Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Capriorul mascul, Sacalul, Vulpea.

-Pasari: Cioara griva, Cotofana, Stancuta (din 15 iulie).

 
 
Publicitate
 
 
 
Iepurele - contabil la asociatii
8032 vizualizări
Asa cum bine stim, incepind cu data de 01 noiembrie incepe sezonul de vanatoare la iepure, prilej pentru organizarea primelor vanatori colective ale respectivului sezon. Se platesc cotizatiile restante, se curata armele de praf, se dau telefoane la colegi, se stabilesc tabelele cu grupe / fonduri, etc. Activitatea este ferventa la nivel de asociatii - pentru ca, din pacate, majoritatea vanatorilor considera aceste vanatori colective la iepure - singurele iesiri dintr-un an. Iepurele este cal mai bun incasator - contabil la toate asociatiile de vinatori. Odata cu deschiderea la iepure, toti restantierii se grabesc sa achite cotozatia pentru a putea participa la colectivele sezonului...
Vinatoare colectiva la iepure - AVPS Vulturul Sa incercam sa romantam un pic - imaginea acestui vanat - in ochii nostri, a tuturor vanatorilor. In opinia omului de pe strada - iepurele - este un animal fricos si oarecum las, care alearga tremurind zii si noapte si care se sperie de cel mai mic zgomot sau chiar si "de umbra sa". Studiat din teren, cu ochiul ager al vanatorului incercat, gasim o alta imagine a acestui animal. Iata-l venind prudent si atent, la o goana pe cimp; se opreste din goana, asculta atent, isi roteste urechile ca niste palnii de radar, se ridica pe picioare pentru a vedea mai departe. Totul este studiat si asa cum multi stiu, cea mai mica spartura din standul vanatorilor va fi exploatata la maxim de orice urechiat. Sunt cazuri cind urmare socotelilor facute foarte rapid iepurele se va intoarce in goana, va rupe ritmul si va incerca desfacerea liniei de vantori, exploatind pe final spartura aparuta. Alteori, se lipeste la pamint, "il inghite pamintul" si apare victorios dupa ce linia de gonaci a trecut de el. Pe cainii ii extenueaza cu fuga rapida si in zig - zag, intorcindu-i pe urme pina cind de foarte multe ori, acestia renunta la a mai urmari vanatul.
Nu sunt oare, toate acestea, comportarile unei fiinte rezonabile cintarind, adesea cu singe rece, toate ipotezele, fara a alerga asa, intr-o doara si oarecum bezmetic pe cimp, dupa cum cred unii "civili"? Mai mult sa ne gindim de cita strategie da dovada urechiatul in viata din salbaticie, permanent amenintat de multii sai dusmanii naturali. In general, in fata unei primejdii banuite, iepurele alearga fara graba, cu "demnitate", in pas marunt. Numai cind se simte incoltit, el da drumul la celebrele lui sprinturi, cu urechile lasate pe spate si cu picioarele in galop, de parca nu ar atinge pamintul.
Autorul articolului si Dir. AVPS Vulturul, Cristian Macau, la o colectiva de iepure - Movilita 2004 In viata mea de vanator la iepure am vazut multe dovezi ale istetimii si strategiei acestui animal. Am avut ocazia sa vad iepurele culcat intre brazde, la 20-30 metri dupa ce linia de gonaci trecuse pe acolo, tisnind victorios si calm catre o libertate si inca un sezon de viata. Am vazut iepure alergind de-a lungul standului de vanatori, la limita de tragere, lasind vanatorii din urma lui cu armele golite si tisnind brusc inapoi catre vanatorul care tocmai executase foc, si lasindu-l pe acesta cu arma tardiv reincarcata. Am vazut iepure, la o vanatoare in cerc, tisnind dintre vanatori tocmai atunci cind acestia se regrupasera in grup. Nimeni nu a putut executa foc, pentru a nu pune in pericol integritatea coroporala a colegilor. Am vazut urechiati care au intins flancurile vanatorilor pina cind acestia au lasat goluri mari intre ei, prilej pentru iepure de buna accelerare si trecere victorioasa a liniei de sosire cu viata. Toate aceste exemple fac vinatoarea la iepure mult mai frumoasa si mult mai palpitanta decit poate fii ea inteleasa de cei mai putin vanatori. Raportul numeric arme de foc / iepuri nu este niciodata semnificativ in cazul acestor vanatori colective!
Vinat mai mult la goana si in mod necrutator la cerc, cea mai sportiva si frumoasa metoda de vanatoare la iepure ramine, totusi, vanatoarea la picior, cind brusc "il fata pamintul" provocind vanatorului socul emotional al momentului de tragere. Dealtfel, din cauza pasiunii cu care este vanat, iepurele determina si majoritatea infractiunilor de braconaj. El mai stimuleaza, inaintea deschiderii sezonului respectiv si plata cotizatiilor restante, cind vezi la coada caseriilor, vanatorii mai virstnici, cu deosebire in preajma goanelor colective, cu rezultate mai sigure pentru ei fiindca, de! acolo primesc si ei sigur un iepure. La alte goane ( pentru alt vanat ) aparitia unui iepure in goana va fii intimpinata intotdeauna cu bucurie si cu strigate de catre gonaci si vanatori - fapt ce ne arata ca, poate, iepurele este cel mai iubit si popular vanat.
In preajma sezonului sa reamintim si citeva notiuni de etica al acestor vanatori. Asa cum bine se stie - iepurele nu se impusca cind sta pe loc, fie "pe brazda " fie impotmolit in zapezile mari. Intotdeauna vanatorul care se respecta si vrea si respectul colegilor nu va trage la iepure decit daca acesta va fii "in legitima aparare" - adica va fugi. Sunt de evitat vanatorile in cerc, acestea nelasind prea mult spatiu de manevra iepurelui si va lipsi si vanatorul de spectaculozitatea jocului si strategiei acestuia in tentativa de scapare prin liniile de vanatori sau gonaci. Pina la urma vanatoarea nu este un simplu concurs de tras cu arma, fiecare iesire in teren trebuiind sa ne ofere invataminte si scene demne de povestit in lungile seri de vara, atunci cind ducem dorul urechiatilor.
 
© 2002-2020. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.