Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Capriorul mascul (din 15 mai), Vulpea.

-Pasari: Cotofana.

 
 
Publicitate
 
  easylight.ro
 
Cum se curata arma
19890 vizualizări

Pentru lise procedez asa cum spune zicala vanatoreasca: ‘cand ajungi acasa, perii si cureti cainele, ii dai de mancare, cureti arma (care a ajuns la temperatura camerei intre timp) apoi te cureti si pe tine si mananci!’ Cum caine nu mai am, intai il curat pe fiul meu, apoi trec la arma/e. Sterg intai totul cu o carpa uscata, chiar un pic umeda daca noroiul nu vrea sa se duca de prin coltisoare sau striuri (in timp am constatat ca noroi uscat+ulei fac o chestie foarte greu de indepartat, de multe ori cu urme neplacute lasate pe lemn dar si pe piesele brunate).

Recent am incercat un produs dedicat masinilor lavete umede imbibate cu o solutie de detergent destinate a scoate petele de murdarie grea de pe caroserie, cumparate de la benzinarii si am constatat ca se poarta foarte bine si la arme, atat la partile de lemn (lacuite sau in ulei) cat si la cele metalice de pe care indeparteaza cu succes nu numai praful sau noroiul ci si urmele rezistente de fum la semi cu gaz sau resturile de la ardere de pe teava - un tampon decupat dintr-o astfel de laveta impins o data cu vergeaua prin teava urmat de un tampon uscat. Apoi sterg totul cu o carpa uscata. Cateva puf-uri dintr-un spray degripant cu ulei pe tevi, in interior si exterior si pe celelalte parti metalice si le las asa cam 15 min.

Perie de par si vergea de lemn dintr-o bucata in interiorul tevilor, treceri dute-vino de cateva ori apoi un tampon de puf ce intra greu pe teava si examinez. Daca e oglinda ma opresc aici, daca mai are urme de ardere repet peria cu ulei. Urmele de plumb lasate de alice, mai ales din cartuse cu bure fara contenitor sau din plumb moale le ignor. Cu periute mai mici sau tamponase de urechi curat celelalte piese in toate locurile in care pot ajunge fara sa demontez nimic sau la demontarea primara la semi. La final, un puf de ulei Balistol si pun armele in dulap. N-am remarcat sa se intample nimic neplacut daca uleiul ajunge pe partile de lemn, nici la cele lacuite, nici la cele finisate in ulei. Poate n-am vazut eu bine dar nu fac niciun efort sa le protejez de uleiul de arma.
Dupa aventuri ‘umede’ sau la sfarsitul sezonului, desfac patul si pana de pe arma la basculante sau demontez complet semi si curat bine toate partile pe dinauntru si pe dinafara folosind aceeasi succesiune de detergent, ulei degripant. In plus, pun peria de otel – model cu spirala formata din multe ineluse suprapuse si curat urmele de plumb de pe tevi. Toate lisele mele au tevile cromate si nu s-a intamplat nimic cu ele dupa 25 de ani de astfel de tratament. Nu cred ca ar fi indicat procedeul la tevile necromate. Dupa ce totul e oglinda, ung cu ulei de mecanisme fine, montez la loc si le pun in dulap.
Cam o data la 10 ani aplic masuri mai draconice. Demontez complet, pana la ultimul surubel sau stift basculantele, curat minutios toate piesele (piesele din interiorul basculei pot capata urme de rugina cu timpul) cu ulei degripant si perie de par pana ‘stralucesc’, bascula o degresez cu alcool sanitar, apoi cu acetona si corectez cu solutie de brunaj la rece zonele afectate de timp (metoda este in functie de prospectul solutiei), apoi ung tot cu ulei de mecanisme fine si montez la loc. La tevi nu am rebrunat decat fata superioara a sinei. Cred ca suprafata totala exterioara a tevilor e prea mare pentru un brunaj la rece care sa iasa bine. Tot acum aplic un tratament de ‘reintinerire’ la pat (dupa 25 de ani, IJ-ul 16 a beneficiat de o refinisare completa a patului).
La inceputul sezonului sterg initial uleiul de pe arme. In timpul sezonului nu sterg uleiul de pe arma inainte de a pleca la vanatoare – Balistol din spray se ‘evapora’ in timp astfel incat dupa doua zile arma e aproape ‘uscata’.
Mentiuni speciale am de facut in cazul armelor noi sau a celor necuratate foarte multa vreme.
Armele noi sunt protejate din fabrica de un ulei, uneori vaselina dedicate a sta pe arma si doi ani daca e cazul (au stat 60 de ani in cazul Mosin-ului si a trebuit benzina si doua zile ca sa scot vaselina din ea!). Acest strat trebe indepartat inainte de a folosi arma. In magazine ‘rasarite’ am vazut facut asta de cineva de la magazin apoi armele unse ca dupa o intretinere normala. La noi, armele se cumpara ‘ca din fabrica’, de obicei, si trebuie curatate o data minutios inainte de folosire.

