Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 29 Mar 2024, 10:20

Etica impuscarii ursului in Romania

Sectiune dedicata normelor de etica vanatoreasca , scrise si nescrise , comentarii , gesturi etic regretabile , relatari , obiceiuri vechi , etc

Moderatori: liviur, MAsterD

Etica impuscarii ursului in Romania

Mesajde valpangica pe 05 Dec 2005, 17:16

Un subiect dureros pentru cinegetica din tara noastra . AGVPS-ul prin persoana d-lui Selaru are o pozitie super constructiva in acest domeniu , din pacate intersele financiare ale Romsilva si ale MAPDR , in special ale zonelor Covasna - Harghita , sunt de-a dreptul jignitoare pentru orice cinegetician sau macar vanator informat .
Subiectul poate fi dezvoltat - si avem materiale destule pe site . Astept pareri din partea voastra cu privire la interseul cu privire la acest subiect si o sa punem la dipozitie tot ce avem material scris - plus citeva observatii personale .

Imagine
valpangica
Site Admin
 
Mesaje: 1203
Membru din: 03 Ian 2004, 14:45
Locaţie: Bucuresti

ursul pacalit de vulpe

Mesajde francisc pe 10 Dec 2005, 01:45

Si de ce ma rog, dom Pangica, ar trebui sa fie interesati de vanarea ursului vanatorii din RO? Cati dintre ei au capatat autorizatie sa puste urs in ultima suta de ani? De ce nu discuti acest subiect cu "nobilimea" cinegetica?
fc
francisc
 

Mesajde valpangica pe 11 Dec 2005, 14:25

@francisc

Sa stii ca nu e chiar asa cum spui tu . Poti impusca urs - cu conditia sa il poti plati - si costul e destul de piperat . Dar in conditiile in care poti duce vreo 50 milioane lei / urs poti impusca si 5 piese daca vrei . Pina la urma nu poate costa ursul cit 2 iepuri sau cit un tzap !
valpangica
Site Admin
 
Mesaje: 1203
Membru din: 03 Ian 2004, 14:45
Locaţie: Bucuresti

Mesajde valpangica pe 17 Dec 2005, 13:59

Citeva consideratii de la care plecam in discutia asta :

1. Reprezentantii RNP - cei care obtin cei mai multi bani de pe urma ursului - sustin - in continuare necesitatea hranirii ursilor , in scopul cresterii prolificitatii lor si impuscarii la nada , din observatoare inalte , motivat de faptul ca in astfel de conditii , vinatoarea se practica fara riscuri si totodata selectiv , evitindu-se impuscarea femelelor si ursilor mici

Lasati-ma sa explic eu motivele pe romaneste :

- domnul Hans , Nielsen , Giuseppe , sau cum i-o mai chema pe vanatorii astia straini nu au timp sa stea mai mult de 2-3 zile in tara noastra . De aceea silvicultorii trebuie sa il duca la punct ochit - punct lovit - de aici rezulta nadirea si observatoarele
- aceeiasi domni nu vor sa impuste orice urs - pentru ca el tot costa 8.000 EUR indiferent de marime ( mai exista o sectiune de 5.000 EUR dar astia sunt ursi mici ) . Daca strainul tot da banii astia vrea sa isi ia o "piesa" capitala . De aici nadirea , observatorul si refuzul vanatorilor la goana unde impusti ce iti iese in stand ( si daca iti iese ! ) nu ce vrei tu .
- in general vanatorii astia sunt in virsta si ar exista un pericol real sa faci cu ei o vanatoare la goana . Din motive de scandal international , se alege eliminarea oricarui pericol la vanatoare
- in loc sa ii duca pe vanatori prin padure toata ziua , silvicultorii isi mai aloca si citeva ore pentru cabana - spritz , masa , fete , etc - de unde se mai aduna sume frumusele . De aici rezulta graba vanarii la observator , samd .
- vrajeala cu puii si femelele e pentru prosti , nu pentru cine stie cu adevarat cum curge o astfel de vinatoare cu strainii .
- mai fac si smecherii astia de la RNP . Daca strainul rateaza focul , da padurarul cu ceva singe pe jos ca sa ii ia omului banul pe piesa ranita ! E o industrie pe bani multi pe care nu stiu cine naiba o poate darima . Noi incercam numai sa spunem lucrurilor pe nume .


