Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mar 2024, 16:03

despre lunete

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

Mesajde violiv pe 03 Apr 2007, 20:32

‘CUM SE OCHESTE’
Prin catare si inaltator.
Cam toate armele de vanatoare vin din fabrica dotate cu catare si inaltator. Avantajele ar fi ca astfel arma este gata de tragere (pana cumparam si luneta), ai intotdeauna un sistem de ochire suficient de bun si mult mai putin expus dereglarilor accidentale. Pentru poligon poate merita numai luneta dar pentru vanatoare consider ca fara catare si inaltator ai avea un oarece handicap. Care este principiul de functionare si cate ceva despre constructie si plasare am mai spus. Practic, cum se face? Si aici exista doua modalitati esentiale: 1. cea rezervata trasului de precizie, la o tinta ce nu pleaca nicaieri si 2. cea folosita la vanatoare.
Prima metoda presupune ca, dupa epolare, privirea sa caute initial inaltatorul apoi catarea, sa le alinieze si apoi sa le indrepte spre tinta. Este metoda cea mai precisa, ofera avantajul ca astfel este verificata pozitia armei in umar si este metoda pe care o recomand pentru exercitiile preliminare descrise in postarea anterioara. Asa se obtine controlul asupra pozitiei armei. Inaltatorul trebuie sa vina firesc in fata ochiului, sa nu trebuiasca sa-l cauti miscand capul dupa el. Pastrand pozitia si trimitand privirea spre inainte trebuie sa gasim si catarea pe aceasta linie sau cat mai aproape. Mici ajustari practicate la fiecare repetare conduc pana la urma la determinarea pozitiei optime a armei in umar si a mainilor pe arma. Aceasta metoda are dezavantajul ca scapa tinta din vedere, aceasta ramanand pe ultimul loc, ceea nu e prea bine la vanatoare, mai ales cand tinta se misca! A doua metoda presupune ‘lipirea’ privirii pe tinta, aducerea armei in pozitie, fixarea catarii pe tinta tot fara a scapa tinta din vedere apoi, cu o scurta baleere cu privirea, se identifica pozitia inaltatorului si se corecteaza pozitia. Daca timpul preliminar a fost corect executat si repetat n-ar trebui sa fie o surpriza ca inaltatorul sa fie exact acolo unde trebuie. In acest fel nu se scapa tinta din priviri, corpul intreg o urmareste in eventuala miscare, achizitia tintei este sigura, rapida, fara miscari suplimentare si focul poate fi tras cu sanse mai bune de reusita. Cu conditia ca primii pasi in invatarea tragerii sa fie facuti constiincios!
Erorile care apar se datoreaza, de cele mai multe ori, tragatorului. Pot fi erori de apreciere a pozitiei optime, adoptarea unei pozitii fortate fara a fi constienti de asta, etc. Un truc ar fi incercarea de a mentine pozitia de ‘studiu’ pentru 30 secunde – daca oboseala e prea mare si arma tinde sa devieze greu controlabil sigur nu-i bine! Un alt truc ar fi sa incercam epolarea si pe mana cealalta. Faptul ca aceasta este mai putin folosita accentueaza deficientele de pozitie si ofera o mai buna perceptie asupra eventualelor greseli.

Prin luneta sau alte dispozitive optice.
Desi se spune ca tragerea printr-un dispozitiv optic este mult mai usoara pentru ca nu mai e nevoie sa aliniezi decat doua puncte – mira si tinta – in practica nu e chiar asa. Intai si intai trebe sa aduci mira exact in fata pupilei ochiului care priveste, adica pupila sa fie aliniata pe axa optica a lunetei (axa ce trece prin centrul sistemului de cercuri ce constituie lentilele). Neaxand perfect ochiul pe axa optica apare eroarea de paralaxa – practic, imaginea mirei cade pe altceva decat pe tinta. Din pacate, se considera ca aceasta axare exista apriori si nu i se da suficienta atentie. Dar, tocmai din acest considerent au aparut paturi de arma cu reglaje multiple, lunete cu corector de paralaxa, etc. Aceasta axare trebuie realizata odata cu montarea lunetei. Trebuie avut in vedere ca un pat care se potriveste perfect la tregerea prin catare si inaltator sigur nu se potriveste la fel de bine la tragerea printr-o luneta montata la 2-4 cm deasupra. De asta armele de constructie varmint sau sniper au patul mai drept si mai sus – ochiul trebuie sa priveasca doar prin luneta nu si inaltatorul si catarea. La o arma de vanatoare trebe cautat un compromis. O arma in configuratie bolt-action, avand in vedere ca se considera ca este mai precisa, ca se foloseste cu preponderenta la tinte statice si trageri de precizie, este construita pentru a favoriza tragerea prin luneta – patul ceva mai inalt va obliga tragatorul la adoptarea unei pozitii mai putin confortabile la vizarea prin inaltator si catare dar va favoriza o pozitie stabila a obrazului, ferm fixat pe pat dar fara a fi turtit, la tragerea prin luneta. O semi-automata sau o carabina basculanta, cu destinatie tirul rapid, la tinte in miscare si mai putin precizie este construita pentru a favoriza tragerea prin catare si inaltator – patul ceva mai jos, aparatele de ochire situate mai departe de ochi, mai evidente. Montarea unui sistem optic inalt poate lasa obrazul suspendat deasupra patului, fara un sprijin mai mult decat necesar. Asta se intampla cand se adopta la o arma de goana o luneta cu diametrul obiectivului prea mare ce obliga la un montaj inalt. Cu riscul de a ma repeta, asta este doar o descriere generala – fiecare arma este unica in felul ei. Ideal ar fi sa ai posibilitatea sa incerci mai multe tipuri de monturi sau dispozitive optice fara sa le cumperi degeaba si sa cumperi ce este cel mai potrivit.
In ceea ce priveste potrivirea pupilei pe axa optica a lunetei exista cateva chichite pentru a putea beneficia de toate avantajele de marire, luminozitate, precizie pe care le ofera luneta. Imaginea ideala ce ar trebui vazuta prin luneta este cea ce cuprinde strict campul vizibil al lunetei, la maximul acestuia. Daca ochiul este prea departe de luneta, in campul vizual va intra si marginea ocularului, campul vizibil perceput prin luneta se reduce mult si tirul este greoi. Daca pupila este prea aproape, imaginea perceputa este mai mare decat ce poate oferi luneta, practic, campul vizibil este inconjurat de un inel opac. Pozitia optima fata de ocular se citeste din instructiunile lunetei. Determinarea ei in practica este un pic mai dificila decat simpla masurare a 8-9 cm. Pentru aprecierea pozitiei corecte este bine sa se apropie ochiul de luneta pana se vede acest cerc opac apoi sa se incerce asezarea obrazului pe pat in pozitia in care acest cerc are aceeasi grosime de jur imprejur – atunci suntem cu pupila pe axa optica. Retragerea incet a capului pana la disparitia cercului negru dar pastrand axarea duce la obtinerea pozitiei ideale. Aici ar trebui sa stea obrazul rezemat pe pat si exact la aceasta inaltime. De aici se vede mira perfect in centrul imaginii, fara a fi vizibila nicio semiluna opaca pe niciuna din laturi. In practica, modificarea pozitiei de tragere si a unghiului armei duc la pierderea pozitiei ideale. Repetitii lungi si dese sunt cheia succesului. Cu riscul de a deveni agasant: o arma care nu-ti ofera constructiv posibilitatea de a te plasa cu ochiul exact unde trebuie duce la pozitii chinuite, greu de obtinut si de mentinut si foarte usor de pierdut. Tragerea va fi ori greoaie ori inconstanta si cu erori, cu atat mai mult cu cat intervin si alti factori (oboseala, emotii, vreme, etc.).

