Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Capriorul mascul, Sacalul, Vulpea.

-Pasari: Cioara griva, Cotofana, Stancuta (din 15 iulie).

 
 
Publicitate
 
 
 
Viezure
23378 vizualizări

Viezurele (Meles Meles L.) - animal plantigrad, viezurele este interesant, atit prin infatisarea lui, cit si prin modul retras de viata. Este scund, indesat, mai gros in partea din spate decit in partea anterioara, care incepe cu un bot ascutit. Picioarele sunt scurte, indesate, adaptate pentru sapatul vizuinilor. Blana este compusa din peri aspri, teposi, de culoare galbuie la baza, negri la mijloc si albiciosi la virf. Specifica este culoarea alba a capului, cu doua dungi negre care pornesc de la nas, cuprind ochii si urechile si se largesc, estompindu-se pe fondul culorii gitului.
Dimorfismul sexual nu este evident. Nici puii nu se deosebesc prea mult de adulti, decit prin marime. Viezurele traieste 15 ani. Mormaie si pufaie cind este atacat, plinge (tipa) cind este prins - similar iepurelui.
Urmele se aseamana cu ale ursului - dar miniaturizate. Prefera padurile situate in apropierea cimpurilor agricole, din zone de deal, de coline sau de cimpie. Este prezent si in Delta Dunari, locuind ziua aproape tot timpul in vizuina.
Este un animal omnivor - maninca larve si radacini, ierburi si grine, fructe, oua, legume, soareci, reptile, pui de iepuri, pui de pasari, etc. Consuma intimplator si cadavre.
Traieste izolat, cautind femela doar in perioada de imperechere si imediat dupa ce aceasta se produce o paraseste. Doar mama poate fi vazuta, de primavar pina toamna, cu pui dupa ea. Perioada de imperechere este iulie - august.
Viezurele petrece iarna hibernind la fel ca si ursul. Dormiteaza de regula de pe la sfirsitul lui noiembrie si pina pe la inceputul lunii martie. Nu-si stringe niciodata provizii in vizuina.
Vinarea viezurelui se face cu sanse destul de mari - prin pinda la vizuina - la lasarea serii. Viezurele are activitate exclusiv nocturna. Se mai poate vina si cu cainii la vizuina, dar metoda impune saparea vizuinii dupa intrarea cainilor. Vizuina de viezure este mult mai curata decit cea facuta de vulpi, fiind relativ usor de deosebit. Se impusca folosind alica de 3,5-4 mm sau arma cu glont de calibru mic, in perioada 15 august-15 aprilie
Trofeul conventional il constituie craniul, la care Romania detine recordul mondial, iar trofeul neconventional, parul lung si aspectuos din coama, strins in pampon sau blana intreaga.

 
© 2002-2020. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.