Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 08 Sep 2024, 05:58

Digitalizare Politia Romana/ SAESP

Modificari recente ale legilor legate de vanatoare

Moderatori: biriuck, liviur

Re: Digitalizare Politia Romana/ SAESP

Mesajde zforis pe 22 Iul 2024, 00:20

Eu am depus o cerere, initial am gresit, am primit raspuns, am incarcat ce au vrut sa mai vada. Acum cererea de procurare arma este in stadiul de procesare si se va solutiona in termenul legal.

Anul acesta imi expira viza, se poate depune on-line dosarul, voi depune online.

Singura chestie este ca nu am primit niciun e-mail despre modificarea starii cererii, daca nu intram, nu stiam de problema.

In cazul cererii de procurare arma, te scuteste de un drum. Banuiesc, ca pentru autorizatie trebuie sa ma duc, ca trebuie original, cred. Sau descarc si tiparesc? Nu stiu.
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
zforis
Veteran

Locaţie: Timis

Mesajde Septimiu pe 22 Iul 2024, 08:20

@zforis, trebuie sa mergi personal pentru ridicarea aurtorizatiei de cumparare si atunci trebuie dusa si chitanta cu plata taxei (nu stiu cum este in alta parte dar la Cluj se retine originalul chitantei).
Am folosit si eu saptamana trecuta aplicatia pentru doua cereri (una de inscriere arma in permisul de tip B si alta pentru inscriere in pasaportul european). Pentru prima am gasit formular dedicat dar pentru a doua nu era si am folosit formularul de cerere generala. Totul a functionat conform asteptarilor si cand am mers cu arma la Politie au listat cererile si au verificat seriile de pe arma si asta a fost tot. Dupa reactia doamnei de la ghiseu cred ca am fost primul care a folosit aplicatia pentru astfel de cereri si a spus ca si pentru ei este mai usor asa deoarce anumite campuri (care in trecut se completau manual de catre ei) sunt acum completate automat.
Ce nu imi place la aplicatie este faptul ca nu au nicio adresa de mail sau nr. de tel unde sa se poata sesiza problemele sau formularele care lipsesc.
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington | 16/70 | 7x64
Septimiu
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde zeb stump pe 22 Iul 2024, 12:55

@ Zforis:
În legatura cu expirarea vizei, depunerea on-line e foarte ok, pentru că pe toată durata verificărilor, ai permisul asupra ta şi poti vâna, iar după efectuarea verificărilor, cand te cheamă cu armele si actele in original, se aplica pe loc viza si gata, astfel că nu vor mai exista situaţiile din anii trecuti, cand in unele judete sau in Bucuresti au stat vanatorii fara permise cu lunile si nu au putut sa vaneze.
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde Sly_Fox pe 22 Iul 2024, 16:52

Din punctul meu de vedere este o frecție la piciorul de lemn. Nu mă avantajează cu nimic digitalizarea lor din moment ce nu se încadrează în cele 30 de zile cât spune legea. Pentru mine nu este important că fac un drum sau două până la ei, ori depun on-line, pe mine mă interesează să se respecte legea și să se dea răspunsuri la cereri în termenele legale. Îmi fac planuri și îmi stabilesc luna de concediu atunci când este de prelungit permisul de conducere, și mă țin două luni sau mai mult până pun ei o ștampilă pe o bucată de hârtie. Că nu a venit răspunsul de la Securitate, că nu a venit polițistul de sector să vadă dulapul din cine știe ce cauză. Pierd și concediul și banii dați pe biletul de avion, dacă trebuia să fiu în altă parte la o anumită dată. Mai bine să prelungească permisele și să elibereze autorizațiile pe loc, în momentul depunerii cererilor, așa cum a fost odată. Mare brânză ce au făcut! Permisul l-am lăsat doar dacă expira curând sau nu aveam nevoie de el pentru că nu era sezon, dar de obicei depun cerere de prelungire cu 3-4 luni înainte de a expira și îl iau cu mine, nu îl las dacă știu că în acea perioadă merg la vânătoare. Este în termen, legea spune că nu trebuie depus permisul la dosarul de prelungire, îl bag în buzunar și gata.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Sly_Fox pe 22 Iul 2024, 17:06

Exemplu de la ultima prelungire a permisului. Am sunat cu câteva luni înainte la Arme, le-am explicat situația, le-am spus că nu am la dispoziție mai mult de 30 de zile pentru acest proces de prelungire și că o să vin în data la care au spus ei că sunt mai liberi. Am ajuns, am depus, le-am mai spus o dată că am nevoie de un răspuns la cerere în termen de 30 de zile, au spus da. După 20 de zile am sunat, că nu a venit polițistul de sector. Au spus că nu au venit nici rezultatele la verificări. După o lună am sunat din nou, nimic, nu știau de ce nu a venit polițistul să facă procesul verbal la domiciliu. M-am resemnat, am pierdut zborul, m-am dus prin țară să mă plimb. Într-o zi primesc telefon de la sectorist, că unde sunt, el se află la poartă să verifice dulapul și să facă procesul verbal. Da, da, vin acum de la 300 și ceva de kilometri. Trebuie musai să stai acasă, pentru că nu știi exact în ce zi va veni sectoristul. Am venit a treia zi acasă și l-am sunat, iar el a spus că are ceva treabă, vine ziua următoare. În fine, a venit, a făcut, și după am mai așteptat încă vreo 10 zile până am primit telefon de la Arme că am răspuns pozitiv la cerere și că îmi vor prelungi valabilitatea permisului. Acum, degeaba pun eu on-line, dacă tot trebuie să aștept să se schimbe anotimpul pentru a primi răspuns.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde zforis pe 12 Aug 2024, 22:37

Elegant. Aproape.Joia trecuta era gata (insa nu am avut eu timp). Era in termenul legal (30 de zile), azi am ridicat autorizatia (prezentand actele in original). Am cumparat arma azi dimineata, arma a fost inscrisa in permisul de arma tot azi, dupa masa. Adica mai rapid nu se putea. Bravo IPJ/Serviciul de arme Timis!