Odata preliminariile acestea indeplinite urmeaza antrenamentul la rece sau ceea ce uram cand faceam tir ‘faceti tub!’. Asta inseamna sa te antrenezi cat de des poti, prefacandu-te cat mai serios posibil ca tragi. Cu arma in mana, vizand o tinta, controland permanent pozitia, achizitia tintei, actionarea piedicii, apasarea tragaciului si controlare a armei in tot acest timp. Sa stiti ca nu exagerez deloc atunci cand repet cu majuscule: “URMARITI FOCUL CU OCHIUL SI CU GANDUL! chiar daca in arma este doar un tub gol!


POZITII SI POSTURI
Pozitia armei fata de corp si a corpului fata de arma.
De aici incepe tot! Poate ca trebuia sa incep si eu tot cu asta inainte de preliminarii.
Nu exista multe pozitii in care o carabina sa stea bine pe corp si sa ofere suficienta stabilitate cat sa poti trage precis. Cea mai buna este cea in care patul face un unghi intre 35-55 grade cu fata anterioara a toracelui astfel incat sa se sprijine un pic pe piept. O pozitie mai stransa, adica arma tintind ‘peste umarul stang’ obliga la deplasarea patului din umar spre brat cu limitarea miscarii acestuia si preluarea reculului intr-o zona foarte dureroasa. O astfel de pozitie este adoptata la tir-ul competitional cu arme AC sau .22 insa obliga la rasturnarea corpului spre spate si spre dreapta. Desi este cea mai stabila nu poate fi folosita la tragerile cu arme de calibru mai mare pentru ca nu ofera suficienta stabilitate la preluarea reculului. O pozitie cu acest unghi mai deschis, arma indreptata spre inainte, aproape perpendicular pe corp, obliga la retragerea mainii de pe uluc in vecinatatea garzii tragaciului ca si la plierea foarte accentuata a antebratului drept pe brat consecinta fiind pierderea sprijinului anterior al armei. Arma are tendinta de a cadea in fata si mentinerea ei pe pozitie se face dificil, cu oscilatii mari.
Capul tragatorului se aseaza pe pat dupa ridicarea armei in umar. Din pozitie drept se ‘culca’ obrazul pe pat prin aplecarea capului 75% spre inainte si 25% spre lateral completand ‘imbratisarea’ pe care o ofera umarul si bratul. Asezarea capului pe pat prin aplecarea mai mult spre inainte (ghemuit pe arma), pana la extrema in care obrazul atinge policele mainii ce prinde crosa este o postura gresita pentru ca este insotita de aplecarea spre inainte a intregului corp cu modificarea echilibrului si pierderea sprijinului anterior al armei iar in momentul reculului pumnul va izbi obrazul . Aplecarea laterala accentuata este o greseala si mai mare. Obliga la plasarea capului spre talpa patului si la retragerea corpului spre inapoi. Rezulta o pozitie foarte instabila in momentul focului cu preluarea unei parti semnificative din componenta verticala a reculului in obraz, cu efecte cel putin neplacute.
De mentionat ca ‘obligativitatea’ adoptarii unei pozitii eronate a capului este un indiciu semnificativ ca arma nu a fost plasata corect in umar sau ca nu se potriveste cu tragatorul. Mai rar se adopta o pozitie incorecta a capului daca arma se aseaza bine – de obicei aplecarea capului pe arma survine natural si corect.
Nu trebuie uitat ca un factor esential, indiferent de pozitia adoptata, este pastrarea axarii verticale a armei – axa optica si axa tevii trebuie sa se gaseasca in planul vertical altfel ochirea se face complet aiurea. De cele mai multe ori, pozitia initiala gasita armei, in care aceasta se aseaza firesc este cu arma un pic inclinata spre exterior. Corectand asezarea patului in umar si pozitia mainii pe uluc se obtine o pozitie dreapta. Unele arme au asimetrii la nivelul patului (deviatie laterala, obrazar, etc) dar si al ulucului tocmai pentru a favoriza mentinerea pozitiei perfect verticale.

Cea mai stabila postura de tragere este cea adoptata in competiitiile bench-rest. Tragatorul sta pe scaun avand in fata o masa solida pe care este fixat un suport ce sustine arma la nivelul ulucului. Un alt suport este plasat sub coada patului. Mana care executa focul strange usor crosa iar mana cealalta se sprijina pe pat in fata obrazului. Intre umar si pat nu exista contact arma avand libera miscarea spre posterior datorata reculului. Asa se obtin grupajele de 1/16 MOA. Din pacate, aceasta pozitie nu poate fi obtinuta la vanatoare.
Ca intotdeauna trebuie facut un compromis: intre mobilitate si stabilitate. Vrem mobilitate pentru a putea acoperi o arie cat mai mare, vrem stabilitate pentru un tir cat mai precis.

