Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 29 Feb 2020, 05:16

Munitie pt.cal..243 Win

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: Cristi

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde DART pe 09 Mar 2013, 16:52

Trebuia sa-mi fac damblaua si repet ”experimentul”.
Citind postarea lui Vio(violiv,Doctorul,etc.) de la un f. interesant si instructiv topic.

viewtopic.php?f=122&t=12422


Am ajuns la urmatoarea concluzie: nu exista cartus perfect, nici macar ideal. Exista cartus foarte precis din o anume arma si exista un compromis de acceptat in ceea ce priveste precizia si efectul in tinta.
Este complet nerecomandat sa tot testezi munitii si sa le schimbi ca pe chiloti. La niciuna nu vei obtine date suficiente, de niciuna nu vei fi multumit pana la capat. Alege o munitie despre care stii sau ai aflat pe proprie piele ca merge bine din arma ta, incearca sa tragi numai cand esti macar 90% sigur de plasarea focului si mergi pe ea pana-n panzele albe. Eventual, incearca sa fie nu cea mai scumpa disponibila dar sa fie prezenta pe piata mai mereu.


Incet - incet am ajuns si eu la aceasta concluzie si ii dau dreptate.

Vio nu te-am ascultat intrutotul !
1.Nu am adus turetele la jumatate , am pastrat reglajul de data trecuta(V-Max 4,9 g) cel cu impactul la 6,5 cm fata de punctul ochit.
2.Am renuntat la munitia Hornady V-Max de 75 gr(4,9 g) si m-am hotarat sa raman pe un SP, pe Federal S.P de 100gr(6,5g).
3.Am executat tragerea confortabil, cu ”logistica”proprie.
4.Am tras un grup de 2,de control, cu Federal S.P, sa vad unde si cat este caderea acestui proiectil cu 1,6 g mai greu .A mers la aprox. 3,5 cm in sus fata de punctul ochit si cam 1/2 cm in stanga(am si facut un grup cam in ”tonul” declarat al armei). Apoi am dat in jos 7 click-uri si m-am hotarat sa raman aici cu reglajul (deocamdata) si am executat un foc de control care a venit destul de central si la aprox 1 cm de punctul ochit.(Fig.1)
5.Am inceput experimentul, mi-am pregatit 2-2 cartuse de Federal S.P si Hornady V-Max .Am ochit in centrul romburilor.La aceasta distanta (50m) punctul central al reticulului lunetei mele(cu punctul rosu stins) la magnificatia 6(acesta era confortabil pt. ochiul meu si vedeam f. clar tinta ) ocupa fix 2cm din interiorul rombului si aveam clare probleme de incadrare(nu reusesc inca trucul lui violiv) din aceasta cauza grupul de la Federal este bunicel dar a ”plecat”cu 2cm in sus fata de punctul ochit, la grupul cu V-Max un foc l-am scapat ...deci un grup neconcludent(Fig.2).
6.Dupa SP-uri am purces la curatirea tevii.Prima mana ”solutie de curatat discuri de frana ,fara alcooli si acetona” apoi dopuri de vata, pana au jesit trei tampoane consecutiv albe,a doua mana ,Robla Solo Mil apoi treceri succesive cu dopuri de vata pana ce am ajuns la trei consecutiv albe si inca o trecere cu sol. de curatat frana urmata de uscare.Dupa curatire am trecut la urmatoarel 2 grupuri cu gloante cu miezul tare:Norma Orix 100gr(6,5g) si KJG 77,2gr(5,0g) grupurile sunt ”deconcentrate”eram cu gandul la faptul ca nu reuseam suficient de bine sa incadrez tinta.(Fig.2 sus)
7.Am luat o pauza mai lunga ,m-am uitat lung in luneta si dupa ce m-am linistit..... am refacut grupurile cu gloantele cu miezul tare(Orix,KJG)grupurile sunt ”semnificativ” mai bune iar de fericire, se pare, nu m-am concentrat suficient de mult pe ultimul grup sau nu am curatat teava ?! ,cel cu Federal-ul ... s-a labartat un ”pic”(Fig.3).
8. Asi concluziona un pic:Arma este OK(1/2 MOA anunta,cu anumite munitii atata stie...poate mai mult cu un tragator mai experimentat......dar acesta mai neexperimentat care sunt eu ,spune, ca teava mea de la Steyr este mai buna ca aceasta),montura de lunta este OK (dar acum sunt sigur ca montura si luneta pe sina este o solutie mult mai buna),luneta este excelenta , punctul care m-a incurca(inca) in realizarea grupului pe cartoane ma ajutat f. mult la vanatoarea de cerb, 2 focuri - 2 piese, la cap si gat de la distante cuprinse intre 90-130m focuri date dintr-un sprijin ”sumar”),munitia pe care raman este Federal S.P(am cumparat 4 cutii din acelasi lot azi) cu aceasta am sa ma intind la distante mai mari daca voi avea ocazia,avand 2 cutii de Norma Orix le pastrez pt. distantele de sub 200 m cand voi dori lovituri mai exacte fara stricaciuni.
9.Mai am nevoie de antrenament cu aceasta arma sa reusim sa ne potrivim mai bine (o am de o lune si de 2 sedinte la cartoane ) si desigur de antrenamente in general.
10.Cred ca a fost ultima data cand ma expun in halul acesta.Asa ca cei care doresc sa execute o critica aspra si severa mai au o ocazie.
11.Este o tampenie sa experimentezi varfuri cu propria arma daca doresti sa fi doar vanator,te axezi pe unul(f. bine informat desigur) si scoti ce poti din el, este o pierdere de bani si de timp si te umpli de nervi....vorba Doctorului....dar daca nu o faceam , ma gandeam ca poate era bine sa o fac si ma rodea gandul.
Fig.1
Imagine


