Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 19 Mar 2024, 04:20

Efectele eliminarii pradatorilor

Subiect dedicat combaterilor organizate sau in grup restrins la principalii daunatori ai vanatului in extra sezon . Acces la autorizatii , probleme , etc .

Moderator: Ghinda

Efectele eliminarii pradatorilor

Mesajde sorin flutur pe 16 Iul 2006, 22:53

Am vazut azi un documentar interesant pe National Geographic. In valea Lamar din Yellowstone albia raului isi schimbase infatisarea in ultimi ani. Vegetatia de pe mal disparuse iar malurile se erodasera. Datorita acestui fapt disparusera si castorii cu celelalte specii care depindeau de vegetatia de pe malul apei. Disparuse si majoritatea plopilor care cresteau in vale. In vale au fost reintrodusi lupii, specie eliminata cu multi ani in urma si care acum incepeau sa prolifereze. Dupa reintroducerea lupilor au inceput din nou sa creasca salcii pe malul raului si a aparut prima familie de castori care au construit un baraj. Au aparut din nou pasarile necrofage care se hraneau cu starvurile lasate de lupi si alte specii .
Ce se intamplase? Dupa ce au fost eliminati lupii, populatia de elan fara pradatorul care le controla sa marit foarte mult si a distrus vegetatia de pe malul raului si plopii, fapt care a dus la consecintele sus amintite.
Aceasta poveste ar trebui sa ne puna pe ganduri pe noi cei pasionati de cinegetica.
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde goshawkrst pe 17 Iul 2006, 11:15

Da, Sorin, astfel de cazuri s.au mai intamplat de multe ori. La fel si cu pasarile rapitoare.

Majoritatea cred ca prin distrugerea pradatoarelor, totul o sa fie un ¨ vis ¨ , columbofili o sa-si zboare porumbeii fara probleme, vinatorii o sa aiba vinat etc... Nimeni nu se gandeste mai profun, la consecintele reale pe care le aduce o astfel de catastrofa.
Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2079
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Mesajde sorin flutur pe 17 Iul 2006, 18:34

Pasarile rapitoare sunt si mai importante pt vanatul mic. Controleaza rozatoarele care raspandesc diferite boli si populatia de ciori si cotofene care prada cuiburile si si puii vanatului mic...si de ce nu porumbeii domestici purtatori de boli care hranindu-se pe camp inbolnavesc si speciile salbatice.
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde jagermeister pe 18 Iul 2006, 09:45

Pana la urma,fiecare specie isi are rolul ei bine definit in natura,iar inmultirea exagerata a unora si disparitia altora se datoreaza tot interventiei omului.
Avatar utilizator
jagermeister
Membru important
 
Mesaje: 280
Membru din: 30 Mai 2006, 10:37
Locaţie: Romania

Mesajde radu pe 18 Iul 2006, 20:13

Singurii pradatori care nu-si au locul in lantul trofic sint ciinii si pisicile hoinare. In rest , toti pradatorii fara exceptie sint necesari biosistemului pentru a functiona .
Avatar utilizator
radu
Membru important
 
Mesaje: 139
Membru din: 09 Dec 2005, 07:14

Mesajde sorin flutur pe 19 Iul 2006, 22:13

singurul pradator care nu mai are loc in lantul trofic este....omul...
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde jagermeister pe 20 Iul 2006, 09:39