Pozitia culcat. Aici am mai multe nedumeriri. Una ar fi de ordin legislativ: la vanatorile organizate, printre restrictiile ce se citesc cand se ‘prelucreaza regulile de protectia muncii’ este enumerata si ‘nu se trage cu arma din pozitia culcat!’. In legi n-am gasit pe nicaieri. Este o prevedere generala sau numai la vanatorile organizate? O alta ar fi legata de pozitia in sine. Pozitia am practicat-o intens la tir cu 22-ul sau AC, unde este cea mai stabila pozitie fara sprijin – cu conditia sa fie bine inteleasa si adoptata. La trasul cu arma de calibre mai mari, chiar cu arma rezemata pe sac de nisip, nu mi s-a parut deloc confortabila. Faptul ca esti mai intins pe arma decat normal te obliga sa privesti cumva pe sub sprancene aparatele de ochire. Axarea cu acestea nu este optima. Nici cu mana stanga pe uluc nici cu ea pe pat in fata obrazului nu m-am simtit bine. Faptul ca mana dreapta era fixata la nivelul cotului, intr-o pozitie oarecum nefiresca, ma facea sa nu am siguranta controlului tragaciului. Faptul ca umarul avea limitata miscarea spre inapoi ma facea sa percep reculul mult mai puternic iar sedinta de tragere devenea un chin dupa cateva focuri. Nu mai amintesc limitarea completa a campului ce poate fi acoperit cu arma din aceasta pozitie. Poate ca n-am reusit eu sa gasesc pozitia corecta. Am gasit aceasta pozitie descrisa si recomandata de inaintasi, in carti, la vanatoarea la munte, de capre negre in special. In practica, in teren, eu nu am reusit niciodata sa gasesc o pozitie culcat comoda. Ca urmare nu pot sa vorbesc de ea – las pe altcineva!

Pozitia genunchi. Este pozitia mea favorita de tragere fara reazem, fiind usor de adoptat in orice teren (nu in apa, evident!) si oferind o stabilitate deosebita. Pentru dreptaci, aceasta pozitie se adopta cam asa: piciorul drept indoit din genunchi, genunchiul rezemat pe sol, varful ghetei infipt in sol cu piciorul la 90 grade fata de gamba astfel incat calcaiul este un pic ridicat. Fundul se sprijina exact cu santul interfesier mai mult pe tendonul lui Achile si mai putin pe calcai. Piciorul stang se sprijina cu talpa pe sol fixata cel mai aproape la nivelul genunchiului drept. Miscand talpa spre inainte adica deschizand unghiul pe care-l face gamba cu coapsa se modifica inaltimea genunchiului stang – de aici se regleaza inaltimea tevii armei si nu din mana stanga! Cotul stang se sprijina pe genunchiul stang, mana stanga prinde ulucul in pozitia obisnuita iar mana dreapta prinde crosa armei in mod natural. Modificarea inclinarii armei prin modificarea prizei mainii stangi pe uluc reprezinta o greseala prin abandonarea unei pozitii stabile in favoarea uneia incomoda si care da rapid tremor. Ridicarea fundului de pe genunchi este o alta miscare eronata prin care se pierde stabilitatea. Este o pozitie rezervata tragerilor de precizie atunci cand n-avem posibilitatea unui sprijin. Dezavantajele pozitiei ar fi ca poate fi mentinuta pentru o perioada scurta de timp (amorteste piciorul drept) si ca ofera un camp de miscare laterala relativ limitat. Poate fi mentinuta si in eventualitatea unei pande mai lungi insa se adopta o pozitie intermediara, cu fundul ridicat de pe calcai, eventual cu genunchiul stang rezemat si el pe sol. O pozitie intermediara, cu stabilitate relativ buna si care poate fi mentinuta durate mai lungi fara ‘dezmortit’ este cea in care fundul nu se mai sprijina pe calcai ci direct pe sol si se pastreaza piciorul drept indoit, cu calcaiul in apropierea fundului, gamba si coapsa fiind ambele rezemate pe sol (semi-turceste). Pozitia este stabila pentru tragator, ofera un camp de miscare ceva mai amplu prin miscarea piciorului stang lateral si ofera un reazem suficient de bun pentru mana stanga. Daca in dreptul umarului stang, spre spate, exista si un copac de care sa te sprijini poti sta asa zeci de minute fara sa amortesti. Dezavantajul este ca trebuie pusa un pic de tensiune in piciorul stang in momentul focului limitand, oarecum, stabilitatea.

Pozitia in picioare. Desi cea mai putin stabila este si cea mai frecvent intalnita, fiind pozitia care asigura mobilitate maxima. Mentinerea armei ‘la ochi’ pe perioade lungi de timp este obositoare si contraindicata. Este de preferat epolatul atunci cand e necesar. Corpul trebuie sa fie usor aplecat inainte. Picioarele departate cu talpile indreptate cu varfurile spre exterior. Distanta dintre picioare, unghiul dintre talpi, distributia greutatii majoritar pe piciorul din spate sau pe cel din fata sunt factori aleatori, influentati foarte mult de constitutia tragatorului si de teren. Desi sunt trecute prin carti valori relativ exacte pentru toate acestea, nici in poligon nu pot fi toate datele adoptate ca-n carte. Ii ramane fiecarui tragator sarcina de descoperi balansul optim.

Folosirea curelei armei ca un punct suplimentar de sprijin. Metoda este preluata din competitiile de tir unde este folosita la pozitiile genunchi si culcat. La armele folosite aici pozitia prinderii anterioare a curelei se poate modifica astfel incat aceasta sa fie exact la nivelul palmei ce prinde ulucul si practic sa striveasca palma de uluc. Cureaua este trecuta prin spatele bratului unde este agatata de un carlig fixat pe haina de tir. Bine reglata ofera posibilitatea mentinerii armei in pozitie fara efort din partea bratului sau antebratului stang acestea actionand ca ‘bete’ de sprijin. La vanatoare nu prea este posibila adoptarea acestei pozitii – de cele mai multe ori urechiusa de prindere a curelei este plasata mai anterior pentru a favoriza echilibrul armei in timpul transportului si nu pentru tragere. La fel, portul unei jachete speciale de tir, cu carlig pe brat este mai dificil la vanatoare. Totusi, se poate folosi cureaua la imbunatatirea stabilitatii armei.
Pentru tragerea din picioare nerezemat lungimea acesteia trebuie reglata in asa fel incat, cu arma fixata in umar, mana pe uluc plasata in mod normal si cureaua trecuta prin spatele bratului aceasta sa fie ferma. Ridicand cotul pana la a-l aduce aproape in planul armei, cureaua se tensioneaza, preseaza patul in umar si spre piept ca si ulucul inspre antebrat scazand sarcina antebratului. Trebe avut grija ca punctele de prindere a curelei sunt situate inferior pe arma si o tensiune prea mare aplicata in curea (prea scurta) tinde sa roteasca arma cu partea inferioara spre interior, practic s-o rastoarne spre lateral afectand verticalitatea. Astfel reglata, cureaua poate fi folosita si la tragere ‘la goana’. Pentru folosirea curelei la pozitia genunchi, lungimea trebuie ajustata astfel incat, cu cureaua plasata in spatele bratului de sprijin, arma sa trebuiasca sa fie ‘impinsa’ un pic spre anterior pentru a ‘incapea’ la locul ei in umar. In acest fel, arma sta practic singura in umar si se obtine o pozitie comparabila cu pozitiile cu sprijin artificial.