Fig.2
Imagine

Fig.3
Imagine
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1451
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde violiv pe 10 Mar 2013, 01:12

Ce-mi amintesti de "tinerete" :lol: Cam asa arata "recolta" dupa o zi de poligon in vremurile bune, de trista amintire:

Imagine


O singura observatie: imperecherea KJG si ORIX ca fiind "cu miezul tare" nu e tocmai corecta.
Camasile celor mai multe proiectile sunt din cupro-nichel, cum e si la ORIX. Aliajul se foloseste de mai bine de 100 de ani pentru ca se deformeaza usor la trecerea prin ghinturi si pentru ca nichelul ajuta mult la alunecarea prin teava.
KJG, TSX, PTS, Accubond sunt ori facute integral din cupru ori au camasa integral de cupru. Asta se traduce prin deformare mai greoaie si frecare mai mare. De obicei, nu obtii rezultate excelente daca amesteci proiectile avand material diferit la exterior. E posibil sa ai nevoie de 1-2 focuri zise "de trecere" care au rolul de a "manji" teava cu materialul proiectilului abea apoi obtii grupajele cele mai stranse, pentru ca primele focuri pleaca cu viteze diferite abea apoi se stabilizeaza drumul lor pe teava. In general, primele doua focuri pleaca la viteza mai mica cu ceva m/s. La fel se intampla dupa curatarea tevii, e bine sa tragi 1-2 focuri la oha apoi sa faci grupaje. Poate fi o explicatie pentru grupajele neconcludente realizate in "amestec" sau dupa curatire.

P.S. am zis o singura observatie asa ca a doua o scriu aici:
Am tras un grup de 2,de control, cu Federal S.P, sa vad unde si cat este caderea acestui proiectil cu 1,6 g mai greu

Este incorecta exprimarea subliniata cu rosu. Caderea proiectilului este o notiune ce se refera la coborarea pe traiectorie de la o distanta la alta mai mare si nu la locul unde il trimite teava pe tinta. Acesta nu prea are nicio legatura "predictibila" cu tipul sau gramajul proiectilului si depinde numai de momentul vibratiei in care glontul paraseste teava. Nu e deloc neobisnuit ca un proiectil mai greu sa fie trimis mai sus pe tinta la aceeasi distanta si acelasi reglaj decat unul mai usor sau invers.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7369
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde DART pe 11 Mar 2013, 11:59

F.utile observatiile sunt de acord cu ele.Pe bune , ce ai bolduit cu rosu aveam intentia sa le pun intre ghilimele :)....dar nu am mai apucat :D.

Selectia munitiei atat de necesara,atat de paguboasa este un rau necesar ?

Este f. greu la inceputul disciplinei glont sa te rezumi doar la o singura munitie si sa scoti de la ea tot ce poti! Mai ales atunci cand , in pliantele comerciale si nu numai , esti bombardat cu oferte si calitati care mai de care ale unor proiectile......si mai ales cand- ”Nu ti se spune de la inceput” argumentat de ce este important sa te rezumi la unul maximum 2 proiectile si sa scoti din ele tot ce se poate la un calibru....si sa compensezi prin ”arta”trasului ,pricepere si experienta unele ”neajunsuri”ale proiectilului -

Am crezut ca m-am aruncat prea rapid pe aceste Federal S.P Power Shok de 6,48 g.Le-am luat pt. ca mergeau destul de bine in tinta si ca erau singurele sorturi de munitie in aceasta cantitate(80 buc.) si din acelasi lot de la 4 magazine de la mine din oras.Ce este interesant si”demn de lauda” ca in USA unde ele sunt considerate munitia din esalonul II al acestui brand(chestiune necomfirmata pe site-ul original insa) se vand la cumparatorul final cu 15-20$ / cutia, chiar si cu TVA-ul nostru European, adaosuri, transport,taxe,etc, ele ajung la 140 lei/cutie la vanzare la cumparatorul roman, la echivalentul a 41,2 $.Cam mult domnule....... cam mult.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1451
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde DART pe 11 Mar 2013, 12:41

Dupa Tabela Balistica de la Federal reglajul meu este acesta, lungimea tevii mele care este de 58 cm...nu stiu cat va influenta........... asta daca vitezele producatorului sunt reale....nu cred ca f. mult totusi.