De acord cu tine,Sorin !
Avatar utilizator
jagermeister
Membru important
 
Mesaje: 280
Membru din: 30 Mai 2006, 10:37
Locaţie: Romania

efectele eliminarii pradatorilor

Mesajde Farkas Attila pe 21 Iul 2006, 16:31

Despre efectele pradatorilor majoritatea vinatorilor au ceva idei bazate pe emisiunile difuzate pe posturi TV.
Sursele amintite prezinta reguli de baza ale ecologiei dar nu intra indeajuns in detalii pentru a obtine cunostinte aplicabile in conditiile noastre.
In ceea ce urmeaza incerc sa prezint citeva caracteristici ale populatiilor de pradatori bazate pe sudii de specialitate:
- teritoriul speciilor carnivore depinde de densitatea populatiilor prada
- daca sunt cervidele in numar mare teritoriul lupilor (de exemplu) se restringe
- pradatorii au un comportament teritorial accentuat, ceea ce inseamna ca apara o parte al arealului chiar si inpotriva semenilor din aceeasi specie
- speciile carnivore la care comportamentul social este mai dezvoltat si traiesc in familii, haticuri, etc. apara impreuna un teritoriu mai mare
- odata cu cresterea efectivelor populatiilor prada, ar trebui sa creasca si numarul pradatorilor
- in realitate numarul pradatorilor creste pana un anumita densitate si dupa aceea se opreste cresterea
- cauzele scaderii ratei de crestere ale efectivelor de pradatori sunt: teritorialismul accentuat, imigrarile din aceasta cauza, uciderea nounascutilor, scaderea fecunditatii la exemplarele de sex feminin, etc.
- astfel oricat de multe exemplare am avea din populatiile prada, numarul exemplarelor de pradatori ( raportat la o suprafata constanta ) este limitat
- acest numar in Romania la specia lup este in jurul valorii de 3500 - 4000 de exemplare
- efectul pradatorilor asupra populatiilor speciilor de prada poate sa fie diferit in functie de numarul exemplarelor din cea de a doua categorie
- daca plantivorele prada sunt prezenti intr-un numar mult prea mic pradatorii extermina specia dupa ce si acestia din urma prezinta mortalitatii si imigratii severe
- daca densitatea speciilor prada permite se poate ajunge la un echilibru, dar daca vrem sa si vinam trebuie sa facem proportional egal si din lupi si din cervide, suide, lagomorfe, etc.
- cazul ideal este cand avem densitati ale speciilor prada atat de mari incit pagubele produse de carnivori sunt nesemnificative
- se poate ajunge aici, dar numai cu dezvoltarea structurii fondurilor de vinatoare, cu ameliorarea conditiilor de viata a vinatului plantivor, cu ogoare special amenajate, combaterea braconajului, hranirea complementara, asigurarea linistii etc.
- in cazul prezentat ar fi indiferent daca ne ar lasa sau nu forurile europene sa continuam o gestionare a populatiilor de carnivore mari.
Cele de sus sunt din punct de vedere ecologic raspunsurile numerice la fluctuatiile populatiilor prada. In afara de cel numeric insa exista si cel functional:
- un pradator consuma o cantitate de carne stabilita de capacitatea stomacului, deci nu maninca toata ziua
- dupa hranire necesita timp si digestia hranei consumate
- pradatorii mari consuma aproape integral prada cu piele, oase etc, si deseori se reintorc la resturile ramase
- dupa un studiu numarul exemplarelor vinate dintr-o specie depinde de eficacitatea pradatorului, densitatea speciilor prada, éi timpul necesar manevrarii unui exemplar vinat
- aceste aspecte introduse intr-o formula putem ajunge la concluzia ca proportia exemplarelor vanate se micsoreaza cu cresterea populatiei prada, totodata numarul exemplarelor vinate dintr-o specie este mai mic daca pradatorul are mai multe specii prada alternative.

Astfel in conditiile actuale din Romania specialistii cinegetici, administratori de fonduri de vinatoare trebuie sa aiba in vedere ca pierderile provocate de pradatori sunt mai mici daca avem densitati mari din speciile prada, precum sa aiba pe teren cit mai multe specii. Fondurile de vinatoare din punct de vedere al biodiversitatii trebuie sa fie cit mai complexe.
Exemplu: intr-un fond de vinatoare de munte unde niciodata nu a meritat sa ne ocupam de caprior sau de iepure, trebuie sa facem tot posibilul sa crestem efectivele acestora. Prin acest fapt indeplinit, s-ar putea sa nu putem vina speciile amintite dar mai mult ca sigur vor ramine de extras mai multi mistreti si cerbi.
Farkas Attila
Farkas Attila
 