Cateva trucuri mai mult sau mai putin stiute.
- incercati sa fiti un observator cat mai detasat la primele contacte cu arma (iubita este intotdeauna perfecta in primele clipe!) urmarindu-i si bunele dar si relele
- e putin probabil sa gasesti pozitia optima unei arme noi de la prima incercare, perseverati in a exersa si proba pozitii ‘seriate’ pana la alegerea celei perfecte
- antrenamentul ‘la rece’ este extrem de important in a furniza corpului repere pentru ca miscarile sa devina reflexe
- incercati sa gasiti un punct artificial de sprijin in toate situatiile in care este posibil – sprijinul trebuie plasat cat mai spre garda tragaciului, in nici un caz la varful tevii (o crenguta leganata de vant sau de greutatea armei nu e un sprijin bun) – un artificiu folosit de tragatorii cu arme de calibru mare obligati sa traga din picioare (la vanatul mare african, de ex.) este folosirea unui baston lung, facut dintr-un lemn solid, cu o mica bifurcatie la varf si care se infige in pamant si se foloseste ca sprijin pentru arma.
- este practic imposibil sa mentii arma fixa pe tinta o durata mai mare de 1 secunda fara a folosi un sprijin solid – la tragerile din pozitii fara reazam se foloseste o smecherie: incercati sa imprimati armei un balans controlat, in plan vertical, pe o linie ce intretaie exact centrul tintei, limitand progresiv amplitudinea balansului pana cand arma oscileaza strict in vecinatatea tintei. Se trage ‘la zbor’ cu o fractiune de secunda inainte ca arma sa intalneasca tinta intr-una dintre aceste miscari ondulatorii. O varianta mai sofisticata este sa imprimi o miscare spirala armei, cu o spira ce se strange progresiv spre tinta si sa tragi tot cu o clipa inainte ca arma sa intalneasca tinta. Desi pare dificil este mult mai usor decat sa incerci sa mentii arma strict pe tinta pana cand te hotarasti sa tragi – de cele mai multe ori nu obtii decat oscilatii cu directie si amplitudine din ce in ce mai necontrolata.
- la tragerea la goana e bine sa respectati povata din batrani folosita la vanatoare de iepuri la sarite :’numara in gand pana la trei!’ Carabina iti ofera posibilitatea de a avea tinta in raza de actiune ceva mai multa vreme dar necesita un tir mai precis, nu pripit.
- la tragerile de precizie, din pozitie stabila, nu trageti decat atunci cand sunteti siguri de incadrarea corecta, chiar daca mai respirati sau mai clipiti o data
- la tragerile rapide trageti cu prima ocazie in care tinta este incadrata – prelungirea ochirii duce, de obicei, la ratare (pozitia este instabila, tinta pleaca, etc.)
- tragaciul unei carabine necesita mult mai mult ‘mangaiat’ decat cel al unei lise – trasul de tragaci dintr-o miscare ferma, asa zis scurta duce la deviatii ale armei de la linia de ochire. Mai rar carabinele au tragace cu cursa atat de scurta ca a liselor.
- tinta se urmareste din miscarea mainilor pe aproximativ 5 grade stanga-dreapta. Miscari mai ample se fac cu tot corpul, rotirea din corp permite cam 45 grade stanga si 30 grade dreapta, fara tensiuni mari, la dreptaci. Daca e cazul se schimba si pozitia picioarelor – se muta sprijinul pe piciorul din spate, se pastreaza pozitia piciorului de sprijin si se deplaseaza cel anterior in pozitia dorita
- nu trageti din mers sau cu un picior in aer
- numai antrenamentul poate duce la cunoasterea perfecta a armei, a posibilitatilor acesteia si la dobandirea cunostintelor si deprinderilor necesare pentru a trage bine
- nu cautati ‘gaura in gaura’ nici macar dupa ceva experineta – nici armele si nici munitia de vanatoare nu sunt facute pentru asta

Procesorul aflat in spatele ochiului uman, cel care ne da interpretarea imaginii vazute, nu este suficient de puternic pentru a prelucra datele cu viteza cu care sunt ele receptionate. De aceea foloseste un truc. Examineaza doar un procent mic din pixelii prezenti, raspanditi pe toata aria privita in mod inegal, mai multi in centru si mai putin la periferie (ca si cand ar privi printr-o placa gaurita), compara imaginea astfel obtinuta cu cea anterioara si completeaza doar diferentele. Nici acestea pe toate ci numai cele care trezesc interes intr-un anumit moment. Pentru a usura munca procesorului e bine sa avem fixata in memorie foarte bine imaginea ‘perfecta’ a aparatelor de ochire, fie ele reticulul lunetei, punctul rosu sau catarea si inaltatorul. Aceasta imagine se poate fixa prin exercitii reale, prinvind repetat prin aparatele de ochire sau, pacalind un pic creierul, doar imaginandu-le: este un exercitiu util ca in momente de relaxare sa ne imaginam obiectele din jur ca si cand le-am privi prin reticulul lunetei – este un exercitiu pe care il practicau frecvent tir-istii rusi. Parafrazand spusa ‘cel mai important organ sexual este creierul!’ putem spune ca cel mai important organ implicat in tir este creierul! Acesta trebuie in asa fel setat si menajat astfel incat in timpul tragerii sa nu prelucreze informatiile inutile obtinute – privirea capriorului, aburii ce ies din gura porcului in fuga, o raza de soare cazuta pe blana animalului, tipatul unei gaite, amintirea noptii pasionale ce abea a trecut, toate le visam pe urma nu ramanem cu ele in fata ochilor in momentul tragerii! In aceeasi ordine de idei nici sa trebuiasca sa lucreze intens la gesturi parazite ca determinarea pozitiei corecte a mainilor pe arma, cautarea sigurantei, a inaltatorului si catarii sau a mirei lunetei. Un gand de genul ‘lunga mai e cursa asta a tragaciului!’ si pornirea focului intr-un moment in care nu te astepti duce la erori in tir. Creierul, ca si corpul, trebuie sa stie exact ce urmeaza in clipa urmatoare! Cum am mai amintit eu odata, ca si eltorro, e foarte instructiv sa va urmariti corpul reactionand in timpul focului – ori atunci cand ai un rateu (arma incarcata orb de un amic) – ori filmat la o tragere normala. O pusca de care corpul fuge pentru ca sufera atunci cand trage nu iti va aduce satisfactii. Creierul e mai atent la fuga decat la ochirea corecta si va incerca sa adopte pozitii antalgice (anti-durere) in timpul focului in loc sa pastreze pozitia optima de ochire.
- o arma care nu pica pe tragator nu aduce decat insatisfactii. Si nu exista decat doua variante: ori modificata ori schimbata.
- antrenamentul de la lisa este o etapa buna in a deveni tragator cu carabina – pozitia de baza, manipularea si manevrarea armei se aseamana, cartusele sunt mai ieftine si locurile unde se poate exersa mai multe. Totusi, tragerea cu carabina nu se suprapune intru totul cu tragerea cu alice – nici macar la o mixta nu-i la fel trasul din teava cu alice ca si cel din teava cu glont.
- pana acum n-am intalnit om care sa nu poata trage corect si bine. Deprinderea corecta a intregului mecanism si antrenamentul pot face dintr-un ‘antitalent’ un tragator rezonabil. Dar am intalnit mult mai multi tragatori care se considerau ‘la limita perfectiunii’ si care s-au dovedit a mai avea mult de invatat.

