Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 17 Ian 2022, 05:43

Alegere calibru arma vanatoare

Topic pur informativ, destinat celor care vor sa imbratiseze aceasta nobila arta si nu stiu care sunt etapele de parcurs.

Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde UrsuAke pe 03 Feb 2021, 11:11

Salutare, stiu ca v-ati saturat de acest subiect deja dar aveti putina rabdare si cu mine :D

Sunt in proces de a obtine permisul de vanator, am examen in Iulie (sa speram) si am inceput "research-ul" pentru prima carabina. Mi-as dori sa practic vanatoarea la dibuit, mi se pare cea mai sportiva si satisfacatoare forma de vanat dar cel mai probabil voi participa si la vanatori la goana, panda etc.

Orice ar fi, in 99% din cazuri nu cred ca voi trece de 250m (nu ca nu as vrea dar din ce am inteles de la toata lumea, orice e peste 200m e rar, de la 300m in sus si mai rar). Ca specii ma intereseaza mistret in mare parte (95%), poate si caprior pentru primii ani. Urs nu am de gand niciodata (suntem tizi si in "rude" nu tragi). Lopatar poate, dar nu pentru primii ani. Logica mea este ca trag doar in ce mananc si mistretul chiar imi place, capriorul nu prea, lopatar nu am mancat dar nu ma astept sa fie un gust total diferit de caprior.

De inceput, voi petrece enorm de mult timp in poligon pe linia de 100m deci voi avea nevoie de munitie ieftina si consecventa si doresc sa folosesc acelasi calibru si pentru mistret, nu vreau sa cumpar 2 carabine si nici o carabina cu 2 tevi. Una si atat pana imi dezvolt abilitatile si progresez spre vanat mai mare (daca va fi cazul).

Acestea fiind spuse, cu toata documentarea de pana acum, am restrans lista de calibre dupa cum urmeaza (din ce am inteles toate pot pune jos un mistret, daca gresesc va rog sa-mi spuneti):

- 30.06
- 308 Win
- 270 Win

Acum intrebarile:

1) Care este un calibrul cel mai adecvat pentru mistret?

2) Care este calibrul cu costul cel mai mic? Aici ma refer la costul minim al unui cartus decent care poate oferi acuratete buna si consecventa pe hartia de la poligon.

3) Care este calibrul cel mai comun conform cu dorintele mele? (sa-l pot gasi disponibil la vanzare oricand cu stoc suficient)

4) Ce alt calibru recomandati pentru cerintele problemei, ieftin (poligon), balistica ok, suficient pentru un mistret?

Multumesc anticipat :)
UrsuAke
Nou membru
 
Mesaje: 36
Membru din: 06 Feb 2018, 16:17
Locaţie: Bucuresti

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde florinsarca pe 03 Feb 2021, 11:36

În primul rând, baftă la examenul ce va urma. Referitor la calibre, pot să afirm că cel mai bun va fi cel cu care te vei obișnui. Personal folosesc cu mult succes muniție Geco Expres cal.30 - 06 și pot să spun că deocamdată, sau cel puțin cât uzina va produce acest tip de muniție, nu o să renunț la ea. Într-adevăr va trebui mult antrenament în poligon, dacă ai posibilitatea , iar rezultatele nu o să întârzie să apară. Vânat în cătare!
florinsarca
Membru activ
 
Mesaje: 117
Membru din: 12 Mar 2014, 18:30
Locaţie: Hunedoara

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde Sly_Fox pe 03 Feb 2021, 12:42

1)30.06, pentru că poate fi găsit încărcat cu cele mai grele vârfuri dintre cele trei calibre enumerate.

2) La preț cam pe acolo bat toate, cu mici diferențe între firmele producătoare. La Geco Plus de exemplu este 8,73 lei bucata pentru .270 Win, 9,14 lei pentru .308 Win și 9,76 lei pentru .30-06 Sprg (prețuri listate de către Arrow Internațional pe site-ul lor). Pentru alte sortimente, de la diferite firme, ordinea se poate modifica puțin.

3) Comune sunt două din cele trei enumerate, .30-06 Sprg și .308 Win care pot fi găsite la orice magazin de profil, oricând, în cel puțin trei sortimente diferite. În cazul lui .270 Win nu găsești la chiar orice magazin de cartier, însă de obicei magazinele mai mari îl au pe raft.