Mesaje: 19
Membru din: 16 Mar 2006, 14:35
Locaţie: Gheorgheni Harghita

Mesajde sorin flutur pe 25 Iul 2006, 23:09

Toata stima Attila. Ai spalat fata romsilva prin cunostintele profesionale ...eu am niste prieteni ingineri silvici care sunt si vanatori la ajvps care nici speciile de vanat indigene nu le cunosc...cand i-am intrebat de ierunca au crezut ca e ceva ...veverita :oops: Tu ai studii de cinegetica? De fapt si la voi e ca la noi...20% prind hoti si 80% ii numara :lol:
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde jagermeister pe 26 Iul 2006, 10:12

Am si eu un cunoscut (vanator) care cand a auzit de gotca a crezut ca-i vreo ciuta :lol: :lol: :lol: !
Avatar utilizator
jagermeister
Membru important
 
Mesaje: 280
Membru din: 30 Mai 2006, 10:37
Locaţie: Romania

Mesajde jagermeister pe 26 Iul 2006, 10:55

Sau vanatori care cand au auzit de sitari aveau impresia ca-s cam cat ratele :D !
Avatar utilizator
jagermeister
Membru important
 
Mesaje: 280
Membru din: 30 Mai 2006, 10:37
Locaţie: Romania

Mesajde Vechio pe 26 Iul 2006, 15:52

Era vorba de pradatori nu de risipitori :lol: :lol: :lol:
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Avatar utilizator
Vechio
Veteran
 
Mesaje: 1366
Membru din: 07 Oct 2005, 03:59
Locaţie: Malul Crisului

Mesajde christianpindichi pe 27 Iul 2006, 13:12

jagermeister scrie:Sau vanatori care cand au auzit de sitari aveau impresia ca-s cam cat ratele :D !


:lol: :lol: pai si ratele au pene! ce?nu seamana?? :lol:
christianpindichi
Veteran
 
Mesaje: 341
Membru din: 14 Sep 2004, 11:03

Mesajde sorin flutur pe 09 Ian 2007, 21:40

readuc in atentie topicul pt ca am vazut o discutie aprinsa pe forum referitoare la pisica salbatica si pradatori....pentru unii puscasi un pradator nu e decat un concurent la straita lui si de cate ori vad un uliu, pisica ,lup, trag si se mai si lauda chiar daca e interzis...de sarbatori ma certai cu un paznic care se lauda ca a impuscat 5 ulii intr-o zi din masina...cam atata stiu cei pe care ii platim despre vanatoare...si erau sorecari bineinteles...
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde razvy pe 10 Ian 2007, 01:19

Pe mine ma deranjeaza doar cind dorm cind sint la munte, sint nopti cind urla coiotii cite 3-4 ore, aia nu mai e odihna :wink: .
Hunt Safe
razvy
Veteran
 
Mesaje: 1064
Membru din: 09 Ian 2006, 08:59

Mesajde razvy pe 10 Ian 2007, 01:22

@ vinatorii din NY State .
Care sint regulile la coti ?
????????Sezon????????? ,
??????????Nr??????????,
?????????Ore?????????

Ma gindesc daca e voie vara ar fi o modalitate buna de a omori timpul.
Hunt Safe
razvy
Veteran
 
Mesaje: 1064
Membru din: 09 Ian 2006, 08:59

Mesajde sorin flutur pe 07 Iun 2007, 00:14

am vazut pe net ca e distractie mare la voi noaptea la vanatoare de ratoni cu cainii :lol:
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde sorin flutur pe 07 Iun 2007, 23:14

nu are nimeni informatii despre zone unde au fost eliminati pradatorii sau decimati in mare parte?
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde Tanase Valentin pe 08 Iun 2007, 09:04

