâie în basculă de parcă le-au degerat buloanele, înainte să fie puse la vânzare fiind ciocănite așa "meșterește" cât să țină la vreo 10 focuri și alte asemenea neajunsuri. Am văzut și din astea o grămadă! Pentru second trebuie să se priceapă sau să apeleze la ajutorul cuiva care se pricepe, să caute mult și să aleagă o armă care chiar merită achiziționată. Nu de mult am fost cu un amic tinerel să-și cumpere prima armă, ajutându-l să promoveze examenul. Bine că înainte i-am explicat tot ce înseamnă vânătoarea și cam ce implică această activitate și nu prea i se potrivea, mai ales cu nu a avut până în acel moment vreo tangență cu vânătoarea. A insistat și l-am ajutat. Când a fost să cumpere arma a optat pentru una second, nicio problemă, second căutăm. Am fost să văd niște arme pe care le văzuse el expuse la un magazin de profil, îi plăcea câteva din ele. Din cele vreo 20 de arme verificate niciuna nu a corespuns, toate aveau hibe, de la jocuri ascunse cu ciocanul, șine relipite prost, dar mascate bine, inelări discrete pe interiorul țevilor care se puteau observa numai sub anumite unghiuri, până la probleme cu închiderea și darea focului. Puștiul insista că îi place una sau alta dintre arme, că uite asta ce bine arată. L-am luat deoparte pe vânzătorul care se uita cam șașiu la observațiile mele și l-am rugat să-mi spună de unde sunt armele, cine le-a lăsat la vânzare și așa am aflat că erau armele celor de la Romsilva care trebuiau casate, fiind considerate necorespunzătoare pentru pădurarii de vânătoare, dar a zis să le cumpere el pe nimic și să încerce să scoată un ban pe ele.
Am încercat apoi la magazinul asociației de vânătoare, acolo am găsit câteva arme bune, însă și proprietarii acelor arme cunoșteau valoarea lor, fiind îngrijite cum trebuie și cerând prețul corect, oricum erau arme mai noi de 4-5 ani și erau scoase la vânzare deoarece unii uitase-ră să-și prelungească în termen valabilitatea permiselor de port-armă sau din alte motive. Amicul nu se încadra în buget, iar la ce se încadra el nu erau arme de cumpărat. Așa mi-am adus aminte de un bock renumit, bine îngrijit, care a rămas unui alt amic de-al meu după decesul tatălui său. Am sunat, omul a spus că a și uitat de armă și că a lăsat-o în magazin de câțiva ani. Am fost, am văzut și am cumpărat arma ca nouă la un preț modic de 700 lei cu tot cu acte și taxele de păstrare. Arma a mers impecabil vreme de trei sezoane, după care tânărul meu amic a renunțat la vânătoare din toate considerentele posibile și imposibile, dându-mi dreptate cu privire la discuția inițială în care i-am recomandat să nu se apuce de vânătoare. Și apropo, arma a ajuns în aceeași stare impecabilă direct la topit la Cugir, cu ceva cheltuieli din partea amicului bineînțeles.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde Radu Bulată pe 11 Oct 2019, 10:58

Mersi încă odată Sly_Fox, nu o sa duc mai departe cele zise, eu am întrebat pentru mine deoarece am auzit o grămadă de păreri și de la pricepuți dar și de la cei care vorbesc din auzite si acum sunt lămurit explicându-mi și tu cum stă treaba.
Aș avea pe cineva priceput care să mă ajute și să verifice o armă second daca are jocuri, vicii ascunse si toate cele enumerate de tine.
Dacă ar fi să aleg una second , ce mi-ai recomanda in bugetul meu?
Radu Bulată
Nou membru
 
Mesaje: 22
Membru din: 10 Oct 2019, 12:55

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde salus pe 11 Oct 2019, 11:25

@ Sly_Fox a facut o "radiografie" perfecta a motivelor pentru care un vanator nou ar trebui sa se orienteze catre o arma noua!
70% din armele second din Romania sunt Baikal, 5% zp -uri cu tevi "cariate", pe ici pe colo cate un Shul care costa cat 2 Baikal-uri noi, ceva "turcizme", cateva italience destul de scumpe, ... si cam atat.
Intre 1500 lei, pret mediu al unui Baikal second, si 2500 lei unul nou, cred ca este mai rezonabil si cinstit sa mergi pe nou.
Radu, am vazut ca esti din MH! Daca ai autorizatie pt arma, mergi la magazinele de arme din Severin, roaga gestionarii sa-ti arate toate S H -surile. O sa fi surprins ce vei gasi acolo. Intre ele pot fi si arme ok!
salus
Veteran
 
Mesaje: 423
Membru din: 18 Mar 2010, 16:25

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde violiv pe 11 Oct 2019, 11:35

P.S.
Nu-i raspund direct proaspatului nostru coleg pentru ca din modul in care a pus intrebarile se vede ori ca n-a citit nimic, ori ca numa' si-a aruncat un ochi si cel mai mult a ascultat de o vorba aruncata de pensionarii grupei. Eventual de cei care intentioneaza sa se lase si nu stiu cum sa vanda IJ-ul 58 de acum 40 de ani (timp in care au trecut prin tevile lui zeci de mii de cartuse incarcate dupa reteta stramoseasca "un varf de cutit de pulbere neagra direct pe capsa drept amorsa si un varf de lingurita de pulbere si de alice in plus, pentru noroc") cu pret de Beretta noua.

Exista muuulte topicuri deschise exact cu intrebarile astea.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Detalii, sfaturi arme lise

Mesajde Radu Bulată pe 11 Oct 2019, 13:10

salus scrie:@ Sly_Fox a facut o "radiografie" perfecta a motivelor pentru care un vanator nou ar trebui sa se orienteze catre o arma noua!
70% din armele second din Romania sunt Baikal, 5% zp -uri cu tevi "cariate", pe ici pe colo cate un Shul care costa cat 2 Baikal-uri noi, ceva "turcizme", cateva italience destul de scumpe, ... si cam atat.
Intre 1500 lei, pret mediu al unui Baikal second, si 2500 lei unul nou, cred ca este mai rezonabil si cinstit sa mergi pe nou.
Radu, am vazut ca esti din MH! Daca ai autorizatie pt arma, mergi la magazinele de arme din Severin, roaga gestionarii sa-ti arate toate S H -surile. O sa fi surprins ce vei gasi acolo. Intre ele pot fi si arme ok!

Mersi de informație , o sa merg acolo cu cineva care cunoaște și o sa vad ce gasesc.
Radu Bulată
Nou membru
 
Mesaje: 22
Membru din: 10 Oct 2019, 12:55


Înapoi la Sunt incepator, am nevoie de sfaturi!

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 69 vizitatori

Publicitate