Imagine

Daca apuc anul acesta ceva autorizatii la caprior sau la lopatar....va voi putea spune mai multe despre comportamentul proiectilului in vanat.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1451
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde violiv pe 11 Mar 2013, 16:19

243 este un calibru foarte versatil. Nu este recomandat la toate speciile de vanat posibile dar s-a impuscat si elefant cu el. Pe vremuri era "handicapat" cumva de inexistenta unor proiectile ceva mai dure.
Desi astazi marea majoritate a proiectilelor oferite sunt simple SP-uri, exista si cateva mai "tari".
Personal nu am apreciat niciodata efectul SP-urilor iuti in tap pentru ca nu mi-au placut distrugerile mari. Daca vrei sa folosesti asa ceva te inveti sa tragi la gat. Exista foarte multi utilizatori ce prefera efectul exploziv al acestora si caderea aproape 100% a piesei in foc, mizand pe un mic ajutor din partea proiectilului in cazul unor situatii mai dificile de tras, a unui foc mai imprecis, etc.
Daca vrei lovituri "ca la tratatele de vanatoare", adica in torace, atunci mi se pare rezonabil sa te indrepti catre un proiectil mai greut si mai legat din care exista la noi Orix si ceva Winchester din alea scumpe ca boala. Ultimele au si avantajul unei balistici teoretice ceva mai bune. Norma mi s-au dovedit in toate calibrele si tipurile de proiectile incercate ca fiind munitii excelente iar proiectilul lor Orix chiar este grozav. Pe hartie nu zboara nemaipomenit dar in practica este precis, sigur si cu o balistica absolut rezonabila pana la distante serioase. Folosind asa ceva chiar extinzi cu sanse sigure aria de utilizare a calibrului ... si nici nu mai ai nevoie sa incerci si altceva.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7369
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde Don pe 11 Mar 2013, 19:27

Chiar in momente mai delicate material,m-am chinuit sa raman in permanenta cu doua ghintuite,oricare
au fost ele,dar neaparat una in 30-06 si calalta in 243...nu mai insir aici motivele.
Ca idee generala,testand in paralel acelasi model in cele doua calibre,nu mi s-a intamplat niciodata ca cea
in 243 sa nu grupeze mai strans decat cea in 30-06,asta de la nesemnificativ la lesne observabil,de la model
la model si iar nu mai pierdem timpul cu a explica de ce...s-a mai vorbit!
Blaser nu am testat din menghina decat in 30-06 si 243,dar foarte rar,cred ca de trei ori fiecare varianta...si chiar daca o sa scandalizez pe unii cu ce afirm,desi grupajele au fost excelente,nu au atins niciodata"varfurile" realizate cu Steyr,Anschutz sau Savage,primele doua cu acceleratorul "cuplat",ultima cu
Accutriger.De altfel,chiar tu personal ai tras parca mai grupat in testul cu Steyr in 30-06 decat in testul
cu Blaser in 243,in ciuda "plangerilor" privitoare la acuratetea lui 30-06 cum mai auzi printre vanatori si
tragatorii in cartoane - poate ca acuratetea la Steyr e o farama mai buna "din cutie",asa cum mi s-a
parut mie,poate conditiile de testare au fost diferite si concluzia este inselatoare,asa cum nici cu Sako
n-am obtinut rezultate egale cu cele trei enumerate ci cu Blaser.
Plusul tevii lui Steyr,care la prima vedere mi s-a parut atat de subtire ca nu mi-a trezit mare incredere,
a fost ca nu a necesitat neaparat focuri de trecere pentru a fi foarte precisa decat de la Lubalox a aliaje
de cupru si viceversa,intre proiectilele diferite imbracate in aliaje de cupru aproape ca mergea testat
direct!Imi pare rau ca nu ai testat proiectilele pe care ti le recomandasem la Steyr,sunt convins ca vreunul
dintre ele ti-ar fi scos si un grup de trei in 1/3-1/4 MOA din cateva incercari...si asta,repet,cu 30-06!
Daca mai vrei sa incerci grupaje si nu mai gasesti V-Max,incearca si KS-ul lui RWS si,in general,proiectile
de 6,1-6,2 grame pe care teava ta s-ar putea sa le stabilizeze mai bine decat pe cele de 6,5.
Pentru lopatar ai putea incerca Win Max Bonded,nu la fel de precis ca Supreme dar cu foarte bun efect
terminal,este proiectilul in 243 pe care il prefera cei din State la cerb atunci cand vor musai sa traga cu
243Win.Ar mai fi destule de spus si de descris,dar deocamdata atat...azi parca n-am dispozitie de scris!
PS Ceva-ceva tot mai scriu - selectia tintei nu a fost grozava,mai ales imperecheata cu reticulul...mie
mult nai usor imi vine cu tintele cruce decat romb(la care se pot lua reper colturile) sau,mai ales,rotunde,asiguri repetabilitatea punctului ochit prin suprapunerea liniilor reticulului cu crucea tintei...poate si asta a fost un factor,incearca cu o tinta de genul ala si poate vei grupa exact asa cum te astepti la un Blaser in 243...243-ul mi se pare fantastic ca precizie pana la distante medii!
Don
Veteran
 
Mesaje: 1709
Membru din: 09 Oct 2010, 17:44

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde DART pe 11 Mar 2013, 20:29

Vio crede-ma ca inteleg si as vrea sa fiu in locul tau atunci cand vorbesti de SP-uri si in general.

Dar cand o faci doctore ?

