Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Bizamul, Caprior femela, Cerbul comun (femela si vitel), Cerbul lopatar(femela si vitel), Cainele enot, Dihorul comun, Hermelina, Iepurele de camp, Iepurele de vizuina, Jderul, Mistretul, Nevastuica, Sacalul, Viezurele, Vulpea.

-Pasari: Becatina comuna, Cioara griva, Cioara de semanatura, Cocosar, Cormoranul mare, Cotofana, Fazanul, Ferestrasul mare, Ferestrasul motat, Gaita, Gainusa de balta, Gasca de vara (pana pe 20 ian), Garlita mare (pana pe 20 ian), Graurul, Gugustiucul, Lisita, Porumbelul gulerat, Porumbelul de scorbura, Rata mare, Rata mica, Rata fluieratoare, Rata cu cap castaniu, Rata motata, Rata sunatoare, Rata lingurar, Rata sulitar, Rata caraitoare, Rata cu cap negru, Sitarul de padure, Sitarul de mal, Stancuta, Sturzul de vasc, Sturzul cantator, Sturzul viilor, Turturica.

 
 
Meteo
 
 
Publicitate
 
  easylight.ro
 
Lampi tactice
Trivetorex
STEYR
Despre Potarniche
4436 vizualizări

Studiind Etologia acestei micuţe pasări, după un timp vei afirma,că ai văzut şi ai ajuns să îndrăgeşti cea mai drăguţă,mai fidelă,mai drăgălaşă mai demnă de dragoste fiinţă, pe care ai avut posibilitatea să o cunoşti.


Nu te vei mai uita la ea cu ochiul vînătorului,ci cu ochiul şi sufletul gospodarului, pentru că nu există fiinţă care este în stare de atîta dragoste şi sacrificiu pentru micuţa ei familie, cum e potîrnichea. Fenomen rar întîlnit în lumea animalelor,chiar foarte mulţi oameni ar trebui să urmeze exemplul micuţei noastre păsări.

