Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mar 2024, 10:42

Selectia la tap?

Vanatoarea de trofeu sau de selectie la caprior, la dibuit sau la panda, vanatoarea de caprioara iarna la selectie (subiect greu pentru cei care fac selectia!) Un vanat in principal de "trofeu". Discutii libere despre calibre, tehnici de vanatoare la caprior, cele mai bune chematoare de caprior, inceput de sezon versus perioada alergatului, panda la caprior si calitatea trofeelor.

Moderatori: Ghinda, CCM

Selectia la tap?

Mesajde Marius pe 21 Mai 2005, 15:53

Se face in tara noastra cu adevarat selectie?
Sunt si vanatori care se multumesc cu primul tap care le iese in cale, indiferent daca e de selectie sau nu?
Nu cumva situatia efectivelor e asa de proasta incat daca nu iei ce-ti iese, risti sa nu mai gasesti alt tap?

Sunt astea cauze pt. care nu exceleaza Romania in trofee de tap?
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3242
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Mesajde valpangica pe 21 Mai 2005, 21:28

@Marius

Pentru trofee ne trebuie si paznici care sa faca selectia impreuna cu vinatorul in teren . Din pacate calitatea acestora este asa cum este .
Mai exista un fenomen . Un paznic adevarat trebuie sa te duca si cu ochii inchisi in teren catre zonele unde sunt observati tapii zi de zii . La noi te poarta un paznic de iti ies ochii din cap - mai ai un pic si se termina autorizatia - si impusti ce iti iese.
Selectie ? Mai degraba noroc ca sa iti pice in teava un tzap mai ca lumea .
valpangica
Site Admin
 
Mesaje: 1203
Membru din: 03 Ian 2004, 14:45
Locaţie: Bucuresti

tzapi

Mesajde francisc pe 05 Iun 2005, 17:05

Buna treaba! 215 $ ptr autorizatie si sa lasi ce-ai impuscat la asociatie!
In ce priveste selectia si planurile de recolta: In lumea asta larga, la specii similare cu capriorul nostru "efectivele optime" sunt de peste 10/km patrat. Se recolteaza cam 25-30% anual. In America se face bineinteles cu loteria acolo unde nu sunt destule autorizatii ptr toti, sunt insa multe locuri in care exista destul vanat. Anul asta planific sa ma duc in South Carolina, padurea nationala Sumter, cica se impusca acolo 10-15 capriori pe km patrat. Sa vedem.
In ce priveste RO, potentialul cinegetic este enorm. Ar putea fi vanat ptr toti, loterii numai ptr vanatul mare (cerb, urs, capra neagra). Dar daca nu-i cap, vai de picioare!
Selectia cu arma este o legenda. Americanii nici macar nu au un astfel de concept. Baza managementului cervidelor ar trebui sa stea in raportul de sexe. Daca ai 1:1 automat iti dispar din teren masculii subdezvoltati in cativa ani. Dar asta presupune sa extragi femele. In SUA pe multe terenuri ai voie 1 mascul si 2-3 femele, s.a.m.d. Multe de spus la asta. Cititi Carpatii, ca am sa pun acolo niste articole la subiect in viitorul apropiat. Si ptr cine are acces, Biologia si Principiile Culturii Vanatului de Aurel Comsia care descrie fenomenul de masa flotanta masculina si selectia la cervide.
Succes cu pilele si cu mituiala!
fc
francisc
 

Re: tzapi

Mesajde Marius pe 06 Iun 2005, 11:03

francisc scrie:In lumea asta larga, la specii similare cu capriorul nostru "efectivele optime" sunt de peste 10/km patrat. fc


Nu te contrazic, dar asemenea efective suna a SF. Bine ar fi sa avem si noi macar jumatate.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3242
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Mesajde todohunter pe 15 Apr 2007, 21:07