Un exemplu foarte simplu si la indemana oricui: Dupa eliminarea lupului din campia romana locul lui a fost luat de sacali care au invadat teritoriul altadata ocupat de lup.Daca erau lupi in delta nu vedeai picior de sacal pe acolo dar acum sunt deja haite.Sa nu mai vb de haitele de hoinari care daca ar fi lup in teritoriu erau o delicatesa pt el.
Lupul a fost eliminat pt ca era mai mare,mai curajos si planau asupra lui destule prejudecati.Sacalul momentan este in perioada de extindere a teritoriului si nu creeaza multe probleme.Pt necunoscatori trece drept un caine.In maxim 10 ani o sa incepem sa auzim de sacali care ataca animalele domestice pe camp.Cardurile de gaste si rate lasate libere la marginea satului,viteii de langa vacile priponite,manjii toate astea vor fi tinte usore si la indemana.Daca omul il ignora in continuare o sa capete curaj si o sa intre si in sate mai ales ca are alta relatie cu cainele domestic.Daca lupul mananca cainele fara sa se gandeasca prea mult un sacal se poate chiar imperechea cu ei.
Till Death Comes!!!
Tanase Valentin
Membru activ
 
Mesaje: 96
Membru din: 04 Mar 2006, 23:47

Mesajde sorin flutur pe 08 Iun 2007, 09:18

efecte in lant in cazul eliminarii pasarilor de prada...
inmultirea rozatoarelor care transmit o serie de boli la vantul util...decimarea acestuia din urma prin imbolnavire...
imultirea ciorilor si cotofenelor care consuma oua si pui de la pasari de interes vanatoresc...
iar vanatorul roman...destept ....impusca ulii sorecari care mananca in principal rozatoare...chiar daca toate pasarile de prada sunt protejate
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde Tanase Valentin pe 08 Iun 2007, 12:09

Degeaba sunt protejati daca stau ca prostii pe un stalp si oricine are o pusca ii poate impusca.Ai un trofeu cu care te poti lauda mult timp.Iti dai seama ce frumos sta un sorecar impaiat in sufrajerie. :x
Till Death Comes!!!
Tanase Valentin
Membru activ
 
Mesaje: 96
Membru din: 04 Mar 2006, 23:47

Mesajde sorin flutur pe 08 Iun 2007, 12:15

cum sa nu traga un puscas intr-o pasare care sta ca o tinta pe marginea drumului.........cultura vanatoreasca la romani :oops:
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde Tanase Valentin pe 11 Iun 2007, 09:31

Probabil au incercat la cotofana dar s-au cam facut de ras...asa ca e mai usor sa obtii un trofeu de rapitor,daca mai are si prieteni care se "pricep" spune ca e acvila si e cel mai tare.
Till Death Comes!!!
Tanase Valentin
Membru activ
 
Mesaje: 96
Membru din: 04 Mar 2006, 23:47

Mesajde Marius pe 11 Iun 2007, 11:02

sorin flutur scrie:si la noi mai sunt vanatori si chiar paznici care se lauda cu cati ulii au impuscat...trist...


Majoritatea nu stiu ce au impuscat. Cred ca cea mai comuna victima este sorecarul.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3242
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Mesajde sorin flutur pe 11 Iun 2007, 11:17

da...vanatorii impusca mai mult sorecari care rar reusesc sa prinda o specie din vanatul util consumand in majoritate rozatoare...rol foarte important deoarece acestea sunt purtatoare de boli.....numai ca de porumbari se ocupa columbofilii cu capcane cu porumbel...
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde Johny Wolf pe 14 Iun 2007, 12:48

