Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Capriorul mascul (din 15 mai), Vulpea.

-Pasari: Cotofana.

 
 
Publicitate
 
  easylight.ro
 
Ghidul lui NUSTIU in carabinele de precizie
40657 vizualizări

Acest ghid este destinat in special incepatorilor care aleg prima carabina de precizie...dar, poate ca si altii pot alege cite ceva din el. Din nou, este mai mult opinie decit litera de lege, si sint mai mult decit deschis la comentarii, si chiar putetzi striga "blasfemine" daca argumentati.Vedeţi imaginea la dimensiunea completăAsadar... Inainte de a vorbi despre ce alegem trebuie sa vorbim un pic de tipurile de carabine. Pe scurt, si fara pretentzie de a epuiza subiectul in nici un fel, tipurile principale sint urmatoarele:

 

Carabine cu bolt
Sint carbine la care ejectia tubului si incarcarea unui nou cartus se face prin operarea unui bolt. Boltul are atasat lateral un mic miner pentru operare.
Exemple de carabine cu bolt: Remington 700, Mauserele, Mosin Nagant, Savage 10, etc. Exemplu de carabina bolt action:
 
Pro:
- simplitate
 - precizie mai ieftin de atins decit la semiautomate
- usor de curatzat- tot derivat al simplitatzii
- fiabilitate mai mare decit la semiautomata. Adica daca e murdara tot ejecteaza si trage
 Considerente:
 - mai lente in a trimte al doilea foc. Trebuie operat boltul si e greu sa faci asta fara sa pierzi tzinta
- recul un pic mai mare decit la semi in acelasi calibru. Acest punct e greu decis, dar in principiu sint de acord cu el.
Carabine semiautomate
carabine la care ejectarea tubului si incarcarea unui nou cartus se face folosind o parte din energia cartusului anterior. Exista diferite sisteme (cu preluare de gaze, inertziale..) dar in principiu ce se intimpla, este ca o parte din energia exploziei pulberii este folosita pentru a impinge boltul in spate, boltul preaia un nou cartus din magazie, si apoi folosind energia unui arc, boltul este tras in fatza si astfel impinge noul cartus in camera de ardere.
Exemplu de carabina semiautomate:

 

Pro: - rapiditate mult mai mare a celui de-al doilea foc, si al treilea, al patrulea, etc.
Considerente:
- mai complexe decit bolt sau single shot
 - mai greu de curatzat
 - fiabilitate mai scazuta. Acest punct insa e foarte discutabil la armele moderne. Au devenit atit de fiabile incit rateurile pe care le-am vazut sint doar la armele semi de precizie si asta dupa citeva sute de cartuse trase fara curatzare. De asemenea pot fi un pic mai pretenzioase la munitie. - mai putzin precise decit armele cu bolt, la acelasi cost. Asta nu inseamna ca nu pot fi facute precise, ci doar ca costa mai mult sa fie facute precise.

 Carabine single shot basculante:
Aceste arme basculeaza tzeava si astfel permit incarcarea manuala a unui cartus nou. Ejectia se face de obicei cind tzeava este basculata. Percutzia este facuta de obicei cu un cocos asemanator cu cele de la revolvere. Exemplu de carabina single shot basculanta:
 

   

Pro-s:
- simplitate
- ieftine de obicei
- e mai usor de schimbat calibrul armei prin schimbarea tzevii. Unele se pot schimba si cu tzevi de lise - usor de curatzat.
 Considerente:

- numar mic de focuri, deci repetitzia celui de-al doilea foc este foarte dificila

 Arme Mixte:
Combina de obicei o tzeava de carabina si una de lisa in diferite configuratzii. Marea majoritate a armelor mixte sint basculante (personal nu stiu vreo una care sa fie in alta configuratzie dar poate ca sint). Caracteristicile carabinei din mixta sint in principal la fel ca si cele din single shot basculante. In opinia mea au un dezavantaj in plus prin faptul ca e greu, daca nu chiar imposibil de aliniat tzevile sa traga in acelasi punct. Probabil ca se poate face pentru o anumita distantaza, dar cind legi o tzeava de alta, si mai pui si calibre diferite, e greu de realizat. Avantajul major ar fi ca, ai o lisa si o carabina in aceeasi arma, si atita timp cit esti constient de limitari si avantaje, ai o arma pe care o potzi folosi in multe situatzii.
 Exemplu de mixta in combinatie carabina/lisa basculanta:
 

