Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Capriorul mascul, Sacalul, Vulpea.

-Pasari: Cioara griva, Cotofana, Stancuta (din 15 iulie).

 
 
Publicitate
 
 
 
Vanatorii straini se inghesuie sa stea in cabanele lui Ceausescu
4232 vizualizări
Strainii care vin sa vaneze in Romania vor sa fie cazati in cabanele care i-au apartinut lui Nicolae Ceausescu Este vorba de aproximativ 30 de cabane, construite in apropierea fondurilor de vanatoare, aflate in administrarea Regiei Nationale a Padurilor (RNP) - Romsilva. „Desi erau considerate ca fiind ale lui, Ceausescu nu a dormit niciodata in ele, folosind vile ale protocolului de stat din vecinatate, cu exceptia cabanei Resca, din judetul Olt“, ne-a declarat directorul general al Romsilva, Simion Maftei. In prezent, strainii platesc 80 de euro pe noapte ca sa fie cazati in aceasta cabana, ceea ce inseamna de doua ori mai mult decat intr-o altfel de locatie. Firmele care aduc vanatorii straini prefera ca locatie cabana de la Resca pentru ca este considerata cea mai buna din zona. „Tarifele practicate sunt stabilite de directiile silvice in administrarea carora se afla cabanele, ele fiind fundamentate in functie de anumite criterii, cum ar fi confortul, utilitatile, costuri de intretinere si functionare, amortizarea investitiei. Cazarea pentru o noaptea variaza intre 35 de lei si 100 de lei de persoana“, a adaugat Simion Maftei. Unele dintre cabanele construite pentru Ceausescu sunt mai scumpe si din cauza investitiilor facute si a „mitului“ care s-a creat in jurul lor. „Ele nu mai pot fi considerate luxoase pentru timpurile actuale, dar arhitectura si compartimentarea lor reflecta spiritul traditional vanatoresc, auster din deceniile trecute“, ne-a mai spus directorul Romsilva. Regia administreaza circa 200 de cabane silvice, utilizate in principal pentru actiuni de vanatoare. Cu toate acestea, cabanele sunt folosite vara si in scop turistic, ne-a mai declarat Simion Maftei. Din punct de vedere al confortului, se pare ca tot cabanele lui Ceausescu au fost cel mai bine intretinute, pana acum. „Au fost schimbate centralele pe motorina cu centrale pe lemn, pentru ca era foarte scumpa incalzirea“, a completat Maftei. Vanatoarea a scazut cu 30% Numarul actiunilor de vânatoare a scazut în acest an, comparativ cu anul precedent, cu circa 25-30 %, din cauza restrictiilor impuse în practicarea vanatorii, pentru prevenirea raspândirii virusului gripei aviare. In ceea ce priveste taxele percepute, pentru vanatorii straini, acestea au ramas aceleasi ca anul trecut. Simion Maftei a adaugat ca sistemul tarifar nu este diferit pentru romani. Mai trebuie spus ca strainii vin toamna si iarna, când vanatoarea este permisa la mai multe specii de vanat. Directorul Romsilva a precizat ca pe fondurile de vânatoare aflate in administrarea Romsilva, in acest an, au fost semnalate cateva cazuri de braconaj care sunt in curs de cercetare de catre organele abilitate. Oficialul RNP nu a putut intra in amanunte referitor la acest subiect.

Gardianul - 04.08.2006
 
© 2002-2020. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.