Consideratii ale vanatorilor si AGVPS :

1. Ursii , care de milenii au vietuit fara a fi hraniti de om , nu au nevoie nici de hrana si nici de sare special administrata in sararii , precum au sustinut si reglementat absolut aberant unii reprezentanti ai MAPAM si RNP ; adaptarea speciei la "somnul de iarna" il face sa depaseasca usor perioada deficitara in hrana , prin reducerea activitatilor metabolice , pe seama grasimilor acumulate pina toamna tirziu ; asadar hranirea complementara a ursilor nu poate fi considerata o necesitate.

2. Nadirea , practicata mai ales cu reziduuri de abator , nu poate reduce decit insignifiant pagubele produse de ursi si nu se face , de fapt , din acest motiv , ci pentru atragerea ursilor mari in locuri in care pot fi mai usor ucisi prin impuscare ; atita vreme cit ursii mari stapinesc zona , ursii mici si femelele cu puii nu se vor apropia de nada ; reversul acestei practici , indiferent de ceea ce se sustine , il constituie obisnuirea ursilor cu carne cruda , parazitarea unor exemplare prin intermediul reziduurilor de abator si mai ales , impuscarea masculilor dominanti

3. Protectia femelelor cu pui si ursilor mici ca dimensiuni , prin alegerea si impuscarea masculilor dominanti , este si ea gresita si ar fi de-a dreptul catastrofala daca ar fi asa ; din populatii in care domina in mod natural masculii , structurate normal pe clase de virsta si sexe , s-a ajuns acum la populatii in care predomina femelele si tineretul , in toate zonele de nadire , zone care au ocupat practic tot habitatul ursilor in Romania ; faptul ca numarul puilor la femele , a crescut surprinzator , de la 1-2 la 2-3 sau chiar 4 pui , nu poate fi decit reversul hranirii la troaca a ursoicelor , ci trebuie sa ia in calcul si o eventuala reactie populationala de autoaparare la un anumit factor de stress , care poate fi foarte bine destructurarea grava a populatie ursidae la care s-a ajuns , precum si conturbarea in permanenta a habitatului in care convietuiesc .


Hai sa incepem de aici . Deja mi s-a urcat singele in cap de nervi , pentru ca stam impasibili si ne uitam cum ne impusca altii ursii si cum fac altii averi - mai ales prin Covasna si Harghita .

Imagine
valpangica
Site Admin
 
Mesaje: 1203
Membru din: 03 Ian 2004, 14:45
Locaţie: Bucuresti

masacrul ursului brun

Mesajde valpangica pe 17 Dec 2005, 14:18

Link : http://news.softpedia.com/news/1/2004/J ... 6627.shtml

Romanii se lauda ca in Romania traiesc majoritatea ursilor din Europa. E, paradoxal, "mostenirea buna" a comunismului, mai precis a nebuniei liderilor comunisti de a participa la vinatoare. Inainte de razboi, ursul era considerat un animal periculos pe care taranii il puteau vina in voie, astfel incit in 1940, in tara, mai traiau 1.000 de exemplare. Odata instalati la putere, liderii comunisti au dat in patima vinatorii. Ursul brun a fost protejat pentru a avea ce sa vineze nomenclatura. In 1964, Gheorghiu-Dej i-a lasat lui Ceausescu 4.000 de ursi in padurile patriei. In 1989, Ceausescu (singurul vinator ce avea voie sa ucida ursi in Romania) a lasat mostenire 8.000 de exemplare. Vinatoarea ursilor s-a democratizat dupa ‘89 si, potrivit ultimelor date oficiale, in 1997 erau 5.600 de exemplare. Fundatia Aves, o organizatie neguvernamentala din Harghita, considera ca cifrele sint umflate de autoritati pentru a se permite vinarea cit mai multor ursi. In realitate, in opinia organizatiei, in Romania ar mai trai 2.000-2.500 de exemplare.
Raportul preliminar privind situatia ursului brun dat publicitatii de fundatia Aves incepe alarmist:
- In urmatorul deceniu ne putem astepta la disparitia partiala sau totala a speciei din Carpatii Romaniei. Presedintele organizatiei, Laszlo Szabo-Szeley, spune ca a tras aceasta concluzie dupa ce a studiat in amanunt situatia din Harghita, locul preferat de vinatoare al lui Ceausescu, zona unde traiesc cei mai multi ursi din Romania. Si, considera domnul Laszlo, situatia se poate extrapola la nivelul intregii tari. In 1989, erau 1.200 de ursi in Harghita, iar acum nu ar mai fi decit 250-260 de astfel de salbaticiuni. Fundatia Aves vorbeste despre "masacrarea ilegala a ursilor prin metode interzise" si incalcari grave ale legislatiei de care ar fi vinovate directia silvica locala si filialele Asociatiei generale a vinatorilor. Laszlo Szabo-Szeley a intocmit un raport preliminar pe care l-a inaintat primului-ministru Adrian Nastase si mai multor institutii europene. De la Bucuresti, unde locuiesc primii vinatori ai tarii, nu a primit nici un raspuns. A primit insa un raspuns de confirmare de la Parlamentul European. Institutia europeana a raspuns memoriului Fundatiei Aves in 10 decembrie, la trei zile dupa ce a fost inregistrat. Scrisoarea de confirmare a ajuns la Odorheiu Secuiesc abia dupa trei saptamini, pe 31 decembrie. Plicul cu raspunsul Parlamentului European era deja deschis, spune presedintele fundatiei Aves. Laszlo Szabo-Szeley a lansat la sfirsitul lui noiembrie si o motiune prin care cere autoritatilor sa protejeze ursul brun. A strins pina acum peste 1.500 de semnaturi, majoritatea din Occident.