  Carabine lever action:
 La aceste arme ejectzia tubului si incarcarea unui cartush nou se face prin manipularea unui levier care face parte comuna cu garda tragaciului. Miscarea este similara si inchiderea si deschiderea unei foarfece imens. Cartusele stau de obicei intr-o magazie tubulara, dar nu numai. Mecanismul de percutzie e un cocos asemanator in aspect cu cele folosite la revolvere.
 Exemplu de carabina leveraction: 
 
   Pro:

- rapiditate mare a celui de-al doilea foc, si al treilea. Desi incarcarea se face prin manipularea unui levier, miscarea este mai rapida si mai naturala decit la bolt action. Nu sint atit de rapide ca si semiautomatele dar in miini maiastre nu sint foarte departe
 - fiabilitatea mare.
- usoare
   Considerente:
- precizie. Cele cu magazie tubulara, nu sint forate precise (parte din problema se datoreaza glontzului). In magaziile tubulare, cartusele incarcate in acest tip de arme folosesc proiectile cu cap plat pentru a evita detonatia involuntara a capsei. 

Ce se inimpla este ca la declansarea focului (in special la calibrele grele) reculul impinge cu putere cartushele unul in celalalt. Daca sint cap in cap, si virful este ascutzit in loc sa fie plat, un virf poate sa actioneaze capsa de la cartushul urmator, care ar declansa o detonatzie in lantz in magazie tubulara.   Problema este ca din cauza virfului plat, proiectilele au balistica slaba. Este insa suficient de buna pentru distantzele uzuale (sa zicem pina in 100m). De curind firma Hornady prin munitia Leverevolution, a rectificat aceasta problema prin crearea de proiectile care la virf, au un strat de polimer "moale".       

        Astfel ca, chiar daca cartushele se bat cap in cap virful moale nu permite actzionarea capsei. Deorece virful de polimer este "ascutzit", proiectilul este mult mai aerodinamic, deci balistica este mult mai buna. In opinia mea Hornady a adugat cca 20-40% in distantza la carabinele leveraction (depinde de calibru). Carabinele leveraction care nu folosesc magazie tubulara, ci una clasica (in care cartushele stau unele peste altele) nu au acest dezavantaj. Acest tip de leveraction cu magazie clasica se produc si intr-o varietate mai mare de calibre decit leveraction cu magazie tubulara.

       Principiul fundamental al tragerii de precizie
Asadar, acum ca am trecut in revista tipurile principale, dar inainte de a concentra mai mult pe carabinele de precizie e bine sa intelegem principiul fundamental al tragerilor de precizie, care este:
      Precizia = Constantza
      Adica cu cit intregul proces al tragerii este mai constant de la foc la foc, cu atit mai mult vor merge toate proiectilele in acelasi loc, adica va creste precizia. Practic totul se reduce la acest concept fundamental precizia= constantza. In orice tragere exista 3 elemente majore: - tragatorul - munitia - sistemul de tragere, adica arma, optica, suport optica si accesorii (bipod, curea daca tragerea se face cu ajutorul ei, etc.)
Orice variabilitate (adica inconstantza) in cele 3 elemente majore, dauneaza preciziei.
       Adica un tragator bun cu arma super, dar o munitie slaba, nu poate trage precis (dar tot va trage mai bine decit un tragator slab). Imaginati-va tragerea ca un lantz cu 3 vergi, lantul este atit de tare cit ii permite veriga cea mai slaba. In opinia mea la nivelul tehnologic de azi, de departe tragatorul este veriga cea mai slaba, dar nu vom vorbi de asta aici. Sistemul de tragere are mai multe subcomponente, carabina, optica, suporti optica si accesorrii.
Oricare variabilitate in functionarea acestor subcomponente dauneaza tragerii. Spre exemplu arma super, optica pe masura si....suporti de plastelina....ooops. Din toata subcomponentele sistemului tragere ne vom concentra pe carabina. Este evindent o sub-componenta foarte importanta, poate cea mai importanta, dar e una din subcomponentele cu mica variabilitate daca ne facem temele.
 
