Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 29 Mar 2024, 06:57

lipire sina juxtapusa

Loc in care se vor arhiva topicuri interesante la vremea lor , dar cu valoare mai mult sentimentala pentru membrii forumului .

lipire sina juxtapusa

Mesajde casian pe 25 Iun 2007, 14:05

Va rog sa-mi spuneti cat mai multe din ce stiti sau a-ti patit:( se poate lipi acasa? cunoasteti armurieri care lipesc ? procedeul de lipire nu deregleaza tevile ?am telefonat la Cugir si au zis ca lipesc...pretul undeva la 70 lei +80 brunatul ,problema e daca lucreaza bine...voi ce stiti??Practic sina de care vorbesc este dezlipita doar 2 cm undeva spre jumatatea tevilor si se observa doar daca dau cu ulei si apas pe zona respectiva.Banuiesc ca daca nu o lipesc acum oricum se va desprinde odata si odata....arma este doar un IJ 43,insa tin la ea foarte mult si as vrea sa o stiu impecabila si din punctul asta de vedere
casian
 
Mesaje: 11
Membru din: 23 Noi 2006, 13:23
Locaţie: Lugoj

Mesajde petrica pe 25 Iun 2007, 14:15

..pune pe ea poxipol si gata.eventual marit-o.iar de o tii pentru tine nu are ce sa te deranjeze.
petrica
 

Mesajde Ionel pe 25 Iun 2007, 19:50

Eu cred ca sina aia nu a fost lipita din fabrica cum trebuia, ca daca nu cum sa se deslipeasca la mijloc? Daca-i asa, nu cred ca se poate intampla nimic, pt ca arma a fost testata la final in starea repectiva, cu sina deslipita, si a trecut, din moment ce au dat-o pe piata.
Ionel
Membru important
 
Mesaje: 144
Membru din: 19 Iun 2004, 12:32
Locaţie: Sibiu

Mesajde violiv pe 25 Iun 2007, 21:11

Zona dezlipita se poate mari in timp.
De Cugir am auzit ca lucreaza cam cum ai noroc. Am vazut arma ce a iesit perfect dar am un amic ce si-a dus la rebrunat tevile de la o arma mai de colectie si s-a intors cu ele dezlipite de pe sina - lipitura de reparatie a fost facuta in cositor si n-a tinut decat vreo doua sezoane. Stiu multe juxtapuse de Cugir la care s-au dezlipit din sina tevile.
Pe vremuri (dar si azi la firmele serioase) sudura aceasta se facea cu un aliaj de argint (asemanator sudurilor de la instalatia de tevi a unui frigider) dar nu stiu cine mai stie s-o faca desi electrozi din acest aliaj sunt acum pe piata. In fabrica, tevile nu se sudeaza cu aparatul de sudura ci sunt acoperite cu acest aliaj, legate strans intre ele, impreuna ce celelalte eventuale componente (catare, inaltator, zavoare, etc) si sunt bagate in cuptor unde se incalzesc pana la atingerea temperaturii de 'sudare'. Apoi se finiseaza final.
Tevile sunt testate si separat si dupa asamblare.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde florin.t pe 26 Iun 2007, 07:28

Sina ar putea sa se fi dezlipit in urma umflarii tevii (o mica umflatura tocmai acolo din cauza unui defect al tevii). Du-o la un armurier.
florin.t
Veteran
 
Mesaje: 1227
Membru din: 10 Oct 2005, 09:06
Locaţie: malu' Crisului

Mesajde mistretzul75 pe 26 Iun 2007, 08:29

am incercat noi sa lipim o sina, care era dezlipita la catare, cu lampa si electrod de argint, dar este periculos, la incalzire mai de durata tevile se curbeaza imediat. am renuntat. tot cu cositor e mai ieftin. nu tine mult, dar nu strici arma. lipesti mai des
tir la zbor in filmul....."Pasarile"
mistretzul75
Membru activ
 