Inchei parafrazandu-l pe eltorro “drumul spre 340 Weatherby Magnum trece prin .22 lr iar ca sa ajungi la 500 m trebuie sa parcurgi intai 50!”
Cu speranta ca nu v-am plictisit prea tare cu ‘povesti nemuritoare’ (pana la urma ˝ din vanatori trag cum se nimereste! Apoi injura arma sau munitia sau soarta…) si ca v-am oferit o lectura instructiva, Vio


P.S. S-a intamplat sa fie in lucru continuarea, aproape de final. Sa nu credeti ca raspund la ‘presiuni’ sau provocari ca cea facuta de ‘chris’. Din pacate, mai am si alte treburi.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde Vechio pe 04 Apr 2007, 04:18

Scurt instructaj de tras cu arma, bun pentru toată lumea :D
EXCELENT Vio. :D - toată stima :D :D
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Avatar utilizator
Vechio
Veteran
 
Mesaje: 1366
Membru din: 07 Oct 2005, 03:59
Locaţie: Malul Crisului

Mesajde violiv pe 05 Apr 2007, 10:02

Habar n-ai cat te invidiez!
Pentru mine, sa ies in poligon e o aventura lunga si rara. Mult prea rara fata de cat mi-as dori. Dar fac exercitii (mentinerea pozitiei, ochire, declansare) cu pistolul AC, neincarcat, prin casa. Chiar si cand ma uit la TV!

Un pic de masochism a fost in 'aventura' ta. Ai vrut sa-ti testezi 'capacitatile de lupta' in Siberia? Sau vremea asta e cea obisnuita pentru tine la vanatoare?

Ma bucur sa aud ca te-a satisfacut M-N. Urata, (cand a vazut-o, fiul meu a zis ca n-a vazut arma mai urata iar tata mi-a spus ca nu ma mai ia cu el la vanatoare pentru ca nu vrea sa fie parte din hazul general pe care-l voi declansa scotand din portbagaj asa arma!) mai mult decat rustica, un pic incomoda la tragere, un produs de mare serie al 'victoriei socialismului' dar care isi face treaba, pare-se! Si-i mai batrana ca noi la un loc! E drept ca, pe undeva, s-a strecurat si un pic de norc atunci cand ai dobandit-o - nu toate trag chiar asa de bine.
Si ca sa nu-ti tai nimic din merite, nu toti trag asa de bine, mai ales cu catare si inaltator si in conditii de Siberia. Tine-o tot asa!
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde scirocco pe 05 Apr 2007, 11:59

Frumoasa iesirea si asa cum a zis Violiv,ti-ai facut ceva "dusmani" pe aici care sunt invidiosi pe tine pentru posibilitati( eu sunt unul dintre ei :lol: :lol: ).La noi nu prea gasesti ocazia sa mergi sa tragi la poligon decat destul de rar din lipsa de poligoane si amabilitate a celor responsabili cu trasu'. La Baneasa poti merge sa tragi cel mult sa reglezi o luneta,cateva gloante acolo,de distractie nici nu poate fi vorba. :twisted: La capitolul talere stam ceva mai bine ca exista si alternativa un poligon in zona de vest a capitalei, la Joita.Dar aici inca nu au poligon de glont.Asa ca...suntem invidiosi pe tine ca vorba cantecului: "am cu ce,baaa"! :lol: :lol: Am observat ca ai folosit si un cronograf,asa este? Vitezele inscrise pe cutiile de munitie au corespuns cu realitatea?Iar grupajul realizat este absolut meserias.Cand mai ai prilejul te asteptam cu noi teste pentru a ne delecta si noi cu rezultatele tale...ca noi...


PS Noi nici mingii de golf nu avem... :lol:
Ultima oară modificat de scirocco pe 05 Apr 2007, 15:03, modificat 1 dată în total.
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
Avatar utilizator
scirocco
Veteran
 
Mesaje: 2046
Membru din: 31 Iul 2006, 13:17
Locaţie: Bucuresti

Mesajde Vechio pe 05 Apr 2007, 14:27

FAIN :D :D
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Avatar utilizator
Vechio
Veteran
 
Mesaje: 1366
Membru din: 07 Oct 2005, 03:59
Locaţie: Malul Crisului

Mesajde violiv pe 06 Apr 2007, 11:54

Ca tot zise eltorro de 'gunoaie rusesti', iata ce mai fac rusii.
http://www.kalinkaoptics.com/SearchResu ... egoryID=53
Cam ce alte firme reusesc asa ceva?Si la pretul unei lunete de vanatoare 'de firma'.
Click pe prima luneta si veti citi ceva specificatii tehnice apropo de ce poate luneta asta despre care nici eu nu stiu prea multe.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 07 Apr 2007, 09:52

Dintre capacitatile lunetei prezentate mai sus:
- reglaj click in miliradiani
- ajustarea focalizarii independenta de magnitudine si corectorul de paralaxa - desi, teoretic, lunetele cu magnitudine variabila ofera o imagine clara indiferent de magnitudine, obtinerea acestei caracteristici se face pe seama scaderii limitei inferioare si superioare de vedere clara. La luneta in cauza apare inca un mecanism optic, asemanator cu cel care realizeaza magnitudinea variabila dar permite ajustarea focalizarii (cam ca la ajustarea manuala a focalizarii la o camera foto/video ce poate face asta si automat). Aceasta capacitate ii permite lunetei sa obtina un camp perfect clar de la 10 la 2000 m!
- reticul dublu cu ajustare diferita a paralaxei. Vorbisem inainte de dificultatea de a gasi pozitia perfect centrata a ochiului in momentul ochirii prin luneta. Corectoarele de paralaxa obisnuite permit ajustarea pozitiei mirei astfel incat mira sa fie centrata cu pupila dar faca asta tot intr-un mod aproximativ, la latitudinea simturilor noastre. Aceasta luneta are un reticul mai special: in planul 1 al imaginii are reticulul obisnuit (mil-dot) iar in planul 2 al imaginii are un cerculet. Se obtine astfel o imagine asemanatoare cu cea de la ochirea prin dioptrii convergenti. Regland independent pozitia celor reticule pana cand se obtine suprapunerea lor exacta se determina exact corectia de paralaxa necesara pentru pozitia ochiului tragatorului (cam cum se vede in filme la pilotii de vanatoare ce trebuie sa suprapuna pe tinta doua mire ca aceasta sa fie 'achizitionata'). Acest reglaj se face, de principiu, o singura data pentru un tragator si are avantajul ca realizeaza reglarea celor doua mire cat mai aproape de axa optica a lunetei. Plasarea reticulului principal in planul 1 pare desueta cand toti se lauda cu reticulul in planul 2 (reticul ce nu-si modifica dimensiunile odata cu magnitudinea) dar a fost aleasa pentru a permite aprecierea cu precizie a distantei folosind capacitatile reticulului mil-dot.
- desi este un 8-32, cu obiectiv de 60 mm diametru, este cea mai mica luneta cu asemenea capacitati, atat ca dimensiuni cat si ca masa.
- testata pe orice arma, indiferent de calibru, specializata pentru trageri la peste 1000 m cu calibrele mari.