4) Ieftin pentru poligon nu este niciunul dintre cele trei calibre! Nici chiar cele dedicate poligonului și ambalate la grămadă nu sunt chiar ieftine în aceste calibre. Pentru mistreț orice calibru care pleacă de la 7 mm este bun, au balistica OK toate dacă știi cum să tragi cu ele. Din nou spun, astea nu sunt ieftine pentru poligon, niciunul!
Ieftine pentru poligon sunt calibrele standard micuțe din gama .22, cel puțin în opinia mea asta înseamnă ieftin, pentru că atunci când merg la poligon vreau să trag mult de tot, cele decente pentru mistreț neîndeplinind criteriile.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5185
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde UrsuAke pe 03 Feb 2021, 12:56

Multumesc pentru raspunsuri, apreciez ca v-ati rapit din timp pentru un incepator.

Legat de preturi, pentru poligon, un cartus pana in 6 lei mi se pare ok la pret. Acum, nu stiu cat de bun este sau daca este safe pentru arma sa tragi cu cartuse ieftine. De exemplu, tot pe ARW, Win FMJ si SELLIER & BELLOT se gasesc la 4.54 lei si 4.63 lei respectiv.

Imi pot asuma acest cost fara probleme in poligon dar nu vreau sa-mi asum defectiuni ale armei din cauza munitiei, poate nu este cazul. La 100m nu ma astept sa fie mare diferenta intre cel mai ieftin cartus vs cel mai scump.

Sau poate este?

Nu caut grupaje sub MOA din prima, dar caut sa invat corect.
UrsuAke
Nou membru
 
Mesaje: 36
Membru din: 06 Feb 2018, 16:17
Locaţie: Bucuresti

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde Sly_Fox pe 03 Feb 2021, 13:36

UrsuAke scrie:Multumesc pentru raspunsuri, apreciez ca v-ati rapit din timp pentru un incepator.

Nu este nicio problemă, pe forum nu există "obligații". Aici toată lumea intră din plăcere, din pasiune pentru vânătoare și chiar este relaxant să stăm la discuții pe diferite teme legate de cinegetică, arme muniții ... Nu este un timp răpit, ci unul câștigat!
UrsuAke scrie: Legat de preturi, pentru poligon, un cartus pana in 6 lei mi se pare ok la pret. Acum, nu stiu cat de bun este sau daca este safe pentru arma sa tragi cu cartuse ieftine. De exemplu, tot pe ARW, Win FMJ si SELLIER & BELLOT se gasesc la 4.54 lei si 4.63 lei respectiv.

În acest caz este OK! Cartușele ieftine sunt absolut sigure pentru armă. Bine nu vorbim acum despre cele militare care au componente ce conțin substanțe extrem de corozive, fabricate cu zeci de ani în urmă și ținute impropriu prin cine știe ce depozit.
UrsuAke scrie:Imi pot asuma acest cost fara probleme in poligon dar nu vreau sa-mi asum defectiuni ale armei din cauza munitiei, poate nu este cazul. La 100m nu ma astept sa fie mare diferenta intre cel mai ieftin cartus vs cel mai scump.
Sau poate este?

Nu se defectează nimic la armă din cauza muniției actuale de pe piață!
La 100 m poate exista unele diferențe de plasare a glonțului chiar și între sortimente diferite de cartușe produse de către o anumită firmă. Comparare ieftin-scump atunci când vine vorba de plasare în țintă nici nu ar trebui discutat, asemenea comparații nu numai că nu sunt profesioniste, dar nici măcar la nivel de amatori nu-și au rostul.
Atunci când se compară plasarea în țintă se are în vedere fabricantul, modelul glonțului și construcția lui, gramajul glonțului, lotul din care face parte muniția, modelul armei cu care se trage etc.
Pentru fiecare muniție în parte, arma se reglează separat. Mergi în poligon, tragi cu o anumită muniție ieftină, apoi după aceea reglezi arma cu muniția pe care o vei utiliza la vânătoare. Apoi te întorci în poligon, găsești alt tip de muniție ieftină, din nou reglezi arma, găsești altă muniție de vânătore din nou reglaj și tot așa. :mrgreen:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5185
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde violiv pe 04 Feb 2021, 22:14

Teoretic, munitie care sa strice armele nu ar trebui sa existe. Totusi, chiar in mileniul III au fost cazuri de nume mari din lumea producatorilor de munitie care au dat serios cu mucii in fasole. Dar nu pana acolo incat sa se strice arme.
Exista multe situatii in care, desi tragi corect, fara obstacole pe teava, etc., cartusul poate gresi. Cel mai frecvent nu percuta. Capsa nu e o chestie pe care s-o poti verifica daca functioneaza ... ai verificat-o=ai terminat-o. Se verifica prin sondaj poate una la mie din serie sau mai des... N-a percutat? Stai cuminte un minut, nu deschizi arma, nu tragi iar. Descarci si gata. Nu deschizi arma pentru ca exista pisibilitatea ca o capsa sa se aprinda mai "fasait" si te trezesti in poala cu un cartus care tocmai explodeaza.
Al doilea factor de risc este depozitarea improprie. Pulberile au variatii mari de comportament functie de umiditate si cam obisnuiesc sa suga apa din atmosfera. Trecand prin cicluri repetate ud/uscat grauncioarele se pot lipi intre ele, cresc in dimensiuni, creste viteza de propagare a flacarii si presiunea maxima atinsa poate depasi limitele de siguranta.