Mesaje: 104
Membru din: 28 Iul 2006, 07:29
Locaţie: Tulcea

Mesajde casian pe 26 Iun 2007, 10:21

Multumesc pentru informatii la toti.Am un fost coleg de liceu care este meserias in reparatii de frigidere ,o sa incerc cu el sa vad daca poate face ceva.De fapt nu stiu cat de mult merita sa insist pe Cugir,pentru ca adunate toate...costul reparatiei,drumul dus intors,vreo mica atentie ca sa fie cositorul "proaspat" cred ca depasesc jumate din pretul armei ,iar daca lucrarea este gen "made in RSR",degeaba .
Apropo de ce spuneai tu Violiv,cu arma prietenului tau>>>am vorbit anul trecut prin nasul meu cu un director de la fosta uzina de armament din Resita pentru o brunare la un bock.Mi-a zis ca daca arma este veche,riscul sa se dezlipeasca in baia de brunare este de 90%,datorita faptului ca aliajul de lipire are un continut ridicat de antimoniu ...posibil sa fie asta cauza dezlipirii.

:arrow: chiar te rog frumos Babon..vreau sa vad tehnologia...pasta cred ca am vazut-o la un magazin din Lugoj...ma interesez astazi.
casian
 
Mesaje: 11
Membru din: 23 Noi 2006, 13:23
Locaţie: Lugoj

Mesajde Cristi pe 26 Iun 2007, 11:14

casian scrie:.Am un fost coleg de liceu care este meserias in reparatii de frigidere ,o sa incerc cu el sa vad daca poate face ceva.

:shock: :D :D
Avatar utilizator
Cristi
Veteran
 
Mesaje: 2689
Membru din: 09 Mar 2004, 11:03

Mesajde casian pe 26 Iun 2007, 11:48

:( Ma gandeam la scule pt lipit,mana,aliaje... :oops:
casian
 
Mesaje: 11
Membru din: 23 Noi 2006, 13:23
Locaţie: Lugoj

Mesajde Cristi pe 26 Iun 2007, 15:59

Umorul tau e delicios! :D Oricum, sa verifici pusca la sfarsit sa nu scape freonul! :D :D Nu ma pot abtine! :oops:
Avatar utilizator
Cristi
Veteran
 
Mesaje: 2689
Membru din: 09 Mar 2004, 11:03

Mesajde violiv pe 26 Iun 2007, 23:10

Arma cu pricina era un ZP cal 12, cu putini ani in spate dar trecuse prin cateva zile de umezeala mare si prinsese un pic de rugina. La curatarea ruginii s-a dus si brunajul. La sosirea de la Cugir, la al treilea foc tras a plecat efectiv sina cu pana dintre tevi. Relipita n-a mai fost pusca!
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 27 Iun 2007, 09:29

Eu am gasit indicatii foarte lamuritoare despre procesul de fosfatare - absolut toate cele necesare, reteta, procedura si exemple, atat pentru fosfatare 'neagra' cat si pentru cea 'cenusie'. Avand in vedere ca procesul se desfasoara la 70-80 grade Celsius mi se pare mult mai putin probabila dezlipirea lipiturilor. E drept ca aspectul e un pic diferit dar, ca rezistenta la intemperii si protectie anticoroziva e chiar mai buna decat brunajul. Ar fi si asta o varianta de luat in calcul.
Mai nou, am vazut la ceva arme turcesti :shock: acoperirea exterioara a tevilor prin cromaj dur cu crom negru - la fel de rezistent ca cel de pe interior si absolut inoxidabil.
Mai exista si varianta teflonarii sau a vopselelor teflonate.
Mai exista si varianta vopsirii cu noile vopsele, acum accesibile si pe piata, care se folosesc la vopsirea in diferite nuante de camuflaj dar pot fi folosite si uni - temperatura de fixare a vopselii este iar sub cea 'critica'.

