Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 19 Apr 2024, 06:18

Ghid re-incarcare pentru vinatoare 1 - Introducere

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: liviur

Ghid re-incarcare pentru vinatoare 1 - Introducere

Mesajde dtdpuu pe 27 Noi 2021, 03:11

Ghid de reincarcare munitie 1 - Introducere si Consideratii

Incep acest ghid pentru ca am vazut ca exista oarecare interes pe forum. Dar inainte de a intra in subiect citeva precizari si consideratii sint necesare pentru ca re-incarcarea munitie nu e pentru toata lumea…si e bine sa discutam aceste lucruri inainte de a investi timp si bani.

Citeva precizari si avertismente importante:
  • SINTETI COMPLET RESPONSABILI PENTRU CE FACETI, ATIT LEGAL, ACCIDENTE, REZULTATE, FINANCIAR SAU ORICE ALT FEL DE PREJUDICII. REINCAREA MUNITIE O FACETI PE RISCUL VOSTRU. Acest ghid este pur informational si de…fun.
  • Ghidul este din perspectiva si motivatiile, altii pot avea alte perspective…care functioneaza pentru ei.
    Experienta mea este pentru incarcarea cartushelor de carabina si acesta este subiectul care il voi trata in principal
  • Ghidul este pentru munitie de vinatoare, adica toate compromisurile (precizie, procese) si alegerile (proiectile, energii, tolerante, procese, etc.) sint pentru munitie de vinatoare. Pentru poligon si precizie sub 0.3 MOA este "un ordin de marime" mai elaborat si mai scump.
  • Acest ghid nu inlocuieste documentatia de specialitate care trateaza subiectul in detaliu. Chiar va recomand sa cititi documentatie in amanuntime inainte de a va apuca practic de re-incarcare, acest ghid este doar o orientrare. Personal am citit 3 carti cap coada si apoi am trecut prin mai multe manuale de re-incarcare pentru ca prima mea incercare de re-incarcare a fost cu rezultate proaste. Dupa ce m-am documentat cu adevarat am inteles ce am gresit rezultatele au fost cu totul altele
  • Daca nu precizez altfel toate marimile sint imperiale (inch, livre, grains…etc.) pentru ca toate documentatia si calculele sint bazate pe literatura de specialitate publicata in SUA. O sa incerc sa fac translatii in masuri metrice…dar nu e intodeuna posibil sau aplicabil.
  • Preturile si costurile la care ma refer sint in 2021 pe piata SUA, deci toate preturile sint in dollari US.


A-ti citit notele de mai sus? Daca NU mergeti mai sus si citi-le inainte de a trece mai departe!!



Intrebare: Merita sa re-incarc munitie?
Raspuns: Pentru unii DA, pentru altii NU?

Acest raspuns desi adevarat nu ajuta pe nimeni, asadar inainte de a decide daca incarcarea este pentru noi sa vedem Avantaje si Dezavantaje la re-incarcarea munitiei.

Avantage:
  • Putem sa construim munitie care se potriveste exact pentru aplicatia noastra adica:
    • Putem sa ne alegem exact glontul care vrem. Oferta de de proiectile azi este mare, asadar putem alege exact proiectilul pentru aplicatia noastra (capra, cerb, poligon, distanta, vinat in desish, la distanta mica, mare.etc). Putem alege greutatea si forma care trage cel mai bine in teava de la arma mea
    • Putem sa personalizam viteza, energia…si implicit reculul pentru arma noastra.
  • Putem imbunatati precizia dincolo de oferta de munitie comerciala. Daca urmarim un proces de incarcare pentru precizie, intodeauna putem construi o munitie care in ARMA NOASTRA trage mai bine decit munitia de fabrica. Din experienta mea pentru o arma cu bolt decenta (Savage, Remington, etc.) care nu are defect majore, precizia este sub-MOA. Obiectivul meu (care l-am atins pina acum) este 0.5MOA sau mai bine.
  • DE LA UN ANUMIT NUMAR DE CARTUSHE IN SUS munitia re-incarcata este mai economica. O sa facem un calcul orientativ sa vedem cam cum stau lucrurile.