Dupa zeci de ani de ”GLONT”,cand ai acumulat f. multe cunostinte,ai facut nenumarate ”experimente” si ma gandesc si sacrificii ...... acum cand....... vederea vanatului dorit..... te ”prinde” calm ,echilibrat, stapan pe ”fortele tale”...... cand plasarea unui foc nu-ti mai pune probleme pt. ca experienta este de partea ta......FERICITULE si culmea mai esti si tanar.....daca nu crezi vezi ce a scris D-ul Radu Bichis :lol: !
Sunt absolut sigur ca odata cu experienta toti vom trece la monolite exclusiv, vom plasa focuri curate vanatoresti fara stricaciuni.
SP-ul este probabil o etapa a fiecarui ”glontar”.
Vio alegerea mea finala(cel putin pana ”pap”4 cutii de Federal si 3 Orix la vanatoare) este cea din paranteza :D. Poate era V-Max-ul in locul Federalului dar asa a fost sa fie....a iesit din decor.

Don sa sti ca te-am asteptat.....la discutii! :)

Stiu ca apreciezi ”bobitele”americane(Winchester),si cred ca nu numai balistica lor anuntata da chiar si cea reala ii face o alegere demna de luat in considerare.Dar tu sti ca eu am o poveste cu ele si inca nu mi-am ”revenit” :) , de aceea le-am lasat mai la urma.....cu toate ca ma manca sa vad cum se comporta o incarcatura de 6,2 g !
Ce spui de Blaser vis-a vis de Steyr in general este si parerea mea si am mai vazut teoria circuland si in alta parte si pe undeva este chiar bine ca este asa.Dar aici revin la ce spune Vio...... atat de mult da vanatorului aceasta arma(si nu insir ce...... ca le sti si Tu) incat precizia ”doar” 1/2MOA(pt. ca inca nu am gasit munitia cu care merge sub.....dar nici ca o mai caut 8) ) nu-i stirbeste renumele cu nimic.Cum la Steyr precizia de sub 1/2 MOA spre 1/4 MOA este ”esentiala”pt. ca in afara de aceasta a ramas un pic ”incremenita” in trecut in ”traditie” lucru deloc de neglijat pt. ca va avea suporterii ei intotdeauna.Pt. ca vezi nu toata lumea suporta futurismul , noutatea......prospetimea doar de 50-60 ani a lui Blaser si bine fac pt.ca au dreptul sa nu le placa si sa aleaga altceva.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1451
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde violiv pe 11 Mar 2013, 21:35

Acuratetea lui 30-06 este subiect de discutie atunci cand il pui alaturi de alte calibre cu precizie intrinseca mai buna, in rest chiar si in ziua de azi am vazut arme de competitie pt trageri departe camerate in venerabilul 30-06 si unii chiar se descurca mai bine cu ele decat cu 308 la 7-800 m.

Pe vremea cand am testat Steyr-ul in 30-06 am facut si eu remarca privitoare la precizie, la numarul mare de sorturi de munitie pe care le trage bine, spre deosebire de armele de peste ocean care mi s-au parut mai pretentioase, de numarul mare de munitii pe care le trage aproape in acelasi loc la 100 m (un avantaj cand mergi pe cartuse de imprumut si ai cinci sorturi in magazie :mrgreen: ) si de faptul ca rar necesita focuri de trecere. Personal nu ma impac absolut deloc cu accelerator asa ca nu l-am apreciat pe cel de Steyr iar tragaciul "sec" nu mi s-a parut foarte grozav. Eu n-am reusit niciodata grupaje atat de bune ca posesorul armei, fan declarat al tragacelor fine. Acelasi om insa trage cel putin la fel de bine cu Blaser si in 243 si in 9,3x62 si n-am avut niciodata impresia ca Steyr ar fi superioara ca precizie armelor Blaser. Steyr am incercat doar doua pe cand Blaser peste 20 si n-am avut absolut nimic de reprosat ca nivel de precizie, indiferent de calibrul armei. Singura chestie mai bine facuta la Steyr (numa la ProHunter) este patul fata de cel de Blaser.
"Manjitul" tevii cu materialul proiectilului depinde de finetea prelucrarii interioare - cu cat e mai "oglinda" cu atat strange mai putina mizerie si necesita mai putin focuri de trecere. La ambele modele de arma e impecabila la interior si asta o spun cei care s-au uitat la ele si cu optica dedicata ... insa la fel sunt si la Sauer sau Mauser, Sako, etc. Pentru asa tevi americanii trebe sa le mai lapuiasca un picut.

@dart
Numai daca stii cand sa nu tragi obtii numai lovituri in conditii perfecte. Am foarte putine focuri trase in conditii drastice si asta numai pentru ca eram sub imperiul "febrei". Eu sunt tragator de poligon, asa am inceput, asa m-am format si orice firicel de praf care nu-i la locul lui ma deranjeaza. Sunt mult mai multe animalele in care nu am tras decat cele in care am apasat tragaciul. Orice ratare ma enerveaza rau de tot si am o singura piesa ranita si nerecuperata in ultimii nici nu mai stiu cati ani. Nu cred ca asa e cel mai bine. In mod sigur as fi putut trece mai multe pe raboj, poate si mai multe ratari.
Am ajuns la concluzia ca sa tragi in poligon 1/2 MOA cu o arma care poate n-are absolut nicio relevanta la vanatoare. E suficient sa tragi 1,5-2 oriunde si oricum, sa poti face asta si la peste 250 m, si-n conditii mai putin prielnice, sa poti sa controlezi arma tragand si din picioare si din genunchi. Pentru asta trebe sa dezvolti un alt stil de tras si combinatia de tinte aiuristice cu "dot" central mare si suport instabil e numa buna. Sa te chinui sa stea reticulul pe tinta perfect cand declansezi n-are niciun rost in conditiile astea - trebe sa inveti sa imprimi armei oscilatii intr-un sens dorit de tine si sa tragi "la interceptie", in clipa cand reticulul urmeaza sa se suprapuna pe tinta. Asa vei fi mai aproape de conditiile din teren ... si daca poti baga toata magazia in rombul de 2 MOA la 100 m tragand de pe capota masinii, sa zicem, atunci o sa poti si la vanatoare. Iar daca-ti iese intr-un minut atunci nu prea mai ai ce exersa.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7369
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde Don pe 11 Mar 2013, 21:43