      Consideratii tehnice ale armeleor de precizie:
Ce e o carabina de precizie? In acceptiunea clasica o carabina de precizie era o arma capabila de grupuri sub 1 MOA (2.5 cm la 91m (sau 100 yarzi)).
    Acest criteriu este relativ usor de atins de multe din armele de vinatoare de azi (poate trebuie un pic bibilete si selectata munitia), asadar eu as da o alta definitie pentru o carabina de precizie.
In opinia mea o carabina de precizie, trebuie sa atinga o precizie de cca 0.5 MOA pentru cel putin 3 grupaje a 5 focuri consecutive, si acesta precizie trebuie sa se pastreze in conditii reale de clima si teren. Este o diferenta mare intre acceptiunea clasica si ce inteleg eu prin carabina de precizie.
Mai intii grupurile sint redus la jumate. In al doilea rind grupurile treubie sa se dovedeasca a fi constantante cu un numar mare de focuri. Si in al treilea rind, arma treubie sa-si pastreze precizia, iarna si vara (nu neaparat acelasi punct de impact, dar cam aceeasi marime a grupuilui), si in conditii de operare si transport tipice vinatorii. Din capul locului am exclus carabinele de benchrest care sint foarte precise dar cintaresc 20-30 kg si nu au nici valoare practica pentru discutia noastra. Sa analizam fiecare element constructiv al carabinei de precizie, fara a intra in efecte de ordinul (2 si 3) pe cit posibil.
    Teava:
Practic e cel mai important element al carabinei (relativ la precizie). Exista diferite materiale si procedee de fabricare a tevii si fiecare companie sustine ca a gasit Nirvana in procesul si materialele de fabricatie...asadar nu vom intra in amanunte. Ce este cert e faptul ca exista citeva elemente importante comune. Unul este coroana de la gura tevii, pe care toate tevile de precizie o au. Forma coroanei, dar si mai mult simetria acestei forme (adica tot constantza cea din principiu) face ca proiectiul sa iasa perfect aliniat cu axa longitudinala a tevii, iar gazele de la gura tevii nu vor impinge proiectilul in lateral si nu vor modifica in nici un fel alinirea proiectilului. Tevile match sint de obicei groase (si in consecinta grele) din cel putin doua motive.
         Unul este capacitatea calorica, adica se incalzesc mai greu de la foc la foc ceea ce la deformeaza mai putin de la foc la foc, si deci variatia punctului de impact este mai mica la focuri succesive.
Al doilea motiv este micshorarea amplitudinii vibratiilor din teava. Inchipuitiva ca teava e ca un bici. La declansarea focului, undele de soc se propaga pe lungimea tevii. Cu cit "biciul" e mai gros, cu atit mai mica e amplitudinea undei de soc in teva, si cu atit gura tevii vibreaza mai putin la iesirea proiectilului. Ghinturile sint un alt element important. Pasul e important pentru stabilizarea diferitelor proiectile, dar nu are mult de a face cu precizia tevii. Insa ce e important la ghinturi este ca ele sa fie taiate uniforma, fara bavuri, fara inconsistente in dimensiuni, etc. Daca nu e asa, proiectilul va suferi deformari asimetrice pe masura ce parcurge teava, ceea ce il face sa aiba un centru de greutate ce va fi dezaxat fata de traiectoria de zbor.
        De asmenea camera cartusului, partea de free bore (adica portiunea pe care o parcurge proiectilul inainte de intra in ghinturi) de asemenea trebuie sa fie perfect circulare si cu tolerante cit mai mici de alinire, altfel proiectilul poate intra "intr-o dunga" in ghinturi ceea ce il deformeaza asimetric.
        Montarea tevii in pat se face prin bedding integral sau liber oscilanta. Beddingul integral face ca teava sa "se potriveasca" natural cu patul, dar in ultima vreme aceasta solutie discutata. Contactul cu patul produce o modificare a frecventelor naturale de rezonanta ale tevii si... din nou lucrurile sint incosistente.
Asadar s-a ajuns la teava liber oscilanta care nu atinge patul in nici un punct, deci carabinele din acelasi model trag mai "apropiat" unele de altele. De asemenea teava liber oscilanta e mai usor de fabricat decit beddingul.            
        Tevile match cu tolerante mai mici de fabricatie trag mai bine decit cele de serie pentru ca toate alinirile si concentricitatile sint mai stricte...DAR in opinia mea in ziua de azi chiar si armele de precizie de serie de genul celor tactice sau varmint, au suficienta precizie pentru majoritatea covirsitoare a tragatorilor si aici includ si amatorii de varmint si aplicatiile militare.
         Action: Care e mai buna semi, bolt, single shot??? Hmm. N-as vrea sa intru in detalii aici dar in principiu cu cit e mai simpla action-ul cu atit e mai usor de facut o arma precisa si mai toleranta la diferite munitiie. De asmenea cu cit se asigura o inzovoraire mai concentrica a cartusului in camera cu atit arma e mai precisa.
Traditional carabinele bolt action au avut aici intietate. De asmenea nu sint de lepadat nici single shot de genul (Thomson Contender si...chiar si IJ), dar din cauza dificulatatii focurilor succesive, nu s-au raspindit atit de mult ca si bolt. Semi traditional nu e precisa, dar in ziua de azi nu mai e valabil, exista semi precise, dar sint mai costisitor de fabricat din cauza numarului de piese si deci vor fi mai scumpe. Insa in ziua de azi pot avea precizie similara cu bolt action. Am tras cu AR15 si AR10 de precizie. Cu AR10 este o placere sa tragi la tzinte cu timp limitat sau la match-uri de viteza cu alt tragator. Adica match-uri in care se aliniaza doi tragatori si primul care nimereste un numar de tzinte cistiga.
        Tragaci:

