Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Capriorul mascul, Sacalul, Vulpea.

-Pasari: Cioara griva, Cotofana, Stancuta (din 15 iulie).

 
 
Publicitate
 
 
 
Criterii de alegere a armelor cu glont
16990 vizualizări
Ne propunem sa lamurim relatia controversata dintre lungimea tevilor armelor de vinatoare cu glont si precizia tirului acestora. Se afirma deseori ca o teava lunga mareste in mod considerabil precizia tirului. In parte afirmatia este corecta, dar unde ne oprim, si cum tinem cont de faptul de o teava mai lunga inseamna o greutate mai mare a armei, deci un recul mai puternic, care influenteaza tirul. In plus frecarea glontelui la iesirea din arma se face pe o suprafata mai mare, in acest fel acesta pierzind din energia cinetica initiala.
Observati deci, ca exista plusuri si minusuri date de lungimea tevilor, chestiuni concrete care influenteaza categoric precizia tirului.
Functie de terenul in care urmeaza sa vineze, un vinator cu experienta, isi va alege arma care ii va folosi cel mai bine. De exemplu, in teren greu, acoperit plin cu desisuri, in care vinatorul trebuie sa inainteze si sa traga, o teava scurta va fi cea mai recomandata. Avantajele notabile pe care le avem cu acest gen de arma sunt:
 • arma se epoleaza mai usor si mai rapid - fiind mai usoara
 • arma nu se "agata" si nu devine o povara la mers
 • ochirea tintei se face mai usor si mai rapid
 • eficacitatea nu are de suferit, pentru ca se presupune ca distantele de tragere sunt relativ mici

 • Dezavantajele sunt date de imposibilitatea folosirii unor calibre de mare putere si razanta, datorita faptului ca o teava scurta ( 51 cm ) nu are o grosime deosebit de mare a peretilor.
  Tevile lungi - de 61 cm - sau chiar 66 cm, ingreuneaza serios arma, cerind un efort suplimentar vinatorului, atit in terenuri grele - desisuri, stufuri, etc cit si pentru vinatorile la munte ( urcus ). In schimb pentru vinatorile la pinda, in observatoare sau tree - standuri, in care vinatorul are la indemina suport pentru sprijinirea armei, teava lunga face posibila folosirea unor munitii calitativ superioare, cu mare putere de stopare a vinatului, precum si posibilitatea lovirii acestuia la distante considerabil marite, fata de prima alternativa.
  Sigur ca exista si varianta de mijloc a tevilor de lungime medie - 56 cm - arma avind in acest caz o greutate mai suportabila, si putind trage cu munitii suficient de puternice. Un alt factor, rar mentionat, este si performanta fizica a vinatorului - caracteristici date de inaltime, greutate, conditie fizica, etc. In plus si experienta de tir a vinatorului conteaza in alegerea lungimii tevilor.
  Functie de lungimea tevii date, pentru vinator este foarte important sa faca alegerea cartusului potrivit pentru aceasta. Marii producatori de cartuse pentru vinatoare, pentru arme cu glont, au dezvoltat, munitii puternice cu mare putere de stopare, cartuse Magnum (.300 Winchester Magnum, 7 mm Remington ) etc. Pentru toate acestea este foarte important ca lungimea tevilor sa fie compatibila cu modul in care a fost proiectat sa functioneze munitia. Daca teava nu este suficient de lunga, cantitatea de pulbere cu ardere lenta nu are timpul necesar pentru a arde in intregime. Rezulta viteze intiale ale glontului mici, reculuri foarte mari si precizia tirului are de suferit. In orice catalog Remington sau Winchester, veti gasi mentiunea cu lungimea tevilor pentru care s-au calculat vitezele si traiectoriile gloantelor. De multe ori ni se atrage atentia ca folosirea unor arme cu tevi mai scurte decit cele cu care s-a facut testarea, va duce indubitabil la scaderea vitezei glontului ( cu un anumit numar de m/s la fiecare cm de teava in minus ) si la scurtarea traiectoriei acestuia.
  Astfel pentru calibrele Magnum - firmele Sauer, Krieghoff, Mauser recomanda o lungime a tevilor de 65 cm. Firma finlandeza Lapua recomanda teava de 69 cm pentru calibrul sau.338 Lapua Mag. si de 74 cm!! pentru calibrul de 6,5 x 55 Swedish la glontul de 10 grame. Noutatile in munitie Magnum ( Remington Ultra Magnum, Dakota, Lazzeroni, etc ) recomanda tevi de 28 inch ( 71 cm ) pentru a obtine rezultatele din tabelele balistice date de producator. Armele cu astfel de tevi ( peste 70 cm ) au o greutate destul de mare ceea ce face ca reculul sa fie relativ suportabil.
  Concluzia noastra este urmatoarea - vinatorul trebuie sa-si aleaga arma functie de:
 • caracteristicile fizice ale sale ( inaltime, greutate, conditie fizica )
 • conditiile din terenurile unde vinatorul vineaza mai des
 • munitia preferata - sau pe care o poate procura uzual
 • experienta in ani a vinatorului, la tipul de vinat cautat si pe fondurile de vinatoare accesibile
 •  
  © 2002-2020. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
  exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
  Design by Brand Factory.