Acelasi urs, numarat de mai multe ori

Potrivit normelor menite sa asigure conservarea speciei, se poate vina un urs la zece exemplare. In baza estimarii numarului de exemplare dintr-un judet, in fiecare an este stabilita asa-numita "cota de recoltare", numarul de ursi care pot fi impuscati. Potrivit raportului fundatiei Aves, aceste cote ar fi umflate "in birou" pentru a se putea vina in voie:
Un urs este "numarat" si in locurile de pasaj pe unde a trecut intimplator. Intr-o singura noapte un urs poate strabate pentru procurarea hranei o distanta de 15-20 km, fiind numarat pe tot parcursul traseului. In zonele de deal, un urs este numarat de circa trei ori pentru a avea cote de recoltare cit mai mari.
De exemplu, in urma numaratorilor statului, pentru sezonul de vinatoare 2003-2004 s-a aprobat vinarea a 74 de ursi in Harghita. Fundatia Aves a realizat propriul sistem de numarare, pe care-l considera mult mai exact (a numarat birlogurile ursilor, in perioada de hibernare) si a tras concluzia ca putea fi aprobata impuscarea a cel mult zece exemplare. Problema estimarii cit mai exacte a numarului de salbaticiuni este deci cruciala. Ea a fost dezbatuta la o conferinta organizata in iunie, la Poiana Brasov, de Consiliul Europei, privind conservarea faunei in Carpati. In aprecierile finale se arata ca exista motive de indoiala privind estimarea numarului de animale salbatice:
De cele mai multe ori metodologia este prost stabilita si nestandardizata, este o mare posibilitate ca acelasi animal sa fie numarat de mai multe ori si nu exista nici un control independent al calitatii sau corectitudinii datelor. O evaluare facuta in general sistemelor de estimare din tarile carpatice, cu atit mai potrivita Romaniei, avind in vedere secretomania legata de domeniul vinatorii, secretomanie mostenita de la Ceausescu o data cu patrimoniul de salbaticiuni.
Fundatia Aves acuza autoritatile ca infesteaza vinatul prin momirea ursilor folosind cadavrele unor animale. E asa-numitul "vinat la hoit", in care ursii sint obisnuiti sa vina si sa se hraneasca din cadavrul unui animal domestic (cal, vaca, porc) mort in ograda statului. Vinatorul sta aproape, bine ascuns intr-un adapost, si vineaza
de la citva zeci de metri ursul naravit. Potrivit lui Laszlo Szabo-Szeley, in judetul Harghita s-ar fi dezvoltat de pe vremea lui Ceausescu metoda OTH" (de la observator tip Harghita) , constructii solide din lemn si beton din care se vineaza fara nici un risc si fara a-i da animalului nici o sansa. Laszlo Szabo-Szeley mai sustine ca in Harghita ursii ar fi vinati ilegal in birlog, iar femelele gestante ar fi ucise toamna sau la inceputul primaverii, cind puii sint inca in birlog.
In finalul raportului sau, presedintele Fundatiei Aves cere primului-ministru sa dispuna "reevaluarea de urgenta a efectivelor de ursi".