Tragaciul in sine nu are nimic cu precizia intrinseca a carabinei, ci cu realizarea practica a preciziei de catre tragator. Deoarece apasarea pe tragaci induce miscare in arma, tragaciul de precizie e fin, si necesita o forta redusa pentru apasare.
        Single stage triggers au o forta constanta de apsare pe tot timpul cursei. Deci tragatorul trebuie sa "stie" (din exercitiu ) unde anume de-a lungul curesei se va declansa focul.
        Dual stage triggers, in prima faza (first stage) au o forta mica de apsare pentru majoritatea cursei, in a doaua faza (second stage) forta creste, si daca se continua apasrea, aproape imediat in second stage urmeaza declansarea focului. Cu un second stage trigger e mai usor de atins precizia pentru ca momentul declansarii e mai usor de simtit la deget. Dar un tragator obisnuit cu arma lui cu single state poate sa faca si ele minuni.
       Pat:

Patul armei de precizie e de obicei din material rigid, care rezista la deformatii mecanice, sau datorata conditiilor de mediu (temperatura, presiune). Adica este invariabil, deci cit se poate de constant in comportament. Asadar materialele folosite sint de obieci sintetice (fel de fel de polimeri), mai nou metal si foarte rar lemn. Iar atunci cind se foloseste lemn e de obicei un melaminant format prin lipirea mai multor strturi de lemn. De asmenea materialul sintetic folosit in turnarea paturilor ne plasticul obisnuit "de punga" din armele ieftine, ci polimeri cu adevarat rezistenti mecanic si la intemperii. Forma patului in special pentru armele tactice e adaptata tragerilor din culcat sau de pe masa, dar nu incurca cu nimc la tragerea din sezut sau chiar in picioare sprijint. Adica paturile au un locas, sau o gaura in pat (a la choate SuperSniper si varmint), care perminte folosirea miini stingi (in cazul dreptacilor) pentru a presa patul in umar si al mentine cit mai fix.
       O alta caracteristica importanta a unui pat este blocul in care se monteaza actionul. Sa presupunem ca actionul se monteaza in pat cu 2 suruburi. Exista un bloc metalic foarte rigid care uneste gaurile de montaj ale celor 2 suruburi, si e incastrat foarte solidar in pat (adeseori montat prin turnare) Acest bloc asigura o deformare cit mai mica a patului prin raspinderea recului la o arie cit mai mare din interiorul patului. O caracteristica importanta a patului este ajustabilitatea, adica diferitele reglaje care se pot face pentru ca arma sa se potriveasca natural si luenta sa se alinieze firesc cu ochiul tragatorului. Daca nu e asa tragatorul este intr-o pozitie tensionata care introduce variabilitate in procesul tragerii.
        Asadar paturile armelor de precizie care se respecta (pretul e ca atare) au inaltatoare de obraz, talpi cu dimensiuni variabile, diferite pozitii ale talpii, etc. Este imporant ca odata achizitonata arma se se regleaze patul pentru tragator IN poizitia in care se vor face majoritatea tragerilor. Daca paturile reglabile sint bune, cele rabadabile sa cu elemente in miscare dauneaza preciziei. Poate nu de la inceput dar in timp paturile rabatabile pot dezvolta joc, la fel si cele cu piese in miscare ( a se vedea Howa Axiom). Paturile armelor de precizie, adesea au partea din fata plata si lata pentru a fi mai stabile pe un suport (saculeti, rucsac, etc.). Paturile armelor de precizie sint grele, pentru a le pastra rigide la cost redus.
       Altele:

Majoritatea armelor de precizie nu au catari mecanice, dar nu toate. Din cauza tevii groase si a paturilor rigide, armele de precizie sint mai grele decit armele de vinatoare. Sint totusi portabile fata de armele benchrest. De asemenea optica mai puternica si cu plaja de reglare mai mare, plus accesoriile de pe ele (bipod, muzzle break) o ingreuiaza si mai mult. As zice ca greutatea ei e dubla fata de o arma de goana in acelasi calibru. Greutatea e buna pentru precizie ca miscoreaza reculul. Si e buna si pentru noi pentru...exercitiu. Automat insa o elimina pentru tragerile din pozitii nesprijinite, deci practic inutilizabile pentru goana.
       Am tras cu arma mea Savage 10FP choate din mina la 180m in tzinta bust (care e fixa nu fuge ca mistretul). Cu tot cu curea de sprijin e atit de grea de teava ca abia reusesc sa aduc tzinta in in luneta, darmite sa pun reticulul pe ea. Din 5 focuri nimeresc cam unul (procentaj de 20%), execrabil.
      Cu SKS-ul am procentaj mult mai mare chiar pe catari mecanice si chiar daca SKS-ul are o precizie de 2 MOA fata de Savage care are 0.5 MOA. Insa carabina de precizie se poate trage suficient precis la 300m din sezut, mai ales daca se foloseste bipod. De asmenea la 500m se poate trage precis din culcat (sau lungit pe capota) folosind doar cureaua armei. In opinia mea din trusa de "voiaj" in padure (adica ranitza) nu trebuie sa lipeseasca un bipod pentru trasul in sezut.
Optional unul de tras in culcat daca conditiile permit, dar in culcat se pot folosi si altele (cum ar fi ranitza).