Nu munitie de la Winchester consum cea mai multa la vanatoare...probabil o cutie la fiecare cinci de Oryx si trei de KS!
Mi s-a parut insa ca ai poligon la dispozitie si ceva parale de cheltuit si daca tot faci teste de
precizie,variantele top de la ei pot sa-ti aduca surprize placute in cartoane!
In rest,cu 243 am facut cele mai multe incercari,nu e greu de ghicit de ce...pacat ca pretul
munitiei e cam mare.
Don
Veteran
 
Mesaje: 1709
Membru din: 09 Oct 2010, 17:44

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde Don pe 11 Mar 2013, 22:05

Intre timp a postat si Vio,am doua comentarii:
violiv scrie:Acuratetea lui 30-06 este subiect de discutie atunci cand il pui alaturi de alte calibre cu precizie intrinseca mai buna

Aici 100% de acord,asta faceam comparandu-l cu 243Win pe distanta medie...ti se par echivalente
ca acuratete intrinseca?
violiv scrie:Am ajuns la concluzia ca sa tragi in poligon 1/2 MOA cu o arma care poate n-are absolut nicio relevanta la vanatoare. E suficient sa tragi 1,5-2 oriunde si oricum, sa poti face asta si la peste 250 m,

Aici mi-ai spart fata cu totul...de nu mai inteleg nimic! Esti virulent impotriva lui Warne QD care,
chipurile ar asigura 1MOA repetabilitate la montaj(desi eu am obtinut doar ca exceptie o asemenea
valoare,poate datorita neglijentei,regula a fost de 1/2MOA) si tot de la tine aflu ceea ce credeam
si eu cu tarie,ca putem sa ne cracanam dublu decat valoarea "dezastruoasa" la vanatoare si sa ramanem
O.K.! Adica daca m-a prins noaptea si remontez rapid si usor luneta de panda demontata alaltaieri si
apare cumplita abatere de 1MOA n-ar fi un cataclism asa cum inclinam sa cred citindu-ti randurile?
Mai sa fie,nu prea cred,eu zic ca am citit gresit acum...
PS Nici eu nu ma omor dupa acceleratoare,le folosesc doar la testari,sunt un "poligonar" mediu,nu
am avut unde sa-mi exersez si ridic performantele...la vanatoare le folosesc doar ca exceptie,de
pe trepied.
Don
Veteran
 
Mesaje: 1709
Membru din: 09 Oct 2010, 17:44

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde Don pe 11 Mar 2013, 22:39

Don scrie:Intre timp a postat si Vio,am doua comentarii:
violiv scrie:Acuratetea lui 30-06 este subiect de discutie atunci cand il pui alaturi de alte calibre cu precizie intrinseca mai buna

Aici 100% de acord,asta faceam comparandu-l cu 243Win pe distanta medie...ti se par echivalente
ca acuratete intrinseca?
violiv scrie:Am ajuns la concluzia ca sa tragi in poligon 1/2 MOA cu o arma care poate n-are absolut nicio relevanta la vanatoare. E suficient sa tragi 1,5-2 oriunde si oricum, sa poti face asta si la peste 250 m,

Aici mi-ai spart fata cu totul...de nu mai inteleg nimic! Esti virulent impotriva lui Warne QD care,
chipurile ar asigura 1MOA repetabilitate la montaj(desi eu am obtinut doar ca exceptie o asemenea
valoare,poate datorita neglijentei,regula a fost de 1/2MOA) si tot de la tine aflu ceea ce credeam
si eu cu tarie,ca putem sa ne cracanam dublu decat valoarea "dezastruoasa" la vanatoare si sa ramanem
O.K.! Adica daca m-a prins noaptea si remontez rapid si usor luneta de panda demontata alaltaieri si
apare cumplita abatere de 1MOA n-ar fi un cataclism asa cum inclinam sa cred citindu-ti randurile?
Mai sa fie,nu prea cred,eu zic ca am citit gresit acum...
PS Nici eu nu ma omor dupa acceleratoare,le folosesc doar la testari,sunt un "poligonar" mediu,nu
am avut unde sa-mi exersez si ridic performantele...la vanatoare le folosesc doar ca exceptie,de
pe trepied.

La asta ma refeream:
violiv scrie:montura QD pentru Picatinny, care sa tina la fel de ferm ca una fixa beton si care sa asigure repetabilitatea fix la 0, nu exista. Exista insa altele, pe altfel de profile.