Dezavantaje:
  • Re-incarcarea munitie ia timp, in special pentru precizie. Mie imi iau poate vreo 6-8 ore de re-incarcare si vreo 2-3 ore de poligon pentru cca 100 cartushe.
  • E nevoie de un studiu teoretic inainte de a incepe
  • Procesul cere atentie si concentrare
  • E nevoie de o investitie initiala in echipamente si bineinteles materiale (vedeti calculul de mai jos). Estimez ca in preturile de SUA investitia initiala (pentru incarcare de precizie) este de vreo 450-600 $. Unele scule de masura pot lipsi la inceput si poate daca “shop arround” mai economisiti un pic. Nu stiu preturile din alta parte deci pentru referinta o sa ma raportez la preturi de SUA.
  • Re-incaracarea poate fi un proces periculos. Aveti de a face cu pulbere, capse, munitie personalizata. Greshelile pot sa coste MULT MAI MULT decit rezultate proaste, va pot costa incendii, arme explodate, accidente etc. Dar la drept vorbin tot asa poate sa va coste si condusul inspre servici dimineata.

Cum puteti reduce sau inaltura dezavantajele de mai sus:
  • Impartiti procesul de incarcare pe mai multe sesiuni si zile. Dar atunci cind sinteti intr-o sesiune de incarcare DE RISC, fiti total concentrati, si nu aveti alte surse de “distractie” in jur. Ca exemplu, prelucrarea tuburilor o fac intr-o sesiune si apoi a 2-a sau a 3-a zi fac incarcarea tuburilor si asezarea gloantelor in tub. Testarea o fac in weekendul urmator si apoi re-incaracare cu reteta finala o fac inca in 2 sesiuni
  • Impartiti costurile intre voi. Adica fiecare poate avea un minim de echipament (cum ar fi presa, si matritele pentru calibrele personale), dar echipamentul de masura il puteti cumpara la comun si sa il folositi cu rindul
  • Cititi, educativa, si intelegi exact ce faceti, si ce pericole pot aparea. O sa incerc sa descriu citeva in acest ghid.
  • STABILITI-VA UN PROCES care sa elimina pe cit posibil greshelile si pericolele. Toti cei care incarca au un proces care functioneaza pentru ei. O sa il descriu pe al meu in acest ghid.


Inainte de a adersa din nou intrebarea initiala - daca incarcare e pentru mine?- e bine de vazut un calcul economic.

La ce numar de cartushe se merita economic sa incarc? Adica la ce numar de cartuse e mai ieftin un cartush re-incarcat decit unul comercial?

Am facut un mic calcul pentru 308 Winchester, 7 mm Magnum si 223 Winchester (adica calibrele mele). DAR am facut calculul presupunind ca as incarca pentru un singur calibru, deci toata investitia trebuie recuperata dintr-un singur calibru. DACA incarcam pentru citeva calibre (cazul meu) marea parte din investitia in echipament se imparte la 3 calibre. Pentru fiecare calibru separat se adauga matritele si citeva chestii specifice de masurat tuburile pentru un calibru specific.

Important: Nu am inclus pretul tuburilor goale in calcul. Tuburi goale avem toti din munitia de fabrica care am tras-o. Acele tuburi se re-folosesc, tuburil trase IN ARMA NOASTRA sint cele mai bune de utilizat pentru ca sint “fire formed” in arma noastra. Puteti incepe si cu tuburi de la altii sau chiar cumparate, dar precizia maxima o atingeti cu tuburi trase in arma proprie, bineninteles daca tuburile sint cit de cit de calitate (majoritatea sint) si reincarcabile (adica nu sint tuburi de otzel sau alt material ne-reincarcabil). Un alt amanunt important, un tub poate servi cca 3-6 incarcari (depinde de mai multe lucruri) deci o cutie de 20 te tuburi de fapt ne ofera in general peste 100 de cartuse.