      La ce se pot folosi carabinele de precizie:
      Goana
Carabinele de precizie nu sint pentru acest tip de vinatoare 
      Pinda
La pinda distantzele pot fi mai mari si avem de obicei timp sa ochim mai bine. Deci precizia devine mai importanta si capacitatea de a da al doilea foc devine oarecum secundara (dar ramine importanta in opinia mea). O carabina semiautomata si un leveraction satisfac si pinda cu brio, daca distantzele sint mici (pina pe la 100m). Mai departe leveraction ramine un pic in urma dar inca putem folosi semiautomata. De fapt am vazut semiautomata de precizie folosit pina la 900m fara probleme. De asemenea tot aici este locul carabinelor cu bolt la care se poate repeta si al doilea foc, doar ca nu atit de repede. Carabinele single shot sint mai potrivite aici decit la goana, DAR tot nu lea-as recomanda tragatorilor incepatori.
     Greutatea armeleor de pinda poate fi mai mare decit la goana, dar pentru distantze mici majoritatea armelor usoare satisfac precizia. Asadar, in opinia mea, daca tragetzi la pind la distantze mici si vinat mediu, in opinia mea n-avetzi nevoie de o arma cu tzeava groasa. 
      Tragere la distantza
In acest caz precizia este foarte importanta si repetitizia secundara. As zice ca e nevoie de precizie sub 1 MOA si recomandat sub 0.5 MOA. E bine sa avem al doilea foc repede, dar nu daca sacrificam precizia.
Traditizional acesta era domeniul carabinelor cu bolt, datorita preciziei ridicate pe care o pot avea la un pretz de cost relativ scazut. In ultimii ani tehnologia a evoluat mult, si a devenit suficient de ieftina ca sa se produca semiautomate de precizie.
      Carabinele din seria AR10, AR15 se produc in variante match, si nu sint cu nimic mai prejos in precizie, decit bolturile tactice. Pretzul pentru semi de precizie inca este ridicat, as zice dublu fatza de bolt action. De asemenea semi pe care le stiu de precizie sint derivate din variante militare, deci probabil foarte dificil, daca nu imposibil de obzinut in Romania. Majoritatea covirsitoare a armelor de precizie sint grele, din cauza ca se fac cu tzevi cu sectiune groasa.
     De asemenea marea majoritate se fac cu paturi sintetice sau de metal, pentru a preveni variatziile la conditziile de mediu si imbatrinire. Aceste arme sint "all business" si aspectul lor este total neimportant. Adica, paturile de lemn sint aproape inexistente, chestii de "infrumusetzare" nu exista, multe din ele arata ca din Star Trek pentru ca patul are forme ciudate, cu fel de fel de reglaje. Multe (dar nu toate) nu au catari mecanice. Nu intratzi in pacatul de a da bani pe o arma de precizie daca nu vretzi sa o folositzi la capacitate.
    Arma de precizie poate ca nu e atit de scumpa decit o clasica de colectzie, dar pentru a o folosi la capacitate, va trebuie optica de calitate, antrenament (adica bani pe munitie) si de obicei necesita accesorii aditizionale (bipod, laser rangefinder, anemomentru, etc.). De asemenea pentru ca e grea nu o putetzi folosi la goana (nu o putetzi trage din mina) si o sa va uratzi zillele cind o caratzi la deal prin padure. 
    Tragere in poligon
Aici vorbim de armele de benchrest. La aceste arme totul se sacrifiva pentru precizie...dar absolut totul. Repetitzia focului a practic neimportanta. Greutatea lor trebuie sa fie cit mai mare ca sa compenseze reculul. Practic armele dedicate de poligon, nu se pot folosi la vinatoare. 
     Universala:
Carabina de precizie nu e o arma universala.
    [b]Studiu practic in alegerea unei carabine de precizie si calibru adecvat[/b]:
Sa presupunem 
    Intrebari si raspunsuri:
   1) Imi trebuie carabina cu tzeava liberoschilanta?
    Raspuns: Tzeava liberoschilanta ajuta la precizie. De obicei armele sub 1 MOA le au. Asta nu inseamna ca nu se poate atinge sub 1 MOA in alt mod, dar e mai economic cu tzeva liberoschilanta. In opinia mea pentru o arma de precizie trebuie, nu ca nu se poate fara aceasta facilitate, ci pentru ca e mai ieftin de cistigat precizie asa.
    2)De ce precizie am nevoie?
    Raspuns: Depinde de distanta si marimea zonei vitale pe care vretzi sa o lovitizi. Pentru vinat mediu la distantza mica, nu nevoie de cine stie ce precizie. Adica sa zicem ca zona vitala este 25 cm (10 inch) la 100m inseamna o precizie de 10 MOA. Considerind variatziile de tragator, conditzii etc. as zice ca pentru vinat mediu la 100m o precizie de pina la 5 MOA e suficienta. Daca insa tragetzi in iepuri la 200m precizia trebuie sa fie sub 1 MOA sau chiar mai bine, deci avetzi nevoie de arma de precizie (si mult antrenament si suferintza financiara). 
    3) La distanta imi zero arma?
    Raspuns: Aceasta intrebare se pare ca revine si s-au mai dat raspunsuri la ea. In opinia mea trebuie facut asa (teoria simplificata, n-am inclus unele variabile). Ne hotarim care e vinatul principal. Sa zicem vinatul mediu. Marimea zonei vitale la vinatul mediu este sa zicem 25 cm. Ca sa alegem un pic de marja de sigurantza o sa zic 16 cm e zona vitala. Daca vinam in point blank range (asa cum faca majoritatea) trebuie sa alegem zero la arma, astfel incit proiectilul sa nimereasca in centrul unui cerc cu diametrul de 16cm SI sa nu urce niciunde pe traictorie mai mult decit raza cercului, adica 8 cm.
    Sa zicem ca calibrul este 3006. Trebuie sa algem zero in asa fel incit traictoria lui 3006 in proiectilul pe care vrem sa-l folosim sa nu urce mai mult de 8 cm.
    Daca alegem munitizia Remington 180 grain cu Lapua Naturalis. Avem din tabele balistice ca urca cca 8 cm daca il zero la 210m Asadar trebuie sa 0 la 210 (practic si la 200 tot ok e).
    Tot din tabele balistice rezulta ca proiectilul nu coboara mai mult de 8 cm pina la distatza de cca 290m.           
    Aceasta este distantza de point blank range si inseamna ca teoretic pina la distantza de 290 putem sa ochim si sa tragem in vinat mediu fara compensare de elvatzie. Practic exista variatzii de viteza de la arma la arma, dar unele chiar se potrivesc pe ce zice tabelul. Practic in cazul de sus, as zero pe la 200m si as trage linistit pina pe la 260m.
   4) Trebuie sa re-zero cind schimb munitia?
   Raspuns: Da
   5) Aaaaa, eu din ultima banca n-am acces la tabele balistice. Eu ce fac?
      Raspuns: Am postat un spreadsheet pe forum Aici avetzi linkul http://accurateshooter.net/Downloads/pejsajacksonballistics.xls
      De asemenea exista un software balistic online la adresa [url=http://www.eskimo.com/~jbm/calculations/traj/traj.html]http://www.eskimo.com/~jbm/calculations/traj/traj.html[/url]
        Producatorii publica tabele balistice. Ale lor sint bune pentru luat viteza initiala si coeficientzii balistici, care se introduc in software-ul (-urile) balistice postate mai sus. Inca o nota vitezele initiale de plecare a proiectilelor publicate de producatori, nu sint neaparat la fel cu cele din arma voastra.