Sincer, este cea mai 'tare' luneta (fara dispozitive electronice) pe care am vazut-o pana acum. Iar pretul este imbatabil. Mi-ar place tare mult s-o incerc pe un Baisotti in .408 Tactical :P
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 07 Apr 2007, 10:09

Si inca una cu caracteristici un pic mai discrete, cu aceeasi posibilitate de focalizare fina, ceva mai 'vanatoreasca' nu numai ca aspect ci si ca pret.
http://www.kalinkaoptics.com/detail.aspx?ID=274
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 08 Apr 2007, 11:10

Daca gasesc pe cineva sa ma lamureasca si pe mine, cu draga inima spun mai departe. Deocamdata, printre apropiatii mei, niciunul nu se ocupa cu trasul la 500 m, duminica in poligon. Nici pe site nu este manualul (prezent la celelalte modele de lunete, mai simple) care sa arate cum se foloseste smecheria. Din toate 'povestile' de pe paginile de prezentare ale celor doua lunete n-am inteles mare lucru. Am mai cautat pe ceva forumuri de sniperi dar, dincolo de un singur reticul nu scrie nimeni.
Singura chestie care ma face sa cred ca e o gaselnita folositoare si ca luneta face ceva treba (cea pentru care a fost construita) este faptul ca a fost pusa de armata pe carabina lor de 12,7 (nu se face decat cu comanda serioasa prealabila). Oricum, un semn mare de intrebare am apropo de diferentele fata de cea de-a doua luneta (cea vanatoreasca) - din ce scriu ei acolo, in practica ar face acelasi lucru si, totusi una costa de patru ori mai mult ca cealalta.
E drept ca o mare parte din pret se duce in 'lentile' - modul de prelucrare si asamblare tip 'taiat unghiuri' pare ca este extrem de costisitor (exista un ansamblu de lentile astfel prelucrate incat se poarta asemanator pentaprismelor din binoclurile moderne).
Cred ca pana n-o vedem la probe putem sa emitem doar pareri aproximative.

Apropo de firma, am gasit pareri favorabile pe niste forumuri din USA unde erau apreciate lunetele dedicate Mosin-ului ca si cele cu magnificatii fixe.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde chris pe 12 Apr 2007, 08:56

In primul rand un sincer multumesc ! (Violiv & Eltorro ..)
De exceptie !
Pe randul doi era doar o glumita nicidecum presiune. :wink:
Am listat postarile si le recitesc destul de des.

Cu respect,
Cristian
C&C
Avatar utilizator
chris
Membru important
 
Mesaje: 199
Membru din: 12 Dec 2006, 09:20
Locaţie: iasi

Mesajde Tinu_JCB pe 13 Apr 2007, 08:26

Mi-am cumparat o meopta artemis 3-10x50 si prindere originala de cz joasa ,dintr-o bucata. Merg mai mult la panda decat la goana.Am facut o alegere buna sau am dat cu bota in balta?
12 GAUGE RULES
Avatar utilizator
Tinu_JCB
 
Mesaje: 13
Membru din: 23 Ian 2007, 17:12
Locaţie: Tibles

Mesajde Tinu_JCB pe 17 Apr 2007, 20:34

Care reticul este mai practic si mai usor de folosit? eu am la luneta http://vinatorul.ro/forum/album_showpag ... 437#TopPic
Inca nu mi-am montat luneta pe arma sa vad cum ma impac cu ea.
Doar cu reticule din astea erau lunete pe stoc si nu am mai avut rabdare sa astept sa imi aduca cu 'z plex'.
12 GAUGE RULES
Avatar utilizator
Tinu_JCB
 
Mesaje: 13
Membru din: 23 Ian 2007, 17:12
Locaţie: Tibles

Mesajde violiv pe 18 Apr 2007, 07:25

La luneta mea (IOR 8x56) am un reticul identic. Poate un pic mai departate bratele orizontale. Ce m-a deranjat pe mine este faptul ca triunghiul din varful barei verticale este cumva mai scurt decat la modelul original german. Ochirea nu e foarte facila, trebe sa stai bine sa identifici varful triunghiului. Aprecierea distantei este suficient de intuitiva incat sa nu trebuiasca sa faci cine stie ce calcule. Atunci cand am avut timp sa ochesc linistit, sa ma asigur ca am pus chiar varfuletul triunghiului pe tinta, a mers perfect (asta dupa ce am reusit sa elimin senzatia parazita ca triunghiul e cumva stramb - la mine apare daca privesc mai lung prin luneta). Pe seara, desi luneta are obiectiv 56 si este luminoasa bine, e greu de 'decupat' imaginea reticulului din decor. Tare mult mi-am dorit, uneori, sa aiba macar una din liniutele subtiri, ori cea verticala, ori cea orizontala, sa pot aprecia mai bine unde este reticulul, de fapt. Surprinzator, dupa ce m-am obisnuit cu arma si nu a mai fost nevoie sa caut tinta pe langa arma si apoi sa duc luneta pe tinta, cand epolarea a devenit instinctiva si pozitia ochiului s-a potrivit singura in fata ocularului, am constatat ca achizitia rapida a tintei e foarte facila, tocmai din cauza dimensiunilor mari ale liniilor reticulului. Dupa cum cred eu, acest reticul tocmai de asta a fost construit: pentru trageri relativ rapide (mai ales ca nemtii l-au pus la origine pe o luneta 2x).
Nu fi trist ca e bun. Un pic de antrenament si merge.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde drinovanpaul pe 18 Apr 2007, 08:44

nu se poate alege cel mai bun reticul!!! diferitele tipuri de reticule au avantaje si dezavantaje eu cred ca, cel mai important rol in rapiditatea cu care se ocheste este obisnuinta.
drinovanpaul
 

