Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Capriorul mascul, Sacalul, Vulpea.

-Pasari: Cioara griva, Cotofana, Stancuta (din 15 iulie).

 
 
Publicitate
 
 
 
Trombopatia Basset hound-ului
1291 vizualizări

Ce este Trombopatia basset hound-ului?

Este o boala genetic ace se refera la plachetele sanguine numite trombocite. Trombocitele joaca un rol foarte important in mai multe etape ale raspunsului organismului la orice agresiune care cauzeaza sangerare.Una din functiile plachetelor este de a agrega sau de a “clampa” locul unde vasul de sange este agresat, mai exact de a forma un dop initial.
Plachetele faciliteaza coagularea in conjunctie cu alti factori de coagulare si elibereaza substante cu rol in inflamatie si reparerea celulara.
In trombopatia basset hound-ului plachetele nu raspund la semnalele ce apar imediat dupa o agresiune la nivelul vasului de sange. Agregarea plachetara nu mai apare.
De aceea cainii afectati de aceasta dezordine sunt foarte susceptibili la vanatai, sufuziuni si hemoragii.

Cum se transmite trombopatia basset hound-ului?

Mecanismul de transmitere este cel de recesivitate autosomala. De aceea amandoi parintii trebuie sa aiba gena recesiva sa o poata transmite la descendenti.

Ce rase sunt afectate de catre aceasta boala?

Basset hound-ul dar si rasele de origine precum si cele infuzate cu aceasta rasa.

Ce inseamna trombopatia basset hound-ului pentru caine si pentru proprietar?

Pentru unii caini se intampla sa fie doar usor sau mediu afectati, in aceste cazuri gestionarea starii de criza se poate face bineinteles mai usor, din fericire. Insa pentru cainii cu tendinte de evolutie severa, proprietarii trebuie sa fie foarte atenti la orice contuzie sau rana usoara si sa caute cat de repede ajutor calificat veterinar.
Cand exista un istoric si exista suspiciunea de boala, inainte de orice trebuie facut un consult veterinar de specialitate inainte de a se prescrie orice medicatie. Trebuie de asemenea stiut ca orice medicatie de genul aspirinei sau altele de acelasi gen pot favoriza hemoragii ce devin fatale functie de nivelul de afectare.

Cum se diagnostica trombopetia basset hound-ului?

De regula cainii afectati sunt prezentati la medic inca de tineri atunci cand se apare o sangerare, dintr-un motiv minor, dar care se prelungeste peste normal. Aceasta sangerare apare de regula la nivelul nasului, sau urme de sange in urina si fecale. De asemenea apar vanatai sau sufuziuni la nivelul pielii, urechi, retina precum si in gura.Toata aceasta simptomatologie apare intotdeauna consecutive unor traume minore ce in mod normal nu ar trebui sa genereze astfel de raspunsuri supralicitate de catre organism.
Atunci cand nivelul de afectare este usor/ mediu, reactia imediata nu se prezinta spectaculos, dar la prima interventie chirurgicala de regula apar primele suspiciuni de boala.
Pentru medical veterinar:
Medicul veterinar atunci cand va face teste avand in vedere o sangerare anormala va constata ca numarul de plachete este normal, dar functia acestora va fi defectuasa.
Timpul de sangerare la nivelul mucoaselor este prelungit si totodata apare un raspuns de agregare plachetara anormal. Se va vedea insa ca numarul de trombocite, parametrii de coagulare si timpul de coagulare sunt normale.
Aceasta sunt semnele insa unei anomali transductive. Se va observa ca plachetele nu se vor agrega si vor secreta granule ca raspuns la stimuli normali.

Cum se trateaza trombopatia basset hound-ului.

Nu exista un tratament specific efectiv, dar se poate instaura o gestiune a bolii in functie de severitate. Medicul veterinar va trebui sa instaureze un program de urmarire pentru stabilirea nivelului de severitate, apoi un program de prevenire si pe cat posibil al cauzelor declansatoare majore, bineinteles de comun accord cu proprietarul care va deveni cel care va gestiona efectiv prevenirea aparitiei episoadelor cu potential periculos.
In situatiile usoare/ medii, atunci cand apar episoadele de sangerare de multe ori o presiune mai prelungita decat normal, cu pansament compresiv, de cele mai multe ori rezolva situatiile. Dar se poate ajunge la sutura locala in bloc a zonei,
In formele severe se poate ajunge la transfuzie de plachete proaspete, in forma de sange integral proaspat. Daca cainele necesita interventie chirurgicala, atunci veterinarul trebuie sa recomande transfuzia preoperatorie ca masura de preventie, dar bineinteles ca aceasta nu rezolva o situatie de boala de nivel sever, asa ca orice interventie chirurgicala trebuie cu foarte multa atentie planificata si gestionata.

Consiliere genetica.

Cel mai important aspect este conlucrarea crescatoriilor impreuna cu medicii veterinari specialisti, in identificarea liniilor genetice afectate de boala. Izolarea si oprirea de la reproductie imediata este singura metoda de oprire a raspandirii bolii mai ales ca intotdeauna 50% dintr-un cuib in cazul parintilor fara manifestare a boli, sunt afectati, dar tot cuibul trebuie inclus in acest program.


 
© 2002-2020. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.