Asadar iata calculul pentru 308 Winchester
Imagine


Pentru 7 Rem. Magnum:
Imagine

Si pentru 223 Remington
Imagine



Am inclus in tabela costul echipamentului (o sa trecem prin el mai in detaliu in explicarea echipamentului), costul munitie echivalente din magazin (adica o munitie de vinatoare de calitate), si costul materialelor pentru reincarcare. Nu intru in detalii in tabela (decit daca vreti mai tirziu) DAR in mare costul echipamentului (scule de incarcare si masurare) se invirte pe la 400-600$ pentru incarcarea de precizie a unui calibru. Al doilea calibru necesita doar matritele pentru al doilea calibru, si citeva scule de masurare.

Casutele importante din tabela sint:
  • Casutele rosii “Pret Unitar Cartus de fabrica” - arata pretul unui cartus de fabrica asa cum il luam din magazin
  • Casutele albastre “Pret Unitar Cartus Incarcat” - arata pretul unui cartus re-incarcat. Acest pret trebuie sa fie sub “cel rosu” pentru ca munitia re-incarcata sa fie mai ieftina decit cea din magazin
  • Casutele verzi “Numar de cartuse incarcate” - reprezinta numarul de cartuse la care se imparte costul reincarcarii (adica costul echimpamentelor si materialor utilizate)

    Asadar din tabela vedem ca economic e mai avantajos sa incarcam:
  • Pentru 308 Winchester - peste 300 cartuse (vreo 320)
  • Pentru 7 mm Magnum - peste 300 cartuse
  • Pentru 223 Remington - peste 600 cartuse

Hai sa explicam un pic rezultatele:
  • Cartusele de vinatoare pentru vinat mare (tub de la 308 in sus folosesc cantitati mari de pulbere) relativ la tuburile pentru vinat mic (223) asadar costul de rincare este mai mare pentru pulbere - dublu sau mai mult
  • Munitia pentru vinat mic….223 este ⅔ din pretul munitiei de vinat mare in magazin
Din aceste 2 motive trebuie sa incarcam dublu numar de cartuse pentru 223 ca sa devina economic viabil.

Nu am socotit, dar cel mai probabil pentru toate calibrele de vinat mare (Mausere, Magnumuri, 243, europene, etc.) pe undeva peste 300 cartuse costul se recupereaza. Si daca incarcam pentru mai multe calibre de vinatoare simultan banuiesc ca tot pe la 350+ cartuse (in combinatie de diferite calibre) se recupereaza investitia si devine economic avantajos

Daca insa incarcam si pentru calibre mici (ca si 223) in combinatie cu cele mari poate pe la 400-500 devine economic avantajos.

Putem calcula toate aceste cifre exact dar raspunsul e oarecum relativ in functie de combinatia de calibre care o re-incarcam.

INSA raspunusl pentru calibrele de vinat mare NU CRED CA RASPUNSUL DIFERA foarte mult. In zona 300-350 cartuse “break even” cum spun americanii.

Asadar din nou
Intrebare: “Merita sa re-incarc munitie”
Raspuns:
DA daca:
  • Tragem mai mult de 300-350 cartuse de vinat mare
  • Vrem sa atingem o performanta mai buna decit ofera munitia comerciala (precizie, viteza, energie...etc.)
  • Vrem sa ne personalizam munitia pentru noi, arma noastra si aplicatia noastra.
  • Avem timp si ne place acest hobby
  • Sintem organizati, atenti si responsabili
NU daca:
  • Sintem multumiti cu precizia munitiei comerciale
  • Avem bani si nu avem timp
  • Nu ne intereseza acest hobby si ne e teama
  • Nu sintem foarte organizati

Asadar, judecati singuri cum raspundeti la intrebarea de mai sus si in ce categorie sinteti, dar fiti sinceri si realisti.
Personal am raspuns DA pe motiv de precizie si pentru ca vreau sa imi personalizez munitia, si..pentru ca e un hobby interesant pentru mine :D . Alte zeci de mii de oameni au raspuns ca mine. Altii au raspuns NU. Nici un raspuns nu e greshit, DAR daca a-ti raspuns DA aveti responsabilitatea personala sa acumuluati cunostintele si sa respectati un proces de siguranta. INSA nici cunostintele nici procesul nu sint dificile. Oricum aveti responsabilitate ca vinatori…asadar acest lucuru nu va este strain.

Urmatoarele capitole o sa intre adinc in re-incarcare si vor fi organizate cam asa:
  • Cunostinte teoretice- o sa incerc sa descriu lururile teoretice importante care trebuie sa le intelegem, justificari la ce vrem sa facem pentru incarcarea de precizie, cita precizie ne trebuie
  • Echipamente si componente primare - echipamente si scule de masurat, componente primare (capse, tuburi, pulbere, proiectile). Modul de folosire al acestora o sa fie descris mai pe larg in capitolele urmatoare.
  • Prelucrare tuburilor - tubul este “mica uzina” si odata ce intelegem importanta lui, o sa explic operatiile care cred ca sint importante pentru a avea un tub “de precizie”.
  • Incarcarea cu pulbere si asezarea proiectilului - acesta este capitolul in care la final “construim” munitia
  • Testare, concluzii, imbunatari - Scopul final este de a gasi o reteta pentru arma noastra. Aceasta reteta o gasim in urma testelor. Odata gasita putem sa incercam sa o imbunatatim (alt ciclu de testare) sau sa ne oprim daca sintem multumiti de rezultate si sa facem un nou ciclu de incarcare la reteta finala. Dupa acest ciclu final avem munitia pe care o luam in teren la vinatoare.

Catare plina!


Multumesc,
CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 1 - Introducere

Mesajde dtdpuu pe 28 Noi 2021, 18:09

...hmmm se pare ca ori nu este foarte mult interes pentru subiect...ori am pus pe toata lumea in "off mode" cu aceasta Introducere :D

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 1 - Introducere

Mesajde CCM pe 28 Noi 2021, 19:20

Ba dimpotriva, lumea e in asteptare pt partea a doua.
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran
 
Mesaje: 761
Membru din: 10 Mar 2015, 21:13

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 1 - Introducere

Mesajde Sly_Fox pe 28 Noi 2021, 20:51

dtdpuu scrie:...hmmm se pare ca ori nu este foarte mult interes pentru subiect...ori am pus pe toata lumea in "off mode" cu aceasta Introducere :D

Da de unde, este interes! Doar că noi nu putem deschide pliscul pentru a veni cu postări pentru că nu avem exercițiu. Fiind interzis și neîncărcând nimeni, tu ești guru. Tu scrii, noi citim, așteptăm celelalte părți!
Cât privește partea financiară, vânătorii cred că nu se vor apuca de încărcat (când se va putea) ca să iasă mai ieftin, ci mai mult din pasiune, ca parte a acestui întreg denumit vânătoare. Așa, câteva cartușe pentru relaxare.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5665
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 1 - Introducere

Mesajde pipabh pe 29 Noi 2021, 06:58

dtdpuu scrie:...hmmm se pare ca ori nu este foarte mult interes pentru subiect...ori am pus pe toata lumea in "off mode" cu aceasta Introducere :D

CristianC

Partea 2! Multumim!
pipabh
Veteran
 
Mesaje: 1656
Membru din: 27 Oct 2012, 07:49

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 1 - Introducere

Mesajde AXP pe 29 Noi 2021, 07:39

dtdpuu scrie:...hmmm se pare ca ori nu este foarte mult interes pentru subiect...ori am pus pe toata lumea in "off mode" cu aceasta Introducere :D

CristianC


;;) Asteptam, cu interes, noi episoade. Multumim. :ymhug:
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran
 