"Ursul brun nu e nici pe departe amenintat in Romania", sustine cercetatorul stiintific George Predoiu, manager la Institutul de cercetari si amenajari silvice, institutie guvernamentala. Domnul Predoiu spune ca la Harghita managementul asigurat de filiala RNP este foarte bun. “Uniunea Europeana si alte organizatii dau bani pentru proiecte si actiuni de conservare, dar ca sa primesti proiectul trebuie sa provoci problema. Probleme vor putea aparea in viitor, dar nu din cauza vinatului, ci prin construirea de autostrazi si marirea intravilanului.
valpangica
Site Admin
 
Mesaje: 1203
Membru din: 03 Ian 2004, 14:45
Locaţie: Bucuresti

Mesajde valpangica pe 17 Dec 2005, 14:24

Link : http://www.gardianul.ro/print.php?a=dez ... 011203.xml

"The Independent": Britanicii extermina ursii din Carpati

Prestigiosul cotidian britanic "The Independent" a acordat importanta speciala unui caz semnalat si de presa din Romania, in ce priveste posibila exterminare a ursului brun din tara noastra. Vanatorii de ursi din Marea Britanie si alte tari din Europa Occidentala ameninta cu disparitia speciei ursului brun din Romania, tara care, dupa Federatia Rusa, are cea mai mare populatie de asemenea animale din Europa. Acest avertisment a fost dat de organizatia de mediu "Aves", informeaza "The Independent". Cautatorii de astfel de trofee, dintre care, anual, cativa zeci provin doar din Marea Britanie sunt dispusi sa plateasca pana la 10.000 de lire sterline pentru a avea sansa de a impusca un urs brun, in Carpatii romanesti.

Vanatoarea, "sport" legal in Romania

Romania este singura tara din Europa, exceptie facand Federatia Rusa, unde acest "sport" este legal. Potrivit unui raport realizat de organizatia "Aves" de protectie a naturii, ursul brun, ruda mai indepartata a ursului grizzly, care traieste pe teritoriul Americii de Nord, este amenintat cu disparitia, in urmatorul deceniu, daca vanatoarea continua sa se desfasoare in aceleasi conditii. Conform "The Independent", Guvernul de la Bucuresti declara ca, in prezent, in Romania traiesc 6.276 asemenea ursi, dar studiul efectuat de "Aves" sustine ca numarul real este mult mai mic si se datoreaza, partial, metodelor crude si ilegale folosite la vanatoare. Ca momeala sunt utilizate lesurile de cai si vaci, iar in vanatoare sunt ucise, inclusiv femelele-urs care au pui, a declarat presedintele acestui grup, Szabo-Szeley Laszlo, informeaza cotidianul britanic. Laszlo a spus, de asemenea, ca el stie de existenta a numai 250 de animale din aceasta specie, in judetul Harghita, unde se afla majoritatea ursilor. Numarul acestora a scazut, insa, de la 615, cati erau in 1997.

Ministerul Agriculturii protesteaza

"Cifrele noastre sunt complet diferite", a contrazis Gabriel Girban, purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, care a acordat permisiunea, ca 658 de ursi sa fie ucisi doar, in acest sezon. "De fapt populatia de ursi bruni este mult mai mare decat ar fi situatia ideala, recomandata de specialisti, pentru acest habitat, adica 4.080", a adaugat acesta. In Romania nu au existat vanatori ilegale, pentru ca "este mult mai simplu si mai profitabil sa platesti taxele de rigoare si astfel sa vanezi, conform legilor in vigoare", a mai spus Girban, citat de "The Independent".

Watkins: Cifrele nu sunt credibile

Dar Victor Watkins, directorul Societatii Mondiale pentru Protectia Animalelor, a declarat ca Guvernul roman nu ar fi putut fixa cota de vanatoare, adica numarul exact de ursi care pot fi vanati, daca nu ar sti si care este marimea populatiei ramase. "Chiar daca o parte dintre acestia trebuie ucisa, deoarece unii ursi sunt agresivi, sau pentru ca o zona este suprapopulata, acest fapt trebuie realizat cu mijloace umane. Vanatoarea este, de cele mai multe ori, facuta de amatori si poate avea ca rezultat ranirea ursilor care mor, de-abia dupa cateva zile de suferinta.

