Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Capriorul mascul, Sacalul, Vulpea.

-Pasari: Cioara griva, Cotofana, Stancuta (din 15 iulie).

 
 
Publicitate
 
 
 
Lunete si reglaj lunete
26875 vizualizări

Pentru vanatoare, prefer o luneta cu grosiment fix si nu foarte mare, cu obiectiv pana-n 40, cu reticul din linii groase si subtiri (gen duplex sau cel german completat cu linii subtiri in prelungirea celor groase), cu mecanica reticulului cat se poate de buna (din pacate asta nu vezi decat dupa ce ai cumparat-o pt. ca sa stai sa asculti cu urechea o tura intreaga de click-uri sau sa 'pipai' in actiune fiecare chestie ce se poate roti iti poate da doar o indicatie grosiera asupra calitatii prelucrarilor mecanice - ce scartaie chiar ca nu-i bun), cu monturi rapide, bune (mai bine cheltui 100 E aici decat in plus la luneta), fara iluminare, fara corectie de paralaxa dar cu corectie de dioptrii (ca-mi trebe ).

Ce ofera o luneta ieftina din toate pretentiile exprimate? Totul sau nimic! O luneta ieftina 'de firma', facuta 'la mama ei' e mai slaba ca performante decat una facuta intr-o zona de dezvoltare economica energica, unde firmele mari incearca sa implementeze productie, unde pot creste standardul de calitate pe seama mainii ieftine de lucru. O luneta no-name, facuta in garaj, cu piese adunate de pe e-bay, nu-i buna decat ca exemplificare a defectelor posibile si imposibile. O luneta ieftina, facuta intr-o tara cu traditie in optica, de o firma ce incearca sa se mentina pe piata reducand costurile cat mai mult pe seama numelui anterior capatat e si mai proasta.
Daca o luneta ma satisface la 100 (o suta numai) de focuri trase in conditii de vanatoare, pot sa plec linistit de acasa cu ea, fara gandul ca trebe neaparat sa testez reglajul si pot umbla umbla cu ea in teren fara grija ca se deregleaza sau uda daca ma ating de o crenguta, atunci pentru mine e buna. Daca are nu stiu cate butonase, expuse, care trebe pazite ca ochii din cap sa nu cumva sa se miste, daca trebe sa scot husa de pe ea numa inainte de a trage, daca trebe sa pierd cate un sfert de ora incercand s-o colimez grosier pe teava sau catare/inaltator ca sa ma asigur ca bate cat-de -cat in acelasi loc, atunci mai bine lipsa ca nici la dusmani n-as da-o.
In concluzie, alegerea unei lunete e chiar mai grea ca alegerea unei arme. Exista o tendinta la achizitionarea de lunete scumpe, ale firmelor consacrate pierzand din vedere faptul ca cea mai mare parte din armele folosite la vanatoare, impreuna cu munitiile aferente, nu au nevoie de asa ceva, arma si munitia fiind sub posibilitatile unei lunete scumpe. Sa tragi in 10 cm la 100 m se poate si cu Dragana si cu munitie de la Sadu, chiar pe catare si inaltator, nu-ti trebe luneta de 1000 E pentru asta. Si nu te va ajuta prea mult o astfel de luneta daca vrei sa tragi la capra neagra, la 350-400 m distanta, 30-45 grade in sus, undeva la 1500 m altitudine, intr-o zi mai cetoasa si cu un pic de vanticel, cu un drilling de 5000 E cu teava de glont in 5,6x50 R Magnum, fie ele arma si luneta si munitia de ce 'firma de firma' or fi.
Dar, asa cum ne 'ciondanim' la arme, masini, etc., ne contram si aici un pic. Din pacate, elementul cel mai important in alegerea armei, lunetei, adica TESTUL PRACTIC, nu il poti face decat dupa achizitionarea unui produs nou sau la achizitionarea unuia s-h (daca proprietarul e de acord )