Nu vei avea probleme nici cu cea mai ieftina munitie comerciala. N-o sa extraga intotdeauna, poate.Dar nu strica arma. Ca n-o sa scoti cele mai grozave grupaje ("grupaj" e diferit de "plasarea pe tinta" ca inteles, notiune) e altceva.
Diferente sint. Ca o munitie sa grupeze bine este esential ca fiecare cartus sa fie identic cu precedentul si urmatorul. Asta inseamna abateri infime in tot lantul de productie. Tolerante minime inseamna costuri de productie mari. Exista si cartuse ieftine care trag bine dupa cum exista si cartuse scumpe care pot merge prost din arma ta.
Al doilea factor care influenteaza pretul este proiectilul. Unul simplu e ieftin dar nu da rezultate in vanat mereu. Unul constant indiferent de vanat si situatie e laborios de proiectat si fabricat, deci scump.
Daca te antrenezi in poligon cu un cartus prost n-o sa stii niciodata daca a fost vina ta sau a cartusului ca tinta arata ca o strecuratoare.
Chiar si pentru cartoane trebuie sa cauti cartusul "ieftin si bun".
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7956
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde UrsuAke pe 05 Feb 2021, 09:14

Multumesc pentru raspunsuri. Am vazut ca prin "afara" se poarta reincarcarea cartuselor trase, inclusiv prin Europa, in Finlanda, Suedia etc multi vanatori is reincarca singuri cartusele. La noi este legal? Face cineva asta?
UrsuAke
Nou membru
 
Mesaje: 36
Membru din: 06 Feb 2018, 16:17
Locaţie: Bucuresti

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde Sly_Fox pe 05 Feb 2021, 17:00

La noi nu este legal! Deocamdată!
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5185
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde Septimiu pe 05 Feb 2021, 17:25

A fost odata... La cum merg lucrurile in domeniul asta, eu zic ca sunt slabe sanse sa mai avem ocazia sa reluam aceasta indeletnicire. Sper sa ma insel.
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington
Septimiu
Veteran
 
Mesaje: 531
Membru din: 05 Ian 2009, 09:51
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde popaliviu pe 05 Feb 2021, 22:10

In Austria este legal după 18 ani. Cred că îmi iau o presă și mă apuc să învăț. Este 80 € o presă pentru calibrul 12. Nu este foarte complicat, doar că trebuie foarte mare atenție la gramaje.
12, 16, 9mm, .30-06
Avatar utilizator
popaliviu
Veteran
 
Mesaje: 750
Membru din: 10 Ian 2016, 18:13
Locaţie: Salzburg Austria

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde blackcrotal pe 06 Feb 2021, 16:19

popaliviu scrie:In Austria este legal după 18 ani. Cred că îmi iau o presă și mă apuc să învăț. Este 80 € o presă pentru calibrul 12. Nu este foarte complicat, doar că trebuie foarte mare atenție la gramaje.

Buna ziua,
Scuze domnule Popa Liviu dar fie eu nu inteleg fie dvs. ati vrut sa spune-ti altceva :
Ati scris PRESA si intreb :
Vreti sa turnati plumbi unici pt calibru 12 sau vreti o masina de sertizat ?
Daca cumva nu am inteles eu bine va rog sa ma scuzati daca intrebarea mea a deranjat .
Multumesc ,
Razvan
blackcrotal
Veteran
 
Mesaje: 742
Membru din: 30 Dec 2013, 07:55
Locaţie: Bucuresti

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde violiv pe 06 Feb 2021, 16:59

Asa se numeste afara: presa.
Chiar si pentru cartuse de lisa exista din cele care fac mai multe operatii odata: scot capsa si recalibreaza, pun capsa, sertizeaza.
Noi, daca nu mai incarcam, am ramas la vechea masinuta cu manivela.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7956
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde popaliviu pe 06 Feb 2021, 18:27