In general, se impusca cam prima piesa care iese in cale la o vanatoare organizata, cu autorizatie. De ce? Pentru ca de cele mai multe ori( si am intalnit) paznicul nu stie unde iese capriorul , daca se face vreo panda, sau daca intalnim un caprior pe traseul de apropiere spre locul de panda, paznicul mai are putin si ne "ordona" sa tragem , ca acela e tapul pe care il stie el, ca altul mai bun nu e si blablabla.... Am luat autorizatie la caprior trofeu acum mai multi ani, si am plecat pregatiti sa ramanem in teren 1 saptamana. Vroiam un trofeu frumos, si nici nu ma gandeam ca o sa ma intorc fara. Am vb cu paznicul, am plecat in teren si timp de 5 zile am umblat de bezmetici dintr-un loc in altul, la panda , la dibuit, dimineata, seara, si din nou dimineata. Si nimic. Ei nu chiar nimic, ca am intalnit multe capre , cu iezi si fara, ciute singure sau cu vitel, si un singur caprior tanar. In dimineata cand ne-am hotarat sa plecam in cele din urma, pe o ploaie marunta care te uda pana la piele, am plecat totusi cu paznicul spre o taietura unde nu ajunsesem pana atunci. In mijlocul taieturii pe la 7 dimineata, un caprior pastea linistit. Binoclul imi apropie cornul ( ca numai unu avea) capriorului care parca imi intra in ochi si dezamagit constat ca era un caprior destul de batran , cu un corn rupt . Paznicul da din umeri, si imi insira intrega suita de expresii... E singurul , a-ti vazut ca nu am gasit altul, Nu mai sunt ca se braconeaza, etc, etc. Constient ca pierdeam banii da-ti pe autorizatie, nemaiputand sa mai merg la vanatoare din lipsa de timp, am tras. Acum am acasa un trofeu deosebit, dar nu a fost obtinut asa cum mi-am dorit.

Am spus la inceput ca se impusca prima piesa de obicei cand se ia autorizatie, pentru ca fara autorizatie, se impusca pe alese. Cei care au posibilitati si timpul necesar, sunt in teren "zi noapte", si stiu pe unde umbla , pe unde mananca, si pe unde dorm capriorii, si le stiu chiar mai bine dacat paznicii, pentru ca impusca pe sezon, ( in functie de nr de capriori din teren si de zona in care se duc) de la 1 la 3 capriori de persoana. Si de unde sa mai fie vanat ( si mai ales, de unde trofee, daca nu mai sunt lasati sa creasca). Dupa parerea mea, braconajul excesiv ( inclusiv cu hartii in regula- o autorizatie la rapitoare, sa scoata pusca in teren si impusca ce vrea, nu ce scrie pe autorizatie), lipsa interesului pentru combatere ( nu de putine ori am vazut caini care alergau dupa capre negre sau caprioare + o gramada de iezi care sunt mancati de daunatorii cu par sau cu pene), si o lipsa de interes a personalului in grija caruia se afla terenurile de vanatoare- duc la scaderea calitatii trofeelor si la reducerea drastica a efectivelor de vanat.
Multi paznici datorita salariului mic, incearca sa mai faca rost de bani urmandu-si interesele proprii- nu neaparat legate de vanatoare; sau altii care isi sporesc veniturile din traficul cu vanat, coarne, trofee - iar de aici rezulta o alta idee , aceea ca atunci cand cineva vine cu o autorizatie la o specie pentru trofeu, paznicul sigur nu o sa-l duca la un trofeu , pe care el ar putea sa obtina o gramada de bani ( oferindu-l unui bun platitor, sau vanzand chiar el insusi trofeul - blana, coltii, craniul sau coarnele). :cry:
Toate acestea sunt realitati, mai mult sau mai putin cunoscute, si care ne afecteaza direct sau indirect pe majoritatea dintre noi.
243 win e o bijuterie pentru tap ...
Avatar utilizator
todohunter
Membru important
 
Mesaje: 207
Membru din: 15 Ian 2007, 20:43
Locaţie: Brasov

Mesajde Ursus2006 pe 16 Apr 2007, 13:47

Eu zic ca nu prea se face selectie la caprior. Este nevoie de multa practica, de multi ani de observatii asupara capriorilor, ca sa-ti dai seama cu adevarat care tap e de selectie. Sa nu mai vorbim de caprioare, unde selectia e si mai dificila . Eu zic ca lupul, rasul si alte jivine fac cea mai buna selectie. Oricum , in beneficiul speciei nu e indicat sa se depaseasca sex ratio de 1:1. Si daca pe un fond se impusca multi tapi de selectie, cei vigurosi nu vor putea face fata sezonului de imperechere. Apoi mai sunt tapii de viitor, la care din nou nu este usor de apreciat calitatea viitorului trofeu. . .
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Avatar utilizator
Ursus2006
Veteran
 
Mesaje: 2473
Membru din: 08 Iun 2005, 17:21
Locaţie: Deva. HD

Mesajde Marius pe 16 Apr 2007, 15:20

Ursus2006 scrie: Eu zic ca lupul, rasul si alte jivine fac cea mai buna selectie.

Asa o fi ursule pe la voi.
Eu am vazut anul asta pe un fond vreo suta sau mai multe capre, iar paznicul zice ca are pe fond spre o mie de buc. Fondul e undeva in sud in zona de ses, unde nu e nici ras, nici lup, ci doar ceva sacal. Daca s-ar face selectie ca lumea, in cinci-zece ani, s-ar recolta multe medalii de pe fondul ala.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3242
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Mesajde petre pe 16 Apr 2007, 18:51

eu sunt sigur ca selectia la tap nu se face....!!!cunosc oameni ,paznici de vanatoare care au pasiune si cunostiinte in domeniu,dar care atunci cand zici de selectie...se uita in cruci!nu am mare experienta dar ultimii tapi vazuti de mine fie recoltati fie in teren.cam 80% au avut cel putin coarne asimetrice!
Avatar utilizator
petre
Membru activ
 
Mesaje: 107
Membru din: 22 Mai 2006, 17:55
Locaţie: Rm.valcea

Mesajde violiv pe 17 Apr 2007, 10:55

Pe unde am mers eu nu s-au dat niciodata vanatorilor autorizatii de selectie pentru capre - asta aveau voie sa faca doar paznicii, aveau chiar si cota impusa dar recoltau ce pica (mi s-a intamplat sa-mi spuna sa trag la orice iese, cand eram la caprior, pentru ca el mai are de recoltat x capre!). Pentru caprior, am luat numai autorizatii de selectie multi ani - pentru trofeu nu se dadeau. Nu mi-a fost deloc greu sa gasesc tapi cu coarne aiurea. Mult mai dificil a fost sa impusc unul cu coarne rezonabile atunci cand, in sfarsit, am avut o autorizatie de 'trofeu'!
Cel putin pe unde stiu eu 'selectia' se face la acordarea autorizatiilor iar in teren se 'selecteaza' cam ce pica, fie el tap sau capra (sau ambele daca se inteleg cu paznicul). E drept ca nu mai merg la caprior de vreo 10 ani, tatal meu a renuntat si el dupa o ultima tentativa acum 3 ani (scarbit de situatia din teren - a intalnit o turma de oi in care, unul din ciobani, ducea in bat o piele proaspata de capra! :twisted: iar paznicul nu mai zicea nimic pentru ca deja era anchetat pentru ca folosise pistolul cu bile din dotare intr-o confruntare cu ciobanii).
Martori imi sunt 'trofeele' de pe perete ca am facut selectie, pe cat m-am priceput atunci cand am putut. La capre nu am tras pentru ca niciun paznic n-a stiut sa-mi explice care ar trebui selectionata si pe ce motive! :P
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde Ghinda pe 11 Mai 2007, 11:56

O sa pun foto cu ce o sa scot anul acesta din teren. Am deja doi de imi venea sa le dau glont :? :? Sper ca vanatorii sa nu ii refuze :shock:
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Mesajde Ghinda pe 14 Mai 2007, 09:15

Corect, dar mie unul daca mi s-ar arata ce am eu si ar fi si o alternativa cu ceva mai frumos, as alege selectia. Nu de alta, dar vreau sa strang un perete de asa ceva. Este un lucru de care as fi mandru, mai mandru decat cu trofee de aur. Dar multi sunt din cei care vor sa impuste si sa aiba ce arata, adica un trofeu care sa placa la public. Or daca ii dau tap care are un corn si ala de 10 cm si gros ca si aratatorul, se face de ras :D .
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Mesajde Ghinda pe 15 Mai 2007, 10:58

Este problema lor Claudi!
Dar se transforma sin in a noastra, ca daca nu te ti de tapi acum, si am vrea sa si luam un ban, dupa aceea alergi de nebun sa mai gasesti selectiile sa le impusti ca si sarcina de munca!
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Mesajde florin.t pe 21 Mai 2007, 09:08

As ruga pe careva din domeniu (silvicultor) sa posteze conditiile necesare ca un tap sau capra sa fie "de selectie" . Pana acum ati discutat doar despre defecte la trofeu ca si criteriu de selectie.
florin.t
Veteran
 
Mesaje: 1227
Membru din: 10 Oct 2005, 09:06
Locaţie: malu' Crisului

Mesajde Ghinda pe 21 Mai 2007, 09:40

Florin, este mult de scris. Trebuie consultat un manual, ca sa se scrie cat de cat la obiect. Experienta insa este baza. Exemplu: am un caprior in anul 2 cu cca 2 cm crestere la corn. Eu as da cu mare placere un glont! Unul, care desi entuziast, este incepator poate ca l-ar lasa. Conteaza mult si ceea ce cunosti despre ce ai in teren si calitatea in general a populatiei existente. Poate ca o sa incerc eu sa bat un text, dar invatati-ma cum sa fac ca nu o sa fie gata intr-o zi.
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Mesajde Ghinda pe 21 Mai 2007, 11:03

Cred ca pana la urma scriem fiecare de cate ceva la obiect si cine are timp studiaza si isi formeaza o parere.
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Mesajde todohunter pe 10 Iun 2007, 19:44

Cred ca e un tap de selectie, si de ce zic asta, pentru ca prajinile mi se par destul de groase, are rozete bine definite si asa cum spui si tu, e furcar. Si dupa coarne e destul de batran, deci.. ai facut alegerea cea buna ca ai apasat pe tragagi.
243 win e o bijuterie pentru tap ...
Avatar utilizator
todohunter
Membru important
 
Mesaje: 207
Membru din: 15 Ian 2007, 20:43
Locaţie: Brasov

Mesajde lorand pe 11 Iun 2007, 09:37

todohunter scrie:Cred ca e un tap de selectie, si de ce zic asta, pentru ca prajinile mi se par destul de groase, are rozete bine definite si asa cum spui si tu, e furcar. Si dupa coarne e destul de batran, deci.. ai facut alegerea cea buna ca ai apasat pe tragagi.



Eu cred ca nu e batrin, asta se vede de la fata, de la gat si de la rozeta. Nu e o rozeta tipic "batrina". Eu cred ca are 3-4 ani. Varfurile coarnelor sunt groasa, tipic pt tapi in crestere.Puterea este in sus si nu jos. dar tot selectie este.
Trebuie o alta poza, dinspre fata sa spunem mai bine varsta, si trebuie poza de la dintii.

Lorand
lorand
Membru important
 
Mesaje: 173
Membru din: 20 Mai 2005, 20:27
Locaţie: Cristuru-Secuiesc

Mesajde lorand pe 11 Iun 2007, 09:49

petrica scrie:..da lorand ai explicat bine ,ceea ce vrem sa concluzionam noi. Si eu de nu ar fi fost sa ma uit la corpul lui,l-as fi culcat la pamant. Selectie si gata. Dar cand vad vlaga aia in el,tineretea,si asa cum spuneai tu ca puterea e in sus,m-a pus pe ganduri. Am vazut eu asa cornite firave la asemenea tai,ca nu le prea zareai in binoclu.Oricum Claudiu nu are ce regreta ca la doborat. Repet si eu as fi facut la fel. Si clar ca paznicul ...zicea selectie,si da-l jos.Si asa as fi facut. Acum ca stam in fata la monitoare ne e mai usor sa dam cu parerea,dar e forum pana la urma. :wink:


Eu zic sa aduceti la Cluj la Vipena o sa fie timp sa uitam mai bine la trofeu :D
lorand
Membru important
 
Mesaje: 173
Membru din: 20 Mai 2005, 20:27
Locaţie: Cristuru-Secuiesc

Mesajde lorand pe 11 Iun 2007, 09:51

Si sa vina si Tinca sa felicitam cu un Jagermeister :wink:
lorand
Membru important
 
Mesaje: 173
Membru din: 20 Mai 2005, 20:27
Locaţie: Cristuru-Secuiesc

Mesajde lorand pe 11 Iun 2007, 22:56

8x57 scrie:Mai baieti si voi incepeti cu dintii ! E adevarat ca este una din cele mai sigure metode de a stabili virsta dar nici cu dintii nu ai certitudinea virstei.Pe de alta parte dupa parerea mea examinatul dintilor intra in categoria "dupa razboi multi viteji se arata" . De hotarit se hotareste in teren cind tapu e viu si nici prin gind nui trece sa zimbeasca la vinator.
Depinde mult de ce populatie de tapi este pe acolo unde vineaza Claudiu dar in mod normal asta e un tap de nedorit la reproductie .Eu cred ca are 4 ani si ca atare s-ar fi angajat si el la postul de tatic asa ca nu mai are la ce sa astepte omu numai daca nu vrea mai multi din astia pe teren.
Daca eu m-as fi intilnit cu tapu asta si eu as fi tras.