Nici brunajul la rece 'cu tampon' nu e de lepadat. Cu migala, se pot obtine acasa rezultate foarte bune chiar si la tevi, pe toata lungimea. e drept ca nu e asa rezistent ca cel 'cald' dar se poate aplica de cate ori vrei fara sa 'rozi' din materialul tevilor. Ba chiar poti obtine si 'efecte speciale' :P

Cat despre 'punctul de sudura', m-as abtine! Temperatura prea mare decaleste teava in acel loc, ba chiar poate exfolia cromul de la interior.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde Ghinda pe 27 Iun 2007, 10:03

violiv scrie:at despre 'punctul de sudura', m-as abtine! Temperatura prea mare decaleste teava in acel loc, ba chiar poate exfolia cromul de la interior.

Daca te-ai uitat la ce am scris, nu este adevarat :lol:
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Mesajde rechinu pe 27 Iun 2007, 10:28

mmarius scrie:Daca te intereseaza la Bistrita este armurier care face asa ceva. Dar are preturi ca si in west. Multe arme dupa ce au fost pe la Cugir au ajuns la el pentru remedieri. In orice caz paturile si monturile nu au egal. Iti face pat dupa catalog, masura, etc si calitatea lemnului si finisajelor este comparabila cu cea de la blaser. Am vazut un asemenea pat si mi-au cazut ochii, eram sigur ca era un blaser, cind am privit teava era un ij!!!!!!Este adevarat ca la baia pentru bronaj exista riscul sa se dezlipeasca.

Imi dai si mie ceva o adresa un numar al armurierului, vreau sa fac si eu un pat calumea a arma mea.
Vanatoarea......arta si pasiune
Avatar utilizator
rechinu
Membru activ
 
Mesaje: 97
Membru din: 29 Noi 2006, 08:42
Locaţie: in miscare

Mesajde Cristi pe 27 Iun 2007, 16:15

Am sters posturile lui Ghinda si casian,care se inflamasera putin, din cauza caldurii de afara si al subiectului fierbinte! :D

Eu mai lipesc sine uneori, traditional, cu cositor, dar numai cand n-am incotro. Operatia e migaloasa, cere obligatoriu ceva experienta si multa rabdare. Folosesc cositor industrial, ciocan de lipit mare, incalzit la foc.
Dupa decaparea obligatorie a zonei de lipit cu apa tare,lipirea se face succesiv, pe 2-3 cm lungime de sina,urmata de racire, avand grija sa nu preincalzeasca prea mult zona pentru a evita dezlipirea sinei de jos.Atentie trebuie si la evacuarea gazelor de la lipire, care se acumuleaza intre tevi si sufla cositorul afara. Unele tevi au o mica gaura in sina de jos pentru a preveni acest efect.Mai sunt chitibusuri de indemanare si de felul cum simti fierul in lipitura, ca sa iasa sina nefalfaita. Dupa inchiderea completa a lipiturii, se curata cositorul cu migala pana la disparitia din zona vizibila a lipiturii. Se trece la brunaj, de preferat la rece, si repetat.
Cei de la Cugir baga tevile in baie calda, iar solutia se strecoara in spatiul dintre sine, unde , fiind coroziva, incepe procesul de dezlipire al tevilor de sine. Acea zona ar trebui , dupa brunare, curatata si stabilizata, dar asta presupune o alta operatie migaloasa, care sunt sigur ca cei de acolo o sar.
Asta e reteta mea home made, sau balcon made, nu contest procedeele altor specialisti mai priceputi, cu tehnologii si solutii moderne, asa ca nu ofer nici o garantie! :D
Ultima oară modificat de Cristi pe 27 Iun 2007, 16:41, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
Cristi
Veteran
 
Mesaje: 2689
Membru din: 09 Mar 2004, 11:03

Mesajde casian pe 27 Iun 2007, 16:23

"Dume"din categoria asta vroiam sa aud...multam fain Cristi si pentru una si pentru alta.Sunteti o mana de voi care intr-adevar le stiti... :wink:
casian
 
Mesaje: 11
Membru din: 23 Noi 2006, 13:23
Locaţie: Lugoj


Înapoi la Arhiva forumului

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori

Publicitate