Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Capriorul mascul, Sacalul, Vulpea.

-Pasari: Cioara griva, Cotofana, Stancuta (din 15 iulie).

 
 
Publicitate
 
 
 
Atentie posesori de caini! Boli grave de sezon : Babesioza!
6734 vizualizări

Babesioza

Sursă- https://bugguide.net/imagesBoală cu evoluţie sezonieră, întâlnită la diferite specii de animale şi om, determinată de paraziţi endoglobulari din genul Babesiidae, transibili prin intermediul capuşelor.

Ciclul biologic la babesiilor se realizează prin alternanţa celor două tipuri de gazede, în corpul cărora se dezvoltă stadiile evolutive ale babesiilor: în capuşe se dezvoltă primele stadii şi în organismul mamiferelor următoarele stadii.

  • Babesia canis
  • sursa -www.vet.uga.edu
  • Babesia gibsoni
  • Sursa -www.vetmed.auburn.edu
  • Babesia bovis
  • Sursa –www.dpi.qld.gov.au
  • Babesia vogeli

Căpuşa transmite parazitul în momentul hrănirii. În corpul căpuşei parazitul rezistă şi este transmis ereditar următoarelor generaţii, asigurînd astfel focalitatea bolii o perioadă lungă (până la 10 ani).

Din momentul înţepăturii, parazitul se multiplică rapid în sângele mamiferului, perioada de incubatie este de 7-14zile.

Clinic boala poate evolua sub trei forme:

1. forma acută/supra-acută – caracterizată prin: apatie, febră mare (40-42 C), urinare cu sânge, tahicardie (creşterea frecvenţei bătăilor cardiace), tahipnee (creşterea frecvenţei respiratorii), tremurături, inapetenţă (lipsa poftei de mâncare), paliditatea mucoaselor, icter sau subicter (pielea şi mucoasele capătă o nuanţă galbenă), splenomegalie (splina foarte mare), hepatomegalie (ficat foarte mare), anemie severă, pot să apară semene nervoase de tip epileptiform (crize de contracţii muculare continue cu pierderea cunoştinţei) sau paraplegic (paralizii), moartea poate surveni în 3-5 zile

2. forma subacută- debut mai lent, semnele clinice sunt mai şterse decât în forma acută,

3. forma cronică- rară- se traduce prin cahexie (slabire masivă), splenomegalie, emacierea maselor musculare, scăderea rezistenţei la efort, tahicardie, anemie, pot să apară şi tulburări digestive şi de vedere.

Diagnosticul este relativ uşor de stabilit, pe frotiul de sânge paraziţii fiind uşor de văzut.

Tratamentul depinde de gravitatea infestării, indiferent de caz acesta trebuie instituit cât mai rapid.

Profilaxia – administrarea periodică a produselor antiparazitare externe, în special în sezonul cald.

În general un animal trecut prin boală capată imunitate activă faţă de parazit, dar perioada de timp de protecţie este variabilă de la 3 luni la 1 an.

În Bucureşti şi împrejurimea acestuia există focare active de babesioză: zona Fundulea, Băneasa, Snagov, 23 August, Voluntari, Pantelimon… acestea sunt doar cateva din focarele active, din păcate în realitate sunt mult mai multe.

Vă recomandăm ca în momentul în care aţi gasit o capuşă pe animalul dumneavoastră, să vă prezentaţi la medicul veterinar pentru un test de babesioză în 7-14 zile.

Detalii si consultatii gratuite: www.trivetorex.ro

 
© 2002-2020. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.