Nu a deranjat deloc întrebarea. Dar nu trebuie să îmi vorbiți cu "domnule" :D
În germană se numește" Wiederladepresse ", adică presă pentru reîncărcare ( cartușe ) , iar eu am zis prescurtat Presă. Are 5 posturi: primul scoate capsa percutată, al doilea o bagă, în al treilea se umple cu praf și alice/proiectil unic, și în ultimul se închide cartușul. De fapt are 2 locuri la ultimul. Primul strânge cartușul (aici iar are 2 opțiuni, una pentru 6 sau cealaltă pentru 8 colțuri) și ultima unde presează și închide complet cartușul.
Nu vreau să torn plumbi singur, doar să cumpăr presa, mai exact LEE LOAD-ALL II, pulbere, alice, capse, bură și eventual cartușe goale, dar pentru început am un sac de 2 banițe de tuburi trase. :D O să o iau în principal pentru calibrul 16, că muniția nu este așa de diversificată. :) Plus că mai învăț ceva nou și foarte interesant. \:D/
12, 16, 9mm, .30-06
Avatar utilizator
popaliviu
Veteran
 
Mesaje: 750
Membru din: 10 Ian 2016, 18:13
Locaţie: Salzburg Austria

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde yoghi pe 07 Feb 2021, 11:33

E mai complicat decat pare.
Capsele trebuie sa se potriveasca cu pulberea ,inaltimea burelor cu gramajul alicelor si tuburile cu incarcatura .
Tuburile trase sunt mai umflate decat cele noi.vor trebui calibrate.
Sper ca ai si un vanator cu experienta in inarcarea cartuselor sa te invete.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Avatar utilizator
yoghi
Veteran
 
Mesaje: 3321
Membru din: 08 Noi 2006, 21:25
Locaţie: Romania

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde Ghinda pe 07 Feb 2021, 11:37

E tipicar dăbuleanul!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7062
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde violiv pe 07 Feb 2021, 12:55

Pentru 16 nu e nici pe departe asa complicat.
Gama de incarcaturi e foarte mica. Nu ai trwaba cu magnum, 1050 bari, etc. Nu ai treaba cu pulberi progresive sau capse magnum.
Este de departe cea mai facila reincarcare.
Cu presa multiturn e chiar distractie. La primul pas, atunci cand scoate capsa face si recalibrarea tubului si indreptarea gurii.
Iti trebuie un singur fel de capse, un singur sortiment de pulbere, te stabilesti pe o incarcatura standard 27-29 g, n-ai de ce sa lucrezi la doze de pulbere ca oricum nu conteaza 5-15 m/s diferente la plecare. Doza o iei direct din tabele.
Ramane doar sa alegi daca vrei dispersie sau concentrare a snopului si sa alegi o bura cu sau fara contenitor.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7956
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde popaliviu pe 07 Feb 2021, 15:23

Știu că nu este simplu. Vânători care să mă ajute nu cunosc deocamdată. Dar o să cumpăr în primul rând o carte pentru reîncărcare și o să întreb la armurier informații despre ce praf îmi trebuie, ce capse, ce bură etc. O să mai scriu despre asta după ce cumpăr presa și fac primul cartuș. :)
12, 16, 9mm, .30-06
Avatar utilizator
popaliviu
Veteran
 
Mesaje: 750
Membru din: 10 Ian 2016, 18:13
Locaţie: Salzburg Austria

Re: Alegere calibru arma vanatoare

Mesajde adrian m. pe 07 Feb 2021, 16:36

Eu am cal. 270 și pot spune ca este un calibru bun, razanta mare cu toate ca nu am o luneta profi ( leupold vx freedom 2-7x30) am reușit lovituri perfecte la vulpi și căprior chiar la 220m. Problema la acest calibru este ca nu găsești constant același tip de cartușe și cel puțin din arma mea sunt diferențe destul de mari la tras între diferite tipuri de cartușe. Pana acum am tras cu geco, norma și wincester, asta deoarece nu am mai găsit geco, după care nu am mai găsit norma, apoi am luat wincester și astea merg cel mai rău din arma mea, apoi am mai găsit o cutie de norma care merge aproape ca și geco și acum mai am câteva norma în dulap și aproape cutia întreaga de wincester pentru care nu am vrut sa reglez iar luneta. La căprior calibrul se comporta foarte bine, daune minime în vânat, nu sparge vânatul. La fel și la mistreț, asta poate fi un avantaj și un dezavantaj. Dacă vrei sa îl folosești 80% la panda și îți faci stoc de muniție cu care se împacă arma ta îl recomand fără nici o ezitare. Dacă nu, celelalte calibre alese sunt perfecte.
adrian m.
Membru activ
 
Mesaje: 78
Membru din: 06 Oct 2013, 15:01
Locaţie: Timis


Înapoi la Sunt incepator, am nevoie de sfaturi!

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron
Publicitate