De ce spun "aproape"? Pentru ca asteptam un e-mail. Insa agentul mia atras atentia , ca platforma nu trimite automat e-mail, starea cererii trebuie verificata intrand in cont (SPV-ul armelor :-)))). Agentul ma informat cum vor decurge lucrurile in cazul reinnoirii permisului de port arme:
- depun cererea online (incarc documentele necesare)
- se fac verificarile standard de catre politie
- verific starea cererii, cand primesc mesaj, atunci:
- ma prezint cu armele si documentele (in original) dimineata
- cel tarziu (depinde de aglomeratie) dupa masa (acceasi zi) am viza in permis

Avand in vedere legislatia actuala, e ok. BIne, eu nu sunt de acord cu aceasta viza... Ar trebui sa fie fara viza, adica cineva, care nu mai doreste sa foloseasca arme sa se duca, si sa spuna si gata, dar asta e alta poveste. Eu zic, ca aceasta aplicatie este un pas inainte.
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
zforis
Veteran

Locaţie: Timis

Mesajde Septimiu pe 13 Aug 2024, 07:44

Prezentarea armelor la SAESP atunci cand se prelungeste valabilitatea permisului mi se pare o tampenie.
Ce rost are sa mai cari armele la Politie tinand cont ca seriile acestora au fost verificate la inscrierea aremelor in permis si de politistul care vine in control atunci cand se solicita prelungirea permisului?
Septimiu
Veteran

Mesajde biriuck pe 13 Aug 2024, 10:13

Banuiesc ca are rolul de a verifica din nou corectitudinea datelor inscrise. Plus ca poate fi vorba si de persoane ce "au pierdut" arma si nu au declarat (nu stiu cat de des se intampla asa ceva :roll: )

La treaba cu inregistrat chestii aiurea eu sunt patit. A venit politistul la vizita acasa si ma trezesc ca ma intreaba si de un Blaser in .243W desi eu nu am avut niciodata. In lista primita de el de la judet figura ca am.
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Mesajde Septimiu pe 13 Aug 2024, 10:26

La mine de fiecare data cand au venit in control au verificat datele din permis cu datele de pe listele lor si apoi toate seriile de pe arme. Consider ca cei de la SAESP ar putea sa aiba incredere in colegii lor de pe teren si sa nu mai solicite prezentarea armelor la ghiseu. Dar, daca nu se poate, ne conformam :)
In privinta corectitunii seriilor, am patit chiar acum o luna sa imi greseasca o serie in permis dar am mers inapoi dupa o saptamana si au corectat. Probabil ca daca nu verificam acasa seriile inscrise in permis, greseala se iesea la iveala doar la urmatorul control.
Septimiu
Veteran

Mesajde violiv pe 13 Aug 2024, 22:42

Septimiu scrie:Prezentarea armelor la SAESP atunci cand se prelungeste valabilitatea permisului mi se pare o tampenie.
Ce rost are sa mai cari armele la Politie tinand cont ca seriile acestora au fost verificate la inscrierea aremelor in permis si de politistul care vine in control atunci cand se solicita prelungirea permisului?

Este o reminiscenta din vremurile foarte de-demult!
Inafara de model-calibru-serii politistul verifica si starea tehnica a armelor. Sint inca in circulatie nenumarate gioarse complet nesigure, chestie constatabila de orice novice ... cu ocazia controlului se mai retrag din circulatie astfel de nenorociri.

Nu e perfect, nici pe departe. Politia incearca sa scape de chestia asta mai mult decat noi da' nu prea iese. Au tot existat proiecte de modificare a legii armelor ce prevedeau ca verificarea sa fie facuta de un armurier autorizat, un fel de ITP, acesta sa-ti dea o hartie si la politie sa duci doar hartiile.
Cand sa aprobe modificarea au constatat ca situatia in teren e departe de ce sperau. Din motive care tin de mintea legiuitorilor, e usor sa te autorizezi ca armurier care face operatiuni comerciale cu arme dar foarte greu (in multe judete) sa te autorizezi pentru reparatii arme ... pentru ca in lege apare o formulare legata de scule/unelte/dispozitive necesare/omologate da' nu stie nimeni care-s alea. Ori armurierul care trebuia sa faca inspectia ar fi trebuit sa fie autorizat pentru "reparatii" ... si din astia or fi 3-4 in toata tara. In plus, asa cum se intampla in Ungaria, de ex., unde aceasta verificare tehnica se face la 10 ani si se emite un cartonas plastifiat cum ca esti in regula .... se plateste. Si la noi armurierii ar face verificarea tot contra cost. Ori la politie e gratis! :ymparty: asa ca tot e mai bine la noi ... o data la 5 ani plimbi niste arme.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Anterior

Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala!