Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Capriorul mascul (din 15 mai), Vulpea.

-Pasari: Cotofana.

 
 
Publicitate
 
  easylight.ro
 
Carabina Blaser R8 sau revolutia tehnicii in armele cu glont
8338 vizualizări

Aşa cum afirmă tehnicienii de la Blaser, ideile de concepţie pentru armele pe care le fabrică de mai bine de cincizeci de ani, capătă contur pe teren, la vânătoare şi nu în faţa planşetei, din birou. Majoritatea lucrătorilor companiei sunt vânători cu experienţă cu multe ore petrecute pe teren, la vânătoare. Ideile noi şi soluţiile vin astfel de la vânători şi sunt puse în practică tot pentru vânători!

Dacă ar fi să enumerăm câteva din caracteristicile şi calităţile armelor de vânătoare produse de Blaser ar trebui să avem în vedere acurateţea, rapiditatea mânuirii, siguranţa şi siguranţa folosirii şi nu în ultimul rând faptul că sunt arme de încredere, rezistente, pe care te poţi bizui indiferent de timpul şi condiţiile de folosinţă. Toate acestea sunt perfect valabile şi în cazul carabinelor Blaser R8.
Acurateţea carbinelor Blaser R8 este dată de o serie de elemente care, fiecare în parte şi toate în ansamblu, contribuie la definirea şi stabilirea calităţii carabinei pe total. Aici putem include trăgaciul, ţeava şi camera cartuşului, ţeava şi închizătorul ca sistem compact, mecanismul de încărcare şi bineînţeles patul carabinei.
Trăgaciul, sau mai bine spus declanşarea precisă a acestuia, contribuie la precizia şi constanţa tragerilor repetate. În cazul carabinelor R8 ţeava şi camera cartuşului sunt perfect concentrice şi sunt forjate la rece păstrându-şi calităţile şi caracteristicile dimensionale pentru un număr apreciabil de focuri repetate şi indiferent de condiţiile de temperatură exterioară, pozitive sau negative. Ţeava şi închizătorul formează un corp compact astfel că poziţia ţevii va rămâne neschimbată în raport cu acesta chiar şi în eventualitatea, puţin probabilă, a deformării patului din lemn, din cauza unor temperaturi extreme. Încărcarea carabinei se face liniar, fără nici o mişcare de rotaţie, fapt ce constituie un real avantaj deoarece nu este afectată stabilitatea armei şi nici linia generală de ochire, vânătorul putând păstra ţinta constant în cătare. Avantajul devine cu atât mai evident în cazul tragerilor repetate la distanţă, unde ce-a mai mică oscilaţe a armei poate duce la pierderea din obiectiv a vânatului. Patul carabinelor Blaser din seria R8 este confecţionat fie din lemn de nuc masiv sau din material sintetic, în funcţie de model. În ambele cazuri designul patului, al pistoletului, şi al şeii sau gâtului patului are în vedere transmiterea liniară a şocului datorat reculului direct în umărul trăgătorului. Acest fapt contribuie substanţial la păstrarea stabilităţii armei epolate şi implicit a constanţei şi acurateţii mai ales în cazul focurilor repetate. Patul din lemn de nuc aduce un plus de personalitate şi ornament prin desenul spcific al lemnului. Patul sintetic, tot mai des preferat în ultimul timp de vânători, duce la reducerea adesea semnificativă a greutăţii pe ansamblu a armei şi are avantajul că este mult mai uşor de curăţat şi întreţinut.


Carabinele din seria R8 se remarcă de asemena prin rapiditatea mânuirii în particular şi în general. Încărcarea liniară şi încărcarea şi schimbarea magaziei de cartuşe sunt două dintre elementele cu o contribuţie substanţială în acest sens. Aşa cum am amintit mai sus, încărcarea liniară, fără nici un fel de mişcare de rotaţie nu numai că asigură stabilitate armei dar şi reduce substanţial timpul de încărcare, element cheie în majoritatea situaţiilor ce necesită repetarea focului, sau darea focului de graţie în cazul vânatului rănit. Încărcarea magaziei se poate face fie când magazia este detaşată fie pe deasupra, fără a mai fi nevoie să o detaşăm. Schimbarea magaziei este deosebit de simplă, prin apăsarea simultană a două butoane, şi se poate face cu o singură mână, fără a necesita mutarea neapărată a privirii de pe ţintă.
Siguranţa şi protecţia sunt alte două calităţi demne de a fi scoase în evidenţă la carabinele Blaser R8. Astfel, magazia pentru cartuşe se scoate odată cu trăgaciul fapt ce constituie un element de siguranţă extrem de util, mai ales în cazul în care arma este transportată sau pusă la păstrare şi ar putea fi folosită de persoane neautorizate. Scoaterea magaziei dezamosrsează automat cuiul percutor, evitând orice risc ce ar apare în cazul în care ar mai fi rămas un cartuş pe ţeavă. Şi nu în ultimul rând trebuie menţionat că trecera piedicii-siguranţei în poziţia off nu este doar o simplă barieră mecanică ci dezamorsează practic arcul de declanşare a cuiului percutor, element deosebit de apreciat când este vorba despre sigurnaţa armei. De altfel, acest sistem este considerat în prezent drept unul dintre cele mai sigure existent pe piaţa armelor de vânătoare.
Carabinele Blaser R8 au fost concepute pentru o folosire cât mai simplă şi mai eficientă de către vânători. Armele sunt foarte bine echilibrate şi permit o epolare şi ochire rapidă. Un alt element foarte apreciat de vânători este lungimea redusă a armei pe ansamblu şi implicit reducerea greutăţii acesteia. Plasarea magaziei pentru cartuşe deasupra trăgaciului a permis scurtarea lungimii totale a armei – nu a ţevii! - şi de aici posibiliatea de a o manevra mult mai uşor mai ales în condiţii de teren accidentat sau cu vegetaţie densă.
De asemena carabinele din seria R8 pot fi folosite cu sau fără lunetă. Cătarea şi înălţătorul sunt fabricate din oţel rezistent, sunt perfect armonizate cu designul general al armei, şi pot constitui un real avantaj în cazul în care vânăm la distanţe mici şi/sau în teren cu vegetaţie deasă.
Confecţionate din materiale de caliatate excepţională, antioxidabile sau tratate împotriva ruginii, carabinele Blaser din seria R8 se întreţin uşor şi nu necesită condiţii speciale de păstrare sau transport. Varietatea de calibre disponibile ( de la.222 -.223 Rem. la versatilul.30-06 şi 8X57 până la.458 Win. Mag.), le recomandă pentru o gamă largă de specii de vânat, de la prădătoarele mici la carnivorele mari, mergând pînă la uriaşele ierbivore africane. Calitatea carabinelor Blaser R8 vine în întâmpinarea cerinţelor reale ale vânătorilor, din experienţa deja acumulată, fiind în acelaşi timp o garanţie pentru noile provocări ce apar necontenit în vânătoare.

 
© 2002-2018. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.