        Consultatzi "small print" de pe pagina producatorului, de obicei spune lungimea tzevii cu care s-au facut testele. Daca tzeava pe care o folositzi are acceasi lungime sau apropiata, putetzi folosi vitezele publicate.          
         Pentru tzevi mai scurte vitezele scad. De obicei cu citziva zeci de m/s depinzind de calibru (la magnumuri scaderea e mai drastica decit la calibrele lente). E greu de dat o retzeta universal, dar o aproximatzie grosiera ar fi cca 15-20 m/s la 1 inch (2.5 cm).
         Bineintzeles pentru cei care au acces la un cronograph, nimic nu bate o masuratoare in poligon. Si inca o nota la acest subiect. Pentru cei care trag la distantze mari, in experientza mea tabele balistice sint aproximative. Daca le folositi doar ca sa zero arma la 100-300m nu conteaza prea mult. Insa pentru distantze mari nu "pusca" chiar exact. Dar sint o baza de plecare pentru ajustarile elevatziei.
         Pentru cei tentazi de distantza nimic nu bate incercarile in poligon si notele pe hirtie. Si iar inca o nota. Si pentru cei care zero arma iarna si trag vara cu ea...sau invers. Iarna, la temperaturi joase caderea proiectilului e mai mare decit vara. Pentru cei curiosi, e o simpla problema de frecare si ciocnire. La temperaturi reci aerul e mai dens si proiectilul intilneste mai multe molecule pe unitatea de lungime, care ii "rapesc" mai mult din viteza.  
         Practic, o variatzie a temperaturii cu 6.6 C produce o variatie de 1MOA in elevatie (adica 2.5 cm la 91m).    
         Asadar de la iarna la vara cu o variatie a temperaturii de 40 C spre exemplu produce o variatie a elevatiei de 15 cm la 91 m. In functie de ce vinati e diferenta intre a lovi in plin sau rata.
       Asadar nu uitati sa zero din nou arma in sezonul in care vinatzi.
       6) Vreau sa trag la distanta, chiar imi trebuie carabina de precizie?
       Raspuns: Depinde de distanta si vinat. Adica 300m sint perfect tangibili pentru o arma de 2 MOA si un vinat mediu, dar acelasi vinat vinat devine practic un noroc la 600m. De asemenea la 300m aceeasi carabina nu are sanse foarte bune la o vulpe. Daca limita distantei pe care v-o propuneti este de 300m la vinat mediu si 150 la vinat mic, as zice ca nu aveti nevoie de o carabina de precizie. Daca insa vreti sa loviti o capra neagra la 600m atunci sinteti pe piata pentru o carabina de precizie, si trebuie sa indurati toate inconvenientele ei. De asemenea trebuie sa indurati costul opticii de distanata, dar mai ales costul financiar in timp si bani pentru antrenament...altfel o luati degeaba (lantul cu 3 verigi de mai sus nu e complet fara tragator).
      7) Cum sa ma antrenez ca e scumpa munitia?
      Trageti 22lr de precizie la 100, 150 si 200m. Daca reusiti sa nimeriti farfuriutza de la ceasca de cafea la 200m constant, in conditii de vinticel moderat....sinteti cu 5 pasi inaintea celorlalti. Dar tot trebuie sa exersati si la 500m undeva, doar ca mai putin. Fun Stuff: Daca a-ti citit pina aici fara sa va fure somnul, citeva sfaturi ca sa faceti exercitiile de tragere fun. De la un moment dat e plictisitor sa tragi la hirtie, deci trageti la tinte active reactive. Adica puneti doze de cola, oua, etc. la 100m, apoi la 150 si apoi la 200m. Cind 200m e relativ usor, culcati dozele de cola si nu le mai puneti in picioare. Exista o varianta "militara" la acest joc, dar poate o sa o amintesc altadata. Acum poate vi se pare fictiune, dar e perfect posibil.
        Grupul din imaginea de mai jos a fost tras la 182 m (200 yarzi). Patratele pe tzinta au latura de 1 inch (2.5cm). 