Cui dracu-i trebuie "fix 0" la vanatoare? Cat o costa sistemul care sa obtina asta?Vad ca trebuie o combinata de 1,5-2MOA...
violiv scrie:Pentru o arma care trage 1/2 MOA sau mai putin in orice calibru, cu munitie pe masura, o montura care sa asigure repetabilitatea reglajului la demontare in limita a 1 MOA (cam cum dau Warne si Leupold si altii) este fix un spanac, cel putin dupa mine.

Tocmai in cazul asta,la o asemenea precizie,o montura care asigura 1MOA repetabilitate nu-i un spanac cum il definesti,ar fi la o arma care trage peste MOA,te-ar scoate in afara unei precizii acceptabile...
Fac precizarea ca aceste considerente nu se refera la cazul lui Dart,caruia i-am recomandat,in momentul cand a luat Blaser,sa foloseasca aftermarket-ul dedicat,nemaiavandu-si rostul ,in acest caz,discutiile
despre Picatinny sau inelele corespunzatoare...
Don
Veteran
 
Mesaje: 1709
Membru din: 09 Oct 2010, 17:44

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde violiv pe 11 Mar 2013, 23:04

Sint perfectionist in ceea ce priveste "mecanica" armelor. Daca se poate si mai bine atunci sa fie si mai bine :wink: Imi place sa nu las nimic din ce pot face "la rece" sa impieteze asupra unui foc "la cald". Imi place sa stiu ca intind mana, scot o arma din dulap si nu ma intreb daca o mai fi la locul lui reglajul. Imi place sa fiu cat se poate de sigur ca o eventuala greseala mi se datoreaza in totalitate si ca nu pot invinovati arma. De asta prefer ca diferenta de reglaj sa fie datorata numai conditiilor meteo, starii mele sau preciziei in declansare si sa nu mai introduc inca o variabila.
Sunt un tip foarte ghinionist - in mod sigur daca eroarea de reglaj mecanica e 3 cm dreapta, atunci si sprijinul armei va adauga inca 3 cm tot la dreapta, vantul va bate din stanga iar degetul meu va brusca imperceptibil tragaciul si va adauga inca 3 cm tot la dreapta ... si vulpea scapa :cry:
Rulez cam 6-7 carabine, unele sunt in stare de functionare, altele in diverse etape de "imbunatatiri". Nu zic nu ... o montura rapida care sa ma lase sa mut imediat o luneta de pe o arma pe alta, la o adica mi-ar prinde tare bine cateodata. Insa nu m-a convins niciuna ieftinioara si nici 400 E pe una iute si tapana nu vreau sa cheltui.
Asa ca am ajuns la concluzia ca fiecare arma sa aiba optica ei, daca se poate sudata de arma (nu-i de ras, am arma la care am sudat montura de culata) sa prefer armele ce au baza frezata in culata, etc.

N-as putea sa bag mana in foc apropo de paralela 243 versus 30-06 privind precizia. In mod sigur 243 e mai usor de tras, chiar in serii lungi de tot. Ori seriile lungi si facile iti lasa timp sa surprinzi si sa corectezi greselile de la un foc la altul. Asa ajungi sa tragi foarte bine, fara frica de recul sau zgomot si am vazut asta la multi tragatori ce ajung sa se concentreze mult mai bine la o arma de calibru mic decat la una violenta.
Niciuna din armele mele in 30-06 n-a fost una de mare precizie dar asta nu era vina calibrului. Intamplator, nici cu armele in 243 n-am avut mai multa bafta asa ca paralela s-a mentinut. Insa am tras cu arme in 30-06 ca si in 243 cu care puteai sa vezi efectul pe foaie al fiecarui click de luneta si sa scoti grupaje de 1/4. La distanta mai mare, daca folosesti proiectile de vanatoare, chiar cu balistica foarte buna, 30-06 mi s-a parut mai stabil pe vant. Pentru multi tragatori, 243 ramane mai usor de tras la distanta mai mare, unde nu mai trebe sa se pazeasca de recul si raman focalizati pe tinta.

Peste toate astea, eu sunt convins ca rezultate mult mai bune se pot scoate numai din obisnuinta cu arma. O arma mai "subtire" dar care e in umar de parca te-ai fi nascut cu ea acolo face mai mult ca cea mai cea dar de care ti-e frica.

Pana la urma e alegerea fiecaruia dintre noi ce si cum alege sa traga si rar de tot am vazut ca experientele altora sa influenteze decisiv un alt tragator. Cam fiecare isi formeaza o parere, mai mult sau mai putin subiectiva si din care e greu sa-l intorci.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7369
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde violiv pe 11 Mar 2013, 23:05

Dupa cum am mai spus, monturile QD cu manetica pt Picatinny nu-mi par sigure nici fara sa le tot demontezi. De cel putin 3 ori pana acum s-a intamplat sa o ia linistit la plimbare dupa serii de 25-30 focuri in poligon si-am ajuns sa le schimb piulitele si sa le strang cu tubulara.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7369
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde Don pe 11 Mar 2013, 23:20

violiv scrie: Cam fiecare isi formeaza o parere, mai mult sau mai putin subiectiva si din care e greu sa-l intorci.