"Nu putem vorbi de un masacru"

Colin Shaw, un om de afaceri britanic, care detine o agentie ce promoveaza ecoturismul in Romania, declara ca numarul de ursi bruni din tara nu a scazut la fel de dramatic precum sugereaza "Aves": "In nici un caz nu putem vorbi despre un masacru. Exista, intr-adevar, probleme reale, dar ma tem ca "Aves" le utilizeaza doar pentru a se promova in afara granitelor tarii. Romania a castigat de pe urma activitatii de vanatoare aproximativ 30 de milioane de euro, in comparatie cu cele 100 de milioane ale Ungariei, desi aici vanatoarea se practica la o scara mult mai mare", a adaugat Shaw, citat de cotidianul britanic.
valpangica
Site Admin
 
Mesaje: 1203
Membru din: 03 Ian 2004, 14:45
Locaţie: Bucuresti

Mesajde valpangica pe 17 Dec 2005, 14:27

Link - http://www.avestours.ro/ursusarctos/art ... dianul.htm

UE ne refuză ursul
Tiberiu Lovin, Oana Popescu


Întrunit săptămîna trecută la Bruxelles, Scientific Review Group (SRG), organism specializat al UE, a adoptat o rezoluţie severă pentru statul român: interzicerea importului de trofee de urs din România în UE. Votul a fost dat în unanimitate de ţările membre. Interdicţia va fi ridicată dacă Guvernul român demonstrează că populaţia de urs brun este destul de numeroasă şi protejată conform normelor legale. Pînă acum, autorităţile române nu au putut convinge UE de acest lucru, iar oficialii europeni susţin că au motive întemeiate să creadă că se vînează mult mai mulţi urşi decît ar fi legal, iar populaţia scade îngrijorător.

Salvaţi ursul brun carpatin

Preşedintele Fundaţiei AVES, Laszlo Szabo, a fost primul care a aflat de rezoluţia SRG. El prezentase deja rapoarte alarmante privind situaţia populaţiei de urşi din România şi declanşase campania internaţional㠄Salvaţi ursul brun carpatin“. „Nu am fost luat în seamă de autorităţile române, de la ministere pînă la primul vînător al ţării, premierul Adrian Năstase. Atunci am trimis raportul la foruri internaţionale, printre care şi la CITES, organismul ce supraveghează comerţul cu animale protejate, astfel încît acesta să nu ameninţe supravieţuirea speciilor“, ne-a declarat preşedintele AVES. Szabo spune că în România cota de vînătoare este mult prea mare faţă de numărul de exemplare rămase.

UE cere stoparea vînătorii excesive

Şefa Biroului CITES din Ungaria, Katalina Rodicsi, ne-a declarat că, în afară de rapoartele ONG-urilor, a existat şi o reacţie la numărul mare de trofee ce vin din România. „Am observat o creştere de-a lungul anilor. Singurele date pe care le-am văzut au fost cele de la asociaţiile pentru protecţia animalelor, iar ele arată că numărul exemplarelor vînate este alarmant. Aşteptăm ca Guvernul României să contrazică aceste informaţii sau să ia măsuri pentru stoparea vînătorii excesive“, ne-a mai spus Katalina Rodicsi.

Acelaşi lucru a fost confirmat de Tony Carritt, de la Direcţia Generală de Mediu din cadrul UE de la Bruxelles. „O firmă din România a cerut autorizaţie pentru a exporta un număr mare de trofee de urs în Ungaria. Asta i-ar fi permis accesul pe piaţa UE. Ungaria a respins cererea, iar restul statelor au susţinut decizia Budapestei, pentru că statutul speciei în România este in- cert. Am luat această măsură de precauţie, iar efectul rezoluţiei este imediat. SRG se va mai întruni pe 15 martie, iar în această perioadă România trebuie să respecte decizia. Dacă autorităţile ne vor convinge că ursul brun este protejat şi se respectă normele legale de vînătoare, vom putea ridica interdicţia şi mai devreme“, ne-a declarat Carritt.

Autorităţile române nu ştiu încă nimic despre rezoluţia UE. De la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, şeful Biroului de presă, Silviu Molnar, ne-a spus că deocamdată nu a fost primit nici un document oficial, iar de la Ministerul Mediului am primit acelaşi răspuns din partea secretarului de stat Ioan Jelev.

În 15 ani au dispărut 6.000 de urşi

Conform raportului SRG, în 1989 populaţia de urşi era de 7.780 de exemplare, iar acum a ajuns la puţin peste 2.000. Ca exemplu de masacru a fost dat judeţul Harghita, unde în 1989 erau 1.185 de exemplare, iar acum abia au putut fi număraţi 250 de urşi bruni. În anul 2000, pe piaţa UE au fost exportate 150 de trofee, pentru ca în 2003 să fie scoase pe piaţa UE 210. În ceea ce priveşte carnea de urs exportată, în 2000 s-au comercializat 15.000 kg de carne de urs, iar în 2003 - 25.000 kg.