Mesajde Tinu_JCB pe 18 Apr 2007, 17:45

Deocamdata doar ma uit pe geam si spionez vecinii cu luneta ca nu am montura inca , dar mi se pare super ok. pana acum nu am mai vazut la nimeni astfel de reticule ( doar in filmele cu sniperi germani ) si de aia am intrebat daca e bun sau nu. Iar seara se vede bine sunt f multumit.
12 GAUGE RULES
Avatar utilizator
Tinu_JCB
 
Mesaje: 13
Membru din: 23 Ian 2007, 17:12
Locaţie: Tibles

Mesajde FlorinG25 pe 21 Mai 2007, 00:19

De curand am achizitionat o carabina model M 98 cal 7x57, cu o luneta 8x52 :D Din pacate luneta fiind mai veche are o singura tureta cea pt. reglajul pe verticala ; asa ca n-o voi putea regla in plan orizontal :cry: Ce stiti de aceste lunete si cum se regleaza corect :?: rog ajutor
FlorinG25
Membru activ
 
Mesaje: 112
Membru din: 06 Feb 2007, 16:47
Locaţie: Arad

Mesajde violiv pe 21 Mai 2007, 09:15

Frumoasa arma! S-o stapanesti sanatos, cu grija!
@paul are dreptate - baza de fixare posterioara permite reglajul pe orizontala. Si nu fi suparat ca n-o poti regla din turete, prinderea este foarte ferma si reglajul iti va ramane foarte stabil. Nu mai spun ca s-ar putea sa ai placuta surpriza ca nu trebe sa-i faci nimic! :wink:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde FlorinG25 pe 21 Mai 2007, 15:13

Va multumesc pt. sfaturi :D Violiv s-ar putea sa ai dreptate. In prezent are un grupaj destul de bun cu munitie SB 139gr TM, deci ar trebui s-o las asa. Totusi as vrea un glont mai greu si mai stabil :( ce tip si gramaj de glont credeti ca ar fi indicat pt. pasul ghinturilor lui 7x57. :?: :roll:
FlorinG25
Membru activ
 
Mesaje: 112
Membru din: 06 Feb 2007, 16:47
Locaţie: Arad

Mesajde razvy pe 30 Oct 2007, 09:54

comentariile sint de prisos dar o poza face cit o mie de cuvinte .
[web]http://www.youtube.com/watch?v=s5pVya7eask[/web]
Hunt Safe
razvy
Veteran
 
Mesaje: 1064
Membru din: 09 Ian 2006, 08:59

Mesajde luca pe 17 Ian 2008, 09:52

Am reusit sa rup reticulul de la o Norkonia 3-9x40, luneta unui prieten :oops: . Totul s-a petrecut foarte repede. Prietenul o tinea la factor de marire 4x si sustinea ca acolo i se potriveste cu acuitatea lui vizuala. Eu sustineam faptul ca si la 4x si la 9x prin luneta trebuie sa vezi la fel de clar depinde doar marimea si campul vizual. Am rotit de inelul striat de langa cel ptr modificarea factorului de marire dar ea se incapatana sa arate "in ceata" la orice marire mai mare de 4x. Dupa cateva rotiri de genul asta cand am privit prin luneta sa-mi cada fata :shock: , moment penibil, reticulul se rotise cu 45 grade.
Stai ca o rezolv zic eu. Desfac ocularul, vad saiba cu sarmulitele, de atat :shock: prin luneta nu am apreciat la ce distanta se afla, bag degetul sexual(sa nu uit sa va spun bancul), simt cum se rupe himenul (asta-i alt banc cu Arghezi batran), il intreb pe prieten daca nu vrea o luneta cu factor de marire fix si uite asa m-am facut cu o luneta de observatie. Culmea este ca si aia noua identica verificata o singura data de mine, acum suflu si in iaurt, prezinta acelasi fenomen. De-abia astept sa intru in posesia celei cu reticulul rupt sa o desfac piece by piece. In afara faptului ca atunci cand am umblat la luneta am avut limbrici(alt banc), imi spune si mie cineva daca am avut dreptate si poate are cineva o luneta la fel, cu alta buba si cu reticul bun, banuiesc ca nu se gasesc ca piesa de schimb, mie nu-mi trebuie!
luca
Membru important
 
Mesaje: 277
Membru din: 30 Oct 2007, 14:31
Locaţie: GORJ

Mesajde Keiler pe 17 Ian 2008, 11:05

Si cu "noua nu ne trebuie" e un banc. :lol:
Avatar utilizator
Keiler
Veteran
 
Mesaje: 466
Membru din: 06 Iun 2007, 10:44
Locaţie: Brasov

Mesajde luca pe 17 Ian 2008, 13:06

Stapane "Frodo" nu inteleg faza cu "noua", dar hai sa zic, dam our precious pe-o cutie de BP long range, 36 g, cal 12, de 3.5mm :roll: :lol:
luca
Membru important
 
Mesaje: 277
Membru din: 30 Oct 2007, 14:31
Locaţie: GORJ

Mesajde Keiler pe 17 Ian 2008, 14:13

Cand ardeleanu' si-o luat o nevasta virgina, tac'su o zis ca ce altuia nu i-o trebuit, nu le trebe' nici lor.
Avatar utilizator
Keiler
Veteran
 
Mesaje: 466
Membru din: 06 Iun 2007, 10:44
Locaţie: Brasov

Mesajde luca pe 17 Ian 2008, 14:41

Am venit de-acasa :lol: :lol: :lol:
luca
Membru important
 
Mesaje: 277
Membru din: 30 Oct 2007, 14:31
Locaţie: GORJ

Mesajde luca pe 17 Ian 2008, 14:46

luca scrie:Am venit de-acasa :lol: :lol: :lol:

Cat despre our precious am uitat sa pun ghilimelele de rigoare, daca la om i-a trebuit asa ceva n-am avut ce-i face!
Iarasi am gresit am pus degetul sexual unde nu trebuie, poate ma invata si pe mine cineva cum se sterge un post definitv in alea 5 min :evil:
luca
Membru important
 