*****************

Mergem la vanatoare, in conditii de teren, nu in poligon inchis, cu temperatura, presiune si umiditate controlate. Tragem in tinte de 20/20 cm, nu de 20/20 mm! Toate aceste discutii sunt mai mult decat pur teoretice. Nu spun ca trebe sa te apuci sa-ti montezi/reglezi luneta fara sa ai habar despre ce este vorba dar nici ca trebuie sa-ti faci capul patrat de stiinta, sa disperi si sa trimiti arma la armurier.
M-am confruntat cu aceasta problema la prima pereche carabina-luneta achizitionate (Dragana 30-06 + IOR 8x56, monturi originale Dragana). Eu am procedat cam asa:
Intai am constatat ca inele de la monturi erau dintr-o bucata, cu strangere doar pe o parte si a trebuit sa demontez ocularul si turetele de reglaj ale lunetei ca sa pot pune inelele. N-a fost deloc usor, luneta fiind o piesa sensibiloasa. Oricum, se poate face, pentru ca piesele de baza sunt continute in tub si obiectiv iar ocularul este separat, umplerea cu azot uscat fiind realizata pentru fiecare din cele doua piese in parte. Turetele au ‘rezistat’ un pic dar n-au reusit sa-mi stea in cale. Am pus inelele pe luneta, le-am fixat lejer si am trecut la reglaj. Acasa, am pregatit o masa perfect orizontala, masurat cu bula de nivel. Pe un suport (improvizat din doua scaune cu spatar si paturi puse pe spatar) plasat la ~ 4 m (cat mi-a permis camera) am pus arma. Am pus o rigla dreapta pe inaltator si am asezat arma inasa fel incat sa ajunga rigla orizontal, perfect paralel cu nivela de pe masa. Am constatat ca arma e stramba sau inaltatorul fixat stramb, in sensul ca trebuia sa stea un pic inclinata ca inaltatorul sa fie orizontal (nu mult dar se simte la mana). Am pus apoi luneta pe arma si am strans suportii pe sinele frezate de fabrica in culata armei. Am constatat ca luneta acopera inaltatorul, asa ca vizarea pe sub luneta nu mai era posibila, desi suportii erau prevazuti pentru asa ceva – luasem o luneta prea mare! Alta luneta sau suporti nu erau disponibili imediat si autorizatia de caprior astepta in buzunar. Am fixat suportul anterior cat mai anterior posibil pe sina si suportul posterior exact la mijlocul sinei posterioare. Am modificat pozitia lunetei in inele astfel incat sa obtin cei 8-9 cm fata de ochi scrisi in prospect iar obiectivul lunetei sa nu atinga inaltatorul. Am rearanjat arma orizontal si am rotit luneta, privind prin ea, pana cand reticulul orizontal a devenit paralel cu nivela. Am strans acum suruburile de la inele. Am verficat sa nu existe tensiuni in inele la nivelul sinei – acestea se monteaza si demonteaza usor de pe arma, in acelasi plan si ax. – montand si demontand luneta de cateva ori pe arma apoi am verificat iar orizontalitatea. Pentru ca nu mai puteam viza prin catare si inaltator, am vizat prin teava, cat mai centrat posibil, o tinta aflata cam la 75 m in fata geamului casei.,cu turetele reglate exact la mijlocul cursei. Am constatat ca reticulul lunetei viza punctul dorit destul de bine. Am desenat apoi pe cartoane albe de ~75/75 cm tinte in forma de cruce, cu dunga trasa cu tus la ~1,5-2 cm grosime si cu repere din 2 in 2 cm pe orizontala si verticala, desenand patrate concentrice cu linii de ~ 0,5 cm, tot cu tus negru.
Cartuse si via la poligon.
Am ales pozitia picioare, rezemat pe saculet de nisip plasat sub uluc, imediat inaintea garzii tragaciului, mana stanga plasata pe uluc, cat mai aproape de tirul real. Distanta 100 m. Cartuse SADU Gorj de 10,7 g, TM. Zi de septembrie, calduroasa si senina, fara vant.. Primul foc a fost cam la 10 cm stanga si jos de centru. Rotit turete dupa cum spunea cartea lunetei, focurile 3,4,5 au mers toate pe linia groasa, orizontala, a tintei, cu distanta maxima de 5 cm intre ele. Trecut la 200 m, rotit tureta de ajustare verticala dupa datele balistice aproximative ale cartusului, foc jos, mult mai jos decat estimasem. Repet, acelasi rezultat. Trag la 100 m si, desi dupa calcule ar fi trebuit sa fie la minim 7-8 cm deasupra mijlocului tintei, focurile se duc la max. 1-2 cm. Trag la 50 m. Ar fi trebuit ca focurile sa se duca deasupra dar ele se duceau mai jos. Ce naiba se intamplase? Tigara si pus pe ganduri. Trasez pe hartie niste traiectorii si realizez (dupa vreo 5 tigari) ce se intamplase. In mod normal, glontul intalneste pentru prima data traiectoria mirata, undeva intre 20-40 m de gura tevii, apoi urca pana la sageata maxima si coboara spre tinta pentru a intalni din nou linia mirata undeva la o distanta caracteristica pentru fiecare proiectil, distanta la care ar trebui reglata luneta (in cazul 30-06 distanta aceasta este pe la 170-190 m, functie de cartus). Vizand initial prin teava si luneta, pusesem luneta la un un unghi mai mic decat necesarul, astfel incat prima intalnire a traiectoriei proiectilului cu