Cifre incerte privind şeptelul de urşi

Pentru sezonul de vînătoare 2003-2004 s-a aprobat o cotă de 658 de urşi bruni, cu 100 de exemplare mai mult faţă de 2001. Ministerul Agriculturii se justifică cu cifre privind populaţia de urşi, de 3 ori mai mare decît în datele AVES. UE a considerat însă că fundaţia are dreptate în legătură cu cifrele, aşa că a stopat exportul de trofee din România.
valpangica
Site Admin
 
Mesaje: 1203
Membru din: 03 Ian 2004, 14:45
Locaţie: Bucuresti

Re: masacrul ursului brun

Mesajde Marius pe 17 Dec 2005, 17:07

valpangica scrie:Ursul brun nu e nici pe departe amenintat in Romania", sustine cercetatorul stiintific George Predoiu, manager la Institutul de cercetari si amenajari silvice,


Poate sa spuna altceva? Cine carteste, zboara!

Fiindca titlul topicului se refera la etica vanatorii de urs, imi aduc aminte ca nea Vlasin (daca nu stiti cine e, il gasiti la galeria foto la Marius) imi spunea ca ursul se impusca intr-un singur fel: la dibuit. Mai spunea ca, pentru siguranta vanatorului, nu se trage in ursul care e pe deal deasupra vanatorului, ci numai atunci cand vanatorul e sus si ursul in vale. Asta pentru ca atunci cand ursul e grav ranit, in general o ia la vale.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3242
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Mesajde razvy pe 18 Dec 2005, 07:40

Numerele de mai sus sint de speriat ... :shock: :shock: o sa raminem fara ursi .
La noi se vineaza in diferite feluri , in general la pinda , in canada se practica vinatoarea la nada care e foarte sigura mai ales unde populatia este mare. In statul New York ai dreptul la 1 urs cu autorizatia anuala de vinatoare si nu se plateste nimica in plus si se poate lua cu arcul sau cu arma , In New Jersey e mai complicat se face o loterie daca sint mai multi aplicanti si se vineaza numai cu shotgun-ul dar la anul vor sa dea voie si cu arcul ... :wink: :wink: .
La fel nu se plateste nimica in plus statul Maine are aceasi regula ca si NY .
razvy
 

Mesajde MIHAI_IONUT_DANIEL pe 23 Dec 2005, 10:37

suntem romani!ne vom da seama de ce am facut doar cand nu vom mai avea nici macar un urs in libertate!
poate doar o noua conducere agvps,scolita pe afara,ar putea sa faca ceva!
Avatar utilizator
MIHAI_IONUT_DANIEL
Veteran
 
Mesaje: 379
Membru din: 17 Noi 2005, 21:47
Locaţie: bucuresti

nu stim

Mesajde francisc pe 23 Dec 2005, 20:02

Discutiile pot contiua la nesfarsit. Pro si contra.
Parerea mea este ca nu se cunoaste situatia. ICAS-ul a elaborat de curand un program de management al ursului brun. De fapt la acest program au colaborat o serie de organizatii non-guvernamentale (nu stiu daca si Aves, se pare ca Laszlo Szabo a decedat). Programul de management prevede in primul rand evaluari corecte ale efectivelor. Apoi, daca va fi cazul, adica exista numar suficient, se va face si recolta.

Parerea mea este ca RNP nu are dreptul se exploateze ursul in felul in care o face acuma, adica asa cum a descris Val mai sus. Nu-i nimic rau sa faci bani (chiar si prin mijloace nu tocmai crestine), atat timp cat banii respectivi sunt folositi unde trebuie. In prezent banii castigati se duc unde? Spuneti-mi voi unde se duc.

Iar in ce priveste SUA, grizzly nu sunt pe cale de disparitie, dimpotriva, se va deschide in curand sezon de vanatoare in statele din nord-vest.
fc
francisc
 

Mesajde marius.a.d pe 24 Dec 2005, 16:19

Razvy, in provincia British Columbia a Canadei, este interzisa vanatoarea la nada a ursilor, atat negri cat si grizzly. Vanatorii, chiar cei ce vaneaza cu arcul (am vanat si eu un urs negru) n-au decat sa vaneze de pe sol, la acelasi nivel cu ursul.
marius.a.d
 

Mesajde razvy pe 24 Dec 2005, 19:37

Marius a. d. Unde ai vinat tu in BC ? Cit despre vinatoarea la Nada este legala citeste regulamentul .
Nu am inteles vinatoarea de pe sol de ce trebuie facuta si nu din stand ?
razvy
 

Mesajde marius.a.d pe 24 Dec 2005, 20:56

Pt. Razvy

Locuiesc in BC de 11 ani. Ursul l-am vanat in Insula Vancouver, Conuma River.