Eliminarea pradatorilor si efectele care preced aceasta actiune, se observa cel mai bine in locurile unde omul actioneaza doar pe o anumita specie fara a controla pe celelalte. Adica mergi in teren si impusti doar lup, presupun fiind mai de actualitate, in mod cert va creste numarul celorlalti pradatori care ii controla , fie in mod fizic fie prin aportul lui la surasa de hrana. Pradatori care controlau la randul lor alte ierbivore diferite de a lupului care prin aceasta inmultire rapida a pradatorilor pot duce la declinul acelei specii. Vor creste si numarul ierbivorelor pe care lupul le controla iar ceilalti pradator nu o pot face. Cresterea numarului de ierbivore colaborat cu cresterea anilor de viata a indivizilor, evident are impact asupra acelui ecosistem si primul raspuns al ecosistemului este micsorarea hranei care in mod cert va duce la indivizi subnutriti slab desvoltati.
Nu este si cazul la noi, unde efectele pot sa apara doar dupa foarte multi ani sau daca nu se intervine pe toate speciile. Cazul descris de mine mai sus este valabil doar pe intinderi foarte mari exemplu Yellowstone, Rusia continentul african unde mai exista ecosisteme salbatice care se echilibreaza singur fara interventie umana. Iar daca acest ecosistem nu se putea echilibra singur astazi nu discutam pe forum. Idee este atunci cand omul intervine trebuie sa o faca cu cap si echilibrat pe mai multe ramuri.
Un caz foarte sugestiv a fost in China cand un brav conducator, a dat ordin sa se omoare toate pasarelele pentru ca le manca orezul, erau o adevarata pandemie impotriva pasarilor salbatice. Dupa ce le-au decimat suficient au disparut si culturile inclusiv de orez. S-au inmultit insectele.
Pradatorii de la noi trebuie priviti si ocrotiti nu pentru impactul lor in ecosistem, pentru ca nu mai avem un ecosistem salbatic, si doar pentru a mentine un numar de exemplare cat mai mare si sanatos care sa nu duca la disparitia lor ca specie din tara noastra. En exemplu: cazul tigrului tazmanian din Australia.
Stafie Ionut
Avatar utilizator
Johny Wolf
Veteran
 
Mesaje: 481
Membru din: 29 Noi 2005, 12:14
Locaţie: Iasi

Mesajde sorin flutur pe 19 Iun 2007, 22:56

Bravo!...moldovene :lol:
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: Efectele eliminarii pradatorilor

Mesajde Tranan pe 08 Feb 2009, 00:22

Concluzia mea e urmatoarea:
Dumnezeu a ingaduit existenta animalelor de prada si a pasarilor de prada. Daca El le-a ingaduit inseamna ca exista un motiv serios, indiferent daca noi il intelegem sau nu.
Dumnezeu a ingaduit insa si ca omul sa vaneze. Cele doua situatii nu lucreaza impotriva unei alteia ci se completeaza una pe alta. Singurele probleme le constituie excesele. Pe de alta parte, putini vanatori fac excese. Excesele sunt adesea facute de braconieri, si acolo avem marea problema. Braconierului nu-i pasa de nimic decat de sine insusi. Fura, omoara si distruge fara cap, neinteresandu-l consecintele comportamentului sau.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: Efectele eliminarii pradatorilor

Mesajde DORU-VS pe 08 Feb 2009, 21:27

Adevarat ce spui.Astazi cu ocazia vanatorii de mistreti la care am participat s-au descoperit 3 laturi, in unul dintre acestea am gasit o caprioara in stare de putrefactie.Mare pacat!In acest sezon grupa noastra a descoperit si distrus cca 58 laturi,situatie care da serios de gandit.
DORU-VS
Membru important
 
Mesaje: 215
Membru din: 12 Ian 2008, 21:30
Locaţie: VASLUI

Re: Efectele eliminarii pradatorilor

Mesajde Mihaitza pe 16 Feb 2009, 23:29

Eu cred ca niciodata nu vor fi eliminati toti pradatorii...poate vreo campanie mai ampla in acest sens sa dea roade...
Mihaitza
Membru activ
 
Mesaje: 62
Membru din: 01 Feb 2009, 02:51

Următorul

Înapoi la Combatere !

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

Publicitate