Potîrnichea este monogamă şi pînă primăvara următoare cînd se vor forma noile perechi, ele trăiesc în grupuri familiale.
Diferă în totalitate şi ca etologie şi ca modalitate de viaţă,de cealaltă pasăre foarte cautata de vanatori, fazanul.
Potîrnichea care şi-a găsit perechea in primavara, formează o familie proprie,unde depunerea ouălelor, clocitul şi creştera puilor este sarcina cea mai importantă.
Perechea batrana ii va conduce pe cei tineri şi în timpul iernii,pînă în primăvara următoare,cînd şi acestia îşi vor alege perechi.
S-a dovedit că în cazul in care cei doi bătrîni,găina şi cocoşul de potîrniche au supravieţuit, vor rămîne împreună,doar tineretul isi va cauta un teritoriu propriu.
Deci alegerea perechii nu se limitează la un an sau sezon ci, cu toate că viata unei potarnichi este plină de pericole şi foarte scurtă,perechea se alege pe viata.
Unde mai întîlnim ceva asemănător?
Cel mai mare pericol,cu care se confruntă potarnichile este iarna lungă, rece si cu foarte multă.zăpadă. Cu toate că avem climă continentală, din cînd în cînd vremea poate avea variatii extreme şi poate produce surprize de neaşteptat.
După o iarnă de acest gen se pot produce pagube în rîndul populaţiilor de potîrniche încît si la zeci de ani de la evenimentul respectiv nu se vor observa creşteri în ceea ce priveşte numărul lor.
În anii 1940 şi 1946 două ierni deosebit de grele au distrus 90% din populaţiile existente în Ungaria.
Cu toate că profesionistii in cinegetica au intervenit si au creat toate conditiile pentru refacerea populatiei, Potarnichea nu a ajuns la efectivul initial nici pana in ziua de azi. Încă sînt zone unde vînătoarea este interzisă la potîrniche. Zăpada mare de fapt nici nu ar fi aşa pericol, pentru ca Potarnichea este destul de rezistentă şi hrana consumata în această perioadă consta, înafară de cîteva boabe de pe tufe,chiar in culturile verzi semănate,acoperite de zăpadă.
Însă daca stratul de zăpadă îngheaţă foarte tare Potarnichea nu mai poate săpa acele tuneluri pentru deplasare si adapost deplasare şi nu poate ajunge nici la culturile verzi. De asemenea nu pot să-şi sape adăpost astfel se expun frigului şi vîntului puternic. Pierd condiţia fizică si slăbesc, şi dacă mai apare şi un viscol de cîteva zile bietele Potarnichi slăbite şi înfometate nu prea au şanse mari de supravieţuire.
În concluzie, trebuie sa-I asiguram Potarnichii hrana suplimentara, mai ales în timpul iernii,dar mulţi gospodari de fond uită acest lucru,sau nu stiu ca e necesar acest lucru. De exemplu, dacă vedeţi Potarnichi pe marginile drumurilor,înseamnă că rabdă de foame şi cea mai mică fărimătură de mîncare ce a căzut în timpul transporturilor de cereale reprezinta pentru ea o resursa importanta si ii creste şansele de supravieţuire. Că e urmarita si de braconieri? Sigur că da,însă eu în acest caz,nu braconierii ii condamn, ci gospodarul fondului, pentru că el ar trebui să observe acest lucru.
Vă daţi seama dacă potîrnichea,care nu acceptă in mod normal mîncarea suplimentara nici în zona habitatului ei, care este in cîmp deschis, cat trebuie sa fie de infometata dacă ajunge sa o caute pe marginea drumurilor,expunîndu-se la toate pericolele ce ascund drumurile.
Să nu vă aşteptaţi să vină potîrnichile la locurile unde doriţi voi să le hraniti, pentru că nu vor veni.Trebuie să mergeţi voi acolo unde sînt ele.Faceţi bine şi cînd zăpada este mare să va urcaţi în tractor sau maşina de teren şi rupeţi zăpada să poată săpa să ajungă la culturi şi la adăpost. Iar hrana pe care o duceţi in teren să nu o puneţi sub tufe sau în apropierea pădurilor,ci la 80 - 100 m de ele pe cîmp deschis, pentru că ei îi place să observe şi cea mai mică mişcare de pe teren şi dacă sesizează vreun pericol să poate zbura.
Potîrnichile nu îşi petrec noaptea în apropierea unor tufe sau păduri, ci în acoperirea unor movile sau denivelări şi dorm în grup, în cadrul familiei cu capul în toate direcţiile pentru a observa un eventual pericol.
Potîrnichea acceptă captivitatea dar niciodată ca fazanul. În cazul iernilor foarte grele, se adună mai multe famili în grup căutînd locul ideal pentru a supraveţui. Aceasta micuta pasare da dovada de spirit de echipă, cu rol in incurajarea sosirii in grupul familial a altor masculi şi găinuşe pentru a uşura pe viitor alegerile de noi perechi si evitarea consangvinizarii.
De obicei în luna februarie,sau în cazuri extreme în ianuarie, sau în cazul iernilor lungi în martie, după ce se topeşte zăpada şi primele raze de soare cu miros de primăvară au atins şi inima drăguţei Potarnichi, grupurile se vor rupe în perechi.
Acest lucru se va întîmpla foarte repede, totul se intampla brusc, într-o dimineaţă sau seară,
Deodată începe o alergare,un zgomot,un circ şi scandal în rîndul familiilor adunate,dar acest lucru nu este împerecherea ci doar alegerea de perechi. De obicei se petrece acţiunea pe un teren deschis, o tarla de lucernă etc. dar niciodata pe arătură.
Perechile cele bătrîne rămîn împreună şi doar tinerii îşi aleg perechea.
Fapt dovedit de specialiştii englezi este că tinerii întodeauna îşi vor alege perechea din cadrul unei alte familii şi alt grup.
Acest lucru ar putea fi cheia scăderii populaţiilor de potîrniche, pentru că dacă scade numărul grupurilor şi a familiilor pînă ajung să se găsească - mai ales dacă sînt şi deranjate -trec ani şi pînă atunci nu se vor putea reproduce.