Hunting & Trapping Regulations Synopsis 2005-2006, pagina 16:

NOTES
...
"6 bear may not be hunted by placing bait or by using a dead animal or part of it as bait"

La pagina 3 este definitia pt. "bait":

"Bait - means anything, including meat, cereals, cultivated crops, restrained animal or any manufactured product or material that may attract wildlife and includes plastic or other imitation foods"
marius.a.d
 

Mesajde razvy pe 26 Dec 2005, 06:41

Mariuse .....
Am amici care au fost acolo si au vinat Urs Negru cu Bow & Arow over bait?
Citeste aici .. Poate sint sectiuni ale provinciei unde nu se vineaza asa .
http://www.outdoorcanada.ca/special/opi ... ause.shtml
razvy
 

Mesajde marius.a.d pe 26 Dec 2005, 08:32

Pai in articol zice exact asta: in BC e interzis: "This negative view of bear baiting could be expected from hunters in B.C., where the practice is banned,". De altfel poti citi regulamentul BC-ului aici.

http://www.env.gov.bc.ca/fw/wild/docume ... _05_06.pdf

Scroll down la pagina 16 si citeste singur.
marius.a.d
 

Mesajde razvy pe 26 Dec 2005, 12:27

Sa fi fost privat land ? nu stiu ? ...cert e ca in Canada se vineaza la nada si chiar destul de puternic .
razvy
 

Mesajde marius.a.d pe 26 Dec 2005, 17:28

Am mai postat informatia asta pe forum: Canada este o alcatuire de provincii si teritorii si fiecare din ele are guvern, adunare lesgislativa si legi si regulamente propri. Practic, din multe puncte de vedere sunt ca niste tari diferite si trebuie citit regulamentul provinciei unde vrei sa vanezi. In BC legea este aceeasi si pt. terenul public si pt. cel privat care de altfel e foarte redus ca suprafata de vanatoare. In orice caz, un vanator ce nu este rezident al provinciei trebuie sa angajeze un ghid si ala se presupune ca stie si respecta legile.
marius.a.d
 

Mesajde valpangica pe 27 Dec 2005, 16:06

MIHAI_IONUT_DANIEL scrie:suntem romani!ne vom da seama de ce am facut doar cand nu vom mai avea nici macar un urs in libertate!
poate doar o noua conducere agvps,scolita pe afara,ar putea sa faca ceva!


Draga Mihai , unde sa fie scoliti specialsti ????? La noi exista cei mai buni specialisti in urs brun din Europa ( poate lasam Rusia deoparte ) pentru ca de bine de rau au obiectul muncii . Nu poti specializa cinegeticieni in tari in care ursul brun a disparut acum 300 ani !
valpangica
Site Admin
 
Mesaje: 1203
Membru din: 03 Ian 2004, 14:45
Locaţie: Bucuresti

Mesajde razvy pe 29 Dec 2005, 17:18

In orice caz, un vanator ce nu este rezident al provinciei trebuie sa angajeze un ghid si ala se presupune ca stie si respecta legile.[/quote]
Marius .a.d.Dar daca vin in BC si vinez cu tine este legal sau imi trebuie un ghid oficial ?
razvy
 

Mesajde marius.a.d pe 29 Dec 2005, 19:59

Pt. Razvy:

Din pacate trebuie sa angajezi un ghid. Eu as putea merge la vanatoare numai cu un cetatean canadian din alta provincie sau cu un cetatean strain care imi e ruda: unchi, tata, bunic, nepot dar nu var. Si asta in cazul in care as reusi sa iau a Permit to Accompany.
marius.a.d
 

Mesajde razvy pe 30 Dec 2005, 17:15

Da e destul de complicat la voi cu ghizi astia , nu-mi placa sa merg si sa stau cum zice ala . sau sa ma duca si sa ma lase in pom sa ma ia la 6 dupamasa la cabana .
razvy
 