Mesaje: 694
Membru din: 03 Iul 2014, 11:25
Locaţie: Cluj

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 1 - Introducere

Mesajde Croco pe 29 Noi 2021, 16:20

Daca trebuie sa-ti zic si eu…
Avatar utilizator
Croco
Veteran
 
Mesaje: 540
Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
Locaţie: Ilfov

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 1 - Introducere

Mesajde violiv pe 29 Noi 2021, 19:27

Ca-n multe alte privinte abordarile sint un pic duferite de o parte si de alta a oceanului. In materie de arme cu atat mai mult.
N-o sa-mi spun parerea decat despre partea cu costurile. In materie de arme, cei mai multi din cei de peste ocean sint rationali in timp ce marea majoritate a europenilor dau enorm de multi bani pe chestii aproape inutile in functionarea perfecta a armei.
Cei care n-au incotro trag cu Ij 18 ... da' toti viseaza la "ceva mai bun".
Marea majoritate nu trag destul cat sa justifice economic incarcarea insa, acolo unde este permis, sint foarte multi care incarca ... asa, ca parte integranta in procesul folosirii armei, al vanatorii, etc. Cu timpul, mai toti investesc serios in asta chiar daca incep cu scule de imprumut sau din cele mai ieftine. Foarte rar se pune problema randamentului economic. Vanatoarea e scumpa, arma e scumpa, de ce incarcarea ar trebui sa fie o chestie ieftina ...
Unii incearca si se lasa iar altii devin pasionati. Unii aleg sa traga cu munitie scumpa, facuta manual de altii pentru ei iar altii aleg sa si-o faca singuri.
Cei care, asa cum se intampla o data la cartusele cu alice, ar cauta sa incarce pentru pret mai mic al munitiei ... nu prea mai exista.
Ne-am obisnuit sa investim putin cate putin mai tot timpul si, cu anii, adunam cate ceva.
Asa va fi si si daca, vreodata, om putea incarca iar. Pic cu pic ne dotam, experimentam ... cheltuim.

Nu vreau nicicum sa contrazic initiatorul topicului ci doar sa-i prezint o fateta mai putin cunoscuta a tragatorului roman care ar face asta .... cand pasiunea e la mijloc pretul nu conteaza! :arrow:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 1 - Introducere

Mesajde NightSirc pe 29 Noi 2021, 19:40

Inca unu in asteptare :shifty:
Avatar utilizator
NightSirc
Veteran
 
Mesaje: 332
Membru din: 11 Noi 2008, 08:53
Locaţie: Furcitura nucului!

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 1 - Introducere

Mesajde dtdpuu pe 29 Noi 2021, 20:04

violiv scrie:Ca-n multe alte privinte abordarile sint un pic duferite de o parte si de alta a oceanului. In materie de arme cu atat mai mult.
N-o sa-mi spun parerea decat despre partea cu costurile. In materie de arme, cei mai multi din cei de peste ocean sint rationali in timp ce marea majoritate a europenilor dau enorm de multi bani pe chestii aproape inutile in functionarea perfecta a armei.
Cei care n-au incotro trag cu Ij 18 ... da' toti viseaza la "ceva mai bun".
Marea majoritate nu trag destul cat sa justifice economic incarcarea insa, acolo unde este permis, sint foarte multi care incarca ... asa, ca parte integranta in procesul folosirii armei, al vanatorii, etc. Cu timpul, mai toti investesc serios in asta chiar daca incep cu scule de imprumut sau din cele mai ieftine. Foarte rar se pune problema randamentului economic. Vanatoarea e scumpa, arma e scumpa, de ce incarcarea ar trebui sa fie o chestie ieftina ...
Unii incearca si se lasa iar altii devin pasionati. Unii aleg sa traga cu munitie scumpa, facuta manual de altii pentru ei iar altii aleg sa si-o faca singuri.
Cei care, asa cum se intampla o data la cartusele cu alice, ar cauta sa incarce pentru pret mai mic al munitiei ... nu prea mai exista.
Ne-am obisnuit sa investim putin cate putin mai tot timpul si, cu anii, adunam cate ceva.
Asa va fi si si daca, vreodata, om putea incarca iar. Pic cu pic ne dotam, experimentam ... cheltuim.

Nu vreau nicicum sa contrazic initiatorul topicului ci doar sa-i prezint o fateta mai putin cunoscuta a tragatorului roman care ar face asta .... cand pasiunea e la mijloc pretul nu conteaza! :arrow:


Multumesc violiv. Nu e nici on contradictie, si eu am aceeasi opinie, incep cu putin...investit si acumuluam in continuare. De asemenea sint de acord ca majoritatea vor/vom incarca din pasiune si aventura de atinge performanta mai buna.