linia mirata se producea la 100 m, in punctul de maxima altitudine a traiectoriei. Practic, traiectoria proiectilului era mult sub cea normala iar peste 100 m o lua mult la vale. Reiau testele la 100 m dupa ce am ridicat de reticul inca vreo 5 cm si, incet, incet, cu fiecare foc, ma apropii de rezultat. Verific la 50 m, bine: focuri mai sus. Trec la 200 si intru in norma. Avand in vedere ca aveam relativ proaspata experienta de tirist, nu am tras decat cate 1 maxim doua cartuse pentru fiecare reglare. In timpul tragerii, de doua ori, proiectilele au luat-o la naiba – am constatat ca proveneau din tuburi care s-au spart la tragere si nu le-am luat in seama. Cu capul patrat de atatea lovituri cate luasem in pomet, decid un test final: am gasit o galeata veche, ruginita, i-am scos fundul cu un sut si l-am pus pe post de tinta la 200 m. Dupa un foc mirat si ajuns exact in centrul capacului (fara a clinti tinta din loc, a trecut mai usor decat prin hartie) am decis ca e de ajuns.
La o saptamana dupa aceea doboram un frumos caprior, la ~ 200 m, ochit si nimerit in gat, in conditii asemanatoare celor din poligon, doar ca tinta era un pic mai sus ca mine (poate 10 grade). N-am aplicat nicio corectie, am mirat exact unde am vrut sa trag si focul a ajuns poate 4-5 cm mai sus. In iarna, dupa prima vanatoare de mistreti am realizat ca na-i ce face in padure cu 8x56 si am scos luneta. La un an distanta, fara nici o alta reglare, doar un foc de test,. in camp, la inceperea sezonului (am tras din picioare, nerezemat, la o tinta facuta dintr-o coperta de caiet scolar, pusa la 100 m – foc bun) alt caprior la ~150 m, din care nu vedeam decat partea de sus a capului, frontal, animalul stand culcat intr-o brazda. Am ochit 3-4 cm mai jos de linia dintre ochi si l-am nimerit in ochiul drept. Ambele aceste rezultate au fost obtinute sub ochii paznicului, sceptic in ceea ce priveste succesul pentru ca nu trasese in viata lui cu carabina. Apoi m-am lasat de vanatoarea la caprior iar la mistreti nu merita pusa luneta. Anul trecut am pus pe arma un red-dot, reglat in aceeasi maniera la 100 m dar n-am avut parte sa pun sagetica rosie pe cocoasa vreunui mistret.
Concluzia: intr-o zi linistita, dedicata acestei activitati, se poate monta si regla o luneta fara mari cheltuieli auxiliare.
Sfaturi:
- strangeti suruburile de pe coliere de fixare dupa ce luneta este fixa pe arma, asa sunt sanse mult mai mici de a induce tensiuni in corpul lunetei
- folositi scule adecvate masurii suruburilor, strangeti ferm dar bland, fara a folosi cine stie ce prelungitoare
- faceti reglajul final la 200 m. Cu aproape toate calibrele intalnite la vanatoare nu ai nevoie de niciun fel de corectii de distanta, pozitia tintei in plan vertical, vreme uscata sau umeda, ses sau munte. Vantul nu stiu cum sa-l apreciez dar, pana la 100-150 m, influenta este mica asupra unui proiectil tras dintr-o teava ghintuita
- folositi la reglajul initial cartuse ieftine (Sadu costa 2-3 lei bucata si sunt suficiente pentru traistuta de cartuse de care ai nevoie initial pentru a te obisnui cu arma, pentru a face un pic de mana si pentru a pune mira cat de cat pe tinta)
- incercati 2-3 tipuri de cartuse performante, cu proiectile dedicate vanatului dorit si alegeti cartusul care da cel mai bun grupaj – e mai important ca un proiectil sa ajunga in tinta, abea apoi conteaza efectul terminal asupra tintei. Mai mult de 5 cartuse dintr-un lot nu au rost la teste daca tragatorul este cat de cat sigur pe ce face.
- nu disperati daca proiectilele prea usoare sau prea grele merg aiurea – un proiectil mediu face treaba la fel de buna ca efect terminal si poate da grupaje mult mai stranse
- faceti reglajul final cu proiectilul ales
- incercati sa trageti, in final, 2-3 cartuse, din pozitii mai credibile in camp decat in poligon – rezultatele pot fi cu totul altele (pozitia grupajului se schimba mult daca ati reglat arma din culcat si treceti la genunchi sau la picioare)
- incercati sa va obisnuiti cu pozitia genunchi – este o pozitie foarte stabila si poate fi adoptata mai peste tot in camp atunci cand tinta sta pe loc
- e bine de tras un foc de proba la inceputul fiecarui ssezon sau dupa accidente produse armei (cazaturi, lovituri, etc)
- sa nu credeti ca o arma de 200 E cu luneta de 100 E va da rezultate de 10 ori mai proaste decat una de 2000 E cu luneta de 1000 E. Fiecare combinatie arma/luneta/cartus/tragator are particularitatile ei si trebuie descoperite.
- nu injurati producatorul si vanzatorul daca rezultatele nu sunt cele asteptate – o arma are nevoie de 100-150 focuri doar pentru rodaj, abea apoi va da rezultate performante
- nu uitati sa aplicati algoritmul de curatare descris in alt topic la primele focuri – poate determina viitorul armei