Mesajde marius.a.d pe 30 Dec 2005, 18:32

Si asta nu e tot. Extremistii anti-vanatoare au cumparat dreptul de a vana cu cetateni straini pe o importanta parte a provinciei, in zona de coasta cam pe unde e insula Princess Royal. Au dat peste 1 milion CAD si se pare ca asta e noua lor strategie. Oricum, cine vrea sa vaneze in BC cred ca ar trebuie sa o faca acum sau cat mai repede. Exista mari sanse ca tara asta (Canada) sa treca prin transformari (prea) mari, poate chiar sa dispara.
marius.a.d
 

Mesajde razvy pe 30 Dec 2005, 18:37

Daca dispare cine o ia ? :wink:
Extrenisti astia chiar ma supara .. au inceput si aici sa ghitaie prin parcari . Parca le omor ciinele din casa , astia habar nu au cum arata o padure vazuta din interior , poate daca le lasa cineva TV pe Discoveri ...
It makes me sick 2 my stomach
razvy
 

Mesajde cata pe 11 Apr 2006, 15:07

Draga Val, din cate stiu eu apropo de vanatoarea la urs nada naturala este interzisa de lege, deci nu mai ai voie sa nadesti ursul cu starvuri, tocmai pentru ca vine prosteste am inteles ca acum trebuie sa se foloseasca tot felul de inlocuitori, naturali si fara carne.
Si hai sa va povestesc ce poate face un urs.Pana anul trecut toate cabanele din zona Cazanelor Mici precum si Baia Noua si Eibenthal, sate cu populatie majoritara de origine ceha cele din urma, erau terorizate de un urs, care nu mai prefera vanaroarea ci luatul porcilor direct din custile oamenilor, acest urs controla o zona fantastic de mare putand fi azi la o cabana si maine la 30-40 km departare.In sfarsit cu bunavoinata ajvps s-a reusit impuscarea lui..O namila cred ca medaliabil cu aur la piele...
Asta este povestea din zona mea...
Parerea mea este ca un urs invatat la carne poate deveni extrem de periculos inclusiv pentru oameni...
O alta spusa de Mitica Georgescu in cartea 'Vanatorile lui Ceausescu asa cum au fost ele' este despre un inginer silvic caruia i se datora colonizarea de ursi din zona Argesului care la o evaluare de urs a avut ghinionul sa aiba o umbrela in mana si sa o deschida cand un urs a venit la el o lovitura si mort...Deci si-a gasit moartea in munca lui de-o viata..
Cat despre intalinirea mea cu ursul...postez un topic
Concluzia mea:
Vanatoarea la urs trebuie facuta cu mare atentie pentru ca este un animal extrem de periculos si cred ca asa cum spune lege este buna evitarea nadelor cu animale moarte sau cum ai spus tu Val cu resturi de abator.
........Piesa a patra conteaza.....
cata
Membru important
 
Mesaje: 166
Membru din: 26 Oct 2005, 12:35
Locaţie: Timișoara

Mesajde Cristi pe 10 Iun 2006, 08:31

Avatar utilizator
Cristi
Veteran
 
Mesaje: 2689
Membru din: 09 Mar 2004, 11:03

Mesajde Johny Wolf pe 10 Iun 2006, 09:05

:shock: Asta te felia dintr-o singura lovitura la ce arsenal avea.
Dadeai peste el prin padure, la cules de fragi si mure, cred ca pentru cativa ani ai fi fost campion la alergat suta de metri si maratonul.
Stafie Ionut
Avatar utilizator
Johny Wolf
Veteran
 
Mesaje: 481
Membru din: 29 Noi 2005, 12:14
Locaţie: Iasi

Mesajde cata pe 23 Iun 2006, 19:01

Foarte interesant am citit ca halise 2 oameni...bine ca l-au scos din circuit!!!!!
........Piesa a patra conteaza.....
cata
Membru important
 
Mesaje: 166
Membru din: 26 Oct 2005, 12:35
Locaţie: Timișoara

Mesajde peace pe 26 Iun 2006, 22:47

Nu mai stiu pe care topic am citit de ursul din germania.A murit saracul azi dimineata,l-au impuscat nemtii ca cica aveau prea multi :shock: De 170 de ani nu mai au avut un urs,acum au avut pt cateva saptamani :cry: si l-au lichidat la viteza.E scandal acum dar se trantesc toate usile si nu vor sa comenteze.Avea 2 ani ursuletul. :cry:
Peace
Avatar utilizator
peace
Membru important
 
Mesaje: 166
Membru din: 08 Mai 2006, 15:37


Înapoi la Etica si legi nescrise

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 19 vizitatori

Publicitate