         De asmenea odata am sacrificat un porumbel nevinovat de la 190m. Asta merge odata, dar altfel nici macar gugu nu sint totus tzinte. Insa combaterea e un bun exercitiu. Daca aveti loc de tras la combatere de la distanta e perfect.
         Foarte mult nu va puteti intinde din cauza timpilor mari de zbor al proiectilului, dar le tzinte fixe (adica la primul) puteti fi mai departe. As zice si la combatere sa va limitati la 300m, si sa-i lasati sa se aseze dupa fiecare lovitura. Un alt exercitiu fun este trasul cu partener. Cel mai fun e trasul in paralel. Puneti acelai numar de tinte active pentru fiecare partener si trageti in paralel. Primul care le doboara cistiga. Din nou exista o varianta militara si la acest joc..dar altadata.
         Daca nu trageti in paralel cronometrativa. Nu uitati insa sa numarati si numarul de cartuse ratate in rezultat. Cu tzintele in miscare e greu de tras fara suport logistic, deci aici n-am idei majore. Poate daca trageti intr-un mal de riu si un partener va pune barcute in amonte:-).
         Tzintele cu timp limitat se pot oarecum simula daca cineva va acopera luneta si o descopera pentru sa zicem 10 secunde, timp in care trebuie executat focul. Cei cu multe cunstinte in domeniu va rog, completatzi si comentatzi.
CristianC

 
© 2002-2018. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.