Mesaje: 277
Membru din: 30 Oct 2007, 14:31
Locaţie: GORJ

Mesajde Keiler pe 17 Ian 2008, 15:45

Nu-i bai! Numa' cine nu scrie nu face greseli.
Avatar utilizator
Keiler
Veteran
 
Mesaje: 466
Membru din: 06 Iun 2007, 10:44
Locaţie: Brasov

Mesajde stoianilie pe 12 Aug 2008, 22:03

violiv scrie:Datele balistice oferite de diversi producatori de munitie ca si de alte site-uri ce cuprind informatii despre munitii, arme, lunete iau in calcul niste parametrii, sa le spunem 'standard', acestia fiind o baza de plecare pentru reglajele fiecarei arme si munitii in parte.
Dintre acesti parametrii, mai des implicati sunt lungimea tevii (influenta acesteia asupra vitezei de iesire a proiectilului), distanta pana la acel punct ideal, punctul in care proiectilul in traiectoria lui descendenta intalneste a doua oara linia de mira si inaltimea liniei de mira fata de axa tevii. Lungimea tevii difera functie de calibru, de obicei se iau in calcul 60-61 cm la calibrele normale si 66 cm la calibrele magnum; inaltimea liniei de mira fata de axa tevii se ia ca referinta 5 cm. In functie de fiecare tip de munitie, de caracteristicile balistice ale acesteia, se stabileste acel punct si i se da o valoare in metri, in tabele. Este doar o valoare de referinta, in functie de care se prezinta ulterior sageata (inaltimea maxima a parabolei deasupra liniei de mira) si caderea dincolo de acest punct.

Referitor la intrebarea ta, ideal este ca linia de mira sa coincida cu axa tevii - imposibil. Atunci, macar sa fie cat mai apropiata de axa tevii - vezi plasarea instrumentelor de ochire deschise la 'rasul' tevii - si ambele continute in acelasi plan vertical. Asta nu inseamna ca nu se poate trage decat asa. Vezi cazul armelor dublu-expres - la configuratia cu tevi suprapuse exista 3 cm, pe verticala, intre cele doua tevi iar la configuratia cu tevi juxtapuse, la cele mai multe arme de acest fel, linia de mira nu este in acelasi plan vertical cu niciuna din tevi. Si totusi se poate trage, si inca bine, chiar cu aceste configuratii. Normal ca toate datele se schimba odata cu modificarea oricarei din aceste variabile.
Pentru practica, asezarea lunetei la inaltime mai mare modifica punctul de impact cu cat luneta este setata pe o distanta mai mica si cu cat distanta de tragere este mai mare fata de setarea lunetei. Practic, pentru aproape toate munitiile uzuale, este mai bine sa setezi luneta pe o distanta mai mare (150-200 m) si sa tragi la distanta mai mica (chiar 50 m) decat sa setezi luneta la 100 m si sa tragi la 200 m. Si asta pentru ca, pana la acel punct 'minunat' traiectoria proiectilului este cea mai plata. Dincolo de acest punct caderea este mare. Reglajul armei la distante foarte mari determina obtinerea unei parabole foarte inalte (spre exemplu, o arma in cal. .50 BMG, reglata sa traga la 2000 m, are inaltimea maxima a parabolei de 14 m!!! - iti dai seama ca tragand la 200-300 m glontul se va duce complet la naiba) care defavorizeaza tirul la distante mai mici.
La o arma cu un calibru de viteze 'normale', cu luneta montata la 3 cm deasupra tevii sau la 6 cm deasupra tevii, nu este o foarte mare diferenta, cu conditia ca arma sa fie reglata pe o distanta apropiata de punctul in discutie.
Practic, regland arma la 200 m, si tragand la ~ 100 m, proiectilul se va duce cu 7, 8, 10 cm mai sus. regland arma la 100 m si tragand la 200 m, proiectilul se va duce cu 15-20 cm mai jos, mult mai dificil de apreciat ca si corectie in practica. Este recomandabila tararea initiala a armei la 100 m pana se obtine un grupaj satisfacator ca pozitie fata de punctul mirat (cat mai centrat pe punct) apoi trecerea la 200 m si setarea lunetei pe aceasta distanta - initial se trage un foc fara a aduce modificari reglajului, se masoara distanta dintre punctul ochit si cel de impact si se afla numarul de click-uri cu care trebuie ridicata mira lunetei (1 click=o valoare data de fabricantul lunetei in prospect), se practica ajustarea si se verifica tragand. Pastrand acest nou reglaj se poate trage linistit de la 50 la 250 m cam cu orice calibru uzual (proiectile cu viteze in jur de 800 m/s) fara corectii importante, intr-o tinta care are macar 15 cm inaltime.
Se poate sa ai surpriza sa nu trebuiasca cine stie ce ajustari de la 100 la 200 m daca montajul lunetei este practicat cu un mic unghi intre axul tevii si axul lunetei, unghi practicat tocmai pentru a compensa caderea proiectilului. De obicei, aceste montaje, mai ales daca sunt fixe, necesita un armurier familiarizat cu reglarea lunetelor. Daca ai un montaj cu posibilitatea de reglare in inaltime a suportului posterior iti poti regla si singur arma - setezi turetele de reglaj pe pozitia mijlocie si faci ajustarile initiale din reglajul suportului apoi termini cu reglajul fin din turete.
Practic, pentru a diminua din problema ta, trebuie sa reglezi arma mai spre 200 m. Influenta montajului inalt va fi mult mai mica asa.


http://www.norma.cc/javapage_metric2.asp?Lang=2
Avatar utilizator
stoianilie
Nou membru
 
Mesaje: 22
Membru din: 29 Apr 2007, 09:23
Locaţie: BUCURESTI

balistica

Mesajde stoianilie pe 12 Aug 2008, 22:07

Avatar utilizator
stoianilie
Nou membru
 
Mesaje: 22
Membru din: 29 Apr 2007, 09:23
Locaţie: BUCURESTI

Re: balistica

Mesajde scirocco pe 13 Aug 2008, 09:54

stoianilie scrie:http://www.norma.cc/javapage_metric2.asp?Lang=2


@stoianilie Fi amabil si bun si lumineaza un biet sarac cu duhu'(asa cum sunt eu), ce este cu pagina asta pe care o postezi pe doua thread-uri? Nu de alta dar ma trec fiori si vad negru in fata ochilor cand deschid pagina respectiva.... :wink: Ori imi trebe ceva program,ori incerci sa ne comunici ceva si eu unu' nu pricep....
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
Avatar utilizator
scirocco
Veteran
 
Mesaje: 2046
Membru din: 31 Iul 2006, 13:17
Locaţie: Bucuresti

Mesajde Vechio pe 13 Aug 2008, 10:11

E calculatorul balistic. Ca sa functioneze trebuie sa instalezi platforma Java - J2SE Runtime Environment 5 de pe siteul SunJava. Abia apoi poti vizualiza traiectoriile balistice ale diverselor tipuri de calibre, proiectile etc. E bun programul de pe norma.cc.
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Avatar utilizator
Vechio
Veteran
 
Mesaje: 1366
Membru din: 07 Oct 2005, 03:59
Locaţie: Malul Crisului

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Optica de vanatoare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori

Publicitate