Stiind ce stiu acum despre arme, la o arma noua, dupa circa 200 cartuse trase as demonta complet arma, as studia foarte bine piesele in zonele de frecare si as finisa cu smirghel fin (granulatie 2000+3000) toate suprafetele de lucru pe care au aparut santuri datorita frecarii pe suprafete imperfect finisate din fabrica. Am facut asta la MP-153 unde, spre surpriza mea, interventiile necesare au fost minime, piesele in miscare fiind bine finisate din fabrica si cromate dur aproape toate.
Ultimele doua lise cumparate aveau ani buni de cand nu pusese nimeni mana pe ele si se trasese cu ele ba chiar nu beneficiasera de nicio curatire completa in toata viata lor asa ca au necesitat masuri enegice. La Saiga pistonul de gaze era blocat in cilindru de funingine intarita iar la bolt-action 16 de Cugir era pietrificata vaselina in interiorul inchizatorului si percutorul abea misca. Ambele au necesitat inmuiere o zi in ulei degripant si/sau benzina, curatat repetat chiar cu o atela de lemn de brad in cazul pistonului si tubului de gaze la Saiga - bine ca sunt cromate dur din fabrica si au iesit ca noi! Despre dusul semiautomatelor la armurier o data pe an pentru demontat complet si curatat cred ca e bine doar cand nu vrei sa te ocupi personal, altfel nu e o mare filozofie demontatul si montatul si nu trebe sa reprezinte o asa sperietoare.
Mosin-ul avea vaselina de acum 60 de ani pe piese si a parasit foarte greu arma, dupa inmuieri cu benzina, ulei degripant si stergeri repetate in cateva zile succesiv.

22-ul primeste dupa fiecare sedinta de trageri o curatare exterioara a tuturor pieselor si o curatare ‘discreta’ a tevii (n-am tras niciodata peste 100 cartuse intr-o singura sedinta) cu un puf de spray degripant si unul-doua betisoare pentru urechi (din cele cu vata mai bombata, care se potrivesc strans in teava) imbibate cu ulei degripant, impinse pe teava cu vergeaua (pentru 22 am o vergea de otel invelit in plastic) apoi trecut unul uscat. Daca-mi place cum arata trec un tampon cu ulei si gata. Cam la 300 cartuse ma gandesc si la plumb si aplic si cateva tamponase cu amoniac.

Carabinele primesc un tratament asemanator 22-ului doar ca folosesc periuta de par si tampon de puf din dotarea trusei – atat trusa de la Dragana cat si cea de la Mosin au vergele de otel si pe astea le-am folosit, impreuna cu capacelul de protectie si centrare la gura tevii atunci cand, contrar indicatiilor generale, bag vergeaua si pe aici. Incerc sa nu folosesc chestii foarte stranse pe teava pentru ca ambele vergele, desi din otel, au tendinta sa flambeze si curbura atinge teava - mi se pare ca periuta de par isi face treaba foarte bine. La fel, contrar indicatiilor, manevrez vergeaua cu perie dute-vino de 5-6 ori apoi numai dus cu tampon. Am incercat o data sa folosesc piesa asemanatoare unui tirbuson impreuna cu snur de bumbac dar nu mi s-a parut grozav si am renuntat. Dragana are teava cromata, Mosin-ul nu dar nu beneficiaza de un tratament preferential. Nu am tras munitii corozive cu ele. Camera cartusului si zona de inzavorare le curat cu o periuta mica cu cioc pentru curatat proteze dentare. Restul pieselor le sterg si ung discret. Cam o data pe an sau dupa murdariri intense (ploaie, zapada, noroi, praf mult) desfac bucati-bucatele armele si curat toate piesele apoi le ung subtire. Inca n-am apucat sa trag destul cat sa trebuiasca sa curat cuprul ramas pe tevi. Inainte de a pleca de acasa, bag un tampon pe teava pentru a indeparta uleiul. Nu folosesc periuta de sarma la carabine. Obisnuiesc sa trag un foc, de cate ori este posibil, inainte de a incepe practic vanatoarea – pt. verificare si pt. un pic de murdarie pe teava.
Pentru AC folosesc o mica trusa dedicata, vergeaua este de aluminiu, periute de plastic si tampon cu aceleasi uleiuri ca la armele de foc.

Nu spun ca asa este cel mai bine doar ca asa fac eu.

P.S. a nu se uita cureaua si tocul, mai ales daca sunt din piele!

Postat de Violiv

Vezi alte articole de acelasi autor: http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewforum.php?f=75

 
© 2002-2018. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.