Chiar nu sunt din categoria asta...din cauza asta-mi place mult sa dialoghez cu tine si cu altii de pe aici,
tocmai pentru a-mi infrunta si depasi ideile preconcepute...cateva preferinte,pentru ca nu le pot numi
chiar idei preconcepute,le-am schimbat frecventand acest forum,desi nu eram deloc nou si nicidecum
neexperimentat,sunt convins ca asa s-a intamplat si cu tine,si cu altii,indiferent cat de experimentati
erau cand au ajuns aici...
Don
Veteran
 
Mesaje: 1709
Membru din: 09 Oct 2010, 17:44

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde adisan77ro pe 12 Mar 2013, 00:24

- {poate ca acuratetea la Steyr e o farama mai buna "din cutie",asa cum mi s-a
parut mie,poate conditiile de testare au fost diferite si concluzia este inselatoare,asa cum nici cu Sako
n-am obtinut rezultate egale cu cele trei enumerate ci cu Blaser.}

Deci SAKO Joaca in aceasi "LIGA de PRECIZIE" cu STEYR si BLASER :?: ? Chiar daca nu e si titular, e macar o rezerva buna? Daca am observat corect pare-mi-se ca SAKO merge pe tevi ceva mai scurte 51, 57 cm(in calibre non magnum). Sa vina si de-aici diferenta fata de STEYR? Macar ca BLASER pare chiar mai scurta...
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
BENELLI Vinci 12/76/70
SAKO A7 Roughtech Pro 30.06
adisan77ro
Veteran
 
Mesaje: 602
Membru din: 15 Noi 2011, 13:56
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde Don pe 12 Mar 2013, 07:49

Nu pune lungimea tevii in relatie absoluta cu precizia!Spre exemplu, daca ai "destula teava" sa
asiguri viteza corespunzatoare a proiectilului si,mai ales,stabilizarea acestuia,teva in plus poate
insemna vibratii un pic mai ample care-ti penalizeaza un pic precizia!
In rest,toate armele despre care vorbeam in intervenfie sunt super-precise pentru vanatoare,nu le
poti defini de cat I sau II!
Don
Veteran
 
Mesaje: 1709
Membru din: 09 Oct 2010, 17:44

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde violiv pe 12 Mar 2013, 07:50

Da Sako joaca in aceeasi clasa de arme ca si calitate a prelucrarii, materialelor, pretului si preciziei cu Steyr, Blaser, Sauer, etc.

Marea majoritate a fabricantilor de azi merg pe tevi de 56-57 cm la calibre medii, doar cativa mai ofera tevi de 60 cm in varianta standard - pe langa Steyr si CZ, de ex. Precizia nu prea e influnetata de diferenta asta de lungime a tevii.

Blaser nu pare ci chiar este mai scurta cam cu jumate din lungimea culatei unei arme normale ,,, pentru ca nu are culata :mrgreen:

Problema tuturor este ca de ajungi sa costi cat Blaser si nu oferi tot ce ofera Blaser in materie de ergonomie, masa, modularitate atunci nu prea merita dati banii.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7369
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde Alin3006 pe 12 Mar 2013, 17:36

[quote="DART"]Trebuia sa-mi fac damblaua si repet ”experimentul”.


10.Cred ca a fost ultima data cand ma expun in halul acesta.Asa ca cei care doresc sa execute o critica aspra si severa mai au o ocazie.


Ar fi chiar tare...dupa cate pere malaiete in guri de nataflete a bagat discutia asta, trebuie multumiri nu critici.
Sunt putini cei atat de pasionati, majoritatea s-ar limita la a trage doua-trei boabe si a spune ¨da-o dracu, ca merge!¨
Daca nu ar fi cei ca tine, Violiv, dtdpuu, care trag ligheane de cartuse doar cu titlul de experiment, nimeni nu ar avea de invatat de la nimeni. Asa ca baga mare pe ¨cartoane¨, ca rau nu are ce sa prinda si mai spune-ne si noua ce si cum.
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6462
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde DART pe 13 Mar 2013, 13:27

Daca nu ar fi cei ca tine, Violiv, dtdpuu, care trag ligheane de cartuse doar cu titlul de experiment, nimeni nu ar avea de invatat de la nimeni.


Iti multumesc frumos pt.ca m-ai ”cuprins” in aceasta lista selecta ma onoreaza,dar sunt inca f. departe de cunostintele Domniilor lor.
Sunt in asentimentul tau ca trebuie sa ne impartasim experientele bune-rele , eu o fac pt.ca sunt.....vorbaret,altii poate fac acelasi lucru ca si mine dar sunt mai ”retinuti” in a vorbi in acest mod...... public.
Si acuma ma doare capul cand imi amintesc , la inceputurile mele in aceasta disciplina ”secretomania” f. bine regizata de catre unii recunoscuti ca ” asi ”in materie, cum oftau si se scremeau sa scoata un raspuns la cate o intrebare si la importanta pe care si-o dadeau cand in realitate daca-i ”scuturai” un pic, bagajul lor de cunostinte era f. mic si ”gaunos”(suflete ”mici”).
Pt. asta mi-am propus sa raspund la orice intrebare (daca am desigur un raspuns acceptabil) daca mi se pune vreuna....si sa nu-mi dau ochii pe spate de .....atata importanta !
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1451
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde Don pe 13 Mar 2013, 17:56

Stai sa vezi ce bine o sa-ti vina dupa ce o sa cheltuiesti bani cu caciula(ce-i drept,spre placerea ta in primul
rand!) si cand,cu placere si bucurie,impartasesti cu ceilalti ce-ai observat si constatat,apar unii care nu
stiu inca pe ce lume sunt si te iau in balon...sper ca in momentul ala sa fii mai stapanit in reactii decat
sunt eu...ca-ti va veni sa le zici multe!
Don
Veteran
 
Mesaje: 1709
Membru din: 09 Oct 2010, 17:44

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde adisan77ro pe 15 Mar 2013, 00:58

violiv scrie:Da Sako joaca in aceeasi clasa de arme ca si calitate a prelucrarii, materialelor, pretului si preciziei cu Steyr, Blaser, Sauer, etc.