Ca tot veni vorba, in cazul meu, lucrurile s-au intimplat cam asa:
- am vrut sa incarc pentru 223, am cumparat primul manual de reincarcare "ABC of Reloading" ( o sa il trec la biblio, in capitolul urmator), si am luat primul set de incarcare IEFTIN (presa de mina, matrite..etc.) dar componente match. Am incarcat prima mea cutie de muntie si am mers sa testez....rezultatele au fost JALNICE si AM RENUNTAT.
- am tras cu munitie din magazin multa vreme cu precizie OK...dar m-am hotarit sa mai fac o incercare. Am cumparat o carte pentru incarcarea de competetie "Handloading for Competition" de Zediker. Am citit poate un sfert din ea si..... AM RENUNTAT. Stilul prea povestit si nu era de loc stilul meu (mai tehnic).
- dupa inca citeva luni am citit cartea lui Brian Litz de balistica si am fost atit de prins incit mi-am schimbat toate calibrele mari pe 7 mm...si m-am hotarit sa dau inca o sansa cartii "Handloading for Competition". In proces am schimbat si toate armele de calibru mare pe "long range".
- in sfirsit de data aceasta am reusit sa termin cartea "Handloading for Competition", in proces am facut o gramada de notite. SI DE DATA ASTA, a 3-a oara practic, M-A PRINS RE-LOADING. In proces am cumparat alte si alte scule (cum spui), nu sint cele mai ieftine, DAR sint foarte bune.
- am inteles ce am gresit la prima mea incercare de incarcare si am incarcat din nou pentru 223. Rezultatele au fost absolut minunate, grupuri de 0.2/0.3 MOA. AM FOST HOOKED de atunci.
- de atunci incarc, dar incarc doar pentru ce se merita pentru mine si ma opresc unde cred ca precizia imi ajunge.

In final cred ca personal am trecut cam prin toate fazele pe care le-a scris violiv mai sus, am inceput, am renuntat, am inceput din nou si am reusit. In proces am acumulat echipament care trece de minimum necesar, si probabil va mai urma. Am atins o performanta si un compromis timp/pret/performanta care e OK pentru mine. Ca exemplu de curind am re-construit o arma (308 Winchester, prima mea arma de vinatoare de fapt :-D ) si am gasit o retzeta pentru ea cu o precizie de cca 0.4 MOA (sau mai bine) cu o viteza de 2730 feet/second si un spread de 10 feet/second. Imi ajunge si ma opresc aici desi probabil un alt ciclu de testare m-ar duce spre 0.3 MOA si inca unul poate sub. Muntia a fost verificata nu numai in poligon pe tzinta si cronograph ci si....pe vinat (poate voi descrie si vinatoare aceea) cu rezultate ......o sa vedeti :-D.

Ghidul pe care il scriu, e din experienta mea si are scopul de a arata realist compromisurile. De asemenea il scriu in speranta ca cine se apuca, sa evite greselile care le-am facut eu la inceput. Consider ca oricine e serios poate atinge rezultate comparabile, nu trebuie sa fi "special", nici foarte bogat si nici sa ai o arma super scumpa. Aceste rezulatate in ziua de azi sint tangibile pentru vinatorii de rind ca mine.

Multumesc,
CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 1 - Introducere

Mesajde dtdpuu pe 02 Dec 2021, 20:16

...am materialele pentru partea a 2-a si stiu ce vreau sa scriu (am "cuprinsul"). Dar merge un pic mai greu din cauza timpului....disponibil "fragmentat". De obicei scriu un articol intr-o singura sesiune si apoi il redactez, pentru ca sa fiu focalizat si sa nu imi pierd "fengshui-ul" :-D. Deci imi trebuie cca 4-5 ore continuu .....

.... Asadar, mai dureaza un pic...dar urmeaza!
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 1 - Introducere

Mesajde Sly_Fox pe 17 Dec 2021, 17:42

Nicio problemă, așteptăm cu interes cel de-al doilea congres!
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5665
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea


Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 51 vizitatori

Publicitate