Szerusz 8x57!

Dar sa nu lasam deoparte pe dintii tapului pt ca ne da niste informatii foarte importanta.
Cand suntem in teren si observam un tap, incepem sa examinam. Corpul, gatul, capul, miscarea, coarnele, si dupa asta hotaram ca putem trage sau nu. Daca a fost doborit si vrem sa stim daca corect a fost examinat atunci uitam la dinti. Dupa dinti 1, max. 2 ani putem gresi, dar invatam daca bine a fost analizat varsta tapului.
Desigur asta atunci este important ca sunt mai multe tapi si ai timp sa plimbi in teren.
Dar majoritate vanatorilor in tara (90 %) daca merge la teren si vede una atunci sigur nu analizeaza cum trebuie ci prima data trage .....sau..analizeaza..dar dupa greutatea tapului...daca nu e mare atunci inca cauta ceva linga prima. asta e ...asta e realitatea.
lorand
Membru important
 
Mesaje: 173
Membru din: 20 Mai 2005, 20:27
Locaţie: Cristuru-Secuiesc

Mesajde todohunter pe 12 Iun 2007, 16:21

lorand scrie:
todohunter scrie:Cred ca e un tap de selectie, si de ce zic asta, pentru ca prajinile mi se par destul de groase, are rozete bine definite si asa cum spui si tu, e furcar. Si dupa coarne e destul de batran, deci.. ai facut alegerea cea buna ca ai apasat pe tragagi.



Eu cred ca nu e batrin, asta se vede de la fata, de la gat si de la rozeta. Nu e o rozeta tipic "batrina". Eu cred ca are 3-4 ani. Varfurile coarnelor sunt groasa, tipic pt tapi in crestere.Puterea este in sus si nu jos. dar tot selectie este.
Trebuie o alta poza, dinspre fata sa spunem mai bine varsta, si trebuie poza de la dintii.

Lorand


Nefiind un expert in "citirea " capriorului mi-am dat si eu cu parerea. Dupa mine, si fara sa vad animalul intreg, numai poza, si bineinteles fara dantura ( asta se foloseste dupa ce animalul e in cele vesnice), am considerat ca era de selectie. Dar , si eu daca m-as fi intalnit cu el, as fi tras " dupa un tap de selectie batranel, si nicidecum tinerel".
Pentru un ochi ager si cunoscator, e ceva obisnuit sa eticheteze un astfel de caz, dar eu sunt constient ca mai am mult de umblat si de vazut multi tapi , pana o sa am o oarecare experienta.
243 win e o bijuterie pentru tap ...
Avatar utilizator
todohunter
Membru important
 
Mesaje: 207
Membru din: 15 Ian 2007, 20:43
Locaţie: Brasov

Mesajde todohunter pe 12 Iun 2007, 16:32

Dar de acesta ce spuneti? Tanar , batran, de viitor sau in regres?

[albumimg]3613[/albumimg]
243 win e o bijuterie pentru tap ...
Avatar utilizator
todohunter
Membru important
 
Mesaje: 207
Membru din: 15 Ian 2007, 20:43
Locaţie: Brasov

Mesajde valpangica pe 12 Iun 2007, 16:48

De viitor - ramuri perlate grosier - 2 ramificatii , ramuri relativ scurte , varfuri ascutite - posibil viitor trofeu . Nu are mai mult de 3-4 ani .
valpangica
Site Admin
 
Mesaje: 1203
Membru din: 03 Ian 2004, 14:45
Locaţie: Bucuresti

Mesajde amis pe 12 Iun 2007, 20:45

Si deschidere buna...
amis
Veteran
 
Mesaje: 1149
Membru din: 05 Ian 2006, 20:51
Locaţie: Pitesti

Mesajde todohunter pe 12 Iun 2007, 21:23

Completare la poza precedenta.......
[albumimg]3617[/albumimg]

Pentru o mai buna edificare ........
243 win e o bijuterie pentru tap ...
Avatar utilizator
todohunter
Membru important
 
Mesaje: 207
Membru din: 15 Ian 2007, 20:43
Locaţie: Brasov

Mesajde peace pe 12 Iun 2007, 23:17

Ca la carte Todohunter.Si ai mai completat cu apa cand a fost nevoie...
Peace
Avatar utilizator
peace
Membru important
 
Mesaje: 166
Membru din: 08 Mai 2006, 15:37

Mesajde lorand pe 13 Iun 2007, 04:59

Si asta trebuie analizat mai bine(nu se vede bine in poza), dar parerea mea este ca a fost un tap de 6-7 ani, care de mult trebuia sa fie selectat, asta niciodata nu a fost si nici nu sa putut sa aiba un trofeu bun.
lorand
Membru important
 
Mesaje: 173
Membru din: 20 Mai 2005, 20:27
Locaţie: Cristuru-Secuiesc

Mesajde chris pe 14 Iun 2007, 08:03

8x57 scrie:Szervusz Lorand

Eu inteleg ce spui si in fond ai dreptate ,nu este pericol mai mare pentru vinat decit vinatori fara conduita etica ,care fac evaluarea dupa moto-ul "asta-mi trebe"
.


O serie de "vanatori" doresc schimbarea imnului Romaniei din "Desteaptate romane" in "Acum ori niciodata" :oops:

(Valabil pt. selectii si nu numai)

Cu respect,
Cristian
C&C
Avatar utilizator
chris
Membru important
 
Mesaje: 199
Membru din: 12 Dec 2006, 09:20
Locaţie: iasi

Mesajde Johny Wolf pe 14 Iun 2007, 13:48

Are cel putin 8-9 ani poate mai mult. Este in regres, furci micsorate, perlaj putin, rozete mici. Probabil a fost odata un trofeu. Fiind destul de echilibrate pozitionarea ramurilor, deschiderea lor directia de orientare. Un corn mai mic dar poate fi si din cauza regresului.
Pentru compartie folositi exemplarele de la tabloul de vinatoare. Sa fie si acele poze bune de ceva.
PS: Unde ai vinat acest tap?
Stafie Ionut
Avatar utilizator
Johny Wolf
Veteran
 
Mesaje: 481
Membru din: 29 Noi 2005, 12:14
Locaţie: Iasi

Mesajde Sibianu pe 22 Ian 2008, 09:25

lorand scrie:
8x57 scrie:Mai baieti si voi incepeti cu dintii ! E adevarat ca este una din cele mai sigure metode de a stabili virsta dar nici cu dintii nu ai certitudinea virstei.Pe de alta parte dupa parerea mea examinatul dintilor intra in categoria "dupa razboi multi viteji se arata" . De hotarit se hotareste in teren cind tapu e viu si nici prin gind nui trece sa zimbeasca la vinator.
Depinde mult de ce populatie de tapi este pe acolo unde vineaza Claudiu dar in mod normal asta e un tap de nedorit la reproductie .Eu cred ca are 4 ani si ca atare s-ar fi angajat si el la postul de tatic asa ca nu mai are la ce sa astepte omu numai daca nu vrea mai multi din astia pe teren.
Daca eu m-as fi intilnit cu tapu asta si eu as fi tras.


Szerusz 8x57!

Dar sa nu lasam deoparte pe dintii tapului pt ca ne da niste informatii foarte importanta.


Din mai multe teste facute cu Iezi marcati sa aratat ca gradul de folosinta a dintilor poate fi foarte diferit la Tapi de aceiasi virsta.
Testele au dovedit printre altele ca la Tapi pina la un an 79% sa evualat corect, la Tapi de doi ani doar 48% si la Tapi de trei ani si mai batrini evualarea a fost doar 30% corecta.
Un alt test a aratat ca doar 50% au fost evualuat aproape corect, 25% cu mici diferente si 25% cu diferente mari.

Prea multi factori contribuie la gradul de folosinta a dintilor, ce mincare prefera acest Tap, cit praf si nisip a fost pe mincare si multe alte lucruri pe care noi nu le putem sti.
Evaluarea Tapului se poate face doar prin suma punctelor, de egzemplu trofeul, rozetele, comportamentul tapului si asa mai departe.
Tipic pentru Tap e ca nimic nu e tipic. De egzemplu rozetele mari nu inseamna automat ca Tapul e batrin sau fata arata a batrin sau a tinar asta inca nu inseamna nimic. Cum am scris si mai sus suma acestor semne conteaza si bine inteles o portie buna de intuitie si experienta.
daca nu putem lungi viata, macar so facem lata!
Avatar utilizator
Sibianu
Membru activ
 
Mesaje: 71
Membru din: 12 Sep 2007, 16:01
Locaţie: Nürnberg

Următorul

Înapoi la Vanatoare de caprior

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 18 vizitatori

Publicitate