In final: Bafta tuturor celor care se apuca de treaba asta! Trasul cu glont are niste satisfactii deosebite si nu se compara nici macar cu proiectilul unic din teava lisa! Incercati si veti vedea!

P.S. cu arma astfel reglata, va puteti intinde relativ lejer pana in 250 m
De la 300 m incolo e cu totul alta treaba. Nu sunt multe arme, nici multe cartuse, nici multi tragatori care sa dea rezultate perfecte in aceasta situatie. Intai trebe stricata o ranita de cartuse, eventual o arma pentru a ajunge la starea de a sti ca esti capabil de lovituri bune la 300 m si peste. Altfel, e doar poezia cartuselor umbland razna prin codri!

Articol original plus comentarii la -
https://www.vinatorul.ro/forum/viewtopic.php?t=2073&postdays=0&postorder=asc&start=15

*********************
Completari

original si comentarii -
https://vinatorul.ro/forum/viewtopic.php?t=2334

Datele balistice oferite de diversi producatori de munitie ca si de alte site-uri ce cuprind informatii despre munitii, arme, lunete iau in calcul niste parametrii, sa le spunem 'standard', acestia fiind o baza de plecare pentru reglajele fiecarei arme si munitii in parte.
Dintre acesti parametrii, mai des implicati sunt lungimea tevii (influenta acesteia asupra vitezei de iesire a proiectilului), distanta pana la acel punct ideal, punctul in care proiectilul in traiectoria lui descendenta intalneste a doua oara linia de mira si inaltimea liniei de mira fata de axa tevii. Lungimea tevii difera functie de calibru, de obicei se iau in calcul 60-61 cm la calibrele normale si 66 cm la calibrele magnum; inaltimea liniei de mira fata de axa tevii se ia ca referinta 5 cm. In functie de fiecare tip de munitie, de caracteristicile balistice ale acesteia, se stabileste acel punct si i se da o valoare in metri, in tabele. Este doar o valoare de referinta, in functie de care se prezinta ulterior sageata (inaltimea maxima a parabolei deasupra liniei de mira) si caderea dincolo de acest punct.