Marea majoritate a fabricantilor de azi merg pe tevi de 56-57 cm la calibre medii, doar cativa mai ofera tevi de 60 cm in varianta standard - pe langa Steyr si CZ, de ex. Precizia nu prea e influnetata de diferenta asta de lungime a tevii.

Blaser nu pare ci chiar este mai scurta cam cu jumate din lungimea culatei unei arme normale ,,, pentru ca nu are culata :mrgreen:

Problema tuturor este ca de ajungi sa costi cat Blaser si nu oferi tot ce ofera Blaser in materie de ergonomie, masa, modularitate atunci nu prea merita dati banii.Da, intr-adevar la momentul cand am postat am uitat de culata; de fapt nici nu aveam cum sa nu uit de ea ca doar,dupa cum spui maestre,BLASER nu o are deloc :lol:
Mi-am dat seama de asta exact a doua zi in timp ce vorbeam cu un proaspat detinator al unui R8 compozit.
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
BENELLI Vinci 12/76/70
SAKO A7 Roughtech Pro 30.06
adisan77ro
Veteran
 
Mesaje: 602
Membru din: 15 Noi 2011, 13:56
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde robino pe 05 Aug 2013, 19:34

Winchester Supreme balistic silvertip .243 - 55grain @ 70 meters

Imagine
robino
Veteran
 
Mesaje: 318
Membru din: 28 Sep 2008, 11:14
Locaţie: WPB FL

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde robino pe 05 Aug 2013, 19:43

Winchester Supreme balistic silvertip 243 - 55grain @ 130 meters

Imagine


acelasi glont, diferenta fiind in cazul de mai sus, capriorul era cu fata inspre foc, glontul a zdrobit umarul drept apoi a explodat, ne-fiind recuperat/gasit, no exit wound. Acel caprior a fugit vreo 15-20 metrii cu ditamai gauroi in el inainte de a se aseza.

in cazul din postul asta, acelasi glont a intrat/iesit curat fara a strica nimic. Nu a avut sansa sa se desfaca glontul si a lasat o gaurica mica la intrare si una la fel de mica la iesire. Animalul a fugit 10-15 metrii si sa asezat.

In parerea mea, data care vine trebuie incercat un glont mai greu de 55gr.
robino
Veteran
 
Mesaje: 318
Membru din: 28 Sep 2008, 11:14
Locaţie: WPB FL

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde DART pe 05 Aug 2013, 20:08

Da, la cat de rapid,mic si expansiv este acest varf ...si distanta mica cand inca glontul ar viteza f. mare si a mai si intalnit
coaste.....nu ma mir !Practic s-a produs o explozie !
Am avut lovituri mai putin distructive cu .30 06.......dar fiind impuscat
in blat perfect, practic ai pierdut "doar"niste coaste !
Eu nu as mai folosi acest glont atunci cand m-asi duce dupa un caprior
de "oala"......dar la trofeu de 150 puncte CIC ...nu as merge cu altceva!
Nu de alta dar chiar si o lovitura mai putin fericita( dat de o eventuala
emotie "inerenta") ti-ar asigura .....trofeul :D
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1451
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde violiv pe 05 Aug 2013, 22:02

O masa atat de mica la cal 243 este o exagerare. Dincolo de pretul enorm si o viteza initiala foarte mare nu ai nimic: coeficientul balistic e de tot spanacul, pierde viteza ca un balon ce zboara prin aer, densitate sectionala infima si, ca in primul caz explozie inca de la contact si penetratie mai nimic daca a intalnit ceva mai tare. In plus, grupajele cu el nu sunt cele mai cele.
Varianta de 6 g este net superioara la toate capitolele.
Vrei 3,5 g treci la 223 unde face treaba mai buna.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7369
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde DART pe 09 Feb 2014, 16:12

”Actiunea”micului gigant GECO EXPRESS 76gr/4.9g intalnind tinta(caprioara selectie) cu o energie de 1361 (joules).

INTRAREA

Imagine

Imagine

Imagine

IESIREA

Imagine

Imagine

Imagine


IMAGINI CU CARCASA DUPA INDEPARTAREA MEMEBRELOR ANTERIOARE

Inainte/Dupa-Partea dreapta(intrarea)


Imagine


Imagine

Inainte/Dupa-Partea stanga(iesirea)

Imagine

Imagine

INTRAREA SI IESIREA DIN ”interior”:
Imagine
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1451
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Munitie pt.cal..243 Win

Mesajde soimu` pe 09 Feb 2014, 17:43

am luat cateva cutii de TOG de 6 grame...cica fac treaba grozava la vanat mare chiar in 243w
din pacate nu am apucat sa probez
soimu`
Veteran
 
Mesaje: 688
Membru din: 25 Sep 2009, 13:57

Anterior

Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori

Publicitate