Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Capriorul mascul (din 15 mai), Vulpea.

-Pasari: Cotofana.

 
 
Publicitate
 
  easylight.ro
 
Arme de ocazie
21498 vizualizări
Se va urmari starea generala care poate fi observata la prima vedere. Apoi vom monta tevile fara pana si prin agitare usoara (sau tinand cate o mana pe fiecare piesa teava - pat miscati in sensuri diferite) vom observa daca exista jocuri intre bascula si tevi.
Se verifica patul daca este crapat, spart, daca banda de vizare este umflata, daca tevile sunt dezlipite. Lucru usor de realizat. Tevile tinute cu un deget si lovite cu mana celalalta cu o bucata de lemn ca pe un gong. Sunetul va va spune daca este dezlipita sau nu. De asemenea verificati interiorul, peretii pot fi piscati de rugina.
Pentru pustile cu platini nu trebuie sa evitati a le demonta pentru a verifica existentan bune conditiuni a pieselor mecanice. Asigurati-va de asemenea ca peretii tevilor sunt in cote mai ales la armele vechi. Pentru indepartarea punctelor de rugina atat de la interior cat si pentru a celor de la exterior se intervine prin slefuire iar peretii vor fi subtiati si slabiti.
Un pat se reface prin inlocuire, in cazul jocurilor se schimba bulonul sau semibuloanele, o banda de vizare se poate sesuda dar la pereti subtiati nu mai poti adauga metal. Pentru o arma veche care nu se mai produce (Breuil, Blondeau, Guichard, Francotte, Besley), inlocuirea tevilor o face sa-si piarda total valoarea. Inlocuirea unui arc, a unui percutor sau ejector nu prezinta o problema deosebita pentru mecanismul Anson sau chiar pentru mecanismele montate pe platini. Inca se mai gasesc piese de schimb sau se pot executa. Desigur si preturile sunt in functie de nume si marca.
> O pusca artizanala noua frantuzeasca ajunge la 7000 - 9000 euro si chiar peste pe cand o arma similara dar de ocazie ajunge la 1500 - 2500 euro iar unele piese mai rare ajung la jumatate din pretul de nou.
Daca este vorba de o pusca englezeasca de marca obisnuita o platina se negociaza plecand de la 6000 euro iar pentru una de marca renumita incepand cu 15000 euro.
In cazul in care patul trebuie refacut acesta are acelasi pret ca unul original si este direct proportional cu marca armei fiind lucrat din materia prima de cea mai buna calitate. La noi inca nu se practica preturi europene. De exemplu pentru un IJ de ocazie poti da in jur de 150 - 200 euro iar un pat din lemn de nuc de doar doua stele platesti aproape acelasi pret (inclusiv pana). In cazul unei GB. Merkel poti cumpara arma cu 300 - 500 euro iar un pat de calitate te va costa 200 - 300 euro (inclusiv pana).
Exista doua feluri de amatori de arme. Cei care cauta un pret in functie de bugetul pe care-l au si de multe ori este sub 1000 euro, mai putin conteaza arma, modelul sau chiar starea ei si desigur cunoscatorii sau acei vanatori care stiu din familie sau datorita prietenilor ce arme sa-si procure. Cunosc cat cost astazi o arma lucrata manual de artizani si ce valoare au armele industriale cat de perfect functioneaza dar in care nu este investita atata munca, atata grije, atata pasiune si mai ales conceptie ca intr-o arma artizanala.
Sa aruncam o privire pe una dintre marile piete europene ale armelor - Franta. Piata armelor de vanatoare s-a stabilizat intr-o oarecare masura in ultimii 5 ani iar media anuala a vanzarilor se prezinta astfel: anual se vand 35000 de suprapuse; 20000 de semiautomate; 10 - 12000 de juxtapuse. Dar raportat la numarul de permise eliberate ( 1450000 ) rezulta o rata de reinnoire a armamentului foarte scazuta desi fabricantii de arme fac eforturi deosebite pentru a-si seduce clientii. Trebuie sa mentionam ca din cele 65 - 67000 arme vandute anual in Franta, locul intai il ocupa fara nici o concurenta gigantul italian Beretta cu peste 6000 semiautomate si peste 4000 de suprapuse.

Paul Ionici
 
© 2002-2018. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.