Referitor la intrebarea ta, ideal este ca linia de mira sa coincida cu axa tevii - imposibil. Atunci, macar sa fie cat mai apropiata de axa tevii - vezi plasarea instrumentelor de ochire deschise la 'rasul' tevii - si ambele continute in acelasi plan vertical. Asta nu inseamna ca nu se poate trage decat asa. Vezi cazul armelor dublu-expres - la configuratia cu tevi suprapuse exista 3 cm, pe verticala, intre cele doua tevi iar la configuratia cu tevi juxtapuse, la cele mai multe arme de acest fel, linia de mira nu este in acelasi plan vertical cu niciuna din tevi. Si totusi se poate trage, si inca bine, chiar cu aceste configuratii. Normal ca toate datele se schimba odata cu modificarea oricarei din aceste variabile.
Pentru practica, asezarea lunetei la inaltime mai mare modifica punctul de impact cu cat luneta este setata pe o distanta mai mica si cu cat distanta de tragere este mai mare fata de setarea lunetei. Practic, pentru aproape toate munitiile uzuale, este mai bine sa setezi luneta pe o distanta mai mare (150-200 m) si sa tragi la distanta mai mica (chiar 50 m) decat sa setezi luneta la 100 m si sa tragi la 200 m. Si asta pentru ca, pana la acel punct 'minunat' traiectoria proiectilului este cea mai plata. Dincolo de acest punct caderea este mare. Reglajul armei la distante foarte mari determina obtinerea unei parabole foarte inalte (spre exemplu, o arma in cal..50 BMG, reglata sa traga la 2000 m, are inaltimea maxima a parabolei de 14 m!!! - iti dai seama ca tragand la 200-300 m glontul se va duce complet la naiba) care defavorizeaza tirul la distante mai mici.
La o arma cu un calibru de viteze 'normale', cu luneta montata la 3 cm deasupra tevii sau la 6 cm deasupra tevii, nu este o foarte mare diferenta, cu conditia ca arma sa fie reglata pe o distanta apropiata de punctul in discutie.
Practic, regland arma la 200 m, si tragand la ~ 100 m, proiectilul se va duce cu 7, 8, 10 cm mai sus. regland arma la 100 m si tragand la 200 m, proiectilul se va duce cu 15-20 cm mai jos, mult mai dificil de apreciat ca si corectie in practica. Este recomandabila tararea initiala a armei la 100 m pana se obtine un grupaj satisfacator ca pozitie fata de punctul mirat (cat mai centrat pe punct) apoi trecerea la 200 m si setarea lunetei pe aceasta distanta - initial se trage un foc fara a aduce modificari reglajului, se masoara distanta dintre punctul ochit si cel de impact si se afla numarul de click-uri cu care trebuie ridicata mira lunetei (1 click=o valoare data de fabricantul lunetei in prospect), se practica ajustarea si se verifica tragand. Pastrand acest nou reglaj se poate trage linistit de la 50 la 250 m cam cu orice calibru uzual (proiectile cu viteze in jur de 800 m/s) fara corectii importante, intr-o tinta care are macar 15 cm inaltime.
Se poate sa ai surpriza sa nu trebuiasca cine stie ce ajustari de la 100 la 200 m daca montajul lunetei este practicat cu un mic unghi intre axul tevii si axul lunetei, unghi practicat tocmai pentru a compensa caderea proiectilului. De obicei, aceste montaje, mai ales daca sunt fixe, necesita un armurier familiarizat cu reglarea lunetelor. Daca ai un montaj cu posibilitatea de reglare in inaltime a suportului posterior iti poti regla si singur arma - setezi turetele de reglaj pe pozitia mijlocie si faci ajustarile initiale din reglajul suportului apoi termini cu reglajul fin din turete.
Practic, pentru a diminua din problema ta, trebuie sa reglezi arma mai spre 200 m. Influenta montajului inalt va fi mult mai mica asa

Postat de Violiv

 
© 2002-2020. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.