Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Capriorul mascul, Sacalul, Vulpea.

-Pasari: Cioara griva, Cotofana, Stancuta (din 15 iulie).

 
 
Publicitate
 
 
 
Tir – traiectorii – interceptie
7263 vizualizări
Tirul la interceptie se dovedeste necesar in anumite situatii asa zise disperate. Dar atentie aceasta tehnica poate sa ne conduca spre comiterea unor greseli uitand de tehnicile curente, normale.
Se utilizeaza ocazional numai cu primul foc. Descriere: este executat pe traiectoria unui vanat sau a unei tinte in miscare, taind aceasta traiectorie, depasind cu arma epolata si anticipand corectia ce trebuie efectuata si declansand focul cu pusca oprita pe presupusul loc in care speram ca tinta sa se intersecteze cu jerba de alice. Daca analizam cele mentionate vedem ca este contrar a ceea ce se numeste tir de vanatoare.
Patru factori intervin in ecuatie: traiectoria, viteza, distanta si timpul. Combinatia acestor patru factori da o infinitate de metode de tir printre care si tirul de interceptie. Sa luam ca prim exemplu un vanat care demareaza in fata noastra. Doua metode contradictorii pot fi folosite. Daca este posibil, asupra unei pasari grele, cea mai clasica metoda consta in a lasa sa se departeze cativa metri, epolam incet, ajungem din urma tinta cu tevile, o depasim si tragem. Exista si cazul "disperat" care ne obliga sa tragem cat mai repede posibil deci la interceptie _ altfel vanatul este in afara bataii pustii sau a campului vizual. Care este diferenta dintre cele doua? In anumite cazuri de tir de interceptie variabila poate fi distanta si/sau viteza. O becatina care-si ia zborul departe si cu vant favorabil nu permite nici o fantezie. Trebuie tras inainte de a iesi din bataia pustii. Numai cu tir de interceptie va fi posibil. Prin obisnuinta se va putea practica acest gen de vanatoare. Sa ne imaginam un alt scenariu: vanati in subarboret dens. Un sitar isi ia zborul in fata dvs ca un nebun; va dispare intre copacii in cateva zecimi de secunda. Aici timpul este elementul lipsa. Veti fi obligat sa trageti chiar pe jumatate epolat si poate abia zarindu-l. In aceste conditii modul de a trage este la interceptie.
> Un alt exemplu este vanatoarea la iepuri in parloage si paisuri sau busaguri unde acesta este abia zarit alergand in zig-zaguri greu de anticipat
Sa luam cazul deplasarii vanatului pe anumite traiectorii,de exemplu perpendicular pe directia de tir, care se intersecteaza numai in anumite locuri vizibile. Tirul cu alice este un tir de baraj. Nu se trage asupra vanatului care traverseaza din miscare, ci se depaseste si se taie traiectoria acestuia in locul in care apreciem ca se va gasi dupa ce alicele vor strabate distanta respectiva. Practic se arunca in fata lui, pentru a-i taia drumul o plasa de alice in care acesta sa intre cu capul.
Tirul de interceptie este cateodata indispensabil la vanatul mare. In padure mare imbracata si cu subarboret dens strabatuta de carari inguste, veti fi obligat sa "aruncati" focul la interceptie in cele 2-3 locuri mai aerisite intre trunchiurile de copaci care vor primi bilele dvs in cazul in care trageti din miscare, bineinteles atentie la unghiurile de 45 grade fata de vecinii din stanga si din dreapta. De altfel este si primul lucru pe care il faceti cand va asezati in stand: alegeti mai multe culoare pe care sa executati tirul. Totusi nu este atat de dificil pe cat pare.
Vanatorul trebuie sa se adapteze la metoda de tir pe care o va folosi in functie de factorii exteriori pe care nu prea poate sa-i controleze dar ii poate prevedea ceea ce adauga sarea si piperul la placerea de a vana

Paul Ionici
traducere "La Revue Nationale de la Chasse"

 
© 2002-2020. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.