În cazul in care vremea se înrăutăţeşte potîrnichile se vor aduna îdin nou in grupuri,din motive de siguranţă, insa odata cu îmbunătăţirea vremii se vor rupe în perechi şi unele perechi nu se vor mai despărţi niciodată.
Potîrnichea este fidela locului unde s-a născut, s-a dovedit că îşi trăieste viata in majoritatea cazurilor pe un teren de 1 - 2 Km pătraţi.
Întodeauna femela va alege perechea,ca şi la oameni,cu toate că unii nu vor să recunoască acest lucru.
După ce s-au format perechile,ceilalţi cocoşi care au rămas fără pereche vor respecta teritoriul celui cu pereche şi se vor aduna în grupuri mici,sau se vor alătura familiei mai mari.
După aceea tînăra pereche începe să caute un loc conveneabil pentru cuibărit.
Pentru asta au la dispoziţie aprox. 6 săptămîni. Nu vor începe ouatul înainte de jumătatea lunii aprilie, cînd vegetaţia deja va asigura cît de cît o protectie puilor.
Înainte de a începe ouatul, femela - ca şi celelalte păsări care cuibaresc la sol- sapă mai multe cuiburi. Femela va urmări dacă vreun cuib a fost obsevat sau vizitat de oameni sau pradatori.
Pe care-l consideră cel mai sigur,il căptuşeşte cu iarbă uscată - niciodată cu iarbă verde.
Aici va depune primul ou,de probă pe care nu-l va acopri cu iarbă timp de două zile.
De fapt testează siguranţa terenului. Cuibul are diametrul de 10 - 12 cm şi este cam tot atît de adînc.Cuibul il construieşte acolo unde găseşte materialul necesar construirii lui şi unde puii noi născuţi, în primele zile ale vieţii lor, găsesc hrană de origine animală necesara supravieţuiri lor.
Tot în apropiere se va găsi şi locul unde părinţii şi puii vor putea face baia de praf necesară pentru a scăpa de paraziţi.
Femela întodeauna se va apropia şi se va îndepărta de cuib pe jos şi nu zburînd, pentru a nu da posibilitate de descoperire a cuibului de catre prodatori sau om.
După depunerea celei de al doilea ou, Potarnichea acoperă gros cuibul de fiecare dată cînd îl părăseşte.
Depunerea ouălor durează 22 - 25 de zile după care începe perioada de clocit care durează 24 de zile.
După ce potîrnichea a depus ultimul ou,nu mai acoperă cuibul: astfel testează dacă a fost observat sau nu.
În cazul in care ouăle păţesc ceva, acest fapt ii da posibilitate şi timp pentru a construi un al doilea cuib.
Clocitul este efectuat doar de femelă,dar cocoşul este întodeauna în apropiere să protejeze femela şi cuibul. Dacă observă ceva,atenţionează femela, care rămîne nemişcată iar el cu un truc bine cunoscut atrage intrusul,prefăcîndu-se că este rănit şi prezintă o pradă uşoară.
Important este să-l atragă cît mai departe de cuib.Masculul mai are o sarcină importantă si anume să cheme femela jos de pe cuib dimineaţa şi seara pentru o jumătate de oră. Femela va părăsi cuibul dar nu-l mai acoperă si il lasa să se aerisească. În această perioadă perechea stă împreună,caută de mîncare şi se scălda in praf pentru a scăpa de paraziţi.
Acesta este perioada in care ouăle sînt expuse celui mai mare pericol: ciori,coţofene sau chiar păsările paraziţi cum sînt cucul şi în cazuri extreme chiar găina de fazan pot distruge ponta.
Ouăle de potîrniche sînt zilnic întoarse,mişcate, astfel incat puii vor ieşi din ouă aproape in acelasi timp.
Abia ies puii din ou şi se usucă, cand femela cheamă masculul ca sa-i protejeze şi sa-I încălzeasca.
În cazul in care in această perioadă se răceşte timpul sau ploua,noii născuţi se pot baza doar pe căldura părinţilor
Puii sînt conduşi de femelă,masculul doar îi supravegheaza. În caz de pericol puii vor rămîne nemişcaţi iar masculul îşi face treaba, abatand pradatorii in alta parte.
Hrana noilor născuţi în primele 10 - 14 zile este compus în exclusivitate doar din hrană de origine animală (albumide).Puii invata sa zboare la vîrsta de 3 săptămîni.
In Ungaria,grupuri de specialişti insarcinati cu gospodărirea populatiei de Potarniche, au întîmpinat multe greutăţi chiar de la inceput.
Cea mai mare dintre ele era faptul ca despre Potîrniche se cunoşteau foarte puţine lucruri.
N timp ce fazanul este, pentru specialisti, ca o carte deschisa si se cunoaste totul despre ele pana la cel mai mic amanunt, Potarnichea si detaliile vietii ei au constituit mult timp o enigma pentru specialisti.
În orice caz, acolo unde se punea accent pe reducerea numărului de dăunători cu păr şi pene, după un timp se observa o creştere a numărului de Potîrnichi.
Au fost cazuri in care reducerea numărului de Potîrnichi coincidea cu creşterea numărului mare al fazanilor.
În ceea ce priveşte alimentaţia,se pare ca Potarnichea si Fazanul nu isi fac concurenta la hrana.
Ce ar putea eventual micşora numărul de potîrniche,ar fi parazitarea cuiburilor de catre gaina de fazan,amintita adineuri, insa aceasta se observă doar în cazuri extreme,astfel incat nu cred că ar putea afecta considerabil populaţia de Potarnichi..
Atunci cand erau milioane de exemplare pe cîmpiile Ungariei circula o vorbă între vînători: ¨că trebuie împuşcate să se înmulţească¨- şi să ştiţi că într-adevăr se înmulţeau. Este logică afirmatia pentru că dacă se trage la stoluri şi se desfac familiile,exemplarele gonite se alăturau altui grup sau famili şi se aleg noi perechi cu femelele rămase singure. Deci părerea mea este că trebuie asigurate condiţii pentru mai multe familii, astfel incat să poată găsi pereche toate femelele de pe fondul de vînătoare.
Din cauza vînătorilor se destramă familiile şi va trece mult timp pană cand se vor aduna alte grupuri şi alte familii in cadrul carora se pot alege noi perechi.

 
© 2002-2017. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.